Gość: quentin IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 07.06.08, 17:10 Brawo Ana! Mam nadzieję, że jutro wygra Nadal. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remez2 Re: Ana Ivanovic wygrała French Open 07.06.08, 17:16 Gość portalu: quentin napisał(a): > Brawo Ana! Mam nadzieję, że jutro wygra Nadal. Brawo. Ale jutro wygra R. Federer. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenisowa Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.magma-net.pl 07.06.08, 23:27 Tak, wygra. Tak, jak miał wygrać rok, dwa, trzy i cztery lata temu.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenisowa Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.magma-net.pl 08.06.08, 17:17 6:1, 6:3, 6:0 Jakiś komentarz?:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIJANY KSIĄŻĘ Finał przeciętny, tytuł zasłuzenie dla Ivanovic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.08, 18:00 Wiele dobrego o finale powiedzieć się nie da. Ivanovic 4-1, Safina odrabia dwa przełamania (choć równie dobrze można powiedzieć, że to Serbka je dość beztrosko straciła). 4-4. Safina przegrywa teraz, nie wiedzieć czemu swój serwis, potem ma dwie szanse by to odrobić, ale set dla Serbki. Ta końcówka seta i może jeszcze dwa długie gemy (szósty i siódmy) w drugim secie trochę ożywiały to widowisko, ale w sumie raczej dość cienko było. Niemrawe to wszystko. Do tego mizerne zakończenie, Safina w ostatnich dwóch gemach psuła wszystko co można było, a nawet więcej. Jednak tytuł, jakby na to nie patrzeć zasłużenie dla Ivanovic (pewnie tych wielkoszlemowych kilka uzbiera), choć żeby akurat ten mecz był w jej wykonaniu jakąś rewelacją, to bym nie powiedział. Żeby Serbka aż taka spokojna była, to też się zgodzić nie można. Ale to Safina rozłożyła mecz. "Marata" próbowała oczywiście, ale za nic to nie chciało wyglądać jak w jej poprzednich meczach i było jak było, czyli nieszczególnie. Zapanować nad sobą za bardzo nie umiała, przez cały mecz chodziła nerwowo rozgadana. Zmęczenie i nerwy zapewne - droga do finału była ciężka i dramatyczna, a finał dla niej pierwszy. To z głowy. Jutro finał męski, na pewno będzie lepiej (choć zwycięzcę chyba już znamy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: sluchaj czasami wywiadow IP: *.rev.stofanet.dk 08.06.08, 07:11 Gość portalu: PIJANY KSIĄŻĘ napisał(a): > Wiele dobrego o finale powiedzieć się nie da............ gdybys sluchal co miala do powiedzenia Iwanowicz po meczu to byc tych bzdur nie pisal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIJANY KSIĄŻĘ Re: sluchaj czasami wywiadow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 13:06 Spłyń nudziarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma a Marta IP: *.chello.pl 07.06.08, 18:11 kiedy Marta Domachowska wygra turniej Roland Garros? martadomachowska.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: a Marta IP: *.area7.spcsdns.net 07.06.08, 18:18 jak dwie niedziele zejda sie razem......he...he...he????? Odpowiedz Link Zgłoś
babalu Ana Ivanovic wygrała French Open 07.06.08, 19:04 Dużo błędów z jednej i z drugiej strony, ale nie można mówić o przypadku. Ivanovic wygrała zasłużenie, przez cały turniej prezentując równą, wysoką formę. Jeżeli Ana będzie rozwijać się w takim tempie jak przez ostatni rok, a kontuzje będą ją omijały, to może zdominować kobiecy tenis na wiele lat. Daj Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cZ Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.akademiki.uni.torun.pl 07.06.08, 19:18 a ja się muszę podzielić wstydliwą uwagą, że ze 2 lata temu myślałem, iż Ivanovic będzie się tylko dobrze zapowiadała. i dopiero teraz jakoś przełamuję ten stereotyp, że "jak taka urokliwa tenisistka może tak dobrze grać". nie wiem, zrzucam to karb wspomnień związanych z Kurnikową. sądziłem też, że Ivanovic będzie jedną z tych - przesadzając - bezmyślnych tenisistek ciskających na ślepo forhendem, bez finezji, etc., czyli bardziej dotyczyło to może stylu. a tymczasem - 5 ostatnich finałów Wielkiego Szlema i trzykrotny w nich udział Any Ivanovic. "należało się" jej po 2 przegranych, jak dla mnie teraz kolei na Jankovic (przynajmniej bym sobie życzył). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cZ Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.akademiki.uni.torun.pl 07.06.08, 19:57 a tak w ogóle to czy przy tematach tenisowych, w których nic o Radwańskiej, mogłoby się wpisywać więcej osób? taki mały apel. bo o Radwańskiej to każdy potrafi: Isia to, Isia tamto, Agniesia nigdy nie będzie wśród najlepszych, nasza Agniesia, itp., itd. tak, dostrzegam różnicę, że Ivanovic nie jest polskiego pochodzenia i że kibicowanie rodaczce jest czymś naturalnym (choć nie dla wszystkich), ale widać czarno na białym, ilu jest tzw. niedzielnych kibiców (choć sam jestem niedzielnym kibicem piłki nożnej, hehe). oczywiście zdaję sobie też sprawę, że specjalistom od tenisa może się po prostu nie chcieć pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedzielny kibic Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: 212.180.164.* 07.06.08, 20:08 a w ogole to o co Ci chodzi? że mam coś pisać, jak nic nie mam do przekazania? wcale nie wstydze sie zreszta tego, ze jestem niedzielnym kibicem tenisa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cZ Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.akademiki.uni.torun.pl 07.06.08, 20:17 chodzi mi głównie o to, że widzę temat ad. Radwańska - 58 odpowiedzi, otwieram i ponad polowa tą są jakieś inwektywy/spoufalenia z zawodniczką/wpisy typu "wiem o Radwańskiej wszystko, znam ją od 10 lat i najlepiej pokierowałbym jej karierą". wchodzę na artykuł o żeńskim finale French Open i widzę 7 wpisów (to i tak sporo jak na tenisowe standardy). nie, nie czepiam się, jak się nie ma nic do powiedzenia, to rzeczywiście po co pisać, tak jak pisałem, też jestem niedzielny kibic piłki nożnej, więc moja broń jest obosieczna; mój apel ma charakter prowokacji i zachęty do śmielszego wyrażania swoich opinii dotyczących tenisa, zawodników, turniejów, etc. i to by było na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.rev.stofanet.dk 08.06.08, 07:51 Gość portalu: cZ napisał(a): > a ja się muszę podzielić wstydliwą uwagą, że ze 2 lata temu myślałem, iż > Ivanovic będzie się tylko dobrze zapowiadała. i dopiero teraz jakoś przełamuję > ten stereotyp, że "jak taka urokliwa tenisistka może tak dobrze grać". nie wiem > , > zrzucam to karb wspomnień związanych z Kurnikową. ........ Kurnikowa to byl talent nad talenty, samorodny talent, ktory zostal totalnie zepsuty przez pieniadze i trzeba przyznac wielkie pieniadze, dziewczyna 15-16 lat zarabiajaca krocie tylko za pokazanie sie na korcie i poza kortem, dziewczyna na ktorej treningach bylo wiecej fotoreporterow niz na finale wielkiego szlema, dziewczyna na ktora byly skierowne wszystkie ale to wszystkie obiektywy, ba, cala prasa byla nastawiona tylko i wylacznie na Kurnikowa, bo to bylo objawienie, byl to lsniacy diadem w oceanie kortowej brzydoty, ciekawe, kto by sie temu oparl i chcial ciezko trenowac a wiadomo, talent talentem ale nie poparty praca szybko sie wypala, ktora by chciala ciezko trenowac, kiedy za kilka zdjec placono jej wielokroc finalowej nagrody a sponsorzy stali do Kurnikowej w dlugieeeeej kolejce, kiedy jej sliczny, dziewczecy usmiech wart byl dla swiatowej prasy wiecej niz tytul wielkiego szlema a rabek jej opalonego, nagiego ciala byl pozadaniem dla milionow fanow na calym swiecie (poza Polska), Anna byla poprostu boska, byla Rosjanka, Szarapowa po czesci zastapila jej miejsce choc pierwszy kasek jest zawsze najlepszy, Ana Iwanowicz jest ladna, Jelena Dokicz tez byla ladna ale to sa Serbki a Serbia nie jest In w swiatowej prasie, ciesze sie jednak z powody Iwanowicz i Szarapowej, tenis to co prawda sport ale jak wszystko co ladniej opakowane to lepiej smakuje, zeby Radwanska byla troche ladniejsza, zeby Kubica byl przystojniejszy to bym im pewnie kibicowal a tak, wystarczy jak przeczytam wynik Odpowiedz Link Zgłoś
szary212 Ana Ivanovic wygrała French Open 07.06.08, 19:52 hmmm...she's so lovely... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devojka Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.08, 20:16 Anna svaka Ti čast:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballboy Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.aster.pl 08.06.08, 08:50 Jak jest mowa o tenisistkach, to wszyscy bardziej niz na grze skupiają się na urodzie. W sumie normalne, zapewne większośc komentujących to faceci. Moim zdaniem Ivanovic, aczkolwiek niebrzydka, nie ma w sobie żadnej charyzmy własciwej wielkim zawodniczkom. To właśnie ta charyzma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.rev.stofanet.dk 08.06.08, 09:37 Gość portalu: ballboy napisał(a): Moim > zdaniem Ivanovic, aczkolwiek niebrzydka, nie ma w sobie żadnej charyzmy > własciwej wielkim zawodniczkom. sorry, zapomnialem wlasnie o tym napisac, charyzma co ty przez to rozumiesz ? charyzme, mimo swojej "brzydoty" to mial Boris Becker ale nie mial Michael Stich, zeby podac tylko ich dla porownania i rozumienia slowo "charyzma" charyzme oprocz urody i figury miala wlasnie Anna Kurnikowa ale nie miala jej Davenport, takie twierdzenia jest chyba jakims nieporozumieniem, ma ja dzisiaj Szarapowa ale wogole nie ma jej Venus to juz raczej Serena, charyzme miala kwadratowa Arancha Sanches ale wogole nie miala jej Steffi Graf, ta pierwsza to byl wulkan temperamentu na korcie, druga to byl perfekcyjny robot tenisowy na ladnych nogach i ladnym, brazylijskim tyleczkiem, charyzmatycznym tenista byl Andre Agassi ale nigdy nim nie byl nim Bjorn Borg, chociaz obydwu bardzo lubilem wszystkich tu wymienionych i wielu innych lubilem ale kazdego za co innego, charyzma nie musi miec nic wspolnego z uroda lub jej brakiem, to jest cos co sie ma lub nie, Radwanska nie ma nic z tych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cZ Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.akademiki.uni.torun.pl 08.06.08, 12:23 oj, oj, oj. to jest bardzo śliskie, to piszesz o charyzmie. dla kogoś to, co mówi Davenport na konferencjach, a mówi cholernie mądrze i elokwentnie (nawet jeśli nie sypie tekstami jak Roddick czy nie gada kolorowo jak Jankovic), to może być wystarczający przyczynek do szukania w niej charyzmy, nawet jeśli nie porywa na korcie swoją postacią. Bjorn Borg. nie oglądałem na żywo w TV, bo nie miałem szans, ale z powtórek i z tego, co przeczytałem wnioskuję, że właśnie to jego bycie na korcie z kamienną twarzą, brak okazywanych emocji, może mrukliwość w czasie wywiadów, paradoksalnie przyczyniła się do wizerunku "cool" Borga ze Skandynawii, potomka Wikingów, niewzruszonego i opanowanego wojownika; dodajmy jeszcze długie włosy, opaskę na czole i mamy charyzmatycznego idola w oczach fanów, nawet jeśli wbrew samemu zainteresowanemu. ja też kiedy teraz go widzę na trybunach, myślę sobie "gość jest cool", operując takimi niepoważnymi kategoriami. a Radwańska? jej cięte, bystre, krótkie odpowiedzi, historie na konferencjach o jej szczurze i bardzo inteligentna gra na korcie składają się również na niebanalny, oryginalny obrazek, czyż nie? czy to jest charyzma, to jest kwestia do dyskusji, ale na pewno jest ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.rev.stofanet.dk 08.06.08, 14:28 jak sam widzisz urode latwiej zdefiniowac, ta widac charyzma to cos nieuchwytnego, niewidocznego, ja trzeba sobie wyobrazic, czasami wymyslec i przypiac do osoby bo tak mi bedzie pasowalo, wielu sie nie podoba, ze ktos jest ladny, tenis to sport a nie pokaz modelek, jesli tak zalozymy to charyzme trzeba miec na korcie z rakietka w reku a nie przed mikrofonem (wedlug ciebie Radwanska) czy na trybunie w garniturze (wedlug ciebie Borg) Iwanowicz, Szarapowa, Kurnikowa, Becker i Agassi mieli i maja ja i tu i tam, w kazdej sytuacji do dzis ale z tym pewnie trzeba sie urodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cZ Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.akademiki.uni.torun.pl 08.06.08, 17:34 zgodzę się, że charyzma to coś trudno definiowalnego. będę się upierał, że charyzma zawodniczki/zawodnika budowana jest na podstawie wielu przekazów, nie tylko z kortu. Borg jest dla mnie charyzmatyczny bez widzenia go na trybunach w garniturze, przykładem też zawodnika o kamiennej twarzy, też chyba mruczka, a jednak nie charyzmatycznego, jest dla mnie Iwan Lendl. i jeszcze jedno - sprawdź sobie z różnych przekazów, czy Borg był idolem wśród nastolatków (i ewentualnie wyżej). to plus jego niesamowita gra i postawa na korcie dla mnie składają się na charyzmę. jeśli mamy się trzymać się tylko kortu, to jest to śliski temat. teza brzmi: ładnie grające zawodniczki są charyzmatyczne. czyli Henin i Mauresmo. yyy, zaraz się odezwie krzyk, że muszą być "ładne". czyli niby mają obie odpaść, pojawiają się Szarapowa i Iwanowicz, ale czy one grają ładnie? okej, poprawiają się, urozmaicają swój tenis, ale dla mnie trochę mało. że Szarapowa jęczy to oznaka charyzmy? nie sądzę. że ma bojowe nastawienie -to już bardziej. poza tym, jeśli już, to o charyzmie można mówić dopiero po wielu latach grania zawodnika. a i tak wyliczenie tego, co się na nią niby miało składać uważam za jałowe. jednocześnie jestem w stanie zgodzić się z Tobą, że Becker i Agassi mieli, o!, osobowość na korcie. ja jej jeszcze nie widzę u Iwanowicz, już bardziej u Szarapowej. no ale co zrobić z takim nudnym Samprasem, że żadna niby osobowość, tylko "po prostu" dobrze grał. Kurnikowa? i znów pytanie - mówimy o urodzie, wdzięku, czy o czym? charyzma, osobowość na korcie w jej przypadku? i tak bez końca. to jest dzielenie włosa na czworo. już prędzej miałoby sens użycie wyrażenia "kto porywa tłumy". wtedy, o tak, Kurnikowa, Iwanowicz, Becker, Agassi, Iwanisewicz lądują po jednej stronie. ale Szarapowa, siostry Wiliams? i tu wracamy do mojego punktu wyjścia, bo akurat wokół nich tyle się też dzieje poza kortem, że miejscami trudno to oddzielić, gdzie kończy się zainteresowanie ich grą, a zaczyna czytanie Pudelka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 14:43 Ale się strasznie cieszę, że wygrała Ana !!!! Należało jej się to zwycięstwo i w pełni na nie zasłużyła... Od razu mówiłam, że French Open wygrają Ivanovic i Nadal, jedno (to w sumie trochę mniej prawdopodobne) się spełniło, teraz kolej na drugie ;) I jeszcze bardzo mnie zdenerwowało, jak Mats Wilander w trakcie pewnego programu na antenie Eurosportu, otwarcie mówił, że stawia na Safinę, a Ana ma sporo mniejsze szanse... Teraz ona mu udowodniła, że się srogo mylił :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arthur Re: Ana Ivanovic wygrała French Open IP: *.rev.stofanet.dk 08.06.08, 17:16 na wynik nie ma nawet Mats Wilander patentu pomimo, ze ten kort zna jak malo kto inny, ja tez stawialem na Safine ale ciesze sie, ze wygrala Iwanowicz, to mile jesli da sie polaczyc urode ze sportem Odpowiedz Link Zgłoś