Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

harmonogram ćwiczeń

08.10.11, 00:26
    jaki jest optymalny harmonogram ćwiczeń tygodniowych dla poprawy kondycji?
    w ogóle funkcjonuje cos takiego w temacie zwiększenia kondycji ogólnej?
    Obserwuj wątek
      • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 08.10.11, 14:45
        apewno, inaczej sie cwiczy jesli chcesz schudnac, inaczej jesli chcesz poprawic kondycje lub w ogole ja zdobyc, a inaczej jesli cwiczysz wyczynowo.
        trzeba poszukac jakiegos info o tym, ja wlasnie tez potrzebuje zwyklych cwiczen na kondycje bo ostatnio moj tryb zycia mnie przeraza;p
        • nanana_2 Re: harmonogram ćwiczeń 09.10.11, 01:59
          masz chociaż pomysł od czego zacząć, co uprawiać i w jakim wymiarze czasu, tak na początek?
          • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 09.10.11, 12:16
            planowalam zaczac biegac, ale najgorzej jest zaczac. napewno nie bede sie forsowac codziennie, moze tak z dwa razy w tygodniu po godzienie, chociaz to moze byc w sumie za duzo na poczatek, nie znam swoich mozliwosci tak naprawde.
            • nanana_2 Re: harmonogram ćwiczeń 11.10.11, 00:05
              mozliwosci sie ujawnia na pierwszym dystansie i przy pierwszych zakwasach :)

myslisz ze 2 razy po 1h jest rownie dobre jak 4 razy po 0,5h cwiczen w tygodniu

czy to bez znaczenia?
              • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 11.10.11, 00:49
                Ja myślę, że dobrze zacząć z grubej rury. biegać co drugi dzień po te 20- 30 minut. Jak będzie dla Ciebie za dużo to zmniejszysz częstotliwość.
                • nanana_2 Re: harmonogram ćwiczeń 17.10.11, 00:32
                  ale to wazne
                  mowisz ze zmniejszyc czestotliwosc, zamiast czas jednorazowy cwiczen, to daj juz jakis kierunek ;)
              • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 11.10.11, 14:35
                hm, sama nie wiem. moze przy albej koncysji (taka jak moja) lepiej czesciej, ale krocej, zeby uniknac strasznych zakwasow.
                • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 12.10.11, 17:04
                  albej koncysji ?!
                  Wiadomo, że po pierwszym razie będziesz miała zakwasy. dlatego te pierwsze treningi powinny być delikatne.
                  • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 13.10.11, 10:02
                    mialo byc kondycji, wkradla mi sie literowka.

zaczelam wczoraj biegac, bylam na 30 min i przeplatalam to ze spacerowaniem, nie bylo zle, jutro ide znow;)
                    • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 16.10.11, 22:06
                      ale nie z samego rana? dzisiaj u mnie było -2st C- to chyba trochę odstrasza...
                      • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 18.10.11, 17:10
                        nie, raczej popoludniu- wieczorem, chcoiaz bieganie rano ma tez swoje plusy, dziala przebudzajaco :)
                        • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 19.10.11, 00:20
                          no oczywiście potem jakoś tak cały dzień jest lepszy. Tylko weź wstań, zaplanuj swój dzień i dodaj do tego planu jeszcze co najmniej 1,5 godziny na bieganie, kąpiel i odpoczynek rano.
                          • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 20.10.11, 10:45
                            po co odpoczywac? to ma byc relaks:>
                            • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 24.10.11, 14:52
                              fizycznie odpocząć odrobinę trzeba. Przecież całego dnia potem możesz nie wytrzymać.
                              • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 25.10.11, 15:19
                                ja nie cwicze, az tak intensywnie, zeby wplywalo to na moje sampoczucie na reszte dnia, a nawet jesli to poztywnie raczej.
                            • makama111 Re: harmonogram ćwiczeń 25.10.11, 00:16
                              zobaczcie sobie zalecenia i materialy na silaodruchu.pl
                              to taki serwis dla aktywnych fizycznie, szczegolnie dla poczatkujacych
                              oni wlasnie zalecaja zeby uprawiać sport 3 razy w tyg po 30min, czyli w zasadzie co drugi dzien, zeby odpoczac
                              • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 25.10.11, 15:19
                                makama111 napisała:

> zobaczcie sobie zalecenia i materialy na silaodruchu.pl
                                > to taki serwis dla aktywnych fizycznie, szczegolnie dla poczatkujacych
                                > oni wlasnie zalecaja zeby uprawiać sport 3 razy w tyg po 30min, czyli w zasadzi
                                > e co drugi dzien, zeby odpoczac
                                >

hm, duzo fajnych informacji tam jest, dzieki, potrzebowalam czegos takiego.
                                • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 26.10.11, 23:44
                                  to sprawdź ich profil na FB- jest tam jakaś aplikacja do treningu
                                  • ageh Re: harmonogram ćwiczeń 31.10.11, 19:30
                                    tak mi się przypomniało, to ta aplikacja:
                                    www.facebook.com/silaodruchu?sk=app_129924007109223
                              • ageh Re: harmonogram ćwiczeń 30.10.11, 21:56
                                makama111 napisała:

> zobaczcie sobie zalecenia i materialy na silaodruchu.pl
                                > to taki serwis dla aktywnych fizycznie, szczegolnie dla poczatkujacych
                                > oni wlasnie zalecaja zeby uprawiać sport 3 razy w tyg po 30min, czyli w zasadzi
                                > e co drugi dzien, zeby odpoczac
                                >
                                bardzo ciekawa kampania, dobrze zrealizowana i o fachowym podejściu. Dobrze, że ktoś tam na górze myśli o obywatelach i stara się coś zrobić. To chyba pierwsza kampania prospołeczna, która wchodzi ze sporym działem na FB
                                • makama111 Re: harmonogram ćwiczeń 01.11.11, 23:29
                                  na Fb nie znajdziesz filmików instruktażowych, one są na YT albo na www,
                                  ale na FB jest też prowadzony obecnie konkurs,
                                  trzeba opisać swój the best trening, tak w formie referatu czy opowiadania, i można zgarnąć fajne nagrody, ale to trzeba byc sportowcem i pisarzem w jednym :)
                          • nanana_2 Re: harmonogram ćwiczeń 21.10.11, 00:26
                            ale jak to musi hartować ducha, sile woli,
                            jak sie uda wypracowac przyzwyczajenie to taka sila odruchu to bedzie, aż nie bedziesz sie mogl obyć bez tego,
                            tylko zacząć najciężej :)
        • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 11.10.11, 00:47
          a zima dopiero idzie... długie wieczory nic nie robienia i zimowej diety. Warto myśleć o tym już teraz by nie dopuścić do kolejnej takiej samej zimy.
          • onelupa Re: harmonogram ćwiczeń 13.10.11, 10:11
            dokladnie, jesli teraz sie w sobie nie zbierze to juz koniec, zima nie mobilizuje ;)
            • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 16.10.11, 22:07
              a powiedz jeszcze. To było pierwsze bieganie po długiej przerwie czy nawet w ogóle pierwsze takie "na sportowo" jak się czułaś następnego dnia? mocno Ci dokuczały zakwasy?
              • nanana_2 Re: harmonogram ćwiczeń 17.10.11, 00:34
                wydaje mi sie ze zakwasy to kwestia indywidulana

jesli ktos nawet nie biegal od 10lat, ale np zamiast jechac tramwajem do pracy sie przejdzie, albo robi cos innego zwiazanego z ruchem to nie powinienm miec wiekszych dolegliwosci
                • Gość: wachamnosem Re: harmonogram ćwiczeń IP: *.internetia.net.pl 24.10.11, 15:24
                  ale pierwszy jogging po długiej przerwie nawet ten półgodzinny absolutnie wiąże się z zakwasami- trzeba mieć tego świadomość. w 90 % przypadków zakwasy dopadają a potem w miarę zaangażowania w trening szybko przechodzi.
                  • ageh Re: harmonogram ćwiczeń 30.10.11, 21:58
                    Pierwsze treningi po długiej przerwie muszą być mnie intensywne. poczytaj na stronach partnerów tej kampanii silaodruchu.pl tam są specjaliści od biegania- i na pewno mają dział dla początkujących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka