Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pilne! Raport UEFA pozytywny. Kar dla Poznania ...

IP: *.171.32.2.static.crowley.pl 07.03.11, 11:42
    Wypolerowali gliniane klepisko przed stadionem, czy jak? Nic, a nic nie rozumiem. Najpierw stadion jest maksymalnie "be", a po jakimś czasie okazuje się (bez wprowadzenia zmian), że jednak jest "ok". O-co-chodzi.
    Obserwuj wątek
      • gorcu Re: Pilne! Raport UEFA pozytywny. Kar dla Poznani 07.03.11, 11:50
        Generalnie to o nic nie chodzi. Tzw uchybienia były mało istotne z punktu widzenia samego stadionu lub proste do skorygowania. Ale prasa napisała że stadion wart 700 mln to bubel bo co miała napisać? Że organizacja imprez masowych na stadionie musi zostać poprawiona? Przecież nikt by tego nie przeczytał. A "dziennikarze" muszą z czegoś żyć.
        • wlodzimierz_nowak Ufff! 07.03.11, 18:03
          Całe szczęście. Mam nadzieję, że dalej tak samo pójdzie likwidowanie zastrzeżeń.

Jednak Gorcu zauważ, że nikt nie napisał, że uchybienia były mało istotne. Najważniejsze to kompletne nieprzemyślenie lokalizacji, które już się nieodstanie. Pisałem o tym w piątek.
          • plendz Re: Ufff! 07.03.11, 20:17
            Nie przypominam sobie, choć mogę być niedoinformowany, aby UEFA zgłaszała zastrzeżenia co do lokalizacji stadionu.
            Lata temu, zdaje mi się, że około 99', albo 2000, gdy zarząd z M. Frankiewiczem podejmował pierwsze decyzje o bezprecedensowym wsparciu Lecha byłem oburzony (do tej pory mi nie przeszło). Gdy postanowiono zafundować Lechowi stadion, moje oburzenie sięgnęło zenitu. Lecz gdy się okazało, iż dzięki temu dostaliśmy Euro i dodatkową, choć mocno symboliczną kasę z budżetu, to trochę mi przeszło. Teraz uważam, że w tym samym miejscu gdzie był stadion jest podobnie uciążliwy stadion i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko "robić dalej";-)
            Podrzucę tylko, że moglibyśmy zbudować drugi stadion od podstaw na Łęgach i uniknąć "błędów młodości popełnionych na Bułgarskiej";-))
            Teraz jednak powinniśmy wrócić do przyziemia i pilnować, żeby PKP sensownie "zmodernizowało" dworzec (zakładam, że będą podobne przygody jak ze stadionem), a miasto stosownie rozwiązało komunikację w tym rejonie - możnaby przy szalonej okazji połączyć Wildę z Łazarzem i zbudować Nową Głogowską (obie rzeczy są w studium), ale nie chce mi się wierzyć, by starczyło naszym rajcom i zarządowi wyobraźni. Prez. Kaczmarek (i jemu wspólcześni) mawiał, że Poznań dzielą dwie rzeki: Warta i PKP, a ja zastanawiam się, czy zdaniem obecnie rządzących coś się wtej materii zmieniło, albo, czy da się coś zrobić.
            Panowie i Panie redaktorstwo GW - czeka na Was wiele chwalebnych wyzwań - przydajcie się na coś i zróbcie tyle szumu, co Litarowi i stadionowi - w słusznej sprawie;-)
            • wlodzimierz_nowak co to jest nowoczesny stadion 08.03.11, 11:19
              W piątek Gazeta opublikowała moją odpowiedź na wezwanie obecnego prezydenta sprzed 10 dni do niekalania gniazda. Było to oburzające wezwanie. Nie kalanie gniazda to argument oficerów mentalnie w LWP powstrzymujących ściganie "fali", uznających ją za metodę wychowawczą.
              Jednak ja stawiam inne zarzuty niż Gazeta, więc cieszę się, że moją wypowiedź opublikowano. Szczegóły techniczne i przetargowe niech zostaną wyjaśnione przez fachowców od budownictwa, prawa i finansów. Ja mam do stadionu miejskiego zarzuty polityczne. Powtórzę podstawowe.

plendz napisał:
              > Nie przypominam sobie, choć mogę być niedoinformowany, aby UEFA zgłaszała zastr
              > zeżenia co do lokalizacji stadionu.

UEFA nie zajmuje się urbanistyką. To jest obowiązek urbanistów, którzy w Poznaniu spełniają rolę mocno poślednią.
              1. Na 8 stadionów EURO 2008 sześć zostało zbudowanych od podstaw. Ani jeden z nich nie został ulokowany w obrębie miasta, wszystkie na obrzeżach w bezpośrednim sąsiedztwie autostrady, z dojazdem tramwajem albo koleją miejską. Czy to coś Tobie mówi?

2. W raporcie Kallen jako jeden z 3 punktów podnosi pomeczowe korki. Poznańskie władze nie mają na nie pomysłu. Myślą (zgaduję) tak jak zazwyczaj - korki to coś normalnego w dzisiejszych czasach.
              Ale głupio wypadają przy ludziach obytych w świecie, którzy wiedzą, że korki były czymś normalnym przed 20 laty. Teraz się zmniejszyły. Dlaczego? Ponieważ jeśli już się rozbudowuje stadion w środku dzielnicy mieszkaniowej (co jest rzadszą praktyką wobec stawiania nowego na obrzeżach) to się ogranicza dostęp samochodami.
              - W Wiedniu Ernst Happel Stadium jest położony w rzadko zaludnionej dzielnicy parkowo-hotelowo-komercyjnej przy dwóch trasach miejskich, które umożliwiają wyłączenie jego oddziaływania na otoczenie.
              - Tak się czyni z AWD Arena w Hanowerze, gdzie leżąc w kompleksie parkowym sąsiadującym z jednak osiedlem mieszkaniowym ogranicza się oddziaływanie na otoczenie przez zamknięcie ulic mieszkalnych dla parkowania gości (Nur fur Bewohner), a dojazd na stadion prowadzony jest wydzielonymi pasami, tak aby w korkach stali tylko jadący samochodami na wydarzenia, a nie pozostali mieszkańcy miasta.
              - W Zurychu (ostatnia z aren EURO2008) i Liverpoolu poszli jeszcze dalej. Tam też przebudowano stare stadiony i powiększono ich pojemności. W Zurychu jest 200 bardzo drogich miejsc parkingowych i informacja, że w promieniu 1,5 km nie ma możliwości parkowania na ulicach, strefa tylko dla mieszkańców. W Liverpoolu tak samo - ZERO miejsc parkingowych, okolice tylko dla mieszkańców, a najbliższe dwa parkingi są oddalone o 1 km po drugiej stronie parku od Anfield Road.
              Oczywiście równocześnie jest na nie dobry dojazd tramwajami, koleją miejską, czy wahadłowymi autobusami, które z braku dojeżdżających samochodami na ulicach nie stoją w korkach.
              3. Pod budowę w latach 70-tych i ostatnich latach osuszano grunty. Obecnie dziwimy się, że drżą bloki na Olszynce. Spodziewam się czarnego scenariusza, czyli konieczności zapewnienia nowych mieszkań tym spółdzielcom i wyburzenia mieszkań (kolejne kilkadziesiąt mln PLN do kosztu budowy stadionu). A co z nowo budowanymi osiedlami na Wałbrzyskiej i Bułgarskiej? Tam mają stanąć nawet 14to piętrowe wieżowce (ktoś zezwolił skandalicznie na zasadę dobrego sąsiedztwa z biurowcem PGA).
              4. Po co Poznaniowi stadion na 40 tys, jeśli UEFA potrzebowała 30 tys? A koszt budowy stadionów 30 tysięcznych w Szwajcarii i Austrii od podstaw (!) po tamtejszych kosztach zamykał się w kwotach 200-300 mln PLN!!!

> Teraz uważam, że w tym samym miejscu gdzie był stadion jest podobnie uciążliwy st
              > adion i nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko "robić dalej";-)

Bez dwóch zdań. Nikt przy zdrowych zmysłach nie cieszyłby się z konieczności zamknięcia stadionu, na który już głupio wydaliśmy taką kasę, jaką uciułamy przez najbliższe 15 lat.

Ale Twoja argumentacja nie do końca jest prawdziwa. Obciążenie otoczenia stadionem wzrosło dramatycznie. Podczas meczu z WybKości Słoniowej parkujące samochody zajmowały każdy kawałek trawnika w odległości 1 km od stadionu (przy Piotrze i Pawle na Promienistej i wzdłuż Palacza aż do Promienistej). To NIE jest normalne, czy dotychczasowe obciążenie. Podobną argumentacja posługują się zwolennicy lotniska cywilnego na Ławicy w wojnie prowskiej przeciw protestom wobec Krzesin, czyli "przecież lotnisko jest od zawsze, przecież wiedzieli, gdzie kupują działki". I zupełnie się ignoruje fakt, że o planach zamknięcia Ławicy mówił wojewoda (czyli osoba publiczna) jeszcze w 2000 roku, a do 2002 roku z Ławicy startowały 3-5 samolotów dziennie, czyli za 2 lata będziemy mieli wzrost jakieś 10 000%.

> Podrzucę tylko, że moglibyśmy zbudować drugi stadion od podstaw na Łęgach i uni
              > knąć "błędów młodości popełnionych na Bułgarskiej";-))

Dyskutujmy o tym co jest możliwe.

> miasto stosownie rozwiązało komunikację w tym rejonie - możnaby przy szalonej o

Już po projektach widać, że nie będzie dobrych rozwiązań dla powstającego tam mega centrum handlowego, do którego doczepiony zostanie dworzec. A sklepy w centrum Poznania bye, bye.

> kazji połączyć Wildę z Łazarzem i zbudować Nową Głogowską (obie rzeczy są w stu
              > dium),
              > ale nie chce mi się wierzyć, by starczyło naszym rajcom i zarządowi wyob
              > raźni

Są w studium, ale już w planie dla centrum handlowego Hetmańska Dolnej Głogowskiej nie ma... To pokazuje całe myślenie o Poznaniu dzisiejszych decydentów.

> Prez. Kaczmarek (i jemu wspólcześni) mawiał, że Poznań dzielą dwie rzeki
              > : Warta i PKP, a ja zastanawiam się, czy zdaniem obecnie rządzących coś się wte
              > j materii zmieniło, albo, czy da się coś zrobić.

A można tam zrobić centrum handlowe? W latach 60/70-tych na zachodzie także czekano aż te kamienice się w końcu rozlecą i będzie można tworzyć przyjazne miasto. Ostatnio ktoś z MPU także mnie przekonywał, że prawdziwą urbanistykę to rozumieją jedynie Amerykanie. Jesteśmy w latach 60-tych. Dramat! Ludzie rządzący Pozaniem chcą byśmy się zakorkowali na śmierć, gdyż oni nie potrafią skorzystać z know-how cywilizowanych krajów. Stadion też dowodem. Nowocześniejszy stadion Ajaxu Amsterdam oglądałem już w 1996 roku. Wystarczyło skopiować parę rozwiązań.
          • gorcu Re: Ufff! 08.03.11, 10:50
            wlodzimierz_nowak napisał:

> Całe szczęście. Mam nadzieję, że dalej tak samo pójdzie likwidowanie zastrzeżeń
            > .
            >
            > Jednak Gorcu zauważ, że nikt nie napisał, że uchybienia były mało istotne. Najw
            > ażniejsze to kompletne nieprzemyślenie lokalizacji, które już się nieodstanie.
            > Pisałem o tym w piątek.

Jak już ktoś tutaj to stwierdził, UEFA nie miała specjalnych zastrzeżeń do lokalizacji. Natomiast to co wagi uchybień. Uważasz że poważne błędy byłby do poprawienia w tak krótkim czasie? Waga błędu jest wprost proporcjonalna do nakładu czasu i pracy na jego poprawienie. Jeżeli ktoś miesiąc temu piał że źle, brzydko i do d...., a miesiąc później słyszę że w sumie to jest ok, to dla mnie jest to pompowanie balonika i napinka redaktorska.
            • wlodzimierz_nowak Re: Ufff! 08.03.11, 11:20
              Moją odpowiedź znajdziesz w tym co odpisałem plendzowi.
              • gorcu Re: Ufff! 08.03.11, 14:22
                wlodzimierz_nowak napisał:

> Moją odpowiedź znajdziesz w tym co odpisałem plendzowi.

Ok rozumiem że walczysz a jakieś sprawie. Mój post dotyczył bardziej rzetelności dziennikarskiej niż oceny procesu budowy stadionu.

W każdym razie życzę powodzenia, niezależnie od tego co chcesz osiągnąć / udowodnić. :)
      • Gość: Człowiek z Sołacza Pilne! Raport UEFA pozytywny. Kar dla Poznania ... IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.11, 12:55
        I to, co napisałeś, aczkolwiek prawdziwe jest smutne. Zamiast rzeczowej oceny (ale kogo to obchodzi) musi sie tworzyć sensację. Bubel, najgorszy stadion w Polsce, itp. To jest dopiero news. A przecież gdyby tak tragicznie było, jak to usiłowano nam wmówić, UEFA nawet by nie spojrzała na Poznań i jego stadion. Powtórzę jeszcze raz. Ten stadion mimo swoich usterek, dlatego, że był pierwszy gotowy, zapewnił nam EURO 2012 w Poznaniu. Przy żadnej reprezentacji politycznej Poznania we władzach centralnych mogliśmy łatwo stracić tę imprezę na rzecz Krakowa lub Chorzowa. Bo tam, lobbowano za Euro, a w pozostałych 3 miastach organizatorach była i jest zbyt silna reprezentacja polityczna.
        Oczywiście jeśli ktoś uważa, że organizacja ME to rzecz niepotrzebna (np. Janusz Korwin Mikke) , proszę niech napisze co mogłoby powodować, żeby Poznań nadal stał w czołówce dużych miast polskich. Jakie imprezy, jakie wydarzenia ? Co należy w tym mieście robić, aby sie nie sprowincjonalizowało ?
        • Gość: oko wyborcza się ośmieszyła serią artykułów IP: *.icpnet.pl 07.03.11, 16:54
          Do tych wszystkich zwolenników wyborczej co narzekali na stadion: I co głupio wam? pewnie nie bo takie półgłówki co same nie są wstanie ocenić sytuacji wstydu nie mają. Do żytnickiego kilkadziesiąt artykułów było jaki to jest ten stadion beznadziejny bo UEFA tak powiedziała, to teraz może bedzie kilkadziesiąt artykułów wychwalających stadion. Włądze poznania i lecha już dawno powinny patrzyć na zchód i wogóle sobie tą złośliwą żulią ze wschodu nie zawracać głowy, bo to są ludzie którzy sami do niczego nie dojdą tylko mogą krytykować innych bo to jest najprostsze.
          • Gość: J.J-P. Re: wyborcza się ośmieszyła serią artykułów IP: *.icpnet.pl 07.03.11, 21:34
            Nie nie jest mi głupio.
            Stadion nadal jest placem budowy.
            Dokonywanie zmian pod wpływem emocji typu "kładkę, bo chce policjant", to nadal nieracjonalne zachowania.
            Nigdy nie uważałem, że stadion to bubel, ale domagałem się i domagam pełnych informacji.
            Np. czy przejścia ewakuacyjne zaprojektowano zgodnie z normami i przepisami UEFA (FIFA)?
            Czy wykonano zgodnie z projektem ? Jeśli nie, to kto podpisał się pod zmianą ?
            Kto to mierzył po wykonaniu?
            Kto, kiedy i dlaczego wycofał się z dachu na stadionie?
            Skoro wycofano się z dachu to : gdzie są oszczędności i czemu pozostawiono takie "lujaste" kratownice?
            Kiedy redaktorzy wydrukują szczegółowy kosztorys stadionu, bo te 700 mln jakoś trudno dostrzec na obiekcie.
            Dlaczego otwarcie Stadionu kosztowało kasę miasta aż 2,5 - 3,5 mln złotych?
            Dlaczego była strata, a nie zysk?
            Nadal uważam, że operator (zarządzający) stadionu, nie ważne czy Lech SA, czy inny, musi wpłacać do kasy miasta, określoną kwotę, nie niższą niż prosta amortyzacja rozliczona na
            30 lat, czyli te min 36-45 mln złotych+VAT rocznie.
            Operator musi być, bo Lech SA nie umie tego robić, czemu dał przykład organizując mecz z Juwentusem. Zrobił to tak nieudolnie, że UEFA podniosła alarm.
            Nie bez znaczenia było zachowanie się kiboli z Wiary Lecha i niejakiego Litara.
            Nie bez znaczenia był kompletny brak normalnej, ludzkiej, niezbędnej reakcji ze stony klubu Lech SA, Urzędu Miasta, PZPN , Stowarzyszenia, czy Prokuratury na te chuligańskie zachowania.
            Co do trawy to mogę podpowiedzieć rozwiązanie skuteczne
            (tu dygresja dla projektanta : "jak nie wiesz to się pytaj w fazie założeń, bo to najtaniej"):
            1. na zimę i jesień dach
            (chodzi o poziom opadów, czyli panowanie nad ilością wilgoci na murawie),
            2. na tych "lujastych" kratownicach zawiesić ekrany odbiciowe promieni słonecznych. Prawdopodobnie da się zrobić układ ruchomych zwierciadeł foliowych (niska cena i ciężar) dla osiągnięcia najlepszego odbicia na murawę, bez względu na kąt promieni, zmienny w czasie doby i pór roku.
            Aby trawa rosła musi być lanie, strzyżenie i słońce, i tak bez przerwy przez 30 lat, to dywan trawiasty będzie. Co do słońca, to roproszone napromieniowanie słoneczne.
            3. Na Euro będzie trzeba wymienić podłoże, bo chyba też jest skopane, (granulacja, skład , melioracja).
            =======
            Opinia delegata UEFA nie załatwia problemów stadionu.
            Jedynie uspokaja krzykaczy i biznesmenów dołujących wartość stadionu .
            Wyżej postawione pytania muszą doczekać się odpowiedzi, a przedstawione problemy rozwiązania. No i trzeba dokończyć inwestycję, Stadion i otoczenie.
            A kto odpowiada za plac budowy , czy nie PBG?
          • Gość: fan Re: do oko IP: *.play-internet.pl 08.03.11, 12:43
            oko hadzieju wasz pryncypal Grobelny juz sie wypowiadzial ze stadion nigdy sie nie splaci.Grobelny inwestuje kibola takim jak Ty WL z litarem,a obywatela Poznania podatki i dziury.Kicaj w trawe.
      • podpismoj Re: Pilne! Raport UEFA pozytywny. Kar dla Poznani 07.03.11, 12:59
        Chodzi o to, że jak wykazały 2 raporty UEFA stadion nie spełniał wszystkich wymogów w tym bezpieczeństwa, a władze miejskie z Prezydentem na czele ogłosiły, że stadion jest gotowy tak jakby spełniał wszystkie wymagania. Przed wyborami potrzebny był pełen, a nie połowiczny sukces i jak to bywa w takich sytuacjach ten sukces okazał się problemem. Wystarczyło od początku powiedzieć, że owszem na stadionie można już rozgrywać mecze, ale nie jest gotowy w 100%ach, a gdy pojawiły się raporty UEFA'y trzeba było przyznać które z niedociągnięć, wad, błędów jeszcze nie zostały załatwione, a które już tak. Tymczasem Prezydent Grobelny jak i władze spółki EURO 2012 próbowały postawić zasłonę dymną i przekonać nas, że nie ma żadnych problemów. Efekt takich działań najczęściej jest taki, że rodzi się coraz więcej wątpliwości, bo skoro nie jest problemem wypuszczanie tysięcy kibiców przez 6m-owe przejście "to co jeszcze jest sknocone"? Zła prasa wokół stadionu ma źródło w błędnej polityce informacyjnej miasta. Zatem raz jeszcze proszę Prezydenta lub szefostwo spółki EURO 2012 w Poznaniu: stańcie z otwartą przyłbicą i powiedzcie, co już zostało zrobione, a co jeszcze musimy zrobić aby stadion nie tylko spełniał wymagania, ale i był naszą chlubą. Tu jest Poznań - my mamy wyższe aspiracje i to im musicie sprostać, nie tylko UEFA'ie.
      • Gość: KKS-MP kretyn przy grillu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.11, 14:15
        No jeszcze ten kretyn-operator grilla,który pokazał ,fuck" temu gościowi,w momencie gdy ten robił zdjęcie stanowiska gastronomicznego.
        • Gość: koles Re: kretyn przy grillu IP: 94.127.109.* 07.03.11, 15:02
          widocznie nie bylo Litara wtedy na stadioie. nikt nikogo nie oplul i juz jest ok!
      • Gość: plendz Hehe IP: *.cwjamaica.com 07.03.11, 20:01
        "Więcej informacji w wydaniu wtorkowym" - potrzeba czasu, żeby choć raz przejrzeć wszystkie materiały i przemyśleć sprawę? Zastanowić się jak to sformułować, żeby nie wyszło, że GW przegięła z "katastroficznym" wydźwiękiem poprzednich informacji?
        Może sformułujcie to tak "UEFA po raz kolejny nie potrafiła zająć jednoznacznego stanowiska ws. poznańskiego bubla, na którym Litar opluł rodzinę i sprzedaje kiełbasy - Grobelny musi odejść. Tym razem (podobnie jak kilka razy wcześniej) twierdzą, że nie jest tak źle, ale my i tak wiemy swoje - zobaczycie, że jeszcze nie raz kołowrotki będą za wolne, zawiesi się system sprzedaży biletów, a kibice z racami będą musieli czekać 2 godziny, żeby wnieść je na widownię. Będziemy z niecierpliwością czekać na jakikolwiek nieszczęśliwy wypadek na stadionie, najlepiej co najmniej śmiertelny, aby móc Was Drodzy Czytelnicy o tym poinformować jako pierwsi, podkreślając, że 'a nie mówiliśmy' i dociekając dlaczego władze miasta nie uratowały tych ludzi".
      • bigosonline Dlaczego nie mam nic o Legi w GW ;))) 07.03.11, 20:25
        Szukam i szukam i co nooo.... i nic czyzby w Warszawie hamstwo i burdy stadionowe byly norma ;))))
        Co jest z wami dziennikarzyny !!!!
      • plendz Ciekawostka dla red.Kąckiego ze str EURO P-ń 2012 07.03.11, 22:48
        Myszkując w internecie - chciałem zobaczyć kto siedzi w tej spółce, znalazłem coś takiego:

www.europoznan2012.pl/aktualnosci/192
        To 2 strony sprostowania wobec treści w artykule red. Kąckiego. Ciekawe jak do tego się odniesie jego gazeta... Na razie milczy, ale w sumie jest mocno wywoływana do tablicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka