Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie/zagadka latwa

IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 29.10.03, 08:20
    mamy rzut sedziowski. druzyna A zgodnie z zasadami fair play daje rozegrac
    pilke druzynie B. bezposrednio po rzucie sedziowskim pilke przejmuje
    bramkarz druzyny B. czy wolno mu ja pocholowac chwilke a potem wziac do rak?
    Obserwuj wątek
      • Gość: www Re: pytanie/zagadka latwa IP: 157.25.125.* 29.10.03, 10:23
        Jeżeli bezposrednio sam przejmie to nie. Wtedy wolny posredni dla przeciwnika.

To inne pytanie, ktore juz kiedys krażyło:

czy mozna strzelić bramkę nie przebywając ani przez moment na boisku i bramka
        zostanie uznana?
        • Gość: mmm Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 29.10.03, 16:56
          A to mnie zaskoczyles (odpowiedzia, nie pytaniem)

Dokladnie taka sytuacja o ktorej pisalem miala miejsce w ostatnim meczu MU-
          Fuhlam i sedzia tego nie odgwizdal. Chyba ze cos przeoczylem?

Odpowiedz na Twoje pytanie nie jest trudna (moze dlatege ze ta zagadke znalem
          wczesniej :) )
          • Gość: egdr Re: pytanie/zagadka latwa IP: 217.153.143.* 29.10.03, 18:01
            to odpowiedz bo ja np nie znam
            • Gość: mmm Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 29.10.03, 18:30
              Wlasnie dlatego nie odpowiedzialem bo nie chcialem psuc innym zabawy.

Moge dac mala podpowiedz. Wiele osob rozwodzi sie nad tym co to znaczy 'nie
              przebywac ani minuty na boisku'. Niektorzy szukaja kwadratowych jaj i prowadza
              rozwazania w stylu, co by bylo gdyby oficjele zapomnieli wpisac zawodnika to
              protokolu a on jednak wszedl na boisko i strzelil, wiec teoretycznie nie byl w
              skladzie druzyny wiec niby nie byl na boisku ale strzelil itp.. Nie. Chodzi po
              prostu o to ze mozna strzelic bramke nie bedac fizycznie na boisku (nie
              przekraczajac fizycznie linii koncowej). Mysle ze juz duzo powiedzialem.

A kibicow Fulham przepraszam za przekrecenie nazwy klubu (literowka)
          • Gość: Zezik Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.chello.pl 29.10.03, 23:01
            Czemu mialby odgwizdac?? tzn sedzia rzucil pilke i bramkarz zlapal, czy ktos z
            Fulhamu ja kopnal wczesniej???
            • Gość: mmm Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 29.10.03, 23:53
              Nie nikt nie kopnal. Bezposrednio po rzucie sedziowskim bramkarz pocholowal
              sobie pilke jakies 2-3 kroki a potem podniosl.

Nie wiem czemu mialby odgwizdac. Wlasnie o to pytam? Jakie sa przepisy?
              • Gość: www Re: pytanie/zagadka latwa IP: 157.25.125.* 30.10.03, 13:29
                O ile się nie mylę bezpośrednio po rzucie sedziowskim ten sam zawodnik nie może
                dotknąć piłki więcej niz jeden raz
                • Gość: Zezik Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.chello.pl 30.10.03, 15:50
                  Chcialem sprawdzic to w przepisach ale nie ma osobnego artykulu zajmujacego
                  sie rzutami sedziowskimi. Wydaje mi sie ze rzut sedziowski jest to poprostu
                  kontynuowanie gry czyli bramkarz moze sobie podejsc z pilka i ja zlapac. Ale
                  moze jakis sedzie sie wypowie???
                  • Gość: www Re: pytanie/zagadka latwa IP: 157.25.125.* 30.10.03, 16:47
                    Oj chyba sie pomuliłem. Zasady nic nie mówią o tym jak sie zachować po rzucie
                    sedziowskim, czyli bramkarz mógł holowac piłkę:

Rzut sędziowski
                    4. Rzut sędziowski wykonuje się bez sygnału gwizdka. Przy wykonywaniu rzutu
                    sędziowskiego zawodnicy zajmują takie miejsca, aby sędzia mógł swobodnie
                    wykonać rzut.
                    5. Nie istnieje obowiązek uczestnictwa zawodników obu drużyn - czy
                    jakiegokolwiek zawodnika - przy wykonywaniu rzutu sędziowskiego.
                    6. Przy rzucie sędziowskim piłka musi zostać opuszczona, nie zaś rzucona ku
                    dołowi. Sędzia powinien trzymać piłkę w swojej dłoni, na wysokości bioder.
                    Wykonując rzut sędziowski sędzia odciąga rękę spod piłki i pozwala jej opaść.
                    7. Rzutem sędziowskim wznawia się grę przerwaną sygnałem gwizdka między innymi
                    na skutek:
                    - kontuzji zawodnika, zaistniałej bez naruszenia przepisów gry,
                    - wpływu działania z zewnątrz na przebieg gry z wyłączeniem okresu od wykonania
                    rzutu karnego do czasu poznania jego rozstrzygnięcia,
                    - konieczności usunięcia z pola gry lub jego najbliższego otoczenia osób
                    nieupoważnionych,
                    - uszkodzenia obowiązkowego wyposażenia pola gry,
                    - jednakowych, jednocześnie dokonanych przewinień przez zawodników przeciwnych
                    drużyn,
                    - konieczności udzielenia kary indywidualnej zawodnikowi za przewinienie nie
                    podlegające karze rzutu wolnego lub karnego,
                    - krótkotrwałego zaburzenia atmosferycznego uniemożliwiającego kontynuowanie
                    gry,
                    - nieuzasadnionego przerwania gry,
                    - awarii sztucznego oświetlenia.

Tu masz linka do zasad gry w pn:

www.pzpn.pl/pzpn/3/index.htm
                    • Gość: Zezik Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.chello.pl 31.10.03, 11:54
                      Mam przepisy ale nie mialem czasu ich dokladnie przejzec dlatego nie znalazlem
                      od razu rzutu sedziowskiego:) dzieki za cytacik
                      • Gość: matrek Re: pytanie/zagadka latwa IP: 195.205.179.* 31.10.03, 14:31
                        Czyli wchodzi zawodnik na zmianę - ale nie przekracza linii boiska tylko
                        biegnie wzdłuż niej, żeby wykonać rzut rożny, z którego bezpośrednio strzela
                        bramkę - czy tak? Albo wykonuje rzut z autu i też piłka wpada do bramki... Nic
                        innego mi nie przychodzi do głowy....
                        • Gość: www Re: pytanie/zagadka latwa IP: 157.25.125.* 31.10.03, 15:11
                          rzut rożny
                        • Gość: mmm Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.riv-eres.charterpipeline.net 31.10.03, 17:06
                          ehhhe

z autu bezposrednio nie mozna do bramki, o ile wiem.
                        • Gość: Zezik Re: pytanie/zagadka latwa IP: *.chello.pl 31.10.03, 19:50
                          Teoretycznie jest to wbrew zasada. zawodnik wchodzacy musi przekorczyc linie
                          boczna na srodku boiska. ew wolny z lini bocznej na srodku boiska... to
                          mogloby przejsc:) pozdr.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka