akst1
11.01.11, 17:50
Czcigodni Organizatorzy, Wielce Szanowni Prezesi, mam dla Was propozycję wspaniałego urozmaicenia gry w drugiej części WL, urozmaicenia przypadającego na moment odsuwania się od gry prezesów niemających już szans na cokolwiek.
Moja propozycja, do której zostałem zainspirowany przez Szanownych Prezesów p_kozaka i prezesa-33, polega na stworzeniu Pucharu Kapitana. Oto zasady:
ISTOTA RZECZY
Puchar Kapitana składałby się z dwóch etapów:
1.Puchar Eliminacyjny (eliminacje do Ligi Zwycięzców)
2.Liga Zwycięzców
Puchar Kapitana startowałby w 9 kolejce i obejmowałby 3 rundy (9, 10, 11 kolejkę). Z wszystkich drużyn będących w WL zostałyby stworzone pary i nie byłoby żadnych opłat, żadnego wklepywania kodów. Zwycięzca przechodziłby dalej.
Załóżmy, że z 20 000 drużyn po trzech rundach Pucharu Eliminacyjnego robi się 2 500 drużyn. Te drużyny wchodzą do Ligi Zwycięzców, ich dorobek punktowy na początku zmagań w tej klasyfikacji byłby wyzerowany, po czym ruszyłyby rozgrywki takie jak w SPORT.PL., aż do samego końca edycji.
FINANSOWANIE
Jest duże zainteresowanie utworzenia zastępcy kapitana. Proponuję, aby dać taką możliwość po uiszczeniu znanej nam opłaty. Ja osobiście nie lubię zastępcy - mam takiego pecha, że zwykle więcej zdobywa punktów od mojego kapitana, dlatego bym go nie brał - ale są prezesi, zwłaszcza z większą liczbą drużyn, którzy bardzo chcieliby mieć taką asekurację.
Wszystkie pieniądze z wykupienia zastępcy kapitana poszłyby na nagrody końcowe w Pucharze Kapitana. Dla przejrzystości dobrze by było, aby z każdego zastępcy była przeznaczana 1 złotówka na pulę nagrody w tej klasyfikacji. Myślę, że parę tysiączków można by uzbierać.
A byłaby jawność w tej klasyfikacji, bo każdy z prezesów mógłby te „zetki” w postaci zastępcy kapitana policzyć, i wiedziałby, jaka będzie pula nagród.
Proponuję nagrodzić najlepszą 10. Oto moja propozycja:
1.miejsce – 40% wpływów, 2.- 15%, 3. 10%, miejsca 4-10 – po 5% wpływów.
Oczywiście faktyczne wpływy z zastępcy kapitana znane byłyby dopiero po ostatniej kolejce, ale znając owe procenty, gracz mógłby sobie sam obliczyć wygraną.
KORZYŚCI DLA PREZESÓW
Gramy do końca, nawet jeśli nie mamy już szans na dobry wynik w klasyfikacji generalnej. Każda przez nas założona drużyna staje się bardzo ważna, bo ma szansę wyeliminowania rywala. Czekają nagrody pieniężne. System pucharowy zostaje dopełniony ligowym. Poza tym duże uznanie dla czołowej 10.
KORZYŚCI DLA ORGANIZATORÓW
To, że nie przewiduję dla Was, Szanowni Organizatorzy, ani złotówki, to tylko pozory. Panowie, zacznie się ruch w interesie właśnie wtedy, kiedy zwykle w sposób naturalny spada –przed 9. kolejką.
Większość drużyn w WL to zamrożone w ciekłym azocie embriony. Ożywmy je.
Co Panowie myślicie o tym? Wypowiedzcie się bez żadnych uprzedzeń.