perlailotr 02.08.06, 08:20 Właściwie bez komentarza. Każdy swoje wie. Polecam: wirtualnemuzeum.1944.pl/ Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ziemiowziety Raczej Powstanie Warszawskie niz Powstanie 1944 02.08.06, 08:38 jak w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: Raczej Powstanie Warszawskie niz Powstanie 19 02.08.06, 09:05 Kwestia nazewnictwa: na świecie znane jest jako Polskie Powstanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
perlailotr Re: Raczej Powstanie Warszawskie niz Powstanie 19 02.08.06, 09:13 Dokładnie tak jak napisała poniżej Magi. Kwestia nazewnictwa. Chociaż sądzę, że po wydanej przed dwoma laty książce Normana Daviesa w świadomości wielu funkcjonuje właśnie jako Powstanie 1944... Odpowiedz Link Zgłoś
keithgitara Re: Raczej Powstanie Warszawskie niz Powstanie 19 02.08.06, 09:21 Witam, jak już temat sie pojawił, to chciałbym wyrazić swoje zdanie... Dla mnie Powstanie Warszawskie to była zbrodnia na narodzie. Z całym szacunkiem dla walczących, ale, by takim kosztem życia i stolicy, która przed wojną była jednym z najpiękniejszych miast Europy prowadzić walkę partyzancką w zasadzie? To można robić w lesie, ale nie w bastionie dorobku narodowego, kultury i sztuki, zabytków. A ile wartościowych ludzi poległo, całe pokolenie warszawiaków. Wiem, że wiele osób się nie zgadza pewnie ze mną, bo wokół powstania tworzy się teraz otoczkę wielkiego czynu, ale nie mniej jednak takie moje zdanie. I podkreślam, że nie jestem jakimś komunistą, socjalistą, czy innym zboczeńcem. Po prostu tak myslę, jako ja, jako Polak, jako ktoś, komu przyszło żyć w 60 lat po powstaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
franck Re: Raczej Powstanie Warszawskie niz Powstanie 19 03.08.06, 00:33 Dokładnie!!! Szczerze mówiąc, nie wiem na co w ówczesbej sytuacji politycznej AK liczyło. Ponadto uważam za absurd/dewiację świętowanie z taką pompą jakby nie patrzeć kompletnej klęski. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiowziety oni nie byli tak "madrzy" jak my 03.08.06, 01:04 sytuacja polityczna byla bardzo trudna, ale jej dalszy rozwoj nie byl wcale przesadzony, przynajmniej w detalach troche sie ludzono, troche nie doceniano wyrachowania Stalina, nie spodziewano sie takiej determinacji Niemcow w zwalczaniu powstania, nie do konca rozpoznano gry zachodnich mocarstw, to na pewno bynajmniej nie jestem apologeta tego Powstania, wrtecz przeciwnie nie uwazam jego rozpoczecie za najszczesliwsza decyzje, ale nam latwo teraz ferowac przyslowiowe wyroki i gromic, ze zbrodnia, ze to, ze tamto, to byly bardzo trudne dni i zadna decyzja nie byla optymalna, mogly byc tylko troche mniej zle Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiowziety chyba jednak Warsaw Uprising 02.08.06, 09:21 taka nazwa spotyka przynajmniej w niektorych krajach dla mnie, wiekszosci ludzi mojego pokolenia i starrzych to jednak Powstanie Warszawskie, a zedne tam Powstanie 1944 Norman Davies, to raczej taki popularyzator histori, niz powazny wnikliwy badacz szkoda byloby, jezeli faktycznie w tym przypadku przysluzylby sie do rozpowszechnienia dosc anonimowj nazwy "Powsatnie 1944", niz uswieconej tradycja, wiele mowiacej "Powestanie Warszawskie" no chyba, ze ktos nie lubi Warszawy ... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiowziety a poza tym "dokladnie tak" to nie najszczszliwszy 02.08.06, 09:28 zwrot, wiec czepiam sie, ale czasem lubie Odpowiedz Link Zgłoś
magi104 Re: chyba jednak Warsaw Uprising 02.08.06, 10:31 ziemiowziety napisał: > taka nazwa spotyka przynajmniej w niektorych krajach > dla mnie, wiekszosci ludzi mojego pokolenia i starrzych to jednak Powstanie > Warszawskie, a zedne tam Powstanie 1944 Ja się nie uważam za starszą :P:P ale dla mnie to też Powstanie Warszawskie... co nie zmienia faktu, że JEST to kwestią nazewnictwa. Ja w rozmowach z "zagramanicznymi" znajomymi, nota bene pasjonatami historii, spotkałam się z określeniem Polish Uprising, co wprawiło mnie w niemałą konsternację, gdyż ja sama pasjonatem takim nie jestem i przez dłuższa chwilę nie wiedziałam, o czym rozmawiamy... no dobrze, przyznam się: musiałam się dopytać, o które powstanie chodzi:P:P:P Odpowiedz Link Zgłoś
franck Re: chyba jednak Warsaw Uprising 03.08.06, 00:37 Davies używa Powstanie 1944 bo Powstanie Warszawaskie na zachodzie kojarzy się/mylone jest z powstaniem w gettcie warszawskim, które wybuchło w 1943. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemiowziety wiem, ze na Zachodzie myla te powstania 03.08.06, 01:05 ale nam w Olsce raczej to ni grozi, wiec czemuz to zmieniac dawno przyjeta nazwe? Odpowiedz Link Zgłoś