Dodaj do ulubionych

programy komputerowe

21.03.04, 15:35
Miałem ostatnio ze swoimi studentami ciekawe zajęcia (konwers z kryminalistyki) na temat programów komputerowych. Zastanawialiśmy się nad piractwem i sposobami przeciwdziałania.

Pytanie do Was:
Kupujecie czasem programy komputerowe?
Używacie nielegalnego softu?
Jeżeli kupujecie, to dlaczego?
Jeżeli instalujecie nielegale to dlaczego?

PS. ewentualne opinie wykorzystam (oczywiście anonimowo) w prezentacji dotyczącej problematyki nielegalnego oprogramowania na konferencji w Cluj (Rumunia) w maju br.
Obserwuj wątek
    • perlailotr Re: programy komputerowe 21.03.04, 15:37
      I od razu odpowiadam sam sobie, żeby nie było, że jestem poza tym :-)

1. czasem kupuję - mam legalny edytor tekstów na Maca, system dla PC, Corela (9 pl), ostatnio kupiłem Pajączka bo mi się podoba.
      2. czasem używam - szczególnie tego, którego nie da się kupić w Polszcze ni na Litwie ni na Świętej Żmudzi :-)
      3. kupuję, bo lubię mięc spokojne sumienie
      4. zwykle z ciekawości jak toto działa...
    • salo Re: programy komputerowe 21.03.04, 18:20
      perlailotr napisał:

> Kupujecie czasem programy komputerowe?

Tak, ale tylko to co muszę :) Np. nie posiadam żadnych gier, ani legalnych, ani
      nielegalnych :)

> Używacie nielegalnego softu?

Tak, chociaż przyznaję, że bardziej dotyczy to pracy niż domu.
      Firma tylko nas poucza, że piractwo jest be, ale niestety nie zapewnia
      oprogramowania legalnego w takich ilościach jakie są niezbędne :(

> Jeżeli kupujecie, to dlaczego?

Żeby mieć licencję :)

> Jeżeli instalujecie nielegale to dlaczego?

Zwykle tak jak Ty - z ciekawości.
      Częściej jednak w tym celu korzystam z wersji trialowych, testuję, sprawdzam
      możliwości i zastanawiam się do czego może mi się przydać. Ostatnio np. kilka
      graficznych m.in. corela 11 (na 60 dni), niezły jest nawiasem mówiąc, ale
      pewnie już mają nowszego.

Tak poza konkursem: nie lubię wersji demo :(
    • radexior Re: programy komputerowe 21.03.04, 20:10
      perlailotr napisał:

> Pytanie do Was:
      > Kupujecie czasem programy komputerowe?

Zdarzy się

> Używacie nielegalnego softu?

Nie wiem. Nie znam litery prawa i nie mam pojęcia czy program sciągnięty z kaazy tylko na własny użytek to już illegal. Czas temu straszyli nalotami na Śląsku. Jacyś znawcy wypowiadali się, że coś takiego jest jednak legalne.

> Jeżeli kupujecie, to dlaczego?

Czy kupuję nielegalne? Nie

> Jeżeli instalujecie nielegale to dlaczego?

Odpowiedź prosta jak Al. Bielska. Bo legalny office2000 to wydatek kilkuset złoty( albo nawet ponad 1000). Niewielu stać na taki zakup.

> PS. ewentualne opinie wykorzystam (oczywiście anonimowo) w prezentacji dotycząc
      > ej problematyki nielegalnego oprogramowania na konferencji w Cluj (Rumunia) w m
      > aju br.
      >

A w Rumunii mają już prąd?;)
      • salo Re: programy komputerowe 21.03.04, 20:42
        ostatnio pojawił się office za niecałe 500 złotych, dla uczniów, nauczycieli
        itp.
        • perlailotr Re: programy komputerowe 21.03.04, 22:46
          Nazywa sie to licencja "edu" - nie ma dolaczonego Accesa.
          Jej waznosc uplywa w momencie zaprzestania nauki i/lub pracy w oswiacie.

Office'a mozna miec tez za darmo - opensource'owy projekt "open office" dla wszystkich platform. Stosunkowo dobrze odczytuje pliki worda i pozwala na ich edycje, podobnie z excelem.

Skoro mozna miec za darmo, to...
          to po co placic?
          • radexior Re: programy komputerowe 21.03.04, 23:44
            Office to był tylko przykład.
          • man_x Re: programy komputerowe 22.03.04, 22:55
            perlailotr napisał:

> Nazywa sie to licencja "edu" - nie ma dolaczonego Accesa.
            > Jej waznosc uplywa w momencie zaprzestania nauki i/lub pracy w oswiacie.

Sprawdzilem na Microsoft\Polska:

"Korzystaj, jak długo zechcesz ( Licencja udzielona na produkt jest licencją
            wieczystą tzn. po zakończeniu nauki można nadal używać oprogramowania)!"

pzdr
            • perlailotr Re: programy komputerowe 22.03.04, 22:59
              Ale "do roboty" to juz nie wykorzystasz bo nie wolno.
              Tego zapisu chyba wczesniej tez nie bylo... Ale moge sie mylic.

pzdr
    • fockx Re: programy komputerowe 22.03.04, 09:40
      Właśnie z tych względów zastanawiam się na przyjście na Linux i gdyby nie trudna
      konfiguracja to mpewnie już bym to zrobił. Naturalnie każdy chciałny posłuygiwać
      się legalez progz, ale nie te fundusze :( Z tych samych względów ludzie
      przestali kupować płyty audio. A właśnie dlaczego nie mógłby funkcjonować wtórny
      rynek używanych programów? Proszę wytłumacz mi to pod kątem prawnym...
    • basturk no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 20:16
      no własnie legalne / nielegalne????
      ponoć ściągnięta/skopiowana (tylko 1 kopia) programu na własny uzytek jest
      legalna....
      tak samo z muzyką
      tak wiec chyba juz nie wiadomo co jest legalne a co nie... ;/
      moze wy coś wiecie wiecej co jest legalne a co nie, bo jak chodzi o firmy to
      raczej wątpliwoscie nie ma ale co z ze zwykłymi domownikami??/
      • perlailotr Re: no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 21:46
        Wszystko wiadomo Basturk ;-)
        Dokladnie wszystko.
        Legalne jest jezeli kupisz licencje i uzywasz programu zgodnie z nia. Jezeli go kradniesz skadkolwiek (z sieci, od kolegow itp) to niezaleznie w ilu kopiach instalujesz, jest to nielegalne. I tyle.
        A czy Cie na tym zlapia czy nie, to juz zupelnie inna historia.

Pozdrowienia
        • fockx Re: no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 21:54
          A co z rynkiem wtórnym?????? Dlaczego nie może istnieć?
          • Gość: basturk Re: no włąsnie legalne / nielegalne IP: 80.51.254.* 22.03.04, 22:24
            hmm gdzieś czytałem (wypowiadał sie jakiś ekspert i chyba słysząłem w tv czy
            radiu) że możliwe jest posiadanie 1 kopii na łasny uztek bez żadnej
            konsekwencji i wogóle.. ale tak jak mówie gdzieś wyczytłaem i usłyszałem. nie
            wiem na ile to prawda ale wypowiadał sie jakis prawnik..
            • perlailotr Re: no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 22:26
              W niektorych przypadkach licencja na uzywanie programu przewiduje mozliwosc zrobienia tzw "kopii bezpieczenstwa". Ale nijak ma sie to do instalowania nielegalnego softu ;-)

Pozdro
          • perlailotr Re: no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 22:25
            Foksik, kurna, przeciez Ty niemal prawnik jestes.... a takie pytania zadajesz.
            Kupujac program nie kupujesz produktu tylko licencje na jego uzywanie zgodnie z postanowieniami umowy. Czyli, jezeli nabywasz pudelko z Officem, nie rozpakowujesz go, nie instalujesz programu i odsprzedajesz swojemu sasiadowi z gory to jest wszystko ok. Ale jezeli po otwarciu i instalacji dochodzisz do wniosku ze Office to shit i ze trza go sprzedac to juz jestes poza prawem, bo warunki licencji przewidywaly _jedna_ instalacje.

Greetz
            • Gość: basturk Re: no włąsnie legalne / nielegalne IP: 80.51.254.* 22.03.04, 23:03
              hmmm to co z reinstalacją??? czy na to potrzebna jest nowa droga licencja
              czyli zakup nowego programu????

za odpowiedź na moje pytanko dzieki..
              • perlailotr Re: no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 23:07
                Gość portalu: basturk napisał(a):

> hmmm to co z reinstalacją???

zalezy Basturk. czytac trzeba umowy ;-)
                niekiedy wolno, niekiedy nie wolno. z tego co pamietam, to w wiekszosci przypadkow jest prawo do instalacji i uzywania na jednym komputerze. ale glowy sobie uciac nie dam...

Na temat małego miękkiego czytaj tu:
                www.microsoft.com/poland/licencje/
                • basturk oki dzięki 23.03.04, 16:56

• basturk oki dzieki 23.03.04, 16:57

• fockx Re: no włąsnie legalne / nielegalne 22.03.04, 23:18
              No dobra ale dlaczego umowy licencyjne są traktowane jako umowy przystąpienia,
              przecież zgodnie z art. 67 ustawy o prawie autorskim 3. Jeżeli umowa nie stanowi
              inaczej, licencjobiorca nie może upoważnić innej osoby do korzystania z utworu w
              zakresie uzyskanej licencji. No właśnie "Jeżeli umowa nie stanowi inaczej" czyli
              pośrednio jest dopuszczona swoboda umów...
    • Gość: swerd z innej półki- mp3, wav IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 07:44
      tak sie zastanawiam nad jedną sprawą

mam w domu w cholere kaset- oryginałów. ponieważ siadł mi magnetofon to ściągam
      to wszystko z p2p

i teraz pytanie, czy posiadanie tego na dysku jest legalne czy nie?

podobno jak sie ma oryginał to można sobie zrobić kopie na własny użytek, ale
      czy to dotyczy relacji MC->CD?
      • fockx Re: z innej półki- mp3, wav 23.03.04, 08:45
        Przypuszczam, że sprawa wygląda tak, że jeśli masz kasety z pirackiego Taktu to
        naturalnie nie :)
        • Gość: swerd Re: z innej półki- mp3, wav IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 23.03.04, 19:03
          nie rób ze mnie idioty, poważnie się pytam
          • fockx Re: z innej półki- mp3, wav 23.03.04, 22:53
            Na chłopski rozum powinno to być w prawie czyli ok, ale jak znam życie a nie
            jestem w stanie odpowiedzieć autorytatywnie to pewnie jest jakaś zagwozdka :(
            Pewnie chodzi o dźwięk cyfrowy który jest na cd a już na MC go ni ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka