Dodaj do ulubionych

Odchudzanie a biust, pomocy!!!

29.06.10, 15:33
Witam, mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc :) Mam zamiar schudnąć ok. 15
kg, teraz mam duży biust (wym. 70, 94) natomiast nie jest ona już tak bardzo
jędrny, tzn. nie wisi jakoś baaardzo, ale jest taki "galaretowaty"... no nie
ważne, w każdym razie zdaje sobie sprawę, że po schudnięciu sporo spadnie mi
również z biustu, pewnie stanie się obwisły w mniejszym lub wiekszym stopniu i
wtedy nie będę miała problemu z dużym rozmiarem, ale z tym, że w każdym
staniku będzie widać jego "niejędrność"... Tutaj moje pytanie, czy taki
obwisły biust może wygladać na "normalny" w staniku, tzn., że wygląda ładnie i
nie da się poznać, że po prostu "wisi"? Jaki jest najlepszy typ stanika w
takim przypadku? I szczególnie też chodzi mi o kostium (dwuczęściowy), czy da
się w nim ładnie wyglądać? Bardzo prosze o pomoc, może ktoś był w podobnej
sytuacji i może z własnego doswiadczenia mi pomóc? Czy łatwiej Wam było
znaleźć stanik i dobrze w nim wyglądać przy dużym biuście czy łatwiej jest
dopasować go po schudnięciu, gdy jednak traci na jędrności?? Prosę o pomoc! :)
Z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 15:48
      Przy odchudzaniu moga Ci zlecieć cm w biuście i pod biustem, ale to
      wczale nie jest pewne, każdy chudnie inaczej.
      Biust może wyglądać ładnie niezależnie od kondycji, konsystencji,
      wieku i wagi- ważny jest dobrze dobrany stanik. Pomaga też spanie w
      staniku- zapobiega rozciąganiu sie skóry podczas snu, pomagają
      masaże i balsamy. Dobrze dobrany rozmiar sprawdza się też w
      strojach kąpielowych. Ważne, by w trakcie odchudzania mierzyć się na
      bieżąco i w miarę możliwości wymieniać staniki na takie we właściwym
      rozmiarze- przy takich skokach wagi i rozmiarów, do czasu
      ustabilizowania wagi warto szukać np. na Allegro czy e-bayu, wyjdzie
      taniej.
      Wpisz się na początku do naszego wątku rozmiarowego- jest przypięty
      nad wszystkimi postami forum- mierząc się według instrukcji w nim
      zawartej.

PS 70/94 to nie jest duży biust:)
    • pierwszalitera Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 15:51
      No ale poczekaj, na górze masz wymiary 70/94 (dla mnie to raczej niewielko-średni biust, oznacza też raczej drobną, szczupłą górę) i chcesz chudnąć 15kg? Znaczy masz sporo na dole, czy jak? Hmmm, problemem gruszki jest często, że nie zrzuca, tam gdzie chce i może będziesz tracić też na górze. Przy dużym chudnięciu biust zresztą zawsze cierpi, jeżeli chudnięcie więc podyktowane jest jakimś wyśrubowanym ideałem, to się raczej zastanów, bo w staniku będzie fajnie, ale czasem się też chcemy rozebrać. ;-)
      • kk345 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:05
        > w staniku będzie fajnie, ale czasem się też chcemy rozebrać. ;-)

I najczęsciej okazuje się wtedy, że nasz biust i tak zachwyca
        partnera:) Nie strasz dziewczyny:)
        • mmona_lisa Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:10
          No to zdanie faktycznie mnie trochę wystraszyło :P Ale chyba lepiej miec ładną
          figurę i trochę obwisły biust, który mam nadzieję da się ukryć, niż byc po
          prostu grubym, z biustem i tak nie jakoś przesadnie jędrnym (w moim przypadku :P)
        • pierwszalitera Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 22:51
          kk345 napisała:

> I najczęsciej okazuje się wtedy, że nasz biust i tak zachwyca
          > partnera:) Nie strasz dziewczyny:)

Jeżeli jedynym celem jest zachwycanie partnera, to proszę bardzo, ja lubię podobać się sama sobie. ;-)
          • kk345 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 09:28
            Nie wartościujmy może, co jest istotniejsze...Nie zaprzeczysz, że
            większość kompleksów na temat biustu nie brzmi: "nie podoba mi się
            mój biust" tylko "jak ja mam się rozebrać, mam taki brzydki biust".
            Życie...
            • pierwszalitera Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 12:05
              kk345 napisała:

> Nie wartościujmy może, co jest istotniejsze...Nie zaprzeczysz, że
              > większość kompleksów na temat biustu nie brzmi: "nie podoba mi się
              > mój biust" tylko "jak ja mam się rozebrać, mam taki brzydki biust".
              > Życie...

Nie wartościuję, tylko wskazuję możliwość ewolucji. Możliwe bowiem, że twój biust (mój, nasz, kogoś tam) nigdy nie będzie odpowiadał ideałowi, a jednak można nam się podobać, bo zmieniamy perspektywę patrzenia i traktujemy siebie jako podmiot, któremu też się coś należy i który nie musi ciągle tylko z siebie dawać. W znaczeniu wabić, zachęcać, ślicznie wyglądać. Jeżeli będziemy bowiem się ciągle zastanawiały, czy spełniamy czyjeś kryteria i czy wystarczająco się podobamy, to pozostaniemy do końca życia niepewne i uzależnione, a może nawet rozczarowane. Bo ja nie liczyłabym na dozgonne zainteresowanie partnera i wieczny zachwyt w jego oczach na widok naszego ciała.
      • mmona_lisa Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:08
        Tak, chciałabym zrzucic głównie z dołu, zresztą mój biust na prawdę taki mały nie jest, nie wiem, może źle się mierzę, ale uważam, że jest spory, wiadomo nie monstrualny, ale duży jest, zresztą wszyscy mi to mówią :P I raczej jestem klepsydra nie gruszką... W każdym razie jestem na granicy nadwagi także nie dążę do bycia kościotrupem :) A ile może mi z niego zlecieć? Wiem, że ciężko powiedzieć, ale to będzie 3 czy raczej 20 cm? Może na prawdę bardzo obwisnąć? Mam nadzieję, że tylko troszkę, no nie chciałabym mieć biustu przy pępku :( W sumie zawsze miałam ładny biust, ostatnio troszkę oklapnął, bo przytyłam, no i też mam na nim sporo rozstępów, ale czy to znaczy, że będzie wygladał jak biust starej babci?
        • madzioreck Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:12
          Niekoniecznie :) Schudłam 15kg, wymiary zleciały z 79/121 na 74/107, biust
          trochę zmalał, jest bardziej miękki, ale nie zwisa jakoś smętnie.
          • mmona_lisa Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:17
            To mnie pociesza :)A Ty przed odchudzaniem miałaś jędrny biust? Bo mój niestety
            już na tym etapie jest "miękki", np. jak leże to zwisa zupełnie na boki, a na
            środku jest "płasko" :(
            • madzioreck Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 16:46
              mmona_lisa napisała:

> To mnie pociesza :)A Ty przed odchudzaniem miałaś jędrny biust? Bo mój niestety
              > już na tym etapie jest "miękki", np. jak leże to zwisa zupełnie na boki, a na
              > środku jest "płasko" :(

Powiem tak: miałam na tyle jędrny biust, na ile może być jędrny biust w moim
              rozmiarze, wtedy 70JJ/75J. Nie jakiś twardy, stojący, ale i nie lejący i nie
              obwisły :)
              Zwisanie na boki w pozycji leżącej - no przecież to jest ciężar, będąc w
              najlepszej kondycji też by zwisał na boki, chyba, żeby go helem napompować ;)
        • kk345 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:18
          Schudłam prawie 9 kg, z biustu zleciało mi 6 cm, stracił na
          jędrności, ale niezbyt wiele. Nie ma zadad, może Ci spasć 3 cm, może
          20....
          Chociaż, jesli masz pod biustem 70 cm, to naprawdę nie możesz być
          gruba, chyba, że masz masę tłuszczyku i bardzo go ściskasz miarką.
          To piszę ja, mam 76/96 a wcale gruba nie jestem:)Jakie masz BMI?
          Zmierz się ściśle pod biustem, na wydechu i luźno w biuście.
          • mmona_lisa Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:28
            Mam BMI 24.8, zresztą jestem niska, więc może dlatego wydaje Wam się, że wymiary
            są niewielkie, jednak przy moim wzroście wszystko powinno byc proporcjonalnie
            mniejsze :P No a, że mam 70 pod biustem, to już jest wynik moej dziwnej figury,
            po prostu mam szczupły brzuch, ale gruby dół :P W sumie to lepiej niz na odwrót...
            • zireael00 Re: 15 kg?! 29.06.10, 18:16
              Masz BMI ledwo ocierające się o nadwagę i chcesz schudnąć piętnaście kilogramów? Nie uważasz, że to nierozsądne?
            • magdalaena1977 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 22:42
              mmona_lisa napisała:

> Mam BMI 24.8, zresztą jestem niska, więc może dlatego wydaje Wam się, że wymiary
              > są niewielkie,
              Bo one są niewielkie. Standardem na taki obwód pod biustem są staniki 65, a te
              już noszą naprawdę szczupłe dziewczyny.
              z kalkulatora wychodzi Ci 30FF więc miseczka też raczej z tych średnich.

Tak samo BMI masz w normie (więc pewnie figurę też masz całkiem ok. i już teraz
              dobrze wyglądasz w kostiumie). Jeśli schudniesz 15 kg będziesz miała niedowagę.

Jeśli boisz się o biust, to oprócz dobrego stanika, warto nie chudnąć zbyt
              szybko, żeby skóra miała czas się dostosować - zwykle dietetycy polecają
              najwyżej kilogram tygodniowo.
              • madzioreck Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 16:52
                magdalaena1977 napisała:

> Tak samo BMI masz w normie (więc pewnie figurę też masz całkiem ok. i już teraz
                > dobrze wyglądasz w kostiumie). Jeśli schudniesz 15 kg będziesz miała niedowagę.

Bez przesady... u mnie np. BMI 24,8 wychodzi przy wadze około 73,5 kg, a dolna
                granica normy to dla mnie 56 kg :)
                • magdalaena1977 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 20:03
                  madzioreck napisała:

> Bez przesady... u mnie np. BMI 24,8 wychodzi przy wadze około 73,5
                  > kg, a dolna granica normy to dla mnie 56 kg :)
                  Bo masz 172 cm wzrostu ;-)
                  Autorka wątku pisała, że jest niska.
                  Już przy wzroście 160 schudnięcie o 15kg daje BMI 18,95 czyli poniżej normy.
                  • kate2501 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 20:52
                    Ja schudłam 22 kg w przeciągu roku i nie widzę aby strasznie
                    odbiło się to na moim buście.Może kiedy pierwsze kilogramy leciały
                    szybko wtedy i biust nie nadążał ,ale później gdy gubiłam tak mniej
                    więcej kilo na miesiąc kondycja biustu była (i jest) taka sama
                    Ps .Tyż śpię w staniku :P
                    • pierwszalitera Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 01.07.10, 01:01
                      kate2501 napisała:

> Ja schudłam 22 kg w przeciągu roku i nie widzę aby strasznie
                      > odbiło się to na moim buście.

To wszystko fajnie, ale niestety nie reguła i prawdę mówiąc, autorka wątku niczego sobie za to nie kupi. Każda kobieta zresztą wie, jak chudnięcie, albo tycie odbija się na jej biuście, więc to co robi czyjś biust nie jest żadnym wyznacznikiem dla innego. Chudnięcie jest jednak zawsze ryzykowne dla biustu, ale ponieważ nikt nie zrzuca 15kg przez jedną noc, będzie czas na sprawdzanie efektu na bieżąco.
            • edhelwen Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 22:56
              moim zdaniem źle zakładasz, tzn. nie wiem czy miałaś już kiedyś tą wagę 15kg
              mniej i wiesz jak będziesz wtedy wyglądać, wtedy w miarę ok.
              Ale jeśli ważysz np 63,5 kg przy wzroście 160cm i zakładasz, że schudniesz sobie
              do 48,5 bo wtedy będziesz miała super figurę i w ogóle ;) to możesz się
              przeliczyć. Tzn ja mam akurat te okolice wagowo-rozmiarowe i zawsze miałam grube
              uda, biodra. I podczas odchudzania to głównie spadała góra, trochę brzuch, a
              nogi niekoniecznie.
              A jeszcze gdybym sobie założyła, że schudnę do np. 50kg a nie udałoby się (bo
              nigdy się nie udało xD) to bym była załamana ;)
              Wydaje mi się, że lepiej nie oglądać się na kilogramy jeśli chodzi o spadek masy
              w konkretnym miejscu ciała.
              Lepiej zakładać, że przykładowo z 100cm w biodrach zejdziesz najpierw do 97cm,
              potem do 95cm itd. Że obwód uda z 62 spadnie na 60, potem na 58 itd. A może się
              też okazać, że aby osiągnąć "idealną" ilość cm wystarczy schudnąć np 7-8kg, a
              nie 15.

A co do biustu, to nie daj sobie wmówić, że masz mały :)
            • sharteel Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 11:36
              Wszystko zależy od tego, w jaki sposób zamierzasz się odchudzać. Trzeba uważać z
              dietami, bo można sobie totalnie rozregulować organizm (hormony) i osiągnąć
              efekt przeciwny do zamierzonego, plus kilka poważnych problemów.
              Zawsze dobrze jest dobrać sobie odpowiednie ćwiczenia i masaże. To pomaga.
        • pierwszalitera Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 22:55
          mmona_lisa napisała:

A ile może mi z niego zlecieć? Wiem, że ciężko powiedzie
          > ć, ale to będzie 3 czy raczej 20 cm? Może na prawdę bardzo obwisnąć? Mam nadzie
          > ję, że tylko troszkę, no nie chciałabym mieć biustu przy pępku :( W sumie zawsz
          > e miałam ładny biust, ostatnio troszkę oklapnął, bo przytyłam, no i też mam na
          > nim sporo rozstępów, ale czy to znaczy, że będzie wygladał jak biust starej bab
          > ci?

Tego ci nikt nie powie, bo u każdej kobiety może być inaczej. Jeżeli jednak twój biust już teraz nie jest w najlepszej kondycji, to odchudzanie na pewno jego wyglądu nie poprawi. A z BMI odrobinę ponad 24 nie jesteś grubasem.
      • milstar Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 00:07
        pierwszalitera napisała:

> No ale poczekaj, na górze masz wymiary 70/94 (dla mnie to raczej
        niewielko-śred
        > ni biust, oznacza też raczej drobną, szczupłą górę) i chcesz
        chudnąć 15kg?

Klepsydry tak miewają, np. ja ;) Miałam 72 pod przy wadze 85 kg
        • pierwszalitera Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 00:34
          milstar napisała:

> Klepsydry tak miewają, np. ja ;) Miałam 72 pod przy wadze 85 kg

A czy klepsydry nie powinny mieć dodatkowo do szczupłej talii, mniej więcej takich samych wymiarów w biuście i biodrach? Jeżeli więc ktoś ma 94cm w biuście i podobnie w biodrach, do tego szczupłą talię, to z czego tu się odchudzać? I do tego aż 15kg? Więc najprawdopodobniej to żadna klepsydyra, a raczej wiolonczela, albo gruszka, z punktem ciężkości w dolnej części ciała.
          • turzyca Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 00:41
            Jeżeli więc ktoś ma 94cm w biuście i
            > podobnie w biodrach, do tego szczupłą talię, to z czego tu się odchudzać? I do
            > tego aż 15kg? Więc najprawdopodobniej to żadna klepsydyra, a raczej wiolonczel
            > a, albo gruszka, z punktem ciężkości w dolnej części ciała.

U mnie wszelkie zmiany rozkladaja sie symetrycznie. To znaczy ze 5 kilo temu
            bylam po prostu wezsza klepsydra, a 5 kilo do przodu szersza. Jakby ktos sie
            fotoszopa bawil. :D Tyle ze ta szersza klepsydra byla po prostu ogolnie
            "miekciejsza", nadmiarowe waleczki mi sie robily tu i tam, trzeslo mi sie to, co
            nie lubie, zeby mi sie trzeslo i w ogole sama sobie sie bez ciuchow mniej
            podobalam. No to pomachalam nozka i raczka i znowu jest fajnie.
          • sharteel Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 11:41
            pierwszalitera napisała:

> Jeżeli więc ktoś ma 94cm w biuście i
            > podobnie w biodrach, do tego szczupłą talię, to z czego tu się odchudzać? I do
            > tego aż 15kg?

No właśnie, 15 kg to bardzo dużo. Zwłaszcza u niewysokiej osoby.
    • vil-79 Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 29.06.10, 16:48
      Przez ostatnie dwa lata odchudziłam się o ok 12 kg i biust też bardzo mi
      "poleciał" - ok 10-12cm w obwodzie... ale pod biustem już raczej niewiele, ok
      3-4cm. W najchudszych momentach wyglądało to strasznie, skóra była obwisła i
      zaczynała się marszczyć (zaczęły nawet wyłazić rozstępy :( ) i wtedy
      stwierdziłam, że koniec odchudzania. Teraz mam na liczniku ok 3kg więcej od
      najniższej wagi i biustowi najwyraźniej taki ciężar bardziej odpowiada, bo
      wygląda dużo lepiej. Od tego 78/105 12kg temu doszłam do 72/97 w tej chwili i
      uważam, że wygląda to w porządku. Od pewnego czasu często noszę Freyę Rio i
      wydaje mi się, ze dosyć dobrze wpływa to na jędrność i całokształt ;)
      W moim przypadku (typ sylwetki: klepsydra) chudnięcie i przybieranie na wadze
      rozkłada się wszędzie równo, ale - tak jak mówiły dziewczyny - to indywidualna
      sprawa. Jeśli masz tendencje do przybierania w dolnych partiach ciała, biust
      może Ci się w ogóle nie "ruszyć".

• turzyca Spokojnie 29.06.10, 21:11
      Po pierwsze idz do watku rozmiarowego (jest przyszpilony u gory) i zglos sie po
      porade rozmiarowa.
      Po drugie nabyj sobie dwa dobrze dobrane staniki. Stacjonarnie czy netowo, nowe
      czy uzywane - wszystko jedno. Wiecej pewnie nie ma sensu, bo skoro chudniesz, to
      rozmiar Ci sie zmieni.
      Po trzecie w miare chudniecia obserwuj piersi i wymieniaj staniki na odpowiednio
      mniejsze. Jesli bedziesz miala dobrze dobrany model, to bedziesz mogla schodzic
      tylko z rozmiarem bez dalszych poszukiwan. Doradzam wybranie popularnego modelu,
      ktory bedziesz mogla latwo upolowac na allegro/ebayu/naszej gieldzie (do kupna
      na gieldzie nie musisz miec do niej dostepu, pisz na maila do sprzedajacych).
      Po czwarte i najwazniejsze zakladaj stanik zawsze poprawnie:
      stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Jesli mozesz to nos
      stanik takze w nocy.

Perfekcyjnie dobrany i codziennie poprawnie zakladany stanik potrafi zdzialac
      cuda: stanikomania.blox.pl/2009/04/Jak-dobrze-wygladac-w-bieliznie.html
      Bedzie dobrze, tylko zacznij dzialac juz teraz, bo mimo wszystko latwiej
      utrzymac dobry efekt niz go odzyskac.
      • zireael00 Re: nabądź, nie nabyj n/t 29.06.10, 21:22

• turzyca oczywiscie nabądź! Dzieki, Zireael NT 29.06.10, 21:57

• sharteel Dokładnie 30.06.10, 11:29
        Najważniejsze to zapewnić sobie dobre podtrzymanie dla biustu podczas chudnięcia
        - żeby skóra się nie rozciągała. Do tego potrzebny jest Ci, Autorko wątku, dobry
        stanik.
        Czyli trzeba się pomierzyć ściśle i na wydechu pod biustem, luźno w biuście,
        określić swój rozmiar (może Ci w tym pomóc tzw. wątek rozmiarowy
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,111048553,111048553,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_45.html
        , jeśli wpiszesz tam swoje wymiary).

I być może trzeba będzie wymienić stanik podczas chudnięcia na inny rozmiar.
        • czarnaalineczka Re: Dokładnie 30.06.10, 13:57
          Schudlam 18 kg (i chce jeszcze 15-20) z biustu nie zeszlo mi wiele
          ale stracil jedrnosc i jest miekki .
          Jaki kroj bedzie najlepszy zeby zebrac do kupy miekki biust?
          Macie jakies propozycje?
          Najlepiej niezbyt drogi bo kiedy bede dalej chudnac to szybko mi sie
          rozmiar zmieni .
          • sharteel Re: Dokładnie 30.06.10, 14:02
            A jaki krój nosiłaś do tej pory?
            • czarnaalineczka Re: Dokładnie 30.06.10, 14:05
              mialam severine z gai
              a wczesnije to jakie udalo mi sie znalesc (czy.brzydkie monstrualnie
              zabudowane i niedopadowane)
              • sharteel Re: Dokładnie 30.06.10, 15:43
                Czyli balkonetkę miałaś. Nadal może być balkonetka, tylko dopasowana do Twojego
                aktualnego rozmiaru.
                Chyba, że w jakiś sposób szczególnie Ci nie odpowiadała?
    • lalinia Re: Odchudzanie a biust, pomocy!!! 30.06.10, 19:37
      ja schudłam 11kg i z przyciasnego 75g rozmiar zmieniłam na idealne 75ff a biust
      zrobił się o niebo ładniejszy i jędrniejszy - spadło mi w nim z 5-6 cm - jednak
      to zasługa spania w trakcie chudnięcia w staniku - ja mam stara spraną i brzydką
      już freya milli i w ogóle go nie czuje jak śpię i śpi mi się w nim lepiej niż
      bez....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka