Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

buty wspinaczkowe

IP: 88.156.80.* 21.05.07, 17:19
    mam problem z butami - konkretnie z rozmiarem. pan w sklepie powiedział, ze
    mają byc bardzo ciasne, ja natomiast nie mogłam w nich ustać. miałam okazje
    kupic modeal Boreal spider za 200,- (przecenione z 400). Jak mam sie czuc w
    tych butach? Czy naprawdę mają być tak bardzo ciasne? Ile rozmiarów mniejsze
    powinny być? Z drugiej strony przeczytałam na stronie, ze dla początkujących
    nie powinny być tak bardzo ciasne... dzieki za odpowiedz
    Obserwuj wątek
      • quarol Re: buty wspinaczkowe 22.05.07, 23:02
        im ciasniejsze buty tym lepsze czucie skaly. oczywiscie nie mozna przesadzic.
        ja w moich mam stale podwiniete palce.
        nie wiem, jak sie ma sprawa z rozmiarami Boreali, bo ich nigdy nie mialem. to
        roznie wyglada w przypadku roznych firm. Five Ten w zasadzie sie pokrywa z
        rozmiarem buta, jaki nosi sie na codzien. LaSportiva musi byc duzo mniejsza.
        Boreal - nie wiem. kup najmniejsze z tych, w ktorych nadal czujesz sie jako
        tako komfortowo.
        pamietaj jednak, ze nie sa to buty do chodzenia a wspinania, wiec nie musza byc
        wygodne w przypadku przechadzki. i nie beda.
        jesli model, ktory Cie interesuje, jest zrobiony z zamszu i nie ma zadnej
        wysciolki, to sie nieco rozciagnie. wysciolka to ograniczy. syntetyczna
        cholewka nie rozciagnie sie praktycznie wcale.
        kazdy but natomiast po kilku tygodniach uzywania stanie sie wygodniejszy.

zle sie wyrazilas - dla poczatkujacych nie tyle nie powinny byc ciasne, co
        raczej nie musza. po prostu nie bedziesz wykorzystywac ich w tak 'ekstremalny'
        sposob. niemniej jednak jesli beda ciasne, to za jakis czas, jesli nadal
        bedziesz sie wspinac, docenisz to.
        • Gość: an Re: buty wspinaczkowe IP: *.wro.vectranet.pl 24.05.07, 20:46
          serdeczne dzieki za odpowiedz, juz zakupilam boreale, jutro ide na scianke
          testowac! ;-)

pozdrawiam!
          an

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka