Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mistrzowska zagadka cz.1

27.05.02, 22:15
    Oto pierwsza z moich autoryzowanych zagadek, stworzonych specjalnie na potrzeby
    Mistrzostw Świata - Korea-Japonia 2002:

W dziejach MŚ trzy razy się tak działo. Historia zaczyna się od 6:0, potem
    drugi mecz skończył się na wyniku 0:0, ale jednak ktoś wygrał 4:1, i ci co byli
    jednym z trzech co zrobili po dwa mistrzostwa świata – choć nie pakowali się,
    to nie grali dalej . Seria ich rywali jest iście imponująca: bramki w
    podwojonym kwadracie trójki meczach strzelają, choć czasem przegrywają . Na
    koniec obaj kończą wynikiem 2:1 i wszyscy strzelają ostatnie bramki. Ale tylko
    jedni znowu odpadli, drudzy grali dalej. Jedna bramka była golem nr12, a
    strzelec znalazł się obok Koscisa. Jego rodak był lepszy. Wiemy dlaczego
    Lineker wcześniej odkrył prawdę. „Kosa” strzelał do tych samych bramek.

Informacji jest dużo, a w zagadce chodzi o mecze, stadion (miejsce),
    napastników (dwóch – dla ułatwienia:) i drużyny.
    Zagadka jest banalna, ale i tak życzę powodzenia.
    kezlok:)
    Obserwuj wątek
      • kezlok Re: Mistrzowska zagadka cz.1 28.05.02, 21:58
        Hmmm nikt nie wie? Może jakieś podpowiedzi? ;)
        • Gość: kataryna Re: Mistrzowska zagadka cz.1 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.02, 22:32
          Myślałam, ze powalczę ale to chyba wyższa szkoła jazdy :)
          • kezlok Re: Mistrzowska zagadka cz.1 28.05.02, 22:55
            Gość portalu: kataryna napisał(a):

> Myślałam, ze powalczę ale to chyba wyższa szkoła jazdy :)

Uuuuuu szczerze się zawiodłem :( Podpowiem, że chodzi o dwie drużyny.

• Gość: MM Re: Mistrzowska zagadka cz.1 IP: *.ny5030.east.verizon.net 28.05.02, 23:15
              no rzeczywiscie pasuje!
              po przeczytaniu twojego posta wszystko mi sie pokrecilo....nic nie pasuje do
              siebie. Przeszperalem nawet cala historie MS i nic nie sklada sie w calosc,
              tylko czesci sie zgadzaja. Z zawodnikow ktorzy zdobyli >= 12 bramek to Pele,
              Fontaine i Muller. Z tymi wynikami to na jedna z druzyn pasuje mi West Germany
              lub Wlosi (no albo obie).
              Tak czy inaczej mam tylko zamet w glowi--
              • kezlok Re: Mistrzowska zagadka cz.1 29.05.02, 22:55
                Gość portalu: MM napisał(a):

> no rzeczywiscie pasuje!
                > po przeczytaniu twojego posta wszystko mi sie pokrecilo....nic nie pasuje do
                > siebie. Przeszperalem nawet cala historie MS i nic nie sklada sie w calosc,
                > tylko czesci sie zgadzaja. Z zawodnikow ktorzy zdobyli >= 12 bramek to Pele,
                >
                > Fontaine i Muller. Z tymi wynikami to na jedna z druzyn pasuje mi West Germany
                > lub Wlosi (no albo obie).
                > Tak czy inaczej mam tylko zamet w glowi--
      • rafal202 Re: Mistrzowska zagadka cz.1 28.05.02, 23:17
        Pierwszy mecz: Niemcy - Meksyk 6:0 (MŚ 1978), drugi: Niemcy - Meksyk 0:0 (MŚ
        1998, k. 4:1 - Meksykanie się nie pakowali, bo mistrzostwa były u nich). Trzeci
        mecz (Francja 98) - 2:1 dla Niemców (ale obie drużyny strzelają ostatnie gole
        na mistrzostwach - Niemcy przegrali potem 3:0 z Chorwacją). Bramka Klinsmanna
        była 11 (nie wiem, czemu w zagadce jest 12) i Jurgen K. zrównał się z Kocsisem
        pod względem strzelonych w finałach MŚ goli. Lepszy od niego był inny Niemiec -
        Gerd Muller (14). Stadion - były trzy stadiony... O to chodziło w zagadce?

Pozdr.
        • rafal202 Re: Mistrzowska zagadka cz.1 28.05.02, 23:25
          A co do stadionu - chodzi pewnie o to, że zarówno Muller (1970), jak i Lineker
          (1986) grali na MŚ w Meksyku?
        • kezlok Re: Mistrzowska zagadka cz.1 29.05.02, 22:40
          rafal202 napisał(a):

> Pierwszy mecz: Niemcy - Meksyk 6:0 (MŚ 1978), drugi: Niemcy - Meksyk 0:0 (MŚ
          > 1998, k. 4:1 - Meksykanie się nie pakowali, bo mistrzostwa były u nich). Trzeci
          >
          > mecz (Francja 98) - 2:1 dla Niemców (ale obie drużyny strzelają ostatnie gole
          > na mistrzostwach - Niemcy przegrali potem 3:0 z Chorwacją). Bramka Klinsmanna
          > była 11 (nie wiem, czemu w zagadce jest 12) i Jurgen K. zrównał się z Kocsisem
          > pod względem strzelonych w finałach MŚ goli. Lepszy od niego był inny Niemiec -
          >
          > Gerd Muller (14). Stadion - były trzy stadiony... O to chodziło w zagadce?
          >
          Tak, tak, tak znakomicie, co do bramki fakt pomyliłem klawisze, za co ogromne
          przeprosiny. Stadiony to jest już rzecz prosta. Gratuluje.
          • rafal202 Re: Mistrzowska zagadka cz.1 29.05.02, 23:04
            Dzięki za gratulacje. Fajna zagadka, ale niesamowicie zakręcona :)

Pozdr.
      • Gość: papa Re: Mistrzowska zagadka cz.1 IP: 213.77.101.* 28.05.02, 23:27
        Jak Gary Lineker to gdzies polowa lat 80 poprzedniego wieku. 86 to Meksyk ale
        tam bylo tak ze wygralismy z Portugalia zremisowalismy z Marokiem i lomot 3:0
        od Anglikow. Potem w nastepnej rundzie trafilismy na Brazylie 4:0 i do domu.
        Anglicy staneli na Argentynie 2:1, po Paragwaju. Trzeci byli tam Francuzi. A
        final wygrali Argentynczycy z Niemcami. Ale nic z tego mi nie pasuje chyba ze
        to bylo we Wloszech...
        • kezlok Re: Mistrzowska zagadka cz.1 29.05.02, 22:52
          Gość portalu: papa napisał(a):

> Jak Gary Lineker to gdzies polowa lat 80 poprzedniego wieku. 86 to Meksyk ale
          > tam bylo tak ze wygralismy z Portugalia zremisowalismy z Marokiem i lomot 3:0
          > od Anglikow. Potem w nastepnej rundzie trafilismy na Brazylie 4:0 i do domu.
          > Anglicy staneli na Argentynie 2:1, po Paragwaju. Trzeci byli tam Francuzi. A
          > final wygrali Argentynczycy z Niemcami. Ale nic z tego mi nie pasuje chyba ze
          > to bylo we Wloszech...

Lineker miał w zasadzie narpowadzić na trop Niemców, ale widze, że sprawił
          troszku kłopotu. O stadionie jest tylko jedna informacja i ją należało
          wykorzystać.
          • Gość: papa Re: Mistrzowska zagadka cz.1 IP: 213.77.101.* 29.05.02, 23:14
            Nawet po wyjasnieniu dalej jestem zakrecony jak sloik:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka