Gość: olek IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.02, 19:56 Jerzy Engel jest najlepszym kandydatem do objęcia stanowiska trenera polskiej reprezentacji. Dokonał już dużo i można dać mu szansę zrobić jeszcze więcej dla polskiej piłki! Pozdrawiam o Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: słuszny Engel wróć !!!!!!!!!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / 10.1.32.* 03.12.02, 20:13 Jedyny gość, któremu się udało. Nie słuchajcie bandy zazdrosnych nieudaczników jak Wójcik, Apostel i inni. Engel jest jedynym, który wykrzesał coś z naszych miernych piłkarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OFEL Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.rawanet.net 03.12.02, 21:27 Tylko nie Engel! Nie że jest złym selekcjonerem, ale jak raz się z kogoś zrezygnowało to nie należy do tego wracać. Widomo jednak że PZPN jest do wszystkiego zdolny i możemy spodziać się że nowym selekcjonerem zostanie Edyta Górniak. A tak na poważnie to tylko trener z zagrnicy może tu coś poradzić i najlepiej taki co nie mówi po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie PRZECIEŻ PAMIĘTAMY ENGELA!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.182.7.* 03.12.02, 22:05 Jak nie miał rozeznania, jak wmawiał wielką formę, jak dopuścil do Bońkowych interesów z piłkarzami zanim wykazali się na mistrzostwach. Jest NIEUCZCIWYM POLAKIEM?. POSZOŁ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: partyzant ENGEL NA ŁAWKĘ - trenera kadry, oczywiście!!! IP: *.chello.pl 03.12.02, 22:05 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja ENGEL WROCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC!!!! IP: *.psm.gda.pl / 192.168.1.* 03.12.02, 22:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jazz Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: webcacheP* / *.visp.energis.pl 03.12.02, 23:05 Engel - go back ! A Listkiewicz niech przejzy na oczy i spojrzy kogo może zaproponować na to stanowisko. Gdy reprezentacja zakwalifikowała się do mistrzostw swiata wszysci pili śmietankę z tego sukcesu. Ale podczas wpadki w Korei od razu zrezygnowało z Engela. A jednak ON potrafił wskrzesić ducha walki i emocje, których dawno, dawno nie było. Engel - go back !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic WODZU PROWADŹ NAS DO NIEMIEC !!! IP: *.echostar.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 03.12.02, 23:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warząchwa Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.resetnet.pl 09.12.02, 10:59 Engel back, back agine, guest who's back tell a friend!!!!!!!!!! I zrobi taką karierę jak EMINEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 03.12.02, 23:40 wydaje mi sie ze to typowe polskie zachowanie po Mistrzostwach Swiata wszyscy chcieli zeby Engel odszedl, oczywiscie teraz kazdy powie ze akurot on tego wtedy nie mowil, a teraz znow chca zeby zostal trenerem reprezentacji czy to normalne? Prezes PZPN powiniem zatrudnic kogos kto ma duzy potencjal trenerski mysle tu o Dariuszu Wdowczyku i Henryku Kasperczaku innych kandydatow nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.echostar.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 03.12.02, 23:43 Wydaje mi się, że za pięć dwunasta to można wybrać tylko osobę, która już choć z częścią tej reprezentacji pracowała drogi przedmówco. W kilka miesięcy nieda się zdziałać cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kibic II Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.qc.sympatico.ca 04.12.02, 01:20 Drogi przedmówco, jak sam zauważyłeś ,w kilka miesięcy nieda się zdziałać cudów, to odpowiedz sobie na bardzo proste pytanie -ile tych miesięcy na budowanie nowej drużyny miał Boniek?.Możesz oczywiście zapytać dlaczego uważam że nowej, ale to bardzo proste ,wielu zawodników z drużyny która zagrała ostatni mecz na mistrzostwach świata z USA nienadawało się już do reprezentacji z bardzo prostych przyczyn jak ; kontuzje- Krzynówek-: rezygnacja z reprezentacji-Wałdoch -: zupełny brak formy-Hajto ,Dudek ,Majdan do tego dochodzi nie mieszczenie się w składach klubowych co również wiąże się z brakiem formy- Kryszałowicz, Olisadebe ,Świerczewski , Kałużny ,Kożmiński ,bliżniacy Żewlakowowie ,A.Bąk ,i do tego dochodzi Smolarek i Karwan którzy nie byli na mistrzostwach a powinni, policz sobie ilu tu zawodników wymieniłem bo mi się wydaje że 15 plus jeszcze Matysek to 16-cały trzon , a nawet pierwsza 11 reprezentacji, więc mając tylu na wylocie musisz zaczynać wszystko od samego początku i tak to właśnie robił Boniek , ale miał na to tylko kilka miesięcy i do tego tylko kilka krótkich zgrupowań i meczy towarzyskich ,więc jak można od niego było wymagać cudów , on miał budować drużynę na mistrzostwa świata 2006 a awans do mistrzostw europy po drodze był by tylko dodadkowym sukcesem (a tu przecież nie wszystko jeszcze stracone)więc zadajmy my kibice sobie sami pytanie po co była na niego ta nagonka w prasie i środkach masowego przekazu jak i na tym forum szczególnie i to raptem po dwóch meczach reprezentacji ,trzeba było mu dać czas i szansę a nie tylko gnoić z błotem i wieszać na nim wszystkie bezpańskie psy. Wcale nie uważam że Boniek błędów nie popełniał ale kto ich nie popełnia ,każda istota żywa ,ale jemu było potrzeba czasu i przedewszystkim zrozumienia i zaufania nas kibiców, a otrzymał tylko wielkie joby i bluzgi.A teraz co może wróci Engel i zostanie cudotwórcą - a ja właśnie nie wierzę w cuda , tu potrzeba czasu i dużo dobrych i bardzo dobrych zawodników , a u nas brakuje i jednego jak i bardziej drugiego więc z pustego i Salomon nie naleje , czy to będzie Engel czy Kasperczak czy Majewski to i tak bez Bonńka mamy mistrzostwa europy z głowy , a z nim istniał jakiś promyk nadziei.A co się tyczy Engela to niech dwa razy nie wchodzi do tej samej rzeki bo można się utopić ( patrz na Piechniczka). Wię dajmy my kibice BOŃKOWI SPOKÓJ I CZAS I ROZLICZYMY GO NA KONIEC 2003 ROKU bo wtedy już musi być widać efekty jego pracy Z piłkarskim pozdrowieniem POLSKA GOLA -KIBIC II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 16:47 Gość portalu: kibic napisał(a): > wydaje mi sie ze to typowe polskie zachowanie po Mistrzostwach > Swiata wszyscy chcieli zeby Engel odszedl, Wyniki sondy Gazeta.pl po meczu z USA : za Engelem 71% Wyniki sondy TVNu przed maczem z USA: wiekszosc za Engelem Wyniki sondy Trojki przed meczem z USA: ponad 60% za Engelem tlum na Okeciu witajacy pilkarzy Kibice nie sa glupi. Wiedza ile dla poslkeigo futbolu zrobil Engel. To nei opinia publiczna zadecydowala o zwolnieniu Engela, ale sklonnosc dzienniakrzy i PZPN do fantazjowania. Pzodr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matti JUREK WRACAJ, Michał miej nosa wreszcie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.02, 00:09 Najlepszy polski fachowiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: JUREK NIE WRACAJ!!! IP: 213.77.14.* 04.12.02, 08:49 Gość portalu: Matti napisał(a): >" Najlepszy polski fachowiec..." .... na Cyprze??? Po co zatrudniać faceta który niedługo pęknie jak balonik z samouwielbienia albo doszczętnie zeświruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabrys Re: JUREK WRACAJ, Michał miej nosa wreszcie !!! IP: *.dyn.optonline.net 06.12.02, 01:11 Gość portalu: Matti napisał(a): > Najlepszy polski fachowiec... Tylko wynikow mu zabraklo.Wiekszosc zwolennikow Engela zapomniala beznadziejne wyniki reprezentacji po jego objeciu.Awans do mistrzostw swiata dosyc szczesliwy a grupa nie byla zbyt mocna co juz swiadczylo ze w spotkaniach z silniejszym przeciwnikiem jestesmy bez szans.Przykladem na to byly mecze z Japonia i Rumunia.Po tych spotkaniach WIELKI ENGEL oswiadcza ze wszystko jest w porzadku rozbudzajac w kibicach duze nadzieje.Co bylo dalej wszyscy wiemy.W naszej lidze zadnych znaczacych sukcesow rowniez nie osiagnol wiec powrot uwazam za bezzasadny.Zastanawiam sie dlaczego do tej pory tak "doskonaly" trener jest bez pracy a moze czeka na WIELKI REAL!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anikuś Engel, come back!!! IP: *.sgh.waw.pl 04.12.02, 03:15 Nie wiem co Listkiewicz ma do Engela - zazdrosci mu tego, ze nie jest siwy jak on? Moim zdaniem Engel jako jedyny moze sobie poradzic z banda rozbrykanych chlopcow, jaka jest nasza reprezentacja. Pojecia o "nodze" nie mam prawie zadnego, ale naet kobieca intuicja podszeptuje mi, ze nikt inny nie nadaje sie na to stanowisko! PS.A do tego jest w ogole milym czlowiekiem-po dzisiejszym wykladzie na SGH nie odmowil nikomu autografu, choc TVP czekala juz na Niego w "Gosciu Jedynki";-))) Odpowiedz Link Zgłoś
przemgun Pół Polski chce Engela, i ja też!!!!!!!!!!!!! 04.12.02, 11:08 Apeluję do Listkiewicza, żeby się ukorzyłi nie odrzucał Engela. To, co powiedział o Majewskim, jest ŚMIESZNE, coś na kształt:"Ukończył szkołę trenerów w Kolonii(...) zdobył Puchar Polski z Amicą..." To są niby lepsze osiągnięcia od p. Engela??? Niech pan Listkiewicz liczy się z opinią publiczną - nie chciała ona Bońka i jak widać kibice mieli rację. Teraz połowa ludzi na forum żąda powrotu Engela. Listkiewicz !!! Pochyl głowę i daj muszansę, bo co teraz mamy do stracenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martusia Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: 213.25.170.* 04.12.02, 10:33 Engel, wróć!! Boniek na murawkę, i niech je trawkę!! Odpowiedz Link Zgłoś
fugaz111 jurek do boju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 04.12.02, 12:28 na te chwile czekalem te dobre pare miesiecy. ludzie nie ma alternatywy. elimanacje jeszcze nie przegrane ale w najlepszej sytuacji nie jestesmy. tylko engel jest kandydatem ktory moze nam dac nadzieje na pierwszy awans do me. jesli chodzi o poprzednie opinie to pozwole sobie polemizowac : do kibica II najwazniejsze jest to ze reprezentacja grala beznadziejnie inne czynniki sie nie licza wiec nie mozna w tym momencie dawac czasu bo to na nic. mozna z srednich zawodnikow zrobic walczacych facetow i to sie udalo jurkowi w poprzednich eliminacjach. jak moze nie byc nagonki na bonka po tych fatalnych meczach, ludzie!!!!!!! jesli chodzi o pustego salomona to pragne zauwazyc ze z tego pustego udalo sie engelowi nalac na tyle, ze w cuglach wygralismy eliminacje jesli chodzi o efekt pracy bonka to ich po prostu nie bylo, nie moze zle, byly ale fatalne. odpowiedz do toma. po to zatrudnic tego samouwielbiajacego sie goscia zebys po raz pierwszy mogl ujrzec polska druzyne na mistrzostwach europy, nawet jesli by sie okazalo ze tam przegrywamy 4:0 z portugalia. nie wiem czy ty to rozumiesz, w kazdym razie dla mnie nadzieja jest czyms dosyc waznym. z bonkiem jej nie bylo teraz moze wreszcie sie pojawi, i nie bezpodstawnie. pozdrawiam wszystkich zwolennikow engela i jego samego. ps. moze te maile do pzpnu ktore wysylalismy 4 miesiace temu jednak nie pojda na marne. kibic polskiej reprezentacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pwaszkie Re: jurek do boju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.citicorp.com 04.12.02, 15:18 fugaz111 napisał: > na te chwile czekalem te dobre pare miesiecy. ludzie nie ma > alternatywy. elimanacje jeszcze nie przegrane ale w najlepszej > sytuacji nie jestesmy. > tylko engel jest kandydatem ktory moze nam dac nadzieje na > pierwszy awans do me. > jesli chodzi o poprzednie opinie to pozwole sobie polemizowac : > do kibica II > najwazniejsze jest to ze reprezentacja grala beznadziejnie inne > czynniki sie nie licza wiec nie mozna w tym momencie dawac czasu > bo to na nic. mozna z srednich zawodnikow zrobic walczacych > facetow i to sie udalo jurkowi w poprzednich eliminacjach. > jak moze nie byc nagonki na bonka po tych fatalnych meczach, > ludzie!!!!!!! > jesli chodzi o pustego salomona to pragne zauwazyc ze z tego > pustego udalo sie engelowi nalac na tyle, ze w cuglach > wygralismy eliminacje > jesli chodzi o efekt pracy bonka to ich po prostu nie bylo, nie > moze zle, byly ale fatalne. > odpowiedz do toma. > po to zatrudnic tego samouwielbiajacego sie goscia zebys po raz > pierwszy mogl ujrzec polska druzyne na mistrzostwach europy, > nawet jesli by sie okazalo ze tam przegrywamy 4:0 z portugalia. > nie wiem czy ty to rozumiesz, w kazdym razie dla mnie nadzieja > jest czyms dosyc waznym. z bonkiem jej nie bylo teraz moze > wreszcie sie pojawi, i nie bezpodstawnie. > pozdrawiam wszystkich zwolennikow engela i jego samego. > ps. moze te maile do pzpnu ktore wysylalismy 4 miesiace temu > jednak nie pojda na marne. > kibic polskiej reprezentacji W pelni zgadzam sie z Twoja opinia. Odnosnie Bonka to mnie bardzo milo zaskoczyl ta swoja dymisja. Nie wiem, czy to przypadek ale zrobil to w ostatnim mozliwym momencie. Eliminacje jeszcze nie przegrane i jezeli przyjdzie na jego miejsce fachowiec to kto wie. Szanse w kazdym razie sa. Z Bonkiem ich nie bylo niezaleznie od tego ile bysmy mu jeszcze dali czasu. Chcialbym zeby wrocil Engel chociazby dlatego, ze zasluzyl sobie swoja praca selekcjonera na rewanz po porazce w finalach MS. To jest jednak raczej malo prawdopodobne, gdyz Heniu Apostel, Listkiewicz i spolka nie maja w zwyczaju przyznawac sie do debilnych bledow. W wariancie optymistycznym bedzie Kasperczak albo Liczka. W wariancie zgnilokompromisowym, czyli niestety najbardziej realnym stanie na np. Majewskim, co pozbawi nas ostatecznie zludzen odnosnie awansu. Zaden z pozostalych kandydatow, ktorych zyczyliby sobie superfachowcy z redaktorkiem WOlowskim na czele nie wchodzi w rachube juzby z tego powodu, ze nie sa oni zainteresowani praca z takimi futbolistami jakich stawia im do dyspozycji ta posada. Szansa na sukces mala, pieniadze tez raczej smieszne, a ryzyko porazki ogromne. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cowabanga Re: jurek do boju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.12.02, 07:58 Popatrz tutaj www.pzpn.pl/podstrony/kadra/index1.php? &kategoria=1&ka=3&id=1001 i sobie przypomnij jak grała kadra Engela - początek beznadziejny (gorszy od Bońka) dobry środek (eliminacje) i żałosny koniec (który zaczął się już od meczu z Ukrainą). Cow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Md hahaha IP: *.mad.es.ibm.com / 195.212.29.* 04.12.02, 16:24 Stray pleciesz trzy po trzy! Po pierwsze pol roku temu na tym samym forum, chciala usuniecia Engela ( wiem o tym dobrze, bo z nudow czytalem wszystkie opinie ), po drugie wygralismy tamte eliminacje bo Norwegia byla w dolku i mielismy szczescie z Ukraina w pierwszym meczu. Po trzecie Oli i Dudek byli w wielkiej formie ( jak i Matysek zreszta ).Potem bylo juz tylko gorzej. DO konca zycia nie zapomne upokorzenia z Portugalia. Bylem wtedy na socratesie w Hiszpani i ogladalem ten mecz z Portugesami i bylo mi strasznie wstyd 4:0!!! Wczesniej baty z Korea i Japonia. Engel mial swoich ulubiencow i to nas zgubilo. Dlatego jestem przeciwny ponownemu powolaniu go na selekcjonera, znowu stworzy klike swych kolesiow. Jestem za trenerem zagranicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thfghdr ZA TO ENGELOWI SIE ODMAWIA IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 04.12.02, 14:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giosc Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.sympatico.ca 04.12.02, 17:48 Pan Engel to odpowiedni czlowiek,trzeba tylko skonczyc z nienawiscia ,zawisca ,zazdroscia ,podejrzeniami.Jesli takowe sa nalezy wyjasniac,a nie szkodzic sportowi -tojedna piekna rzecz w smutnej Polskiej rzeczywistosci,powodzeniua w wyborze odpowiedniego trenera piliki noznej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giosc Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.sympatico.ca 04.12.02, 17:48 Pan Engel to odpowiedni czlowiek,trzeba tylko skonczyc z nienawiscia ,zawisca ,zazdroscia ,podejrzeniami.Jesli takowe sa nalezy wyjasniac,a nie szkodzic sportowi -tojedna piekna rzecz w smutnej Polskiej rzeczywistosci,powodzeniua w wyborze odpowiedniego trenera piliki noznej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Growhtle Engel IP: proxy / *.chello.pl 04.12.02, 18:11 engel to dobry trener ale załagodny . jeżeli mialby wrócić to zobaczymy.może się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Growhtle Engel IP: proxy / *.chello.pl 04.12.02, 18:13 engel to dobry trener ale załagodny . jeżeli mialby wrócić to zobaczymy.może się poprawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: 62.233.173.* 04.12.02, 19:06 Mam nadzieję że PZPN tym razem najpierw pomyśli a potem coś zrobi a nie odwrotnie. Jerzy Engel był bardzo dobrym trenerem wszak jako jedyny od lat doprowadził naszą reprezentację do MŚ. Nikt w ostatnich latach nie odniósł większego sukcesu. Umiał świetnie dogadać się piłkarzami i zmotywować ich do dobrej gry. Życzę aby pan Jerzy znów objął stanowisko głównego selekcjonera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Don Pedro Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: proxy / 217.153.64.* 04.12.02, 19:23 Tylko Engel może tu jeszcze coś zdziałać. Jego chłopaki przynajmiej grali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysio Re:Wróćććććć!!!!!!!!!!!! IP: slezak:* / 192.168.0.* 05.12.02, 10:25 Mimo, że trener Engel nie wybierał wybitnych piłkarzy, ale tamta kadra przynajmniej wygrywała. Engel wracaj!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dryfulec Bardzo zabawne 05.12.02, 15:21 Smieszy mnie ten proengelizm. Jeszcze niedawno wszyscy krzyczeli, ze Engel to pomylka i powinien odejsc. Teraz Egel wroc. Co za zmiana! Ja uwazalem wowczas i uwazam teraz, ze Engel nie powinien prowadzic reprezentacji. Jego powrot to powrot A.Baka, Hajty, Swierczewskiego, Iwana i innych rownie wspanialych zawodnikow. To nam faktycznie dobrze wrozy. Ze slow Engela na dodatek wynika, ze ciagle jest pewny swego talentu i swoich metod, ktore doprowadzily do blamazu na mundialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeti Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 15:36 Ale kokiet z niego. To tak jakby ktoś mnie zapytał, czy przespałbym się z Klaudią Schiffer, a ja bym powiedział, że kobietom się nie odmawia...pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kret Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: *.media4.pl 05.12.02, 22:36 jurek mocno wierze w to ze pojedziesz w 2004r do Porugalii z naszą kadrą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keraj Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.02, 07:19 Gość portalu: kret napisał(a): > jurek mocno wierze w to ze pojedziesz w 2004r do Porugalii z > naszą > kadrą!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! > !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! Jako KIBIC, bo byc trenerem jak jest forma to nie sztuka. Gorski odszedl bo mial dosyc naszych gwiazdorow a Bonka to wszyscy j----i od poczatku a on sie nie dal."Madry Polak po szkodzie" Teraz moge powiedziec ze w moim kraju ucza sie grac w pilke bo juz bardzo dawno dobrego meczu nie widzialem. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Engel dla Gazety: Reprezentacji się nie odmaw IP: ProteriansAnNet:* 08.12.02, 01:06 Jurek to ty wybroniłeś naszą reprezentację przed zagładą rok temu więc wybroń nas i teraz. W końcu nie możesz być bezrobotny. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
anut Engel zrozumiał swój błąd 08.12.02, 13:35 Engel powinien dostać kolejną szansę, będzie mógł udowodnić wszystkim kibicom, że MŚ 2002 to był tylko przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: George H. Re: Engel...bez wynikow nie krzywdzi sie Reprezentacji IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.12.02, 09:40 Powszechnie i ogolnie Mowi sie ze zasluga Engla jest udzial Polski w MS'2002 Nie jest to calkowita prawda, bowiem na to zlozyla sie praca wielu ludzi, NIE tylko Pana Engla, zapal pilkarzy, a przede wszystkim nasi pilkarze mieli szczescie w wylosowaniu latwej grupy (nareszcie bez pilkarzy Anglii) z rozbitym zespolem Norwegii i slabo grajaca Ukraina. Taka byla rzeczywistosc i takie byly fakty. Ten zbior sprzyjajacych okolicznosci (z czarnoskorym pilkarzem Polski - Olisadebe itp.) pozwolil nam zakwalifikowac sie do finalow MS'2002. W ocenie Selekcjonera Pana Engla jechac mielismy na te mistrzostwa po wielkie sukcesy. Co okazalo sie absolutna i prawdziwa bzdura, wrecz kompromitujaca gra. A na to wszystko zlozyly sie przede wszystkim ogromne bledy szkoleniowe w przygotowaniu "wysokiej formy" wykonane wlasnie przez Pana Engla. Fatalny akcent treningowy (wytrzymalosi i wytrzymalosciowo-szybkosciowy) tuz(14 dni) przez rozpoczeciem gier finalowych w grupie. Kazdy przecietny nawet trener wie, ze to 10 dniowe zgrupowanie w Niemczech powinno byc wykorzystane na prace z pilkarzami nad szybkoscia biegowo-ruchowa, doskonaleniem zgrania poszczegolnych formacji, zespolu tak w dzialaniach ofensywnych jak i defensywnych, na doskonalenie taktyczne w wykonywaniu stalych fragmentow gry, jak i na treningi indywidualne "szlifujace" forme poszczegolnych pilkarzy itp.,itp. Wszyscy to wiedzieli i wiedza, bowiem sa to elementy podstawe w budowie formy sportowej na 14 dni przed startem - rozpoczeciem gier finalowych. I tutaj Pan Engel, jako szkoleniowiec Trener-Selekcjoner wykazal ogromne braki z podstaw teorii i praktyki treningu dotyczacej budowy wysokiej - optymalnej formy sportowej zawodnika-zespolu na scisle okreslony termin gier!! Efektem tego byla rzeczywistosc, ze pilkarze (po duzym i niewlasciwym obciazeniu - bodzce niespecyficzne) w meczach przgranych z Korea (0-2) i Portugalia (0-4)nie grali na wymaganym poziomie swiezosci z zahamowana i zaburzona szybkoscia i koordynacja ruchowa - nie wspominajac o niedopracowanych elementach specjalistycznych techniczno-taktycznych gry pilkarzy i calego zespolu, jak i niewlasciwej motywacji psychologicznej. Pilkarze grali z nieodzyskana swiezoscia i z nieodzyskana szybkoscia podstawowa kazdego pilkarza, pomimo duzego wysilku specjalistow od regeneracji i odnowy biologicznej. To skandaliczne zaaplikowanie duzego i niewlasciwego wysilku fizycznego bylo najwieksza przyczyna beznadziejnej gry pilkarzy i zespolu. Na jedyna wygrana z USA zlozyly sie wiadome fakty: dluzszy czas odpoczynku do meczu z USA (plus korekty w skladzie zespolu) oraz przede wszystkim fakt, ze pilkarze amerykanscy wywalczyli juz awans (wyjscie z grupy) do 1/16 finalow MS co umozliwilo im gre na "wyluzowaniu" bowiem wynik meczu nie byl dla nich juz wazny. Tak wiec nie zapominajmy beznadziejnej wrecz kompromitujacej gry w finalach MS naszego zespolu pod wodza Pana Engla i serii 4 - porazek (0-2 z Japonia; 0-2 z Rumunia; 0-2 z Korea i az 0-4 z Portugalia) w ktorych nie zdobyto zadnej bramki i stracono 10 bramek. Mysle, ze te fakty przekonaja kazdego logicznie myslacego, ze Pan Engel nie powinien ponownie objac stanowiska Selekcjonera kadry Polski. Dodam, ze Pan Engel w przeszlosci nie mial zadnych powaznych osiagniec pracy trenerskiej w klubach w skali miedzynarodowej! i dostal sie na etat Selekcjonera nazwijmy to delikastnie "dziwnym" trafem okolicznosci. W takiej sytuacji (zapominajac "bute i tupet" Pana Engla) Pan Engel powinien pokazac swoje umiejetnosci w pracy trenerskiej w klubach, a nie myslec o Reprezentacji Polski, o ile chce dla Niej jak najlepiej. Obecnie najpowazniejszym kandydatem do objecia etatu Selekcjonera jest tylko i wylacznie Pan H.Kasperczak, z duzym doswiadczeniem, osiagnieciami i talentem pedagogicznym (w dalszej kolejnosci Pan Smuda). Trener - weteran Odpowiedz Link Zgłoś
koza16 Re: Engel...bez wynikow nie krzywdzi sie Reprezen 09.12.02, 19:50 W tym swoim nowomowowym belkocie w zasadzie nie powiedziales nic. Jezeli chodzi o fizjologie czlowieka a zwlaszcza wysilku mam dosc duze wiadomosci. Przerwa miedzy ciezkimi treningami wytrzymalosci a pierwszym meczem byla w zupelnosci wystarczajaca dla odzyskania swiezosci. Na trening inych elementow nie bylo po prostu czasu. Poza tym kiedy mial zorganizowac to zgrupowanie???? Przypominam ci tez ze USA w ostatnim meczu walczylo o awans, wcale nie byli go pewni. Mimo wszystko pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś