Dodaj do ulubionych

pytanie z 8.11.2002

09.11.02, 07:18
Jest to kolejne pytanie na które nie ma odpowiedzi. Wrażliwość węchu jest różna w zależności od substancji. Na
przykład karbnonylek niklu jest wykrywany węchem w stężeniu 1 ppm, zaś metanol - 2000 ppm. W pytaniu nie
podano o jaką substancję chodzi. Jest to typowy przykład pytania, napisanego przez osobę niekompetentną, która
wartości, podawane w różnych popularnych opracowaniach jako przykładowe traktuje jako
prawdy do wierzenia. Podobne wątpliwości lodnoszą się do pytania z 6.11, na które większość fizjologów odpo-
wiada zupel;nnie inaczdej, niż sugeruje to autor pytania. Przykro, że jakość pytań w konkursie spada z
szybkością większą niż można by tego oczekiwać, przykro też że autorzy pytań "obsunęli" się do tematów
typowych dla bardzo słabych konkursów, gdzie podstawowe pytania dotyczą wasrtości liczbowych,które
naorawdę są w nauce często nie najważniejsze. A tyle jest interesujących spraw, o które można by
zapytać...
Obserwuj wątek
    • Gość: diabelek Re: pytanie z 8.11.2002 IP: *.netcom.ca 09.11.02, 07:40
      sylweta napisał(a):

> Jest to kolejne pytanie na które nie ma odpowiedzi. Wrażliwość węchu jest
      różna
      > w zależności od substancji. Na
      > przykład karbnonylek niklu jest wykrywany węchem w stężeniu 1 ppm, zaś
      metanol
      > - 2000 ppm. W pytaniu nie
      > podano o jaką substancję chodzi. Jest to typowy przykład pytania, napisanego
      pr
      > zez osobę niekompetentną, która
      > wartości, podawane w różnych popularnych opracowaniach jako przykładowe
      traktuj
      > e jako
      > prawdy do wierzenia. Podobne wątpliwości lodnoszą się do pytania z 6.11, na
      któ
      > re większość fizjologów odpo-
      > wiada zupel;nnie inaczdej, niż sugeruje to autor pytania. Przykro, że jakość
      py
      > tań w konkursie spada z
      > szybkością większą niż można by tego oczekiwać, przykro też że autorzy
      pytań "o
      > bsunęli" się do tematów
      > typowych dla bardzo słabych konkursów, gdzie podstawowe pytania dotyczą
      wasrtoś
      > ci liczbowych,które
      > naorawdę są w nauce często nie najważniejsze. A tyle jest interesujących
      spraw,
      > o które można by
      > zapytać...
      ----------

Co to za interesujace sprawy o ktore mozna by zapytac?
      • jkmjacek Re: pytanie z 8.11.2002 09.11.02, 08:45
        "Był czas przywyknąć". Ostatnie pytania ligii naukowej budzą tak wiele
        kontrowersji, że warto by było przemyśleć fakt czy nie jest to lekceważenie
        uczestników i czy w tym dalej brać udział?
        Reakcją ligii naukowej na postawiony problem będzie milczenie "do grbowej
        deski".
        Pozdrawiam JKM
        • Gość: skubi99 Re: pytanie z 8.11.2002 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 13:41
          Witam, ja miałem watpliwości co do dalszego uczestnictwa po pytaniu o skorupę
          oceaniczną.Stwierdziłem jednak,że to zabawa i nie ma sie czym
          przejmować,chociaż obecne milczenie Redakcji jest drażniące.Sądzę,że albo
          świętują i odpowiedzą we wtorek, albo nie "znaleźli" jeszce konkretnej
          odpowiedzi na cuda w klasyfikacji.Wracajac do pytania z 8.11, to odpowiedź
          znalazłem pod ręką,czyli w wydawnictwie"Świat Wiedzy".Po pytaniu z 6.11 kiedy
          trzeba było przetrząsnąć zasoby światowego internetu,to miła odmiana i świadczy
          o trosce Redakcji o nasze kieszenie.Martwi mnie jednak mała ilość Ligowiczów
          obecnych na forum, przeciez na pytaniu z 6.11 padło 80 osób, na pytaniu o
          zmysły 35, i co, tylko nieliczne głosy wyrażające wątpliwości.Czyżby pozostali
          nie mieli odwagi na kłotnie z Redakcją,Przecież to
          czysta "przyjemnośc".Pozdrawiam i niecierpliwie czekam do "następnego razu"
    • Gość: fanta-sprite Re: pytanie z 8.11.2002 IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 13:21
      Niestety, zgadzam się z przedmówcami... Zwyciężca tego konkursu będzie
      odznaczał się przede wszystkim niezwykłą biegłością w internetowym
      przeszukiwaniu "informacji-bardzo-dziwnych-i-niekoniecznie-specjalnie
      ważnych"... tylko,że z wartością nauki niespecjalnie związanych!

dzisiejsze,sobotnie pytanie- według danych,które znalazłam- zawiera dwie
      poprawne odpowiedzi.. i znowu dylemat, która jest lepsiejsza ??

zniechęcające... do konkursu....
    • Gość: ??? Re: pytanie z 8.11.2002 IP: *.zgierz.sdi.tpnet.pl 09.11.02, 17:29
      Nawet redakcja chyba nie wie, bo do tej pory nie ma odpowiedzi na portalu..
    • bbr Re: pytanie z 8.11.2002 09.11.02, 21:15
      Uważam Sylweto, że się czepiasz (bez urazy). Pytanie zadane było o wywołanie
      ***najlżejszego*** odczucia zapachu/smaku.

Inną sprawą jest trudność odszukania źródła podającego wartość spośród tych do
      wyboru w pytaniu.
      Ja znalazłem: ("ile razy bardziej wrażliwy jest zmysł węchu od zmysłu smaku?")

www.northland.cc.mn.us/biology/AP2/AP2notes/AP2smelltastenote
      s.htm

- podaje "20000"

www.phys.uni.torun.pl/~duch/Wyklady/kog-m/03-d.htm

- podaje "10000"

dalej nie szukałem, wbiłem odp. 25000 jako zgadzającą się w rzędzie
      wielkości.

pozdrawiam serdecznie.
    • sylweta Re: pytanie z 8.11.2002 11.11.02, 01:48
      Niestety, upieram się przy swojej racji. Pytania w konkursie naukowym muszą mieć charakter naukowy, a to znaczy
      że muszą być precyzyjne.Podstaqwiwa zasada obowiązująca przy konstruowaniu pytań tego typu mówi zresztą, że
      pytanie musi być precyzyjnie sformułowane . Różnica w progu dla różnych substancji takiej wielkoąsci, jak podałam
      w przykładzie dyskwalifikuje pytanie całkowicie. Do tego, jak wynika z poprzedniego postu (i z moich poszukiwań)
      różne żródła podają różne wartości. Więc kto decyduje, które żródło jest ma rację??? Jeśli dwa wiarygodne żródla
      podają jako prawidlowe odpowiedzi 10000 i 20000, to znaczy że odpowiedź "25000" jest z cała pewnością
      nieprawidlowa. Łatwo było przecież napisać "między 10000 a 30000" i wtedy było by OK. Tyle, że
      autorowi pytania nie starczyło wiedzy (bo pewnie w pierwszym znalezionym materiale było "25000"), ani znajomości
      zasad konstruowania pytan testowych (niżej podpisana zajmuje się tym od kilkunastu lat).
      pzdr
      Sylweta
      • alberto Re: pytanie z 8.11.2002 11.11.02, 12:52
        A ja znalzłem tekst, w którym jest mowa i o cząsteczkach i o tych nieszczęsnych
        25000.
        Inna sprawa, że nie wiem jak to się ma do innych substancji.

www.towson.edu/~probinso/Dissertation/ themes/body/senses.html
        www.stoneworks.com/scaa1_archive/reidy1.html
      • Gość: I znowu angielskie Re: pytanie z 8.11.2002 IP: *.zgierz.sdi.tpnet.pl 11.11.02, 16:17
        Znowu angielskie żródła!!!Wynika z tego ,że ten język jest obowiazujacy na
        Gazecie i oczywiście kongres w Orlando!
        • Gość: thrunduil Re: pytanie z 8.11.2002 IP: 157.25.125.* 12.11.02, 13:25
          czyzby pytanie zostalo tajnie uniewaznione czy tez redakcja jeszcze nie
          znalazla odpowiedzi

jest odpowiedz na pytanie wczesniejsze, na pytanie pozniejsza
          ale na niniejsze brak
          • jkmjacek Re: pytanie z 8.11.2002 12.11.02, 13:32
            Kochana redakcjo - odpowiedzi nam brak na to pytanie! nie wspomnę już o źródle
            pisanym w języku polskim. Jak wynika z lektury ww. znowu są wątpliwości.
            Pozdrawiam JKM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka