pomruk 03.06.08, 02:48 Planetę tylko 3 razy cięższą od Ziemi odkryli polscy uczeni. Tym razem wokół słabej gwiazdki (czerwonego lub brązowego karła). www.rp.pl/artykul/142904.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madcio Re: Nowa, mała planeta. 03.06.08, 22:51 > Planetę tylko 3 razy cięższą od Ziemi Sprawdzałeś, jaki mają margines błędu? Trochę za duży, jak na mój gust. Powodem jest brak pomiarów z nader istotnych momentów. :( > odkryli polscy uczeni. Ehhhm. "Z pomocą wyżej wspomnianych" byłoby w porządku. Nikt sam nie robi soczewkowań grawitacyjnych. Sama planeta to zamrożona skorupa w każdym wypadku. Znaczenie ma bezpośredni dowód, że planety są w stanie formować się nawet w układach protoplanetarnych o bardzo niskiej masie. Papier jest tu, jakby ktoś chciał szczegółów, od których mózg uszami wycieka: arxiv.org/abs/0806.0025 Ja zrozumiałem tyle z tego, że... dość kiepsko im wyszło. :) Margines błędu gigantyczny, brak pomiarów z ważnych momentów soczewkowania (widać to na dolnym obrazku z rysunku nr 1), przedzieranie się w chaszczu ogromnej ilości modeli. Sam bym pierwszy wrzucił na grupę, gdyby było to coś bardziej pewnego. :) Odpowiedz Link Zgłoś