Dodaj do ulubionych

Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 15:04
No właśnie, takie wieści przynoszę z administracji, że jakaś firma zaczęła
kopać światłowód przez Budowlanych (rzeczywiście, wypatrzyłem dziurę w sam
raz na światłowód robioną przez tą firmę, co zajmuje się sygnalizacją
świetlną, co jest możliwe) i ma zamiar okablować całe osiedle A, a też coś
mówili, że generalnie to plany są na całe miasto. Na dodatek jest to podobno
firma gminna! Tyle, że na razie wszystko u nas w administracji opiera się na
ustaleniach ustnych i nikt nie widział dotąd żadnego papierka.

Strasznie tajemnicza sprawa...

No i nie wiem co zrobić, bo właśnie miałem zamiar brać się za podłączanie do
neta sąsiadów... I nie wiem czy ich podłączać czy czekać na tą firmę widmo,
jakich w ostatnich 2 latach było już u nas na osiedlu wiele...

Może Perła i Łotr wie coś więcej na ten temat, skoro ponoć gminna?
Obserwuj wątek
    • perlailotr Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? 09.07.04, 15:38
      Swiatlowody to robota PEC-u. Mają zostać doprowadzone do osiedla A i B. Osiedle A pilotazowo bedzie podlaczane do netu w ramach projektu eTychy. Testy maja byc przeprowadzane na Balbinie - tutaj swiatlowod juz jest. Na marginesie - Leclerc rosnie, dzisiaj widzialem pierwsze postawione mury.
      Projekt eTychy ma byc w przyszlosci czyms podobnym do www.e-wro.pl/ zaklada podobna technologie i tez korzysta ze swiatlowodow kladzionych normalnie wraz z rurami cieplowniczymi i umozliwiajacymi monitoring ciepla. Do monitoringu wykorzystuje sie znikoma czesc pasma, dlaczego by reszta nie puscic uslug telekomunikacyjnych? :-)

Papierek tez mam ;-) A wlasciwie prezentacje projektu. Ale, ze to na razie wczesne stadia to pozwole sobie jej nie ujawniac.

Pozdrawiam
      • Gość: basturk Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: 80.51.254.* 09.07.04, 17:53
        wydaje mis ie ze juz o czyms takim pisaęłm z pół roku temu, no i nasz radny to
        potwierdził wiec sie zaczeło
        • Gość: Paweł Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 18:04
          Tak, ciągle gdzies mi sie przebija "e-Tychy" przed oczami, ale jakos nigdy nie
          przeczytalem konkretnie co to ma byc :-).

No projekt fajny, choc ciekaw jestem na jakiej technologii to postawia. Bo jak
          na GigaEthernecie to bedzie strasznie nudno. Jak pokombinuja nad jakims ATM-em
          to juz bedzie ciekawiej i przynajmniej beda mogli swoich inzynierow doksztalcic
          nowoczesna technologia :-).
          • Gość: Darek Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.local.pl / 62.233.185.* 14.07.04, 23:13
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> No projekt fajny, choc ciekaw jestem na jakiej technologii to postawia. Bo
            > jak na GigaEthernecie to bedzie strasznie nudno. Jak pokombinuja nad jakims
            > ATM-em to juz bedzie ciekawiej i przynajmniej beda mogli swoich inzynierow
            > doksztalcic nowoczesna technologia :-).

Teraz to juz w zasadzie schyłek ery ATM. Ogólnie idea bardzo dobra, ale osprzęt
            był i nadal jest bardzo drogi. VPN-y teraz robi się raczej w warstwie trzeciej
            (IP-VPN), a nie drugiej (ATM czy FR). No i powstają sieci Metro-Ethernetowe, w
            których też można, podobnie jak w ATM, zapewniać pewne kontrakty i QoS. ATM
            powoli spychany jest już teraz do dostępu.
      • Gość: Paweł A pisało w tej prezentacji o kosztach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 20:55
        Chodzi mi o cenę instalacji, abonament, a także o przewidywany stosunek
        liczby użytkowników do wyjścia na świat (inaczej mówiąc - jakiej prędkości
        transmisji można się spodziewać). Bo kurde mam zgryza odnośnie tego podłączania
        sąsiadów. Jednak co własna instalacja to własna...
    • radexior Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? 09.07.04, 15:43
      Internet+Telefon+Kablówka to oferta firmy UPC. Na razie jest tylko kablówka i internet(chello), a telefon ma być w przyszłości. Choć w Tychach nawet netu nie ma:-(
    • Gość: osF Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 21:14
      Można gdzieś znaleźć szczegółowe informacje o tym projekcie? Na stronie Urzędu
      Miasta nie ma ani słowa :(
      • basturk Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? 10.07.04, 23:14
        mysle ze PiŁ będzie weidział wiećej
    • Gość: abe Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 03:58
      a mnie ciekawi coś innego: od długiego już czasu słychać o eTychach, a dopiero
      teraz mają ruszać testy na jednym osiedlu. Zasanawiam się kiedy tak usługa
      dojdzie do końcowych liter alfabetu. Bo patrząc na szybkośc wykonania budowy
      centrum miasta to prędzej zdarze sięz mojego Z-etu wyprowadzić
      • Gość: Paweł Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 10:57
        Ja myślę, że oni zaczęli podłączać od miejsc, gdzie nie ma jeszcze Internetu
        (Balbina, oś. A). Na Zecie macie przecież Hyperiona. Chodzi jak chodzi, ale
        zawsze ;-).
    • Gość: embi Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.junisoftex.pl 14.07.04, 09:59
      Z tego co pamietam to jak zaczynali budowac pierwszy budynek osiedla Balbina to
      obiecywali ze w kazdym mieszkaniu bedzie gniazdko do internetu a na dole bedzie
      kawiarenka internetowa to teraz z malym opoznieniem spelniaja obietnice.
      • Gość: Paweł Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 12:51
        Robi nam się mała Korea Płd. :-). Tam jest ponoć rządowy program - Internet w
        każdym domu. Na oś.A też obiecują podprowadzić do każdego. Ale nie sądzę, by to
        w praktyce było gniazdko w każdym domu. Co najwyżej podprowadzenie do każdego
        piętra, a dalej to już dla chętnych.
    • Gość: Paweł e-tychy.pl zajęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 12:55
      Zastanawiam się właśnie dlaczego nazwa tego nowego projektu PEC-u to akurat "e-
      tychy", skoro zarówno domeny e-tychy.pl, jak i etychy.pl są zajętę od kilku
      lat...
      • Gość: solo Re: e-tychy.pl zajęte IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 13:09
        z wielu względów jest to tylko nazwa robocza
      • Gość: osF Re: e-tychy.pl zajęte IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 06.08.04, 23:20
        To chyba nie będzie żadnym problemem. Wystarczy zarejestrować e-tychy.com albo
        etychy.com.pl czy cos podobnego.
        • Gość: Paweł Re: e-tychy.pl zajęte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.04, 21:23
          > To chyba nie będzie żadnym problemem. Wystarczy zarejestrować e-tychy.com
          albo
          > etychy.com.pl czy cos podobnego.

Zasadniczo byłoby to błędne posunięcie. Domena .pl jest główną domena w Polsce
          dla przedsięwzięć krajowych. Zaś nazwa to e-tychy, więc taka też powinna
          funkcjonować w domenie. Ale też wydaje mi się, że to tylko nazwa robocza i
          wersja handlowa zostanie zmieniona.
    • Gość: solo Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 13:23
      a tak w ogóle to już nie PEC
      • Gość: Paweł Re: Gminna firma: Internet+Telefon+Kablówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 15:21
        Jeżeli się nie mylę to chodzi Ci o to, że PEC ma wejść w skład holdingu PKE-IGT
        (Południowy Koncern Energetyczny - Infrastrukturalna Grupa Tychy) z
        większościowym pakietem akcji po stronie miasta.

Mówi się, że do holdingu miałby wejść m.in. PEC, MZK, TLT, Regionalne Centrum
        Gospodarki Wodno-Ściekowej, Rejonowe Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji,
        firma "Master" zajmująca się odpadami, elektrociepłownia Tychy i Górnośląska
        Spółka Gazownicza.

Póki co jednak jest to dopiero struktura w trakcie tworzenia i o ile mi wiadomo
        PEC Sp. z o.o. funkcjonuje w dotychczasowej formie. Masz może jakieś inne
        wiadomości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka