Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki

25.03.11, 08:21
    Kara finansowa za ostatnie miejsce?

Do tej pory ostatnie miejsce zajmowały najbiedniejsze kluby i jak się takim dowali karą finansową, to w ogóle się zamkną. Tego przepisu nie rozumiem.
    Obserwuj wątek
      • Gość: mike Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.polkomtel.com.pl 25.03.11, 08:56
        to po to żeby nikt nie odpuścił sezonu, tylko walczył do końca.
      • Gość: Lechukosz Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 10:18
        Totalna bzdura i nic poza tym zapraszam na sportiduch.blogspot.com tam więcej
      • arekpio Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 13:30
        chore przepisy
      • Gość: PP Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.ip.netia.com.pl 25.03.11, 14:13
        Niska oglądalność koszykówki w TVP Sport wiąze się z trudnym dostępem do kanału. Ja np. oglądałbym kosza gdybym miał TVP Sport... Mam platwormę cyfra plus i muszę sporo dopłacić by mieć TVP Sport, a bez dopłaty mam NBA .... Dzwina polityka TVP by mieć mniejszą oglądalność... Na cefrowym polsacie też trzeba dodatkowo płacić za TVP Sport
      • robert_wwa Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 17:38
        Myślę, że to jest jakiś pomysł. Koszykówka jest na dnie i miasto/sponsor mając gwarancje 3lat spokoju mogą zainwestować i spokojnie coś budować. Do tego masa zniżek za konkretne osiągnięcia, polaków, frekwencje itd spowoduje, że warto będzie się starać.
        A brak spadków? To nie tak, już teraz trzeba spełnić wymogi aby grać nie spełniasz to wchodzi kto inny czym to będzie się różnić? Niczym poza tym aspektem spokoju na kilka lat.
        Do tego awans sportowy będzie cały czas możliwy co ważne.

Generalnie gdyby kosz był w innym miejscu to niekoniecznie, ale jest na dnie. Powstają różne rozgrywki i tam grają stale te same drużyny i to się jakoś sprawdza, w Eurolidze może zagrać każdy jak spełnia wymagania, ale też jest te 13drużyn pewnych lat grania. Więc wiedzą że mają spokój co powoduje, że mogą bez nerwowych ruchów działać. Ale też nie jest to dożywotnio.

Trzeba rozmawiać, czy od sezonu 2011/12? Chyba nie koniecznie bo to dość mało czasu, ale jak dla mnie pomysły w dobrą stronę.
        • Gość: Adam Kg Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.11, 20:43
          Debilizmem jest sponsorowanie "zawodowego" sportu przez miasto.
          Nie wiem też, dlaczego jednym z warunków zwrotu wpisowego miałby być polski trener.
          Powiedzmy wprost - bogaty klub (z odpowiednim sponsorem) będzie miał w d.., ilu Polaków gra, ile minut itp. Dla nich ważny jest sukces, a nie statystyki. Droga do sukcesu medialnego wiedzie inną drogą - 2-3 zespoły osiągające sukcesy w Eurolidze i już stacje tv byłyby zainteresowane koszykówką, a za tym poszłyby pieniądze.
          Jest jeszcze problem rozwoju polskich koszykarzy. Być może ten pomysł faktycznie coś "ruszy", ale wprowadzanie tego systemu na "szybkiego" jest co najmniej dziwaczne. Raczej obawiam się, że zmiany to ukłon w stronę klubów z dużych miast, z dużymi salami (zwłaszcza tych, którzy musieliby 2-3 sezony dobijać się do ekstraklasy) i wątpię w skuteczność tego sposobu ratowania polskiej ligi koszykówki. Oczywiście, mogę się mylić.
          • robert_wwa Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 21:06
            Co do dobijania się to już istnieje coś takiego jak dzika karta więc nie muszą tych 2-3lat czekać. Śląsk już planuje z II ligi wejść do Ekstraklasy właśnie dzięki wykupieniu dzikiej karty więc czekać nie musi.

Moje poparcie nie oznacz, że zgadzam się ze wszystkim. O ile jeśli chodzi o polaków to jest to jakiś pomysł aby ich było więcej i własnie na przekór "sponsorom" wystawiasz polaka płacisz mnie może zachęcić. Trenerzy? To absurd, bo o ile zawodnicy się uczą o tyle trener powinien być jak najlepszy. Koszykarz zagra słabiej może się nauczy, a trener rozwali drużynę. Wymóg i tu zniżka aby asystent był nasz już bardziej. Ale główny? Jak chcemy naszych koszykarzy uczyć to trzeba się starać sięgać po lepszych trenerów a nie polskich.

2-3drużyny osiągają sukces w Eurolidze? Ty masz o ogóle orientację o czym piszesz? Sukces Prokomu w zeszłym roku to był ewenement, tak to ósemka jest zarezerwowana dla najlepszych i najbogatszych. W ogóle 3 i więcej drużyn mają 4 kraje. Prokom miał w najlepszym czasie 6-7mln euro budżetu, a taki Olimpiakos czy Real mają po 40mln. Jedna drużyna w Top16 to już jest sukces dla krajów spoza tych największych. Więc 2-3 to nieznajomość realiów.
            Ale ty taką drogę do popularyzacji koszykówki widzisz taką, ale powiedz jak do tego dojść? Wszystkie polskie drużyny razem wzięte poza Prokomem mają pewnie budżet zbliżony do tego co miała rok temu drużyna z Gdyni. Jak dojść do sukcesów i to takich.
            • Gość: Adam Kg Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.11, 21:26
              Oczywiście, wiem, że to pomysł na razie z kosmosu 2-3 drużyny z sukcesami w Eurolidze i wiem, że do tego nie dojdziemy nawet w ciągu kilku lat (no chyba że znajdzie się 2-3 kolesi z dużymi pieniędzmi i będą chcieli zainwestować długofalowo w jakieś kluby oprócz Prokomu). Tyle że wątpię, aby to zmieniły te przepisy.
              Rozumiem przepisy dotyczące kilkuletnich kontraktów dla zespołu - faktycznie może to być plus dla sponsora. Ale czy to poprawi na tyle poziom rozgrywek? Dlaczego jest tylu przeciętnych graczy z zagranicy - czy nie dlatego, że przy podobnym poziomie są jednak tańsi od Polaków?!
              Najbardziej mnie wkurza jednak to, że wszystkie te zmiany są wprowadzane na 6 miesięcy przed nowym sezonem.
              • robert_wwa Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 21:39
                To, że za szybko to dla mnie nie podlega dyskusji. Wszelkie zmiany powinny być z rocznym wyprzedzeniem.

Chyba to nie ma za zadania mieć 2-3drużyn z sukcesami bo to za wysokie progi. Prokom miał kasę ale miał tylko 6-7mln w jednym sezonie, drużyny Greckie czy Hiszpańskie mają te 30-40mln co sezon. Prokomowi się po prostu udało, ale lepsi odeszli do bogatszych i znów było słabo. Tak więc nie mażmy o 3drużynach bo to nierealne i teraz i pewnie w przyszłości też.

Ale jak sam zauważasz 3letni kontrakt daje gwarancję, bo kasa jak to kasa może zostać źle wydana. A mając te kilka lat masz czas na poprawienie wiedząc że nie zlecisz z ligi. To powinna być zachęta dla sponsorów.

Dlaczego jest tylko przeciętnych graczy z zagranicy, bo podobny poziom itd. Sam odpowiedziałeś, ale właśnie tu też chcą coś zmienić. Masz Obcokrajowca za 10tys miesięcznie i naszego za 15tys o tych samych umiejętnościach mniej więcej. Ale do tego mas zniżkę za zatrudnienie tego drugiego więc finansowo jest podobnie, wizerunkowo lepiej bo zagraniczny gracz to najemnik a utożsamiamy się mimo wszystko raczej z naszymi, a do tego "kraj" ma plus bo grając będzie się rozwijał z pożytkiem dla reprezentacji być może.
                Ale oczywiście obcokrajowcy być muszą ale chodzi o to by byli na tyle dobrzy aby warto im było płacić więcej niż naszym nawet ze zniżką. Jak Wood w Prokomie teraz, na takich w formie warto wydać dużo więcej. Ale takich średnich tylko jako zamiennik za polaka trzeba ograniczać i tu jesteśmy zgodni. I tu PLK właśnie chce coś zrobić, czy to zda egzamin? Cóż niżej niż 7tys widzów na mecz w TVP chyba już się nie da spaść i tak.
            • Gość: adam Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.wroclaw.vectranet.pl 26.03.11, 16:13
              Chciałem zaznaczyć że Śląsk nigdy nie spadł z ligi.Tylko został wycofany przez nieudolnego właściciela.
      • Gość: lukasz21 Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 17:41
        Mimo, ze jestem za młody aby pamietac NBA w tvp to pamietam, ze boiska byly pelne osob grajacych w kosza. Wczoraj rozmawiałem ze znajomym , ktory w ogóle nie oglada sportu. Jedy ne co lubil ogladac to Bullsow( w zyciu bym sie nie spodziewał, ze widział mecz NBA) za czasów kiedy właśnie był na ogolnodostepny na kanałach tvp. Chcecie spopularyzować koszykowke, puszczajcie mecze, jesli nie w tygodniu, bo odbywaja sie w nocy, to przynajmiej w niedzielę, gdzie mecze sa wieczorem kolo 20. Mysle, ze to mogloby odbodować ta dyscypline w Polsce.
      • Gość: gość Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 17:51
        w naszej lidze koszykówki w ogóle królują bezsensowne pomysły. hala, na 2,5 tysiąca ludzi. akurat intersuję się koszykówką i widzę jak jest, mniejsze hale, często są wypełnione, a te duże, w dużych miastach, niekoniecznie.
        • robert_wwa Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 18:04
          Tak, ale 2,5tys to jest mała hala. A poza tym wygląd hali to wizerunek, w hali 1,5tys nawet pełnej nie zbudujesz wizerunku profesjonalizmu. Bez względu n frekwencję. Był w PN Grodzisk i ludzie wypełniali stadion, ale jednak nijak ma się to nawet do w połowie pustego stadionu Korony. A obiekt to bardzo ważna sprawa.
          W Eurolidze będzie trzeba mieć 10tys miejsc, w ULEB Cup 5tys, a w FIBA challenge od sezonu 2012/13 bodaj 3,5tys. Więc to nasze minimum nie pozwoli zagrać nawet w tych rozgrywkach.
          Kiedyś były pomysły na 5tys, później na 3, teraz zeszli do 2,5tys. Niżej się już nie da jak to ma być produkt który ma się sprzedać poza tymi 1,5tys osób.
          • Gość: Adam Kg Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.11, 20:56
            Uważam, że to bzdurny przepis. Sala musi być na 2,5 tys. OK, jestem sponsorem - buduję salę, powiedzmy na 3 tys (żeby był zapas). Za 2 lata wprowadzają nowy przepis - sala minimum 4 tysiące. I informacja o tym na 6 (!) miesięcy przed startem sezonu wg nowych reguł.
            Powinno być odwrotnie - najpierw popularyzacja sportu, a wtedy sponsor (razem z miastem, jeżeli ma to służyć na inne imprezy miejskie, lub sam, jeżeli ma tyle kasy i chce sam tym zarządzać) widząc, że sprzeda ileś tysięcy biletów, sam będzie chciał postawić na tyle duży obiekt, aby zarobić (to proste - więcej biletów, więcej kasy). A tu, sprawa postawiona jest na głowie. Niektórym nawet nie zostawiono czasu, żeby dostosować się, jeżeli faktycznie ma to obowiązywać od 2011/2012.
            • robert_wwa Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 21:11
              W regulaminie PLK jest zapis że od sezonu 2013/14 mają być 3tys miejsc i to jest od jakiś 2lat wiadome, a może i wcześniej. Więc teraz jest nawet obniżenie warunków co do tego więc 5lat to nie powinien być żaden problem jak ktoś planował ligę na rok 2013.
              • Gość: Adam Kg Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.11, 21:36
                Jeżeli tak jest zapisane, to przepraszam, mój błąd, nie wiedziałem. Przy czym to też jest trochę dziwne - po co mówią teraz o tym minimum. Przypuśćmy, że ktoś miał zamiar wybudować odpowiednią salę właśnie na sezon 2013/14. Ale w związku z tym, że nie będzie jej miał w następnym sezonie, to nie może przystąpić do rozgrywek. I co, znowu robić jakieś dopuszczanie warunkowe? Po ch... To niech powiedzą - od następnego sezonu nowe zasady (chociaż ja wolałbym kontrakty i wybrane elementy nowego systemu, aby zobaczyć, jak się to sprawdza), a wielkość sali brana jest pod uwagę od sezonu 2013/14.
                • robert_wwa Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 21:42
                  I tu znowu takie niedopowiedzenia w artykule. Polecam dwa linki poniżej. A tu tylko mały kawałek: ...8) Niektóre nowości organizacyjne: hala na 2500 miejsc od 2013 roku... Więc jeśli planował budowę na 2013 jak jest w regulaminie to nic się nie zmieniło poza zmniejszeniem pojemności.

plk.pl/pl/2,wiadomosci/8241,Jaka-Liga-Kontraktowa-.html
                  plk.pl/pl/2,wiadomosci/8243,Liga-Kontraktowa.html
      • Gość: werka Moja sexy fotka :) IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.11, 18:00
        adf.ly/183291/weronika
      • Gość: sparoww Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 18:05
        bardzo dobry pomysl, potrzeba zmian i te ida w dobra strone. klubiki ktore maja hale na 300 osob nie maja szansy sie utrzymac przy wysokosci kontraktow. do tego jak budowac zespol skaldajacy sie z mlodych polskich graczy jak w lidze mamy bez liku kluby ktore kontraktuja sredniakow z zagranicy potem nie placa i znikaja po sezoniez dlugami, oni mysla o teraz i dzia a nie o przyszlosci. popieram w 100%
      • Gość: baron poziom PLK jest dramatycznie słaby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 18:09
        śledzę te rozgrywki od kilkunastu lat i jest progresja ale coraz słabszego poziomu gry i meczów które stoją niekiedy na żenującym poziomie. Przeciętni obcokrajowcy,brak miejsca dla Polaków których jest jak na lekarstwo, naturalizowania obcokrajowców coraz słabsze wyniki reprezentacji - nie licząc ME u siebie gdzie zebraliśmy najsilniejszą kadrę w przeciągu ostatnich lat.
        • Gość: nikdaklik Re: poziom PLK jest dramatycznie słaby IP: 212.85.21.* 25.03.11, 18:18
          Bzdurne pomysly ze znizkami skoncza sie tak jak zawsze - kluby beda wystawiac slabych polakow zeby uniknac kar a przecietni grajkowie z polski beda zadac niesamowitych pieniedzy, glownie za to ze sa polakami.

Gdyby wladze ligi mialy jaja to by wprowadzily ostrzejsze kryteria przyznawania licencji i tyle. Kluby juz sa spolkami akcyjnymi wiec przeniesienie do np wiekszego miasta to zaden wielki problem a skonczyla by sie ekstraklasa w halach na 500 osob.
      • Gość: michał Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.net.pbthawe.eu 25.03.11, 18:18
        mi sie pomysly podobaja, trzeba cos zmienic z tym koszem. ja akurat tvp sport mam wiec nie narzekam (choc przyznam ze malo ogladam), interesuje sie bardziej NBA, tylko wlasnie szkoda ze nie ma transmisji. koszykowka to swietny sport, NBA jest b. ciekawe, przydaloby sie zeby jakas stacja ogolnodostepna kupila licencje. mogliby puszczac mecze o ktore zaczynaja sie o 20, 22, no i skroty co 2 dni np.
      • aa1000 Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 18:21
        Jak będzie mecz Turów - Gdynia to mogę obejrzeć w TV.

A teraz mamy PGE - PBG, nie mówiąc o lidze pań " K-SSSE PWSZ AZS ".
        Jak czerpać z NBA to nazewnictwo również.
        • jorn Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 19:30
          Jak będzie więcej meczów Zastalu, to będę częściej oglądać. Mecze Zgorzelca z Tarnobrzegiem średnio mnie interesują.
          • Gość: misoo Re: Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 23:46
            nie zastal tylko np stalowi zgorzelec
            albo scyzoryki kielce
            albo puma wroclaw
      • Gość: badziewiak66 Ten pomysł w polskich realiach to gniot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 20:11
        Najpierw trzeba zbudować zaplecze , a wcześniej wypromować ponownie koszykówkę. Dom buduje się od podstaw a nie od dachu. Nasi młodzi wicemistrzowie świata wychowali się na "hej, hej NBA" i do tych wzorców trzeba wrócić.
      • alchemyx7d Koszykówka. Rewolucja w lidze koszykówki 25.03.11, 21:56
        Prawo nie jest dopasowane do tego typu spraw. Powinien dostac 3 lata w celi z napalonym kamratem. Odechcialoby mu sie glupot.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka