Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów

06.01.02, 22:41
    Postawa całej ekipy polskich skoczków (prócz Małysza)jest żenująca. Skoki
    Skupnia, Mateji i innych były tak tragiczne, że zaczynam nabierać wątpliwości
    co robi tam Polo Tajner? Przecież on przez cały rok bazował wyłącznie na
    wyśmienitych skokach Małysza, a kibicom z konkursu na konkurs wmawiał, że
    polscy skoczkowie mają potencjał nawet większy od naszego mistrza... Ale co to
    za problem chwalić się jakim to sie jest wybitnym szkoleniowcem, jeśli ma się w
    kadrze takiego skoczka jak Małysz? Przecież interesujący się skokami od lat,
    wiedzą że Wiślanin miał ogromny talen i któregoś dnia musiał ekspodować...
    Zgadzam się, Tajner miał bardzo duży wpływ na to, iż potencjał Małysza w końcu
    został uwolniony (po kilku latach kryzysu), dobrał grupę wybitnych specjalistów
    (Blecharz, Żołądź i inni i... to w zasadzie wszystko. Wybaczcie, ale uważam, że
    Małyszem w jego wielkiej formie mógłby kierować nawet jakiś zwykły inny trener
    skoków...
    Spójrzmy teraz na pracę Tajnera przez pryzmat wyników osiąganych przez innych
    skoczków. Skupień, tu trzeba zauważyć tego chłopaka na wiele stać, skakał na
    wysokim poziomie podczas letnich GP, lecz to za mało. Przecież skoczek musi
    skakać dobrze przede wszyskim w zimie (no chyba że Wojtek nie lubi zimy, ale to
    paradkoks). Ostatnie skoki kompromitacja. Mateja: 5 zawodnik MŚ - to dla
    Tajnera już wielki powód, aby uznać go za wielki talent. I znów sie nie
    zgadzam, gość który zbilża się do sportowej emerytury wcale nie imponuje mi
    doświadczeniem (a przecież powinien). Stale ma kłopoty z dopasowaniem się pod
    skocznie, stale źle się wybija z progu itp. A takie problemy może mieć co
    najwyżej junior. Pochwała i Tajner, obiecujący skoczkowie, ale już teraz
    powinni zacząć błyszczeć, tymczasem skoki godne ...przedskoczków. Jedyny
    sukces: trzecie miejsce w Villach. Tak tam nasi "amatorzy" skakali w miary
    równo, tyle że przypominam: Niemcy bez formy, austriacy odpuślili, słoweńcy
    dopiero teraz zaczęli atakować... Teeraz Polacy są gorsi nawet od Rojan
    (przynajmniej tak podejrzewam, Kobaliev i Fatkullin imponują formą). I tu
    nasuwa się pytanie: co robił Tajner??? A może jego warsztat pracy nie jest taki
    dobry, jak sie powszechnie wydawało?
    No i ostatnia sprawa: wyniki samego Małysza... Żeby chociaż Tajner przyznał
    się: tak Adam jest w znacznie słabszej dyspozycji. On natomias mydli oczy
    kibicom: wiemy, są małe błędy, ale też jest dziura w kombineznie, złe podmuchy
    wiatru, źli sędziowie itp. I to zdanko: wiem, będzie lepiej. Brzmi to tak samo
    jak w przypadku innych polskich skoczków - nieprawdaż?
    Wzloty i upadki zdarzają się każdemu, nawet Małyszowi i jestem z tego wpełni
    świadom, tyle że, poziom skoków jego kolegów to faza ciągłych upadków. Jeszcze
    raz stawie retoryczne pytanie: Co to za sztuka prowadzić Małysza? Jego talent
    prędzej czy później musiał nas zaskoczyć, bo jeśli byłby to wynik pracy
    trenera, widzielibyśmy to po wynikach innych skoczków.
    Tajner chwali się, że unowocześnił tryb treningowy polskich skoczków...
    Wprowadził elementy psychologii i inne nowinki. Może i tak, ale oprócz Małysza
    to w ogóle nie poskutkowało... Wyniki polskich skoczków są nawet gorsze niż
    przed kilkoma laty...
    Dlatego też, proponuje Polskiemu Związkowi Narciarstwa dokładniej rozważyć sens
    pracy Apolloniusz Tajnera w kadrze: czy naprwde uczynił jakieś postępy w
    porównaniu choćby z zeszłym sezonem? Proponuje pana Tajnera zwolnić z funkcji
    trenera, i wprowadzić do kadry skoczków trochę nowej krwi. oczywiście po seonie
    bo przed Igrzyskami nie ma sensu już nic zmieniać.
    Wiem, że nie sa w stanie się odważyć na ten krok, bo przecież to Polo Tajner
    stoi za sukcesami Małysza i to on ma za sobą cały naród. Ja natomiast chcę
    udzielić mu votum nieufonści, żeby trochę przemyślał kilka spraw.
    Mam nadzieję , że mnie poprzecie... Pozdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: genny Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: 167.3.114.* 06.01.02, 23:02
        Jest dokladnie jak przepowiadalem. Pogloski o zwolnieniu Tajnera kopmpletnie
        rozsypaly ten zespol. A najgorsze, ze "rozbily" tez Adama Malysza.
        Wyniki trzeba oceniach po sezonie a nie w trakcie, w koncu to podczas kadencji
        Tajnera mamy najwieksze sukcesy w skokach w historii
        Moja petycja - nie zwalniac, a ocenic po calym sezonie,
        • Gość: aimarek Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.02, 23:18
          Nieeee no ludzie, to jest jakaś paranoja.Opamiętajcie się!!!
        • Gość: macraf Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.acn.waw.pl 06.01.02, 23:29
          > Jest dokladnie jak przepowiadalem. Pogloski o zwolnieniu Tajnera kopmpletnie
          > rozsypaly ten zespol.

E tam! Ten zespół był w rozsypce już wcześniej. Zresztą, czy poza konkursem
          drużynowym można w ogóle mówić o zespole?

> A najgorsze, ze "rozbily" tez Adama Malysza.

No, to już daleko posunięte twierdzenie...

> Wyniki trzeba oceniach po sezonie a nie w trakcie, w koncu to podczas kadencji
          > Tajnera mamy najwieksze sukcesy w skokach w historii
          > Moja petycja - nie zwalniac, a ocenic po calym sezonie,

Z informacji, które zamieszczała prasa, to trener został wewzwany do złożenia
          raportu. Odwołanie wymyśliliśmy sobie sami.
      • Gość: R_Cube Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.chello.pl 06.01.02, 23:34
        TAAAAAAKKKK Smuda byłby najlepszym trenerem Małysza i spółki.
        Wsumie nawet dużo go może łączyć choćby z Adamem Wiślaninem , Smuda też trenuje
        Wiślaków....
        Dlaczego Smuda ? Kezlok uważa "że
        Małyszem w jego wielkiej formie mógłby kierować nawet jakiś zwykły inny
        trener". Smuda jest więcej niż inny.

Poważnie -
      • Gość: jojo Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.proxy.aol.com 06.01.02, 23:55
        kezlok napisał(a):

> Postawa całej ekipy polskich skoczków (prócz Małysza)jest żenująca. Skoki
        > Skupnia, Mateji i innych były tak tragiczne, że zaczynam nabierać wątpliwości
        > co robi tam Polo Tajner? Przecież on przez cały rok bazował wyłącznie na
        > wyśmienitych skokach Małysza, a kibicom z konkursu na konkurs wmawiał, że
        > polscy skoczkowie mają potencjał nawet większy od naszego mistrza... Ale co to
        > za problem chwalić się jakim to sie jest wybitnym szkoleniowcem, jeśli ma się w
        >
        > kadrze takiego skoczka jak Małysz? Przecież interesujący się skokami od lat,
        > wiedzą że Wiślanin miał ogromny talen i któregoś dnia musiał ekspodować...
        > Zgadzam się, Tajner miał bardzo duży wpływ na to, iż potencjał Małysza w końcu
        > został uwolniony (po kilku latach kryzysu), dobrał grupę wybitnych specjalistów
        >
        > (Blecharz, Żołądź i inni i... to w zasadzie wszystko. Wybaczcie, ale uważam, że
        >
        > Małyszem w jego wielkiej formie mógłby kierować nawet jakiś zwykły inny trener
        > skoków...
        > Spójrzmy teraz na pracę Tajnera przez pryzmat wyników osiąganych przez innych
        > skoczków. Skupień, tu trzeba zauważyć tego chłopaka na wiele stać, skakał na
        > wysokim poziomie podczas letnich GP, lecz to za mało. Przecież skoczek musi
        > skakać dobrze przede wszyskim w zimie (no chyba że Wojtek nie lubi zimy, ale to
        >
        > paradkoks). Ostatnie skoki kompromitacja. Mateja: 5 zawodnik MŚ - to dla
        > Tajnera już wielki powód, aby uznać go za wielki talent. I znów sie nie
        > zgadzam, gość który zbilża się do sportowej emerytury wcale nie imponuje mi
        > doświadczeniem (a przecież powinien). Stale ma kłopoty z dopasowaniem się pod
        > skocznie, stale źle się wybija z progu itp. A takie problemy może mieć co
        > najwyżej junior. Pochwała i Tajner, obiecujący skoczkowie, ale już teraz
        > powinni zacząć błyszczeć, tymczasem skoki godne ...przedskoczków. Jedyny
        > sukces: trzecie miejsce w Villach. Tak tam nasi "amatorzy" skakali w miary
        > równo, tyle że przypominam: Niemcy bez formy, austriacy odpuślili, słoweńcy
        > dopiero teraz zaczęli atakować... Teeraz Polacy są gorsi nawet od Rojan
        > (przynajmniej tak podejrzewam, Kobaliev i Fatkullin imponują formą). I tu
        > nasuwa się pytanie: co robił Tajner??? A może jego warsztat pracy nie jest taki
        >
        > dobry, jak sie powszechnie wydawało?
        > No i ostatnia sprawa: wyniki samego Małysza... Żeby chociaż Tajner przyznał
        > się: tak Adam jest w znacznie słabszej dyspozycji. On natomias mydli oczy
        > kibicom: wiemy, są małe błędy, ale też jest dziura w kombineznie, złe podmuchy
        > wiatru, źli sędziowie itp. I to zdanko: wiem, będzie lepiej. Brzmi to tak samo
        > jak w przypadku innych polskich skoczków - nieprawdaż?
        > Wzloty i upadki zdarzają się każdemu, nawet Małyszowi i jestem z tego wpełni
        > świadom, tyle że, poziom skoków jego kolegów to faza ciągłych upadków. Jeszcze
        > raz stawie retoryczne pytanie: Co to za sztuka prowadzić Małysza? Jego talent
        > prędzej czy później musiał nas zaskoczyć, bo jeśli byłby to wynik pracy
        > trenera, widzielibyśmy to po wynikach innych skoczków.
        > Tajner chwali się, że unowocześnił tryb treningowy polskich skoczków...
        > Wprowadził elementy psychologii i inne nowinki. Może i tak, ale oprócz Małysza
        > to w ogóle nie poskutkowało... Wyniki polskich skoczków są nawet gorsze niż
        > przed kilkoma laty...
        > Dlatego też, proponuje Polskiemu Związkowi Narciarstwa dokładniej rozważyć sens
        >
        > pracy Apolloniusz Tajnera w kadrze: czy naprwde uczynił jakieś postępy w
        > porównaniu choćby z zeszłym sezonem? Proponuje pana Tajnera zwolnić z funkcji
        > trenera, i wprowadzić do kadry skoczków trochę nowej krwi. oczywiście po seonie
        >
        > bo przed Igrzyskami nie ma sensu już nic zmieniać.
        > Wiem, że nie sa w stanie się odważyć na ten krok, bo przecież to Polo Tajner
        > stoi za sukcesami Małysza i to on ma za sobą cały naród. Ja natomiast chcę
        > udzielić mu votum nieufonści, żeby trochę przemyślał kilka spraw.
        > Mam nadzieję , że mnie poprzecie... Pozdr
        Czesto przebywam w gronie dziennikarzy sportow zimowych,ale nikt z nich nie zna
        nazwiska Tajner,czasami ktos napomknie Malys.Czy ta Ameryka zna sie na skokach? A
        moze Niemcow faworyzuje,bo w stanie Utah ich mormony mieszkaja?
      • Gość: cg Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 00:31
        ja cie zaraz zapetuję... idż na szczaw kozy wypasać bo o sporcie masz takie
        pojęcie jak ja o anatomii wielbłąda. jakie ty masz prawo żeby domagać się głowy
        tajnera? Jak ciebie czytam to wiem dlaczego w tym kraju zawsze będzie źle...Po
        prostu w tym kraju ludzka zawiść i głupota zawsze będą brały górę nad
        rozsądkiem. I tak po tygodniu niepowodzeń chcemy pozbyć się jednego z lepszych
        coachów w europie. Ty przez tydzien nie tylko małysza doprowadziłbyś do czarnej
        rozpaczy ale naród do kompletnej degręgolady. Jeśli dowiem się że banda debili
        wysłała coś takiego do PZN to się dowiem ktoóż zacz i tak mordy poobijam ...co
        za durnie
        • Gość: jojo Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.proxy.aol.com 07.01.02, 01:27
          Gość portalu: cg napisał(a):

> ja cie zaraz zapetuję... idż na szczaw kozy wypasać bo o sporcie masz takie
          > pojęcie jak ja o anatomii wielbłąda. jakie ty masz prawo żeby domagać się głowy
          >
          > tajnera? Jak ciebie czytam to wiem dlaczego w tym kraju zawsze będzie źle...Po
          > prostu w tym kraju ludzka zawiść i głupota zawsze będą brały górę nad
          > rozsądkiem. I tak po tygodniu niepowodzeń chcemy pozbyć się jednego z lepszych
          > coachów w europie. Ty przez tydzien nie tylko małysza doprowadziłbyś do czarnej
          >
          > rozpaczy ale naród do kompletnej degręgolady. Jeśli dowiem się że banda debili
          > wysłała coś takiego do PZN to się dowiem ktoóż zacz i tak mordy poobijam ...co
          > za durnie

Przestan sie jakac gnoju,bo przez twoja paplanine,kot moj sraczki dostal i teraz
          mam noc stracona,musze z nim wychodzic co 5 minut,bo on warczy jak tylko imie
          twoje uslyszy! Co za kot wredny?! Czuje,ze on cie obrzygac chce...
          • Gość: kezlok Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.01.02, 15:36
            Gość portalu: jojo napisał(a):

> Gość portalu: cg napisał(a):
            >
            > > ja cie zaraz zapetuję... idż na szczaw kozy wypasać bo o sporcie masz taki
            > e
            > > pojęcie jak ja o anatomii wielbłąda. jakie ty masz prawo żeby domagać się
            > głowy
            > >
            > > tajnera? Jak ciebie czytam to wiem dlaczego w tym kraju zawsze będzie źle.
            > ..Po
            > > prostu w tym kraju ludzka zawiść i głupota zawsze będą brały górę nad
            > > rozsądkiem. I tak po tygodniu niepowodzeń chcemy pozbyć się jednego z leps
            > zych
            > > coachów w europie. Ty przez tydzien nie tylko małysza doprowadziłbyś do cz
            > arnej
            > >
            > > rozpaczy ale naród do kompletnej degręgolady. Jeśli dowiem się że banda de
            > bili
            > > wysłała coś takiego do PZN to się dowiem ktoóż zacz i tak mordy poobijam .
            > ..co
            > > za durnie
            >
            > Przestan sie jakac gnoju,bo przez twoja paplanine,kot moj sraczki dostal i tera
            > z
            > mam noc stracona,musze z nim wychodzic co 5 minut,bo on warczy jak tylko imie
            > twoje uslyszy! Co za kot wredny?! Czuje,ze on cie obrzygac chce...

Panowie, dyskusja schodzi na złą drogę.. Oceńmy choćby pracę samego Tajnera przez
            skok np Skupnia i Mateji, a wy mi tu ciągle nawijacie jaki to Tajner jest
            wspaniały bo to właśnie przy nim Małysz się rzekomo roziwnął...
          • Gość: Metal Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: 192.168.15.* 08.01.02, 08:18
            Teraz to ja też wiem, "dlaczego w tym kraju ..."
      • Gość: Orc Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.chem.uni.wroc.pl 07.01.02, 16:04
        1 ) Patrzcie na Niemców czy Finów. W końcówce ubiegłego sezonu jeden Schmitt
        skakał przyzwoicie - ale dużo poniżej od oczekiwań, Hannawald wylądował w
        szpitalu, o reszcie nie ma co wspominać. W tym roku - Hocke błysnął, teraz
        przygasł, a można powiedzieć, że powinien zajmować cały czas miejsca w
        pierwszej trójce. Finowie - co z takimi mistrzami jak Ahonen i Jussilainen, za
        którymi Skupień czy Mateja mogą najwyżej narty nosić ? Gdzie świetni rok temu
        Lindstroem czy Kantee ? Jakoś nie słychać żeby ktoś domagał się głów Hessa czy
        Koionkoski'ego. Bo jest świadomość, że praca trenerska to proces długi i o
        długotrwałych ale nie przejawiających się natychmiast skutkach i zaburzenia w
        niej w trakcie sezonu mogą tylko przynieść szkody.
        2 ) Gadanie o wspaniałości Matei czy Skup(ie)nia nie ma mocnych podstaw. Ci
        panowie wykazali, że należą do 3 ligi, są skoczkami którzy w sprzyjających
        warunkach mogą wskoczyć do 10-tki, ale ogólnie sytuują się w dole I 30-tki. Czy
        po wczorajszym przypadkowym sukcesie Kranjeca ktoś przy zdrowych zmysłach
        będzie oczekiwał od niego regularnych powtórek ? Dla mnie, laika, Tajnerowskie
        tezy o "złych nawykach" M. i S. są dość przekonujące.
        3 ) Rekapitulując - na pewno ekipa trenerska popełniła błędy, bo dobrze nie
        jest. Ale odwoływanie jej w połowie sezonu, przed najważniejszą imprezą byłoby
        szczytem głupoty.
        • Gość: WISLAK Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.02, 20:26
          Sam sie zwolnij autorze tego nie potrzebnego tematu!!!Tajner juz tyle dokonal
          (w jednym sezonie) a ty juz chcesz go zwalniac????????
      • Gość: Metal Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: 192.168.15.* 08.01.02, 08:23
        Ja nie popieram.
      • wichura Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów 08.01.02, 11:23
        Może nie zwalniać Tajnera (choć zgadzam się z Tobą, że Małysz to po prostu
        wielki talent, który musiał kiedyś mieć swoje pięć minut, niezależnie od
        trenera), tylko całą grupę skoczków. Po ubiegłorocznych sukcesach Adasia, coraz
        więcej młodzieży garnie się do tego sportu. Poszukajcie prawdziwych talentów, a
        nie lansujcie synka Pana Trenera i innych członków zasłużonych góralskich
        rodzin. PYTANIE POZA KONKURSEM: ile punktów Pucharu Świata zdobyli pozostali
        (oprócz Małysza) Polacy w Turnieju Czterech Skoczni?
        • misza01 Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów 08.01.02, 12:37
          Tak, a co to za załuga Cruyffa,że Barca była za jego kadencji najlepsza na
          świecie. Przecież takim samograjem każdy mógłby kierowć. A Górski? z Deyną,
          szarmachem, Tomaszewskim , Lato, Kasperczakiem w składzie nawet ty byś zdobył
          trzecie miejsce w MŚ.A co to za zasługa Hessa,że Hanni w TCS przeskakuje
          Małysza o klasę, a co to za zasługa Phila Jacksona,że Chicago Bulls grało jak
          grało, skoro mieli Jordana i Pippena.....itp, itd
          Błysnąłeś znawstwem sportowym,naprawde, pogratulować. A po cholerę niektórym
          sportowcom w ogóle trenerzy co? Faktycznie paranoja.
          • wichura Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów 08.01.02, 12:54
            Według mnie cenniejsze są trzecie miejsca przez kilka lat z rzędu, niż
            jednorazowa wygrana. Rolą trenera jest stabilizacja formy zawodnika, czego po
            naszych skoczkach nie widać (no, może poza Skupieniem, ten się
            ustabilizował...). W sportach drużynowych jest trochę inaczej. Tu jest się
            przede wszystkim selekcjonerem. Im więcej zawodników na boisku i wśród
            potencjalnych graczy, tym większy problem. Nawiasem mówiąc, mając do dyspozycji
            Chicago Bulls z okresu świetności, też walczyłbym o mistrzostwo.
          • Gość: kezlok Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.01.02, 22:15
            misza01 napisał(a):

> Tak, a co to za załuga Cruyffa,że Barca była za jego kadencji najlepsza na
            > świecie. Przecież takim samograjem każdy mógłby kierowć. A Górski? z Deyną,
            > szarmachem, Tomaszewskim , Lato, Kasperczakiem w składzie nawet ty byś zdobył
            > trzecie miejsce w MŚ.A co to za zasługa Hessa,że Hanni w TCS przeskakuje
            > Małysza o klasę, a co to za zasługa Phila Jacksona,że Chicago Bulls grało jak
            > grało, skoro mieli Jordana i Pippena.....itp, itd
            > Błysnąłeś znawstwem sportowym,naprawde, pogratulować. A po cholerę niektórym
            > sportowcom w ogóle trenerzy co? Faktycznie paranoja.
            Za to ty jesteś niesamowitą encyklopedią wiedzy....
            Spójrz kolego, że u Hessa (podobnie jak u innych w/w trenerów) błyszczy cała
            drużyna, są to zawodnicy którzy nie schodzą poniżej pewnego poziomu. A u nas
            Tajner "wyszkolił" (?) małysza i pięciu przedskoczków i ty porównujesz go do
            któregoś z tych wybitnych trenerów. To ja chyba oglądam inny film...

• misza01 Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów 09.01.02, 12:34
              Gość portalu: kezlok napisał(a):

>
              > Za to ty jesteś niesamowitą encyklopedią wiedzy....
              > Spójrz kolego, że u Hessa (podobnie jak u innych w/w trenerów) błyszczy cała
              > drużyna, są to zawodnicy którzy nie schodzą poniżej pewnego poziomu. A u nas
              > Tajner "wyszkolił" (?) małysza i pięciu przedskoczków i ty porównujesz go do
              > któregoś z tych wybitnych trenerów. To ja chyba oglądam inny film...

No chyba tak,skoro porównujesz ludzi pracujących w skrajnie różnych warunkach.
              Ile mamy skoczni na jakimś poziomie, a ile Niemcy, jakie środki są przeznaczane w
              Polsce na sporty zimowe, jaki jest poziom organizacyjny, ilu jest trenerów,
              szkółek, skoczków... Niemcy mają niesamowitą infrastrukturę, podobnie jak Finowie
              i Austriacy, nieporównywalne pieniądze na szkolenie, dziesiątki skoczni, szkółek
              szkolących od najmlodszych lat chlopaków do skakania na nartach w komfortowych
              warunkach. Jeśli nie rozumiesz nadal na czym polega różnica w pracy Tajnera a
              Hessa, Koionkowkiego itp to chyba faktycznie oglądasz inny film. Miałem
              przyjemność przejeżdżać niegdyś przez pół Finlandii. Prawie co drugie większe
              miasteczko, których nazw już nawet nie pamiętam ma tam skocznie takiej klasy,że
              nam się włosy jeżą.Jeśli z 5-6 skoczków udaje się wypromować, wytrenować, czy jak
              niektórzy lubia mówić "Oszlifować " talent jednego, to czy nie jest to inny
              wymiar "sukcesu" niz wyselekcjonowanie 6-7 z setek a może tysięcy mlodych ludzi
              na których szkolenie łoży się setki tysiący marek, sztaby lekarzy, specjalistów
              od wszystkich dziedzin, którzy na nich pracują?Nie mnie to oceniać.Ale na tym tak
              naprawde polega fenomen Małysza.Jeśli jakiś Sven, Martin, Andreas czy Janne bije
              na głowę wszystkich to jest to normalne. Bo tam są warunki, szkolenie z
              prawdziwego zdarzenia, pieniądze, slowem wszystko co jest niezbędne do tego, aby
              odnieść sukces i musi do tego sukcesu prowadzić. Jeśli to samo robi Adam to jest
              to fenomen niebywały. Bo w Polsce nie ma nic. Ani skoczni (a przepraszam jest
              przecież Zakopane), ani warunków, ani pieniędzy.
              Tajner nie jest żadnym cudotwórcą, ale jak Małysz wygrywał, to co poniektórzy
              juz im pomniki budowali, a teraz wieszaja psy, bo chłopak ma lekki kryzys. Na
              pewno jakby nie miał trenera, to sam skakałby duzo lepiej, wygrywał przez 10 lat
              wszystkie konkursy, nie miał kryzysów itp.

• Gość: Jubba Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.*.*.* 08.01.02, 13:03
        Nie wiem jak wy, ale ja w oczach Małysza widzę strach, a w słowach Tajnera
        zwątpienie a w czynach bezradność i chaos. Na początku mówił tak: "Formę
        będziemy szlifować tak aby na TCS i olimpiadę była optymalna" Okazała się
        minimalna. Następnie: "Małysz jest zmęczony", po czym słyszę: "wszyscy jadą do
        Vilingen i do Zakopca aby nie przerwać skoków". Biedny Małysz mówi ze strachem
        w oczach, że ma złą parabolę, narty nie takie, i kombinezon za cienki. W prasie
        piszą że buduje dom za kilka milionów i rozpaczliwie szuka pieniędzy, bo budowa
        stanęła, a żona że skacze jakoś inaczej. A Tajner odpowiada beztrosko, że
        wystąpiły drobne błędy techniczne i że na TCS chciał poeksperymentować i że na
        olimpiadzie będzie dobrze. Chyba sam nie wierzy w to co mówi i aż się boję
        oglądać olimpiadę. Kibicuję Małyszowi od samego początku i wierzę w niego, ale
        myśle że olimpiada odskoczyła mu już za daleko, nie tylko pierwsze miejsce ale
        i miejsce na podium, bo jak trener się w tym wszystkim pogubił, to nie ma o
        czym rozmawiać.

--------------------------------------------------------------------------------
        • wichura Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów 08.01.02, 13:10
          Tak, wypowiedź o eksperymentowaniu nie brzmiała przekonująco. Od tego są
          treningi, ewentualnie podrzędne konkursy, a nie najważniejsze zawody sezonu
          (według mnie bardziej prestiżowe od igrzysk zimowych). A tak Małysz przegranym,
          a Hannawald bohaterem sezonu!
        • misza01 Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów 08.01.02, 16:05
          Gość portalu: Jubba napisał(a):

> Nie wiem jak wy, ale ja w oczach Małysza widzę strach, a w słowach Tajnera
          > zwątpienie a w czynach bezradność i chaos.

No nie wiem, choć w przeciwieństwie do 90 % Polaków i uczestników forum ekspertem
          od skoków narciarskich nie jestem, ale oglądałem wczoraj "Sportowy tydzień" i
          wywiad z Małyszem - to ciągle ten sam uśmiechnięty, spokojny chłopak. Nic się nie
          zmieniło. A że Hanni go przebił? W Niemczech, Austrii czy Finlandii każdy skoczek
          ma 10 Blecharzy,Żołądziów i innych speców, tabun ludzi nad nimi pracuje. A oni
          nie są głupi. Szczyt formy Hanniego był budowany na TCS, a Schmitta na olimpiadę.
          I to Schmitt zapewne będzie walczył o złoto w salt Lake City (ja przynajmniej
          będę na niego stawiał pieniądze). A mówienie o kryzysie w przypadku skoczka,
          który zajął czwarte miejsce w TCS to absurd i paranoja, w która popadli chyba
          wszyscy.- przecież nie można zawsze wygrywać, bo taki jest sport. To po pierwsze
          Po drugie ten konkurs musiał wygrać Niemiec- bo to oni napędzają koniunkturę, oni
          ładują pieniądze, utrzymuja przy życiu tą dyscyplinę. I muszą mieć swojego
          bohatera. Więc mają. To nie żadna teoria spiskowa. Takie są realia.Choć
          oczywiście nagły brak kontroli antydopingowych musi budzić zdziwienie.Ale
          oczywiście jest to moje zdanie, choć żaden ze mnie znawca tematu.
          • Gość: kezlok Re: Zwolnić Tajnera!!!! ---petycja forumowiczów IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.01.02, 22:20
            Jeszcze raz przypominam: Nie jestem zwolennikiem zwolnienia Tajnera teraz w
            połowie sezonu, ale po jego zakończeniu, co napisałem w pierwszym poscie tego
            wątku... A co do kolesi, którzy ślepo upatrują w Tajnerze wielkiego trenera i
            wręczy stworzyciela geniusza Małysza moge powiedzieć tylko, że chyba nie
            oglądają skoki od niedawna (mniej więcej od roku)...
      • kubasa Zwolnić Tajnera!!!! - największa bzdura tego roku. 09.01.02, 14:32
        Taki jest już los trenerów: gdy wygrywają mówi się że zawodnik to samograj, gdy
        nadchodzą porażki winni są tylko oni. Ale po kolei:

1. Mit o Małyszu "samograju". CZy wy naprawdę wierzycie żę Adam wychodzi na
        skocznie w dżinsach i w swetrze, przygotowany fizycznie i psychicznie na własną
        rękę wygrywa z wszystkimi? Bo ja nie. Adam ma największy talent w historii
        skoków! Tylko dlaczego nie brylował tak w poprzednich sezonach? Odpowiedź: był
        rozbity psychicznie, był źle przygotowany fizycznie i fizjologicznie, nie miał
        profesjonalnego, normalnego treningu. Gdy te problemy zostały przezwyciężone
        Małysz zdominował skoki jak nikt nigdy. A kto jest autorem tych zmian : Jerzy
        Żołądź, Jan Blecharz, Apoloniusz Tajner i Piotr Fijas. Na początku bez żadnych
        pieniędzy (Tajner do dzis pracuje za 2,6 tys. zł), bez niemal żadnego wsparcia
        kibiców(kto z was oprócz mnie oglądał konkursy w Kuopio przed 49.TCS?). Własnie
        ta mieszanka spowodowała wybuch jego formy. Polecam lekture Wprostu gdzie koleś
        opisuje metody treningu Polaków. Tekst naprawdę niezły. Gdyby ten sztab miałby
        się zawalić skąd wiecie że nie runęła by forma Adama. To nie jest piłka nożna
        klubowa gdzie Gil może zmieniać 10 trenerów rocznie. Tu potrzeba naprawdę
        trenerskiego geniuszu, czegoś ponad innych...
        2. Powiecie że Adam w porządku, ale reszta skoczkow fatalnie. Ale pamiętajcie z
        kim pracuje Tajner. Jego syn to raczej produkt ambicji taty, niż prawdziwy
        talent. Ale i tak ma więcej punktow w pucharze od wiecznego talentu Skupnia!
        Mateja... talent ponoć też ma, ale może on po prostu sam nie ma tyle
        determinacji by pracować tak ciężko by do tej światowej czołówki. W Pochwałę
        dalej wierzę. A reszta : lepiej niech się nie kompromitują (może poza
        Kruczkiem). Ale nawet z tymi frajerami Tajner zdobył najlepsze w polskich
        skokach drużynowych 3.miejsce w Villach!!! A pamiętajcie że teraz kupa młodych
        dla których idolem jest Adam poszła trenować skoki. Efekty poznamy gdy Adam
        będzie już może wypadać z czołówki, czyli za 5-7 lat. Może doczekamy się wtedy
        wybitnej drużyny. Tajner zresztą powiedział że celem tego sezonu będzie
        Olimpiada: i tam wierzę w trzy medale! Zauważcie że Tajnera bronią sukcesy. Za
        wszystkim co w polskiej historii skoków najlepsze(poza Olimpiadą) stoi Tajner.
        Najlepsza drużynówka : Tajner i spółka. Najlepiej w PŚ; Tajner i spółka.
        Najlepsze TCS: Tajner i spółka. Najlepiej na MŚ: Tajner i spółka.
        3. Jeśli nie Tajner to kto??!! Z tym pytaniem zostawiam prawdziwych i jedynych
        fachowcow z tego forum - znawców wszystkich dyscyplin.
        pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka