Dodaj do ulubionych

Co nowego z CITY-POINT

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 14:46
tak sobie ostatnio jechałem koło city-pointu i widziałem coś w rodzaju reklamy na sklepie himal sport i już były wypisane pojedyncze sklepy które wynajeły powierzchnie handlowe. Na stronie city pointu tez jest to wypisane. A tak poza tym to ciekawe jaka nastepna inwestycja będzie w naszym prawie przyszłym centrum miasta albo inaczej jaka i kiedyyy.
Obserwuj wątek
    • Gość: basturk Re: Co nowego z CITY-POINT IP: 80.51.254.* 11.01.05, 22:05
      kolejną inwestycją przy Jana Pawła ma być kolejny budynek a raczej "znacząca,
      drastyczna" ;) rozbudowa barona:
      www.srodmiescie.tychy.pl/galeria/baron_duzy.jpg
      www.srodmiescie.tychy.pl/index1.html
    • radexior Re: Co nowego z CITY-POINT 08.02.05, 11:01
      Firma Reserved już sobie zajęła miejsce. Dobrze, przez kartę klubu Nokia mam 10% zniżki:)
      • szczypior74 Re: Co nowego z CITY-POINT 08.02.05, 14:08
        To dziwne, bo ja mam 15% zniżki ;o)
        • radexior Re: Co nowego z CITY-POINT 08.02.05, 14:22
          szczypior74 napisała:

> To dziwne, bo ja mam 15% zniżki ;o)

Szczęściara:P
          Skleroza mnie dopada, a dopiero co kupowałem w katowickim Reserved.
    • Gość: swerd Re: Co nowego z CITY-POINT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 17:00
      fajnie sie to prezentuje. ciekawe tylo czemu trolejbusu E nie uwzględnili na
      mapce. czyżby linia do likwidacji była???

albo mają tak nieaktualny plan?
      :-\
      • bty_tychy jak krew z nosa 03.06.05, 22:20
        tak im idzie ta budowa, ale nowe wieści z ich storny; dobre wieści, ponoć 70 %
        powierzchni zajęte
    • basturk mieszkańcy c/a CITY-POINT i jak tu pogodzić.. 13.06.05, 16:40
      No i zaczął sie "konflikt" na linii mieszkancy <-> city point

a jak wy to oceniacie??
      PS I JESZCZE ODNOSNIE KOMENTARZA AUTORA NA KONCU ARTYKUŁU. WSZYSTKO FAJNIE
      PIEKNIE TYLKO KOMENATRZ JEST JEDNYM WIELKIM PUSTYM SŁOWEM. ZWŁASZCZA
      ZDANIE: "[...]Zamiast ich zamurowywać, trzeba im coś zaproponować"
      CO AUTOR MIAŁ NA MYSLI??. DOCENIAM CHĘĆ "WALKI" O MIESZKANCÓW TEGO BLOKU NO ALE
      ZAMIAST PUSTYCH ZDAN MOZE JAKAŚ PROPOZYCJA KONKRETNA AUTORA??

ARTYKUŁ:
      Jak tu mieszkać! Hałas z każdej strony, zatłoczone przejście do bloku, bo
      samochody ustawiane są w uliczce, nie ma nawet skrawka trawnika. I jeszcze te
      ściany za oknami! Po 30 latach zamknęli nas w sarkofagu – skażą się mieszkańcy
      bloku przy ul. Nałkowskiej 15.

Wokół ulicy Jana Pawła II i części osiedla N tworzy się centrum miasta. Praca
      wre na kilku budowach, co powoduje hałas, zapylenie i wiele innych uciążliwości
      dla mieszkańców bloku. Ale nie tylko. Ich zdaniem wydając pozwolenia na budowę
      i planując tam inwestycje nie pomyślano o tym, że tam mieszka kilkaset osób.

– Nie mam nic przeciwko inwestycjom, ale takim, by nie szkodziły innym. Czy
      wyobraża sobie pan, że pod oknami będzie codziennie przechodziło kilka tysięcy
      ludzi? Pod blokiem nie ma parkingu, nie ma drogi dojazdowej, a kiedy wieczorem
      mieszkańcy poustawiają auta, kobieta z wózkiem nie potrafi się przecisnąć. A
      jak ma dojechać straż pożarna, pogotowie? – pyta Wiesław Guściora.

– Mieszkam na parterze od wschodniej strony – dodaje Piotr Wawrzyniak. –
      Wszyscy twierdzą, że budując multikino zachowano właściwą odległość od bloku.
      Ale ten budynek ma być jeszcze o pięć metrów wyższy! Jak nam powiedział jeden z
      robotników na budowie, słońca to my już nie zobaczymy.
      – Byliśmy na zebraniu naszej spółdzielni „Oskard” – dodaje jego żona. –
      Usłyszeliśmy wtedy od wiceprezesa Kożusznika, że mieszkamy w pechowym miejscu,
      a kiedy zaczęliśmy się upominać, powiedział do mnie: „Ma pani wodę, prąd i gaz.
      To czego chce pani więcej?”.

– To jest pył z jednego dnia, tutaj z dwóch dni – mówi jedna z mieszkanek. – A
      okna trzeba by chyba czyścić codziennie. Wiatr rozrywa płot z blach, które bez
      przerwy się tłuką. Spać się nie da. Do tego jeszcze nocne prace na budowie. Ale
      budowa się kiedyś skończy i te problemy też. Pojawią się jednak nowe, kto wie
      czy nie większe, bo jak będziemy tu żyć? Niech zburzą ten blok i dadzą nam
      mieszkania gdzie indziej.

Mieszkańcy nie protestowali wcześniej, bo, jak twierdzą, po prostu nie
      wiedzieli, co się szykuje. – Najpierw mówili, że rozbierają budynek po
      Peweksie – wyjaśnia Piotr Wawrzyniak. – Potem były wykopy i też nikt nic nie
      mówił, bo w końcu nowy ciepłociąg to potrzebna inwestycja. Ale jak tylko to
      skończyli, zaczęła się nowa budowa i w ciągu kilku miesięcy mamy wokół trzy
      budynki.

– Mieszkam na 12 piętrze i nie wiem, dlaczego, ale tutaj hałas z pobliskiego
      pubu po prostu się kumuluje – twierdzi Józef Niemczyk. – Już wcześniej mieliśmy
      kłopoty z jego właścicielem, bo zagrodził przejście z bloku na ul. Jana Pawła
      II. Po wielu interwencjach naprawił schody, ale powiesił tablicę „Przejście
      wzbronione”. Chodzimy więc na własne ryzyko.

Nic nie zabrano

Andrzej Kożusznik, zastępca prezesa spółdzielni „Oskard”
      W tym rejonie działa obecnie kilku inwestorów. Dyskomfort mieszkańców jest więc
      oczywisty, a uciążliwości na pewno znaczne. Działki wokół bloku należą jednak
      do prywatnych właścicieli i jeśli mają prawo do swobodnego dysponowania
      własnością, a inwestycje realizowane są zgodnie z prawem, przy zachowaniu
      przepisów o odległościach od sąsiednich budynków, to niewiele można zrobić.
      Ostatnio inwestor multikina zwrócił się do nas o zgodę na wykonanie nadbudówki,
      ale jej nie otrzymał. Jeśli chodzi o budynek przy ul. Nałkowskiej, to
      mieszkańcom niczego nie zabrano, bo ze względu na niewielki teren wokół bloku,
      nigdy nie było tam placu zabaw ani parkingu. Teraz, przy okazji inwestycji,
      próbujemy coś zrobić. Uzgadniamy z inwestorem, by z części miejsc parkingowych
      od strony kościoła, korzystali mieszkańcy. Na zarzut jednej z mieszkanek nie
      odpowiem, bo nie przypominam sobie takiej sytuacji lub może zdanie jest wyrwane
      z kontekstu. Na pewno nie pozwoliłbym sobie zwrócić się w ten sposób do naszych
      mieszkańców.

Zrobią plac zabaw

Katarzyna Kościelniakowska, rzecznik City Point
      Wszystkie pozwolenia były wydane już w fazie wstępnej inwestycji. Dokumentację
      techniczną przekazaliśmy do Wydziału Architektury Urzędu Miasta, kiedy
      staraliśmy się o wydanie decyzji w sprawie warunków zabudowy. Bez tych
      pozwoleń, bez stwierdzenia, że inwestycja będzie realizowana zgodnie z
      przepisami, w ogóle nie moglibyśmy rozpocząć budowy. Chcemy, by mieszkańcy
      sąsiednich bloków nie wiązali multikina tylko z uciążliwościami, m.in. dlatego
      na terenie między blokiem a parkingiem wybudujemy plac zabaw, którego do tej
      pory nie było. Będzie piaskownica, drewniany domek, „pociąg”, ławki, huśtawki i
      kilka innych urządzeń...

Komentarz DZ
      Osiedle N od zawsze w planach miało być handlowo-rozrywkowym sercem Tychów.
      Problem w tym, że była to tylko urbanistyczna wizja. W praktyce osiedle to, a
      znam je doskonale, przez lata było kompletnie opuszczone. Jakieś ugory,
      niedokończona budowa centrum hanlowego i plomba w postaci brzydkiego targowiska.

Rzecz jasna grzechem nie jest to, że ten fragment Tychów zaczyna się zmieniać.
      Grzechem jest to, że ludzi, którzy przyzwyczaili się do spokojnego życia
      pozostawiono samych przed faktem dokonanym. Zamiast ich zamurowywać, trzeba im
      coś zaproponować.

Adrian Ołdak

tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/486439.html?ses_nm=5aa55429bdba5771efaf1c0fffd51b78
      • bty_tychy Re: mieszkańcy c/a CITY-POINT i jak tu pogodzić 13.06.05, 21:59
        chyba nie chodzi o nic innego jak tylko o to aby cos wyszarpać od city-pointu

ciekawe ze meblowy im swiatła nie zasłaniał.

myślicie że dadzą radę to skończyć do października/listopada?
        • basturk Re: mieszkańcy c/a CITY-POINT i jak tu pogodzić 13.06.05, 23:54
          myśle że dadzą, choc budowy nigdy nikonczą sie na czas, zawsze sa małe
          poślizgi, jakby nie było najgorsze czyli stropy, słupy /remont i zalewanie tych
          czesci/ juz za nimi. Teraz rozpoczęli prace związane z elewacją, tzn tworzenie
          konstrukcji pod elewacje.
          Zresztą mozna tu dla porównania przypomniec sobie budowe piramidy kiedy prace
          zwiazane z elewacja i wykonczeniem potrwały ok 3 m-cy. w przypadku CP czasu
          jest jeszcze prawie 5 m-cy.
          • magi104 Re: mieszkańcy c/a CITY-POINT i jak tu pogodzić 14.06.05, 07:00
            Po pierwsze: plac zabaw tam był, byle jaki, ale był (hehehe wcale nie gorszy niż
            na większości tyskich osiedli)...
            Po drugie: mam pytanie, czy to co budują nad na knajpą Żywiec to też część
            Citypointu?? Bo zdaje się, że właśnie o tę część chodzi mieszkańcom tego
            bloku??? Jeśli tak to się im nie dziwię, często tam przechodzę i zastanawiam
            się, jaki głąb pozwolił na to, żeby knajpka tak wystartowała do góry, że ludzie
            mają jej ścianę w odległości dwu metrów od okna... też bym czuła siezamurowana...
            • bty_tychy Re: mieszkańcy c/a CITY-POINT i jak tu pogodzić 14.06.05, 09:37
              wg mojego rozeznania zywiec to zywiec i nie ma nic wspólnego z CP.

CP kupił działke wraz z 4 budynkami tj. biedronka, meblowy, himal i... nie
              wiecie ktory to ten czwarty?

himal juz sie przeniósł do hotelu, jakby ktos nie zauwazyl
              • radexior Re: mieszkańcy c/a CITY-POINT i jak tu pogodzić 14.06.05, 13:42
                Tunel? ;)
    • matams Re: Co nowego z CITY-POINT 14.06.05, 10:45
      dziwie sie tym ludzia z tych blokow, ja mieszkam przy bylym targowisku i zakupy
      sie im robilo swietnie, wtedy smigali samochodami pod naszym blokiem. Smrod z
      targowiska byl nieziemski
      Ale to tak zawsze jest, wszyscy chca mieszkac w spokojnej okolicy, miec blisko
      do centrum, do autobusow itp. Kazdy z nas chce miec jakies sklepy, kina,
      teatry, knajpki. Nie daj boze jak im cos ie buduje pod oknem to juz wyleczeni
      od centrum? Jedna kobieta powiedziala "Niech zburzą ten blok i dadzą nam
      mieszkania gdzie indziej" - no wlasnie tylko brac.
    • basturk chyba kładą szkielet pod elewacje 09.07.05, 10:27
      • bty_tychy nowa inwestycja 09.07.05, 19:37
        na ich stronie pojawiła się nowa zakladka - gastronomia. Z nowymi planikami.
        wiem że C-P kupił 4 budynki. początkowo myślałem że to szkieletor (ten
        wystający), ale wygląda na to że to przebudowany himal. Wciąż mnie intryguje
        jaki jest czwarty budynek zakupiony przez city point (biedronka, meblowy, himal
        i co jeszcze?)
        Zerknijcie na ich strone.
      • bty_tychy Re: chyba kładą szkielet pod elewacje 09.07.05, 19:39
        i ma szklana elewacje, a nie taka ślepa jak ta częśc którą budują

tylko trzeba coś z szkieletem zrobic i z szpetnym senatorem
        • basturk Re: chyba kładą szkielet pod elewacje 02.09.05, 22:31
          bty_tychy napisał:

> i ma szklana elewacje, a nie taka ślepa jak ta częśc którą budują
          >
          > tylko trzeba coś z szkieletem zrobic i z szpetnym senatorem

.. obydwa biekty nadają sie do wysadzenia ;) nie no spokojnie bo jeszczemnie
          aresztuja heh
          senator jakchodzi o swą architektoniczna urode to jest okropny-zupełnie nie
          ebdzie pasował do CP a i wystający szkielet czem prędzej trzeba rozebrać i
          zagospodarowac teren, mozna by postawić tam nowy obiekt - równie wsytający nad
          aleje
    • basturk za niespełna 2 m-ce otwarcie 02.09.05, 18:38
      za niespełna 2 m-ce otwrcie
      blizej juz niz dalej ;)
      co tam na budowie??
      • zamaskowanyatakkormorana Re: za niespełna 2 m-ce otwarcie 02.09.05, 22:19
        Na zewnątrz gustowne ciemno pomarańczowe płyty, wewnątrz trzy rury. Z widoku zza osłoną ;)
        • jumper_tychy Re: za niespełna 2 m-ce otwarcie 07.09.05, 17:31
          www.lolattack.org/pliki/tychy/4.jpg
          Jak oni to za rok otworzą to ... (fotka ma 2 MB)

• jumper_tychy Re: za niespełna 2 m-ce otwarcie 07.09.05, 17:35
            www.lolattack.org/pliki/tychy/4min.jpg
            A tu wersja normalna :D 800x600

Fotki zrobione przed paroma minutami
            Pozdrawiam
            • bty_tychy Re: za niespełna 2 m-ce otwarcie 07.09.05, 19:45
              Myślę, że z samą glaerią bedą na czas tzn w październiku/listopadzie. Kino
              zgodnie z ich zapowiedziami ma być otwarte na początku przyszlego roku tu można
              miec większe wątpliwości co do tego czy się wyrobią.

Zdjęcia nie otwierają się
              • jumper_tychy Re: za niespełna 2 m-ce otwarcie 07.09.05, 21:16
                Już się otwierają. Od 21:18 :D Sorry za zamieszanie :D
                • man_x Re: za niespełna 2 m-ce otwarcie 08.09.05, 23:51
                  fajne zdjecia. widze, ze mieszkasz w "Isuzu" ;), moglbys zrobic pare innych
                  fotek? Stare Tychy prezentuja sie znakomicie!
    • man_x Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 12:29
      www.tychy.silesianet.pl/index1.php?id=news_inc/20050913a
      • man_x Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 12:30
        Embi jak zdobyles te informacje? :)
        • bty_tychy Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 13:20
          informacja, że sal ma być 5 pojawiła się już jakiś czas temu w prasie (może
          nawet jest ta notka w tym wątku), ale myślałem, że to pomyłka dziennikarza

Ciekawi mnie kiedy powstanie ten pawilon w miejscu rotundy.

Concorde sprzedało spora nieruchomość w Warszawie przy ul. Złotej naprzeciwko
          budowanych Złotych Tarasów więc im pewnie kasy przybyło
        • bty_tychy Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 13:21
          na stronie city-pointu dalej twierdzą że otwarcie galerii w październiku
          • basturk Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 16:25
            bty_tychy napisał:

> na stronie city-pointu dalej twierdzą że otwarcie galerii w październiku

podają dobrze ponieważ galeria handlowa będzie otwarta w planowanym terminie,
            natomiast opóźni się tylko otwarcie kina które nie bedzie 3 salowe jak
            planowano ale 5-salowe.
            • katek18 Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 16:51
              > podają dobrze ponieważ galeria handlowa będzie otwarta w planowanym terminie,

Przechodziłam tam w poniedziałek. Coś mi się nie chce wierzyć w ten paździenik,
              który przecież zaczyna się za niespełna 3 tygodnie. Aczkolwiek uwijają sie tam
              bardzo.
              • owieczka5 Re: Co nowego z CITY-POINT 14.09.05, 22:14
                dadzą rade. Nie martw sie o to październik jest bardzo długi a poza tym w gazecie pisało że na początku listopada mają zacząć działać. Jakby sie sprężyli to i by za 2 tygodnie skończyli!!! dużo im tam nie zostało
                • bty_tychy dobre wieści 27.09.05, 00:41
                  otwarcie przesunięto coprawda na 16 listopada, ale jest nowy najemca - empik 600m2

skoro podają datę dzienna to na bank tego 16 otworzą
    • lucdec Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 16.09.05, 11:04
      W załączeniu przysyłam info, które otrzymałem dzisiaj w odpowiedzi na maje
      pytanko. Dobrze, że będzie więcej sal.

Witam,
      Cieszę się z zainteresowania jakim cieszy się powstający obiekt CITY POINT.
      Faktycznie został zmieniony projekt kina i w miejscu trzech powstanie pięć
      nowoczesnych sal kinowych, natomiast z kręgielni zrezygnowaliśmy.
      Postawiliśmy na markową odzież i usługi, pod koniec przyszłego tygodnia
      powinny być już dostępne aktualne informacje dotyczące najemców w naszym
      serwisie internetowym: www.city-point.pl. Podpisano umowy m.in. z
      przedstawicielami takich sieci jak: RESERVED, VERO MODA, BIG STAR, REPORTER,
      CROPP TOWN, TRIUMPH, HENDERSON/ GATTA i in. W kwestii gastronomii również
      prowadzimy rozmowy m.in. z kilkoma sieciowymi operatorami, które mamy
      nadzieję, zakończą się sukcesem."
      • matams Re: Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 16.09.05, 11:52
        szkoda, ze zrezygnowano z kregielnia
        • basturk Re: Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 16.09.05, 17:05

ano szkoda..
      • plasmaman Re: Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 16.09.05, 23:58
        Buuu, dlaczego zrezygnowano z kręgielni? A już się cieszyłem, że w końcu będę
        miał blisko, widać za wcześnie się cieszyłem.

Wobec tego mam pytanko małe, gdzie jest najbliższa Tychom kręgielnia?

Pozdrawiam :-)
        • bty_tychy Re: Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 17.09.05, 01:01
          zdaje się że przy piekarni na U wkrótce będzie kręgielnia
          • johny1900 Re: Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 28.09.05, 02:23
            A nie wiecie może gdzie szukać jakichś ofert pracy do City-Pointu, bo nie mam
            pracy, a ludzi szukać muszą :)
            • sen_pablo nie liczcie na tę datę 28.09.05, 09:26
              to, że ktoś podał datę 16.12 czy jakąś inną nie znaczy, że tego właśnie dnia
              się to otworzy, takie krótkie terminy realizacji podaje się do przetargów, nikt
              nie jest w stanie wyrobić się z takim przedsięwzięciem w takim terminie, lecz
              nie byłoby szans na wygranie przetargu po podaniu dłuższego (realnego) terminu,
              więc bardziej opłaca się potencjalnemu wykonawcy "trochę" nagiąć realia i
              zapłacić później umowne kary za spóźnienia, niż wogóle nie dostać tej roboty
              • owieczka5 Re: nie liczcie na tę datę 28.09.05, 09:48
                ale czemu by nie liczyć na tę date. Przecież tam już prawie nic do roboty im nie
                pozostało. Tylko kosmetyka no i firmy które mają wynajęta powierzchnie muszą się
                urządzić. No a co do kina to wszyscy wiedzą ze w przyszłym roku dopiero.
                • pawel1940 Re: nie liczcie na tę datę 29.09.05, 21:14
                  Ostatnio jadę sobie autobusem i słyszę od grupy młodzieży: "ooooo, patrzcie, okna już wstawili!". Dotyczyło oczywiście City-Pointu. Pocieszające, że poza Forum Tychy też ludzie się ekscytują nowym budynkiem :-).
        • krzys00 Re: Ilość sal i kręgielnia - odpowied z Concorde 28.09.05, 16:22
          plasmaman napisał:

> Buuu, dlaczego zrezygnowano z kręgielni? A już się cieszyłem, że w końcu będę
          > miał blisko, widać za wcześnie się cieszyłem.
          >
          > Wobec tego mam pytanko małe, gdzie jest najbliższa Tychom kręgielnia?
          >
          > Pozdrawiam :-)

najblizsza to chyba w cinema city w katowicach na gliwickiej 44
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka