Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42

12.09.09, 11:07
Zapraszamy serdecznie wszystkie forumki (zwłaszcza nowe), które nie są pewne swojego rozmiaru.

Prosimy, żeby pytanie o rozmiar wpisać jako odpowiedź na TEN POST!

*UWAGA: nasze ekspertki nie siedzą przed komputerem 24 godziny na dobę, dlatego odpowiedzi na Wasze pytania mogą pojawić się z pewnym opóźnieniem.
Prosimy o cierpliwość i "podbijanie" pytań dopiero, gdy ewidentnie zostaną przeoczone (kiedy zobaczysz, że wszystkie inne osoby otrzymały odpowiedzi, a przy Twoim pytaniu cisza).

Wpisz w tytule swoje wymiary!

1) Uwaga - mierzymy się zawsze:
- pod biustem ściśle, na wydechu czyli bez powietrza (i bez stanika),
- w biuście delikatnie, bez ściskania (bez stanika i w staniku - wpisujemy większy wynik, a osoby z biustem zwisającym mierzą się w swoim najwygodniejszym miękkim staniku, pochylając się tak mocno, by iust "zwisał" swobodnie).

2) Napisz, jaki rozmiar teraz nosisz - możesz opisać stanik, który leży częściowo dobrze (np. "80E jest mi dobre w miseczce, ale obwód za duży..") i te zupełnie niedopasowane - a wspólnie spróbujemy ustalić, jaki rozmiar byłby dla Ciebie najlepszy! :)

2A) Nie zapomnij o ważnych informacjach dodatkowych, mających wpływ na wybór rozmiaru - takich jak ciąża (który miesiąc), karmienie (czy już ustabilizowane), silna asymetria, czy mastektomia.

3) Mierząc stanik:
- dobrze włóż cały biust do miseczek zagarniając go też spod pach,
[instrukcja wygarniania znajduje się tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,50580,89074532,89500954,Re_Wygarniamy_porzadnie_eee_.html ]
- wyprostuj się,
- podciągnij ramiączka,
[sprawdzisz w ten sposób, czy miseczki nie są za małe]
- poruszaj się trochę, poskacz, schyl się głęboko, zamachaj rękami
[Dobrze dobranego stanika przez cały dzień nie trzeba poprawiać - nie
przesunie się, kiedy się schylisz, żeby zawiązać buty, ani kiedy zmieniasz bluzkę. W dobrze dobranym staniku biust też nie podskakuje, kiedy musisz podbiec do autobusu].

4) My pomagamy dobrać rozmiar na podstawie SZCZEGÓŁOWYCH OPISÓW, a nie - fotografii. UWAGA: nie wysyłamy sobie wzajemnie ŻADNYCH ZDJĘĆ na prywatne maile! Nie dajcie się nigdy zwieść tekstom w stylu "Podeślij mi zdjęcie biustu, a wtedy ocenię Twój rozmiar" - TO BZDURY! Takie próby są oczywiście kasowane, dlatego widząc je od razu należy wezwać moderatorkę.

5) Odpowiedzi na pytania, które niemal każda z nas sobie zadawała, są tu:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,64532723,0,FAQ_czyli_najczesciej_zadawane_pytania.html

6) W tym wątku doradzają forumowiczki posiadające już pewne doświadczenie.
Zatem wszelkie budzące wątpliwości "rady" nieznanych nam wystarczająco osób będą kasowane bez ostrzeżenia.

7) Najczęściej podajemy Wam brytyjskie rozmiary staników. Jeśli interesuje Was również rozmiarówka kontynentalna (staniki polskich czy niemieckich marek) napiszcie o tym w Waszym poscie, a wtedy podamy Wam oba rozmiary. Jeśli podany przez nas rozmiar będzie rozmiarem kontynentalnym, a nie brytyjskim - oczywiście zaznaczymy to w odpowiedzi.

8) Po przekroczeniu 500 postów zakładany jest nowy wątek rozmiarowy.
Poprzednie zostają jako archiwalne i tam już NIE piszemy.

Link do wcześniejszego wątku rozmiarowego jest tu:
41) forum.gazeta.pl/forum/w,32203,98227697,98227697,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_41.html

PS. Ostrzegamy przed popadaniem w zakupowy szał od razu po ustaleniu rozmiaru.
Biust w nowym rozmiarze potrafi stopniowo odzyskiwać swoje prawidłowe wymiary, więc stanik, który kupisz dziś, za miesiąc może już nie pasować. Kupujmy więc rozważnie.
Obserwuj wątek
    • tuptus180 90/112 13.09.09, 18:39
      jaki to rozmiar? jestem tu pierwszy raz, chcę znaleźć dobry stanik. Na jednej ze
      stron wyszło że to 80J....mam 90 pod biustem tak ścisło, w biuście 112.
      • aadrianka Re: 90/112 tuptus180 13.09.09, 18:49
        Rzeczywiście, polski rozmiar 80J jest dobrym punktem wyjścia dla
        rozpoczęcia przymierzania. Inna sprawa, że nie jest to rozmiar
        najłatwiejszy do znalezienia Możesz też wypróbować brytyjskie 36(80)
        G. Być może masz niedaleko siebie sklep z brafittingiem? Sprawdź na
        Biuściastej Mapie Świata:

stanikowamapa.prv.pl/
        Zwróć uwagę, czy poprawnie zakładasz stanik - jeśli klikniesz w moją
        sygnaturkę, znajdziesz garść bardzo przydatnych porad.
        Powodzenia!
        • tuptus180 Re: 90/112 tuptus180 13.09.09, 18:59
          dziękuję, zatem zacznę szukać. Wpadła mi w oko firma Panache. A gdzie mogę
          znaleźć strony sklepów internetowych Z biustonoszami brytyjskimi?szukałam, ale
          tylko jeden mi wpadł. Czy to normalne,że jeśli mam pod biustem 90 to wylicza
          mi,że powinnam kupić 80?nie za ciasno?
      • maheda Re: 90/112 - tuptus180 13.09.09, 18:53
        Spróbuj od staników w rozmiarze okolo brytyjskiego 85(38)F lub 80(36)FF.
        Teoretycznie rozmiar brytyjski 80(36)FF odpowiada europejskiemu 80H-80I. Prawda jest jednak taka, że część firm polskich nie przestrzega norm ISO, starając się dopasować wielkość miseczek do miseczek brytyjskich, trzeba więc mierzyć i sprawdzać, czy stanik pasuje, czy też nie.

Przeczytaj artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce, znajdziesz tam opis poprawnego zakładania stanika. Łatwiej wtedy ocenić, czy rozmiar stanika jest odpowiedni, czy też nie.
        • tuptus180 Re: 90/112 - tuptus180 13.09.09, 18:59
          dziękuję, zatem zacznę szukać. Wpadła mi w oko firma Panache. A gdzie mogę
          znaleźć strony sklepów internetowych Z biustonoszami brytyjskimi?szukałam, ale
          tylko jeden mi wpadł. Czy to normalne,że jeśli mam pod biustem 90 to wylicza
          mi,że powinnam kupić 80?nie za ciasno?
          • aadrianka Re: 90/112 - tuptus180 13.09.09, 19:02
            Zapraszamy do lektury wątków podlinkowanych we wstępie forum:) -
            wstęp forum to ta kolorowa masa poniżej tytułu "Lobby
            Biuściastych" :)
            Znajdziesz tam odpowiedzi na wiele pytań, które pewnie w tej chwili
            Cię nurtuje, a także namiary na polecane przez nas sklepy oraz wiele
            innych pomocnych informacji.
      • andzka875 ... 20.09.09, 22:23
        Witam. Moim problemem jest zarwno rozmiar biustonosza jak i pilne
        poszukiwanie biustonosza bez ramiączek. Zazwyczaj wszystkie spadają
        mi nie mówiąc już o podtrzymaniu piersi. Moje rozmiary to:
        pod biustem na ścisło 69,5
        w biuście w staniku 91
        i bez stanika 90
        Do tej pory nosilam 40D al musze go cały czas poprawiać. Pozdrawiam
        • maheda Re: 69,5/91 - andzka875 21.09.09, 08:57
          Spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 65(30)F, co odpowiada wg norm ISO (niejednokrotnie nieprzestrzeganych) europejskiemu kontynentalnemu rozmiarowi około 65G.
          Przed założeniem stanika przeczytaj koniecznie artykuł zalinkowany w mojej sygnaturce - jeśli będziesz staniki zawsze zakładać w ten sposób, to łatwo zauważysz zmianę rozmiaru noszonej bielizny.
          Przy poprawnym zakładaniu stanika najłatwiej też określić, czy stanik ma dobrą miseczkę, czy też za dużą lub za małą.
          Polecam i powodzenia :)
    • margotka1386 76/103 13.09.09, 20:39
      Witam ! Jakieś pół roku temu pisałam w spawie rozmiaru . Wtedy miałam wymiary
      74/99 i zaproponowano mi rozmiar 70 H polskie oraz 32FF brytjskie. Zakupiłam
      sobie samante 70 H była świetnie dopasowana. Niestety trochę przytyłam i
      zmieniły mi się wymiary. Obecnie mam 76/103. Bardzo proszę o podanie rozmiaru
      polskiego oraz brytyjskiego. Pozdrawiam serdecznie .
      • maheda Re: 76/103 14.09.09, 08:56
        Spróbuj staników w rozmiarze brytyjskim około 32G, a jeśli będą za małe, to 32GG.
        Nie ma lepszej metody od metody prób i błędów, niestety.
    • xxxtabxxx 78-81/106-116 13.09.09, 22:37
      Dzień dobry wszystkim,
      ostatnio już się pogubiłam z rozmiarem, przytyłam trochę, stare staniki zrobiły
      się przymałe w miskach, obwód pod biustem mi się nieco zwiększył.
      Proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru:
      pod biustem ciasno: 78
      pod biustem luźno: 81
      w biuście normalnie: 106
      w biuście w zwisie 116

teraz najlepiej leży effuniak 80H, ale mam wrażenie, że obwód nieco za luźny.
      • maheda Re: 78/116 - xxxtabxxx 14.09.09, 09:00
        Próbowałabym rozmiaru brytyjskiego z okolic 75(34)J.
        Na przykład stanika George z Cleo...
    • pruella 81/105 (a 112 'w zwisie'); pierwszy tydz.karmienia 13.09.09, 23:10
      w gapiostwie swym i pośpiechu dopisałam się do wątku 41, więc jeszcze raz tutaj:

to 81cm to na wydechu, na wdechu jest 83;
      mierzone tuż po karmieniu, więc miseczki mogą być nieco większe, a nawet muszą być większe, bo mam bardzo obolałe brodawki;
      interesuje mnie też rozmiarówka polskiej Melissy;
      i namiary na inne firmy, które będą miały stanik dla mnie od ręki i błyskawicznie zrealizują zamówienie;
      z góry DZIEKUJĘ za podpowiedź
      • maheda Re: 81/112 - pruella - pierwszy tydz.karm 14.09.09, 09:02
        Ja bym próbowała rozmiaru brytyjskiego 75(34)H. Z Melissy nie wiem na pewno, ale chyba 75K...
    • moni_1983 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 14.09.09, 12:41
      Witam ! Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniego rozmiaru stanika. Mój
      obwód pod biustem(bez żadnego zaokrąglania w dół) to : 86,natomiast w
      biuście(bez stanika)113cm,a w staniku 111cm. W chwili obecnej jestem karmiącą
      mamą.Karmienie mam jednak unormowane,bo karmię od 7 miesięcy. Stanik który teraz
      noszę i jest "prawie" dobry('prawie robi wieeelką różnicę':))to 90B-miseczka
      jest dobra ,ale zapinam się na ostatnie haftki i dalej czuję luz w obwodzie!
      Przekopałam się przez wiele informacji w internecie jednak nigdzie nie znalazłam
      pomocy,i już czuję się bezradna!! Może ktoś tutaj mi pomoże?! Z góry dziękuję i
      pozdrawiam !! Monika
      • maheda Re: 86/113 - moni_1983 14.09.09, 13:57
        Spróbuj raczej przymierzyć stanik w rozmiarze brytyjskim około 80(36)G. Oczywiście rozmiar ostatecznie będziesz musiała dobrać sobie sama, ale od tego rozmiaru zacznij :)
        Teoretycznie wedle rozmiarówki polskiej ISO powinnaś celować w okolice 80J, ale w niektórych firmach (Dalia) szyjących miseczki zbliżone do brytyjskich może się okazać, że lepszym rozmiarem będzie na przykład 80H...

Przejrzyj artykuł podlinkowany w sygnaturce, daje to pogląd na poprawne zakładanie stanika :)
        • moni_1983 Re: 86/113 - moni_1983 14.09.09, 15:35
          Bardzo dziękuję za błyskawiczne wskazówki!! Za kilka dni ruszam na zakupy,mam
          nadzieję,że znajdę coś odpowiedniego(mieszkam w Szwecji i jeszcze nie bardzo
          znam się na tutejszej rozmiarówce,ale mam przynajmniej jakiś punkt zaczepienia)
          W razie problemów będę pisać!!
          • maheda Re: 86/113 - moni_1983 14.09.09, 20:46
            Szwedzka rozmiarówka nie da Ci satysfakcji, bo powinnaś wg niej celować w okolice 80I zapewne.
            Spróbuj raczej stanikowych zakupów przez internet w polecanych przez nas sklepach brytyjskich z odpowiednią rozmiarówką lub spróbuj przejść się do sklepu z brafittingiem w czasie wizyty w Polsce.
            • moni_1983 Re: 86/113 - moni_1983 16.09.09, 19:33
              hmmm,to nie brzmi pocieszająco! Jakbyś mogła mi podesłać parę linków-do tych
              brytyjskich sklepów internetowych-to będę bardzo wdzięczna!:))patrzyłam na kilku
              polskich stronkach i znalazłam parę modeli w rozmiarze 80 G i H również,jednak
              kosztują prawie po 200 zł(jeden)i nie wiem co zrobić-bo to sporo kasy-a jak nie
              trafię-to już nawet nie sprzedam w tej cenie,ech,ciężka sprawa! Pozdrawiam !;)
              • maheda Re: 86/113 - moni_1983 17.09.09, 08:32
                Żadna z nas nie da Ci gwarancji, że zakupiony stanik będzie na Ciebie dobry. Trzeba niestety samej próbować, mierzyć i w razie czego odsyłać/wymieniac. Przelicznik korony szwedzkiej na brytyjskie funty nie wychodzi chyba jakoś dramatycznie?

Polecam lekturę wstępniaka do forum - jest tam masa linków do różnych sklepów, do wątków opowiadających o zakupach w internecie (sklepy przyjmują zwroty i można w nich wymieniać bieliznę).
                Miłego czytania :)
              • black_halo Re: 86/113 - moni_1983 22.09.09, 22:05
                Przy podobnych rozmiarach wycelowalam dwa razy - pierwszy kupilam
                zgodnie z kalkulatorem 75HH - za duzy. Drugi radykanie mniejszy - 75G
                scisly, lezy jak ulal.

Mozesz zawsze odeslac, troszke kosztuje ale mniej niz stanik albo
                mozesz opylic na allegro lub ebay. Albo mozesz chyba umowic sie z
                kims z forum, ze zamowi dla ciebie inny biustonosz (koszty zamowienia
                sa nizsze niz zwrotu) i sie wymienic bo ktos akurat potrzebuej tego
                rozmiaru.
                • moni_1983 Re: 86/113 - moni_1983 02.10.09, 00:49
                  Witaj ! Dzięki bardzo za radę!!! Niestety w Szwecji(bo tu mieszkam ),z moim
                  rozmiarem ciężko,zostają mi tylko sklepy internetowe!!! Jak widać ja również
                  muszę zastosować metodę "prób i błędów". Oby tylko efekt końcowy był
                  zadawalający...Pozdrawiam ;))
                  • ewa.102 Re: 86/113 - moni_1983 03.10.09, 20:27
                    Witaj.
                    Ja przy identycznych wymiarach jak twoje noszę Panache Tango plunge 34GG,Tango
                    II 34G, Freya Arabella 34G, Curvy Kate 34G.
                    Pozdrawiam.
                    • moni_1983 Re: 86/113 - moni_1983 15.10.09, 23:35
                      Hej ! Znalazłam kilka takich modeli na ebay.A są one dostępne w Polsce? Może w
                      jakimś sklepie internetowym? Jakbyś mogła podesłać mi parę linków,byłabym
                      wdzięczna.Z góry dziękuję i pozdrawiam !;)
    • podania Re:JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 74-75/90/91 14.09.09, 14:50

Dziewczyny!
      Jak w temacie: 74-75 /90-91
      Ogólnie desperacja: z Triumphu nosiłam... 75A - wstyd się przyznać.
      Jaki "nowy rozmiar" mi proponujecie? Czy 65F z polskich jest OK?
      Poza tym jestem mamą dwóch dużych dziewczynek - po dwóch
      karmieniach. Nie ta jędrność, opadający biust. Poszukuję staniczka,
      który mi go [biuścik] uuuniesie i miseczka przyjmie w całości;) Będę
      wdzięczna za porady ekspreckie!
      • maheda Re: 74/91 - podania 14.09.09, 20:29
        Spróbuj od rzeczonego Triumpha, w rozmiarze około 70E.
        Albo i nie od Triumpha, ale od staników właśnie w rozmiarze europejskim około 70E, lub brytyjskim 70(32)DD. Może się okazać, że w niektórych modelach lepsze będzie 70D, tutaj już musisz uważać, przymierzać i sama oceniać.
        Jeśli okaże się, że obwód pod biustem odbierzesz jako zbyt luźny, spróbuj mierzyć w staniki o ściślejszym obwodzie, czyli z okolic polskiego/europejskiego 65F-65G lub brytyjskiego około 65(30)E.

Polecam artykuł zalinkowany w mojej sygnaturce :)
        • maheda Re: 74/91 - podania 14.09.09, 20:43
          I jeszcze odnośnie fasonów - nie celuj w plunge, czyli staniki z obniżonym mostkiem - masz niewielkie szanse, żeby biust dobrze w nich wyglądał, większe (na razie!) prawdopowobieństwo jest, że się będzie wylewał środkiem.
          Kup jakiś stanik polecany na początek, zabudowany stanik.
          Może być z jednego materiału lub z dwóch gatunków materiału, nie polecam staników gąbkowanych na dole a pustych na górze, bo na górze będziesz miała początkowo kisiel. Dobrze się natomiast spisują semi-softy, czyli staniki faktycznie w dolnej części usztywniane gąbką, a w górnej części koronkowe) z polskiej Dalii, konstrukcja niektórych modeli tej firmy (Kaszmir, Orchidea, Paris) zapewna rewelacyjne podtrzymanie przy jednoczesnym zaokrągleniu biustu i wysokimi bokami, pomagającymi w zebraniu biustu do przodu.

Polecam też noszenie stanika na noc, przy jednoczesnym stosowaniu masaży i zimnych prysznicach.
          Po miesiącu takiej terapii niewątpliwie zauważysz znaczną poprawę jędrności piersi i będziesz mogła zacząć zastanawiać się nad trochę innymi krojami staników.

Zerknij też w artykuł zalinkowany w mojej sygnaturce i pamiętaj, żeby w ten sposób zakładać staniki :)

Powodzenia :)
    • klocioplocio 86/75 14.09.09, 20:44
      Witam,
      Jestem obecnie w 7 miesiącu i troszkę zaczęłam się powiekszać (zwłaszcza pod biustem) :) Pod biustem mam obecnie 75cm a w biuście 86... Noszę jeszcze biustonosze sprzed ciąży, ale 65c/d są już za ciasne, a 70c też mi jakoś nie pasują specjalnie :/
      Jaki rozmiar powinnam nosić, jakiej firmy biustonosze polecacie i gdzie mogłabym je przymierzyć w W-wie...
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • maheda Re: 75/86 - klocioplocio 14.09.09, 20:48
        Polecam zerknięcie na Biuściastą mapę świata - znajdziesz tam wszystkie sklepy, w których jest prowadzony brafitting.
        Może 70C Ci nie pasują, bo przymierzasz nieodpowiednie dla siebie kroje? Próbowałaś 70D?
        • klocioplocio Re: 75/86 - klocioplocio 15.09.09, 15:43
          maheda, bardzo dziękuję za odpowiedź... Nie wiem czy to kwestia
          złych modeli, zapewne tak, ale mam wrażenie, że te 'niedogodności'
          związane są z rozstawem misek (przerwa między miskami jest wg mnie
          za szeroka przez co fiszbiny wbijają mi się w piersi;/ )
          • maheda Re: 75/86 - klocioplocio 17.09.09, 09:20
            W takim razie przejdź się do którego z licznych sklepów w Warszawie, gdzie znajdziesz fachową obsługę i pomoc :)
            Nie ma, jak bezpośrednia pomoc dobrej brafitterki.
    • wolak.gabriela 74/94 15.09.09, 01:21
      do tej pory nosiłam 70D z Triumph i z początku sobie to chwaliłam, ponieważ
      jakieś 2 lata temu obściskiwałam się C75. Od pół roku miska jest za mała, mam
      bułki pod pachami i nad miseczką - nie takie duze, ale jednak, dziś mierzyłam
      70F w La chanson w Galerii Krakowskiej i było w miarę w porządku, aczkolwiek
      jeszcze pod pachami miałam bułki, które przy "zbieraniu" i wypychaniu sprawiały,
      że jedna miska leżała doskonale a nad drugą robił się wałeczek. Proszę o poradę.
      Tak się cieszę, że tu trafiłam. serdecznie pozdrawiam
      • lana33 Re: 74/94 15.09.09, 10:26
        Witam serdecznie !
        Odkrycia forum dokonałam niedawno i nie moge jeszcze tego sobie
        uświadomić, że chyba nosiłam do tej pory złe staniki.
        Mój dotychczasowy rozmiar to 80C.
        Z dokonanych pomiarów wyszło mi ściśle pod biustem 81 cm, w biuście
        luźno bez stanika 99 cm, w miękkim staniczku 100 cm. Po wpisaniu
        danych do kalkulatora wyszło mi polskie 75F ! Czy rzeczywiście
        powinnam spróbować takiego rozmiaru ?? Próbowałam kiedyś mierzyć
        stanik o takim obwodzie, ale nie potrafiłam się zapiąć. Biust mam
        delikatnie lejący się i chyba dosyć plastyczny. Bardzo proszę o
        pomoc w dobraniu prawidłowego rozmiaru, jak i ewentualnego modelu
        staniczka na pierwszy raz.
        • maheda Re: 81/100 - lana33 15.09.09, 10:40
          Jeśli próbowałaś zapinać stanik na przykład w rozmiarze 75D i to tak, że miseczki miałaś na piersiach, to nie dziwię się, że nie zapięłaś - przy zbyt małej miseczce ta część piersi, która nie mieści się w miseczkach, wchodzi pod obwód.
          Spróbuj zapiąć ten obwód z miseczkami na plecach - czy wtedy też będziesz miała problemy?

Fakt, zaczęłabym dobieranie sobie staników od polskiego/europejskiego rozmiaru 75E lub 75F, czyli brytyjskiego około 75(34)DD lub 75(34)E.

Jeśli natomiast istotnie staniki z obwodem 75 będą na Ciebie zbyt ciasne (choć nie bardzo w to wierzę), to spróbuj staników w rozmiarze 80(36)D lub europejskim 80E względnie brytyjskim 80(36)DD.

Przeczytaj instrukcję zakładania stanika podlinkowaną w mojej sygnaturce - mam nadzieję, że okaże się pomocna :)
          • lana33 Re: 81/100 - lana33 15.09.09, 14:54
            Maheda ślicznie dziękuję za odpowiedź :-). Właśnie byłam u siebie w
            sklepie i dla samej orientacji przymierzyłam ponownie staniczki w
            rozmiarze 75 i leżały jak ulał,ciasno bo ciasno, ale tak chyba ma
            być. Byłam mile zaskoczona. Jednak rozmiar miseczki okazał się za
            duży, F zdecydowanie nieodpowiednia. Pasują D lub E, w zależności od
            kolekcji. Przy mierzeniu wiekszej miseczki góra nieco odstawała i
            się marszczyła. Staniczki pomagała mierzyć mi pani w sklepie (z
            porządnym wygarnięciem stanu), więc odczucie co do wielkości
            miseczki chyba prawidłowe. Raczej więcej piersi mi tam nie urośnie,
            żeby cała miseczka się wypełniła. Czy moje rozumowanie w temacie
            jest poprawne ;-) ?
            • maheda Re: 81/100 - lana33 17.09.09, 08:35
              Co do miseczek - przy zgarbieniu się czy podaniu ramion do przodu naturalne jest, że górny brzeg miseczek się marszczy czy nawet odstaje. Stanik ma leżeć gładko, gdy stoimy prosto (ale nie w przeproście, i w takiej też pozycji założona gładka obcisła bluzka nie powinna ukazać żadnych "bułek".
              Ale najważniejsze jest Twoje samopoczucie w staniku.
              • lana33 Re: 81/100 - lana33 17.09.09, 09:26
                Chodziło mi bardziej o to, czy przy rozmiarze, który mi wyszedł, mam
                na myśli polskie 75F, możliwe jest, że pasuje miseczka o wiele
                mniejsza, bo aż o dwa rozmiary (D) ? Czy raczej powinnam wziąść tą
                większą miseczkę, a biust dopiero nauczy się prawidłowego położenia
                i z czasem miseczki się zapełnią ? Dodam, że mam u siebie
                ograniczoną możliwość mierzenia staników różnych producentów, a tak
                po prawdzie był to tylko polski Konrad. W sklepie nic innego nie
                było :-(
                • maheda Re: 81/100 - lana33 17.09.09, 10:09
                  Jeśli pasowało i było to z porządnym wygarnianiem, to nie ma o czym mówić - są to dla Ciebie odpowiednie staniki i już.
                  Owszem, przy codziennym zakładaniu stanika w sposób opisany w sygnaturce oraz wygarnianiu bułek zza pach do przodu przy każdorazowej wizycie w toalecie może się okazać, że za miesiąc ten stanik okaże się dla Ciebie za mały w miseczkach.
                  Dlatego na początek nie kupuj więcej, niż jedną-dwie sztuki (w zależności od możliwości finansowych).
                  • lana33 Re: 81/100 - lana33 02.10.09, 09:28
                    Za radą naszej kochanej mahedy w tej chwili mam 2 nowe staniczki, a
                    różnica jest nie do opisania :-)). Przybył mi zamiast 80c śliczny
                    75E i 70F, a jak teraz fantastycznie wyglądam ! Do głowy nie
                    przyszłoby mi to, że zmiana rozmiaru tyle może dać, a już nigdy, że
                    noszę zły rozmiar. Wszystko dzięki temu miejscu.
      • maheda Re: 74/94 - wolak.gabriela 15.09.09, 11:03
        Idziesz w dobrym kierunku.
        Jeśli w 70F były bułki, trzeba próbować 70G. Jeśli przy 70G nie będzie Ci podtrzymywał biustu odpowiednio obwód - trzeba brać 65H... i tak dalej :)
        Nie ma jak nabiustne sprawdzenie, jaki rozmiar powinno się nosić.
        W mojej sygnaturce pomoc - jak zakładać stanik. Przy odopwiednim założeniu stanika widać, czy stanik pasuje, czy nie.
        • wolak.gabriela Re: 74/94 - wolak.gabriela 15.09.09, 11:32
          Bardzo dziękuję:) Mogłabym jeszcze prosic o podanie brytyjskiej rozmiarówki?
          Wczoraj przeglądałam typy staników, na "pierwszy raz" jeśli zdecydowałabym się
          kupić freyę rio to najlepszym rozmiarem na pierwszy typ byłoby 70G? pozdrawiam
          serdecznie, gaba
          • maheda Re: 74/94 - wolak.gabriela 15.09.09, 13:24
            Jeśli jesteś z Krakowa, to polecam przejechanie się na Kurdwanów, do Intimo, albo też do Brafitterii, do Czernichowa.
            Dobrze byłoby się oddać w ręce brafitterki, kupując pierwszy stanik :)

Teoretycznie rozmiarowi polskiemu 70G odpowiada brytyjskie 70(32)F.
            Ale teoria do praktyki ma się, oględnie mówiąc, po prostu różnie ;)
    • doduchna 92/114 (122) 15.09.09, 14:30
      Witam, pod biustem mam 92 cm. Piersi mam lekko zwisające, w związku z tym podam dwa wymiary: mierzony stojąc - 115cm., a schylona (piersi zwisają) - 122cm.
      • maheda Re: 92/122 - doduchna 17.09.09, 08:50
        Spróbuj mierzyć staniki w rozmiarze brytyjskim z okolic 85(38)H, względnie może z bardziej rozciągliwych modeli 80(36)HH.
        W polskiej rozmiarówce odpowiada to miseczkom około M-O, ale to tylko teoria, w praktyce może okazać się, że odpowiadać Ci będą miseczki w okolicach J-K, trzeba sprawdzić.
    • magdulek_19 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 15.09.09, 19:57
      Witam!! Mam pytanie-jaki powinnam nosić rozmiar stanika?? Moje wymiary to: pod
      biustem-70/71 , w biuście-84/85. Interesuje mnie polska rozmiarówka. Do tej pory
      nosiłam 70C ale mam wrażenie,że zniekształcił mi piersi:( Będę bardzo wdzięczna
      za pomoc;)
      • red-truskawa Re:8 miesiac ciazy 15.09.09, 21:00
        Witam. Normalnie (czyli przed ciaza nosiłam 80 C lub 85 C- zależne od
        rozciagliwosci materiału i firmy) może było tez żle dobrane. W ciazy urósł mi
        znacznie biust i teraz mam staniki 90 DD, a z tabeli zozmiarów wyszło mi
        zupełnie co innego...(nie wiem czy takie w ogóle istnieja). Pod biustem mam 90
        cm a obwód w biuscie 115-116 cm. Zastanawiam sie jaki rozmiar stanika kupic do
        karmienia. Dzieki za pomoc.
        • maheda Re: 90/116 - red-truskawa - 8 miesiac ciazy 17.09.09, 09:04
          Wydaje mi się, że odpowiednim dla Ciebie obecnie rozmiarem powinny być staniki z okolic brytyjskiego 85(38)G. Nie martw się, wyżej jest jeszcze sześć-siedem rozmiarów miseczek, więc będziesz miała się na co przesiadać, kiedy biust Ci urośnie po porodzie, gdy zaczniesz karmienie (a jest to prawdopodobne).
          • red-truskawa Re: 90/116 - red-truskawa - 8 miesiac ciazy 17.09.09, 14:41
            dzieki serdecznie za porade.

https://dzidziusiowo.pl/php/img-14112009045.jpg
      • maheda Re: 70/85 - magdulek_19 17.09.09, 08:57
        Spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 65(30)D, może 65(30)DD.
        Nie wiem, czy ten rozmiar będzie dla Ciebie odpowiedni, ale trzeba od czegoś zacząć :)
    • cataris 96/115 16.09.09, 10:18
      Jaki to rozmiar? W Internecie jest mnóstwo tabel a ja nie mam pojęcia, które to
      są te prawidłowe, dlatego bardzo proszę o podanie mi rozmiaru stanika. Z góry
      dziękuję!
      • razlemongrass 79/100 16.09.09, 21:47
        Witam, ja równiez chciałabym sie w końcu dowiedzieć w jakim
        rozmiarze powinnam kupowac stanik:) Pod biustem 76cm, w biuście
        100cm. Piersi jędrne, jesli ma to w czymś pomóc;) Z polskich
        rozmiarów noszę 70 D stanik bez "gąbek", usztywniany, dosyc miękki;)
        Na początku w obwodzie trzyma idealnie, po jakimś czasie przesuwa
        się i wisi. Z miską podobnie. Najpierw pokrywa idealnie cała pierś,
        nie robi bułek, później część piersi wychodzi mi górą;) Pomóżcie
        dziewczyny;)
        • maheda Re: 76/100 - razlemongrass 17.09.09, 09:11
          Spróbuj założyć stanik zgodnei z instrukcją podlinkowaną w mojej sygnaturce - czy jesteś pewna, że te staniki są dobre?...
          Pytam, bo teoretycznie staniki w rozmiarze 70D są szyte na osoby, które mają w biuście 88-89 cm.

Teoretycznie powinnaś celować w rozmiar stanika z okolic brytyjskiego 70(32)FF. Ale teoria to jedno, a praktyka - drugie. Więc musiałabyś przymierzyć stanik, zakładając go zgodnie z tym opisem, o którym Ci mówiłam, i wtedy ocenić, czy jest OK, czy nie.
      • maheda Re: 96/115 - cataris 17.09.09, 09:07
        Rozmiar stanika będziesz musiała dobrać sobie sama, kierując się wskazówkami dotyczącymi także zakładania biustonosza (patrz link w mojej sygnaturce).
        Ale próby wg mnie powinnaś zacząć od rozmiaru około brytyjskiego 90(40)F. A potem zastanawiaj się, co dalej :)
    • wis85 76/95 16.09.09, 22:19
      Proszę również o podanie polskiej rozmiarówki :)
      Pozdrawiam i z góry dziękuję.
      • maheda Re: 76/95 - wis85 17.09.09, 09:14
        Polska rozmiarówka - teoretycznie 70F-70G, ale może się okazać, że lepiej z jakiejś firmy będzie na Tobie leżało na przykład 70E.

W brytyjskiej rozmiarówcce zacznij dobieranie sobie rozmiaru od 70(32)E.

Koniecznie przeczytaj artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce i powodzenia :)
    • sasiam Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 17.09.09, 08:24
      Witam!
      Proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru
      Moje wymiary:
      w obwodzie 93
      w biuście bez stanika 107
      w biuście w staniku 105
      • maheda Re: 93/107 - sasiam 17.09.09, 09:17
        O ile "w zwisie" też masz 107 cm, proponuję zacząć ustalanie rozmiaru od brytyjskiego 85(38)DD lub polskiego 85E.
        A potem zobaczysz, co dalej :)

Jeśli jednak mierząc swój obwód w biuście "w zwisie", czyli tak, zeby tułów był pochylony mocno, równolegle do pogłogi, masz więcej, niż 107 cm, to podaj ten rozmiar, być może powinnaś zacząć od innego rozmiaru?
    • bernadette87 72/88 17.09.09, 16:55
      zmierzylam sie wg zalecen;) jaki stanik bedzie dla mnie odpowiedni?
      • maheda Re: 72/88 - bernadette87 17.09.09, 20:52
        Spróbuj albo baardzo ciasne staniki w rozmiarze 70D, albo mniej
        ścisłe obwodowo, w rozmiarze polskim około 65E lub brytyjskim około
        65(30)DD.
        Pamiętaj, że to nie jest na pewno Twój rozmiar, ale jakieś
        przybliżenie, od czego powinnaś zacząć :)
      • moopie23 Jaki rozmiar? 18.09.09, 13:53
        Szukam rozmiaru dla mamy, jej wymiary to:
        82 pod biustem
        95 w biuście
        i 104 w zwisie
        • maheda Re: 82/104 - moopie23 - mama 18.09.09, 15:13
          Zakładam, że obwód w zwisie był mierzony w staniku :)
          Jeśli tak, to polecam rozpoczęcie przymiarek do staników w rozmiarze około brytyjskiego 75(34)F-75(34)FF.
          Jeśli nie, to jednak od rozmiaru około brytyjskiego 75(34)E-75(34)F.

W polskiej rozmiarówce (wg norm ISO) dobrze byłoby zacząć od rozmiaru 75G. Ale może się okazać, że wystarczy miseczka 75F na przykład - nie wiem, wiele jest kwestią indywidualną.
    • redkrawiec 69/89 18.09.09, 21:08
      Zmierzyłam się według wskazań, jakieś propozycje co powinnam nosic?
      • maheda Re: 69/89 - redkrawiec 21.09.09, 07:38
        Polecałabym rozpoczęcie przymiarek od staników w rozmiarze około brytyjskiego 65(30)E.
        Rozmiar ten odpowiada polskiemu 65F według norm ISO. Ze względu jednak na to, że niektórzy polscy producenci próbują dostosować rozmiarówkę do rozmiarówki brytyjskiej, może okazać się, że dobre w polskiej rozmiarówce może się okazać na przykład 65E.

Pamiętaj, żeby zawsze zakładać staniki zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w artykule zalinkowanym w mojej sygnaturce.
        Prawidłowe założenie stanika pomaga w określeniu, czy stanik jest dobry, czy też może ma nieodpowiednią miseczkę i/lub obwód.
    • lineczka77 obwód pod biustem 70 - w biuscie 77 - 78 19.09.09, 11:23
      Witam
      to jaki powinnam nosić ?:)

i jeśli mogę to drugi problem - co do kroju biustonosza - takie ze szwem, który
      biegnie poziomo ,leża fatalnie ...czy jeśli będzie dobrze dobrany rozmiar to
      krój stanie się kwestią drugorzędna ?

pozdrawiam
      • adrianellka 103 pod biustem, 126 w biuście.... 19.09.09, 14:16
        Witam. Tak jak już wyżej napisałam mam 103 pod, 126 w biuście stojąc, a 128 "w skłonie" ;) mam różne staniki, od 90D do 100C, praktycznie każdy mój stanik jest niefajny ;) Jaki rozmiar powinnam nosić?
        Pozdrawiam :)
        • maheda Re: 103/128 - adrianellka 21.09.09, 08:16
          Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze brytyjskim około 95(42)G i od tego rozmiaru zacznij dobieranie sobie staników.
          Po założeniu stanika wedle wskazówek podlinkowanych w mojej sygnaturce łatwiej Ci będzie określić, czy stanik ma dobrą miseczkę, czy też powinnaś celować w inny jej rozmiar.
      • maheda Re: 70/78 - lineczka77 21.09.09, 07:44
        Dobieranie rozmiaru zacznij od staników w rozmiarze polskim z okolic 65A lub brytyjskiego około 65(30)B.
        Staniki z poziomym szwem, zwłaszcza na niewielkich biustach, wg mnie nie mają większego sensu (bo są to przeważnie staniki typu full-cup, z zabudowanymi miseczkami).
        Spróbuj raczej celować w staniki typu half-cup, z poziomym górnym brzegiem i jednym pionowym cięciem.

Przeczytaj też proszę artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce - dobrze jest zakładać stanik według porad w nim zawartych, bo poza poprawnym ułożeniem biustu w staniku, zapewnia to łatwość określenia, czy stanik ma odpowiedni rozmiar, czy też może trzeba zmienić rozmiar mierzonego stanika.
    • adzik2006 72 98 20.09.09, 11:10
      witajcie.

Bardzo prosze o pomoc w dobraniu odpowiedniego stanika.
      Moje wymiary

pod biustem 72
      w biuscie bez stanika 98
      w biuscie w staniku 95

Piersi po dwu i pol letnim karmieniu.Skonczylam karmic pol roku temu
      i od tego czasu nie potrafie dobrac stanika. Prosze o pomoc i
      rozmiarowke zarowno brytyjska jaki kontynentalna.
      Dziekuje
      • maheda Re: 72/98 - adzik2006 21.09.09, 08:18
        Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze około 70(32)D (zarówno brytyjskim, jak i kontynentalnym) lub w rozmiarze brytyjskim około 65(30)DD-65(30)E, które to rozmiary odpowiadają polskiemu około 65E-65F.

Trudno powiedzieć cokolwiek na pewno, sama dla siebie masz być najlepszą brafitterką :)
        Żeby sobie pomóc, zerknij do artykułu podlinkowanego w mojej sygnaturce.
        • adzik2006 Re: 72/98 - adzik2006 21.09.09, 21:36
          Wielkie dzieki, teraz juz przynajmniej wiem czego sie trzymac. W
          najblizszej wolnej chwili ruszam na łowy
    • kasiulkasp Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 20.09.09, 11:25
      Witam. Niedawno przekonałam się, że powinnam nosić inny rozmiar:) Pod biustem
      mam 73cm, a w biuście 94. Proszę także o rozmiar polski:)
      • kasiulkasp Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 20.09.09, 20:31
        Dodam jeszcze, że w zwisie wychodzi mi 97, ale mierzone bez stanika.
      • maheda Re: 73/95,5 - kasiulkasp 21.09.09, 08:21
        Założyłam, że obwód w biuście masz gdzieś pomiędzy 94 a 97 ;)

Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze około polskiego 70G lub brytyjskiego 70(32)F.
        Jeśli okaże się, że obwód pod biustem jest zbyt luźny, to celuj w staniki o obwodzie 65 (bryt. 30) i przeliczonymi miseczkami, czyli większymi o literkę lub dwie.

Polecam też artykuł podlinkowany w mojej sygnaturce.
        • kasiulkasp Re: 73/95,5 - kasiulkasp 21.09.09, 13:25
          dzięki wielkie, właśnie mi przyszedł, tylko wcześniej źle się zmierzyłam:/ 70E
          brytyjczyk i miski są za małe:/ więc pewnie trafiłaś w rozmiar:) Buziaki
    • wystrzelonawkosmos Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 20.09.09, 15:06
      Witam Wszystkie biuściaste :)ja oczywiście też mam problem z właściwym doborem
      stanika bo jestem w miarę szczupła a biust raczej do małych nie należy-więc jak
      mam odpowiedni biustonosz w obwodzie to nie ma odpowiedniej miski i
      odwrotnie.Nosiłam juz takie rowmiary jak 75C,70D,70E ale nigdy do końca nie
      czułam się komfortowo... Pod biustem ściśle mam 76 cm w biuście luźno 95
      cm.Bardzo proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam wszystkie kobietki!
    • wystrzelonawkosmos Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 20.09.09, 15:21
      To jeszcze raz ja:) zmierzyłam się ponownie muszę wprowadzić poprawki: pod
      biustem 76 cm w biuście 97 cm.Pozdrawiam raz jeszcze:)
      • maheda Re: 76/97 - wystrzelonawkosmos 21.09.09, 08:24
        Skoro masz w szafie 70tki, to spróbuj od nich, ale z odpowiednią dla siebie miseczką - czyli skoro w 70E piersi nie mieszczą Ci się całkowicie w miseczkach - próbuj większych miseczek, a zacznij od polskiej miseczki około 70G-70H, względnie brytyjskiej miseczki z okolic 70(32)F-70(32)FF.

Pamiętaj - zakładaj stanik zawsze (mniej więcej) zgodnie z opisem podlinkowanym w mojej sygnaturce :) Powodzenia w dobieraniu rozmiaru!
    • ostatnia.taka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 21.09.09, 13:04
      witam
      mam w planach kupno nowego dobrze dobranego stanika ale nie wiem jaki rozmiar i
      producenta wybrać na początek, moje wymiary to pod biustem 90cm ciasno i na
      wydechu, a w biuście 115cm jak stoję i 122cm jak się pochylam, który rozmiar
      wybrać?
      i jeszcze, jestem w tej chwili na diecie, planuję jeszcze schudnąć ok 15kg więc
      ten stanik byłby niejako przejściowy i nie chciałabym wydawać na niego zbyt dużo.
      czy ktoś mógłby mi doradzić co kupić?
      • lili-pop Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 42 21.09.09, 14:36
        Witam serdecznie, w moim poprzednim wątku spytałam o rozmiar i
        otrzymałam odpowiedź 32G ...
        czy mogłybyście mi powiedzieć jak to się ma do tej
        rozmiarówki,chcialabym kupić właśnie ten stanik:
        www.intimo4you.com/_,k14/Biustonosz_Bio_Samanta,t1280.html
        • anna-pia lili-pop - 32G 10.10.09, 22:47
          32G to rozmiarówka brytyjska, w polskiej to jest 70J, więc Samantę niestety
          możesz sobie darować.
      • anna-pia 90/115- 120 ostatnia.taka 10.10.09, 22:45
        ostatnia.taka napisała:

> witam
        > mam w planach kupno nowego dobrze dobranego stanika ale nie wiem jaki rozmiar i
        > producenta wybrać na początek, moje wymiary to pod biustem 90cm ciasno i na
        > wydechu, a w biuście 115cm jak stoję i 122cm jak się pochylam, który rozmiar
        > wybrać?
        > i jeszcze, jestem w tej chwili na diecie, planuję jeszcze schudnąć ok 15kg więc
        > ten stanik byłby niejako przejściowy i nie chciałabym wydawać na niego zbyt duż
        > o.
        > czy ktoś mógłby mi doradzić co kupić?
        >
        Poszukaj na giełdzie - kupować może każdy
        forum.gazeta.pl/forum/f,72041,Gielda_LB_LMB.html
        tyle że nie będziesz mogła oddać, może zajrzyj na mapę www.stanikowamapa.prv.pl
        - może masz niedaleko dobry sklep.
        Rozmiar - mniej więcej 80H (brytyjskie 36H), ale to tak w przybliżeniu. Zobacz,
        czy nie ma gdzieś w okolicy zlotu, gdzie mogłabyś przyjść i pomierzyć, bo może
        okazać się, że podpasuje ci np. 75HH.
    • ph78 90/74 - laktacja 21.09.09, 23:46
      Witam,

10 dni po rozwiązaniu mam wymiary jak powyżej. Ciążowe 65F lekko mnie
      ciśnie chyba fiszbinami, bardzo pragnę już zakupić karmniki!

Dziękuję:)
      • anna-pia Re: 90/74 - laktacja 10.10.09, 22:48
        65FF albo i 65G, cisną za małe miseczki
    • manekineko 82/98 22.09.09, 00:00
      Piszę już prawidłowo na pierwszy post mahedy, tamte można usunąć, bo nie chcę by
      wyglądało, że śmiecę.
      -
      Pod biustem jak mocno ściskam mam 82
      w biuście, luźno 98.

Proszę o pomoc:) Noszę teraz nasze polskie 75E (bo jak się na początku
      mierzyłam, wychodziło mi 96 w biuście, ale zweryfikowałam), obwód wydaje mi się
      dobry, ale sądzę, że może udałoby mi się wcisnąć w ciaśniejszy. Co do miseczki,
      piersi tak prezentują się ładniej niż w starym 80C (bogowie, jak mogłam się
      masakrować). Sądzę jednak, że 75 E jednak nie leży aż tak idealnie.
      • aadrianka Re: 82/98 manekineko 22.09.09, 18:18
        Spróbuj najpierw 75F przymierzonego wg instrukcji z mojej
        sygnaturki. Jeśli obwód w tym staniku dobrze podtrzymuje biust, jest
        stabilny, a przy tym wygodny (możesz głęboko odetchnąć, swobodnie
        się ruszać, kichnąć, kaszlnąć) to nie ma koniecznie wciskać się w
        ciaśniejszy. Jeśli jednak obwód jest za luźny i nie podtrzymuje
        należycie biustu, możesz sięgnąć po polskie 70I lub brytyjskie 32(70)
        FF. Oczywiście zasada zakładania taka sama:)
        • manekineko Re: 82/98 manekineko 22.09.09, 18:24
          O dziękuję:) 70I? Sądziłam, że polskie H:) dobrze wiedzieć.
          75F polskie, jak rozumiem, a brytyjski odpowiednik to 75E?
          • aadrianka Re: 82/98 manekineko 22.09.09, 19:10
            70H też możesz wypróbować - to naprawdę zależy od firmy i modelu:)
            Dalia np miewa modele, które mają naprawdę spore miseczki.
            Generalnie im więcej rozmiarów sprawdzimy nabiustnie, tym lepiej.
            Polskiemu 75F odpowiada mniej więcej brytyjskie 34(75)E, zgadza się.
            Zasadniczo 34E powinno mieć ciut większą miskę niż 75F - ale znowu,
            co model to inna historia.
            Pamiętaj, że my tu tylko możemy doradzić, od czego warto rozpocząć
            przymierzanie. Ostatecznie możesz wylądować z jeszcze innym
            rozmiarem. Najważniejsze, żeby stanik był dopasowany do biustu:)
            • manekineko Re: 82/98 manekineko 22.09.09, 23:15
              Mam jeszcze jedno pytanie:) Wspomniałaś o Dalii, może wiesz, czy ich obwody są
              rozciągliwe? Bo mam zamiar nabyć jakiś model przez sklep twojabielizna i
              zastanawiam się czy celować w 75F czy 70H:).
              I jeszcze raz dziękuję za poradę:).
              • manekineko Re: 82/98 manekineko 23.09.09, 00:21
                Kupiłam 75F bo jednak nie mieli 70H modelu, co mi się podobał.
    • karboch 73/93-94 22.09.09, 12:34
      Do tej pory nosiłam rozmiar 75C i, zależnie od firm, trafiały się biustonosze z dobrze dopasowanym dołem i troszkę za małą miseczką, jak i takie z minimalnie za dużą.
      • aadrianka Re: 73/93-94 karboch 22.09.09, 18:27
        Radziłabym jednak porzucić 75-tki i spróbować ciaśniejszego-
        stabilniejszego obwodu. Zależnie od Twojej budowy i indywidualnej
        ściśliwości, a także modelu stanika będzie to 70 lub 65.
        Przymierzanie zacznij od polskiego 70F lub 70G, względnie
        brytyjskiego 32(70)E. Jeśli obwód jest stabilny, dobrze podtrzymuje
        biust i nie przesuwa się po ciele ani nie ociera, to świetnie. Jeśli
        jednak masz uczucie, że mogłoby być stabilniej, sięgnij po
        brytyjskie 30(65)FF lub polskie 65I (to ostatnie może być trudne do
        upolowania, niestety).
        Niezależnie od rozmiaru pamiętaj o prawidłowym założeniu
        biustonosza - sprawdź, czy znane Ci są porady, które znajdziesz po
        kliknięciu w moją sygnaturkę.
        • karboch Re: 73/93-94 karboch 22.09.09, 22:00
          dziękuję ślicznie. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się