Dodaj do ulubionych

Oda od początkująceg golfisty dla TYCH-ów!!!

IP: 62.233.241.* 16.11.03, 18:57
ODA DO TYCH...
PÓL GOLFOWYCH

Gdy tylko siądę do KOMPUTERA,
Drży świat biznesu i finansjera!
Lecz kiedy z KIJEM w polę wyruszę,
Aby grać w GOLFA, nie chcę a muszę
Podjąć wyzwanie sfery kapitału,
Która podstępnie, po cichu i pomału
Wyciska z mej ojczyzny zysków krocie,
Powodując ubóstwo, no i bezrobocie!!!
Oni nawet przy GOLFIE robią interesy,
Odgrodzeni od ludu, poprzebierani w dresy,
Ale ja jako były działacz młodzieżowy,
Com w hucie stal wytapiał, a nie pasał krowy!
Jak Janosik na POLU CHWAŁY z ciupagą GOLFOWĄ,
Stanę im naprzeciwko, z podniesioną głową.
Broniąc świata pracy i Tych bez roboty,
Chociaż by mi przyszło przeskakiwać płoty!!!

(i dodatkowo dla TYCH-ów:)

PIRAMIDA mnie podładuje, PIWO da satysfakcję,
A na POLU GOLFOWYM skończę całą tę akcję!!!

(autor: początk.golfista)
Obserwuj wątek
    • Gość: Radex Piękne:) n/t IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 16.11.03, 19:15
      • Gość: początk.golfista Re: Piękne:) n/t IP: 62.233.241.* 16.11.03, 19:48
        Bardzo się cieszę za uznanie z TYCH-ów, ale na podFORUM w Siemianowicach za
        cholerę nie umie wejść. A przygotowałem dla nich taką z jajem niespodziankę na
        końcu. Tyle jakichś logowań tam powstawiali? Nie moge se z tym poradzić.
        Pozdrawiam! Cześć!
        • radexindamix Re: Piękne:) 17.11.03, 16:05
          1. Bo to małe forum i zrobili prywatne
          2. Poproszę pisać 'Z TYCHÓW' całe z dużej litery, bez myślnika (tak wolą
          miejscowi czyli ja:)
          3. A na Paprach był? Toż to tyskie mazury (nie żeby u nas same zapożyczenia
          były)
          • aralski o polu golfowym 17.11.03, 23:36
            Trzeba wrocic do sprawy tego pola golfowego. Niestety, ale czesc forumowiczow
            reprezentuje typowa mentalnosc mieszkanca kraju zaleznego, podporzadkowanego,
            bedacego kolonia moznych i "cywilizowanych". Przeciez odsajecie najlepsze
            tereny w granicach administracyjnych miasta. I co? Zadnej refleksji? To, co
            chodzenie z kijaszkami za Panami Klientami, to szczyt marzen, albo posadka
            asystencika w biurze, gdy sie studia skonczy? Boze Drogi! Niech sobie maja to
            pole golfowe, jak musza, ale gdzies na terenach poprzemyslowych
            zrekultywoanych itp. Nie na cennych przyrodniczo terenach, i niech nikt nie
            powie, ze zadne drzewo nie zostanie wyciete, to bedzie OK. Moze, choc nie
            wierze, lecz przyroda zdechnie i tak. To dzieki Wam wiekszosc mieszkancow
            bedzie odcieta od tych terenow. Nastapi typowe w biednych krahach odciecie
            tubylcow od tego co cenne. I co I jest Ok.
            Aralski
            • man_x Re: o polu golfowym 17.11.03, 23:45
              aralski napisał:

> Trzeba wrocic do sprawy tego pola golfowego. Niestety, ale czesc forumowiczow
              > reprezentuje typowa mentalnosc mieszkanca kraju zaleznego, podporzadkowanego,
              > bedacego kolonia moznych i "cywilizowanych". Przeciez odsajecie najlepsze
              > tereny w granicach administracyjnych miasta. I co? Zadnej refleksji? To, co
              > chodzenie z kijaszkami za Panami Klientami, to szczyt marzen, albo posadka
              > asystencika w biurze, gdy sie studia skonczy? Boze Drogi! Niech sobie maja to
              > pole golfowe, jak musza, ale gdzies na terenach poprzemyslowych
              > zrekultywoanych itp. Nie na cennych przyrodniczo terenach, i niech nikt nie
              > powie, ze zadne drzewo nie zostanie wyciete, to bedzie OK. Moze, choc nie
              > wierze, lecz przyroda zdechnie i tak. To dzieki Wam wiekszosc mieszkancow
              > bedzie odcieta od tych terenow. Nastapi typowe w biednych krahach odciecie
              > tubylcow od tego co cenne. I co I jest Ok.
              > Aralski

No zaraz zaraz. Przeciez z tego co mi wiadmo nie bedzie pola golfowego przy
              palacyku. Nie ma juz sprawy. Poza tym chyba wyciagasz zbyt daleko idace wnioski.
              • aralski Re: o polu golfowym 17.11.03, 23:49
                Mowisz o palacyku w Paproacanach?, jezeli nie bedzie tam pola golfowego ani w
                ogole w obszarxze lesnym, to bardzo dobrze, ale warto pamietac, o tym com
                nabryzgolil

No zaraz zaraz. Przeciez z tego co mi wiadmo nie bedzie pola golfowego przy
                > palacyku. Nie ma juz sprawy. Poza tym chyba wyciagasz zbyt daleko idace
                wnioski
                > .
            • salo Aralski, o polu golfowym była już dyskusja 18.11.03, 07:57
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=322&w=8107665&a=8107665
              Zajrzyj tam. Nie każdemu pomysł ten się podobał właśnie z powodu planowanej
              przy tej okazji wycinki drzew. Jednakże pole póki co nie powstanie. Projekt
              upadł.
              Pozdrawiam - Salo :)
          • Gość: początk.golfista Re: Piękne:) IP: 62.233.241.* 19.11.03, 14:32
            Był-em!!! Albo bouł, jak lubią pisać tukej niektóre.
            A jezioro jest w deche, tylko troche płytkie. Musieliśmy z kumplem jak jakie
            żurawy czy bociany, zasuwać od brzegu na piechotę, żeby popływać.Fajnie było.
            I jeszcze przyjade do Tychów nie raz (Chyba TYCHÓW dobrze już napisałem? Co?).
            Martwi mnie tylko, że przeczytałem na dole, co jakby "gówno" wyszło z tego POLA
            GOLFOWEGO pod Paprocanami? Szkoda, bo tak się cieszyłem.
            Ale dobrze, że PIRAMIDA stanie i jakieś inne PG w skrócie się zbuduje!
            Cześć i Sie Ma!!!
    • Gość: początk.golfista Re: Oda od początkująceg golfisty dla Siemianowic! IP: 62.233.241.* 25.11.03, 09:23
      ODA dla Siemianowic (Śląskich) taką miała końcówke:

(...)
      I nie zagrodzą mi wejścia, do GOLFA I Ligi,
      Ani ofiara z Szandara, ani Szygi intrygi!

(autor: początk.golfista)

PS: Ci Panowie Sz. to tamtejsi prezydenciaki.
      • salo Początkujący golfisto 26.11.03, 14:35
        nadal nie umiesz się zalogować ?
        Pomóc Ci ?

Pozdrawiam - Salo :)
    • radexior Re: Oda od początkująceg golfisty dla TYCH-ów!!! 13.03.04, 12:16
      A jednak zagląda także na fora:)
      Nie tylko dopisuje do komentowanych artykułów. Wołam więc naszego sportowca!
      • Gość: początk.golfista Re: Oda od początk.golfisty na 50-lecie (czego???) IP: 62.233.241.* 20.03.04, 00:21
        Oda nr 2 już jest skończona. Jeszcze tylko pójde z nią do sąsiadki, co
        polskiego uczyła w szkole, żeby mi poprawiła troche błędy i przecinki. No i
        jeszcze to 50-LECIE z jakiejś okazji.(?) Nic mi nie przychodzi do głowy.
        Wymyślcie coś fajnego.
        • radexior Re: Oda od początk.golfisty na 50-lecie (czego??? 21.03.04, 14:33
          Cosik daleko masz do tej sąsiadki. A ja już doczekać się nie mogę...
          • Gość: początk.golfista Re: Oda od początk.golfisty na 50-lecie (czego??? IP: 62.233.241.* 21.03.04, 18:42
            Sie masz Radek!!!
            Trzeba czekać. Nie chce baby poganiać, bo sie jeszcze obrazi i bedę miał u niej
            przerąbane. A tak, to zadzwoni do mnie, żeby do niej wpaść i przy naleweczce
            domowej roboty omówimy wszystkie byki i błędy ODY.
            Ubaw bedę miał niezły, bo ona mi wszystko na czerwono podkreśla i zaznacza, a
            potem jeszcze długo mi tłumaczy, co i dlaczego. No i uzupełnia mi, co jakiś
            czas ten kieliszeczek nalewką (z głogu, czy róży? - nieważne!).
            Słuchaj Radek, co było w 1954 roku?!
            Potrzebna mi jakaś rocznica, do tej ODY Nr 2. Wymyślcie coś tam w tych Tychach.
            To jest ważne.

Smutne jest, że Anify chłop jest w szpitalu w kiepskim stanie. Oni też byli
            ciekawi tej ODY II.
            Pozdrawiam Was wszystkich.
            • radexior Re: Oda od początk.golfisty na 50-lecie (czego??? 21.03.04, 19:11
              U mnie z historią na bakier, ale tak sobie właśnie wykombinowałem, że było 325 lecie Browarów Tyskich. No i Olek Kwaśniewski zaszczycił nasz piękny świat!
            • salo Re: Oda od początk.golfisty na 50-lecie (czego??? 21.03.04, 20:38
              W 1954 roku budowano Nowe Tychy, tak na moje - nieco niedowidzące - oko
              budowano już osiedle C :)
              • Gość: początk.golfista Re: Oda od początk.golfisty na 50-lecie (czego??? IP: 62.233.241.* 22.03.04, 00:01
                No, to już jest coś!
                Szkoda, że tych browarów tyskich nie postawili 25 lat póżniej, ale urodziny
                Kwacha to fajna rzecz (żeby mi sie tylko jaka tajna cenzura nie przyp..., albo
                jaka ABW-wera do ODY, za niby obraze głowy państwa). Troche ryzyko.
                Lepsza data jest budowa Nowych Tychów w 1954 roku.
                Szkoda, że z tego POLA GOLFOWEGO wychodzi "gie", bo te głupki chciały je mieć
                pod samym nosem, przy pałacyku w Paprocacnach, a nie na jakich wertepach. Mało
                to pola leży odłogiem i chwastami zarasta... Szkoda.

Może coś jeszcze?
                Przesyłam pozdrowienia.
                • Gość: poczatk.golfista Przy GOLFIE zawsze LEPIEJ (w zastępstwie ODY Nr 2) IP: 62.233.241.* 24.03.04, 01:08
                  Ponieważ są poprawki ODY II i trzeba z niom troche poczekać, dla poprawy
                  nastroju wymyśliłem takie króciutkie wierszyki LEPIEJE. A może jednak to POLE
                  GOLFOWE w Tychach zbudujecie gdzieś na boku? Zastanówcie się.

To są te "lepieje" (5 wierszyków na 50-lecie Nowych Tychów - tak dla hecy):

Lepiej po GOLFIE
                  Zbierać butelki,
                  Niż z MOPSu dostać
                  Pieniądz niewielki.

Lepiej sobie na POLU
                  Z kumplem w GOLFA grać,
                  Niż na torowisku
                  Szyny na złom kraść.

Lepiej kijem GOLFOWYM
                  Oberwać po głowie,
                  Niż bejsbolem zdrowym
                  Po nerach i wątrobie.

Lepiej przy GOLFIE
                  Stracić dziewictwo,
                  Niż kultywować(?)
                  Homolesbijstwo(?).
                  (...)

To tyle, potem bedzie ODA Nr 2. Tychy dostaną przed Katowicami.
                  Cześć!
                  • radexior Czystej wody talent z tego początk. 24.03.04, 09:51
                    WPrawdzie z 3 fraszką się nie zgadzam, ale jeśli równie dobrze grasz w golfa jak siejesz fraszki to Tiger Woods może czuć się zagrożony! I wcale nie podlizuję się bo o Tychach piszesz;)
                  • basturk Re: Przy GOLFIE zawsze LEPIEJ (w zastępstwie ODY 24.03.04, 18:04
                    no to poczekamy na ODE II
                    • afiana Re:Golfisto - a reszta spraw??? to co??? 24.03.04, 23:10
                      Bardzo liczyłam na Twoją wenę twórczą skoro tak szumnie zapowiadałeś sowoje
                      dzieło, niestety skierowałeś je głównie tylko w jedna stronę, szkoda.
                      Teraz poczekam na dalszy ciąg i myślę że wysilisz się nieco w stronę innych
                      spraw niz golf. Pozdrawiam
                      • Gość: poczatk.golfista Uzupełnienie do LEPIEJ (Pomyliłem się, kurcze!!!) IP: 62.233.241.* 25.03.04, 21:16
                        Miało być dla hecy 5 wierszyków na 50-lecie Nowych Tychów (1954r.), a wyszło 4.
                        Nie wiem jak to się stało? Widać żle policzyłem.

Przepraszam Nowych i Starych Tychszan i dodaje brakujący wierszyk LEPIEJ:

Lepiej po ostrym GOLFIE
                        Strzelić piwo tyskie,
                        Niż po głupich wystawach
                        Łazić z suchym pyskiem.

Chodziłem z kolegami na różne wystawy do Muzeum Śląskiego, bo jak było tam
                        jakieś otwarcie, to najpierw takie różne mądrale przemawiali, tam jak sie
                        wchodzi (koło schodów), a potem wszzyscy klaskali i szło się najpierw pooglądać
                        takie różne malowane obrazy w ramach, albo fotograwie - a potem sie szło na
                        słone paluszki, orzeszki solone, ciasteczka, albo takie ponabijane na patyki
                        mini kanapeczki (wszystko z wielkimi termosami i kubkami na stołach w dużej
                        sali) i... na PIWO TYSKIE!!! (Za darmoche!) - Pełna satysfakcja, ze smakiem!...
                        Specjalny facet w eleganckim białym fartuchu lał pod ścianą nam wszystkim to
                        ZIMNE PIWO do firmowych szklanic, no i coś sie tam gadało i dyskutowało między
                        sobą. Niektórzy to i 5 razy obrócili z tym piwem.
                        Ostatnio (nie wiem czemu?) skasowali ten mini bufecik piwny.
                        Ale może go jeszcze przywrócą?... Bo teraz dają tylko kawe abo herbate. Tyż
                        dobre, ale przedtem było LEPIEJ.

To, z pewną aluzyjką, uzupełniam tego brakujacego LEPIEJA. Cześć!!!
                        • afiana Re: GOLFISTO proszę 25.03.04, 21:31
                          Chyba bładzę czytając to co pisze Golfista. Jeszcze raz pytam gdzie ta ODA???
                          To jest dialog, jednego człowieka a ja nadal czekam i mam nadzieję ze
                          zaspokoisz moją ciekawość??? napisaniem albo też stworzeniemn prawdziwej ODY.
                          Pomimo farsy którą uprawiasz nadal cię bardzo lubie jako Golfistę ale tez i
                          człowieka dosyć interesującego w tym, co myśli nie zaś pisze. Pozdrawiam,
                          • Gość: początk.golfista Re: GOLFISTO proszę IP: 62.233.241.* 26.03.04, 18:47
                            Będzie ODA Nr 2, roztomilutka Afiano, ale jeszcze trzeba troche poczekać.
                            Pani Krysia, co ją sprawdza, troche mi zamieszała. Bo mówi, że to nie jest ODA
                            tylko bardziej... ballada(?).
                            Eee tam, takie babskie gadanie!? Pokłóciliśmy się, bo jak to? Była pierwsza
                            ODA? Była! To teraz powinna być: ODA Nr 2! No, nie?
                            A jeszcze mi zaczeła piepszyć naukowo głupoty, że "jest to utwór poetycki z
                            nurtu społeczno-rewolucyjnego", czy coś tak. Skołowało mnie babsko
                            niemożebnie...
                            Trzeba jeszcze poczekać. Bedę się upierał przy ODZIE!!!
                            POZDRAWIAM JAKNAJCIEPLEJ, bo zimno sie zrobiło, że aż strach psa wygonić.

ps. W jednym liście Pani Afiano, napisała Pani, żeby ułożyć coś na inny temat.
                            Najlepiej mi idzie jak jest o GOLFIE, albo o POLACH GOLFOWYCH. Ale spróbuje.
                            Jeszcze raz pozdrawiam.
                  • salo Re: Przy GOLFIE zawsze LEPIEJ (w zastępstwie ODY 25.03.04, 21:50
                    Golfisto, mogę Ci pomóc:

Lepiej iść na balngę
                    niż na "driving range".
    • radexior HALO 22.05.04, 23:41
      A gdzież podział się nasz forumowy zapaleniec golfowy??
      Czyżby w Chorzowie wszystkie kije wysprzedano?
      • barbidu Re: HALO 03.05.05, 10:16
        gdzieś się golfista zagubił, czyżby wpadł w dolek?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka