17.09.02, 08:09
Moja roczna suczka Jolly jest zdrowym wesołym pieskiem. Miała do tej pory dwa
razy cieczkę. Za pierwszym razem podczas cieczki mała urwała się ze smyczy
mojej mamie podczas spaceru i uciekła z jakimś psem. Złapalismy ją dopiero po
jakichś dwóch godzinach i była wciąż w towarzystwie tego psa. Absolutnie nie
chcieliśmy szczeniaków i w klinice wet. podano małej zastrzyki hormonalne - 3
razy w odstępach kilkudniowych. Potem wszystko było w porządku, miała drugą
cieczkę w lipcu br. i ostatnio zauważyłam, że prawdopodobnie ma mleko - dwa
sutki są trochę powiększone i sierść wokół nich jest czymś oklejona - wygląda
na to, że ma mleko. Poza tym nie ma żadnych objawów ciąży rzekomej - nie
buduje gniazda, nie "pieści" zabawek. Jest wesoła i zdrowa. Od kilku dni moja
mama, u której Jolly codziennie przebywa kilka godzin, ma szczeniaczka yorka -
maluch chce się bawić z Jolly, ale ona go nie toleruje, unika go i za każdym
razem odsuwa się, aby on nawet nie mógł jej dotknąć.
To tyle w celu naświetlenia sytuacji. Czy mam się martwić o to mleko, czy
zostawić sprawy swojemu biegowi? czy to może być ciąża urojona?

bes
Obserwuj wątek
    • m.w Re: suczka 17.09.02, 09:07
      Twoja suczka ma ciążę urojoną !!! Ciaża urojona wcale nie musi objawiać się
      przygotowywaniem gniazda, znoszeniem zabawek itp. Moja suka, zresztą tak samo
      jak Twoja przy pierwszej cieczce dostawała hormony "na wszelki wypadek" -
      prawdopodobnie do niczego nie doszło, ale chcieliśmy być pewni że nie będzie
      szczeniaczków (suka była w trakcie leczenia nurzycy). Po tym po każdej cieczce
      miała ciąże urojone !! W trakcie ciąży urojonej staraj się podawać jej jak
      najmniej pokarmów mlecznych, białkowych, no i oczywiście idz do weta,który poda
      jej środki łagodzące objawy ciąży urojonej i ogranicz wszelkie głaskanie,
      przytulanie itp.
      A poza tym jeżeli nie zamierzasz kryć suki, najlepszym wyjściem jest
      sterylizacja, która eliminuje tego typu "zachowania" i ewentualne choroby
      sutków, macicy !!! Ja w kwietniu tego roku wysterylizowałam moją sunię i nie
      żałuje tego kroku, suka jest nadal bardzo żywa, charakter nie uległ żadnej
      zmianie, a za to nie męczą jej żadne ciąże urojone, problemy hormonalne no i
      cieczki !!
      • bes Re: suczka 17.09.02, 09:36
        Zmartwiłeś mnie.
        Właśnie zauważyłam, że ostatnio ona pcha mi się na kolana, i koniecznie chce
        mnie lizać, i oczekuje większych czułości ode mnie, ale sądziłam, że przemawia
        przez nią zazdrość o szczeniaczka yorka - widać, że ma pretensję do mojej mamy
        o to, że pojawił się u niej obcy maluch.
        Mąż twierdzi, że przesadzam, i że to na pewno nie jest ciąża urojona, bo suka
        jego rodziców miewa tą przypadłość - z wszystkimi jej objawami, jest wtedy nie
        do zniesienia. U Jolly jest tylko to mleko......
        Nie chcę jej sterylizować, bo już mam kłopoty z nadwagą u niej - od miesiąca
        jest na diecie Eukanuba restricted low caloria czy jakoś tak:-) Męczy się
        strasznie, zjadłaby konia z kopytami, ale jakoś nic nie chudnie. Podobno po
        sterylizacji są zazwyczaj kłopoty z nadwagą u suczki. Poza tym to jednak jest
        poważna operacja - chciałabym jej tego oszczędzić.
        • m.w Re: suczka 17.09.02, 14:31
          • m.w Re: suczka 17.09.02, 14:46
            Tak, to niestety ciąza urojona !!!
            Najlepiej będzie jak odwiedziśz weterynarza i dokładnie poradzisz sie go co
            robić.
            U mojej suni leczenie polegało na podaniu leków łagodzących objawy, tak jak
            pisłałam już odstawienie prod. mlecznych no i ograniczenie pieszczot. Z tym
            ograniczeniem pieszczot tez były pewne kłopoty, bo Tekla od małego miała bardzo
            duży kontakt z nami, ciągłe zabawy, głaskania itp. ale wet powiedział że na
            czas ciązy urojonej trzeba jej zmienić dotychczasowe przyzwyczajenie do
            pieszczot czy spania w łóżku, wtedy szybciej znikają objawy ciąży.
            Ale ja i tak byłabym za sterylizacją - eliminuje ciąże urojone, ewentualne
            choroby układu rozrodczego. A rekonwalescencja po trwa niecałe 2 tygodnie.
            Jedyny problem to ta nadwaga ! Rzeczywiście po sterylizacji po jakichś 2
            miesiącach Tekla zaczęła jeść !!! Wcześniej jadła jak wróbelek, a teraz pożarła
            by konia z kopytami !! Na szczęśie jet psem który jest wiecznie w ruchu, jest
            zawsze chętna do biegania i zabawy, więc nie jest to dla mnei takim problemem.
            Teraz w końcu wygląda jak buldog a nie jak jakaś szkapa !!!
            A może w przypadku Twojej suni trzeba byłoby zwiększyć dzienna dawkę ruchu !!!
            Wtedy przy karmie light trochę by straciła na wadze !!??

pozdrawiam
            Gośka
            • bes Re: suczka 17.09.02, 15:04
              Moja sunia też jest kłębkiem energii - ruchu ma dość dużo, ostatnio tydzień
              spędziła z nami chodząc po górach w Słowacji - nigdy nie jest zmęczona, i mimo
              to nie chudnie, a wiem, że ma nadwagę - wzorzec jej rasy mówi o 7 kilo, ona ma
              11. Niby po niej nie widać, jest dość puchata/włochata i od szczeniaka była
              miała masywną budowę.
              Co do sterylizacji - oddawałam do sterylizacji kotkę mojej mamy - stąd wiem, że
              to nie jest "zabieg". To poważna ingerencja chirurgiczna. A w przypadku suki
              jest to jeszcze bardziej skomplikowana operacja, niż w przypadku kotki. Dlatego
              się boję. Mąż twierdzi, że poczekamy i zobaczymy co się będzie działo.
              Może wypowie się też ekspert?

pozdrawiam Ciebie i Twoją sunię
              bes
    • adam.pietron Re: suczka 17.09.02, 16:41
      No to nie mam już nic do roboty , o wszystkim doskonale napisała m.w.
      Gorąco pozdrawiam ! Ekspert
      • m.w Re: suczka 18.09.02, 08:55
        Dziękuje za uznanie i przeraszam ze pozbawiłam Pana Eksperta mozliwości
        wypowiedzenia się !

pozdrawiam
        Gośka
        • adam.pietron Re: suczka 18.09.02, 10:07
          Nie ma za co. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka