Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

KOMUNIKAT SPECJALNY

01.01.03, 16:58
    Szanowni gracze,

Informujemy, że wyniki typowania noworocznego środowego konkursu w Garmisch
    opublikujemy dopiero w czwartek 2 stycznia, po godzinie 15.
    Powodem opóźnienia jest równie radosny, co zaskakujący układ skoczków na
    podium. Jak wiecie, Andy Goldberger i Adam Małysz zajęli w nim ex aequo
    drugie miejsca i otrzymali w punktacji Pucharu Świata po tyle samo (80)
    punktów.
    Oznacza to jedno: my też musimy w specjalny sposób przeliczyć Wasze typowania
    w Ad-Amie, a to potrwa.
    Chcemy, by gracze którzy typowali Małysza na drugim miejscu podium otrzymali
    maksymalna liczbę punktów - 30. Tak samo Ci internauci, którzy stawiali na
    Goldebergera.
    Dodatkowo wszyscy gracze, którzy przewidywali, że Małysz lub Goldberger zajmą
    miejsce trzecie - dostaną też komplet - po 30 punktów. Dlaczego tak chcemy
    zrobić? Ponieważ nie daliśmy uczestnikom naszje gry możliwości typowania
    miejsc ex aequo. Taki wariant uznaliśmy więc za najuczciwszy.
    Oczywiście ci gracze, którzy przewidzieli dla Małysza lub Goldbergera miejsce
    pierwsze dostaną normalnie po 15 pkt.

Za kłopoty i opóźnienie przepraszamy

Redakcja
    Obserwuj wątek
      • bajan1 Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 17:05
        A co ze skokiem Ahonena liczy sie?
        • redakcja Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 17:08
          odpowiedź w wątku o upadkach
          • kezlok Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 17:54
            redakcja napisała:

> odpowiedź w wątku o upadkach

A co z moimi typami? Przecież typowałem przed konkursem, a zkłady zostały
            zamknięte za wcześnie.
          • woytas59 Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 18:22
            chcialem tylko zauwazyc ze w watku o upadkach nic nie ma na ten temat.......
            • jarek72 Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 18:35
              > chcialem tylko zauwazyc ze w watku o upadkach nic nie ma na ten temat.......

tu jest napisane:
              www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=389&w=4122557&a=4123064
          • r_kubiczek Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 19:28
            A co w przypadku jesli dwoch sedziow uzna ze skok byl bez upadku (noty powyzej
            13pkt) a dwoch, ze upadek był (noty ponizej 13pkt)? Czy taki skok w przypadku
            najdluzszego bedzie zaliczony?
          • and.rzej Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 02.01.03, 12:52
            A moze w sprawie dlugosci skoku zaliczenego jako najdluzszy w konkursie zwrocic
            sie do FIS-u i ich regulaminu oraz ich sposobu ustalania danych statystycznych.
            Mysle, ze zdecydowana wiekszosc grajacych w Ad-Ama zgodzilaby sie z tak
            uzasadnionym rozstrzygnieciem.
            Moim zdaniem uznanie skoku podpartego lub zakonczonego upadkiem jako liczaca
            sie odleglosc jest duzym nieporozumieniem. A co jesli ktos spadnie na glowe?
      • zdzicholo To wcale nie jest najuczciwsze. 01.01.03, 18:56
        Już w poprzedniej edycji Ad-Ama kolega Macias poruszył ten problem, w tej
        edycji ja i bez odzewu redakcji. Więc doczekaliśmy się kontrowersyjnej sytuacji.

A dla mnie uczciwsze byłoby takie punktowanie:

1...
        2.Małysz - 30 pkt
        3.Goldi - 30 pkt

1...
        2.ktoś oprócz Małysza
        3.Goldi - 15 pkt

i vice versa dla Adasia na trzecim miejscu.

Czyli tylko w sytuacji, gdy obaj są na 2,3 miejscu otrzymujemy za nich po 30
        punktów
        • Gość: Mecenas Re: To wcale nie jest najuczciwsze. IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 01.01.03, 19:58
          Także uważam, że najuczciwsze by było, gdy 30 punktów dostał tylko ten kto
          wytypował Adasia lub Goldiego na 2-gim miejscu. Natomiast jeśli ktoś obstawiał
          Małysza lub Goldbergera na 3-cim to 15 punktów.
          • Gość: Mecenas Re: To wcale nie jest najuczciwsze. IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 01.01.03, 20:02
            Znaczy nie "także" tylko "trochę inaczej" :)
          • Gość: K.A.C.P.E.R Re: To wcale nie jest najuczciwsze. IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 01.01.03, 20:08
            Ludzie... 3 miejsca w dzisiejszym konkursie nie było... więc maksymalna suma
            punktów za gdzisiejszy konkurs powinna wynosić 275!!!

Miłej nocy ;-)
          • Gość: Mecenas Re: To wcale nie jest najuczciwsze. IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 01.01.03, 20:22
            Chodzi o to, że najuczciwsza byłaby możliwość zebrania maksymalnie 275 punktów
            w dzisiejszym konkursie. Ułatwieniem dla wszystkich byłoby łatwiejsze zebranie
            30 punktów za prawidłowe wytypowanie gracza na drugiej pozycji: wystarczyło
            wskazać Małysza lub Goldbergera by zebrać komplet punktów za swój typ.
            Dopuszczenie, że 30 punktów zbiorą także Ci, którzy wskazali któregoś gracza na
            trzeciej pozycji to już zbytnie ułatwienie! Szansa trafienia wzrasta w tym
            wypadku trzykrotnie w stosunku do warunków normalnych dla drugiego i dla
            trzeciego miejsca. Przykład - jaką mam sznasę trafić prawidłowo zawodnika na
            trzeciej lokacie:
            - dostaję 30 punktów za wskazanie Małysza na trzecim miejscu
            - dostaję 30 punktów za wskazanie Goldbergera na trzecim miejscu
            - dostaję 30 punktów za wskazanie Małysza na drugim miejscu.
            I to samo dla miejsca drugiego!

Uważam to za zbytnie ułatwienie dla graczy... Niech o lokacie gracza decyduje
            odległość a nie technika ;)
      • jerry421 Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 20:58
        co się stanie jezeli w Innsbrucku np Małysz,Goldberger i Peterka uzyskają tę
        samą najwyższą ilość punktów? Cuda się zdarzają...
      • ignacp Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 21:13
        redakcja napisała:

> miejsce trzecie - dostaną też komplet - po 30 punktów. Dlaczego tak chcemy
        > zrobić? Ponieważ nie daliśmy uczestnikom naszje gry możliwości typowania
        > miejsc ex aequo. Taki wariant uznaliśmy więc za najuczciwszy.

nastepna bzdura!!!, panowie nie kompromitujcie sie, miejsce drugie to drugie,
        trzecie to trzecie, jezeli ktos postawil malysza albo golbergera na 2 to
        dostaje 30, a na trzecim 15, bo obaj byli drudzy, a nie wlasnie trzeci, stad
        nie rozumiem z jakiej racji ci co obstawili ich na 3 miejscu maja dostac po 30
        punktow?????????? nie przewidzieliscie miejsc ex aequo - nie mam pretensji, bo
        to sytuacja nadzwyczajna, ale dlaczego ci co typowali malysza lub goldiego na
        3 miejscu maja dostac po 30 punktow tego nigdy nie zrozumiem, skoro przeciez
        zajeli 2 MIEJSCE !!!, chyba ze panowie z redakcji nie ogladali konkursu...
        • Gość: arek129 Re: KOMUNIKAT SPECJALNY IP: *.swic.dialup.inetia.pl 01.01.03, 21:41
          Najlepiej by było gdyby za zawodnika wytypowanego na drugim miejscu gracz
          otrzymał 15 punktów , ponieważ suma 30 punktów powinna być rozdzielona uczciwie
          między Małysza i Goldiego . Za trzecie miejsce nie powinno być punktów w
          ogóle , bo trzeciego miejsca nie było . Max. ilość punktów na ten konkurs
          powinna wynosić 245. Powinno się też zaliczyć skok Ahonena bo tak samo się
          wywalił Hoelwarth i sędziowie mu skok zaliczyli. A najlepij to zaliczyć obie
          odległości z upadkiem i bez jak sobie ktoś życzy do wyboru. Ja chce 129 m.
          • Gość: Mecenas Re: KOMUNIKAT SPECJALNY IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 01.01.03, 23:17
            Taka punktacja byłaby trochę bez sensu. I Adaś i Goldi zajęli drugie miejsce i
            dostali 80 punktów a nie połowę 80 czyli czterdzieści. ;) Tym samym każdy kto
            wytypował Goldbergera lub Małysza na drugim miejscu powinien sie cieszyć z
            trzydziestu punktów. Natomiast jeżeli ktoś wytypował któregoś z tych skoczków
            na trzecim miejscu to spełnione są dwa warunki:
            - zawodnik nie jest na tym miejscu na podium
            - zawodnik jest na podium
            co oznacza, że gracz powinien dostać piętnaście punktów.
        • Gość: kacper Re: KOMUNIKAT SPECJALNY IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 01.01.03, 21:41
          Skoro obaj byli drudzy to kto był trzeci?
      • czarkos Re: KOMUNIKAT SPECJALNY 01.01.03, 22:54
        Panowie, jeśli czegoś nie przewidzieliście w regulaminia i w punktacji, to nie
        starajcie się tego załatać na siłę tworząc nowe zasady w konkursie. Przecież
        podstawą punktacji Ad-am'a powinien być regulamin Pucharu świata. Nie
        kompromitujcie sie, miejsce drugie to drugie, trzecie to trzecie. Małysz i
        Golberger byli na drugim miejscu to jest niezaprzeczalne. Trzeciego miejsca nie
        było.
        30pkt. dostaje ten, kto obtawił jednego z dwóch zawodników zajmujących 2
        miejsce. Obstawienie Małysza lub Golbergera na 1 lub 3 miejscu daje w myśl
        regulaminu Ad-am'a 15pkt.
        Nie rozumiem, z jakiej racji ci, co obstawili ich na 3 miejscu, maja dostac po
        30 punktow???
        Zmieńcie decyzję póki można i podajcie to w nowym komunikacie specjalnym.
        • Gość: Mecenas Re: KOMUNIKAT SPECJALNY IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 01.01.03, 23:05
          Otóż to!
      • michaelus A co z odległościami 01.01.03, 23:55
        Rozwiązanie z miejscami uważam za bardzo dobre rozwiązanie, ale mam pytanie
        dotyczące odległości w konkursie w Ga-Pa. Najdalszy ustany skok był na
        odległość 123,5 m. Uważam, że to powinna być odległość brana pod uwagę w
        punktacji. Jeśli pod uwagę weźmie się skok podparty (a właściwie z upadkiem, bo
        dotknął plecami zeskoku) Janne Ahonena to nie będzie to sprawiedliwe. Skoki z
        upadkiem nie są jednak liczone, w przypadku gdy są najdalszymi skokami na danym
        obiekcie, jako rekordy skoczni. Więc jestem ciekawy jak to zostanie
        zweryfikowane.
        • Gość: Mecenas Re: A co z odległościami IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 02.01.03, 00:23
          To rozwiązanie pachnie sporami :) Dajmy przykład: czy skok Hoellwartha, który
          był podparty przed linią i został tak zakwalifikowany przez jednego sędziego.
          uznamy za skok, który nie podlega zaliczeniu?? Często tak bywa, że jedni
          sędziowie odejmują punkty, inni nie. Uczciwie będzie tak jak w PŚ: skok to jest
          skok - liczy się faktyczna długość, chociażby zawodnik po dotknięciu ziemi
          zrobił dwa fikołki i salto mortale ;) Nawet jeśli Ahonen by sie przewrócił
          (faktycznie się tylko podparł) to liczyłoby się, że skoczył 129. A to, że
          zawodnik, który oddał tak długi skok nie jest na podium za złe noty (za
          podparcie, upadek etc) to już w Ad-Amie odbija się w dziale "technika" a
          nie "najdłuższe skoki" ;)
          • michaelus Re: A co z odległościami 02.01.03, 00:31
            Nie chcę się spierać na siłę, ale uważam, że mimo wszystko Ahonen dotknął
            plecami zeskoku. No ale wiem, że typowałeś odległość w granicach rekordu
            skoczni i dlatego tak się wypowiadasz. Ja typowałem nieco inaczej i...
            • Gość: Mecenas Re: A co z odległościami IP: *.lodz.msk.pl / 10.122.16.* 02.01.03, 00:39
              Z fusów wywróżyłeś?? ;) Akurat obstawiałem najdłuższy skok 124,5 metra, więc
              Ahonen swoim lotem mi zapaćkał punktację. Ja jednak potrafię bronić zasad,
              chociażby były niewygodne dla mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka