Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wygraj Mundial

10.05.10, 22:58
    Proszę organizatorów o konkretną odpowiedź dotyczącą tegorocznego
    mundialu. Będzie edycja Wygraj Mundial czy raczej nie będzie? Jeśli
    tak to jaka pula na nagrody i kiedy ewentualny start. Do WM 2010
    coraz bliżej tak więc moglibyście Panowie jakiś komunikat zamieścić.

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • kowall Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 08:26
        Będzie. Dodam jeszcze, że główny konkurs będzie toczyć się bez SMS-ów. Główna
        nagrodę będzie można wygrać, nie wysyłając żadnego SMS-a.
        • sportsmanxx1 Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 09:56
          Proszę o podanie przewidywanej puli nagród. Skoro bez sms-ów, to
          pewnie pula nagród znacznie ograniczona i wyniesie 2000 PLN? :)
          • bubukrzys Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 10:46
            Moze z 5000 Max

Pewnie nie będzie podziałów Pucharowa Grupowa
            ani lig prywatnych z kasa itp

Wolałbym płatne i 30tys za 1 miejsce jak miało być pierwotnie
            pozdrawiam
            • prezes-33 Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 11:06
              Póki co Kowall napisał że bez smsów, a nie że bez opłat. Może użył tego
              sformułowania bezwiednie, a może nie. Jakoś trudno mi uwierzyć w grę bez
              żadnych opłat
              . Ale będzie mi miło, jeśli się mylę. pozdrawiam i życzę
              powodzenia w nowej grze.
        • p_kozak Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 11:07
          kowall napisał:
          > Dodam jeszcze, że główny konkurs będzie toczyć się bez SMS-ów. Główna
          > nagrodę będzie można wygrać, nie wysyłając żadnego SMS-a.

ja bym to zrozumiał tak, że bedzie jakas wieksza nagroda rzeczowa (bo bez smsow)
          ale mam tylko nadzieje ze kazda forma konkursu bedzie w pelni zarządzalna przez
          caly czas bo kazdy chyba przyzna ze jest to bardziej tworcze i ciekawsze niz
          ustalanie stalych skladow nawet na te 3 kolejki jak w WL10-lecie-ale tak
          naprawde najwazniejsza informacja na ktorą powinnismy poznac odpowiedz to to czy
          wybor zawodnikow bedzie jak wczesniej bez cen i tylko zaistnieje ograniczenie do
          ilosci graczy z danej reprezentacji czy beda ceny jak w WL?
          • kowall Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 11:25
            7 kolejek, zmiany co kolejkę. Główna gra, czyli klasyfikacja generalna za free.
            Puli nagród nie znam jeszcze.
            • sportsmanxx1 Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 11:43
              Na wstępie pragnę podziękować Kowallowi, za nową praktykę,
              polegającą na odpowiadaniu na bieżąco na forum na pytania. Oby to
              tylko nie był epizod, a stała tendencja :)
              Wspomniano o "głównej grze" - na czym więc będą polegać gry
              dodatkowe? Czy będą ograniczenia do 4 graczy z jednej reprezentacji
              kraju? Rozumiem, że na chwilę obecną niewiele wiadomo na temat
              Wygraj Mundial, ale im więcej info będzie upublicznionych, tym
              mniejsze zamieszanie na forum i powtarzające się w kółko te same
              pytania. Z góry dziękuje za odpowiedź.
              • kowall Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 12:13
                Tak, 4 zawodników z jednego kraju. A dodatkowe gry - Puchar, Liga Prywatna itp.
                • sportsmanxx1 Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 12:23
                  Bardzo dziękuję Kowallowi za odpowiedzi. Jeśli cokolwiek może być
                  jeszcze ujawnione (poza tym co już wiadomo), to proszę o info. Jeśli
                  na dzień dzisiejszy reszta pozostaje niewiadomą, to mile widziane na
                  przyszłość sukcesywne odkrywanie kolejnych szczegółów dot. zasad gry
                  Wygraj Mundial. Pozdrawiam
                  • matusievicz Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 17:47
                    Wreszcie gra idzie w dobrym kierunku: a mam tutaj na mysli ograniczenie
                    zawodnikow do 4 z jednej druzyny.Dobrze by bylo gdyby w tej glownej klasyfikacji
                    kazdy moglby aby miec max 5 druzyn( w lidze prywatnej niech sie bija
                    hurtownicy:D).Moim zdaniem dobrze tez by bylo zeby byly jakies nagrody rzeczowe
                    zwiazane z MS np. koszulki,pilki itp.Teraz nie bedzie rzadzil przypadek a w
                    wiekszej mierze wiedza danych prezesow:).
                    • jakez55 Popieram gorąco pomysł o ograniczeniu ... 17.05.10, 11:18
                      liczby drużyn - tutaj w głównej - do 5 ...!
                      ,,Hurt,, do prywaciarzy !
            • gadam Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 22:16
              Skoro nie znacie jeszcze puli nagród to skąd taka pewność że gra
              ruszy? Pytam dletego bo wszyscy pamiętamy ostatnie starty WF, WLŻ
              które wogóle nie wystartowało czy też pół roku temu WL. Do ostatniej
              chwili był cyrk i dezinformacja a właściwie brak informacji. Dobrze
              by było gdyby w tym wypadku informacja że gra ruszy 2 czerwca była
              datą ostateczną i niezmienną. Trzymam kciuki aby tak było.
              • kowall Re: Wygraj Mundial 11.05.10, 22:27
                Będzie na 100%
                • p_kozak Re: Wygraj Mundial 17.05.10, 16:17
                  nagrody nagrodami ale najważniejsza jest droga do nich:) czyli wracając do zasad
                  rządzących konkursem chciałbym by uchylić trochę tej tajemnicy, bo o ile można
                  jeszcze pracować nad wielkością nagród to zasady tej zabawy na kilka tygodni
                  przed startem są już chyba znane? parę tygodni to nie dużo koniunkturę trzeba
                  napędzać:)
        • masow2 Re: Wygraj Mundial 20.05.10, 17:59
          Cz słowa "główny konkurs będzie toczyć się bez SMS-ów" oznaczają, że
          trzeba będzie kupić "GW" ,wyciąć kupon i wysłać tak jak przed laty???
      • p_kozak Re: Wygraj Mundial 19.05.10, 14:18
        zostało niecałe dwa tygodnie do teoretycznie zapowiedzianego na 2 czerwca
        otwarcia konkursu a zainteresowani, czyli ci dzięki którym ta gra istnieje nie
        mają żadnych informacji jak to będzie wyglądało, w związku z tym mam pytanie,
        czy będzie jakaś oficjalna zapowiedż tego czego możemy się spodziewać? rozumiem,
        że kończy się sezon WLM a skończył WL ale zostało od dziś naprawdę mało czasu,
        wspomniano coś o nowościach, być może one dadzą jakiś efekt w postaci
        zwiększenia liczy graczy bo obecnie z tym niecałym tysiącem to nawet trudno
        walczyć o sponsora skoro uzależnia się od tego nagrody, a nie opiera się na
        smsach od graczy by konkurs był samowystarczalny... mam nadzieję że nie będziemy
        ignorowani
        • luki303 Re: Wygraj Mundial 20.05.10, 17:06
          Prezesi spokojnie...wg zapewnień Kowalla gra ma ruszyć 2 czerwca więc będzie
          dużo czasu na zapoznanie się z regulaminem i ewentualną zmianą punktacji i być
          może jakimiś nowościami z tym związanymi.

Popieram ograniczenie do 4 zawodników z jednej reprezentacji ale jeszcze miałbym
          taki postulat aby nie było funkcji KAPITANA.
          Myślę że to jest trochę bez sensu. Dobry menager wybiera przecież całą
          jedenastkę zawodników.Musi się wykazać znajomością każdej formacji.
          A w wielu przypadkach jest tak że zwycięzcą kolejki np. zostaje prezes który
          wcale nie ma dobrej drużyny tylko dwóch trzech dobrze punktujących zawodników i
          jednego z nich na kapitanie i od razu odskakuje reszcie.
          • marwi75 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 07:57
            kapitan będzie
            • litus111 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 09:37
              kto nie da Messiego lub Ronaldo a strzeli hattricka już się w konkursie nie liczy
              trochę bzdura mogłoby nie być kapitana
              pozdrawiam
              • marwi75 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 10:06
                litus111 napisał:

> kto nie da Messiego lub Ronaldo a strzeli hattricka już się w konkursie nie lic
                > zy
                > trochę bzdura mogłoby nie być kapitana
                > pozdrawiam

odwróć sytuację
                ryzykujesz i ustawiasz na kapitana obrońcę który zdobywa 2 bramki a faworyci i
                megagwiazdy nie zdobywają bramki i wtedy to TY jesteś daleko z przodu. Funkcja
                kapitana jest funkcją dzięki której możesz wiele punktów zyskać.
                • t-clapek Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 10:33
                  dokładnie, zgadzam się
                  przytaczając dawniejsze edycje WL, bywało tak, że składy w czołówce niemalże się nie różniły - jedyne co pozwalało zdobyć inną ilość punktów to kapitan
                  mówicie o realizmie gry - a czy nie jest tak, że kapitan to zazwyczaj serce lub mózg zespołu? że bez niego drużyna traci wiele ze swoich walorów? tak jest u nas w WL, kapitan ma podwójne znaczenie, tak powinno pozostać
                  • p_kozak Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 11:17
                    a na boisku gra jeden czy 11 zawodników? nawet najlepszy zawodnik jest niczym
                    jak reszta odstaje poziomem, w tej formule gry kapitan różnicuje wyniki
                    szczególnie pod koniec sezonu bo do tego prowadzą zasady gry, nie lepiej by było
                    gdyby znaczenie dla punktacji dawała cala 11 wraz z rezerwowymi? to jest zbytnie
                    uproszczenie tematu, powiązanie punktacji z czasem gry, wyłonienie najlepszych
                    graczy meczu +punktacja za to, zmienność cen przy odpowiednim dobraniu budżetu
                    tak żeby potem nie wystarczyło go na wszystko co się chce, ograniczenia
                    zawodników z klubu, różnicowanie punktacji można wymieniać w nieskończoność bo
                    na pewno znalazło by się wiele rozwiązań pewnie jeszcze trafniejszych... no ale
                    ta gra to konkurs a nie realny menager i to trzeba sobie jasno powiedzieć i stąd
                    się biorą wśród graczy rozbieżności
                • litus111 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 12:40
                  Panie marwi75 warto zejść na ziemie trochę
                  w obłokach bujając nie wiele się zrobi
                  A ja sobie dam rękę uciąć ze 90% kapitanów
                  to będzie Messi i Ronaldo
                  Liga Mistrzów już to pokazała
                  Kto nie miał to otchłań
                  pozdrawiam
                  • marwi75 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 13:50
                    litus111 napisał:

> Panie marwi75 warto zejść na ziemie trochę
                    > w obłokach bujając nie wiele się zrobi
                    > A ja sobie dam rękę uciąć ze 90% kapitanów
                    > to będzie Messi i Ronaldo
                    > Liga Mistrzów już to pokazała
                    > Kto nie miał to otchłań
                    > pozdrawiam

szkoda ręki :) może się jeszcze przydać
            • p_kozak Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 10:11
              kapitan to element hazardowy w tym konkursie:) niestety wypacza on wynik
              punktowy bo cóż z tego ze 10 zagra elegancko a ten 11 kapitan akurat słabo
              (dlatego akurat w tej kwestii jestem za zastepca kapitana bo mozna sobie
              zaryzykowac niestandartowy wybor), w koncu to tylko konkurs a nie piłkarski
              menager bo w tym ostatnim przypadku można naprawdę wiele zrobić dla urealnienia
              zabawy, obserwując od lat rozwój tej zabawy można odnieść wrażenie że mimo
              rozwoju grafiki, dodaniu nowych konkurencji typu puchary itp. a w pewnym czasie
              marketingu z rozmachem to jednak sama gra niewiele ewaluowała w kierunku
              realizmu boiskowego... mogę zrozumieć że gra ma być prosta żeby nikt nie miał
              problemów z jej załapaniem no ale lata lecą świat idzie do przodu i sprowadzanie
              jej do poziomu zrozumienia nawet dla przedszkolaka powoli acz nieubłagalnie
              zaczyna nudzić... mam nadzieję że wprowadzone w wygraj mundial nowe zasady nie
              będą tylko chwilowym mydleniem ludziom oczu i zostaną na trwałe wpisane do zasad
              konkursu a organizatorzy w większym stopniu będą polemizować na forum z
              konkursowiczami aby dalej rozwijać tę grę
              • luki303 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 15:25
                najlepsze podsumowanie dał p_kozak
                a na boisku gra jeden czy 11 zawodników? nawet najlepszy zawodnik jest niczym
                jak reszta odstaje poziomem, w tej formule gry kapitan różnicuje wyniki

nic dodać nic ująć w tym temacie.
                Rozumiem że w WM już się nic nie da zrobić ale być może wprowadzić w WL jeden
                sezon dla próby tą zasadę.Mogłoby być ciekawiej.
                • p_kozak Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 16:19
                  powiem szczerze ze nie rozumiem organizatorów konkursu, tyle sie pisze o różnych
                  patologiach w tej zabawie, wiele osób z niej odeszło, czy im korona by z głowy
                  spadła jak by zrobili raz porządną reformę konkursu przestali by byc jak to
                  niektórzy "spece" na forum ogłosili uzależnieni od hurtu, rozwiązania
                  ekonomiczne dla funkcjonowania konkursu można załatwić raz na zawsze a nie mamić
                  brakiem sponsorów, tylko niestety trzeba posłuchać czasem ludzi...
                  • t-clapek Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 18:02
                    Wyciągasz błędne wnioski. Myślisz, że gracze odeszli dlatego, że w konkursie dalej był kapitan? Nie. Odeszli dlatego, że pojawiły się sms-y, -1 punkt za transfer i hurtownictwo, wynikające z powiększenia nagród. Czasy świetności internetowych Piłkarzyków były wtedy, gdy można było mieć 5 drużyn, trzeba było myśleć długoterminowo - były -3 punkty za transfer, brak sms-ów, a do wygrania był skuter! Jaki z tego wniosek? Jeśli chciałoby się odzyskać "starych" graczy to nie można dalej udziwniać gry (poprzez usuwanie kapitana), lecz wracać do tego co było kiedyś. Oczywiście w miarę możliwości.

Ktoś wcześniej pisał o pomyśle ograniczenia ilości zmian w kolejce do 3. A czy nie prościej byłoby powrócić do pierwotnych -3 punktów za transfer? Efekt byłby podobny - ograniczenie ilości zmian, a jednocześnie nie zamykałoby to furtki dla tych, którym skład się posypał (np. gdyby jakiś mecz został przełożony jeszcze przed deadlinem).
                    • p_kozak Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 20:47
                      Wyciągasz błędne wnioski z moich wniosków:) nigdy nie wiązałem odejścia graczy z
                      faktem istnienia funkcji kapitana, bo jest tak jak tam dalej w poście napisałeś
                      ale ja przynajmniej próbuję sugerować jakieś zmiany, coś co być może zaskoczy, a
                      nad kwestią kapitana w dzisiejszych realiach to naprawdę warto się zastanowić bo
                      tylko wspiera to hurt czyniąc więcej szkody niż pożytku-nie lepiej uatrakcyjnić
                      punktację globalnie? uzależniając dobry wynik od wyniku całej 11 a może nawet z
                      3 rezerwowych? mnie to tylko zastanawia jeden fakt, kiedyś piłkarzyki07 to była
                      porządna paczka graczy która na forum coś więcej mogła, wspierała zmiany a teraz
                      co, w lidze priv hurt, co jakiś czas pochwała obecnego stanu... no panowie
                      obudźcie się, jak będzie nas więcej to i zmiany pójdą na lepsze
                      • skarp52 Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 22:54
                        Masz dużo racji. Ja sam mam na koncie co najmniej kilkadziesiąt postów w sprawie
                        zmian. Wszystkie praktycznie bez echa. No i od pewnego momentu dałem sobie
                        spokój. Przychyliłem się do starej maksymy: "jeśli nie jesteś w stanie zmienić
                        systemu, a musisz (chcesz?) w nim funkcjonować to spróbuj się dostosować".
                        Oportunizm, wallenrodyzm....
                        P.S.
                        A jeśli chodzi o zmiany to wg mnie zasadnicza, fundamentalna zasada: jeden
                        gracz-jedno konto-max 5 drużyn. Do tego jeszcze -3pkt. za transfer, no i zmiany
                        wewnątrz składu za free.
                      • t-clapek Re: Wygraj Mundial 21.05.10, 23:56
                        Rozpisałem się, ale sesja logowania wygasła i wszystko przepadło, dlatego napiszę w skrócie.

> nad kwestią kapitana w dzisiejszych realiach to naprawdę warto się > zastanowić bo
                        > tylko wspiera to hurt czyniąc więcej szkody niż pożytku

Czytałem na tym forum opinie, że zastępca kapitana zmiejszy hurt. Teraz czytam, że usunięcie kapitana może zmniejszyć hurt. No to jak to w końcu jest? Wg mnie zastępca kapitan zwiększyłby hurt. Dlaczego? Bo to jest zabezpieczenie. Zabezpieczenie, które powoduje, że opuszczona drużyna nagle może włączyć się do gry o czołowe lokaty. A przecież nie do tego dążymy. Redukcja kapitana? Nie ma nic piękniejszego niż po kilku dniach namysłu trafienie kapitana. I nic bardziej wkurzającego po jego nietrafieniu. To właśnie generuje emocje - a tego ta gra potrzebuje!

> mnie to tylko zastanawia jeden fakt, kiedyś piłkarzyki07 to była
                        > porządna paczka graczy która na forum coś więcej mogła

Coś więcej mogła? A co my mogliśmy, jeśli nawet sam Kowall nie mógł?

> a teraz co, w lidze priv hurt, co jakiś czas pochwała obecnego stanu...

Pochwała obecnego stanu?! Co takiego?! Kiedy? W którym miejscu?! Jeśli kilka edycji wstecz zrzekam się wygrania klasyfikacji lig i związanych z tym pieniędzy przez zamknięcie ligi w połowie edycji, nawołując do zdrowych zasad gry, to pochwalam hurt? Jeśli edycję temu zostaję laureatem gry drużyną o nazwie "Jest Łatwo Poprzez Hurt", to myślisz że pochwalam w ten sposób hurt?

> no panowie obudźcie się, jak będzie nas więcej to i zmiany pójdą na lepsze

Był sobie kiedyś taki prezes Utniak. Delikatnie mówiąc lubił sobie na forum popisać... To był czas kiedy z Piłkarzykami zaczynało dziać się coś niedobrego, bo wzmagał się hurt. Domagaliśmy się wszyscy zmian w regulaminie, dotyczących ograniczenia liczby drużyn na jednego gracza. Wspomniany wyżej prezes wziął sprawy w swoje ręce. Jak się to skończyło? W następnej rundzie, na wiosnę 2007 oficjalnych Piłkarzyków nie było. A na jesień pojawiły się w obecnej formie... No i powiedz mi, jak tu nie mieć urazu do wykłócania się o lepsze?

Na szczęście idzie Wygraj Mundial, a wraz z nim pojawił się promyk nadziei. Szacunek dla Kowalla, bo wiem, że postawił sprawę jasno i dzięki temu będziemy mogli pobawić się na zdrowych zasadach. Pozostaje mieć nadzieję, że przełoży się to też na Wygraj Ligę.
                        • luki303 Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 09:54
                          właśnie też o Utniaku pomyślałem.Ciekawe co się z nim teraz dzieje??Chłopina w
                          piłkarzykach tak się zaangażował że chyba nawet z tego co pamiętam aż osobiście
                          został zaproszony przez organizatorów na rozmowę w sprawie gry jako reprezentant
                          graczy.

t-clapek napisał:Redukcja kapitana? Nie ma nic p
                          > iękniejszego niż po kilku dniach namysłu trafienie kapitana. I nic bardziej wku
                          > rzającego po jego nietrafieniu. To właśnie generuje emocje - a tego ta gra potr
                          > zebuje!

Owszem zgodzę się z tym.To jest akurat piękne jak trafiasz tego co najlepiej
                          punktuje. Ale podam Ci przykład najlepiej na swoim doświadczeniu dlaczego moim
                          zdaniem nie powinno być tej funkcji.

W pucharze WLM stanąłem na przeciwko gracza który miał na kapitanie Messiego
                          który zdobył 19pkt(rekord w tej edycji), i chociaż miałem zdecydowanie lepszą
                          jedenastkę to akurat kapitana nie trafiłem. To wypaczyło całkowicie wynik.
                          I tu rodzi się zastanowienie kto jest prawdziwym menagerem.Gracz który wystawił
                          11 równorzędnych zawodników czy gracz który 10-sięcioma zawodnikami zdobywa tyle
                          samo pkt.co jednym kapitanem?
                          • bubukrzys Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 11:30
                            czy w Wygraj Mundial będzie jakiś budżet
                            czy wolna Amerykanka?

4-ech Z jednego zespołu to wiemy
                            • luki303 Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 12:11
                              bubukrzys napisała:

> czy w Wygraj Mundial będzie jakiś budżet
                              > czy wolna Amerykanka?
                              >
                              > 4-ech Z jednego zespołu to wiemy

z tego co gdzieś wyczytałem na forum i z tego co było w poprzednich tego typu
                              grach(Euro,Mundial) to chyba będzie bez budżetu.Jedyne ograniczenie to 4 z
                              jednej reprezentacji.
                          • michal.boss1 Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 11:35
                            z dugiej strony, gdybys ty go mial na kapitana a on nie, bys pial z
                            zachwytu, wiec prosze: nie utrudniajmy gry! bo niedlugo punkty beda
                            za 5 podanie od konca przy bramce! bez paranoi panowie.
                            • luki303 Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 12:16
                              czy bym piał?...hmm pewnie tak:)
                              ale jakbym się czuł to już inna sprawa.
                              Miałbym w świadomości że przeciwnik miał lepszy zespół a ja tylko trafiłem
                              szczęśliwie kapitana.Dlatego bardziej sprawiedliwie byłoby bez tej funkcji.
                              • michal.boss1 Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 12:42
                                ale w tej grze chodzi wlasnie o to sczescie! to jest loteria, jeden
                                zawodnik przechyla szale zwyciestwa!! tych emocji nie moze
                                zabraknac! kapitan wlasnie jest bardzo potrzebny!
                        • p_kozak Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 13:50
                          t-clapek napisał:
                          > Czytałem na tym forum opinie, że zastępca kapitana zmiejszy hurt. Teraz czytam,
                          > że usunięcie kapitana może zmniejszyć hurt.
                          Bo sprawę można rozpatrywać na dwa sposoby i oba idą w tym samym kierunku, a
                          mianowicie: hurt może obstawić nawet mało prawdopodobnych kapitanów, może sobie
                          pozwolić na nietrafianie w kapitana bo jak w części się nie trafi to reszta
                          nadrobi a jak taka osoba ma jedna czy kilka drużyn to każdy błąd i poleci daleko
                          w rankingach-można tez i pójść od drugiej strony i zlikwidować te funkcje co
                          również wyeliminuje powyższe, funkcja kapitana może ekscytować ale w obecnych
                          realiach wspomaga wszyscy wiemy co...
                          > Coś więcej mogła? A co my mogliśmy, jeśli nawet sam Kowall nie mógł?
                          mogła bo ilość skupionych w jednym celu graczy więcej znaczy niż wszystkie
                          pojedyncze wysiłki- kupą mości panowie:) skoro gra ma pewna grupę fanów to warto
                          chyba organizatorowi zrobić coś dla nich, przecież jak m.in. hurt uderza w grę
                          powodując zniechęcenie do tej zabawy to to chyba jest w interesie np. kovalla,
                          no ale wyłowić ciekawe pomysły z forum i rzucić je na debatę to trzeba chcieć...
                          > Na szczęście idzie Wygraj Mundial, a wraz z nim pojawił się promyk nadziei.
                          Szacunek dla kowalla, bo wiem, że postawił sprawę jasno i dzięki temu będziemy
                          mogli pobawić się na zdrowych zasadach. Pozostaje mieć nadzieję, że przełoży się
                          to też na Wygraj Ligę.
                          No to wychodzi na to że kovall walczy walczy z jakimiś tajemniczymi siłami zła
                          które specjalnie usztywniają sytuacje nie dopuszczając do zmian, no skoro ten
                          konkurs istnieje to chyba komuś na "górze" na tym zależy tak? skoro tak to ten
                          ktoś nie istnieje w jakimś samodzielnym oderwanym od rzeczywistości bycie i
                          powinien zrozumieć że ten kij ma dwa końce, szkoda tylko że nie ma większego
                          porozumienia między nimi...
                          ja również mam nadzieje ze trend ograniczający zło oraz zmiany mundialowe nie
                          będą tylko krótkim epizodem a raczej początkiem rozwiązań oddających ten konkurs
                          ludziom, bo na obecnych zasadach bez kilku setek składów to nawet nie ma co
                          liczyć na sukcesy
                          • t-clapek Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 14:38
                            p_kozak napisał:

> Bo sprawę można rozpatrywać na dwa sposoby i oba idą w tym samym kierunku, a
                            > mianowicie: hurt może obstawić nawet mało prawdopodobnych kapitanów, może sobie
                            > pozwolić na nietrafianie w kapitana bo jak w części się nie trafi to reszta
                            > nadrobi a jak taka osoba ma jedna czy kilka drużyn to każdy błąd i poleci daleko
                            > w rankingach-można tez i pójść od drugiej strony i zlikwidować te funkcje co
                            > również wyeliminuje powyższe, funkcja kapitana może ekscytować ale w obecnych
                            > realiach wspomaga wszyscy wiemy co...

Na tej płaszczyźnie widzę nie dojdziemy do porozumienia :) Ale rozumiem Twoje argumenty. Niemniej nie sądze, by usunięcie kapitana w jakikolwiek sposób ograniczyłoby hurt. Jedyne co by to spowodowało to spłaszczenie generalki. Lepsze dla tych, którzy wolą grać spokojnie oraz tych którzy mają notorycznego pecha w doborze kapitana. Gorsze dla części drużyn hurtowników, ale też dla prezesów lubiących ten element gry.

> mogła bo ilość skupionych w jednym celu graczy więcej znaczy niż wszystkie pojedyncze wysiłki- kupą mości panowie:) skoro gra ma pewna grupę fanów to warto
                            > chyba organizatorowi zrobić coś dla nich, przecież jak m.in. hurt uderza w grę powodując zniechęcenie do tej zabawy to to chyba jest w interesie np. kovalla,
                            > no ale wyłowić ciekawe pomysły z forum i rzucić je na debatę to trzeba chcieć...

Napisałem w tym samym poście, który cytujesz, dlaczego tego już nie robimy. Mówi się, że w historii wszystko już było. I widać jest to prawda. Przytaczasz identyczną sytuację jak 3 lata temu.
                            Pojawił się hurt, zebraliśmy się w kupie, były konkretne rozmowy, bo nam zależało. I jak się to skończyło? Kolejnej edycji nie było, a potem Piłkarzyki wróciły w obecnej formie, formie zdecydowanie gorszej. Nie chcę tego, rozumiesz? Wolę dostosować się do zasad i bawić się w miarę możliwości, niż nie grać w ogóle.

> No to wychodzi na to że kovall walczy walczy z jakimiś tajemniczymi siłami zła
                            > które specjalnie usztywniają sytuacje nie dopuszczając do zmian, no skoro ten
                            > konkurs istnieje to chyba komuś na "górze" na tym zależy tak? skoro tak to ten ktoś nie istnieje w jakimś samodzielnym oderwanym od rzeczywistości bycie i
                            > powinien zrozumieć że ten kij ma dwa końce, szkoda tylko że nie ma większego
                            > porozumienia między nimi...

Myślisz, że nad Kowallem jest sobie jakiś kolejny człowiek, który wymyślił zasady i robi nam na złość, nie reagując na nasze sugestie? Musisz zmienić podejście na: "firma - pracownik - kontrakt między nimi". Czy będąc pracownikiem, z desperacją, za wszelką cenę, walczyłbyś o dobro dla innych, ryzykując kontrakt? Nikt z nas nie jest Tomaszem Judymem i powinieneś to uszanować. A mimo to, zostało z Kowalla strony podjęte pewne ryzyko, które w kontekście Mundialu umożliwi nam dobrą zabawę. I chwała mu za to. A co będzie dalej, czas pokaże.
                            • p_kozak Re: Wygraj Mundial 22.05.10, 21:55
                              W kwestii kapitana to zmiany jedynie mogły by złagodzić wiadome zjawisko, a
                              eliminacja hurtu to tylko przez pesel, sam jestem ciekaw ile to "słupów" będzie
                              na mundialu:) o ile w tym kierunku będzie powiązane to ograniczenie co ma być. W
                              podejściu do gry pewnie mamy podobne zapatrywania tylko mi się jeszcze chce ten
                              temat drążyć, jak wiele na tym świecie dobro musi urodzić się w bólach:)Myślę
                              że dobro tzw. "firmy" jest utożsamiane z sukcesem marketingowym i zatrzymanie w
                              konkursie jak największej liczby osób jest w jej interesie a tu niezbędny jest
                              przepływ informacji miedzy firmą - jej produktem a odbiorcą, czyli nami, zatem
                              zanim zostanie w tej zabawie już tylko garstka zniechęconych graczy i grupka
                              hurtowych potentatów a co za tym idzie konkurs przestanie być sensownym
                              produktem to warto podjąć jeszcze trud uratowania tej zabawy bo w tym tempie i
                              tak za max parę sezonów ten konkurs zniknie, tak więc mimo wszystko zachęcam
                              wszystkich do aktywnego wspierania zmian
                            • warp-75 Re: Wygraj Mundial 23.05.10, 11:58
                              funkcja kapitana jest dla hurtowników, gdyż oni zakładają najwięcej drużyn i
                              mogą obstawić najwięcej wariantów i zawsze trafią, jednocześnie gracze rezygnują
                              jeśli mają dużą stratę do czołówki już po dwóch kolejkach TAK ODCHODZĄ PREZESI,
                              dlatego wolę spłaszczenie typu więcej drużyn o identycznych składach, ale
                              RÓŻNYCH prezesów, tak zdobywa się nowych graczy, gdyż każdy ma szanse na sukces
                              nie jeden mega hurtownik tylko setki mniejszych graczy, a dla organizatorów to
                              woda na młyn o walkę o sponsora, nie jeden prezes, a wielu o to im chyba chodzi,
                              chodź tego nie widać :(
                          • swidur Re: Wygraj Mundial 23.05.10, 14:28
                            mogę wam podać przynajmniej 2-3 gry z nagrodami w ktorych nie było
                            hurtowników a padły
                            • p_kozak Re: Wygraj Mundial 23.05.10, 17:06
                              Dla mnie każdy mógłby mieć tych drużyn ile chce, tylko by każdy miał choć
                              porównywalne szanse na cokolwiek. Niestety gracze niehurtowi nie mają absolutnie
                              żadnych szans więc po co brać w tym udział? proszę spojrzeć na rankingi dowody
                              są w każdym rankingu-czy sam hurt i garstka niewidzących oczywistych
                              oczywistości graczy zapewni istnienie tej gry? lepiej żeby było kilka tysięcy
                              graczy z pięcioma drużynami niż te 800-900 osób jak obecnie bo to nawet
                              marketingowo słabo wygłąda
                              • swidur Re: Wygraj Mundial 23.05.10, 17:34
                                tak ale ograniczenia musza byc realne. z tego co widze nawet w grze
                                na 10lecie byly druzyny na słupa.
                                • p_kozak Re: Wygraj Mundial 23.05.10, 19:34
                                  To ja dodam inny śmieszny przypadek, byli ludzie co mieli w WL swoje drużyny
                                  rozsiane po różnych ligach regionalnych i klubowych mimo że nagród za to nie
                                  przewidziano:) szczytów paranoi nie braknie no ale jakoś tę grę trzeba
                                  ukierunkować bo zniknie przez krótkowzroczność organizatorów-ale zadam tez
                                  pytanie, kto wygrywa w generalce? tradycyjni gracze czy hurt? co pół roku ta
                                  sama śpiewka ale żeby nie sięgać za daleko proszę zobaczyć obecną listę
                                  zwycięzców... niehurtownik odpada w przedbiegach ! są różne drogi do rozwiązania
                                  tej kwestii ale zanim ta gra odleci w niebyt coś trzeba zrobić
                                  • michal.boss1 Re: Wygraj Mundial 24.05.10, 18:03
                                    Ja wygram Wygraj Mundial! hehe... wiadomo jakos trzeba zwalczac
                                    hurt, tyle ze trzeba znalezc jakis zloty srodek....:)
      • swidur Re: Wygraj Mundial 23.05.10, 17:35
        moje propozycje w innym wątku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka