Gość: nowy IP: *.tsi.tychy.pl 29.08.03, 21:09 witam wszystkich mam zamiar sie przeprowadzic na wiekszy metraz i chce skorzystac z agencji jakiejs ale nie wiem jakiej. moze mi ktos jakas poleci no i jakich unikac. pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magi Re: nieruchomosci IP: *.unregistered.media-com.com.pl 29.08.03, 21:22 Wydaje mi się , że najlepiej unikać pośredników i śledzić różnego rodzaju ogłoszenia. PS Sprzedajesz mieszkanie i kupujesz nowe czy chcesz zamienić za dopłatą?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: nieruchomosci IP: *.tsi.tychy.pl 29.08.03, 21:24 mama zamiar kupic [uzywane] a stare wypozyczyc heh naleze raczej do leniow ktorym nie chce sie szykac samemu wole jak to zrobia inni a wogole to nie mam na to za duzo czasu pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
salo Polecam biuro "Beni" 01.09.03, 08:40 miła, fachowa i kompleksowa usługa. Szukania na własną rękę natomiast nie polecam, najczęściej osobie sprzedającej wydaje się, że sprzedaje złoto w cenie stali i w zasadzie traci się tylko czas. Cenę łatwiej wynegocjować w biurze niż bezpośrednio u sprzedającego. Ponadto należy wiele spraw związanych z kupnem załatwić (telefon, energetyka, gazownia itp.), a w "Beni" to oni o tym myśleli i wszędzie nas zawieźli - do dziś uważam, że warto im było zapłacić. Przed przejęciem mieszkania wszystko było zapięte na ostatni guzik i nie pojawiły się żadne problemy. Pozdrawiam - Salo :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 CNF 01.09.03, 09:23 Korzystałam z usług CNF - szybko, sprawnie i skutecznie znalezli mieszkanko zgodne z moimi wymaganiami. Wszystkie formalności załatwiają od ręki. Jeśli masz w planach wziąć kredyt - możesz na nich polegać. Ponieważ nie bardzo miałam czas by sama się tym zająć "zleciałam" im załatwienie wszystkich bankowych formalności. Moja rola ograniczyła się do zapoznia się z umową, jej akceptacją i podpisaniem. Jeśli chcesz namiary telefoniczne lub ich www daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 CNF cd. 01.09.03, 09:27 Zapomniałam dodać, że CNF współpracuje z innymi agencjami nieruchomości. Wniosek - jeśli nie znajdą czegoś w swoich "zasobach" sprawdzają w danych innych agenecji. (Ale teraz to już chyba norma). Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: CNF cd. 01.09.03, 10:24 szczypior74 napisał: > (Ale teraz to już chyba norma). Norma, ale jeszcze nie wszędzie. W CNF próbowałem też, ale to nie oni mi załatwili mieszkanie. Kredyt można załatwić w każdym sensownym biurze, w "Beni" też. Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: nieruchomosci 01.09.03, 10:28 Jeszcze jedno, zapisać się możesz w kilku biurach, za to się nie płaci, płacisz dopiero kiedy transakcja dojdzie do skutku. Myśmy się zapisali w czterech, ale żeby było ciekawie to mieszkanie, które w końcu kupiliśmy było zgłoszone we wszystkich biurach, a kupiliśmy w "Beni" bo było najtańsze (prawie 10 tys. zł. różnicy między najwyższą a najniższą ceną). Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 Pamiętaj - negocjuj 01.09.03, 12:49 salo napisał: > [ciach] kupiliśmy w "Beni" bo było najtańsze (prawie 10 tys. zł. > różnicy między najwyższą a najniższą ceną). Hmm... może to wina prowizji naliczanej przez konkurujące ze sobą biura. Ważne jest żeby nie zapomnieć o negocjacjach. Prawie każdy sprzedający zawyża cenę by mieć możliwość jej obniżenia. Tym samym daje się nabywcy pozorne złudzenie zysku. I jak to mówili starożytni RZymianie - wilk jest syty u owca cała ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
salo Re: Pamiętaj - negocjuj 01.09.03, 14:31 szczypior74 napisał: > Hmm... może to wina prowizji naliczanej przez konkurujące ze sobą biura. Niezupełnie, prowizja we wszystkich biurach jest taka sama, przynajmniej tak wynikało z umów podpisanych z biurami. W naszym przypadku było to spowodowane tym, że "Beni" nie przyjęło tego mieszkania do sprzedaży za tak wysoką cenę, ponieważ uznali ją za nierealną, przyjęli je dopiero wtedy gdy sprzedający spuścił z tonu :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypior74 Prowizja 03.09.03, 11:20 > Niezupełnie, prowizja we wszystkich biurach jest taka sama, przynajmniej tak > wynikało z umów podpisanych z biurami. W naszym przypadku było to spowodowane > tym, że "Beni" nie przyjęło tego mieszkania do sprzedaży za tak wysoką cenę, > ponieważ uznali ją za nierealną, przyjęli je dopiero wtedy gdy sprzedający > spuścił z tonu :) Nasunał mi się inny wniosek: prowizja (liczona w procentach) może taka sama, ale jej wysokość rośnie proporcjonalnie do ceny mieszkania. Z tego wynika, że BENI nie patrzy tylko swoich zysków, ale także satysfakcji klienta. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaj86 Re: nieruchomosci 24.01.16, 19:33 Przeglądy budynkowe Poznań www.poznan.przeglady-budowlane24.pl Odpowiedz Link Zgłoś