funny5 22.06.10, 11:43 A gdzie jest projekt ustawy napisany przez tworcow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elinkan Protest twórców przeciwko ustawie medialnej aut... 22.06.10, 11:47 czy to nie ci sami, którzy wołali "bronek bronek"? śmiać mi się chce z tych ludzi. dopiero teraz się kapnęli, że podcinają gałąź na której siedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
von_seydlitz To jednak PO nie jest "nieomylna"? 22.06.10, 12:05 Mnie to nie dziwi, twórcy widocznie odkrywają... Odpowiedz Link Zgłoś
dobredowcipy Protest twórców przeciwko ustawie medialnej aut... 22.06.10, 11:51 Tak to zwykle bywa gdy się chce zerwać stare układy. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk-sikora ależ protestujcie, projekt "twórców" do kosza 22.06.10, 11:58 Już bym wolał, aby pozostał taki syf w mediach publicznych (PiS- owskich) jaki jest teraz niż miałoby nastąpić to co proponują w swoim projekcie ustawy tzw. "twórcy". Chcą zrobić skok na kase obywateli (2 milardy rocznie sciągane przez urząd podatkowy plu 2 miliardy z reklam) i tym samym chcą za nasze pieniądze urządzić sie po wsze czasy. Jedyną rosądną propozycję zrobienia porządku w mediach publicznych przedstawił prof janusz Majcherek w tekście pt. "Telemrzonki" opublikowanym w Gazecie Wyborczej w dniu 17 lipca 2009 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mm-18 Protest twórców przeciwko ustawie medialnej aut... 22.06.10, 12:02 A co mają do gadania reżyserzy filmowi w sprawie państwowego Radia i TV? Może wystosują też protest w sprawie np. ustaw dot. polskich kolei? Pewnie zawali się dotychczasowy kład zapewniający emisję ich wypocin w TV. A Holland niech sobie składa protesty w N. Yorku, albo w Izraelu. Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Niech głosują na Jarka 22.06.10, 12:03 To jedyna nadzieja dla pluralizmu mediów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Niech głosują na Jarka 22.06.10, 13:00 Może lepiej nie, bo znów Jarek będzie się spotykal z niemieckim wydawcą i będzie nam tu urządzał rynek medialny na obraz III Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Election fiction w mediach 22.06.10, 22:24 "Gdyby Internet wyparł już prasę papierową, jak się prorokuje, salon nie miałby kłopotu." "Jak w powieści Orwella, usunąłby ślady kompromitacji z wydań online i udawałby, że nic się nie stało. Tak jak usunęła "Gazeta Wyborcza" z sieci komentarz swej publicystki szydzącej z szefa OBOP i tradycyjnie atakującej TVP za podawanie podejrzanych sondaży. Z sieci usunęła, ale z papieru nie mogła. Trochę szkoda, że zabrakło redakcji odwagi, by pójść na całość." "W swych najlepszych latach pojechałaby następnego dnia po PKW, że powtarza kłamstwa OBOP i TVP, zażądałaby komisji śledczej do wyjaśnienia tej kolejnej zbrodni IV RP i zaczęłaby zbierać pod odpowiednim apelem podpisy intelektualistów." "Oj, starzeją się autorytety, widać to nie tylko w komitecie honorowym. Czerska powinna brać przykład z dynamicznego, młodego (bo to wszak jego pierwsza posada w prasie) redaktora naczelnego "Wprost", który niczego nie cofa i nie przeprasza. Ulec chciejstwu, dać się zwieść niewiarygodnemu sondażowi, no, powiedzmy, że to jeszcze casus pascudens, który mógł się zdarzyć i innym. Ale Tomasz Lis nie zaczekał na zwycięstwo Komorowskiego, żeby szydzić z wrogów, którzy próbowali wmówić, jakoby kiedykolwiek nie było ono pewne. Lis, jedyny (poza kolegami z Czerskiej) obiektywny dziennikarz, pastwi się nad nieudolną kampanią Kaczyńskiego, a bardziej jeszcze nad pisowską klaką i jej fałszywą propagandą. Gdy ktoś w takim stylu szydzi z wroga zwyciężonego, wystawia sobie świadectwo bardzo złe. Ale gdy szydzi, choć zwycięstwo mu się uroiło, to tylko… hm, powiedzmy delikatnie, że pokazuje w całej okazałości swą klasę. Doprawdy, lepiej było odgryźć sobie język, jak się to publiczności obiecało." "Chyba że 'Wprost' po prostu wchodzi w nowy segment rynku i odtąd konkurować chce z 'Fantastyką'." www.rp.pl/artykul/9158,497807.html Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Election fiction w mediach 23.06.10, 08:09 No i co? Wiesz już jak masz myśleć po przeczytaniu tego tekstu jedynego obiektywnego i niezależnego dziennikarza? Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: Election fiction w mediach 23.06.10, 11:06 > No i co? Wiesz już jak masz myśleć po przeczytaniu tego tekstu > jedynego obiektywnego i niezależnego dziennikarza? Ja wiem i bez tego jak myśleć. Ten tekst był podany specjalnie dla obrazy. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Niech głosują na Jarka 22.06.10, 13:44 Akurat z Jarkiem może się wiązać tylko określenie - beznadzieja... Odpowiedz Link Zgłoś
stary.telewizor pekunia nie omlet 22.06.10, 12:04 to bzdura z tymi twórcami i ich ustawą o TVP. Ci twórcy to zużyci rezyserzy ( w wiekszości ), którzy po zagranicznych wojażach wrócili do Ojczyzny po pieniadze, dla siebie i swoich dzieci, których nie zarobili swoją twórczością. Teraz mają ochotę na kasę TVP i PR. Do podziału między siebie w stylu Kinematografii i szkolnictwa teatralnego i filmowego, gdzie króluje nepotyzm. Pamiętam słowa i gesty lekceważenia i pogardy dla środowiska twórców TVP ze strony pracowników zespołów filmowych, wytwórni fabularnych i dokumentalnych. Teraz, gdy te instytucje filmowcy doprowadzili do ruiny kasa w TVP juz nie śmierdzi! Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz PO=PiS 22.06.10, 12:05 Jarkacz zrobił skok na me(n)dia publiczne? Zgoda zrobił Co robi PO? To samo. Jarkacz powołał partyjną policję polityczą (CBA)? Zgoda powołał Co robi PO? Przejmuje CBA i przedstawia projekt ustawy dający jej nieograniczone prawo inwigilowania obywateli. I ja mam wybierać miedzy Kaczyńskim i Komorowskim? Wolne żarty. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Wybory wygra kandydat AWS 22.06.10, 12:31 Komorowski czy Kaczyński - co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Kiedy PO=PiS? 22.06.10, 12:39 Kiedy będzie równowaga? Jeśli zagłosujesz na Kaczyńskiego, to PO i PiS będą trzymać się w szachu. Wygrana Komora oznacza groźny MonoPOl. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kiedy PO=PiS? 22.06.10, 14:06 representation1 napisał: > Kiedy będzie równowaga? Jeśli zagłosujesz na Kaczyńskiego, to PO i > PiS będą trzymać się w szachu. Wygrana Komora oznacza groźny > MonoPOl. A potem zagłosuj w wyborach parlamentarnych na PiS. Bo prezydent i premier jak jest z jednej partii to najlepiej państwo działa. :P Ot tak się zmienia punkt widzenia z punktem siedzenia. A w wyborach samorządowych nie głosuj wcale - bo to "lokalny układ". Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: Kiedy PO=PiS? 22.06.10, 22:19 > A potem zagłosuj w wyborach parlamentarnych na PiS. A potem zagłosuj w wyborach parlamentarnych na PO, ale tylko pod warunkiem, że wyrzuci ze swoich szeregów Palikota. Bo jeśli nie, to Palikot stanie się niedługo polskim Berlusconim i stworzy koncern medialny do spółki z Lisem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kiedy PO=PiS? 22.06.10, 22:24 > A potem zagłosuj w wyborach parlamentarnych na PO, ale tylko pod > warunkiem, że wyrzuci ze swoich szeregów Palikota. Bo jeśli nie, > to Palikot stanie się niedługo polskim Berlusconim i stworzy > koncern medialny do spółki z Lisem. Berlusconi-Topolanek-Kaczyński - układ zawsze był taki, ta sama "prawicowość" i to samo zakłamanie. Odpowiedz Link Zgłoś
representation1 Re: Kiedy PO=PiS? 22.06.10, 22:33 > Berlusconi-Topolanek-Kaczyński - układ zawsze był taki, ta > sama "prawicowość" i to samo zakłamanie. Mnie Kaczyński kojarzy się z Klausem. Obaj są mężami stanu, a to rzadkie zjawisko w dzisiejszej Europie. Natomiast Tusk i Komorowski kojarzą mi się Sarkozym, który jest pospolitym eurokundelkiem, przyjaźnie merdającym ogonkiem do lokatorów Kremla. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kiedy PO=PiS? 22.06.10, 22:46 > Mnie Kaczyński kojarzy się z Klausem. Obaj są mężami stanu, a to > rzadkie zjawisko w dzisiejszej Europie. :) Ok możesz sobie w to wierzyć, że sa "mężami stanu". Ja tam Kaczyńskiego (z bratem) raczej nazywam epitetami. A jedyny stan jakim się obaj z bratem interesowali to stan ich władzy. > Natomiast Tusk i Komorowski kojarzą mi się Sarkozym, który jest > pospolitym eurokundelkiem, przyjaźnie merdającym ogonkiem do \ > lokatorów Kremla. No to niech ci się kojarzy. Mi z Kremlem zawsze będzie kojarzył się Kaczyński. Te same cechy charakteru co u Putina. Podziw większości zwolenników PiS dla działań Putina. No i stawanie na uszach Kaczyńskiego by Putina zadowolić, zachowaniem Polski. Wszystko co głupie na temat Polski Putin opowiadał Kaczyński zaraz musiał realizować. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: PO=PiS 22.06.10, 13:01 Nieograniczone prawo inwigilacji obywateli? Gdzie to wyczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: PO=PiS 22.06.10, 14:00 green_feldkurat_katz napisał: > Jarkacz zrobił skok na me(n)dia publiczne? Zgoda zrobił > Co robi PO? To samo. W którym miejscu? > Jarkacz powołał partyjną policję polityczą (CBA)? Zgoda powołał > Co robi PO? Przejmuje CBA i przedstawia projekt ustawy dający jej > nieograniczone prawo inwigilowania obywateli. Akurat tą sprawę bardziej zgłębiłem. Jak chcesz więcej informacji to dostarczę ci je. Tez mnie zbulwersowały pierwsze informacje o decyzji PO. Prawda jest jednak inna. Te "nieograniczone prawo inwigilowania obywateli" to naprawde prawo do tworzenia baz danych zawierających tzw "dane wrażliwe". To nie ma nic wspólnego z inwigilacją, ale i tak dalej brzmi jak skandal. Tyle, że pierwotny projekt rządu zawierał obostrzenia prawne, zostały one wycofane po tym jak MSWiA stwierdziło, że było by to bezsensowne skoro zwykła Policja może robić to bez zgody sądów. Jest to jak najbardziej logiczne. Głupio by było jeżeli służba bardziej "elitarna" miała mniejsze uprawnienia niż zwykła Policja. Więc jest o co się awanturować - tyle, że wbrew medialnemu szumowi o coś zupełnie innego. O odebranie WSZYSTKIM służbom, zaczynając od Policji prawa do zbierania danych wrażliwych bez zgody sądu. Rozumiesz? Nieuctwo i lenistwo mediów (bo mam nadzieje, że nie zła wola) zrobiły z ciebie frajera. > I ja mam wybierać miedzy Kaczyńskim i Komorowskim? Wolne żarty. Komorowski to (&&%^^%%^ (tu ciąg bluzgów) jednak zaręczam ci, ze jednak nie umywa się do bluzgów, które trzeba by było napisać względem Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Re: PO=PiS 22.06.10, 14:48 Cieszy mnie Twój optymizm, jednak nie jest to zodne z prawdą. Ustawa o ochronie danych osobowych mówi wyraźnie, że zabrania się przetwarzania danych ujawniających pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność wyznaniową, partyjną lub związkową, jak również danych o stanie zdrowia, kodzie genetycznym, nałogach lub życiu seksualnym oraz danych dotyczących skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym (art. 27 ust. 1 - to tak zwane dane wrażliwe). Jednym z wyjatków jest dozwolenie na przetwarzanie takich danych, gdy przepis szczególny innej ustawy zezwala na przetwarzanie takich danych bez zgody osoby, której dane dotyczą, i stwarza pełne gwarancje ich ochrony. Zwykła policja takiego uprawnienia nie ma Art 14 ust. 4 ustawy o Policji mówi, że Policja w celu realizacji ustawowych zadań może korzystać z danych o osobie, w tym również w formie zapisu elektronicznego, uzyskanych przez inne organy, służby i instytucje państwowe w wyniku wykonywania czynności operacyjno-rozpoznawczych oraz przetwarzać je w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, bez wiedzy i zgody osoby, której dane te dotyczą. Potwierdza to rozporzadzenie wykonawcze do ustawy o Policji które mówi o następujacym zakresie danych:Zakres informacji przekazywanych przez podmioty uprawnione obejmuje: dane o osobie, w tym dane personalne i adresowe, oraz inne dane identyfikacyjne pozwalające na określenie tożsamości osoby, a w szczególności zdjęcia i opisy wizerunku, cechy i znaki szczególne, pseudonimy, a także dane określające stosunki rodzinne i majątkowe, wykształcenie, zawód i źródła dochodu. Nigdzie nie ma mowy o danych wrażliwych. Proponowany nowy artykuł ustawy o CBA ma brzmieć: W zakresie niezbędnym do realizacji zadań, o któ¬rych mowa w art. 2 ust. 1, CBA może przetwarzać dane osobowe, w tym dane wskazane w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926, z późn. zm.2)), bez wiedzy i zgody osoby, której te dane dotyczą. A więc dane wrażliwe. Jest to znacznie wiecej niż może robic policja. Po prostu PO wzmacnia uprawnienia do inwigilacji obywateli nowej tajnej służby, nad którą przejeła kontrolę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Wiem co piszę: 22.06.10, 15:39 Jest zgodne z prawdą, sprawdzałem: isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19900300179+2008%2406%2404&type=3 Art. 20. 1. Policja, z zachowaniem ograniczeń wynikających z art. 19, może uzyskiwać informacje, w tym także niejawnie, gromadzić je, sprawdzać oraz przetwarzać. 2. (uchylony). 2a. Policja może pobierać, uzyskiwać, gromadzić, przetwarzać i wykorzystywać w celu realizacji zadań ustawowych informacje, w tym dane osobowe, o osobach podejrzanych o popełnienie przestępstw ściganych z oskarżenia publicznego, nieletnich dopuszczających się czynów zabronionych przez ustawę jako przestępstwa ścigane z oskarżenia publicznego, osobach o nieustalonej tożsamości lub usiłujących ukryć swoją tożsamość oraz o osobach poszukiwanych, także bez ich wiedzy i zgody. 2b. Informacje, o których mowa w ust. 2a, mogą obejmować: 1) dane osobowe, o których mowa w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych, z tym że dane dotyczące kodu genetycznego wyłącznie o niekodujących regionach genomu, A dowiedziałem się to z dokumentu: bip.kprm.gov.pl/g2/2010_05/2614_fileot.pdf Przeczytaj punkt 11. Tu całość rozważań, w różnych miejscach w tym wątku.: forum.gazeta.pl/forum/w,902,112960247,113002664,Re_Czy_aby_napewno_.html Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Re: Wiem co piszę: 22.06.10, 16:18 No to jeszcze raz przeczytaj: Policja: Informacje, o których mowa w ust. 2a (a więc o osobach podejrzanych o popełnienie przestępstw ściganych z oskarżenia publicznego, nieletnich dopuszczających się czynów zabronionych przez ustawę jako przestępstwa ścigane z oskarżenia publicznego, osobach o nieustalonej tożsamości lub usiłujących ukryć swoją tożsamość oraz o osobach poszukiwanych) CBA: W zakresie niezbędnym do realizacji zadań, o których mowa w art. 2 ust. 1, CBA może przetwarzać dane osobowe, w tym dane wskazane w art. 27 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926, z późn. zm.2)bez wiedzy i zgody osoby, której te dane dotyczą. Nie ma żadnego ograniczenia podmiotowego. Oznacza to, że krąg osób, o których CBA może zbierać dane osobowe jest nieograniczony, a więc CBA, w przeciwieństwie do Policji, może zbierać wzelkie informacje, o każym. Wystarczy, że bedzie sie to miesciło w zakresie niezbednym do realizacji zadań CBA Naprawdę napisać uzasadnienie, że zbieranie materiałów o mnie o Tobie, czy o kimkolwiek innym jest niezbedne dla realizacji zadań jakiejs tajnej policji jest dziecinnie łatwe. Tym bardziej, że sam jako np. zaintersowany, nigdy sie o tym nie dowiesz. Mnie tylko mierzi po prostu hipokryzja i zakłamanie PO, które przerobiło na swój użytek instytucję, którą zwalczało. A do tego jeszcze wyposażyło ją w tak olbrzymie uprawnienia. Ale cóż, która władza lubi pozbywać się policji jawnych, tajnych i obupłciowych (tak to chyba u Mrożka było) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Wiem co piszę: 22.06.10, 20:54 Manipulujesz: Ustawa o Policji: art 2a Policja może pobierać, uzyskiwać, gromadzić, przetwarzać i wykorzystywać w celu realizacji zadań ustawowych informacje, w tym dane osobowe, o osobach podejrzanych o popełnienie przestępstw ściganych z oskarżenia publicznego, nieletnich dopuszczających się czynów zabronionych przez ustawę jako przestępstwa ścigane z oskarżenia publicznego, osobach o nieustalonej tożsamości lub usiłujących ukryć swoją tożsamość oraz o osobach poszukiwanych, także bez ich wiedzy i zgody. Wyciąłeś pierwsze zdanie. Zarówno Policja jak i CBA mają prawo do gromadzenia swobodnego hromadzenia danych, w tym danych wrażliwych w celu realizacji swoich ustawowych obowiązków. IMHO CBA jako organizacja z "przestpczymi" korzeniami (organizowanie quasi zamachu stanu na urzędującego wicepremiera) i redundantna (dubluje zakres obowiązków wydziałów do spraw przestw gospodarczych Policji) powinna być zlikwidowana. Uważam też, że PO z "brzydkich" zamiarów i własnych grzechów nie chce/nie może zrobić porządku z CBA. Jednak uważam również, że atakując kogoś nie wolno kłamać czy manipulować. Oskarżanie w tym wypadku PO o "nieograniczone prawo inwigilowania obywateli" (bzdura o nic takiego ustawa się nawet nie otarła, ani słowa o podsłuchach "każdego") czy o celowe wprowadzenie prawa "zbierania wszelkich informacji o każdym" (tak, daje się im takie prawo, ale i Policja je ma wbrew twoim manipulacjom) jest przegięciem. Możemy i powinniśmy się pytać PO dla czego skoro "odkryli", że i Policja ma takie uprawnienia, zamiast przydzielać je również CBA nie zastanowili się nad zabraniem ich i Policji? Tyle, że nikt takich "niewygodnych" pytań PO nie zadaje. Lepsze są chwytliwe i demagogiczne hasła związane z CBA (które i tak powinno być rozwiązane, tak jak Kartagina spalona). Odpowiedz Link Zgłoś
man345 Protest twórców przeciwko ustawie medialnej aut... 22.06.10, 13:20 Żadna partia nie odpuści obsadzania mediów swoimi ludźmi więc projekt twórców nie miał szans...Za to dzięki swoim ludziom będzie można sprywatyzować co się da i uwłaszczyć się na mediach..Bananowa republika... Odpowiedz Link Zgłoś