risk0 06.04.06, 15:32 Jestem grafikiem, projektuje layouty stron www w photoshopie. Chce kupic panel lcd 19'. Jaki bedzie najlepszy dla mnie? Z gory dziekuje za rade. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
swilczynski Re: Jaki panel lcd? 17.07.06, 15:44 witam, Z tego co piszesz najważniejsze na co musisz zwrócić uwagę to rodzaj matrycy zastosowanej w monitorze. Ma to ogromny wpływ na odwzorowanie i paletę kolorów - co w projektowaniu layoutów www jest niezmiernie istotne jak sądze. Zdecydowanie nie polecam monitorów na matrycy TN - najczęściej są to najtańsze modele. Matryca TN tak naprawdę generuje maksymalnie kilkaset tysięcy kolorów, reszta palety (16,2 mln) jest niejako emulowana. Polecam natomiast monitory na matrycach MVA (PVA, S-PVA) oraz IPS (S-IPS). One są w stanie wyświetlić pełną 24-bitową gamę kolorów, jeśli jednak pracowałeś do tej pory na porządnym CRT - i tak możesz poczuć przesiadkę. Jeżeli chodzi o konkretne modele - polecam przejrzeć www.lcdinfo.pl i testy w sieci. Wiadomo, firmy takie jak NEC, Eizo, iiyama czy samsung plus dobra matryca (patrz wyżej) i myślę, że można być usatysfakcjonowamym. Odpowiedz Link