kroliklesny Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się nad... 18.06.10, 13:09 Jaka odwaga? Dawno dziewczyny powinmny isc na policje. No, ale skoro byly z Polski, to nie wierzyly moze, ze w Szwecji policja jest dla ludzi, a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ranke Szwedka czy Cyganka 18.06.10, 13:43 W Szwecji istnieje problem cygańskiej mafii, która zmusza obcokrajowców do kradzieży, ale nie słyszałem by robili tak rodowici Szwedzi. Kobieta mieszka na przedmieściach (Solna ma 10% obcokrajowców - ale nie wlicza się do tego Szwedów mających obce pochodzenie, więc prawdziwa liczba jest dużo wyższa) ma 4 dzieci i zmusza ludzi do kradzieży, to charakterystyka bardziej pasująca do cyganów niż do Szwedów, ponadto groziła tym Polkom, że w Polsce ktoś spali im domy czyli miała powiązania w Polsce, Szwedzi z reguły nie mają żadnych powiązań z Polską. Oczywiście żadna Szwedzka gazeta nie napisze, że kobieta jest cyganką bo to byłby rasizm, podobnie jak w Belgiskich gazetach po zabójstwie 17 latka wszyscy pisali o sprawcy czyli Adamie Gizie jako o Polaku a nie cyganie. No cóż poprawnośc polityczna nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Szwedka czy Cyganka 18.06.10, 16:34 Od dynastii Jagielonow mamy silne powiazania koligacyjne ze Szwecja! Odpowiedz Link Zgłoś
najnowsze Re: Szwedka czy Cyganka 18.06.10, 19:43 Nie napisano wprawdzie "Szwedka", tylko "mieszkanka Szwecji", ale i tak brzmi to nieco durnie, tak jakby ta cała Szwecja to jakaś mieścina była. Odpowiedz Link Zgłoś
malutkin Re: Szwedka czy Cyganka 18.06.10, 21:32 ranke, masz całkowitą rację. Dokładnie chodzi o cygankę, polskiego pochodzenia, która ma szwedzkie obywatelstwo. Niestety znam tą sprawę dokładnie z autopsji, zeznawałem w niej jako świadek. Nie zdążyłem jeszcze przejrzeć dzisiejszych gazet (mieszkam w szwecji), ale z tego co wiem jakaś szwedzka gazeta napisała że to cyganka z polskim pochodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
northyorkshire Mam tylko jedno pytanie. Czy ta "szwedka"" 18.06.10, 19:04 była może narodowości romskiej? Sądząc po ilości bachorów, to wysoce prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Re: Sądząc po ilości "bachorów" 19.06.10, 00:36 To mogła być żona M. Kamińskiego, M. Jurka, B. Komorowskiego, Putry - i tysiąca nabożnych polskich katabusów, co nie używają gumki, bo chcą na tyle wcześnie wykończyć swoje żony, by następnie ożenić się z młódką. Odpowiedz Link Zgłoś
lazar1wa Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 13:10 czy to napewno była Polka czy cyganka? trzymane w piwnicy? to co? Wgóle nie wychodziły? To jak kradły? telepatycznie. przy pierwszej okazji trzeba było to zgłosić gdzie trzeba. Szwecja to nie Mozambik. Odpowiedz Link Zgłoś
cubasz Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 13:18 po pierwsze nie jest napisane ze obywatelka z solnej byla polka. po drugie bycie cyganką nie wyklucza bycia polką tak jak nie wyklucza bycia polakiem bycie debilem. Odpowiedz Link Zgłoś
bertie77 Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 13:25 Pomysl, dziewczyny z prowincji z kraju gdzie nie wiele osob wie co to jest szacunek dla drugiego czlowieka (Polska) a prawie kazdy swiruje cwaniaka (jak lazar1wa,)w obcym kraju, same, nie pojechaly tam na wczasy, tylko w stresie zeby zarobic, bo w Ojczyznie nie bylo im dane. Slabszych powinno sie bronic, a nie dobijac komentujac jaki to ja jestem bystry i co bym zrobil/a. Powiedz to tym co przezyli obozy itd. pewnie tez remedium by sie znalazlo, co? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 13:33 ej no, porownywanie obozu koncentracyjnego z ta prowizorka to jest przesada. Tutaj nie bylo esesmana z karabinem, nie bylo tez wojny. Nie rozumiem jak ktos moze byc tak niezaradny, zeby nawet nie zglosic sie na policje! Odpowiedz Link Zgłoś
malutkin Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 21:52 princealbert napisała: Nie rozumiem jak ktos moze byc tak niezaradny, zeby nawet nie zglosic sie na policje! sorry, a czy Ty wogóle cokolwiek rozumiesz??? co uważasz że policja sama się powiadomiła i wszczęła śledztwo??? Odpowiedz Link Zgłoś
malutkin Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 21:44 lazar1wa napisała: czy to napewno była Polka czy cyganka? trzymane w piwnicy? to co? Wgóle nie wychodziły? To jak kradły? telepatycznie. przy pierwszej okazji trzeba było to zgłosić gdzie trzeba. Szwecja to nie Mozambik. Ciekawe czy będąc na miejscu tych dziewczyn byłabyś taka odważna? byłem tam i widziałem to na własne oczy (jednej dziewczynie pomogłem uciec) zeznawałem w tej sprawie jako świadek i mimo że jestem facetem też się boję...może nie tyle o siebie co o swoją rodzinę w Polsce. Chyba nie masz pojęcia jak dobrze zorganizowane są klany cygańskie. Szwedzkie prawo i policja działaja bardzo opieszale, dziewczyna której pomogłem uciec, zgłosiła to w listopadzie 2007 roku a sprawa odbyła się dopiero w maju br. Kilkakrotnie dzwoniłem w tej sprawie do konsulatu osobiście i bez rezultatu. Więc proszę zastanów się znim zaczniesz krytykować te dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
simsson mieszkam w Stockholmie-Bromma i wiem ze to byla 18.06.10, 13:23 Romska (cyganska) rodzinka a nie szwedzka ktora wiezila polki!Z tej cyganki byla taka szwedka jak z koziej dupy trabka-))niala pobyt ale napewno nie obywatelstwo Krolestwa Szwecji!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malutkin Re: mieszkam w Stockholmie-Bromma i wiem ze to by 18.06.10, 21:56 simsson napisał: Romska (cyganska) rodzinka a nie szwedzka ktora wiezila polki!Z tej cyganki byla taka szwedka jak z koziej dupy trabka-))niala pobyt ale napewno nie obywatelstwo Krolestwa Szwecji!!!!!!! i tu się z Tobą nie zgodzę, znam tą sprawę bardzo dobrze (z autopsji) i wiem że miała obywatelstwo szwedzkie Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert i te kobiety dawaly sie tak robic w balona? 18.06.10, 13:30 nie rozumiem co nimi kierowalo? Jak mozna byc tak naiwnym? Czy nie slyszaly nigdy o policji? Albo o ambasadzie, konsulacie? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: i te kobiety dawaly sie tak robic w balona? 18.06.10, 14:16 @princealbert: pewnie nie slyszaly, albo niedokladnie, tak jak ty. Ambasada jest dla stosunkow miedzypanstwowych, konsulat jest dla ludziskow i ich problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 I głupie Polki robiły, co im kazała ? 18.06.10, 13:49 No bo na "kradzieze" to chyba musiały wyjsc do sklepu. I potem wrocic do piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
yhwh ale perspektywa ogolenia głowy 18.06.10, 15:14 była tak okropna, że bez zmużenia oka wykonywały jej polecenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Cyganie, nie Szwedzi! 18.06.10, 15:30 Cyganka, nie Szwedka, pochodzenie polskie, obywatelstwo szwedzkie od 1983 roku. Zmienila cyganskie pospolite nazwisko na szwedzkie.Ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 14:13 funny5 napisała: > Swietnie<'A co zrobił PISS?' Odpowiedz Link Zgłoś
volflarsen Slavs to niewolnicy w wiekszości języków 18.06.10, 15:00 zachodnioeuropejskich więc o co chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś
yhwh Re: Slavs to niewolnicy w wiekszości języków 18.06.10, 15:12 ciekawe w jakichm piligloto ???? Slavs to nie to samo co Slaves (jesli juz weźmiemy angielski) pisownia inna i wymowa jeszcze bardziej. ucz sie języków, a nie mądrkuj.... Odpowiedz Link Zgłoś
volflarsen yhwh 18.06.10, 15:31 Jasne jasne o mnie sie nie bój Misiu. Myslisz że niuanse wymowy czy pisowni przesłaniają fakt że określenia Słowian i niewolników są de facto identyczne? I że liczba zniewolonych Słowian w póznej starożytności i wczesnym średniowieczu była tak ogromna że w końcu nazwa Słowianin stała sie synonimem niewolnika? Odpowiedz Link Zgłoś
conspicuousfrom Re: yhwh 18.06.10, 16:09 Wolflarsen ma racje: w wiekszosci jezykow zachodnich slowo "niewolnik" i "slowianin" brzmi bardzo podobnie Slav - Slave niem, der Sklave der Slave. Bierze sie stad ze na rynku niewolniczym starozytnej i sredniowiecznej Europy nasi pobratymcy byli bardzo cenionym i poszukiwanym "towarem" Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Re: yhwh 18.06.10, 16:17 Czyli polscy rasiści to w sumie potomkowie niewolników? Odpowiedz Link Zgłoś
oblomoff Re: yhwh 18.06.10, 16:31 3miastoorg napisał: > Czyli polscy rasiści to w sumie potomkowie niewolników? Nie. Jeśli łacińskie słowo sclavus oznaczające niewolnika ma faktycznie związek z licznymi w późnym cesarstwie rzymskim i Bizancjum niewolnikami słowiańskimi, to z całą pewnością nie chodzi tu o Słowian zachodnich, z których się wywodzimy. Ci niewolnicy byli pozyskiwani spośród Słowian południowych, z terenów dzisiejszej Bułgarii. Nie są oni także przodkami dzisiejszych Bułgarów, bo na ogół przecież nie wracali do swych rodzinnych stron; po prostu "rozpuszczali" się w miejscowych społecznościach Imperium - tam, dokąd ich zabierali właściciele. Odpowiedz Link Zgłoś
conspicuousfrom Re: yhwh 18.06.10, 19:05 Kolega Oblomoff ma swietne rozeznanie w temacie. Zgadza sie. Cesarstwo Rzymskie bralo niewolnikow z dzisiejszych Balkanow wliczajac Rumunie i Grecje. W duzo mniejszym stopniu niewolnicy wywodzili sie z babrarzynskich Germanow czyli dzisiejszych Niemcow. Do Nas, Polakow kupcy z Cesarstwo docierali sporadycznie. Gratuluje koledze rozleglej wiedzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
no.to.mamy.problem Re: yhwh 19.06.10, 00:50 Cesarstwo Rzymskie prawdę powiedziawszy brało niewolników skąd się dało, czyli stamtąd gdzie wojowali. Powiedziałbym standard jak na owe czasy. A pisząc "do nas Polaków" to co masz na myśli? Tereny geograficzne dzisiejszej Polski, czy to gdzie się wtedy znajdowali? Czyli właściwie gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
volflarsen Re: yhwh 19.06.10, 10:38 To prawda-przede wszystkim Polaków jako takich nie było jeszcze wtedy-były plemiona słowiańskie. Skąd one przyszły w okresie wędrówki ludów to osobna (i wielka) dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
sydio Szwedka robiła z Polek niewolnice 18.06.10, 17:43 Ciekawe, z jakim kontynentem będzie się kojarzyć Polska przeciętnemu szwedzkiemu odbiorcy tej informacji o współczesnych niewolnicach? Mam nadzieję, że dzielne poszkodowane wróciły do kraju i wzmocnią dziś elektorat patriotyczny ożywiając wspólnotowe poczucie krzywd, jakich raz po raz doznajemy od obcych Odpowiedz Link Zgłoś
no.to.mamy.problem Cyganka zawiniła... 18.06.10, 17:47 ...Szwedkę powiesili. Jak zwykle, żeby poznać prawdziwą prawdę trzeba liczyć na komentarze, a nie na manipulujących gazeciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
no.to.mamy.problem Re: a podolski i klose to polacy :) 19.06.10, 00:37 Pedalski i klozet to volksdeutsche. Więc se Hipolicie wypraszam. W dodatku "PZPN" - płatni zdrajcy pachołki Niemiec. Kazali im strzelać do naszych i naszych rozstrzelali. Mundial pomścimy! Odpowiedz Link Zgłoś
winogronka.easy zlosc mnie wzbiera 18.06.10, 18:40 Zlosc mnie wzbiera jak czytam niektore z wypowiedzi w tej dyskusji. Czy naprawde nie widzicie kogo tu skrzywdzono? Przestancie psioczyc na wlasny kraj i przejrzyjcie na oczy. Ta Szwedka potraktowala nas jak zwierzeta. A odszkodowanie jak na szwedzkie warunki ZENJACO niskie! Odpowiedz Link Zgłoś
belajsia Re: zlosc mnie wzbiera 18.06.10, 19:34 Nie przesadzaj, mieli wam dac po milionie? Odszkodowanie zupelnie ok, zreszta i tak to nie ona wam zaplaci, tylko my podatnicy. Kaleki chyba z ciebie nie zrobila, uwazasz, ze 70 tys. to malo? Za wieksze przekroczenia ofiary tu dostaja o wiele mniej, o ile w ogole. Ale to Polka jak to Polka mysli, ze na "Zachodzie" pieniadze leza na ulicy. Nauczka za naiwnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zamknij_oczy 17,5 tys. zł/osobę to nie jest duża kwota 18.06.10, 21:28 Gdyby dostały po 70 tys. zł na głowę mógłbym się z Tobą zgodzić, ale 70 000 : 4 = 17 500 zł. Jak dla mnie niewielka kara dla tej szmaty. Powinna też dłużej gnić w pierdlu za groźby. PS. Jakie "wam dać"? Mowa jest o 4 kobietach z Polski, a nie o całym narodzie. Skąd pochodzisz? Masz obywatelstwo szwedzkie, czy tylko wyjechałaś i uważasz się, że z Polską już nic ciebie nie łączy patriotko? Jak czytam podobne wypowiedzi polskich emigrantów, w których poucza się "nas" Polaków, to ogarnia mnie pusty śmiech. Pozostaje tylko współczuć i nie żałować, że opuścili Polskę. Odpowiedz Link Zgłoś
belajsia Re: 17,5 tys. zł/osobę to nie jest duża kwota 26.08.10, 13:42 Hej "zamknij-oczy" mieszkam tu chyba dluzej niz Ty zyjesz na tym swiecie i obywatelstwo tez mam, jezeli to takie wazne, patriotka to chyba jestem coraz mniej, jak sobie poczytam gazete to sentyment do Polski coraz bardziej blednie, a to co napisalam to sa zyciowe realia tutaj, w koncu to naprawde nie bylo jakies super przestepstwo za ktore naleza sie zlote gory, jesli chodzi o odszkodowanie, naprawde, po prostu porownuje z innymi tu sprawami karnymi. Takze moze jednak "otworz-oczy", posmiej sie tym pustym smiechem, ktory Cie tak ogarnia, Ty nie zalujesz, ze ja opuscilam Polske, a ja nie zaluje, ze sie z niej wyrwalam, naprawde. Zycze milego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy nie Szwedka tylko Cyganka!!!!!!! 18.06.10, 19:05 emigrantka z Polski, Cyganka ze szwedzkim obywatelstwem! Odpowiedz Link Zgłoś
ivrp durnota politycznej poprawności prowadzi do 18.06.10, 19:37 zakłamywania rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
dyktator_bolandy Re: durnota politycznej poprawności prowadzi do 19.06.10, 10:53 kompletne wariactwo. A gdy Cygan dostanie w nos na dyskotece, to wtedy nie jest już Szwedem/Polakiem/Czechem itd tylko prześladowanym Romem. Odpowiedz Link Zgłoś
guinnes.s Re: Szwecja: Dwa lata więzienia za znęcanie się n 18.06.10, 20:54 Wyrok sądu- SKANDAL ! Co to jest 70.000 PLN na cztery glowy za takie udreki. Mialoby to sens gdyby to bylo 70,000 pln ale na jedna glowe. Ta szwedka powinna zaplacic nie PENSJE acz OSZKODOWANIE. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Polacy sa jednak niewolnikami.. 19.06.10, 10:40 powod? Glupota i katolicyzm.. czyli tylko katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
aikiboshinko Szwecja to kraj niewolnikow i zakladnikow(Szwedow) 19.06.10, 13:00 Orwell mial racje-tylko nie przewidzial ze jego wizja spelni sie wlasnie w Szwecji: www.rp.pl/artykul/480850_Dyktatura_urzednikow_socjalnych.html Dedykuje amatorom liberalizmu i lewicy Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Szwedka robiła z Polek niewolnice 26.08.10, 14:06 Cóż - kara za te przestępstwa nie jest zbyt wygórowana. Jednakże nie należy się dziwić - wszak obowiązek ścigania przestępstw stanął tu w konflikcie z politycznie poprawną troską o poszanowanie odmienności kulturowej. Podstawowym osiągnięciem, rdzeniem kultury cygańskiej są różne formy bandytyzmu - niejednokrotnie wyjątkowo bestialskie i nieludzko bezwzględne. Jak na przykład grupowe okradanie zrujnowanych domów powodzian z resztek dobytku, jak ostatnio w Chojnicach - zatłuczenie człowieka na ulicy na śmierć kijami bejsbolowymi. O handlu ludźmi zmuszanymi do kradzież właściwie nie ma co mówić. Poszkodowane dziewczęta powinny się cieszyć, że nie zostały sprzedane do domów publicznych a później - kiedy już nie nadawałyby się do tej pracy - zamordowane w celu pozyskania organów do przeszczepów. Jak więc widzicie, poprawność polityczna potrafi być dosyć okrutna, ale czegóż się nie robi, żeby sprawić przyjemność dyskryminowanym cyganom, prawda? Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
pampuh To 5 X mniej niz w USA za zabicie psa 26.08.10, 21:39 www.pet-abuse.com/profiles/1764/ Odpowiedz Link Zgłoś