Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Różnice w liczbie widzów - Redakcjo odpowiedz!

IP: 160.160.1.* 27.08.01, 10:52
    Już od dawna zastanawiam się, dlaczego różne media podają różną liczbę widzów
    na meczach piłki nożnej. Gdyby to jeszcze były małe różnice,ale:
    przykład ostatniego meczu Lech-Polar

Gazeta-Sport 6 tys. kibiców
    Przegląd Sportowy 10 tys. kibiców

Różnica jest bardzo duża - aż 4 tys. ludzi Przecież tyle (w porywach) to
    przychodzi na mecze takiej chociażby Polonii.

W związku z tym mam pytania do redakcji :
    1)Skąd czerpiecie informacje n.t. liczby widzów?
    2)Jaka jest wg Was przyczyna takich rozbieżności między róznymi mediami (w GW
    zazwyczaj podawana jest mniejsza ilość widzów!)?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kolej Re: Różnice w liczbie widzów - Redakcjo odpowiedz! IP: 10.1.131.* 27.08.01, 11:35
        Prosiłem już o taką odpowiedź już po meczu ze Śląskiem (GW - 5,5 tysiąca, inni - 7,5-9). To ważne, GW to gazeta
        z reguły wiarygodna - może ma jakieś inne dane od ogólnie dostępnych.
        A ogolnie dostępne są takie: Lech ma udostępnionych 8 sektorów z miejscami siedzącymi plus kocioł. Każdy z
        sektorów - ponad tysiąc miejs, kocioł - niecałe dwa tysiące.
        Wczoraj (dane o Śląsku są podobne) cztery sektory były nabite na ful (4 tysiące), dwa w mniej więcej połowie
        (1000) i dwa skrajne (�dziecięcy� i koło kotła) w jednej trzeciej (powiedzmy nawet 500 osób). Kocioł - w 60-70
        procentach (ok. 1000). No i WiPY - 0k. 400 osób i ci stojący na koronie - mnimum 500 (moim zdaniem sporo
        więcej). To są szacunki minimum i wyszło mi 7400.
        A więc... proszę podać, która z tych danych jest zdaniem oceniających nieprawdziwa i znacie inną.
        prosimy o odpowiedż
        • Gość: Pabloo Re: Różnice w liczbie widzów - Redakcjo odpowiedz! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.01, 16:11
          Na meczu z Polarem bylo obecnych lekko ponad 8,000 widzow.
          Takie sa moje szacunki i mysle ze sa zgodne z prawda, gdyz mam dokladna liczbe
          krzeselek na sektorach (sam liczylem) wiec moze je tutaj napisze:
          Sektory:
          1 (darmowy): 624
          2: 1152
          3: 912
          4: 1081
          5: 1288
          6 (na luku): 3248
          7-8. (kociol): 2-2,5 tys.
          12. (loza): ok. 500

Tak wiec liczna krzeselek to ok. 8,500
          Razem z kotlem daje to na czynnych obecnie sektorach pojemnosc ok. 11 tys.

Co do meczu ze Slaskiem:
          1 sektor: ok. 200
          2,3,4,5: pelne czyli ok. 4,500 bo jeszcze ludzie stali na koronie
          6: 1-1,5 tys.
          kociol: 1,5-2 tys.
          loza: 300-400
          Razem ok. 8 tys.

Pozdro,
          • Gość: kolej Re: Różnice w liczbie widzów - Redakcjo odpowiedz! IP: 10.1.131.* 27.08.01, 17:33
            pabloo - brawo za te liczby - masz chłopie zdrowie ;-))) Ja liczę sektor 6 na łuku jako dwa - bo jest w środku
            ścieżka... Co do obliczeń się zgadzam - 7400 które podałem na Polarze to minimum, sam myślę że na obu
            ostatnich meczach było 8-8,5 tys. osób (na Śląsku była identyczna liczba wiary - trochę mniej na krzesełkach,
            trochę więcej w kotle)
            Redakcjo - nadal czekamy!!!! Może cholera ten stadion naprawdę jest mniejszy niż nam się wydaje. Ale wówczas
            w jaki sposób Wy sami pisaliście, że na meczach w 99 z Legią było 17 a z Wisłą 15 tysięcy???
        • redakcja Re: Różnice w liczbie widzów - Redakcjo odpowiedz! 27.08.01, 18:10
          to ja, admin.
          Kolej, prosiłbym, żebyś o jednym pamiętał. Nie tylko zadałeś to pytanie, ale także redakcja Ci na nie
          odpowiedziała. Nie dałeś znaku, żeby Cię nie satysfakcjonowała nasza odpowiedź.
          Nie było miejsca, w którym napisalibyśmy, że na meczu było 5,5 tysiąca widzów. Przejrzałem
          dokładnie wszystkie materiały - i internetowe i drukowane - wszędzie było 7,5 tysiąca.
          Powtarzanie tego pytania, bez naszej odpowiedzi jest raczej nieładne.
          Na pytanie z tego wątku dział sportowy odpowie najpóźniej jutro.
          • Gość: GAZETA Re: Różnice w liczbie widzów - Redakcjo odpowiedz! IP: 10.40.129.* 28.08.01, 12:21
            Gazeta podała, że na meczu z Polarem było 7,5 tys. widzów
            odsłyłam do lektury - może nieco uwazniejszej

skąd biorą się szacunki
            jeden sektor na Bułgarskiej liczy 1100 miejsc
            w tym sezonie jeszcze żaden nie był pełen - zawsze brakuje około 100, 2000 ,niekiedy 300 i więcej
            osób - zwłaszcza w najniższych rzędach, których nikt nie chce zajmować

stąd szacowanie liczby widzów na Polarze na 11 tys. to gruba przesada - tyle przychodziło na ostatnie
            mecze w ekstraklasie przy otwartych bramach i atrakcyjniejszych rywalach

co do różnic między gazetami - nie za bardzo wiem, do kogo kierowane jest to pytanie
            do nas? do innych gazet?
            i jak na nie odpowiedzieć - bo za inne pisma odpowiadać nie możemy

• Gość: basior Coś się nie zgadza IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.01, 07:42
              Po przeczytaniu odpowiedzi redakcji zajrzałem jeszcze raz do Gazety-Sport
              (wydanie wielkopolskie, z dnia 27.08). I co widzę? Przy meczu Lech-Polar
              podawana liczba widzów to 6 tys.( autorem artykułu jest Radosław Nawrot)!!!!
              Nie wiem dlaczego redaktor twierdzi, że w Gazecie wydrukowano 7,5 tys.
              Mogę tylko przypuszczać: może chodzi o inne wydanie, może w części egzemplarzy
              wydrukowano inną wartość, a może liczbę 7,5 tys. zawiera elektroniczna wersja
              artykułu (ewentualnie działał jakiś drukarski chochlik ;-). To już pozostaje
              sprawa do sprawdzenia przez redaktora. Ja natomiast oświadczam, że mój
              egzemplarz Gazety-Sport zawiera liczbę 6 tys.!

I jeszcze jedno pytanie do red. Nawrota: Czy nie można podawać liczby
              sprzedanych biletów jako liczby kibiców? Chyba nie byłoby zbyt trudno uzyskać
              taką informację od władz Lecha, a byłaby ona z pewnością bardziej precyzyjna
              niż podawanie liczby widzów "na oko".
              Pozdrawiam!

• Gość: GAZETA Re: Coś się nie zgadza IP: 10.40.129.* 29.08.01, 12:34
                tak własnie robimy
                konsultujemy się z Lechem w kwestii sprzedanych biletów
                niekiedy jednak liczba widzów na obiekcie jest wyraźnie wyższa
                dlatego i tak trzeba przeliczyć sektory

• Gość: GAZETA Re: Coś się nie zgadza IP: 10.40.129.* 29.08.01, 12:36
                znów apeluje o uwazną lekturę

o liczbie 7,5 tys. rozmawialismy w kontekscie meczu ze Slaskiem nie z Polarem
                na Polarze faktycznie bylo 6 tys.

ale dziekujemy za wszystkie uwagi
                rozumiemy, ze entuzjazm spowodowany niewątpliwie gremialnym uczestnictwem kibiców w meczach
                Lecha niekiedy może przesłaniać zimną matematykę
              • Gość: GAZETA Re: Coś się nie zgadza IP: 10.40.129.* 29.08.01, 12:38
                i jeszcze jedno

w naszej odpowiedzi z 28 sierpnia
                jest faktycznie chochlik związany z owym nieszczęsnym Polarem
                7,5 tys. to frekwencja na Sląsku
                6 tys. - na Polarze

tak powinno być

pewnie stąd wzięło się nieporozumienie związane z listem BASIORA
                • Gość: basior Re: Coś się nie zgadza IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.01, 07:32
                  Gość portalu: GAZETA napisał(a):

> i jeszcze jedno
                  >
                  > w naszej odpowiedzi z 28 sierpnia
                  > jest faktycznie chochlik związany z owym nieszczęsnym Polarem
                  > 7,5 tys. to frekwencja na Sląsku
                  > 6 tys. - na Polarze
                  >
                  > tak powinno być
                  >
                  > pewnie stąd wzięło się nieporozumienie związane z listem BASIORA

Nieporozumienie wzięło się stąd, że ja w swoim pierwszym liście pisałem o meeczu
                  Lech-Polar (proszę jeszcze raz przeczytać), a redaktor (prawdopodobnie sugerując
                  się innym podobnym wątkiem) podał dane dotyczące meczu ze Śląskiem. Na szczęście
                  wszystkie niejasności zostały już wyjaśnione ;-)

I nareszcie dowiedziałem się, jak to jest z tą liczbą widzów. Faktycznie
                  zasięganie informacji u źródeł, czyli w klubie to najpewniejsze rozwiązanie.
                  Dziękuję za wszystkie odpowiedz (i taka mała uwaga: to chyba jednak redaktor, a
                  nie ja "nieco" nieuważnie zapoznał się z moim listem).

• Gość: Student Re: Coś się nie zgadza IP: *.aktivist.pl 30.08.01, 09:48
                    Trzeba wziąć pod uwage, że oprócz sprzedaży biletów są karnety, VIP-y i ci,
                    którzy wchodzą "na lewo". Do oficjalnej liczby podanej przez klub (notabene
                    często zaniżanej) trzeba zawsze coś dodać.
                    • Gość: canemuto Re: Coś się nie zgadza IP: *.icpnet.pl 30.08.01, 11:25
                      dokladnie tak, jak powiedzial student. tajemnica poliszynela jest fakt
                      zanizania przez klub liczby sprzedanych biletow (chodzi chyba o jakies walki z
                      podatkami). pozdro.
                      • Gość: pluto Re: Coś się nie zgadza IP: 213.77.112.* 30.08.01, 15:50
                        ja lubie gazete wyborcza ale.. kiedys kupiłem (niedawno)egz.tej gazety i na
                        ost.str.jest wywiad z engelem przed meczami reprezentacji.tak sie zdarzyło ze
                        odwiedziłem rodzine w puszczykowie i w tej samej gazecie z tego samego
                        DNIA,MIESIĄCA,ROKU na ost.str. było sprawozdanie po meczu islandia-polska.
                        jeszcze jeden podobny przykład. przed sezonem gdy groclin kupował piłkarzy w
                        gazecie napisali ze groclinu raczej na 100% nie zasili robakiewicz bo dogadał
                        sie z legia za to wzmocni niejaki lech z gks katowice.ale tak sie złozyło ze
                        ktos w domu tez kupił ten sam egz.gazety wyborczej i w tym samym artykule pisze
                        ze groclinu napewno nie wzmocni pan lech bo sie dogadał z gks a wzmocni
                        robakiewicz.no wiec co wy na to? :))))) pozdrawiam
                        • Gość: kolej Re: Coś się nie zgadza, stanowczo!!! IP: 10.1.131.* 30.08.01, 16:54
                          Taaaak, wywołany do tablicy odpowiadam redakcji:
                          Nie chciałem współwywoływać pyskówki. Chciałem dojść do tego, by było łatwiej ustalać
                          PRAWDZIWĄ LICZBĘ WIDZÓW na Kolejorzu. A do tego potrzeba znać pojemność. Np. oficjalna
                          pojemność Widzewa (źródła: sam klub i PZPN) waha się po remoncie od 9500 do 14000 miejsc!!!
                          Sądziłem że redakcja (i nie tylko) poda tu jakieś dane, które potem pomogą wszystkim i będą kotwicą
                          przyszłych szacunków - bilety to zły pomysł, kołowrotki trochę lepszy, tylko czy ich stan jest podawany
                          prawdziwie??)
                          Przepraszam, nie zauważyłem że redakcja odpowiedziała mi w wątku o Śląsku. ALe...
                          Wyjaśnienia redakcji traktuję jako niewystarczające
                          ... co
                          ...co do meczu ze Śląskiem: bardzo cieszy mnie, że w wersji papierowej znalazło się 7,5 tysiąca. W
                          wersji - zapewne wstępnej, która była dostępna na internecie niedługo po meczu, na którą
                          zareagowałem tuż po północy było 5,5 tysiąca!!! Cieszę się że zostało to zmienione w - rozumiem -
                          drugiej wersji.
                          Co do meczu z Polarem: nie wydaje mi się, byśmy uzyskali odpowiedź na nasze wątpliwości, gdyż:
                          - informacja GW, iż ludzi wchodzi 1100 na sektor jest bardziej optymistyczna niż moje szacunki (patrz
                          wyżej), więc nawet gdyby przyjać, że na głównych sektorach nie było kompletu, trzeba uznać, że na
                          każdym był0 900-1000 osób
                          - gdyby... ale na sektorach 4 i 5 w sobotę były wolne dwa rzędy krzesełek z dołu (na piątce nawet w
                          drugim trochę osób siedziało) - z całą pewnością więcej niż ten ubytek stało na schodach i zwłaszcza
                          na koronie.
                          - według ocen forumowiczów i pozostałych tytułów prasowych liczby na Śląsku i Polarze były mniej
                          więcej równe, tymczasem według GW na Polar przyszło równo 20 proc, kibiców mniej. Takie
                          stwierdzenie niestety kłóci się z empirią.
                          - a ogólnie - i O TO MI CHODZI NAJBARDZIEJ - nie bardzo wierzę w szacunki, że każdy sektor ma
                          1100 miejsc. To przecież widać, że sektory się różnią, choć nie wiem, czy liczby podane wyzej przez
                          jednego z nas są prawdziwe (może by redakcja to sprawdziła?)
                          szacunek mimo wszystko
                        • Gość: REDAKCJA Re: Coś się nie zgadza IP: 10.40.129.* 30.08.01, 22:54
                          Gość portalu: pluto napisał(a):
                          > jeszcze jeden podobny przykład. przed sezonem gdy groclin kupował piłkarzy w
                          > gazecie napisali ze groclinu raczej na 100% nie zasili robakiewicz bo dogadał
                          > sie z legia za to wzmocni niejaki lech z gks katowice.ale tak sie złozyło ze
                          > ktos w domu tez kupił ten sam egz.gazety wyborczej i w tym samym artykule pisze
                          > ze groclinu napewno nie wzmocni pan lech bo sie dogadał z gks a wzmocni
                          > robakiewicz.no wiec co wy na to? :))))) pozdrawiam

Czesc,
                          Sprawa jest prosta do wyjasnienia :) Otoz jak byc moze wiecie, od jakiegos czasu
                          Gazeta Wielkopolska ma dwa wydania. To, ktore trafia do czytelnikow w bylych
                          wojewodztwach: leszczynskiem, koninskiem i kaliskiem wysylane jest do drukarni w
                          Pile najpozniej ok. godz. 21. Teoretycznie caly Poznan, byle poznanskie oraz
                          pilskie powinny dostawac wydanie drugie, zamykane ok. polnocy. Teoretycznie. W
                          praktyce bowiem w niektorych punktach Poznania oraz w wiekszosci miejscowosci
                          polozonych na poludnie od miasta sprzedawane jest wydanie pierwsze...
                          Sytuacja z Robakiewiczem byla nastepujaca. Tego dnia dziennikarz ktory pisal
                          tekst o wzmocnieniach Groclinu dzwonil do klubu i uzyskal informacje, ze
                          NAJPRAWDOPODOBNIEJ nowym bramkarzem bedzie Piotr Lech. Wszystkie znaki na ziemi i
                          niebie wskazywaly, ze rzeczywiscie tak sie stanie, wobec czego zapadla decyzja,
                          ze napiszemy o Lechu (golkiperze) cos wiecej. Artykul powstal, opatrzylismy go
                          zdjeciem, po czym... Niedlugo po wyslaniu strony do drukarni dostalismy
                          absolutnie pewna informacje, ze Zbigniew Robakiewicz PODPISAL kontrakt z
                          Groclinem. Coz bylo robic? Szybko zmienilismy tekst oraz zdjecie, zadzwonilismy
                          do Robaka i przeprowadzilismy z nim wywiad. Drugie wydanie roznilo sie zasadniczo
                          od pierwszego, ale... tej informacji nastepnego dnia nie mial zaden z naszych
                          lokalnych konkurentow! :)))
                          Mam nadzieje ze ten przydlugi wywod wyjasnil wszelkie Wasze watpliwosci :)
                          Pozdrawiam
                          krp
                          • Gość: canemuto Re: Coś się nie zgadza IP: *.icpnet.pl 31.08.01, 00:07
                            nie rozumiem tylko tego radosnego zachwytu nad posiadaniem unikalnych
                            informacji - czyzby byl to chwyt reklamowy, tzn. "kupujac jedna gazete kupujesz
                            tylko pol informacji"??? (i to nie zawsze ta dobra polowe...). nie ma sie czym
                            chwalic - popiol na glowe, bicie w piersi i WIARYGODNE informacje;) az strach
                            sie bac, co byscie napisali o dudku i jego transferze do fc liverpool, gdyby
                            byly np. 4 wydania drukowane o roznych godzinach hehehe...
                            • Gość: misza Re: Coś się nie zgadza IP: *.elite.com.pl 31.08.01, 10:18
                              ale dałeś.Dobre, dobre...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka