Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal...

IP: 212.183.140.* 13.12.10, 16:46
    Zabiegla jej ewidentnie. Pani Justyno z calym szacunkiem dla wysilku jaki Pani wlozyla w ten sport, pProsze o odrobine skromnosci i jeszcze troche wysilku! Wtedy takie sytuacje sie nie powtorza! Pozdrawiam i trzymam kciuki!
    Obserwuj wątek
      • maz-47 PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... 13.12.10, 16:48
        No cóż, odwołać się zawsze można, skoro takie prawo przysługuje.
        Obojętnie jednak jakie argumenty przedstawił PZN, absolutnie to nie zmieni nagannej postawy Justyny Kowalczyk w tym biegu. W ewidentny sposób, z premedytacją zajechała drogę Kikkan Randall, co nie ma nic wspólnego z uczciwą walką i duchem fair ply. Nawet jeśli ten fakt miał miejsce przed strefą finiszową, gdzie nie wolno zmieniać torów. Co innego walka na trasie, gdzie dochodzi do różnego rodzaju blokowania, czy zajeżdżania, ale tutaj już rozpoczął się finisz i to co zrobiła Kowalczyk było po prostu nieuczciwe. Jest faktem niepodważalnym, że Randall by ją wyprzedziła, bo była po prostu szybsza, a Justyna słabła.
        Tak nie powinna postępować zawodniczka tej klasy i wątpię, by to odwołanie coś dało...
        • Gość: Andy Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.unitymediagroup.de 13.12.10, 17:09
          Całkowicie się zgadzam, było mi zwyczajnie wstyd... Szkoda, że pani Justyna już się zaczyna rozmieniać na drobne. Same zwycięstwa nie czynią jeszcze z nikogo gwiazdy, do tego należy jeszcze nieco więcej, Adam Małysz wie to już od dawna. Zatem pani Kowalczyk, do boju - ale tylko fair, wtedy będą nas wszystkich cieszyć pani sukcesy, a porażki będą mniej martwić!
          • Gość: Whatever żenuła IP: 77.236.26.* 13.12.10, 17:59
            zgadzam się z przed-pisarzami.
            Oglądałem na żywo - Justyna straciła 90% mojego szacunku.
            Trzeba było biec prosto i nawet przegrać - ale z honorem.
            Wstyd dla sportowca. Szczególnie tej klasy.
            Tak samo bez klasy jest próba odwoływania się od tej decyzji.
            • Gość: Whatever Re: żenuła IP: 77.236.26.* 13.12.10, 18:04
              Łatwo sobie wyobrazić jak te wszystkie dupki-głupki, które próbują bronić tego niegodnego postępowania Justyny, darłyby ryja wniebogłosy, jaki to skandal (!!!), gdyby sytuacja była odwrotna i to tamta biegaczka zajechała drogę Justynie, doprowadzając niemal do upadku i kradnąc trzecie miejsce.

Mało by wam się klawiatura nie popaliła, tak byście szybko wklepywali swoje wyrazy "świętego" oburzenia.

Żałośni jesteście, bardziej jeszcze niż Justyna.
              • Gość: ragol Re: żenuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:09
                Żałosny to ty jesteś z ta swoją cienką prowokacją.
              • Gość: anom Re: żenuła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:10
                Jeśli cofną karę i przyznają się do błędu mam nadzieję że wejdziesz pod stół i odszczekasz swoje słowa. Taki "honorowy" jesteś to na pewno to zrobisz
                • Gość: Whatever Re: żenuła IP: 77.236.26.* 13.12.10, 18:21
                  Po pierwsze jeśli wchodzisz pod stoły i szczekasz, to przyjmij wyrazy współczucia. Oraz lekarstwa.

Po drugie - w takim razie rozumiem, że jeśli jednak sędziowie nie zmienią werdyktu, to ty z kolei spod stołu nie będziesz już w ogóle wychodził do końca sezonu i skamlał co kwadrans.

Po trzecie - w ogóle mnie nie interesuje decyzja "jury", ani nawet czy sędziowie zauważyli to co zrobiła Justyna. Ja - tak. I to mi wystarczy.

• Gość: anom Re: żenuła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:29
                    Drogi adwersarzu. To że w twoim mieście ludzie zajeżdżają sobie drogę koszykami biegnąc do kasy w supermarkecie "biedronka" i uznajesz to za taktykę nie fair to Cię doskonale rozumiem.
                    Ale tu są jasne przepisy które mówią że mogła to zrobić w strefie finiszowej.

"Po trzecie - w ogóle mnie nie interesuje decyzja "jury", ani nawet czy sędziowi
                    > e zauważyli to co zrobiła Justyna. Ja - tak. I to mi wystarczy"

Rozumiem że naukowcy nie przekonali Cię do tego że ziemia jest płaska Ty i tak lepiej wiesz:)

• Gość: Whatever Re: żenuła IP: 77.236.26.* 13.12.10, 18:49
                      W zasadzie nie karmię troli (troll'i) ale w tym momencie naszedł mię kaprys uświadomienia Cię co do tzw. ducha sportu.

Otóż wyobraź sobie, że pewien światowej klasy kolarz, pewnego pięknego dnia, w trakcie ważnego wyścigu, oddał swój własny rower swojemu bezpośredniemu rywalowi, któremu sprzęt odmówił posłuszeństwa. Wyobraź sobie następnie, że tenże rywal wygrał wyścig. Wyobraź sobie poza tym, że przepisy na ten temat milczą - nie nakazują oddawania roweru.

To jest duch sportu.

I choć szczerze wątpię, żeby coś dotarło do twojej kapuścianej pustej czaszki, człowiecze płynący z ukontentowaniem i bezwolnie z prądem współczesnej gnojówki, zepsuty coraz bardziej degenerującym się na naszych oczach światem, to jeszcze napomknę dla porządku, że tym szlachetnym sportowcem, był niejaki Ryszard Szurkowski.
                      Jeden z moich idoli.

A teraz napisz jeszcze coś interesującego na temat przepisów. Trolu.
                      • Gość: Dominik Re: żenuła IP: *.toya.net.pl 13.12.10, 19:30
                        Do Whatever ->
                        Widzę, że na forach to się napinamy strasznie, w życiu pewnie jest zupełnie na inaczej.
                        W ostatnim poscie chciałeś błysnąć swoją pseudoelokwencją ale wyszedł z tego niezrozumiały bełkot.
                        Również porównanie sytuacji Pana Szurkowskiego i ta Justyny ni jak do siebie mają.

Wracając do meritum uważam, że kara jak najbardziej niezasłużona. Justyna wbiegała na finisz przed amerykanką, nie miała obowiązku odwracać się i sprawdzać czy ktoś być może nie będzie chciał tego toru zająć do finiszu. Gdyby amerykanka była lepsza to czemu wcześniej nie wyprzedziła Justyny.
                        Liczę na zmianę werdyk
                        • Gość: Whatever Re: żenuła IP: 77.236.26.* 14.12.10, 03:20
                          ty to chyba prorok jaki, czy co?
                          Skądżesz ty, nostradamusie, wiesz że "w życiu pewnie jest zupełnie inaczej", hę? Masz kryształową kulę Małysza?

Poza tym logika ci szwankuje, bo jeśli chciałbym rzeczywiście czymś błysnąć, to na pewno nie "pseudoelokwencją" - ona raczej słabo błyszczy.

A skoro to co czytasz układa ci się w bełkot, to może przeczytaj kilka razy i powoli, po literce.
                          Jak czegoś nie rozumiesz to nie wstydź się zapytać.
                          Postaram się wytłumaczyć, jak krowie na rowie.
                      • Gość: wkamil Re: żenuła IP: *.sieradz.vectranet.pl 13.12.10, 19:46
                        O czym ty rozmawiasz do ludzi? A Marit Bjoergen to co zrobila na finiszu, oddala narty Justynie? Klepnij sie w czolo zanim napiszesz cos rownie (bez)sensownego nastepnym razem. W duchu rozumianej przez skandynawow sportowej rywalizacji bylo wg ciebie zapewne zakwaterowanie onegdaj polskiej ekipy w niedogrzanym domku. Tak, to bylo nawet wiecej niz w duchu sportowej rywalizacji, to bylo wrecz po szurkowsku.

(niewazne co zobaczy jury, wazne co zobaczyles ty)
                        (typ z gatunku, co to w d....e byli i g...o widzieli)
                      • Gość: Jasiu Re: żenuła IP: 46.113.255.* 13.12.10, 22:44
                        Gość portalu: Whatever napisał(a):

> Otóż wyobraź sobie, że pewien światowej klasy kolarz, pewnego pięknego dnia, w
                        > trakcie ważnego wyścigu, oddał swój własny rower swojemu bezpośredniemu rywalow
                        > i, któremu sprzęt odmówił posłuszeństwa. Wyobraź sobie następnie, że tenże rywa
                        > l wygrał wyścig. Wyobraź sobie poza tym, że przepisy na ten temat milczą - n
                        > ie nakazują oddawania roweru
                        .
                        >
                        > To jest duch sportu.

To jest historia w której Szurkowski jakoby oddał swój rower Zygmuntowi Hanusikowi a ten wziął i na tym rowerze zrobił Mistrza Polski. Prawda - jak to zwykle bywa - była nieco inna. Szurkowski faktycznie Hanusikowi rower dał, nawet swój, ale nie ten na którym jechał, ale rezerwowy (Hanusik nie miał takiego serwisu). Nie dość że dał rezerwowy to jeszcze zastrzegł, że robi to pod warunkiem, że Hanusik pojedzie obok niego, żeby w sytuacji gdy Szurkowskiemu rower zdefektuje, Hanusik mógł mu rower oddać.
                        Hanusik początkowo jechał obok Szurkowskiego, ale w końcu zabrał się z ucieczką na co Szurkowskiemu sił nie stało. Na koniec Hanusik wygrał finisz, a Szurkowski otrzymał nagrodę fair play.

• Gość: Whatever no i? IP: 77.236.26.* 14.12.10, 03:11
                          nie wiem co chciałeś udowodnić, no bo chyba nie to, że Szurkowski postąpił jak - nie przymierzając - Justyna Kowalczyk?

A być może po prostu to, że umiesz korzystać z googla.
                          No noooooo.... na to nie liczyłem, zaskoczyłeś mnie na plus.

Może jeszcze pogugluj sobie nazwisko Janusza (Reinholda) Sidły.
                      • Gość: sc a dlaczego ty takim chamem jestes? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 00:54
                        nie umiesz normalnie pisac? nawet jak pouczasz o szlachetnosci sportu? wstyd.
                        • Gość: Whatever Re: a dlaczego ty takim chamem jestes? IP: 77.236.26.* 14.12.10, 03:05
                          a dlatego, kochany kolego, bo nie lubię jak kropla rozżarzonej cyny wpada mi za kołnierz.
                          if you know what I mean.

Albo inaczej mówiąc - z ludźmi rozmawia się po ludzku a ze świńmi po świńsku (cytat za nieżyjącym pułkownikiem rosyjskim, niejakim Liebiedź'em)

kapewu???

• osky Re: a dlaczego ty takim chamem jestes? 14.12.10, 08:38
                            Jak nie wiesz kogo cytujesz to nie podawaj nazwiska, a tym bardziej jego stopnia!!!
                            Kiedyś pułkownikiem był... ale generałem bedąc zginął, ignorancie.
                            Wikipedię polecam.
                            A przenośnie godne hm... grafomana pierwszej wody :)
                            • Gość: Whatever no co ty? IP: 77.236.26.* 14.12.10, 14:12
                              tyle, że wypowiadając cytowane słowa był jeszcze pułkownikiem, drogi Watsonie Nieignorancie.

Poza tym, co ty powiesz, naprawdę wiesz co to Wikipedia? No no... Żebyś się tylko na niej nie przejechał pewnego pięknego dnia.

Ale trenuj trenuj, może zostaniesz Szerlokiem
                  • Gość: ad Re: żenuła IP: *.salwator.net 13.12.10, 18:35
                    Jak rozumiem co rano przebiega Pan(ni) kilkanaście/dziesiąt kilometrów potem siada przed telewizorem i uważa że zna się na tym dobrze i ma pełne prawo krytykować p. Justynę. Nawet jeśli zrobiła coś co się Panu(ni) niespodobało.
                    A co jeśli sędziowie zmienią werdykt?
                    Stare przysłowie pszczół mówi: jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia – nie mów nic.
                    • Gość: Paco Re: żenuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:49
                      Prawda jest taka że jej zabiegła drogę. Wszyscy to widzieli. To kłuło w oczy. Powinna skruszona przeprosić amerykankę a nie strugać wariata.
                      • Gość: tomek Re: żenuła IP: *.siec2000.pl 14.12.10, 00:05
                        Najbardziej żenujące jest, że pan Whatever, w odpowiedzi na 4 wpisy krytykujące Justynę Kowalczyk ( w tym jeden własny) pisze cyt:
                        "Łatwo sobie wyobrazić jak te wszystkie dupki-głupki, które próbują bronić tego niegodnego postępowania Justyny, darłyby ryja wniebogłosy, jaki to skandal (!!!), gdyby sytuacja była odwrotna i to tamta biegaczka zajechała drogę Justynie, doprowadzając niemal do upadku i kradnąc trzecie miejsce. Mało by wam się klawiatura nie popaliła, tak byście szybko wklepywali swoje wyrazy "świętego" oburzenia. Żałośni jesteście, bardziej jeszcze niż Justyna".
                        Jak ktoś bardzo chce nabluzgać, to nie zwraca uwagi na taki drobiazg, że przeciwnik jeszcze się nie objawił.
                        • Gość: Whatever Re: żenuła IP: 77.236.26.* 14.12.10, 03:25
                          a może to ty zwróć uwagę na taki drobiazg jak CZAS WPISU i porównaj z wpisami znajdującymi się poniżej. Może nawet uda ci się wyciągnąć wnioski LOGICZNE.

Bo widzisz, to, że coś jest powyżej nie znaczy że jest wcześniej.
                          To taka złota myśl, która ci się może przydać, a o której nie śniło się fizjologom.
                          • Gość: tomek Re: żenuła IP: *.siec2000.pl 14.12.10, 07:52
                            Wyciągam wnioski i przepraszam. Czytam od góry i brakło mi samozaparcia , zeby przeczytać wszystko przed własnym wpisem. Wydawało mi się, że Re oznacza odpowiedź na wszystko co powyżej. Nie znaczy to ,że przyznaję rację twoim dośc agresywnym wpisom. Wg mnie Justyna biegła w na wprost tych choinek i w końcówce musiała zdecydować się na jakiś tor.
                            Zresztą zobaczymy co jury odpowie na protest. Protesty są przewidziane w procedurze i nie ma w nich nic żenującego.
                            • Gość: Whatever spasiba IP: 77.236.26.* 14.12.10, 14:06
                              dziękuję za przeprosiny (rzadkość), być może zawdzięczam to faktowi że jesteśmy prawdopodobnie imiennikami.
                              Moją "winą" jest, że zostawiłem automatyczny tytuł (re:) zamiast go podmienić na zgodny z treścią wpisu. Odpowiadałem na swój post aby wpis znalazł się jak najwyżej na forum (ułomna konstrukcja forum).

A moje wpisy w tym temacie są oczywiście, jak widać gołym okiem, "nieco" agresywne; z jednego powodu: nie godzę się na to, żeby ludzkość chamiała i karlała w tempie praktycznie z dnia na dzień i dlatego - odwrotnie niż przytłaczająca większość, która macha na to ręką - ja staram się z tym walczyć ogniem i mieczem.

A efekty i tak, jak widać - marne. Ale przynajmniej sumienie mam czyste.
            • Gość: brrr3 Na życzliwych rodaków, zawsze można liczyć :-))) - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 21:00
              Polepszyło się Tobie ? Nieudaczniku ?
            • Gość: piotr Re: Odwieczny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 10:47
              Problem ten widać szczególnie w kolarstwie ,
              kiedy zawodnik wiezie sie na kole a przed metą wyprzedza i wygrywa .
              Podobnie było tutaj , Amerykanka nigdy nie prowadziła , więc ...
          • Gość: silentwind Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.raciborz.vectranet.pl 14.12.10, 00:35
            zbieraj dalej szparagi albo kwiaty
        • Gość: Dominik Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.toya.net.pl 13.12.10, 17:10
          Obejrzyj relacje jeszcze raz, poczytaj regulamin a potem się wypowiadaj.... a jeśli ciągle nie zmienisz zdania to lepiej zamilknij.
          Najbardziej mnie zdenerwowałeś stwierdzeniem, że "Justyna jest słaba" Jak można takie głupoty wypisywać o wielokrotnej medalistce mistrzostw i olimpiady....
          • Gość: Andy Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.unitymediagroup.de 13.12.10, 17:46
            Może jednak to Ty powinieneś to jeszcze raz obejrzeć, tym razem jednak obiektywnie. Pani Justyna dokładnie wiedziała, dlaczego wjeżdża Randall tuż przed nosem i niestety odniosła tym manewrem wątpliwy sukces. Uczciwe 4 miejsce zawsze jest lepsze, niż oszukane 3.
            • Gość: andynos Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 17:57
              Oderwane od rzeczywistości jest to co piszesz. J. Kowalczyk miałaby tuż przed finiszem oglądać się za siebie czy nikomu nie zajeżdża drogi? Nie ma na to czasu. To nie jest sprint w biegu na 200m gdzie każdy biegnie swoim torem po bieżni. Zajeżdżają sobie drogę stale. Trudno wymagać od Kowalczyk aby wychodząc na ostatnią prostą nie jechała najkrótszą drogą. Była przed amerykanką i miała prawo w tym miejscu zjechać do wewnętrznej. A że amerykanka próbowała tamtędy się przebić to jej problem, była za Kowalczykową przy dojeździe do ostatniego zakrętu.
            • Gość: EB Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.internet.radom.pl 13.12.10, 21:46
              tu nie chodzi by Justynie uminiejszac jej ogromne zaslugi dla naszego kraju a o przenalizowanie sytułacji która sie wydarzyła DSQ była słuszna tylko pewnie gdyby to byla przecawicelka kraju sakandynawskiego to kary by nie było i to było by nie słuszne
            • Gość: silentwind Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.raciborz.vectranet.pl 14.12.10, 00:32
              gość piszę z zagranicy biedak sfrustrowany
        • Gość: zzz Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.10, 17:11
          maz-47 napisał:

> No cóż, odwołać się zawsze można, skoro takie prawo przysługuje.
          > Obojętnie jednak jakie argumenty przedstawił PZN, absolutnie to nie zmieni naga
          > nnej postawy Justyny Kowalczyk w tym biegu.

Głupoty opowiadasz. Gdyby PZN nie był przekonany o tym, że Kowalczyk biegła prawidłowo i że niesłusznie ją ukarano, to by się nie odwoływał. Nikt nie odwołuje się tylko dlatego, że można się odwołać.
          • Gość: ad Odwołać można się zawsze to, że część tego nie wie IP: 188.33.185.* 13.12.10, 17:54
            nie jest moim problemem :)

Uwierz mi.
        • Gość: gresi5 Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 13.12.10, 17:15
          A ty gościu jesteś zakąpleksionym dupkiem i nie obchodzą mnie twoje wypociny
        • Gość: kk Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.acn.waw.pl 13.12.10, 17:17
          > Co innego walka na trasie, gdzie dochodzi do różnego rod
          > zaju blokowania, czy zajeżdżania, ale tutaj już rozpoczął się finisz i to co zr
          > obiła Kowalczyk było po prostu nieuczciwe.

Przepisy mówią jasno:

340.1.3 A competitor who is overtaken must give way on the first demand except in sprint
          competitions and in marked zones (see 340.1.4).
          This applies in classical technique courses even when there are two tracks and
          in free technique courses when the skier being overtaken may have to restrict his
          skating action. When overtaking, competitors must not obstruct each other.
          340.1.4 Once the competitors enter a zone where corridors are marked they must remain
          in their chosen corridor unless they are overtaking another competitor in the same
          corridor.

(FIS-Ski Rules www.fis-ski.com/data/document/icr_cc_2008.pdf )

To, co zrobiła Kowalczyk było sprytne, nieco cwaniackie, a może nawet wredne. Ale z całą pewnością zgodne z przepisami.
        • Gość: cho-bot Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.146.110.67.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.12.10, 17:24
          Sam sobie zaprzeczasz panie ekspercie. Nawet jeśli ten fakt miał miejsce przed strefą finiszową, gdzie nie wolno zmieniać torów.Czyli przed strefą finiszową wolno czy nie wolno?
        • Gość: AdamK Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: 91.123.220.* 13.12.10, 17:28
          Justyna wjechala jako pierwsza w akurat ten korytarz, wiec Randall mogla od razu wybrac sasiedni korytarz i sie wykazac, a nie pchac sie na sile tam gdzie Justyna juz jechala.
        • Gość: Kamil Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 17:30
          No tak a jak na ostatnich MŚ w Oslo Bjoergen najechała na nartę Kowalczyk i nic z tym nie zrobili to to było uczciwe TAK ??
          • Gość: Andy Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.unitymediagroup.de 13.12.10, 17:43
            W Oslo będą Mistrzostwa w przyszłym roku.
        • Gość: Noma Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 17:39
          Co Ty za bzdury piszesz ??!!
          Zawodniczka po wybraniu toru na finiszu może biec od lewa do prawa. Sama wybiera gdzie chce biec. Takie są przepisy. Justynę zdyskwalikowali za przejechanie z toru na tor co nie miało miejsca i co widać z relacji TVP. Piszesz więc głupoty bez znajomości tematu. Czasem lepiej nic nie pisać niż się ośmieszać. Kikkan miała wcześniej czas żeby wyprzedzić Justynę. Nie potrafiła jednak.

"Tak nie powinna postępować zawodniczka tej klasy i wątpię, by to odwołanie coś
          > dało..."
          Justyna ma klasę. Nie jest jak inne zawodniczki "chora" i nie szprycuje się.
        • Gość: wolny Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 19:45
          Czy dokładnie prześledziłeś tor biegu ? Justyna miała prawo zmienić tor, gdyż była pierwszą, a jakby nie patrzył skandynawowie są wściekli za jej wypowiedż co do stosowania środków rozszerzających oskrzela ,czy jakoś tam. Moim zdaniem jeśli te środki są dostępne dla pewnwj grupy, to tak samo winny być dostępne dla reszty. Chyba że są to niepełnosprawni. Ale wtedy ich miejsce startu to paraolimpiada ( mniemam że tu ujawniła by się cała prawda o tym sporcie ).
        • Gość: ddd Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:13
          jeśli nie widzisz tego co ewidentnie widać i do tego nie masz pojęcia o współzawodnictwie (wynika to z komentarza) to chociaż przyjmij argumenty tych co wiedzą lepiej, nawet jeśli jesteś z PiS'u.
        • osky Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow 14.12.10, 08:31
          Spadaj zakompleksiony krytykancie... Jesteś pajacem- i tyle.
        • Gość: eczee Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.4web.pl 14.12.10, 08:35
          skąd sie biora tacy debile jak ty, maz-47?
          Może na to pytanie ekspercie odpowiesz czy tematyka juz cie przerasta?
      • Gość: diego PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.dynamic.chello.pl 13.12.10, 17:04
        Z człym szacunkien; sytuacja która miała miejsce podczas biegu w Davos jest dokładną kopią tego, co w wyścigach samochodowych nazywa sie "zamknięciem bramki, albo drzwi" przy wejściu w zakręt!!!! W miejscu w którym była Kowalczyk,to ona właśnie była przed Randall i MOGŁA WYBIERAĆ tor jazdy-biegu. Po prostu: zanknęla drzwi rywalce.
        Tyle w kwestii merytorycznej. W sprawie formalnej: nie podoba mi się postawa p. Kowalczyk, jej ciagłe pretensje i żale do całego świata, że oto jest spisek przeciwko niej (ciekawe na kogo głosowała w wyborach?). ąle nie chcę tego komentować. Imprezą docelową są mistrzostwa świata, przypominam: w HOLMENKOLEN!!!! To cos wiecej, niz ZWYKŁE mistrzostwa świata w jakiejś Psiej Wólce. Wyniki z Norwegi, to co tam pokaże p. owalczyk, moim zdaniem zdecydują o ocenie tego sezonu.
        To tyle.
        ps. Kowalczyk i Małysz; dwie postawy, dwaq sposoby na sportowe życie. Kibice też mogą wybrać... .
        • Gość: ddd Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:20
          porównanie zasadne... a te inne kwestie głównie rozdmuchują dziennikarze.
      • ko_menta_tors PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... 13.12.10, 17:11
        To już druga kara dla Polki w tym sezonie. W Kuusamo mistrzyni olimpijska z Vancouver została ukarana za niedozwolone użycie kroku łyżwowego w półfinale sprintu techniką klasyczną i ostatecznie sklasyfikowano ją na 11. miejscu.

To nie jest "już druga kara dla Polki", tylko po raz drugi (w tym sezonie, dopiero się zaczął!)p.Kowalczyk pokazuje, gdzie ma przepisy!
        • Gość: darrek Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 13.12.10, 18:15
          Nie sadze, zeby Kowalczyk lamala przepisy celowo. W ferworze walki takie rzeczy moga sie zdarzyc. Podejrzewam, ze w dziesieciu nastepnych podobnych przypadkach zawodniczka nie zostalaby zdyskwalifikowana. Problem jest jednak taki, ze w tym roku FIS kazal zwracac szczegolna uwage na takie sytuacje. Poza tym raczej beda obserwowac zawodniczki z czolowki, gdzie ewentualnie przekroczenie przepisow moze wplynac na kolejnosc na podium.
          Zaloze sie, ze jakby przejrzec bieg i spojrzec na inne zaowdniczki to znajda sie kolejne przekroczenia zasad, a takie przewinienia pewnie w poprzednich sezonach byly na porzadku dziennym tylko nikt na to nie zwracal uwagi.
      • Gość: heia PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: 85.222.87.* 13.12.10, 17:16
        Droga korekto!
        Pani Follis ma na imię Arianna a nie Adrianna!
      • Gość: Toni PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 17:27
        Gdyby Randal byla lepsza to juz w korytarzach by Justyne wyprzedzila. A generalnie przed korytarzami zawodnik nie musi sprawdzac w tyl tylko wybiera pasujacy korytarz, jak komus sprzatnie upatrzony korytarz sprzed nosa to nie jego wina.
      • Gość: mrcriss PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.fn.pl 13.12.10, 17:41
        wszędzie jesteśmy traktowani po macoszemu:( czy politycy ,czy sportowcy...kto ma lepsze plecy...norweski związek czy polski??? proste!!!
      • Gość: Europejczyk To już zaczyna być żenujące z tą góralką ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 17:49
        Co za zawiść !
        co za brak klasy !
        ale co się dziwić ?
        góralska natura
        ukraiński trener...
        Gdzie tu szukać jakiejś klasy ?
        Małysz przez całą karierę nie odwoływał się chyba ani razu...
        i nigdy nie obgadywał i nie atakował swoich konkurentów... po prostu wygrywał !
        • Gość: franck Re: To już zaczyna być żenujące z tą góralką ! IP: *.atm.pt.lu 13.12.10, 18:02
          Nie zawisc tylko zlosc i besilnosc. Justyna haruje na treningach przez caly rok a pozniej na zawodach ktos jej nieslusznie zabiera podium i punkty w generalce PS. Ty pewnie bys nadstawil drugi policzek...jak chcesz to czapkuj dalej Niemcom, Angolom czy Francuzom...

Ciesze sie, ze Justyna taka jest. Pewna siebie a nie szara myszka...Nie wystarczy byc w czymas dobrym i czekac az ktos cie doceni (a niby dlaczego konkurenci mieliby to robic) ale trzeba umiec sobie wyszarpac to sie nalezy i na co sie zasluguje.
          • maz-47 Re: To już zaczyna być żenujące z tą góralką ! 14.12.10, 08:11
            Małysz też wielokrotnie krytykował sędziów i Tepesa z Hoferem, że puszczali go w złych warunkach. Właściwie nie ma sezonu, by o coś nie miał pretensji...
        • mccudden Re: To już zaczyna być żenujące z tą góralką ! 13.12.10, 18:06
          Europejczyk z bożej łaski...

na skoczni raczej trudno zajechać komuś tor. Poza tym to są dwie różne dyscypliny sportu. To tak samo jak chciałbyś, europejczyku z bożej łaski, skrytykować decyzję Anglii, że mają swoje zdanie na temat bramki strzelonej przez Maradonę, ale "ręką Boga" i odnieść ją do biegów narciarskich.
      • Gość: darrek PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.9-3.cable.virginmedia.com 13.12.10, 17:58
        Wiadomo, ze raczej FIS nie uzna odwolania. Ciezko sie przyznac do bledu. Ciekawi mnie za to jedna rzecz, co sama Amerykanka ma do powiedzenia w tej sprawie. Czy uwaza, ze Justyna zabiegla jej droge czy nie? A cale te zamieszanie z dyskwalifikacjami Justyny to niestety owoc wojny zwiazanej z astma Bjergen (i nie tylko jej) jaka Kowalczyk rozpetala w czasie Igrzysk. Wiadomo kto rzadzi w narciarstwie klasycznym - Skandynawia. A oni nie pozwola zeby jakas tam Polka stawiala sie.
      • michal747 PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... 13.12.10, 17:59
        Moim zdaniem Kowalczyk to zadufana w sobie kobieta ktora ma wszystkich w d...e.
        Mam nadzieję, że ten sezon pójdzie jej fatalnie, trochę ją to otrzeźwi i nauczy pokory.
        Z pożytkiem dla jej dalszej kariery.
        • Gość: Ragol Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:13
          Pokory to Ona się już dawno nauczyła. Zaraz na początku swojej kariery.
          Ona dzisiaj jest jedynie pewną swojej wartości i możliwości sporsmenką ze ścisłej światowej czołówki.
          A tam nie ma sentymentów, jest pot, ból i cel do osiągnięcia.
          Ale ty tego nie zrozumiesz, bo jedyne co potrafisz, to ujadanie z pozyzcji wygodnego fotela w loży szyderców.
        • Gość: grave Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: 109.76.55.* 13.12.10, 18:40
          a ty jesteś pajacem który nic w życiu nie osiągnął i boli cie serce ze ktoś jest lepszy od ciebie współczuje twojej rodzinie i znajomym jeżeli ich posiadasz
        • Gość: Polinka Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.siedlce.vectranet.pl 13.12.10, 18:44
          Boże jak można być takim podelcem w życiu? Gdy twoja matka się przewróci to się śmiejesz i po niej przechodzisz? Mamy garstkę dobrych sportowców i należy ich wspierać nieważne w jakiej są formie w danym momencie. Najłatwiej krytykować tych co już coś osiągnęli.
        • Gość: benny Polska przypadłość IP: *.elpos.net 13.12.10, 18:51
          Jak czytam posty tych co gnębią Kowalczyk to widzę jak na dłoni jacy jesteśmy. Może Kowalczyk nie zrobiła najlepiej ale takie gnojenie naszej zawodniczki (zreszta nie tylko jej i nie tylko w tym przypadku) obrazuje nasze narodowe kompleksy. Mamy niewielką wiarę w siebie, nie solidaryzujemy się z innymi Polakami, nie bronimy ich często nawet jak mają sporo racji. Ślepo patrzymy na innych, bardziej jesteśmy uwierzyć Niemcowi niż Polakowi, dostrzegamy tylko swoje wady, a zalety pomijamy, przy innych nacjach jest zaś odwrotnie. Cudze chwalimy swego nie znamy. Wiecie dlaczego Żydzi mają najwięcej nagród Nobla ze wszystkich nacji. Są ufni we własne siły, solidaryzują się między sobą, nie mają kompleksów wobec innych, starają się brać życie we własne ręce a nie narzekać. Niby to są tacy sami ludzie ale oprogramowanie mają zupełnie inne i na tym w życiu zyskują.
          • kovala Re: Polska przypadłość 14.12.10, 00:15
            Amen
        • josephm50 Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow 13.12.10, 19:10
          michal747 napisał:

> Moim zdaniem Kowalczyk to zadufana w sobie kobieta ktora ma wszystkich w d...e.
          > Mam nadzieję, że ten sezon pójdzie jej fatalnie, trochę ją to otrzeźwi i nauczy
          > pokory.
          > Z pożytkiem dla jej dalszej kariery.
          Sądząc z Twoich wypowiedzi to nie oglądasz zbyt dokładnie tego co się obecnie dzieje w Pucharze Świata.Justyna jest karana bo miała odwagę głośno powiedzieć o praktykach dopingowych w narciarskim światku.Za jakieś parę lat bomba wybuchnie ale będzie za póżno.
          A poza tym,co z ciebie za patriota,żenada.
      • Gość: karol PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:00
        Wszystko było zgodne z przepisami .
        Również zgodna z przepisami jest jazda za czyimiś plecami i wyprzedzenie na mecie .
        Taki jest sport .
      • Gość: ad Wszyscy powoli mają dość tej zadufanej w sobie IP: 188.33.185.* 13.12.10, 18:10
        Kowalczyk. Widzieliście, że ŻADNA zawodniczka po zakończeniu sprintu do niej nie podbiegła? Ona jest butna i arogancka do tego wbija nóż w plecy. A jej trener zamiast powiedzieć żeby Justyna cicho siedziała sam dolewa jeszcze oliwy do ognia. To jest żenująca postawa, przegrywać trzeba umieć i mobilizować się na resztę sezonu.

Dwa to całe oskarżanie Bjoergen jest imo zasłoną dymną. Justyna jest słabsza technicznie (przyjrzyjcie się jak jechała Bjoergen nie szarpała!). Jeśli jej tak bardzo ta astma Bjoergen przeszkadza to NIC nie szkodzi na przeszkodzie by sobie kwity załatwić ;). No, ale przecież Justyna była już 2 lata temu zawieszona za stosowanie dopingu... Bjoergen nie. He He He.

Co do samego zachowania w sprincie, oglądając to, sam stwierdziłem przed zakończeniem sprintu, że będzie dyskwalifikacja. Bezczelnie zajechała drugiej zawodniczce tor jazdy (czytaj: Randall trzymała się swojego toru jazdy od początku, ba, Randall śmignęła Justynę w ćwierćfinale w ten sam sposób!). Doskonale wiedziała, że Randall jest mocna i w końcówce nie da jej rady, więc jej zamknęła tor. Sprytne i very unfair. I taka osoba jest autorytetem moralnym Polaków? Wstyd. Wolę po stokroć Małysza ;).
        • Gość: ad Z oficjalnej strony... IP: 188.33.185.* 13.12.10, 18:18
          "Nemesis Kowalczyk

Randall went head-to-head with Polish skier Justyna Kowalczyk in the quarterfinals, winning by four-tenths. Kowalczyk would go on to become Randall's nemesis in each of the heats. In the semifinals, Randall beat the Polish skier again, but by only one-tenth. In the finals, Kowalczyk beat Randall across the line for third, relegating the American to a spot just of the podium. Kowalczyk, though, drew an immediate penalty, relegating her back into sixth.

"It was a totally unnecessary lane change by her," said Grover. "She came right over the top of me, pushing me almost to the fencing," said Randall. "It was frustrating because I thought I could really fight for second. It was an aggressive move. But that's the way sprint racing goes sometimes."

Także... Pani Kowalczyk to odwołanie Pani nic nie da.
          • Gość: maos Re: Z oficjalnej strony... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:22
            天气 彩票 查询 股票
            健康 儿童 女性 两性
            手机 汽车 房产 美食
            银行 购物 旅游 地图
            地方 宠物 政府 基金
            职业 酷站 团购

Także Odwołanie zostanie uznane a Pani Kowalczyk przeproszona
            • Gość: ad Marna prowokacja ;) IP: 188.33.185.* 13.12.10, 18:27
              Pogoda sprawdzić czas Loteria
              Płeć żeńska u zdrowych dzieci
              Auto Mobile Real Food Estate
              Zakupy Bank Mapa turystyczna
              Samorząd Funduszu zwierzęta
              Professional Cool Klientów

Howg
              • Gość: amos Re: Marna prowokacja ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:37
                沃爾瑪吻到陰莖
                • Gość: ad Hahaha :D IP: 188.33.185.* 13.12.10, 18:41
                  nt
          • Gość: Toni Re: Z oficjalnej strony... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 19:50
            "It was an aggressive move. But that's the way sprint racing goes sometimes."
            To byl agresywny ruch. Ale tak juz bywa czasami w biegach sprinterskich.

Nie widze w tym sformulowaniu zadnych personalnych oskarzen Justyny, po prostu takie sa realia sprintu, agresja ale w ramach regulaminu.
            Gdyby to bylo w korytarzu to Randal nie omieszkalaby tego podkreslic.
        • Gość: amos Re: Wszyscy powoli mają dość tej zadufanej w sobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:21
          "I taka osoba jest autorytetem moralnym Polaków?" Ty jakiś gamoń jesteś jeśli potrzebujesz autorytetów w tej czy innej sprawie
          Zacznij myśleć to nie boli
        • Gość: Ragol Re: Wszyscy powoli mają dość tej zadufanej w sobi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:21
          >Widzieliście, że ŻADNA zawodniczka po zakończeniu sprintu do niej ni
          > e podbiegła?

Bo zasada jest taka że to przegrani podbiegają do zwycięzcy, co Justyna uczyniła od razu, ty obserwatorze z bożej łaski...

> No, ale przecież Justyna była już 2 lata temu zawieszona z
          > a stosowanie dopingu.

Wiesz że dzwonią, tylko nie bardzo z której strony. Dwa lata temu, to Justyna została mistrzynią świata.

>Justyna jest słabsza
          >technicznie

No brawo, cóz za przenikliwość... ciekawe dlaczego Justyna mówi o tym wraz z trenerem od lat że w łyżwie mają jeszcze mnóstwo pracy przed sobą... Bo są zadufani?

> , Randall śmignęła Justynę w ćwierćfinale w ten sam sposób!)

Co oznacza że Justyna szybko uczy się na błędach i w finale juz nie pozwoliła na powtórkę. Co uczyniła zresztą w zgodzie z przepisami. Jechała PRZED Amerykanką i miała prawo do wyboru toru. It is normal

> I taka osoba jest autorytetem moralnym Polaków?

Nie jest i nigdy do tego nie aspirowała. Jest ciężko pracująca osoba o wybitnych zdolnościach. Kropka.

• Gość: ad Dzięki za ten komentarz. Zawsze się czegoś nowego, IP: 188.33.185.* 13.12.10, 18:31
            dowiem ;).

Jeszcze raz co powiedziała Randall po wyścigu: " "It was a totally unnecessary lane change by her," said Grover. "She came right over the top of me, pushing me almost to the fencing," said Randall. "It was frustrating because I thought I could really fight for second. It was an aggressive move. But that's the way sprint racing goes sometimes."

Fakt faktem w ferworze walki różne rzeczy się robi.
        • Gość: virgo11 Re: Wszyscy powoli mają dość tej zadufanej w sobie IP: 173.233.222.* 13.12.10, 18:21
          "To jest żenująca postawa, przegrywać trzeba umieć i mobilizować się na resztę sezonu."

I taka jest (smutna) prawda...
        • Gość: kempes tylko w Polsce jest tylu zawistnych nieudaczników IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.12.10, 20:42
          Kowalczyk mogła tak zrobić, podobnie jak w F1 kierowca jadący pierwszy może na zakręcie "zamknąć" drogę temu, co jest za nim. I tyle w tym temacie. jest to zagranie brutalne, ostre, kontrowersyjne ale formalnie mieszczące się w przepisach. Oczywiście jury może sobie podjąć inną decyzję, bo tam jest "sąd a nie sprawiedliwość".
          • Gość: EB Re: tylko w Polsce jest tylu zawistnych nieudaczn IP: *.internet.radom.pl 13.12.10, 20:50
            ale w biegach podbnie jak w kolarstwie zajerzdzanie drogi jest nie dozwolone
        • maz-47 Re: Wszyscy powoli mają dość tej zadufanej w sobi 14.12.10, 08:25
          Dokładnie! To nie przypadek, że żadna z rywalek Justynie nie gratuluje. Co jak co, ale przyjaciół wśród rywalek to ona nie ma. Zupełnie odwrotnie niż Małysz, którego wszyscy lubią.
          Co do Bjoergen, zastanawiające jest, że wszyscy, którzy tak na nią najeżdżają, mają pretensje o tę astmę tylko do niej. Podczas gdy wiadomo, że te specyfiki zażywa bardzo wiele zawodniczek. I jakoś nikt tutaj do tych innych pretensji nie ma. Justyna z nimi wygrywa, więc wszystko jest ok. Zarówno ona, jak i jej zaślepieni kibice nie mogą się pogodzić, że Marit jest po prostu, zwyczajnie lepsza. To oczywiście dla tych zaślepionych jest nie do zaakceptowania, lepiej uczynić ją wrogiem publicznym nr 1...
      • Gość: nieubogacon PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 18:17
        To skandynawska mafia, z nimi nie wygra.
      • franek-janek PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... 13.12.10, 18:32
        Wynik odwolania nie zmieni faktu ze do Kowalczyk juz przylgnela raczej negatywna opinia, o jej zarzutach w sprawie astmy/dopingu juz pozostal duzy niesmak, bo oprocz pyskowki ze strony Kowalczyk niczego nie udowodniono nikomu, a tez ludzie chorzy na astme i wielu innych nie widza w Kowalczyk pozytywow ktore niektorzy usiluja nam wmowic. Rada dla Kowalczyk i jej sztabu, pozwol nartom mowic!
        • Gość: ja taka Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:24
          ty - FRANEK-JANEK! Justyna na pewno nie naraziła się ludziom chorym na astmę. Po prostu - jesteś chory - nie uprawiasz sportu wyczynowo (zawodowo). Jeśli chcesz, możesz uprawiać amatorsko i startować w zawodach specjalnych. Ja jestem astmatyczką i wiem co mówię. Mi choroba przerwała uprawianie sportu (biegi); nie dałam rady. A bieganie na sterydach wykluczało mnie już na starcie - niedozwolone!!!
          Ze względu na astmę dostałam na studiach miejsce w akademiku dla niepełnosprawnych i przewlekle chorych. Czyli taki "specjalny", jak są "olimpiady specjalne". I muszę ci powiedzieć, że z tzw. "dopingiem" Margit to Justyna miała rację. Wiesz, jak po takich lekach zwiększa się pojemność oddechowa (a tym samym i wydolność mięśni)??? Pewnie nie :(
          • maz-47 Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow 14.12.10, 08:39
            Dziwne, że ta wydolność zwiększa się tylko u Bjoergen, a u innych zawodniczek nie. A zażywa te specyfiki całkiem sporo innych, podobno większość w stawce PŚ. Biorąc pod uwagę ich wyniki, to te specyfiki raczej powodują przykurcz płuc, oskrzeli i diabli wiedzą czego jeszcze.
            No ale z tymi innymi Justyna wygrywa, więc wszystko gra, tylko ta wstrętna Marit jest tak napakowana sterydami, że aż świeci w nocy. Musi je żreć kilogramami! Wszyscy to widzą, tylko komisje antydopingowe nie, choć badają i prześwietlają ją co miesiąc.
            A może ta Bjoergen zażywa koks z innej planety?
            • Gość: ja taka Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 12:00
              no tak, podobno wiele zawodniczek bierze te specyfiki.... a wyniki widać tylko u Marit. Być może bierze ich więcej, bo jest bardziej chora? Albo bierze zupełnie coś innego (nie to, co inne biegaczki) Albo zupełnie normalnie, co jest najbardziej możliwe - jest po prostu zdrowa (lewe papierki na chorobę) i dlatego u niej widać taki wynik.
              I jeszcze jedno. Po ostatniej olimpiadzie gdzieś czytałam wywiad z Marit i ona zapowiadała po sezonie przerwę na urodzenie dziecka. I co? Nie wyszło? Niech podziękuje sterydom.
      • Gość: ulek PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.10, 18:37
        co ona wdycha że nie wie o co kaman w tych nartach. Justysia to jakaś żenada:)))
      • Gość: max a może by tak przekwalifikować Justyne na biatlon? IP: *.dynamic.chello.sk 13.12.10, 18:42
        nauczyć ją strzelać żeby chociaż kilka tarcz spadło a resztę nadrobi w biegu... oglądalność większa i premie nieporównywalne do biegów a skandali sędziowskich nieporównywalnie mniej
      • Gość: LO PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.ghnet.pl 13.12.10, 18:43
        1) Wy którzy wieszacie psy na Justynie Kowalczyk, możecie jej nie lubić bo nie jest potulną pensjonarką....jaką pewnie według Waszego szablonu powinna być ....no i dobrze ! Gdyby była taka to , może czasem można by ją spotkać na zjazdówkach na Śnieżnicy w Kasinie i nikt by jej nie zauważył. Uważam ze właśnie ten jej charakter, którego nie mamy prawa oceniać i wartościować pomaga jej, a nawet więcej jest kluczowym powodem dla którego odnosi sukcesy w tym sporcie.
        2) Oburzając się na rzekomo nietyczne zachowanie Justyny na trasie pamiętajcie o jednym, to jest twarda walka sportowa, która odbywa się co prawda według ściśle określonych reguł, ale jednak jest to walka z rywalem i zdecydowanie inny jest charakter tej walki niż walka o odległość w skokach narciarskich. Piszę to do szanownych poprzedników w postowaniu, aby im uzmysłowić że nie można bezpośrednio porównywać Justyny do Adama Małysza.
        A jeszcze o wspomnianych regułach... etycznie jest walczyć właśnie w ramach tych reguł tak aby wygrać i o to jest w zasadzie całe zamieszanie. Nie chodzi tu o to aby przepuszczać rywalki w drodze do torów finiszowych tylko właśnie o to aby wygrać pre finisz, że tak powiem - walkę o tor finiszowy. Aby potem w ramach właśnie tego toru poprowadzić ostateczną rozgrywkę na mecie. A Ci którzy uważają że Justyna "postępuje nieelegancko" pomyście co byście powiedzieli bokserowi który nieelegancko okłada drugiego po twarzy. Reguły sportowe nie ogólnotowarzyskie czy ogólnoludzkie !
        3) W skrócie, rzecz idzie tylko i włącznie o to czy Justyna nie złamała reguł dotyczących wyboru toru finiszowego.
      • Gość: kowalczyk PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.10, 18:47
        ta prostacka dziewucha w ogole powinna byc wdzieczna , ze po takim zachowaniu jeszcze wpuszczaja ja na jakiekolwiek zawody.
        ona przynosi wstyd Polsce.
        ale jak widac znajda sie zawsze pozyteczni idioci gotowi ja bronic, no ale moze oni w swoim zyciu sa tacy sami jak ona- pazerni, chamscy i histeryczni.
        A fakt, ze puchar swiata zdobyla tylko jeden jedyny raz swiadczy tylko o tym, ze rywalki mialy slaby rok albo dziewucha byla na dopingu (zreszta byla juz zawieszona za to w 2005 roku).
        • Gość: bzzz Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.dreamhost.com 13.12.10, 19:11
          Ty jesteś tak głupi(a) sam(a) z siebie ? czy ktoś Ci za to płaci ? :)
          • Gość: kowalczyk Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.xdsl.centertel.pl 13.12.10, 19:45
            o prosze, jest pozyteczny idiota
            • Gość: głupichniesieją Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: 216.245.202.* 13.12.10, 20:31
              O proszę, niepożyteczny też się znalazł.
        • Gość: impostor Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: 216.245.202.* 13.12.10, 20:25
          Posługiwanie się nie swoimi nazwiskami to u ciebie taka choroba czy tylko zwykłe
          ograniczenie umysłowe? Czego chcesz od ludzi wymagać, skoro obca jest tobie wiedza
          o elementarnych normach i elementarne hamulce? O stalkinkgu też nic nie wiesz?
          • Gość: EB podsumowanie IP: *.internet.radom.pl 13.12.10, 20:34
            gdyby bylo odwrotnie pisali by niektórzy iz ta zowodniczka która zablokawal by Justyne powinna byc DSQ
            • maz-47 Re: podsumowanie 14.12.10, 08:43
              Dokładnie tak by było!
      • Gość: b PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.lukman.pl 13.12.10, 19:09
        Dużo pomyj, ale każdy może mieć swoje zdanie.Ale w przyrodzie nic nie ginie i oby Marit nie przypłaciła tego życiem.Zresztą norwegowie nie jednego już tak załatwili i mają wszystko w d....e, oprócz kasy.Cały świat widzi jak wygląda ten niby sport.A FIS może ignorować wszystkich dopóki ktoś im nie udowodni czarno na białym ,że nie mieli racji i może wtedy pójdą do sądu na kibiców, bo nie chcieli dłużej oglądać cwaniaków.Lepiej popatrzeć na trenującą Justynę niż na finisz oparty z góry na szwindlu.I nieważne kto to robi, bo to jest mocne słowo , ale po bandzie faszyzm i dyskryminacja.ciekawe gdzie nas to zaprowadzi?
        • Gość: Ania Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.10, 19:32
          Jesli Justyna tor zmieniła to przepraszam, ale w takim razie, co zrobiła Amerykanka?!? Czemu jej nie zdyskwalifikowali?
      • Gość: Góral Teraz to góralka będzie miała przechlapane ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 19:31
        i dobrze sobie na to zasłużyła !
      • Gość: elguth PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.pools.arcor-ip.net 13.12.10, 19:53
        znowu jajoglowcy i trole.
        Justyna zachowala sie prawidlowo. Byla przed amerykanka i miala prawo wybrac tor i biec po calej szerokosci. Amerykanka popelnila blad pchajac sie za Justyna i chcac ja z boku wyprzedzic. Mogla biec na innym torze. Byla to niezla i madra zagrywka Justyny. sedziowie okazuja sie stronniczy i manipuluja faktami. Mysle ze cofna dyskwalifikacje.
        Do troli jestescie szmaciarzami, w Niemczech 80% bylo by za zawodniczka niemiecka reszta to niewarto wspominac. W Polsce jest na odwrot.
        • Gość: znafca Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:08
          bredzisz elguth,bredzisz jak Polak. Jak myslisz , byla jeszcze inna mozliwosc ,by wyprzedzic Kowalczyk jak nie z boku? Moze miala wyprzedzac Kowalczyk dolem a moze tez gora??? A przyznawanie racji Kowalczyk tylko dlatego ,ze pochodzi z Polski i ja reprezentuje jest argumentem polskiego ,kaczego buca.Mnie on nie przekonuje.Gość portalu: elguth napisał(a):

> znowu jajoglowcy i trole.
          > Justyna zachowala sie prawidlowo. Byla przed amerykanka i miala prawo wybrac to
          > r i biec po calej szerokosci. Amerykanka popelnila blad pchajac sie za Justyna
          > i chcac ja z boku wyprzedzic. Mogla biec na innym torze. Byla to niezla i madra
          > zagrywka Justyny. sedziowie okazuja sie stronniczy i manipuluja faktami. Mysle
          > ze cofna dyskwalifikacje.
          > Do troli jestescie szmaciarzami, w Niemczech 80% bylo by za zawodniczka niemiec
          > ka reszta to niewarto wspominac. W Polsce jest na odwrot
      • Gość: EB PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.internet.radom.pl 13.12.10, 19:56
        odrazu przed decyzja jury widzałem ze Kowalczyk dostanie DSQ i słusznie poniewaz ewidetnie zajechala Randall droge i w kazdej konkurencji wyscigowej bylo by to samo np. w kolarstwie.
        Amerykanka byla szybsza i pewnie by ja wyprzedzila i mimo iz jej kibicuje to potrafie poprawie ocenic cala sytulacje poprawnie poniewaz widzalem wiele takich przypadków w sporcie.
        • Gość: EB Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.internet.radom.pl 13.12.10, 20:02
          a jesli chodzi o komentarze typu iz powinsmy trzymac strone naszej zawodniczki to jestem za ale nie w tej sytułacji
      • Gość: dlugi wnioski IP: 178.73.51.* 13.12.10, 20:04
        Czytając artykuły na ten temat i komentarze internautów mam następujące wnioski:
        1.Justyna jest najlepsza i załatwiła by zarówno Norweżkę jak i wszystkie inne zawodniczki, ale tamte się dopingują.
        2.Wszyscy, którzy mają jakieś wątpliwości co do tego, że Justyna zachowała się nie fair to volksdeutsche, względnie wrogowie Polski.
        3.Tylko ci, którzy uważają, że Justyna zachowała się fair są Polakami (prawdziwymi)
        4.Każdy kto pisze, że Justyna jest najlepsza, a nartami rządzi mafia skandynawska to "wybitny znawca", a ci którzy piszą inaczej to "znaffcy"

Tak, proszę Państwa, tylko Polacy są geniuszami a inne nacje to niedojdy i cwaniacy.
        Ciekawi mnie, ilu z tych patriotów było kiedykolwiek za granicą w celach innych niż handlowych, ilu z nich czyta zagraniczne artykuły, względnie ogląda zagraniczne programy w TV (MTV wykluczam)
        • Gość: ps Re: wnioski - odwołanie hahaha.. IP: *.home.aster.pl 13.12.10, 22:16
          dodam jeszcze do twoich punktów, że czytając komentarze nasuwa się jeszcze jeden wniosek:

ci wszyscy "patrioci" i tak niczego nie zrozumieją z tego co piszesz, dla nich coś takiego jak "fair play" (czyli podstawowa zasada sportu, uregulowana zresztą w biegach narciarskich przepisami) jest równoznaczne z "byciem idiotą"
          na co dzień zresztą widać jakie wartości ceni się w patriotycznym społeczeństwie - "spryt", "umieć się ustawić", "dobrze zakombinować"

otóż dla was wszystkich "patriotycznych synów ojczyzny - kibiców JK" - oto co mówią przepisy i za co JK została przeunięta na 6 miejsce (a nie za jakąś tam zmianę toru):
          "The responsibility for a correct passing without obstruction is on the
          overtaking skier. The overtaking skier must have his/her skis in front of the skis of the overtaken skier before skiing a best line."
          "If the intention is not clearly apparent, the jury should consider if an alternative behaviour was possible or not. Using a dsq as a sanction the athlete should clearly show unsportsmanlike
          behaviour act grossly negligently, ruthlessly and/or by doing so try to gain some advantage.
          223.3.3 A competitor shall only be disqualified if his mistake would result in an
          advantage for him with regard to the end result, unless the Rules state
          otherwise in an individual case"

źródło: www.fis-ski.com/data/document/jury-guidelines-cc_1011_inclcover.pdf

a z powtórek widać wyraźnie (chyba że ktoś widzi tylko to co chce widzieć) - Kowalczyk po prostu wjechała w Randall, i nie mogła jej nie widzieć - nie znajdowała się z przodu, tylko z boku, nieznacznie będąc wysunięta do przodu
          intencja była oczywista - przyblokować, przecież jechała po wolnym torze (Bjorgen nie licze, bo była już poza zasięgiem), zjeżdżając na boczny tor Kowalczyk traciła cenny na finiszu czas i wydłużała se finisz, to jaka była intencja?
          wniosek oczywisty: zajechać drogę, by zablokować wyjeżdżającą na 3 pozycję Randall

decyzja jury nie mogła być inna, bo oznaczałoby przyzwolenie na takie zachowania w przyszłości, a tak może Kowalczyk się czegoś nauczy..
          jakoś inne zawodniczki potrafią wygrywać i przegrywać z klasą, a JK wciąż "Chrystusem narodów" w biegach, bo "wszyscy są źli i się uwzięli"..

a Justyna zamiast płakać i się odwoływać powinna być wdzięczna, że za taką zagrywkę przesunęli ją tylko o 2 miejsca do tyłu (gdyby nie wjechanie w Randall JK byłaby niechybnie 4)
          • Gość: dlugi Re: wnioski - odwołanie hahaha.. IP: 178.73.51.* 13.12.10, 22:55
            niestety, ale mogę tylko przytaknąć.
            Oglądałem ten finał z niesmakiem. Zjazd p.JK na tor Amerykanki od razu wywołał u mnie skojarzenie, że to wbrew przepisom.
            Nasi komentatorzy jeszcze upajali się swoim głosem, a ja już czułem dyskwalifikację.
            Było to tak ewidentne zajechanie drogi, że tylko prawdziwy (?) patriota nie mógł tego zauważyć.
            Generalnie b.kibicuję Justynie i cieszę się z jej sukcesów, ale te komentarze w TV, czy artykuły prasowe podsycane jeszcze niepotrzebnie przez trenera abstrahują od realiów.A realia są takie, że Norweżka jest w tej chwili poza zasięgiem i nic nie pomoże zaklinanie rzeczywistości. Wystarczy włączyć TV i wyłączyć głos naszych komentatorów.
            Z tej perspektywy chylę czoła przed Adamem Małyszem, czy T.Adamkiem, którzy zawsze cenią swoich przeciwników i nie zrzucają na nich winy za swoje porażki czy słabszy dzień.
          • Gość: GOSC Re: wnioski - odwołanie hahaha.. IP: *.pool.mediaWays.net 14.12.10, 00:57
            te mondrala jak kogos przesunom z 3-go na 6-te to znaczy ze przesuneli o 3miejsca a nie o 2!!!!!!!!!! TROLU
        • maz-47 Re: wnioski 14.12.10, 09:20
          Wspaniałe podsumowanie. Nic dodać, nic ująć...
      • Gość: anders76 PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:37
        Co to za narodek, my Polacy !
        Od niepamietnych czasow mamy po raz pierwszy na kogo popatrzec zima. Dziewczyne pracowita, utalentowana, prosta zwykla i sympatyczna. No i zgodnie z dominujacymi w naszej kulturze od wiekow zasadami zyczliwosci, milosci blizniego, i kilkoma innymi rownie pozytywnymi cechami obrzucamy ja blotem ile sie zmiesci.
        Kazdy inny kraj by puchnal z dumy, ze jego reprezentantka walczy kolejny rok w swiatowej czolowce. Mamy tez pretensje, ze nie da soba pomiatac i wskazuje otwarcie, publicznie na dziwne zasady leczenia powaznych chorob biegami narciarskimi.
        Przy takim poparciu jakie jej zapewnia grono zawistnych "sportowcow telewizyjnych" nie jest Jaj latwiej na trasie.
        Pani Justyno, niech Pani tych krytykantow potraktuje ja przemijajacy wiatr i jedzie dalej !
        • Gość: / Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.10, 20:44
          u nas sukin..syn ow i smacow nigdy nie brakowalo
        • maz-47 Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow 14.12.10, 08:57
          Nikt nie obrzuca Justyny błotem nienawiści!
          Po prostu nie zgadzamy się z faktem, że nie postępuje fair, że z premedytacją zajechała drogę Randall. Że ciągle ma o coś pretensje. To wszystko. Co to ma wspólnego z nienawiścią?
          Czy ciebie nikt w rodzinie, szkole, czy pracy za coś nie skrytykował? I co, od razu wiesz, że cię nienawidzi?...
          • Gość: g Re: PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kow IP: *.legnica.vectranet.pl 14.12.10, 10:36
            Zajechała, tam każdy komuś drogę zajeżdża. Byle to robić zgodnie z przepisami.
            Wybrała sobie ten tor nie inny, jej prawo, była przed amerykanką. Jakby jechała prosto, wjechałaby sobie elegancko w gałązki rozdzielające tory. Wtedy pewnie wszystko byłoby w porządku?
      • Gość: Baza PŚ w biegach. PZN odwołuje się do FIS ws. Kowal... IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.10, 20:58
        Kowalczyk sprzeciwiła się zmowie i obłudzie w sporcie-będzie jej bardzo ciężko.Powinnismy Ją za to cenić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka