Dodaj do ulubionych

Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wirowego?

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.02.05, 16:21
astroarek.blog.onet.pl/ 14-letni Arek podaje,że najszybszy pulsar IGR
J00291+5934 obraca się 600 razy na sekundę.Prędkość na powierzchni wynosi 30
tys. km/h, czyli 1/10 prędkości światła.Można zajrzeć na astronomia.pl skąd
te informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja(j) Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: 193.109.212.* 24.02.05, 16:33
      Chętnie wytłumaczyłbym to sobie rotacją osobliwości w BB, a następnie rotacją
      całego wszechświata - tylko w odniesieniu do czego? Pomysły?
      Ja(j)
      • Gość: Plank Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.02.05, 20:29
        Chodzi mi o taką zasadę,że trzymając odważniki w rękach na fotelu obrotowym
        ciężko jest rozkręcić się samemu do obracania na stale.
        • Gość: Ja(j) Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: 193.109.212.* 25.02.05, 08:47
          Gość portalu: Plank napisał(a):

> Chodzi mi o taką zasadę,że trzymając odważniki w rękach na fotelu obrotowym
          > ciężko jest rozkręcić się samemu do obracania na stale.

W przypadku twojego fotela znasz stan wyjściowy - brak rotacji => się nie
          rozkręcisz. W przypadku osobliwości - ? Jeśli powstała ona z wirującego W.
          Zgniotu, to i osobliwość mogłaby rotować. Ale fizycy tego bardzo nie lubią.
          Ja(j)
          • Gość: Plank Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 17:32
            Najprostsze odkrycia są największe.W systemie geocentrycznym dokładnie
            wszystkie ciała niebieskie poruszały się po sferach ruchem w przybliżeniu
            obrotowym.Dlaczego nie mówi się więc o tym że nie było wielkiego wybuchu tylko
            wielki wir?Pytanie retoryczne.
            • Gość: Ja(j) Wieli Wir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 18:19
              Gość portalu: Plank napisał(a):

> Najprostsze odkrycia są największe.W systemie geocentrycznym dokładnie
              > wszystkie ciała niebieskie poruszały się po sferach ruchem w przybliżeniu
              > obrotowym.Dlaczego nie mówi się więc o tym że nie było wielkiego wybuchu
              tylko
              > wielki wir?Pytanie retoryczne.

Jak mi by się to podobało! Ale bałbym się wyklęcia z FN.
              Pozdr. Ja(j)

• Gość: gosc Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 23:42
        Prawa fizyki są nieubłagane,jeśli ktoś wprawia sie w ruch na fotelu obrotowym
        to cały wszechświat musi się obracać w przeciwnym kierunku choćby w małym
        stopniu.Do czegoś to na pewno się powinno odnosić.
      • Gość: Speedy Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: 217.17.35.* 25.02.05, 10:35
        Polecam bajkę Stanisława Lema "Jak Mikromił i Gigacyan ucieczkę mgławic
        wszczęli" ) :)
        (przepraszam, jeśli przekręciłem nieco tytuł
        • lolita10 Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg 28.02.05, 19:39
          >Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wirowego?<

Drogi Planku, to naprawdę ciekawe pytanie.
          Co uruchamia dziecięcą zabawkę - wirującego bąka?
          Energia doprowadzona przez śrubę w środku.
          Co jest taką śrubą dla planet?

Całuski
          Lola
          • Gość: Plank Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.03.05, 01:24
            Gdybym nie wiedział jak jest to odpowiedziałbym,że materia wyrzucana jest w
            przypadkowych kierunkach na przykład z gwiazd.I jeżeli się to nie odbywa ściśle
            po radialnym promieniowym kierunku,to powstaje moment obrotowy na zasadzie
            reakcji zwrotnej.Stąd obrót.I orbity.
          • Gość: Ja(j) Bąki (pardon) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 11:28
            lolita10 napisała:

> Drogi Planku, to naprawdę ciekawe pytanie.
            > Co uruchamia dziecięcą zabawkę - wirującego bąka?
            > Energia doprowadzona przez śrubę w środku.
            > Co jest taką śrubą dla planet?

Lola jak zwykle dociekliwa.
            Nie śmiałbym podjąć się odpowiedzi na pytanie planka, ale...
            Chyba jednak lepiej porównywać planety (układy gw., galaktyki) do wody
            spuszczanej z wanny niż, za przeproszeniem, do bąka (ten ma widoczną śrubę w
            środku, co Lola rezolutnie zauważyła, planety - nie). Woda spuszczana z wanny
            wiruje wokół spustu w wyniku rotacji układu odniesienia, w którym się znajduje
            (rotacja Ziemi). Ziemia znajduje się w podobnym wirze wokół Słońca, Słońce w
            wirze galaktycznym, galaktyki ....
            Ostatecznie ja bym raczej pytanie postawił tak: czyżby przyczyną ruchu wirowego
            obiektów we wszechświecie należało doszukiwać się w rotacji wszechświata, a
            zatem - w rotacji osobliwości?
            Jeśli tak, to w odniesieniu do czego miałby on wirować?
            >
            > Całuski
            > Lola

PS. Czy zauważasz, ze atmosfera się jakby poprawia? Może bonobo wróci?

Pozdrowionka
            Ja(j)
    • Gość: LUCYFER G r a w i t a c j a IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 01.03.05, 04:52
    • ignorant11 A czy wszechświat ma rotację? 05.03.05, 02:15
      Sława!

Bo gdyby rotacja całego wszechświata była niezerowa, to mialby on moment pedu,
      czyli wyrózniony kierunek...
      :)))

a wtedy cała filozofia kosmologii brałaby w łeb...

Pozdrawiam i zapraszam na:
      Forum Słowiańskie
      • Gość: Plank Re: A czy wszechświat ma rotację? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 02:54
        Mówiąc nieściśle,z wypowiedzi ignoranta11 wynikało by że Ziemia nie ma momentu
        pędu,co nie jest prawdą.
        • losiu4 Re: A czy wszechświat ma rotację? 10.03.05, 12:38
          bardzo nieścisle mówiąc. Ziemia nie jest wszechświatem :)

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: ciekawy O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:44
      Pocisk wystrzelony z karabinu obraca się b. szybko wokół swej osi podłużnej.
      Czemu w trakcie swego lotu odchyla się od swego toru poziomego zgodnie ze swoim
      ruchem rotacyjnym???? Ktoś, coś mi tłumaczył o wirującym bąku dziecięcym, że
      też tak sie odchyla . Ale CZEMU!!
      • Gość: Plank Re: O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.03.05, 15:15
        Gość portalu: ciekawy napisał(a):

> Pocisk wystrzelony z karabinu obraca się b. szybko wokół swej osi podłużnej.
        > Czemu w trakcie swego lotu odchyla się od swego toru poziomego zgodnie ze swoim
        >
        > ruchem rotacyjnym???? Ktoś, coś mi tłumaczył o wirującym bąku dziecięcym, że
        > też tak sie odchyla . Ale CZEMU!!
        Nie bardzo rozumiem co ma znaczyć sformułowanie "zgodnie ze swoim ruchem
        rotacyjnym" Oś obrotu jest w przybliżeniu pozioma i pod wpływem grawitacji
        obraca się lekko w kierunku ziemi,ale chyba nie o to w tym pytaniu chodzi.Na
        środek ciężkości pocisku dziala siła grawitacyjna ciążenia ziemskiego.Do tego
        dochodzi wektor związany z prędkością obrotową,który w fizyce właściwie umownie
        ma kierunek dla pocisku poziomy.Jakiekolwiek niedokładności wykonania pocisku
        zaburzają jego tor lotu i celność.Zachodzi tu proste sumowanie wektorów dla
        ruchu obotowego i postępowego,które przez ruch obrotowy troszkę się
        komplikuje.Może ciekawy poda,w jakim kierunku natąpi odchylenie prawo lewo?
        góra dół? i w którą stronę obraca się pocisk -zgodnie z ruchem wskazówek
        zegara,czy przeciwnie patrząc od strony karabinu?To pytanie ma na celu
        skonkretyzowanie czy chodzi o odchylenie poziome,pionowe czy zaburzenie wirowania.
        • Gość: ciekawy Re: O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 16:22
          Jeślo pocisk obraca się w prawo to odchylenie jest w prawo. Jeśli w lewo to
          zbacza w lewo. Potocznie nazywa się to zboczenie, dewiacja. Poprawnie
          derywacja. Ale c z e m u tak jest!!
          • Gość: Plank Re: O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.03.05, 17:19
            Może wypowiedzą się jacyś fizycy.W internecie może być mało na ten temat.Pole
            grawitacyjne jest polem o gradiencie potencjału pionowym.Górna część pocisku
            znajduje się w polu o wyższym potencjale,dlatego ma przewagę dzialania.Do tego
            dochodzi opór powietrza.Takia jest moja sugestia w tej chwili.
          • Gość: Ja(j) Re: O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 18:51
            OT. A moja sugestia w tej chwili jest taka:
            Nad pociskiem powietrze jest rzedsze niż pod pociskiem (różnica wysokości).
            Pocisk obracający się zgodnie z ruchem wsk. zegara niejako "toczy się" po
            gęstszym powietrzu pod sobą i zbacza w prawo.
            Jednocześnie jego "czubek" wiruje na zagęszczonej przed sobą poduszcze
            powietrznej (efekt, za przeproszeniem, bąka).
            Ot i wsio co do mojej sugestii w tej chwili.
            Ale to w bardzo małym stopniu wyjaśnia ruch obrotowy we Wszechswiecie.
            Pozdr. Ja(j)
      • Gość: ciekawy Re: O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 10:04
        Nadal szukam kogoś, kto odpowie mi.
        • Gość: Plank Re: O!!!!!! Może tu mi ktos odpowie wreszcue. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.03.05, 14:51
          Wypowiedzi Planka i Ja(j) sa bardzo dorzeczne i nawet wyczerpujące.Co do ruchu
          wirowego w wszechświecie potrzebna jest niebanalna wyobraźnia przestrzenna.
          P.S. o wpływie różnicy ciśnienia przekonuje znany eksperyment ze szklanka
          napełnioną wodą.Jeżeli przykryjemy ją kartonikiem i odwrócimy "do góry nogami"
          przytrzymując kartonik,to po puszczeniu kartonika woda się nie wylewa-czyli
          powietrze ma większe podobieństwo do cieczy niż się wydaje.Nie doszukano się
          natomiast wcześniej podobieństwa eteru do cieczy.
        • Gość: LUCYFER Odpowiedzialem Ci. Grawitacja powoduje zawsze IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 09.03.05, 15:18
          ruch wirowy. Postudiuj troche fizyke to zrozumiesz szczegolowo jak to sie
          dzieje.
          • Gość: Plank Re: Odpowiedzialem Ci. Grawitacja powoduje zawsze IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 09.03.05, 16:46
            Ruch wirowy występuje też w skali atomowej,gdzie grawitacja odgrywa małą rolę.
    • Gość: delta Re: Skąd bierze się w kosmosie tyle ruchu wiroweg IP: *.dyn.optonline.net 10.03.05, 08:05

Gdyby sie wszystko nie krecilo w kolko,to jeszcze mogloby
      wyleciec poza Wszechswiat i zrobic sobie krzywde.

Podobnie jest zreszta z ludzmi.

Gdyby 20 latek wiedzial,ze swiat jest pelen gowna,tyle tylko ze
      roznego rodzaju to by sie wypial na Nature.

:))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka