Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Cała Polska uczy się od Legii

IP: 217.153.116.* 12.06.04, 16:52

"Łukasz Surma nie zdążył. Jeden z łobuzów uderzył go pięścią w twarz.
    - Na szczęście zbytnio nie ucierpiałem, ale takie zachowanie nie ma nic
    wspólnego z futbolem. To skandal - nie krył oburzenia legionista.
    Poturbowanych zostało jeszcze kilku piłkarzy stołecznego zespołu. Między
    innymi najlepszy na boisku Jacek Magiera. - Jakiś oszołom skoczył na mnie.
    Dostałem silny cios, ale zdołałem się zasłonić. W Katowicach panują widać
    takie zwyczaje."

To zawarty w Życiu Warszawy opis zamieszek po meczu GKS-Legia w Katowicach.
    Może ktoś z Was pamięta, jak panowie Surma i Magiera komentowali zachowanie
    kibiców Legii po meczu z Lechem, kiedy Lech wywalczył Puchar Polski, a kibice
    Legii zrywali piłkarzom Kolejorza medale, próbowali ich bić i w końcu zagnali
    do szatni? Bo ja jakoś nie przypominam sobie, aby wtedy Surma, Magiera, czy
    ktokolwiek inny z Legii protestował.
    Skoro wtedy zachowanie kibiców Legii było OK, to teraz kibice GKS uznali, że
    widocznie tak jest elegancko i przećwiczyli ten bon ton na Legii. No cóż, jak
    widać, cała Polska uczy się od kibiców Legii...
    Obserwuj wątek
      • Gość: Razorfan Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 16:56
        Trafiles w sedno sprawy a tu podparcie twojej tezy:
        www.legialive.pl/publikacja.php?PublikacjaID=11328
        • Gość: alan Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.06.04, 22:27
          dobry tekst, szczegolnie ten fragment o czarnej elce co to sie mieni na niebie
          (to zjawisko dosc powszechne, spojrzcie tylko w niebo, same czarne elki), zle
          wislaki odgapily i daly w to miejsce zupelnie przypadkowa gwiazde.
          brrr razorfanie, zawsze trafisz w sedno
          • Gość: Wasz Koszmar Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 22:58
            Coz chciales blysnac, nie udalo sie.

Nasza piosenka zaczyna sie CZARNA ELKA W KOLECZKU SIE MIENI...
          • Gość: Razorfan Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.04, 23:18
            Ty Alan wez sie i trenuj bo bys jeszcze tego Rooneya ze skladu wygryz a ciepla
            emeryturka w Newcastle zawsze bedzie na ciebie czekala :)

Stary daj spokoj. Przesledz te piosenki Wislakow i chyba sam odkryjesz ze z
            nowych to tylko jazda, jazda jazda i Wisla, Wisla sa rdzennie krakowskie.

BTW felieton nie byl moj ale zgadzam sie z nim niemal w 100%.
        • demkel Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 08:38
          Trochę to wygląda na dowartościowywanie się po przegranym sezonie.
          Fakt, zarówno kibice Lecha, jak i Wisły wygłupiają się trochę, jedni bluzgając
          na Legię, czym bardziej ośmieszają siebie niż obrażają LEgię, a drudzy małpując
          kibicowskie przyśpiewki, ale legioniści także robią sami z siebie idiotów
          śpiewając przy każdej możliwej okazji "mistrzem Polskii jest Legia" w sytuacji
          gdy jest nim Wisła.
          • Gość: Razorfan Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 10:45
            Znowu wyplywa sprawa z nasza piosenka. Otoz zrozum ze jej sens jest taki ze dla
            nas nasz klub czyli my jest zawsze najlepszy niezaleznie od tego ktore miejsce
            zajmuje w lidze. Do tego my kibice uwazamy sie za najlepszych i stad nasza
            piesn.
            • mihal_04 Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 11:16
              To czemu nie spiewacie "mistrzem Europy jest Legia" albo "mistrzem swiata jest
              Legia". Jest róznica miedzy "X najlepszy(a) jest" a "mistrzem Polski jest X"
              • Gość: Bonhart Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 12:19
                Sorry Michal, ale przyczepianie sie do wydzwieku tekstow kibicowskich piosenek
                jest troszke niepowazne. Wiadomo ze te nigdy nie beda obiektywne.
                Piesn Mistrzem Polski jest Legia powstala po zdobyciu przez Legie tytulu, a ze
                jest ladna i dobrze sie ja spiewa stala sie nieoficjalnym hymnem klubu. A ze
                eLka nie zdobyla mistrza w tym sezonie - a jakie to ma znaczenie? Wystarczy ze
                zdobyla kiedys. I nie udawaj ze tego nie rozumiesz.

PS> Legia nie jest ani Mistrzem Swiata, ani Europy. Jest natomiast Mistrzem
                Polski sezonu 55,56,69,70,93 (i bez zbednych komentarzy, prosze) 94,95 i 2002.

PS2> Moze nie powinnismy tez spiewac "w tramwaju jest tlok" bo przeciez zaden
                tramwaj nie dojezdza na Lazienkowska.
                • demkel Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 12:25
                  A ze
                  > eLka nie zdobyla mistrza w tym sezonie - a jakie to ma znaczenie? Wystarczy ze
                  > zdobyla kiedys. I nie udawaj ze tego nie rozumiesz.

Nie, fakt że Legia nie jest Mistrzem Polski nie ma żadnego znaczenia, i
                  absolutnie nikogo nie powinno w związku z tym dziwić śpiewanie że go zdobyła.
                  Może w celu zachowania realiów śpiewajcie "Mistrzem Polski kiedys była Legia".
                  Nie udaję, nie rozumiem tego.
                  • Gość: Bonhart Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 12:33
                    No i gadaj do takiego, jak do slupa.
                    Jak nie rozumiesz to nie zrozumiesz, a my i tak bedziemy spiewac jak zwykle.
                    Przynajmniej przy okazji zdobywania mistrza inne druzyny maja z czego kopiowac -
                    bo w sumie po co wymyslac cos swojego, skoro ladna sprawdzona piesn juz
                    powstala.
                    • demkel Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 12:40
                      Dobra, niech wam będzie. Ja to tylko oceniam jako niezależny kibic, i dla mnie
                      jest to trochę dziwne. A co do kopiowania tekstów to na fourm na legialive jakiś
                      kibic Legii napisał że wierszyk "Czarna eLka w kółeczku..." jest skopiowanym
                      tekstem kibiców Górnika Zabrze "Trzy kolory w trójkącie się mienią".
                      • Gość: Bonhart Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:03
                        "czarna eLke" spiewa sie na Legii od kilkudziesieciu lat, prawde mowiac pojecia
                        nie mam kto ja spiewal jako pierwszy. Faktem jest jednak, ze moda
                        na "pozyczanie" naszego hymnu (piesni kojarzonej tylko z Legia) i wielu innych
                        legijnych kawalkow (np. " W tramwaju jest tlok") stalo sie ostatnio modne,
                        szczegolnie na pewnym krakowskim stadionie. Mnie wlasciwie bardzo to nie razi,
                        ale czy naprawde niektorzy nie maja za grosz wlasnej inwencji?
        • mihal_04 Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 11:42
          Gość portalu: Razorfan napisał(a):

> Trafiles w sedno sprawy a tu podparcie twojej tezy:
          > www.legialive.pl/publikacja.php?PublikacjaID=11328

Jejku, przeciez ten artykulik to jedyna w swoim rodzaju diagnoza kondycji
          psychicznej legionistów. Jak nic innego oddaje ich ciagla potrzebe udowadniania
          sobie, ze sa najwazniejszym zjawiskiem w Polsce, a jednoczesnie ten wielki ból
          zwiazany z faktem, ze juz dawno utracili ta znamienita role (tak naprawde nigdy
          jej nie mieli). Legia jest jak emerytowany general, który ma problemy z
          fizjologia, ale wciaz uwaza, ze swiat kreci sie wokól niego.
          Zreszta, co ja bede mówil, warszawiacy robia to za mnie. Tekst ten przeciez
          uderzyl w nute, na która sa bardzo wyczuleni - dowodem odzew eLenitów zarówno
          tu, jak i tam.

"Po prostu nic dodać nic ująć tekst genialny przekazujący nam całą prawde. I
          wiecie co na każdym forum na nas bluzgaja a to tylko pokazuje całą prawde ktora
          zawarta jest w tym tekscie. Jestem dumny że jestem Warszawiakiem i bede sie do
          końca zycia śmiał z tych wszystkich zakompleksionych wiosek typu Krackof i
          Pyrlandia, te miasta zawsze ale to zawsze beda mieć kompleksy wobec swojej Sto
          (L)icy bo sami wiedzą jacy są żałośni jak im jescze wiele brakuje do kultury
          która panuje na ESTADIO WP. Niech ubliżają to tylko trzyma mnie w pewności jak
          oni sie cały czas czują niemogą tego znieść że jesteśmy wzorem do naśladowania"
          (komentarz zbedny)

"kwintesencja smaku!!!!!!!" (nie ma to jak rozsmakowanie we wlasnej paranoi)

"Duma, że prostaki Nas nienawidzą!" (czy to swiat nie móglby istniec bez Legii
          czy tez Legia bez tej nienawisci, która sie lapczywie karmi?)

"Ukazał cała prawde dotyczącą kompleksów kibiców innych druzyn na punkcie
          LEGII!!!!! PO PROSTU JESTESMY NAJLEPSI!!!!! NIKT NAM NIGDY NIE DORÓWNA!!!!"
          (cala prawda cala dobe)

"Zazdroszczą miejsc pracy, normalnego życia bez dużego wskaźnika pijactwa i
          rodzin patologicznych czego u nich nie brakuje" (i palacu kultury. jak ja
          zazdroszcze palacu kultury)

"Nienawiść do Legii,nie dziwi jednak ,jest to przypadłość największych klubów."
          (podobno Real Madryt jest najbardiej znienawidzonym klubem swiata)

"Ale nie potrzebnie daje na koniec rady zakompleksionym maluczkim. Jeśli bowiem
          usłuchają, to zrobi się nudno!" (szczególnie jak Legia bedzie przegrywac walke
          o MP przez kolejne sezony i zabraknie tematów zastepczych)

I wystarczy. A móglbym tak jeszcze dlugo, tylko kto polemizuje z wariatem...
          • Gość: Razorfan Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 13:00
            A kto bardziej cieszy sie ze przeciwnik przegral niz to ze sam wygral?
            • mihal_04 Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 17:35
              Gość portalu: Razorfan napisał(a):

> A kto bardziej cieszy sie ze przeciwnik przegral niz to ze sam wygral?

?
              • Gość: Razorfan Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.04, 20:06
                No nie udawaj ze nie wiesz. Chodzi o druzyny ktore zdobyly trofea w tym sezonie.
          • Gość: gery Re: Cała Polska uczy się od Legii IP: *.chello.pl 13.06.04, 19:00
            mihal_04 napisał:

> Jejku, przeciez ten artykulik to jedyna w swoim rodzaju diagnoza kondycji
            > psychicznej legionistów. Jak nic innego oddaje ich ciagla potrzebe
            udowadniania
            >
            > sobie, ze sa najwazniejszym zjawiskiem w Polsce, a jednoczesnie ten wielki
            ból
            > zwiazany z faktem, ze juz dawno utracili ta znamienita role (tak naprawde
            nigdy
            >
            > jej nie mieli)

Legioniści nie muszą tego udowadniać, bo robią to za nich piłkarze i kibice
            innych drużyn okazując radość po swoich sukcesach przyśpiewkami w stylu "legła
            Warszawa", "legia to stara k...", "a legia k...", ewentualnie koszulkami lub
            szalami z napisami podobnych lotów. Sami powodujecie, że wszystko kręci się
            wokół Legii, tak było i po mistrzostwie Wisły w tym roku i w poprzednich latach
            i po zdobyciu PP przez Lecha. Nie wiem czy nie chcesz tego widzieć czy po
            prostu sam reprezentujesz sobą taki poziom, a może wszystko przysłania Ci po
            prostu ogólna niechęć do wszystkiego co warszawskie i zapatrzenie w Twój klub z
            Krakowa (o tyle śmieszniejsze, że sam piszesz z Lublina).
            • mihal_04 Re: Cała Polska uczy się od Legii 13.06.04, 19:56
              Cóz, wg Ciebie zalozenie koszulki "legia k..." to manifestacja uznania dla jej
              wielkosci. OK. Rozumiem, ze dla legionistów to jedyna widoczna jeszcze oznaka
              dawnej swietnosci. Dla mnie wiekszym wyrazem tzw. kompleksów sa zacytowane
              powyzej wypowiedzi legionistów, ale najwyrazniej to kwestia punktu siedzienia.
            • Gość: pacal Małe sprostowanie IP: *.bg.am.poznan.pl 14.06.04, 10:36
              Piłkarze Lecha przede wszystkim cieszyli się z sukcesu Lecha, i swojego
              indywidualnie. O Legii zaczęli dopiero śpiewać po tym jak od jej "fanów"
              dostali bęcki za to że byli lepsi na boisku od ich drużyny.

Myślę, że był to przede wszystkim wynik frustracji tym, że niektórzy debile nie
              umieją godnie przyjąć porażki w sportowej walce. I nie dziwię się zupełnie...
      • Gość: legia to stara K** [...] IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 20:15
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • Gość: rangiz Re: legia to stara K***a IP: *.acn.waw.pl 15.06.04, 00:28
          do pacal(n)a:
          O ile wiem to najpierw były wspomniane śpiewy, zakompleksionych Lechitów, na trybunie honorowej, a konsekwencją tego wspomniane zachowanie części Legionistów. Swoją drogą czy też byście stali spokojnie, gdyby pilkarze Legii śpiewali na Waszej trybunie "Lech to stara k..."?
          • Gość: rangiz Re: legia to stara K***a IP: *.acn.waw.pl 15.06.04, 00:34
            P.S. Ciekawe czy prowodyr "Reksio" będzie tak odważnie się zachowywał na ulicy, gdy mu kiedykolwiek przyjdzie jakąś sprawę przyjdzie załatwić w Wawie. Nie muszę chyba dodawać że stał się naszym "ulubieńcem"
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka