Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NOWY KONKURS PILKARSKI - "PILKARZYKI"

07.03.02, 19:05
    Witamy!

Rozpoczynamy nowy konkurs dla fanów futbolu. "Piłkarzyki" to tak zwana "fantasy
    game" oparta na zasadach podobnych do popularnej gry "Gazety Wyborczej" -
    "Wygraj Ligę". Obie gry wykorzystują zresztą tę samą bazę statystyk piłkarzy
    pierwszej ligi.

Nasza gra nie jest internetową wersją "Wygraj ligę". By wziąć udział w "Wygraj
    ligę" musisz wysłać kupon wycięty z Gazety Wyborczej, w "Piłkarzykach"
    zakładanie drużyn i typowanie odbywa się tylko w portalu gazeta.pl. Jeden gracz
    może mieć swoje drużyny w ”Wygraj ligę” i w ”Piłkarzykach, musi je jednak
    osobno założyć.

Co można w ”Piłkarzykach” a czego nie można w ”Wygraj Ligę”? W internecie
    tworzysz nie tylko drużynę, ale cały klub piłkarski, kupujesz 18 zawodników i
    spośród nich wystawiasz jedenastkę do każdego meczu. Poza tym przez cały sezon
    możesz sprzedawać i kupować piłkarzy reagując na rzeczywiste wydarzenia w
    polskiej lidze.

Wiemy, że długo czekaliście na piłkarską fantasy game w naszym portalu i Wasze
    oczekiwania są ogromne. Dlatego zdecydowaliśmy, że oddamy do Waszych rąk
    testową wersję ”Piłkarzyków” którą znajdziecie pod tym adresem:

www2.gazeta.pl/liga/0,0.html

Na razie prosimy o oglądanie i wybieranie swoich drużyn. 14 marca zerujemy
    liczniki punktacji Waszych klubów i zaczynamy grę na serio. Na zwycięzców
    każdej kolejki i całej rundy wiosennej (ogłoszenie 6 maja) czekają nagrody o
    łącznej wartości 12 tys. złotych.

Do końca rundy wiosennej czekamy też na Wasze sugestie na forum dotyczące
    ulepszenia naszej gry, dodatkowych funkcji itp. Dla najlepszych, najbardziej
    wnikliwych "beta-testerów" przewidzieliśmy specjalne nagrody.

Chcemy przy okazji wyjaśnić zgłaszane na forum wątpliwości, dotyczące tzw.
    sklonowanych kont. W "Piłkarzykach" jedno konto w gazeta.pl oznacza jeden klub
    piłkarski. Nie jesteśmy jednak w stanie nikomu zabronić zakładania kilku kont,
    a tym samym wystawienia do gry kilku klubów. Wykluczone jest jednak, by jeden
    gracz/posiadacz konta mógł dostać więcej niż jedną z trzech pierwszych nagród w
    konkursie. Zainteresowanych szczegółami odsyłamy do regulaminu. Rozważaliśmy
    różne sposoby ograniczenia sklonowanych kont, wszystkie jednak okazały się
    nierealne z powodów technicznych albo prawnych. Najprostszym sposobem byłoby
    wprowadzenie płatności (choćby symbolicznej) za uczestnictwo w konkursie, ale
    rozumiemy, że dla graczy ta propozycja wydaje się trudna do przyjęcia.

Pozdrawiamy i życzymy sukcesów w grze,

Jury ”Piłkarzyków”
    Obserwuj wątek
      • Gość: macias Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 21:06
        redakcja napisał(a):

> Dla najlepszych, najbardziej wnikliwych "beta-testerów" przewidzieliśmy
        > specjalne nagrody.

Prosze Was tylko o jedno: nie obiecujcie (do jasnej cholery!) zadnych nagrod.
        Nigdy i nikomu, dobrze? Wystarczy, ze dostarczacie zabawe, o nagrodach nie mowcie
        nic, bo najwyrazniej ta czesc sprawia Wam najwiecej trudnosci, ktore chyba czasem
        okazuja sie nie do przejscia.

OK? Przyjeto prosbe?
        Dziekuje.

PS. To dla Waszego dobra - mniej ludzi bedzie zawiedzonych.
        • redakcja Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 08.03.02, 01:46
          Gość portalu: macias napisał(a):

> Prosze Was tylko o jedno: nie obiecujcie (do jasnej cholery!) zadnych nagrod.

Panie Macieju - nasz powitalny post mial otworzyc dyskusje na temat zasad nowego
          konkursu pilkarskiego.

Obiecujemy specjalne nagrody za kazdy glos w merytorycznej dyskusji, ktory
          wniesie cos do tego konkursu i pomoze zmienic go na lepsze.

I obietnicy tej dotrzymamy.

> OK? Przyjeto prosbe?

Niestety, Panskiej prosby nie przyjmujemy. Uwazamy, ze najlepszym
          uczestnikom "Pilkarzykow" naleza sie nagrody.

> Dziekuje.
          >
          > PS. To dla Waszego dobra - mniej ludzi bedzie zawiedzonych.

My rowniez dziekujemy i zapraszamy do udzialu w konkursie :-)

Pozdrowienia,

Jury konkursu "Pilkarzyki"
        • Gość: siano do Maciasa IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 07:52
          Oj, macias, macias....

Najpierw przez dlugie tygodnie atakujesz GW, odżegnujesz jej redaktorów od czci
          i wiary za to, że elektronicznej gry WL nie ma. A teraz gdy już jest, zamiast
          wyrazić choćby symboliczne zadowolenie, nadal się czepiasz.

Z tego prosty wniosek, że jesteś malkontentem, którego nie da się zadowolić -
          tym samym, twój głos na forum przestaje się liczyć "na poważnie"....

Pozdrawiam
          siano
          • pc Re: do Maciasa 08.03.02, 10:33
            Sorry, że tak wtrące, ale wygrałeś coś kiedyś w jakimś konkursie Gazety? Jeżeli
            tak to po jakim czasie otrzymałeś nagrodę?

Pozdrawiam
      • Gość: stodi pierwsze uwagi IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 07.03.02, 23:10
        Gdy chce sprawdzić ustawienie drużyny widze na boisku tylko kapitana. Poza tym
        budżet jest troche za mały (wynosi średnio 1,5 za zawodnika, a w WL wynosi ona
        1,8). I mam jeszcze pytanie - czy jest jakiś sposób zarobienia pieniędzy oprócz
        sprzedaży zawodników np. czy jeśli klub będzie zajmował wysokie miejsca
        dostanie za to jakieś premie (tak jak w prawdziwej lidze). Na razie tyle skarg
        i wniosków :-) Ale jeszcze się zgłosze - zobaczymy jak się będzie to wszystko
        prezentowało po kolejce.
        Pozdrawiam
        stodi@poczta.gazeta.pl
        • redakcja Re: pierwsze uwagi 07.03.02, 23:44
          Witaj,

Jeśli chodzi o budżet - w "praniu" okaże się, czy rzeczywiście
          dobrze go oszacowaliśmy, również czekamy na wynik gry po
          najbliższej kolejce.

Jeśli chodzi o pieniądze, na razie nie przewidujemy
          dodatkowych możliwości zarobkowania. Podstawowym celem gry
          jest zdobywanie punktów, nie pieniędzy. Ale propozycja jest ciekawa
          i godna rozważenia.

Czekamy na następne :-)

Pozdrowienia,

Jury "Piłkarzyków"

Gość portalu: stodi napisał(a):

> Gdy chce sprawdzić ustawienie drużyny widze na boisku tylko kapitana. Poza tym
          > budżet jest troche za mały (wynosi średnio 1,5 za zawodnika, a w WL wynosi ona
          > 1,8). I mam jeszcze pytanie - czy jest jakiś sposób zarobienia pieniędzy oprócz
          >
          > sprzedaży zawodników np. czy jeśli klub będzie zajmował wysokie miejsca
          > dostanie za to jakieś premie (tak jak w prawdziwej lidze). Na razie tyle skarg
          > i wniosków :-) Ale jeszcze się zgłosze - zobaczymy jak się będzie to wszystko
          > prezentowało po kolejce.
          > Pozdrawiam
          > stodi@poczta.gazeta.pl

• Gość: elton3 Re: pierwsze uwagi IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 12:17
            wiadomo,ze wszystko sie okaże po pierwszej testowej kolejce, tzn. w jakim
            czasie dowiem sie ile mam punktów i na ile będzie to wiarygodne (pozdrowienia
            dla admina :-). Już widze ,że są korygowane błędy w punktacji-statystyce za
            zeszłe kolejki. Chwała za to. Drużyne wprowadziłem bez dodatkowych jaj, chociaż
            TROCHĘ czasu to zabrało.Pozdr.
      • Gość: stodi małe sprostowanie IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 08.03.02, 08:42
        Mianowicie nie jest tak, że na boisku widać tylko kapitana, ale widać tylko
        Żurawskiego. Czy ma to oznaczać że jest najaktywniejszym w mojej drużynie? :-)
        pozdrawiam
        stodi
      • pc Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 08.03.02, 10:42

> Rozważaliśmy
        > różne sposoby ograniczenia sklonowanych kont, wszystkie jednak okazały się
        > nierealne z powodów technicznych albo prawnych.

Nieprawda. W wątku "konkurs na konkurs"

gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=407&wid=730851&aid=730851

propozycja by odczytywać przed założeniem konta konkursowego, np. wraz z nazwą
        drużyny dane użytkownika typu PESEL spotkała się z pozytywnym przyjęciem
        redakcji (osoba która ją zgłosiła wygrała - niestety tylko teoretycznie -
        nagrodę w tym konkursie). Danych takich nie można by było zmieniać w czasie
        trwania konkursu.
        Więc takie rozwiązanie napewno nie byłoby "nierealne" z przyczyn prawnych bo
        przecież jury by tego nie zaakceptowało. A przyczyny techniczne? Dodatkowy
        parametr odczytywany przy rejestracji ? Okienko na PESEL obok nazwy drużyny?
        Czy to takie trudne do wprowadzenia... Wiem że nie.

Nie wiem jakie były Wasze intencje, ale wiem jak to wygląda - a wygląda po
        prostu na to że chodzi Wam o jak największą ilość kont w portalu Gazety,
        przecież dla reklamodawców ma to na pewno duże znaczenie na którym miejscu w
        różnych aspektach lokuje się Wasz portal.

Jeżeli nie było to waszym zamiarem to umożliwcie oficjalnie tworzenie wielu
        drużyn z jednego konta, tak jak to robi futbol.pl w swoim "Futbolu Marzeń".
        W sumie tutaj trzeba trochę więcej niż ustawienie trzech graczy i odległości
        skoku; kloniarz bez bardzo dobrej strategii nie ma szans. Tak więc dupuszczalne
        byłoby chyba tworzenie większej ilości drużyn. Ale oficjalnie, a nie w takiej
        szemranej atmosferze!

...

Nie wiem jak odebraliście ten post, pewnie jako atak na Was i pewnie się
        poczuliście oburzeni w końcu tyle czasu i serca poświęciliście na przygotowanie
        engine'u tej gry.
        Ja to doceniam, tylko po prostu mam nadzieję że w końcu mój ulubiony portal nie
        będzie działał na swoją szkodę i zrobi wreszcie konkurs który przez drobne
        niedopatrzenie nie zostanie totalnie schrzaniony... i nie będzie psuł opinii
        gazecie.pl wśród większości internautów-uczestników.

Pozdrawiam
        • crusader Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 08.03.02, 21:27
          Czy dobrze zrozumiałem regulammin, że mogę wystawić 10 graczy ,z których żaden
          nie musi być obrońcą ?
          • robbeb Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 08.03.02, 21:59
            Coś jest nie tak z tym regulaminie. Próbowałem wystawić jedenastke złożoną z
            bramkarza, pomocników i napastników, po czym pojawił się komunikat, że musi być
            min. 3 obrońców.
            • redakcja Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 09.03.02, 00:05
              Odpowiadamy na posty crusadera i robbeba:

Istotnie, regulamin jest nieaktualny w tej kwestii. Wprowadzamy jeszcze
              poprawki do zasad i mechanizmow gry, poprawiony regulamin
              opublikujemy 14 marca, czyli wtedy, kiedy zerujemy liczniki
              i zaczynami liczyc punkty do konkursu. Najblizsza kolejka
              jest tylko testem. Oprocz zasady, ze trzeba miec w jedenastce min. 3 obroncow,
              wprowadzimy takze pewne ograniczenia w ilosci transferow - szczegoly juz wkrotce.

Pozdrawiamy,

Jury konkursu "Pilkarzyki"

robbeb napisał(a):

> Coś jest nie tak z tym regulaminie. Próbowałem wystawić jedenastke złożoną z
              > bramkarza, pomocników i napastników, po czym pojawił się komunikat, że musi być
              >
              > min. 3 obrońców.
              • Gość: kostor Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 09.03.02, 00:21
                czy pomiędzy kolejką testową i kolejką juz prawdziwą bedzie można zmieniać
                drużynę... bo jeśli nie to nie ma sensu robienie drużyny przed 14 marca, gdyż
                nie wiadomo jakie będa zasady,
                • Gość: zbychu Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.pronet.lublin.pl 09.03.02, 10:20
                  Czy aby uczestniczyć w konkursie trzeba mieć 18 lat. W regulaminie "Wygraj
                  Ligę" jest taki punkt. Natomiast w "Piłkarzykach" nic takiego nie pisze. Na
                  forum spotkałem się z głosami że trzeba mieć 18 lat. Proszę rozwiać moje
                  wątpliwości.
                  • Gość: stodi Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 11:56
                    przyłączam się do wątpliwości zbycha :-)
      • Gość: stodi pytanie IP: *.tarnow.sdi.tpnet.pl 09.03.02, 13:05
        Pytam jakim prawem :-) udało mi się zmienić "grających" piłkarzy w trakcie
        trwania kolejki? Po meczu Pogoń - Legia zmieniłem Zielińskiego (który ma chyba
        z -4 pkt.) na piłkarza który nawet nie wyszedł na boisko. Myślę że punkty będą
        liczone za ustawienie które było przed kolejką - bo jeśli nie to jest to
        straszne niedopatrzenie.
        • redakcja Re: pytanie 12.03.02, 14:54
          W momencie, kiedy kończy się termin zgłaszania jedenastek na daną
          kolejkę, możesz ustawiać już jedenastkę na następną (podobnie jak
          w AD-Amie).

"Historia gracza" która pokaże jak ustawiałeś w poprzednich kolejkach
          będzie dostępna w Piłkarzykach 1.01 :-)
          czyli od 14 marca.

Pozdrawiamy
          Jury

Gość portalu: stodi napisał(a):

> Pytam jakim prawem :-) udało mi się zmienić "grających" piłkarzy w trakcie
          > trwania kolejki? Po meczu Pogoń - Legia zmieniłem Zielińskiego (który ma chyba
          > z -4 pkt.) na piłkarza który nawet nie wyszedł na boisko. Myślę że punkty będą
          > liczone za ustawienie które było przed kolejką - bo jeśli nie to jest to
          > straszne niedopatrzenie.

• stodi pytanie 09.03.02, 13:51
        Pytam jakim prawem :-) udało mi się zmienić "grających" piłkarzy w trakcie
        trwania kolejki? Po meczu Pogoń - Legia zmieniłem Zielińskiego (który ma chyba
        z -4 pkt.) na piłkarza który nawet nie wyszedł na boisko. Myślę że punkty będą
        liczone za ustawienie które było przed kolejką - bo jeśli nie to jest to
        straszne niedopatrzenie.
        • Gość: Psychol Re: pytanie IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.02, 18:21
          stodi napisał(a):

> Pytam jakim prawem :-) udało mi się zmienić "grających" piłkarzy w trakcie
          > trwania kolejki? Po meczu Pogoń - Legia zmieniłem Zielińskiego (który ma chyba
          > z -4 pkt.) na piłkarza który nawet nie wyszedł na boisko. Myślę że punkty będą
          > liczone za ustawienie które było przed kolejką - bo jeśli nie to jest to
          > straszne niedopatrzenie.

powinien zostać wprowadzony zakaz transferów w czasie trwania meczów i na jakiś
          czas po meczu (aby można było uaktualnić punktacje zawodników)
      • Gość: Crytch Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.katowice.msk.pl 09.03.02, 21:33
        na stronie widoczne po zalogowaniu sie na konto sa dwa linki do forum.
        niestety - obydwa prowadza na inne fora (jedno to forum pilkarzykow, a drugie
        wygraj lige). na wszelki wypadek posle wiec tego posta w dwa rozne miejsca;)

sugerowalbym kilka zmian w regulaminie nowej gry online:
        1. wprowadzenie okresow transferowych (np. kupowac i sprzedawac moznaby bylo
        tylko 1 dnia kazdego miesiaca) - zapobiegloby to sytuacjom wymiany calego
        skladu przed dana kolejka, gdy np.: lider tabeli gra ze slabeuszem (wszyscy
        beda wtedy kupowac zawodnikow lidera, a po rozegranej kolejce skompletuja sobie
        nowy sklad)
        2. wprowadzenie elementu zmeczenia zawodnikow. np.: niech kazdy wirtualny
        zawodnik posiada dodatkowa ceche - sila. jezeli rozgrywa mecz, to odejmijmy od
        sily 1, a gdy siedzi na lawce dodajmy 1. sila dodawanabylaby do punktow, ktore
        zawodnik zdobyl na boisku. zapobiegnie to sytuacja, gdy wybieramy 11 super-
        pilkarzy i 7 slabiutkich, aby tylko miec 18. druzyna musialaby byc bardziej
        wyrownana i konieczne stalyby sie roszady w skladzie (bez tej zmiany przez cala
        runde bedzie grala pewnie ta sama jedenastka - bez sensowna staje sie zasada,
        aby kupowac 18 pilkarzy - mozna bylo pozostac przy starej formule)
        3. w sytuacji, gdy zawodnik dozna powazniejszej kontuzji jego cena powinna
        drastycznie spasc - nie byloby sytuacji, w ktorej po kontuzji np.: zurawskiego
        sprzedajemy go za 5mln, aby kupic powiedzmy srutwe, a gdy zurawski dojdzie do
        siebie odkupic go z powrotem
        4. pilkarza mozna kupic po niskiej cenie, a nastepnie sprzedac po wyzszej i w
        ten sposob poprawic sobie budzet. moze ci managerowie, ktorzy zarobia cos
        podczas rundy wiosennej mogliby przystapic do nastpnego sezonu z funduszem, z
        ktorym zakonczyli ten (gra stalaby sie duzo ciekawsza)?
        5. obecnie mozna wystawiac sklad w dowolnej konfiguracji (chodzi o ilosc
        obroncow, pomocnikow i napastnikow) - bardzo dobra zmiana. wprowadza wiecej
        mozliwosci

• Gość: ??? Forum 2X IP: *.lanl.gov 11.03.02, 21:20
          Gość portalu: Crytch napisał(a):

> na stronie widoczne po zalogowaniu sie na konto sa dwa
          linki do forum.
          > niestety - obydwa prowadza na inne fora (jedno to forum
          pilkarzykow, a drugie
          > wygraj lige). na wszelki wypadek posle wiec tego posta
          w dwa rozne miejsca;)

Rzeczywiscie to jest nieco mylace, ze z jednej
          strony Pilkarzykow mozna dostac sie na dwa rozne forum
          i nawet nic o tym nie wiedziec.
        • Gość: aps Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.pepsico.plusnet.pl 12.03.02, 14:02
          Nie przesadzajmy,
          to prosta zabawa, a Wy od razu chcecie zmieniac i ulepszac.
          Jak chcesz managera pilkarkiego to kup Championship Manager lub SWOS.
          Zamiast sie cieszyc ze cos robia to jeszcze na Gazete naskakujecie.

Wstyd mi za takich ludzikow.
      • Gość: maly171 Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.chojnice.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 11:53
        co do transferów mam mała propozycje zeby mozna bylo w czasie jednej rundy
        zrobic np tylko 5 transferow........
      • socoow Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 10.03.02, 14:20
        Bardzo podoba mi się pomysł konkursu, ateraz moje propozycje:
        - Co do opłat, to można wprowadzić np. hasło wysyłane sms'em (za 1 zł.) wtedy
        na pewno nie bylo by tyle drużyn tworzonych przez jedną osobę.
        - podoba mi się pomysł, aby za każdy wygrany mecz dostawać premię pieniężną:
        np: 100 tysięcy z kazdy punkt zdobyty przez drużynę, choć z drugiej strony
        trzeba by też płacić za przegraną :)
        - jeżeli chodzi o transfery, to rzeczywiście coś jest nie tak... może
        wprowadzić okres transferowy tylko przez tydzień na początku miesiąca, lub
        ograniczyć się do powiedzmy trzech transferów miesięcznie
        - a moze wprowadzicie możliwość kupienia trenera? Jeżeli prawdziwy trener także
        wygra swój mecz, to nasz, fikcyjny dostanie z to punkty

to tyle, jak coś mi jeszcze wpadnie do głowy, to napewno się zgłoszę :)

• Gość: ??? Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.lanl.gov 11.03.02, 21:16
          socoow napisał(a):

> - Co do opłat, to można wprowadzić np. hasło wysyłane
          sms'em (za 1 zł.) wtedy
          > na pewno nie bylo by tyle drużyn tworzonych przez jedną
          osobę.

Co do SMS to chyba ograniczylibysmy sie do osob
          wylacznie z telefonami komorkowymi i to tylko tymi co
          moga czytac SMS. Powinienes jeszce sprecyzowac
          czy maja to byc posiacze Ery, Plusa czy tez jeszcze
          kogos innego?
      • socoow Trochę nie na temat... 10.03.02, 14:35
        A może tak zrobić piłkarzyków międzynarodowych?
        W których będziemy wybierać zawodników z największych lig europejskich np.
        angielska, hiszpańska, włoska, niemiecka no i oczywiście polska?
        Reguły podobne, tylko wybór większy...
        • Gość: Crytch Re: Trochę nie na temat... IP: *.katowice.msk.pl 10.03.02, 18:04
          Bylby z tym problem. najlepsi zagraniczni zawodnicy musieliby byc duzo drozsi,
          a przy tym zdobywaliby mniej wiecej tyle samo punktow. nikt by ich nie kupowal.
          Jednak moznaby zrobic np.: bundeslige (jako osbna gre). jest to chyba
          najpopularniejsza w polsce liga, a zabawy byloby dwa razy wiecej
        • tun Re: Trochę nie na temat... 13.03.02, 10:33
          socoow napisał(a):
          > A może tak zrobić piłkarzyków międzynarodowych?

Albo też zaadoptować naszą II ligę... Każdy mógłby prowadzić wtedy dwa kluby I-,
          i II-ligowy :)
      • tomofi Zmiany w regulaminie - ustawienia 10.03.02, 16:21
        Jeszcze raz o formacjach: czemu w regulaminie nie ma nic napisane, że trzeba
        mieć trzech obrońców?? Nie uważacie, że naprawdę dużo realniej będzie ten
        konkurs wyglądać, jeśli pojawi się ograniczenie stosowanych ustawień? Ja nie
        znam drużyny, która gra np. w systemie 3-3-4. Uściślijcie to przed rozpoczęciem
        konkursu. A jeśli chodzi o gotówkę - mogłoby być 30 mln złotych, ale i 28
        wystarcza i sprawia, że trzeba trochę się wysilić. Pozdrawiam,
        Toom
      • zdzicholo Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 12.03.02, 13:20
        1. Chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że jeśli zajmę trzy pierwsze miejsca w
        klasyfikacji generalnej jestem w stanie zmienić swoje dane na dane innych osób,
        na przykład krewnych i jednak otrzymam wszystkie nagrody. Redakcja powinna
        utworzyć bazę rejestracyjną graczy, abym nie mógł tego zrobić.

2. Ponieważ za zwycięstwo drużyny piłkarz otrzymuje 3 punkty, zatem
        faworyzowani są tutaj zawodnicy bardzo dobrych drużyn, a w danej kolejce
        będących gospodarzami spotkań, co w pewnym sensie sugeruje jak grać, by
        zwiększyć szanse. W tym zakresie mam kilka propozycji:

- zwiększyć ilość punktów otrzymywanych za strzelenie bramki i asystę o 1

- zawodnicy grający mniej niż 45 minut niech dostają połowę punktów za udział
        w meczu i za wynik drużyny. Jeśli jest to obrońca lub bramkarz niech wtedy
        otrzyma połowę punktów za stracone (lub nie-) bramki.

- mogłaby redakcja wrócić do przepisu: maksimum dwóch zawodników z jednego
        klubu w jedenastce kolejki.

3. Przepisy premiują ogromnie zawodników, którzy strzelą kilka bramek w jednym
        meczu. Gdy jednak zawodnik strzela po jednej bramce w meczu tych punktów
        uzyskuje stosunkowo mało. Na przykładzie Żurawskiego: jego 5 bramek w jednym
        meczu, to tyle samo punktów co 15 bramek w 15 meczach. Wydaje mi się, że to
        pewna przesada.

4. Za 3 asysty napastnik otrzyma 6 punktów, natomiast za 2 asysty i 1 bramkę 5
        punktów chociaż wydaje się, że powinien otrzymać ich trochę więcej.
        Wprowadziłbym coś takiego jak udział zawodnika przy bramce. Gdy zawodnik uzyska
        2 gole i 1 asystę niech za nią otrzyma tyle punktów co za 3 asystę. Czyli
        najpierw liczymy gole, potem asysty (nieważna kolejność w trakcie spotkania).

5. Chętnie zobaczyłbym "instytucję" JOCKERA. Poza jedenastką obstawiamy spośród
        pozostałych zawodników JOCKERA. Mógłby on punktować dla naszej drużyny zamiast
        najgorszego zawodnika spośród jedenastki.

6. Nie wiem w jaki sposób będą zmieniać się ceny zawodników. Ja zaproponowałbym
        taki: Każdy zawodnik ma średnią zdobytych punktów przypadającą na jeden mecz. W
        przypadku pomocników i napastników szeregujemy ich w kolejności od najgorszego
        do najlepszego. Tworzymy funkcję liniową: najgorszy otrzymuje 0.5 mln, a
        najlepszemu przyporządkowujemy 5 mln. W ten sposób każdemu zawodnikowi
        przyporządkowujemy jakąś cenę. Bierzemy tę kwotę oraz dotychczasową wartość
        zawodnika i obliczamy średnią arytmetyczną, co wyznacza nam nową jego wartość.

Dla przykładu Damian Seweryn: średnia na mecz 7 pkt. Najwięcej z graczy, zatem
        wartość 5 mln. Dotychczasowa 0.5 mln. Średnia 2.75 z zaokrągleniem w górę 2.8
        mln.
        Paweł Sibik: średnia 4 pkt. Najlepszy 7 pkt, najgorszy -1.5 pkt. Jemu zatem
        przypada 3.41. Dotychczasowa wartość 4.0 mln. Średnia z zaokrągleniem wynosi
        3.7 mln.

W przypadku obrońców i bramkarza wypadałoby trochę inaczej.

Nowa cena byłaby aktualna gdy: skończyła się, powiedzmy III kolejka, obstawiamy
        IV kolejkę, nowa cena na bazie kolejek I - III jest aktualna gdy kończy się
        możliwość obstawiania IV kolejki. Chyba, że redakcja zdążyłaby zrobić to od
        razu.

7. Transfery - premiowałbym możliwość wymiany tylko jednego zawodnika pomiędzy
        poszczególnymi kolejkami. Ponadto sprzedaż za 80% aktualnej wartości zawodnika.

8. Przy obstawianiu jedenastki na kolejkę sugerowałbym oprócz przepisu minimum
        3 obrońców także przepis: napastników nie więcej niż pomocników.

To na razie tyle.

Pozdrawiam

zdzicholo
        • Gość: zbychu Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.pronet.lublin.pl 12.03.02, 14:41
          regulamin jest ok. tylko trzeba zmienic to ze mozna grac systemem bez
          obroncow, ale z tym chyba nie bedzie problemu.
      • Gość: dominisi Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.zabki.net.pl / 10.4.2.* 12.03.02, 21:17
        Pomysł fajny tylko realizacja do dupy. Gdzie moja kadra oraz bramkarz z
        podstawowej 11.
      • Gość: kajw Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.02, 08:31
        Do redakcji
        Ustawiem sobie parę dni temu drużyne, dzisiaj wchodze a tam mam innych
        zawodników, zupełnie pomieszane. Proszę w takim razie o wykasowanie wszystkich ,
        zebym mógł zacząc od nowa.

redakcja napisał(a):

> Witamy!
        >
        > Rozpoczynamy nowy konkurs dla fanów futbolu. "Piłkarzyki" to tak zwana "fantasy
        >
        > game" oparta na zasadach podobnych do popularnej gry "Gazety Wyborczej" -
        > "Wygraj Ligę". Obie gry wykorzystują zresztą tę samą bazę statystyk piłkarzy
        > pierwszej ligi.
        >
        > Nasza gra nie jest internetową wersją "Wygraj ligę". By wziąć udział w "Wygraj
        > ligę" musisz wysłać kupon wycięty z Gazety Wyborczej, w "Piłkarzykach"
        > zakładanie drużyn i typowanie odbywa się tylko w portalu gazeta.pl. Jeden gracz
        >
        > może mieć swoje drużyny w ”Wygraj ligę” i w ”Piłkarzykach, mu
        > si je jednak
        > osobno założyć.
        >
        > Co można w ”Piłkarzykach” a czego nie można w ”Wygraj Ligę
        > 221;? W internecie
        > tworzysz nie tylko drużynę, ale cały klub piłkarski, kupujesz 18 zawodników i
        > spośród nich wystawiasz jedenastkę do każdego meczu. Poza tym przez cały sezon
        >
        > możesz sprzedawać i kupować piłkarzy reagując na rzeczywiste wydarzenia w
        > polskiej lidze.
        >
        > Wiemy, że długo czekaliście na piłkarską fantasy game w naszym portalu i Wasze
        > oczekiwania są ogromne. Dlatego zdecydowaliśmy, że oddamy do Waszych rąk
        > testową wersję ”Piłkarzyków” którą znajdziecie pod tym adresem:
        >
        > www2.gazeta.pl/liga/0,0.html
        >
        > Na razie prosimy o oglądanie i wybieranie swoich drużyn. 14 marca zerujemy
        > liczniki punktacji Waszych klubów i zaczynamy grę na serio. Na zwycięzców
        > każdej kolejki i całej rundy wiosennej (ogłoszenie 6 maja) czekają nagrody o
        > łącznej wartości 12 tys. złotych.
        >
        > Do końca rundy wiosennej czekamy też na Wasze sugestie na forum dotyczące
        > ulepszenia naszej gry, dodatkowych funkcji itp. Dla najlepszych, najbardziej
        > wnikliwych "beta-testerów" przewidzieliśmy specjalne nagrody.
        >
        > Chcemy przy okazji wyjaśnić zgłaszane na forum wątpliwości, dotyczące tzw.
        > sklonowanych kont. W "Piłkarzykach" jedno konto w gazeta.pl oznacza jeden klub
        >
        > piłkarski. Nie jesteśmy jednak w stanie nikomu zabronić zakładania kilku kont,
        > a tym samym wystawienia do gry kilku klubów. Wykluczone jest jednak, by jeden
        > gracz/posiadacz konta mógł dostać więcej niż jedną z trzech pierwszych nagród w
        >
        > konkursie. Zainteresowanych szczegółami odsyłamy do regulaminu. Rozważaliśmy
        > różne sposoby ograniczenia sklonowanych kont, wszystkie jednak okazały się
        > nierealne z powodów technicznych albo prawnych. Najprostszym sposobem byłoby
        > wprowadzenie płatności (choćby symbolicznej) za uczestnictwo w konkursie, ale
        > rozumiemy, że dla graczy ta propozycja wydaje się trudna do przyjęcia.
        >
        > Pozdrawiamy i życzymy sukcesów w grze,
        >
        >
        > Jury ”Piłkarzyków”

• tun Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 13.03.02, 10:07
          Gość portalu: kajw napisał(a):
          > Do redakcji
          > Ustawiem sobie parę dni temu drużyne, dzisiaj wchodze a tam mam innych

Wczoraj wszyscy mieli podobne "problemy" i identyczne składy swoich drużyn.
          Dlatego sądzę, że to nie była awaria, a jedynie testy. Pewnie Redakcja w obawie
          przed zniszczeniem danych, do testów "podłożyła lewą" bazę i stąd to zamieszanie.
          Dziś jest wszystko OK.
          Dlatego uważam, że zamiast ich opieprzać, to raczej należy pogratulować fachowego
          podejścia do testowania :)
      • tun Re: NOWY KONKURS PILKARSKI - 13.03.02, 10:21
        redakcja napisał(a):
        > Witamy!
        > Do końca rundy wiosennej czekamy też na Wasze sugestie na forum dotyczące
        > ulepszenia naszej gry,

1. Nie jest to może sugestia ulepszenia gry, a... wzięcie w obronę bramkarzy :)
        Chciałbym zaproponować, aby nie karać ich aż dwoma punktami za straconą bramkę, a
        tylko jednym ujemnym punktem. A to dlatego, że w większości przypadków celny
        strzał na bramkę umożliwiają obrońcy. Bramkarz jest już ostatnią instancją i w 80
        wypadkach na 100 nie ma wiele do powiedzenia. W efekcie takiego punktowania nawet
        dobry bramkarz może mieć w naszej grze spory bagaż ujemnych punktów (np. Wyłupski
        ze Stomilu).

2. To jest raczej pytanie powodowane ciekawością - jakie kryteria braliście pod
        uwagę przy wycenianiu zawodników. Konkretnie - dlaczego piłkarz X kosztuje 0,5
        mln, a piłkarz Y - 4 mln

A tak w ogóle, to cały pomysł jest doskonały. Mam nadzieję, że i wcielenie go w
        życie będzie równie udane, tzn. nie będzie opóźnień w podawaniu wyników, ani
        błędów przy liczeniu punktów. To już moja trzecia piłkarska gra internetowa i z
        doświadczenia wiem, że "konkurecyjne" zabawy mają z tym poważne problemy...
        • tun Jeszcze jedno... 13.03.02, 10:30
          W zasadach punktacji nie znalazłem odrębnego zapisu dotyczącego strzelonej
          bramki z rzutu karnego. Czy to oznacza, ze punktowana jest ona wg zasad
          ogólnych? Tzn., że np. zawodnik (napastnik) strzelił z karnego drugą swoją
          bramkę w meczu i w związku z tym otrzymuje za nią 4 punkty?
          Pytam, bo widziałem różne podejście do takiej sytuacji (np. karny zawsze jest
          punktowany jednakowo)...
          • austria Re: Jeszcze jedno... 13.03.02, 11:19
            tun napisał(a):

> W zasadach punktacji nie znalazłem odrębnego zapisu dotyczącego strzelonej
            > bramki z rzutu karnego. Czy to oznacza, ze punktowana jest ona wg zasad
            > ogólnych? Tzn., że np. zawodnik (napastnik) strzelił z karnego drugą swoją
            > bramkę w meczu i w związku z tym otrzymuje za nią 4 punkty?
            > Pytam, bo widziałem różne podejście do takiej sytuacji (np. karny zawsze jest
            > punktowany jednakowo)...

Zgodnie z regulaminem punkty za strzelony rzut karny przyzanjemy jak za strzelona
            bramke. Nie ma dodatkowych punktow za wykorzystanie rzutu karnego. Jest tylko
            minus 5 punktow za jego niewykorzystanie

• tun UWAGA! Bezpieczeństwo danych!!! - ważne 13.03.02, 11:03
        No więc miałem ciekawy przypadek przed chwilą - korzystam obecnie z komputera w
        sieci w firmie, w której pracuję. Poleciłem tę zabawę swojemu koledze. Wszedł
        on (oczywiście ze swojego PC) na podaną przeze mnie stronę, a tam...
        WYŚWIETLIŁA MU SIĘ MOJA DRUŻYNA!!!!! Po prostu tak, jakby zalogował się na moje
        konto!!!
        Domyślam, się, że to chodzi o nasze firmowe proxy, bo przycisk "Odśwież" sprawę
        wyprostował. Jednakże polecam pod rozwagę ten problem Redakcji, już nie tyle w
        kontekście gry, ile w kontekście dostępu do konta wogóle...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka