Dodaj do ulubionych

Kosmiczny turysta

07.04.07, 13:46
Każdy chyba miał do czynienia z Wordem czy Excelem (bezwstydna propaganda
tutaj: używaj OpenOffice UX albo cię pingwin zje). Otóż osoba, któ¶a stała za
tymi dwoma produktami dzisiaj ma polecieć w kosmos jako piąty na świecie
prywatny kosmiczny turysta. Jak wszyscy poprzedni, poleci Sojuzem (swoją
drogą, ironią jest, że pierwsi prywatni turyści kosmiczni lecą w kosmos
korzystając z usług państwa słabo kojarzącego sie z kapitalizmem). Cel?
Oczywiście, ISS.

Cena lotu, według różnych źródeł, wynosiła od 20 do 25 milionów $. Drobiazg.

Jeśli nic się nie opóźni, odlot ma nastąpić o 1731 GMT.

Materiały:
http:\\www.charlesinspace.com\ - Blog samego miliardera. Można też tam
obserwowac na żywo start.
www.spaceflightnow.com/station/exp15/status.html - spaceflightnow
będzie prowadzić relację na żywo z startu Sojuza.
en.wikipedia.org/wiki/Soyuz_spacecraft - Cóż to właściwie jest Sojuz?
Jeden z najstarszych i najbardziej bezpiecznych załogowych statków
kosmicznych, jakich zna historia. Co by nie mówić o Sowietach, to akurat im
wyszło.

en.wikipedia.org/wiki/Image:Space_Shuttle_vs_Soyuz_TM_-_to_scale_drawing.png
- Porównanie wizualne Sojuza i wahadłowca.

Inne:
www.spaceflightnow.com/station/exp15/070406preview.html
www.space.com/missionlaunches/070405_exp15_simonyi.html
Obserwuj wątek
    • madcio Ups. Zapomniałem... 07.04.07, 14:00
      ...o jednym drobiazgu: personaliów. :o

Tym kosmicznym turystą jest Charles Simonyi.
      • leonard3 Re: Ups. Zapomniałem... 07.04.07, 15:04
        Wesolych swiat mad-madcio. Co do prywatnych turystow - nic oni do nauki nie
        wnosza. Akurat tutaj dla public relations programu kosmicznego byloby
        duzo lepiej zeby kupiono 50 milionow czekoladowych jajek wielkanocnych
        dla wszystkich dzieci w Afryce.
        • madcio Re: Ups. Zapomniałem... 07.04.07, 15:15
          >Co do prywatnych turystow - nic oni do nauki nie wnosza.
          Pomijając eksperymenty, jakie ów turysta ma przeprowadzić na pokładzie, sam fakt
          istnienia turystyki już teraz daje nadzieję na to, że załogowe pojazdy kosmiczne
          będą mogły być komercyjnie opłacalne. Pośrednio do nauki turystyka wiele
          wniesie, choćby dzięki obniżeniu cen za lot w kosmos - nie tylko ludzi, ale i
          ładunków, w tym satelitów badawczych i naukowych.

> Akurat tutaj dla public relations programu kosmicznego byloby
          > duzo lepiej zeby kupiono 50 milionow czekoladowych jajek wielkanocnych
          > dla wszystkich dzieci w Afryce.
          Jak ty z czymś wyskoczysz... najlepszą rzeczą dla public relations programu
          kosmicznego byłoby odkrycie życia poza nasza planetą. Za TO podatnicy by chętnie
          zapłacili, a NASA utonęłaby w morzu dolarów.
    • madcio Re: Kosmiczny turysta 08.04.07, 12:36
      Nieraz mnie tu wyzywano od lewaków... jeśli ja jestem lewustem, to ciekawe, co
      byście powiedzieli na tego... :>

www.thenation.com/blogs/notion?bid=15&pid=183428
      Szczególnie uroczy jest "carbon footprint", który wyraźnie wskazuje, że facet
      gó.. wie, o czym pisze (to NORMALKA dla różnych debili akurat). Zagrożenie
      środowiskowe tworzone przez startujacego Sojuza jest podobne do szkód
      środowiskowych powodowanych prez jeden przelot transatlantycki Boeninga. Których
      odbywa się dziennie tysiące.

Pomijam już ideolo i bełkot typu "ten ch..ek leci w kosmos, a dzieci w Eitopii
      głodują!", bo mi się już niedobrze robi od ekstremy lewicowej i prawicowej, tak
      w ogólności.

Na tego typu tekściory tu na forum zawsze miałem odpowiedź w postaci propozycji
      sprzedania komputera i rozdania kasy owym głodującym. W ich oczach komputer to
      burżujski luksus, niemal nieodróżnialny od luksusowego jachtu - i to, i to
      daleko poza ich zasięgiem.
    • leonard3 Re: Kosmiczny turysta 08.04.07, 12:44
      Madcio, wiem , ze to bedzie dla ciebie cios. Ale ja wiem z pewnoscia i
      udowodnilem to, ze w Kosmosie nie ma zadnej innej inteligencji poza ludzka.
      • madcio Re: Kosmiczny turysta 08.04.07, 13:35
        > Madcio, wiem , ze to bedzie dla ciebie cios. Ale ja wiem z pewnoscia i
        > udowodnilem to, ze w Kosmosie nie ma zadnej innej inteligencji poza ludzka.
        No, to było dobre. :)

Czekam na uzasadnienie w takim razie. :D Zwięźle i na temat, please.
        • Gość: z Enesu Re: Komiczny turysta IP: *.rtk.net.pl 08.04.07, 13:55
          > Madcio, wiem , ze to bedzie dla ciebie cios. Ale ja wiem z pewnoscia i
          > udowodnilem to, ze w Kosmosie nie ma zadnej innej inteligencji poza ludzka.

Wygląda na to, że L3 ma Go za Głupca,
          albo chlapnęło mu się, zwyczajnie ;D
          • madcio Re: Komiczny turysta 08.04.07, 16:13
            Go? Czyli kogo? Boga? Czemu sądzisz, że Bóg miałby tworzyć wiele rodzajów istot
            inteligentnych?

No cóż, leo przynajmniej jest konsekwentny - o kosmitach czy innych konkurentach
            do miana "Korony stworzenia" w Biblii nie ma.
            • Gość: z Enes Re: Komiczny turysta IP: *.rtk.net.pl 08.04.07, 22:13
              > Go? Czyli kogo? Boga? Czemu sądzisz, że Bóg miałby tworzyć wiele rodzajów
              > istot inteligentnych?

Q..., ciotę intelektualną masz dziś, czy coś innego ?
              Jak L3 neguje istnienie innej inteligencji niż ludzka tzn., że jest Ateistą.

P.s.
              Co to za śmieci wloką się za Twoimi postami jak smród za L3 wojskiem ?
              (na stronie spoko ;)
              • madcio Re: Komiczny turysta 08.04.07, 23:22
                > Jak L3 neguje istnienie innej inteligencji niż ludzka tzn., że jest Ateistą.
                Czepiasz się. Jasne było, że nie miał na myśli Boga, tylko kosmitów.

> Co to za śmieci wloką się za Twoimi postami jak smród za L3 wojskiem ?
                Link do diagramu przepływu wywołuje sraczkę w oprogramowaniu forum. JEśli
                Michnik to czyta, to informuję go uprzejmie, że przepłacił za swoich
                ynformatyków. :> Nie martw się, i tak niedługo zmienię go na jakąś inną wku..ałkę.
                • no_login off topic 09.04.07, 00:02
                  > JEśli
                  > Michnik to czyta, to informuję go uprzejmie, że przepłacił za swoich
                  > ynformatyków.
                  Jeśli to "coś" w Twoim sigu miało być aktywnym linkiem
                  otwierającym się w nowym oknie, to przeczytaj dokładniej
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1&w=15740694
                  wtedy otrzymasz :
                  Nauka kontra wiara
                  • madcio Re: off topic 09.04.07, 14:26
                    Nie, mój drogi. Nie problem jest z łamaniem linku (to byłoby jeszcze zrozumiałe,
                    choć parę linii kodu by skutecznie temu zapobiegło), tylko w tym, że nie wiadomo
                    skąd pojawiają się śmieci HTMLowe, których nie było w opcji Sygnaturka w
                    Ustawieniach forum. Ręczne poprawianie automatycznie wygenerowanej sygnaturki
                    daje radę, ale dlaczego muszę to robić, skoro w ogóle jest taka możliwość, jak
                    sygnaturki?

Innymi słowy, to co się pojawia w odpowiedzi poniżej "--" mocno się rozjeżdża z
                    tym, co ja wpisałem w Ustawieniach forum. Skutek widać po zapostowaniu. Wstyd.

Sprawdzić można łatwo - w sygnaturce jest tylko sam link, potem kreska, potem
                    "Nauka kontra wiara", a niżej link do mojej strony, który wyświetla się w pełni
                    prawidłowo.
                • Gość: z Enes Re: Komiczny turysta IP: *.rtk.net.pl 09.04.07, 22:01
                  > > Jak L3 neguje istnienie innej inteligencji niż ludzka tzn.,
                  > > że jest Ateistą.
                  > Czepiasz się. Jasne było, że nie miał na myśli Boga, tylko kosmitów.

Chciałem się tylko upewnić, że podobnie jak ja wierzysz też w istnienie wyższej
                  inteligencji niż ludzka.

> > Co to za śmieci wloką się za Twoimi postami jak smród za L3 wojskiem ?
                  > JEśli Michnik to czyta, to informuję go uprzejmie, że przepłacił za swoich
                  > ynformatyków...

Nigdy mu w pełni nie ufałem, tu zaś myślę,
                  że nie przepłacił tylko zaoszczędził...wiadomo ;)
                  • madcio Re: Komiczny turysta 11.04.07, 21:57
                    > Chciałem się tylko upewnić, że podobnie jak ja wierzysz też w istnienie
                    > wyższej inteligencji niż ludzka.
                    Zdefiniuj "inteligencja wyższa niż ludzka". Jeśli masz na myśli Boga, to moja
                    sygnaturka raczej jasno stawia sprawę, co o tym sądzę.
    • Gość: leonard3 Re: Kosmiczny turysta IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.07, 13:51
      Kolejna wersja teorii ewolucji - w tym watku zawarlem kompletne uzasadnienie,
      ze jedyna inteligencja mozliwa w kosmosie - to tylko inteligencja ludzka.
      Wypij dwie kawy i wez tabletki gingko biloba na czasowe podniesienie ci
      inteligencji. Inaczej mozesz miec problemy ze zrozumieniem mojej zaawansowanej
      logiki
      • madcio Re: Kosmiczny turysta 08.04.07, 16:15
        Potrafisz ją tu w streszczeniu przedstawić? Nie chce mi się szukać twoich
        genialności w tym wątku.

> Inaczej mozesz miec problemy ze zrozumieniem mojej zaawansowanej
        > logiki
        Och, przypuszczam, ze mogę mieć problem z zrozumieniem twojej logiki, ale nieco
        z innego powodu. ;) Ale na razie chcę toto zobaczyć. Dawaj, nie wstydź się.
      • 1410_tenrok W żrednioweiczu nie takie rzeczy udowadniano 08.04.07, 19:38
        - że ziemia jest płaska
        - że słońce kręci się wokół ziemi, która stanowi centrum wszechświata

Daj sobie na uspokojenie, weź dwie viagry i zajmij się czymś zabawniejszym,
        niźli ściemniactwem.
        • leonard3 Re: W żrednioweiczu nie takie rzeczy udowadniano 08.04.07, 22:00
          tenrok, nie powinienis tak Madciowi dokuczac. Czy on naprawde viagry
          potrzebuje? Myslalem o podniesieniu mu inteligencji a nie fiuta.
          • leonard3 Re: W żrednioweiczu nie takie rzeczy udowadniano 08.04.07, 22:07
            Madcio, No naprawde co za roznica gdzie ty to przeczytasz.
            Dowod zawarlem w 4 ostatnich postach w temacie Ewolucja.
            Nie ma inteligencji innej w kosmosie niz ludzka. Szkoda cholera.
            • madcio Re: W żrednioweiczu nie takie rzeczy udowadniano 08.04.07, 23:38
              Nie wiem, jaki ty masz problem, by to wszystko zwięźle powtórzyć w jednym poście.
          • 1410_tenrok Ty wogole jestes w stanie czytac ze zrozumieniem? 09.04.07, 00:57
            Udajesz teologa przy każdej okazji i wymądrzasz sie jak psiur. A twój problem
            leży w tym, że aby coś udowodnić, to trzeba najpierw udowodnić istnienie Boga.
            A jego istnienie opiera się na prostym założeniu, że istnieje. Jak np.,
            zakładam, że istnieje wielki Mamut na Proximie Centauri. I wierzę w tegoż
            święcie.
            Kiedyś, kiedy stała za tą Twoją wiarą Swięta inkwizycja, można było uznać, że
            to ma mocne podstawy (Index Librorum Prohibitorum, Stosy, łamanie kołem i te
            rzeczy). Obecnie, większość świata ma to w nosie, a kwestia wiary, to takie
            świąteczne baju, baju. Bardziej wykorzystywane do celów politycznych.
            Możesz sobie pisać o ewolucji, ile chcesz, jak chcesz. Ba, możesz nawet wydać,
            elementarz dla dzieci (sfinansowany przez aktualny men), który udowodni, że
            istnieje jedna zaludniona planeta z dobrem stworzonym przez stwórcę jakieś 7
            tysięcy lat temu. I możesz zakrzyczeć wszelkie dowody, ba nawet ich zakazać.
            Nie zmieni to jednak faktu, że jest inaczej. I tyle.
            Więc gadaj zdrów, ponieważ jesteś w tym słodki Leosiu! A żyjemy w Demokracji,
            kurna olek pomidorek!
            • Gość: Leonard3 Re: Ty wogole jestes w stanie czytac ze zrozumien IP: 83.238.146.* 09.04.07, 12:25
              Tenrok podzielam twoje zdanie. Jeszcze nic lepszego od demokracji
              i denaturatu nie wymyslono. No moze jeszcze glikol tez bym wlaczyl bo
              mniej pali od denusia.
              • Gość: ch Re: Ty wogole jestes w stanie czytac ze zrozumien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 15:31
                Gość portalu: Leonard3 napisał(a):

No moze jeszcze glikol tez bym wlaczyl bo
                > mniej pali od denusia.

Leoś, nie wygłupiaj się. Denaturat tylko wstrętnie śmierdzi, a glikol etylenowy
                to śmiertelna trucizna.
                • leonard3 Re: Ty wogole jestes w stanie czytac ze zrozumien 09.04.07, 18:28
                  Dziekuje bracie ch za ostrzezenie, bo juz mialem sie podlczyc do chlodnicy
                  mojego Cadillaca. No coz wiadomo, od denusia rozumku nie przybywa.
                  • 1410_tenrok A więc o co Ci biega Leosiu? 09.04.07, 21:30
                    Zamierzasz robić na tym forum za alfę i omegę? A jeździsz, przepraszam za
                    wyrażenie, cadillaciem i jeszcze do tego wykradasz mu glykol. rozumiem teraz
                    twoje fazy i brak opamiętania w quasifilozofycznych rozmyślaniach, bardziej
                    eluberacjach.
                    Uznajesz myślących inaczej ze pokręconych, no ciekawostka! Ale co zostało Ci po
                    tym, kiedy Swięte Uficjum nie jest tym już, czym było kiedyś.
                    A wszechświat pędzi naprzód. Kolejne nisko budżetowe teorie odnośnie jego
                    powstania powstają na podobieństwo big-bangów. No, nie wiem, czy z ziemi można
                    dojść do spójnej teorii na ten temat, która do tego jeszcze się obroni.
                    Znajduję to zabawnym. Wszechświat jest zbyt wielki i zbyt nieogarniony, aby
                    można było go tłumaczyć jakimś Jahwem wywodzącym się z pogranicza Synaju lub co
                    gorsza, Big Bangiem. Co było prze big-bangiem? Bang-Bing?
                    Człowiek jest nadal zbyt głupi, aby był w stanie cokolwiek o tym powiedzieć.
                    Nawet człowiek na fazie po glykolu z, przepraszam za wyrażenie, cadillaca.

Wesołych świąt etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka