Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki?

IP: *.chello.pl 15.08.08, 14:40
    To ja mam takie pytanie, może coś przeoczyłem ale... Dlaczego w przypadku
    13-letniej pływaczki z Kamerunu nikt nie robi szumu? Trochę tego nie rozumiem,
    jak zasady to zasady, a ta dziewczynka nawet nie ukrywa, że nie ma 16 lat. Jak
    to się mówi "Hello?!"
    Obserwuj wątek
      • Gość: mimi123 Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 15:45
        Właśnie o tej pływaczce też chciałem napisać. Zaprezentowali ją w EUROSPORCIE i
        podali informację, że ma 12 lat i jest najmłodszą uczestniczką Igrzysk :)
        • Gość: H Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: 209.245.22.* 15.08.08, 16:25
          Przepisy te odnosza sie tylko do gimnastyki.
          • Gość: luca Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.chello.pl 15.08.08, 16:49
            Powtarzając za autorem:
            "W igrzyskach nie mogą startować sportowcy, którzy mają mniej niż 16 lat."

Słowo "igrzyska", jako takie, nie odnosi się pewnie tylko do konkurencji
            gimnastycznych. Nieścisłość?
            • Gość: jd Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.chello.pl 15.08.08, 19:50
              niescislosC? w gazecie?

niemozliwe :D
              • Gość: luca Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.chello.pl 15.08.08, 19:52
                No właśnie nie chciałem być taki niedelikatny ;p
                • baby1 One tak cieżko pracowały, że każdy rok 16.08.08, 12:54
                  pracy liczył im się jak 1,5 roku i stąd wyszło 16 lat.
                  A swoją drogą co za raj dla pedofilów.
                  • Gość: Miś Kto łamie zasady prawne - Gazeta Wyborcza czy Chin IP: *.tx.res.rr.com 16.08.08, 15:45
                    Mieszkam w Teksasie. W tutejszym radiu słyszałem wywiad, w którym
                    mówiono, że nie ma dowodów na to, że chińskie zawodniczki mają
                    sfałszowane metryki.

Z doświadczenia wiemy, że w każdym kraju zdarzają się oszuści,
                    złodzieje, zabójcy i innego typu margines nie przestrzegający
                    obowiązującego prawa i zasad etycznych. Nie widziałem w żadnej
                    normalnej gazecie amerykańskiej tytułu "Chińczycy sfałszowali
                    dzieciom metryki". Obowiązuje tu zasada - niewinny dopóki sąd nie
                    skazał prawomocnym wyrokiem. Ale naczelny Gazety ma inne zasady
                    etyczne. Każe pisać swoim dziennikarzom pisać każde podejrzenie czy
                    sensację, która przyciągnie uwagę czytelników. Jeśli polska GW nie
                    przestrzega podstawowych zasad moralnych, to w Chinach też pewnie są
                    podobni ludzie.
        • przyladek.dobrej.nadziei Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 18:27
          Gość portalu: mimi123 napisał(a):

> Właśnie o tej pływaczce też chciałem napisać. Zaprezentowali ją w EUROSPORCIE i
          > podali informację, że ma 12 lat i jest najmłodszą uczestniczką Igrzysk :)

Pływała na równoważni?
      • Gość: H Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: 209.245.22.* 15.08.08, 16:31
        Pracowalem wiele lat z dziecmi azjatyckimi i mam dosyc dobre
        wyczucie co do ich wieku. Moge z duzym prawdopodobienstwem
        stwierdzic ze conajmniej 3 zawodniczki Chin nie maja ukonczonych 16
        lat.
        • dennis26 Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 16:35
          Uczepią się jednego i będą dupić teraz o tym 4 lata. Czy to szukanie jakiejś wymowki na wspaniałe występy naszych reprezentantów?
          • badjuk Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 16.08.08, 12:53
            Oj, coś mi się wydaje że 80% medali przyznanych dla Chin będzie zwróconych...
        • Gość: Boso & Kaczo Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki??? IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 15.08.08, 21:17
          Przez kilka lat przebywalem w roznych krajach Azji Poludniowo-
          Wschodniej i ze spokojem moge potwierdzic to co napisal(a) "H".
          Coz.. czego sie nie robi dla pokazania "wielkosci"
          komunistycznych Chin!
      • Gość: krzyh Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.adsl.inetia.pl 15.08.08, 16:55
        czytanie ze zrozumieniem się kłania :) 16 lat w gimnastyce
        sportowej !!!!!! a nie w każdej dyscyplinie!
        • Gość: luca Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.chello.pl 15.08.08, 17:11
          jeśli już, to komu się kłania? Autor wyraźnie napisał
          "W igrzyskach nie mogą startować sportowcy, którzy mają mniej niż 16 lat.".
          Proszę wybaczyć, że cytuję drugi raz to samo, ale widocznie wcześniej było
          niewyraźnie.
          • uzman Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 18:20
            No to widać źle napisał. A co do meritum, to kolejny przykład, że
            sport zawodowy nie ma nic wspólnego z rekreacją, zdrowiem i
            olimpijskim duchem. Po co łożymy pieniądze na sport cyborgów?
            Zacznimy finansować sport amatorski - bo tylko ten odwdzięczy się
            poprawą zdrowia społeczeństwa. Sport zawodowy tylko wspiera
            konsumpcję chipsów i piwa. Niech więc jego producenci sponsorują
            tych cyborgów.
            • Gość: luca Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.chello.pl 15.08.08, 18:24
              "No to widać źle napisał."

No i o to chodziło ;d A nie mi tu ktoś wmawia, że nie czytam ze zrozumieniem ;p
              • alan.ski Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 20:15
                Powiedzmy delikatnie, czytasz z ograniczonym zrozumieniem. Cały
                artykuł był o tych gimnastyczkach. Podano nawet z jakiego powodu
                wprowadzono ograniczenia wiekowe. Uwzględniając kontekst, wszystko
                było jasne. Jasne?
                • Gość: jd Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.chello.pl 15.08.08, 22:10
                  a w którymś fragmencie tekstu jest napisane, że limit odnosi się tylko i
                  wyłącznie do gimnastyki? Nie, więc mimo szczerych chęci muszę przyznać, że w tym
                  wypadku artykuł jest nieścisły. CHodzi tylko o te trzy wyrazy "w gimnastyce
                  sportowej" i nikt nie mógłby sięprzyczepić. To nie kwestia ograniczonego
                  rozumienia, tylko niekompetencji autora który na stronie Gazety (a nie
                  specjalistycznego miesięcznika gimnastycznego) pisze w ten sposób.
                • Gość: y Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: 78.147.175.* 15.08.08, 22:14
                  w sprawie formalnej - nic nie bylo jasne.
                  regula dotyczaca zbioru (sportowcy) nie wyklucza podzbioru (gimnastycy)

dlakogos kto nie interesuje sie sportem pasjami to wcalenie musialo byc
                  jednoznaczne.

dziekuje
                  • alan.ski Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 16.08.08, 09:03
                    Gość portalu: y napisał(a):

> w sprawie formalnej - nic nie bylo jasne.
                    > regula dotyczaca zbioru (sportowcy) nie wyklucza podzbioru
                    (gimnastycy)i t.d.

No i właśnie. Tak to wygląda dyskusja na Forum. Ktoś zrobił wrzutkę
                    o małoletniej pływaczce z Kamerunu i już o tym dyskutujemy a raczej
                    o tym czy autor artykułu był precyzyjny czy nie. A przecież tematem,
                    tak naprawdę, jest katowanie dzici w celach politycznych. Niedawno
                    był na ten temat artykuł w "Polityce". Włos się jeży na głowie.
                    Katorga to mało powiedziane. Wiem co piszę, sam byłem kilkanaście
                    lat czynny sportowo. W ogóle zaczynam się zastanawiać nad sensem
                    niektórych dyscyplin sportu wyczynowego.
          • Gość: Anna Tortury dzieci... IP: 217.67.138.* 15.08.08, 21:33

O ile w Europie na gimnastyke rodzice zapisuja dzieci z reguly za
            ich zgoda, o tyle w Chinach, dzieci po prostu sa zmuszane. Jesli
            rodzice tak zdecyduja, dzieci musza przez lata przejsc ciezka droge.
            Wielu z nich ulega ciezkim kontuzjom, bicie i zastraszanie jest
            normalna praktyka.
            Te dzieci po prostu nie maja wyboru. Musza sie usmiechac i trenowac.
            Generalnie gimnastyka nie jest latwa dyscyplina, ale dzieci w
            Chinach maja wyjatkowo ciezko. :(

www.youtube.com/watch?v=2KqFQ7cqKBo&feature=related
      • uzman Re: FREE TIBET! 15.08.08, 18:21
        A po polsku nie umiesz?
        • Gość: mm Re: FREE TIBET! IP: *.icpnet.pl 15.08.08, 22:53
          na co odpowiadasz uzman? wycięli całego posta? chińska cenzura tnie?
      • jola_z_dywit_2006a Kacza metoda opluwania za oceanem:mogli sfalszowac 15.08.08, 18:23
        Zalosne to i na poziomie mediow w Polsce.
        • cracovian Re: Kacza metoda opluwania za oceanem:mogli sfals 15.08.08, 18:37
          naaah - w Polsce szczekaja bezpodstawnie i zaslaniaja sie teczkami.
          Tutaj wykorzystywane sa materialy i artykuly samych Chinczykow. A
          czemu nie mieliby klamac? Przeciez to u nich naturalne.
        • 1malutki Zalosne to jest to skarbie 15.08.08, 19:01
          co chinole potrafia zrobic by byc ,na wierzchu' Sprobuj z nimi
          pracowac. Chinczyk Nigdy nie przyzna sie do faktu ze cos sknocil,
          zawsze to wina kogos innego. I zrobi wszystko by osiagnac wynik
          przewidziany przez szefa, np. przychodzac w nocy do pracy i
          dopasowuje wyniki do oczekiwan (obserwcje z pola biochemii)
          Powodzenie w stosunkach RP:ChRL ;)
        • Gość: Bolek A widizialas te maluchy? One nie wygladaly IP: 70.91.50.* 15.08.08, 20:48
          na 13 czy nawet na 14 lat.. Amerykanska druzyna wyglada jak matki z
          dziecmi stojac kolo chinek.. tez mi cos nie pasuje, ale coz tam,
          rzad komunistyczny prowadzi ten cyrk. Ci chinczycy co mogli by
          dowody przedstawic juz pewnie siedzia w jakis lochach.
        • pissglowki żałosne to są takie podstarzałe panienki 15.08.08, 21:37
          jak ty jolu, które mimo widocznych oznak starzenia zachowują się jakby miały
          tyle lat co te chińskie gimnastyczki.
          oczywiście chodzi mi tu o ich rzeczywisty wiek a nie "paszportowy".
        • Gość: LOL Re: Kacza metoda opluwania za oceanem:mogli sfals IP: *.joanitow.finemedia.pl 15.08.08, 23:00
          Widać Jola z dywit nie wie jaki poziom mediów jest w innych krajach -
          proponuje krótkie porównanie z innymi krajami a potem takie posty
        • Gość: rici Re: Kacza metoda opluwania za oceanem:mogli sfals IP: *.srg.vectranet.pl 16.08.08, 08:34
          Niedorozwoju dziewczęcy ten artykuł jest o sportowcach Chin.A nie o polskiej
          polityce.Czy wy POpaprani macie całkowity zanik mózgu?.
          • Gość: zdziwko jesteś pewien że umiesz czytać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 08:41
            jola nie jest zwolenniczką PO tylko pis. chyba to jasno wynika z jej postu?
        • Gość: senk Re: Kacza metoda opluwania za oceanem:mogli sfals IP: *.tomaszow.mm.pl 17.08.08, 09:14
          Kacza? Masz na mysli Donka "Slonce Peru" Tuska, I cudotworca RP, Obiecywacz III
          Irlandii (bo druga juz jest - poszukajcie na mapach), Stawek zyciowych w UK i
          innych.
      • przyladek.dobrej.nadziei 12-14 lat 15.08.08, 18:28
        To widać na pierwszy rzut oka.
        • Gość: radon Re: 12-14 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.08, 20:46
          Na pierwszy rzut oka mają nawet mniej. Bo są sztucznie hamowane w rozwoju. Tzw
          sport dosięgnął absurdu. Ciekawe skąd ta progresja w pływaniu, musieli cos
          zrobić z oddychaniem i to chyba na poziomie komórkowym ? A Polacy stanęli w
          miejscu.
      • Gość: hehe Martha Karolyi-Ziobro IP: *.subscribers.sferia.net 15.08.08, 18:37
        "Dowodów nie mam - mówiła Martha Karolyi, kierownik reprezentacji USA i była gimnastyczka. - Wiem, że jedno z tych dzieci traci właśnie mleczne zęby, ale dowodów nie mam. Niestety nie sądzę, by wszystkie obecne tutaj reprezentacje przestrzegały przepisów - dodała."

Jeśli nie ma dowodów to znaczy że były dowody tylko ktos je zniszczył. Mniej więcej tak można tłumaczyc słowa pani Marthy Karolyi. Chyba za bardzo interesowała sie polską polityka w latach 2005-2007
      • Gość: hehe Martha Karolyi-Ziobro IP: *.subscribers.sferia.net 15.08.08, 18:41
        "- Dowodów nie mam - mówiła Martha Karolyi, kierownik reprezentacji USA i była gimnastyczka. - Wiem, że jedno z tych dzieci traci właśnie mleczne zęby, ale dowodów nie mam. Niestety nie sądzę, by wszystkie obecne tutaj reprezentacje przestrzegały przepisów - dodała."

Jesli nie ma dowodów to znaczy że dowody były ale ktos je zniszczył. Tak mozna rozumiec wypowiedź pani Marthy Karolyi. Chyba za bardzo interesowała sie polska polityka w latach 2005-2007
      • Gość: laik Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.08.08, 18:47
        mozna zbadac stopien skostnienia kosci dlugich, wtedy taka 13 by mogla miec
        maks 15 l.
        • Gość: Raffi Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.socal.res.rr.com 15.08.08, 19:02
          Najlepiej post mortem ;)
      • wlodzimierz.ilicz Według chińskiej rachuby lata liczy się od chwili 15.08.08, 19:03
        poczęcia a nie urodzenia.
        Ciekawe jaką rachubę zastosowali Chińczycy.
        Jeżeli chińską to 15 latek może mieć 16 lat.
        • Gość: nordynek Re: Według chińskiej rachuby lata liczy się od ch IP: 88.207.164.* 15.08.08, 19:20
          Jeżeli to prawda, to jest to ciekawy argument do "zachodniej" dyskusji o
          początkach ludzkiego życia i prawie do aborcji. Czyżby przeczucie lub
          przeświadczenie o byciu człowiekiem od poczęcia było zjawiskiem uniwersalnym?
        • the_foe Re: Według chińskiej rachuby lata liczy się od ch 15.08.08, 19:22
          wlodzimierz.ilicz napisał:

> poczęcia a nie urodzenia.
          > Ciekawe jaką rachubę zastosowali Chińczycy.
          > Jeżeli chińską to 15 latek może mieć 16 lat.

nie chinskiej, ale buddyjskiej.
          • wlodzimierz.ilicz Też i buddyjskiej. 15.08.08, 19:34
            Co nie zmienia faktu, że gimnastyczki na Olimpiadzie powinnny mieć
            16 lat wg. zachodniej rachuby lat.
      • Gość: # Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.Stanford.EDU 15.08.08, 19:06
        dodajmy tylko, że ratująca honor usa nastia lukin, jak wskazuje zresztą jej
        nazwisko, jest tak naprawdę rosjanką, wytrenowaną przez swojego ojca, który
        sam był zawodnikiem związku radzieckiego. całą żeńską drużynę amerykanek
        trenują zaś obecnie rumuni i chińczycy.
        • Gość: lilla mi Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.08, 19:28
          Ale Shawn Johnson Rosjanką nie jest :) a ona też wyprzedziła
          Chinkę ;)
        • Gość: lilla mi Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.08, 19:30
          Gwoli ścisłości - państwo Károlyi byli obywatelami Rumunii, ale są
          narodowości węgierskiej ;)
        • mariusz9515 Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 19:35
          Moze wskazesz ktore olympijskie przepisy to lamie? Nastia Lukin nie jest
          obywatelka USA?
          • Gość: lilla mi Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.08, 19:38
            Ja?! Chodziło mi tylko o to, że oni nie są Rumunami, tylko Węgrami,
            w sensie narodowości. A w kwestii Nastii Lukin - oczywiście
            narodowość nie ma żadnego znaczenia - liczy się obywatelstwo :)
            • mariusz9515 Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 19:50
              Sorry - nie do ciebie bylo to pytanie. Bylo do #.
      • Gość: gosc portalu A wiec to ta Yilin byla malpa w czerwonym...? IP: *.193-67-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.08.08, 19:26
        • Gość: janek Re: A wiec to ta Yilin byla malpa w czerwonym...? IP: *.adslplus.ch 15.08.08, 19:32
          Pracowalem w chinach i rok i widzialem jak dopisywali wyniki jak przyjezdzala
          wizytacja z Pekinu, usuwali caly sprzet, ktory generowal jakis problem zamiast
          naprawic go, a po wizytacji placili nam za ponowna instalacje - dziwny kraj.
          • Gość: pit_44 Re: A wiec to ta Yilin byla malpa w czerwonym...? IP: *.chello.pl 15.08.08, 20:23
            To nie kwestia narodu, a ustroju.
            W Polsce za komuny też takie numery robiono.
      • Gość: yahoo Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: 144.226.230.* 15.08.08, 19:38
        To oznacza, że jest 16-letnia malpa. Trzeba sprawdzic w regulaminie
        igrzysk, czy malpy moga brac udzial w olimpiadzie.
      • Gość: olymp Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.adsl.alicedsl.de 15.08.08, 19:47
        to bylo smieszne jak te dzieci wygraly medal. To pokazuje ze w
        sporcie jest stanowczo za duzo polityki. to jest wstyd kazdy widzial
        ze te gimnastyczki byly o wiele za mlode. Chiny sie tak przygotowaly
        na te olympiade ze wlasciwie wszystko wyglada tak samo jak sie
        odbywaly w Moskwie albo Los Angeles w przeszlosci. Propaganda i
        Manipulacja, a bardzo malo sportu. Tak jest jak sie daje Olympiade
        do Kraju gdzie prawa czlowieka sie nie licza.

Jeszcze nawet niewiadomo ile sportowcow uprawja na tych igrzyskach
        doping, niektore srodki ktore oni dzisiaj urzywaja beda wykryte
        dopiero za piec diesiec lat przez WADA.
      • Gość: macik -57 Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 19:57
        Wszysykie dyktatury robią to samo,co dla ich sfałszować metryke,wunik.
        W Moskwie tez było róznie na olompiadzie.
      • Gość: Jakotako Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.nwrknj.east.verizon.net 15.08.08, 20:01
        Tak się składa, że i ja mam na co dzień do czynienia z obywatelami Chin, nie
        będę jednak pisał co o nich myślę, ani bronił opinii amerykańskiej, jednak
        przytoczę coś ciekawego co się od nich dowiedziałem. Jeden z nich mimo swojego
        prawdziwego wieku (24 lata), w dokumentach jest bratem bliźniakiem swojej trzy
        lata starszej siostry :) Dziwne ? Teraz pomyślcie o polityce jednego dziecka i o
        kulturowym poglądzie na temat męskiego potomka. W jego przypadku jakoś nie było
        problemu, a on nie startował na olimpiadzie :)
        • Gość: observator Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: 192.30.202.* 15.08.08, 20:15
          Nigdzie nikt nie jest tak nabuzowany niechecia do innych jak w
          Polsce. Sami nie moga wiele osiagnac, wiec sportem narodowym jest
          opluwanie innych. Garbata mentalnosc ale ona wam pasuje!
      • Gość: staramloda zęby?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 20:19
        no i co ze maja mleczne zeby?? ja mialam polowe mlecznych zebow jeszcze w wieku
        17 lat, wiec to ze chinkom one wypadaja nie moze przesadzac o mlodym wieku
        dziewczyn.
        nie mowie ze nie ma na tej olimpiadzie przekretow, ale wydaje mi sie ze akurat w
        tej dyscyplinie nie jest az tak zaskakujacy wystep gospodyn.
      • liztooney Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 21:12
        Choć na codzień staram się unikać niecenzuralnego słownictwa to po
        przeczytaniu tego tekstu szlag mnie trafił!
        Jankes wszędzie widzi podstęp, wszędzie wsadza swój interesowny nos.
        Chce władać światem jak wszechmocny,kierować wszystkimi, dyktować
        warunki a potem oszukać!
        Tak było ze zdelozowanymi F-16, przewałka na ofsecie, teraz tarcza
        na którą nie zgadzała i nie zgadza większość polaków, skandal.
        I jeszcze ten artykuł....
        • Gość: Boso & Kaczo Re: Ile naprawdę lat mają? Sadze, ze mniej! IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 15.08.08, 21:25
          Jankes wszędzie widzi podstęp, wszędzie wsadza swój interesowny nos.
          --------------------------------------------------------------------
          Nie tylko "Jankesi" podejrzewaja Chiny "Ludowe" o falszowanie
          dokumentow swoich zawodniczek. Prosze sprawdzic co pisza
          w przynajmniej kilkunastu innych krajach!
        • mariusz9515 Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 15.08.08, 21:57
          Co ma F-16 do przepisow olimpijskich, co ma New York Times (niezalezna gazeta)
          do togo o czym ty piszesz? Wydaje ci sie ze ta gazeta popiera wszystko co robi
          rzad USA, czy sportowcy USA ktorzy urzywaja sterydy? Sa pewne zasady ktore
          zostaly stworzone zeby je przestrzegac. Chinczycy najprawdopodobniej zlamali te
          zasady. Jesli je zlamali to ich medale powinny byc odebrane. I tyle. Na tym
          polega przesteganie prawa. Czy napisala o tym gazeta amerykanska, czy polska,
          czy inna nie ma zadnego znaczenia.
          • pio765 Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? 22.08.08, 18:47
            Dobra "mariusz9515", to już zabieramy te medale chińczykom, czy poczekamy na jakieś tam inne dowody? I jak już zabierać, to najlepiej hurtem, wszystkim chińczykom, a co.. I dać ten złom innym, porządnym sportowcom, np amerykanom, no może ze trzy brązowe polakom, iparę miejsc punktowanych tez, oczywiście...

mariusz9515 napisał:
            ...Chinczycy najprawdopodobniej zlamali t
            > e
            > zasady. Jesli je zlamali to ich medale powinny byc odebrane. I tyle. Na tym
            > polega przesteganie prawa. Czy napisala o tym gazeta amerykanska, czy polska,
            > czy inna nie ma zadnego znaczenia.
        • Gość: nie pierdol Widziałeś w życiu 16sto - latkę? IP: 193.192.62.* 16.08.08, 01:27
          Te dziewczynki nawet na 13 lat nie wyglądają, nie gadaj ze twoj
          antyamerykanizm każe ci widzieć w nich 16tolatki. 16tolatki na całym
          swiecie maja bimbały i wygląd apetycznej laski - te na zdjęciach to
          dzieci z podstawóki, bałwana im lepić, a nie na olimpiadzie
          startować. No, ale skoro wierzysz towarzyszom z komunistycznej
          partii to niewiele mozna zrobić...
        • Gość: Jacky Thinker Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.lanet.net.pl 16.08.08, 09:56
          Oj naiwniaczku! Naiwniaczku!
          Chiny oszukują od lat. Wszystkie ich produkty sa do d.
          Psują się błyskawicznie. Ich propaganda to same kłamstwa.
          A poza tym dzieciaku - oczu nie masz. Przecież widać że Chinki to
          dzieci.
        • Gość: szlag Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.ols.vectranet.pl 16.08.08, 11:42
          a mnie szlag tarfia jak czytam wypociny takiego becwala!co maja samoloty do
          olimpiady baranie?jak te chinki maja po 16lat to ja jestem swiety,z geby 12-13
          lat jak nic,troche obiektywizmu f-16...
          • Gość: teo Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.socal.res.rr.com 16.08.08, 18:56
            ja nie wiem ile one maja lat ale mieszkam wsrod azjatow i recze ci
            ze wielu z nich wyglada b. mlodo jak na swoj wiek ,mam kolege
            chinczyka z wygladu 20 lat a ma 35,pozdrowienia
        • Gość: bez Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.acn.waw.pl 16.08.08, 11:57
          i jeszcze te twoje oczy... co je masz głęboko w d...
        • Gość: Mozz Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.hvc.res.rr.com 16.08.08, 16:07
          Baran z ciebie. Nie rozumesz ze tutaj chodzi o sportowa rywalizacje, a nie o
          twoje maluczkie uprzedzenia wobec USA?
      • Gość: ma Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.toya.net.pl 15.08.08, 21:14

A co z pływaczką, która ma 12 lat?
        • Gość: juzek kot Czepiacei się tych Chińczyków aż żal czytać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 21:35
          Czy to dziwne, że tak liczebny kraj w wielu dyscyplinach zdobywa medale? Nie.
          Tym bardziej, że mają kasy opór, i stać ich na najlepszych trenerów, warunki itp
          itd.

Inne kraje też mają sporo medali i to jakoś Was nie boli. I co może inni są
          czyści tylko gospodarze źli? Już to widzę.

I jeszcze na koniec: Chińczycy w wielu dyscyplinach zbierają tęgie baty, w
          niektórych w ogóle ich nie ma. To też warto zauważyć. Jakby wszystko miało tak
          wyglądać jak piszecie to w każdej dyscyplinie by dominowali.
          • stasio_paluch Czytaj ze zrozumieniem. 16.08.08, 01:34
            Dajesz argumenty z dupy wziete, bronisz medali Chin ch*j wie
            dlaczego, tymczasem rzecz idzie o to, ze wystawili dzieci zamiast
            16tolatek i tym samym łamią zasady. Pasuje ci to? Bo caly świat
            strzela focha. Nie wszystko dobre co spotyka biedaka jest
            sprawiedliwe - takie chińskie przysłowie. Zanotuj gosciu.
      • Gość: aga Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: 83.1.95.* 15.08.08, 21:33
        tylko że w pływaniu mogą startować poniżej 16 lat a w gimnastyce musza miec 16:)
      • Gość: geeest Ja tam nie wiem kto ów Profesor Arne Ljungqvist IP: *.net-serwis.pl 15.08.08, 21:53
        ale już na zajęciach z medycyny sądowej uczą, że na podstawie badań DNA można
        ustalić wiek +/- 6 miesięcy a na podstawie uzębienia +/- 1 rok. Chyba, że
        Profesor Arne Ljungqvist uznaje jakieś inne metody, zaprzeczające tym znanym
        od co najmniej 30 lat.
      • Gość: dowcip Po zjedeniu czego lew skacze w dal 30 metrów? IP: *.fanet.pl 15.08.08, 22:15
        Chińskiego "sportowca".
        • lukasz2983 Re: Po zjedeniu czego lew skacze w dal 30 metrów? 16.08.08, 10:19
          LOL :)
      • Gość: Szczecinomaniak Ot, dorosłość... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.08, 22:19
        ...made in China...
      • Gość: rodzic Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.leed.cable.ntl.com 15.08.08, 22:22
        Napewno nie maj 16tu.Wygladaja na 12-13 letnie.Chinczycy mysla ze
        tego nie widac,sa naiwni jak dzieci.Moze nawet ich sportowcy jada na
        dragach.
        • Gość: blecharz Re: Ile naprawdę lat mają chińskie gimnastyczki? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.08, 22:30
          Teraz pewnie to zostawia ale np zaraz po olimpiadzie wezma je na kontrole i
          medale odbiora.
          Olimpiada smiechu warta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka