Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46

• murilega 72/98 ? 27.08.10, 13:52
      witam i proszę o pomoc ;)

pod biustem ściśle - 72cm
      luźno - około 74
      w biuście zwis - 98cm
      w biuście gdy stoję prosto - 93-4cm

pozdrawiam :)
      • maheda Re: 72/98 - murilega 28.08.10, 08:39
        Spróbuj zacząć od staników w rozmiarze brytyjskim 32(70)FF, bądź też 30(65)G.
        Nie mogę oczywiście zaręczyć, że będą dobre :) Ale od czegoś trzeba zacząć
        sprawdzanie :)
    • logobea 93/112 27.08.10, 17:34
      biust mało jędrny, z przewagą tkanki tłuszczowej
      dotychczas nosiłam biustonosze triumpha 95b lub 95c, ale nigdy nie było
      idealnie, albo marszczą się miseczki, albo tył podsuwa się do góry.
      Proszę o radę jaki rozmiar powinnam szukać
      • maheda Re: 93/112 - logobea 28.08.10, 08:41
        Spróbuj przymierzyć - może być też w Triumphie - staniki w rozmiarze 90E lub 85F
        (bądź 85G).

Przeczytaj artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - myślę, że
        może to pomóc w odpowiednim założeniu stanika.
    • zolzatoja 90/114 29.08.10, 10:46
      Witam, pomożecie?
      90-91 ściśle, ciasno
      114/115 w lekkim zwisie
      biust lekko opadający
      najlepszy (nawygodniejszy) stanik aktualnie to Alles 85C.
      • maheda Re: 90/114 - zolzatoja 29.08.10, 21:04
        Spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 38(85)FF - od nich zacznij
        przymierzanie.

Przeczytaj artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - stosowanie
        się od tych zasad pomoże Ci w określeniu, czy aby na pewno wszystko z rozmiarem
        mierzonego stanika w porządku :D
        • zolzatoja Re: 90/114 - zolzatoja 29.08.10, 21:11
          Wielkie dzięki, ruszam na przymierzanie, pozdrawiam :)
    • grazyna510 schudłam i mam problem 29.08.10, 16:09
      bo nowe staniki coś nie pasuja. Kiedyś było 80 J( 86/119 ) teraz
      mam 78 pod biustem i 103 w biuscie. probowałam 75 G żle
      • maheda Re: 78/103 - grazyna510 29.08.10, 20:51
        No dobrze - a jakiej firmy był to stanik, ten 75G, i co było źle?
        • yoostinka Re: 78/103 - grazyna510 31.08.10, 13:16
          Witam!Jestem tu nowa,wiec nie wiem czy w dobrym watku zadaje
          pytanie,wiec jak cos namieszalam,przepraszam:p.Chcialabym sie
          dowiedziec,jaki stanik by mi pasowal.Pod biustem mam 71 oraz
          73,5 ,,na luzie'',natomiast w biuscie 89,5.Dotychczas nosilam
          rozmiar 70E,ale okazalo sie,ze staniki w tym rozmairze szybko staja
          sie za luzne pod biustem i tyl podsuwa sie do gory,natomiast z samej
          miseczki zawsze bylam zadowolona,nie mialam zadnych tzw.buleczek i
          gdyby nie obwod,wszytsko byloby idealnie.Stanik ladnie zbieral
          piersi do srodka,a przy tym nie nachodzily one na siebie,tylko
          idealnie lezaly blisko obok siebie.Staniki kupilam m.in. z firmy
          Boccara.Pozniej w salonie ,,Change'' ekspedientka dobrala mi stanik
          z firmy Change w rozmiarze 65 H.Wczesniej mierzylam 65F i G,ale pani
          stwierdzila,ze miseczki zle leza i wybrala mi H.O ile pod biustem
          stanik lezy idealnie,nic,a nic sie nie przesuwa,tym razem miseczki
          zawodza.Otoz,stanik ma ksztalt niec trojkatny czyli jest bardzo
          zabudowany na bokach i ma duze wyciecie z przodu.Biust ucieka mi do
          srodka i wychodzi ze stanika,a boki pozostaja buste.Dlaczego tak
          jest?Moze moj biust nie lubi ,,lezec na bokach''?Moze to wina
          ksztaltu miseczek?Sama nie wiem,co o tym myslec...Dodam jeszcze,ze
          nigdy nie bylam w ciazy.
          • maheda Re: 71/91,5 - yoostinka 31.08.10, 16:42
            Być może dobrze byłoby przymierzyć staniki o innym kroju?
            Może być też tak, że firma, której staniki przymierzałaś, nie dopracowała
            jeszcze modeli w miseczkach przez Ciebie mierzonych.
            Warto byłoby zmierzyć staniki innych firm, w okolicach proponowanych Ci przez
            ekspedientkę rozmiarów.

Wedle mojej wiedzy - skoro staniki w rozmiarze 70E były na Ciebie odpowiednie w
            miseczkach oraz zbyt luźne pod biustem, powinnaś mierzyć staniki w rozmiarze
            około 65F lub 65G.

W rozmiarówce brytyjskiej jednak lepiej jest mierzyć staniki w okolicach
            rozmiarów 30(65)E lub 30(65)F (tabele się nieco różnią i występuje miseczka DD).

Efekt, o którym mówisz, często widzę u pań z biustem "pełnym u dołu", i na
            takich piersiach staniki z bardzo niskim mostkiem (lub w ogóle bez niego) często
            leżą źle. Lepszym pomysłem na taki biust są staniki z niższymi bokami, na
            przykład tzw. polskie balkoniki lub brytyjskie half-cupy.

Może spróbujesz właśnie tych rozmiarów i fasonów?
    • sloneczkowa2010 82/102 - karmienie piersią + dysproporcja 31.08.10, 18:18
      Witam - proszę o poradę: rozmiar pod biustem - 82, w biuście - 102,
      karmie piersią od 6 tyg. laktacja więc jest w miarę ustabilizowana
      choć na pewno nie do końca... :)
      Przed ciążą nosiłam rozmiar polskie 80C - przypuszczam jednak że nie
      był on do końca dobrze dobrany (miseczka nigdy mi ładnie nie leżała,
      zawsze tam jakos się przesuwała, natomiast próby wiekszych miseczek
      tez sie nie sprawdzaly, bo zawsze miałam luzy wtedy" z przodu" -
      piersi mam bardziej okrągłe niż szpiczaste jesli można tak
      powiedziec... ;)
      Dodatkowym problemem jest to, że moje piersi nie są równej
      wielkosci, już pewna dysproporcja była przed ciążą, a teraz wydaje
      mi się, że jeszcze się nasliła - nie wiem czy to różnica jednego
      rozmiaru i jak to zbadac - w kazdym razie "gołym okiem" gdy byłam
      ubrana tę róznicę stwierdziła moja ginekolog "o lewa jest wieksza -
      z niej woli dziecko jesc? (nawiasem mowiac nie woli jesc - je z
      kazdej tak samo chetnie i mniej wiecej tyle samo czasu - na zmianę
      przystawiam).

Dotychczasowe próby kupienia "karmnika" to jakas porażka, zreszta
      tez wynikajaca z mojej niewiedzy, niedoczytania i skurczów mozgu po
      porodzie ;) - bo kupilam staniki z wiekszym obowodem (85) i tą sama
      miseczką C - juz wiem że obwod ma byc pewnie ten sam, czyli 80 (?) a
      miseczka jaka??? No i co z tą dysproporcja biustu, pewnie jesli nie
      bede szyła na zamowienie to rozmiar trzeba dobrac pod ta wieksza
      piers? Tylko jak dobrac? :)

No i się pożale że juz dwa razy zrobił mi sie jakis obrzęk na tej
      wiekszej piersi + temperatura ponad 38st. - obawaim sie że to z
      jakiegos ucisku, moze wlasnie przez te zle staniki... staram się ich
      jak najmniej nosic poki nie dobiore i nie zakupię dobrego karmnika -
      znaczy po domu chodzę bez, ale na zewnatrz muszę cos ubierac chocby
      po to żeby miec do czego przyczypic wkladki laktacyjne... no a
      wiadomo, że bez stanika tez mi nie wygodnie, gdy piersi wiszą i z
      nich się od czasu do czasu leje... (zmieniam bluzke pare razy
      dziennie i chyba zbankrutuje na proszku do prania ;)

Z góry wszystkim dziękuję za wszelką pomoc.

ps. ten sam post napisałam przed chwilą w wątku nr 45 - przepraszam,
      nie zauważyłam pisząc, że w wątek 45 jest juz zamknięty - dlatego
      teraz przeklejam moje pytanie tu :)
      • maheda Re: 82/102 - sloneczkowa2010 02.09.10, 12:09
        Stanik w rozmiarze 85C przeznaczony jest istotnie na obwód w biuście z okolic
        102 cm, ale na biust o całkiem innym kształcie, niż Twój!
        W trakcie karmienia piersią szczególnie istotne jest, żeby fiszbiny nie opierały
        się na piersiach, ale w każdym miejscu znajdowały się poza nią, na żebrach.
        Bardzo tego pilnuj!

Wg mnie powinnaś zacząć szukanie od staników w rozmiarze około 80F (polskie,
        niemieckie), od tego zacznij.
        Być może lepsze okażą się staniki z okolic 75G - w nich biust będzie w większym
        stopniu podtrzymywany na żebrach, a w mniejszym stopniu wisiał Ci na ramionach.

Przeczytaj uważnie artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce - myślę, że
        pomoże Ci w dobraniu sobie rozmiaru biustonosza.
    • martinka_pl Re: 82/106 01.09.10, 00:41
      Witam,
      Na forum LB trafiłam dopiero dzisiaj i chciałabym prosić o pomoc w
      doborze stanika.

Moje wymiary:
      - pod biustem 82 cm
      - w biuście 106 cm

Do tej pory nosiłam 75 D w porywach do E. Po jakimś czasie moje
      wszystkie staniki robiły się zbyt duże w obwodzie i podjeżdżały mi
      do góry, a piersi często wychodziły jak bułeczki albo bokiem albo z
      góry. Zdarzały się też odstające na mostku fiszbiny i wżynające się
      w ramiona ramiączka, które miały za zadanie utrzymać piersi w zbyt
      szerokim, jak sie okazuje staniku.
      • maheda Re: 82/106 - martinka_pl 02.09.10, 12:05
        Spróbuj jeszcze raz staników z obwodem 75, ale w rozmiarze około brytyjskiego
        34(75)FF.
        Gdyby okazał się zbyt luźny pod biustem - próbuj celować w okolice 32(70)G.
        • martinka_pl Re: 82/106 - martinka_pl 03.09.10, 13:44
          dziękuję :-)
    • buka_rozzie 77/104,5 01.09.10, 12:53
      dziewczyny, znów zwracam sie do was o porade ;)
      jeszcze nie radze sobie tak dobrze żeby samej określić rozmiar stanika, a wiem że wy pomagacie ludziom w potrzebie ;)
      więc tak; obwód pod biustem mam 77 cm baardzo mocno ściśnięte, w biuście: 104,5 cm w frances cleo ;) biust mam średnio/mało jędrny, piersi mi bez stanika po prostu wisza ;/
      rozmiar jaki teraz nosze to 75ff (cleo francess) jednak obwód zwężałamo 7 cm!, schudłam więc był dla mnie za luźny, teraz obwód ma 71 cm, zapinam się na najluźniejsza haftkę ;)
      • buka_rozzie Re: 77/104,5 01.09.10, 13:15
        i dodam jeszcze że po wygarnieciu robia mi sie bułeczki ;/
        a bez stanika, stojąc wyprostowa na w obwodzie biustu mam 106-107 cm ;)
        • maheda Re: 77/106,5 - buka_rozzie 02.09.10, 12:04
          Skoro robią Ci się bułeczki - znaczy to, że miseczka jest za mała.
          Jeśli stanik w rozmiarze 75FF jest na Ciebie za luźny pod biustem i zbyt mały w
          miseczkach - powinnaś celować w rozmiar z okolic 70GG lub 70H, żeby zdecydować,
          co dalej.
          :)
    • joan_mj78 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 02.09.10, 09:31
      pomocy z 116/84 schudłam do 102/78 i prawdę mówiąc troszkę sie pogubiłam bo
      rozmiar 75ff (freya retro balkonet) robi się z lekka luźna w misce... proszę o
      podpowiedź jaki teraz rozmiar
      • maheda Re: 78/102 - joan_mj78 02.09.10, 12:01
        Teoretycznie, to powinnaś nosić 75F lub 75FF.
        Oczywiście realnie wszystko jest do sprawdzenia na własnym biuście, nie da się
        pomóc w doborze idealnego rozmiaru przez net ;)
        Celujesz dobrze, próbuj w niektórych stanikach też okolic 70G. Nie wiem, na ile
        masz zbite, a na ile luźne ciało oraz na ile ściśle zmierzyłaś się pod biustem ;) .
    • emamutek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 02.09.10, 17:43
      Witam, mam pytanie. Aktualnie moje wymiary to : 77/78 pod biustem i 101/102 w
      biuście. Ostatnio kupiłam Freyę (Jenny i Arabellę) w rozmiarze 32G. Świetnie
      leżą, zapinam się na najluźniejsze haftki, fiszbiny ok. Teraz korci mnie CK
      Emily i/lub Tease Me. Czy powinnam zamawiać 32G, czy jakiś inny rozmiar? Z góry
      dziękuję za odpowiedzi. (taki sam post napisałam w wątku Curvy Kate, ale chyba
      tu szybciej mi ktoś podpowie) pozdrawiam ;)
      • maheda Re: emamutek - zapraszam do wątku ratunkowego 02.09.10, 22:07
        Oj, nie...
        To jest wątek jedynie do podpowiadania, od jakich rozmiarów powinny zaczynać
        szukanie staników dla siebie kobiety, które całkiem nie wiedzą, gdzie zacząć.
        Ty już wiesz - reszta jest sztuką doboru :)

Zapraszam ponownie do wątku ratunkowego ;)
    • karolinka_2904 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 03.09.10, 18:01
      Witam ostatnio wyliczyłam sobie w kalkulatorze rozmiar ale nie wiem czy jest on
      rzeczywiście dobry (niby polski rozmiar to 85 k )...
      Pod biustem mam 97 cm ..... a w biuście 119 cm
      Proszę o pomoc bo wiem, że obecnie noszę za małe miseczki .... lewą pierś mam
      ciut większą.
      Pozdrawiam :)
      • perfumyczekoladowe Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 03.09.10, 22:07
        Witam, chcialabym ostanikowac kolezanke i prosze Was o pomoc.
        Kolezanka ma pod biustem 85cm, w biuscie 111,w zwisie 115. Mam wrazenie ze ma
        dosyć szeroka klatke piersiowa i wysoko osadzony, jedrny biust, mam wrazenie ze
        hiperboloidalny...
        Jaki rozmiar polecacie i jakie firmy na poczatek do przymierzania,zeby sie nie
        zniechecila? :)
        • maheda Re: 85/115 - perfumyczekoladowe - koleżanka 04.09.10, 22:28
          Jeśli dziewczyna ma biust hiperboloidalny, to określenie rozmiaru stanika, w
          który powinna celować, jest niemal niewykonalne... Wiele do zrobienia i
          sprawdzenia na żywo :)

Wg mnie można by było zacząć od rozmiaru z okolic brytyjskiego 36(80)FF lub
          36(80)G (skoro ma szeroką klatkę piersiową).

Modele polecane na ten rodzaj biustu znajdziesz w odpowiednim wątku :)
      • maheda Re: 97/119 - karolinka_2904 04.09.10, 16:02
        Witaj!
        Wg mnie wystarczyłby rozmiar z okolic brytyjskiego 40(90)F lub 40(90)FF, co
        odpowiada kontynentalnemu około 90F do 90I.
        Trudno wyczuć, co dla Ciebie będzie odpowiednie, ale od rozmiarów z tych okolic
        zacznij przymiarki :)

Spróbuj tak dobrać stanik, żeby był odpowiedni na większą pierś, a trochę za
        duży na mniejszą.
        • tusia-71 112/140 06.09.10, 21:36
          już się zaczynam gubić , przy wymiarach 112(pod biustem)/140 jaki rozmiar byście proponował, i może odazu polecicie jakąś firmę, zastanawiam się nad goddess , ale na razie nie znalazłam nigdzie w stacjonarnie w warszawie.
          • maheda Re: 112/140 - tusia-71 06.09.10, 23:24
            Proponuję Ci raczej Elomi - jest dostępne w kilku warszawskich sklepach :-)

Trudno cokolwiek wyrokować z tej marki - mają stosunkowo luźne obwody i spore miseczki.
            Najlepiej pójść i zmierzyć :)

Teoretycznie mogłabyś zaczynać od okolic 48(110)G lub 46(105)GG, ale to tylko teoria i przypuszczenia - równie dobrze może się okazać, że w stanikach Elomi są na Ciebie dobre staniki w rozmiarze 44(100)FF na przykład ;-)
            Niemniej to świetna bielizna, z delikatnych materiałów i fantastycznie wykończona - szczerze polecam!
    • lallunaa 84/101 07.09.10, 22:39
      Witam,

obecnie noszę rozmiar 70F, jednak przytyłam i obwód jest za ciasny - ostatnio dopinam się tylko z przedłużkami. Dodatkowo uwierają mnie fiszbiny między piersiami. Myślę, że obwód 75 byłby ok, ale mam problem z ustaleniem rozmiaru miseczki.
      Proszę o podanie rozmiaru europejskiego i brytyjskiego.

Pozdrawiam
      • maheda Re: 84/101 - lallunaa 12.09.10, 21:14
        Być może w niektórych stanikach obwód 75 byłby OK - celowałabym wtedy w staniki o rozmiarze brytyjskim z okolic 34(75)E, jak sądzę.
        Oczywiście zasadniczym pytaniem jest - czy miseczki w rozmiarze 70F są w porządku? Jeśli tak, to próbuj 75E właśnie.
        Jeśli są za małe, to celuj w 75F.
    • lameriada 103/125 07.09.10, 22:54
      Oj, muszę zdublować pościk, gdyż zapomniałam wpisać w nagłówku rozmiaru-przepraszam :-)

Witam serdecznie :-) Bardzo poproszę o pomoc w dobraniu rozmiaru: obwód pod biustem 103cm, a nieco wyżej ;-) 125cm
      Jeszcze tylko dodam, że mierzyłam się w staniku (ten większy rozmiar). Spotkałam się z opinią, iż powinnam mierzyć się bez-czy to prawda?
      Dziękuję!
      • ma_rysia_rysia 73/95 08.09.10, 06:19

Witam,

jestem po 2 ciazach i karmieniach, tuz przed 30tka - jesli to ma jakies znaczenie ;)
        Ostatnio zgubilam 4 kg i mam nadzieje, ze uda sie jeszcze zgubic 5 - ale juz teraz szukam odpowiedniego stanika.
        Do tej pory glowne problemy to:
        - zbyt luzny obwod
        - piersi ulozone nisko i jakos tak w staniku mocno rozchodza sie na zewnatrz klatki piersiowej.
        Dziekuje!
        • maheda Re: 73/95 - ma_rysia_rysia 12.09.10, 21:19
          A jakie staniki nosisz?
          Wg mnie powinnaś mierzyć coś z okolic brytyjskiego 32(70)F lub 30(65)FF - są to zresztą najpopularniejsze rozmiary wśród kobiet (w sensie najczęściej spotykanych) :)
      • maheda Re: 103/125 - lameriada 12.09.10, 21:17
        A staniki z jakim obwodem pod biustem nosisz?
        Tak z wymiarów chyba zaczynałabym mierzenie od rozmiaru z okolic brytyjskiego 42(95)F, ale to na początek, bo zawsze ostatecznej oceny, jaki rozmiar należy nosić, trzeba dokonać na własnym biuście :-)
    • biedronka246 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 10.09.10, 23:30
      JESTEM WYSOKA I TĘGA NIE MAM ODPOWIEDNIEGO STANIKA BO ŻADEN NA MNIE NIE PASUJE CHCIAŁA BYM KUPIĆ ODPOWIEDNI PRZEZ INTERNET ALE NIE WIEM JAKI POD BIUSTEM MAM 95 A NA BIUŚCIE 115 PROSZĘ O PODPOWIEDŻ
      • maheda Re: 95/115 - biedronka246 12.09.10, 21:49
        Spróbuj jednak stacjonarnie - są w stacjonarnych sklepach staniki w rozmiarze około 90F (polskie, europejskie).
        Po odpowiednim założeniu takiego stanika będziesz widziała, czy dobry jest obwód, jak to jest z miseczką... I będziesz wiedziała, czego szukać dalej :)

Zajrzyj do artykulu zalinkowanego w drugiej linijce mojej sygnaturki - znajdziesz tam opis poprawnego zakładania stanika.
        Stosując się do zasad w nim zawartych łatwiej ocenisz, czy stanik jest OK czy nie ;)
    • aniamadwa 72/92 12.09.10, 00:58
      witam, uswiadomilam moja Mame i teraz szukam dla niej dobrego stanika (niestety nie ma mozliwosci zmierzenia sie w stacjonarnym sklepie, wiec pozostaje zamawianie przez internet).
      Ma wymiary 72/92 cm, mierzone w "prawie" dobrym staniku, czyli miekkim 75C gdzie wszystko wyplywalo wszystkimi stronami, ale lepszego nie bylo. bez stanika nie mierzylam bo biust w takim wieku ma juz mocno zniszczony, wiszacy.

w jej szafie glownie triumphy 75C i D,tez 80 C ale wszystkie nienoszone bo "te fiszbiny sie wbijaja".

okazyjnie mialam Freye, bodajze Dolly w rozmiarze 32DD, ale okazal sie ewidentnie za maly.
      i fiszbiny mial szerokie na 12,5cm i na moje oko brakowalo jeszcze ok 2 cm zeby objac piers od pachy.

wiec czego teraz mam szukac 32 E czy F? beda mialy o tyle szersze fiszbiny?

(aha, no i mam po uswiadomieniu zaznaczyla ze pierwszy chcialaby miec z obwodem 32 zeby sie przyzwyczaic do ciasniejszego, a dopiero potem zeby jej szukac 30)

mam nadzieje ze podalam wszystkie istotne informacje i z gory dzieki za pomoc
      • maheda Re: 72/92 - aniamadwa - mama 12.09.10, 21:22
        A czy swoją mamę mierzyłaś w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku?
        To bardzo ważne, żeby zmierzyć w pochyleniu - bo wtedy te wszystkie wypływające bułki "dokładają" się do obwodu...

Z tego, co na razie piszesz, celowałabym w okolice właśnie 32E lub 32F - ale nie mam pojęcia, który z tych rozmiarów byłby lepszy... Tak przez internet nie da się ocenić ;-)
    • caroleenka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 12.09.10, 17:14
      Pod biustem 77-78 cm, w biuście 93-94 cm. Niby tylko stanik, ale już jestem skołowana bo kiedyś zaczynałam od 75B, potem przy kolejnym zakupie odkryłam że jednak 80B, a niedawno w sklepie z bielizną powiedziała mi ekspedientka, że nosze za duży stanik. I rzeczywiście nie trzymał mi się stanik pod biustem, raczej na ramiączkach. Nie cierpię jak mi się wpija biustonosz w tłuszczyk na plecach...Ufff już nie mam pojęcia co kupić, próbowałam już ostatnio 75C i uważam, że leży dobrze. Czy nie jest tak, że inny rozmiar nosi się staników push- up, a inny przy miękkich? Chyba mam jakieś mylne wyobrażenie o swoim biuście :)
      Z góry dziękuję za pomoc
      • maheda Re: 77/94 - caroleenka 12.09.10, 21:24
        Wg mnie powinnaś nosić staniki albo w rozmiarze z okolic 75D, albo z okolic 70E.
        Po prawidłowym wygarnięciu ciała do przodu nie ma na plecach żadnych znacznych wałków, i to nawet u dość tęgich osób. Nie demonizowałabym akurat tego tematu.
        Przeczytaj artykuł zalinkowany jako drugi w mojej sygnaturce - znajdziesz tam wszystko na temat poprawnego zakładania stanika :-)
    • sendigirl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 13.09.10, 10:59
      Witam serdecznie,

Pod biustem mam 74, dosyc ciasno. W biuscie przy sklonie 84-85. Dotychczas nosilam 75B, ale nie czulam sie zbyt komfortowo, stanik za duzy przy obwodzie. Prosilabym o rozmiarowke brytyjska i polska.
      Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
      • maheda Re: 74/85 - sendigirl 13.09.10, 11:39
        Spróbuj raczej staników w rozmiarze 70B lub 70C.
        :)
    • dorotkastokrotka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 13.09.10, 12:42
      Witam.
      Będę wdzięczna jak mi ktoś pomoże ustalić mój rozmiar- obwód pod biustem 70cm, w biuście 92cm. Zawsze nosiłam 75B i zdawalo mi się,ze jest dobrze.
      Pozdrawiam
      • maheda Re: 70/92 - dorotkastokrotka 13.09.10, 15:26
        Oj, przy obwodzie 70 cm pod biustem, to raczej powinnaś celować w okolice brytyjskiego 30(65)F (być może wystarczyłoby 30(65)E, w ostateczności w niektórych modelach być może wystarczyłoby 32(70)D lub 32(70)DD.
    • iberka 87/105 15.09.10, 11:50
      Tyle obecnie, kiedyś więcej, liczę,że będzie jeszcze mniej więc szukam czegoś co szybko zmienię bez bólu serca i pustki w portfelu. Ponieważ waga spadła sporo to zostałam z 1sz w rozm 85E z f&f ( tescowa marka) sporo za dużym. Luźno w obwodzie mam bardzi i miseczki też już nie wypełnione.
      Chetnie poszukam w Krakowie ( poza intimo 4 you, bo niestety obsługa mnie olała) lub online:)))). Mogę nawet uzywany kupić aby tylko dobry był i sprawdzony :)

iza
      • maheda Re: 87/105 - iberka 15.09.10, 12:19
        Próbuj staników z okolic brytyjskiego (lub polskiego) 80E. Z polskich możesz też w razie czego próbować 80F, ale zaczynaj od E.

W Krakowie jest jeszcze np. Brafitteria na Krakowskiej 5 (niedaleko Intimo4You), Adore na Al. Pokoju 24 lub Marcille na Długiej 18.
    • livue Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 15.09.10, 14:53
      Witam.
      Dotychczas na pewno nosiłam za małe biustonosze (polskie 75C). Jaki powinnam nosić polski rozmiar? Moje wymiary: pod biustem 75, w biuście 94.
      Ostatnio kupiłam 75D i niby wszystko ok. tzn. przy pachach nic się nie wylewa, wydaję mi się też, że miseczka ciasno przylega, zgarnia moje piersi do środka, są wtedy ładne i krągłe, ale właśnie na samym środku trochę widać je od spodu. Mimo, że stanik mocno przylega do piersi (tzn.fiszbin pod piersią i obejmuję całą pierś) to na samym mostku nie przylega i zastanawiam się czy to taki fason, czy znowu źle stanik dobrałam.
      • maheda Re: 75/94 - livue 15.09.10, 18:12
        75D jest całkiem nieźle dobranym rozmiarem :)
        Spróbuj też przymierzyć staniki w rozmiarze 70E (lub 70F) - sprawdź, jak się będziesz w nich czuła. Nie ręczę, że będzie lepiej. To po prostu trzeba sprawdzić :-)

Przeczytaj też artykuł zalinkowany w drugiej linijce mojej sygnaturki - załóż stanik zgodnie z zasadami tam opisanymi i zastanów się jeszcze raz, czy ostatnio kupiony stanik na pewno jest dobry (trzymam kciuki, żeby był!).
    • czarny.kotekmalydwa 82/100 9 miesiac ciazy - szukam karmnika 17.09.10, 17:10
      Przed ciaza mialam 78/94 i nosilam 70E - min. maia masquerade - lezala swietnie!
      Migracji jako takiej nie bylo - rozmiar sie nie zmienil, ale biust wyraznie zmienil ksztalt na bardziej sterczacy, sprezysty;)
      Teraz szukam juz powoli karmnika - sklanialabym sie raczej do zakupu czegos z obwodem 70 i stosowaniem przedluzki, bo nie utylam zbytnio, a te 4 cm w obwodzie pod biustem to raczej rozejscie sie zeber.
      W jakim obszarze mniej wiecej szukac - zalozyc te 70 pod + odpowiednia miska do tego co wychodzi mi teraz (FF? G?) +1-2 rozmiary miskowe wiecej na ew. wahania laktacyjne? ew. dwa biustonosze - jeden +1 rozmiar drugi +2 i testowac?
      • maheda Re: 82/100 - czarny.kotekmalydwa - 9 miesiac ciazy 17.09.10, 18:19
        Prawda niestety jest taka, że nikt Ci nie może powiedzieć, jaki rozmiar stanika będzie na Ciebie dobry po porodzie...
        Biust możesz mieć tej wielkości, co obecnie, lub też jego rozmiar może gwałtownie zwiększyć się o kilka miseczek.
        Nie potrafię odpowiedzieć na postawione Twoje pytanie - "co powinnam nosić po porodzie".
        Laktacja - o ile będziesz karmić piersią - ustabilizuje się po jakichś 6 tygodniach i wtedy będziesz mogła myśleć o dobraniu sobie stanika na dłużej.
        Na początkowy okres po ciąży stanik trzeba kupić... po porodzie.
        Albo wcześniej rzucić kostką.
    • dyciek88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 17.09.10, 19:27
      Moje wymiary to 87 (pod biustem) i 103 (w biuście). Dotychczas nosiłam 80c i w sumie był to średnio dobrany rozmiar, ale odkąd zaczęłam brać tabletki anty rozrosłam się trochę, tzn. mam pełniejsze piersi i tragicznie się czuję w swoich stanikach, miseczka jest przyciasna. Proszę zatem o pomoc i podanie wymiaru brytyjskiego i polskiego :)
      • maheda Re: 87/103 - dyciek88 19.09.10, 10:39
        Jeśli nosisz staniki z obwodem 80 pod biustem, to najlepiej byłoby celować w rozmiar z okolic 80E, jak sądzę, z polskich okolic rozmiarowych.
        Z brytyjskich - może okolice 36(80)DD?
    • biangutsa 85/110 ratunku dobre wróżki 19.09.10, 19:47
      effuniaki; mam bakłążan 80ff -dobry ,cielisty 80ff gniecie obwód ,plisowany czerwony,czarny i morski 85e tez dobre natomiast utopiłam się zupełnie w aragonie teal 36ff ,mój biust to obwisła skóra miałam przed ciążami ok90 w biuście a pod koniec ciąży dobiłam do ok 135 tycie i chudnięcie dało się we znaki tej mojej biedzie ,mam pytanie jakie miękkie powinnam nosić? nie mam przerwy między piersiami i jaki rozmiar hesti i mai w moim przypadku by się sprawdził? dziękuje
      • maheda Re: 85/110 - biangutsa 19.09.10, 20:01
        Niestety, dobrych wróżek na etacie brak...
        Każda z nas przeszła przez etap dobierania sobie rozmiarów w różnych firmach, w różnych modelach - co więcej, będzie tak do końca życia ;)
        Tak samo, jak z ciuchami czy obuwiem - nie ma jednomyślności wśród producentów i nie jest wg mnie możliwe, żeby była. Do tego dochodzą problemy z wykonaniem, odszyciem... i robi się mała epopeja na temat.

Jeśli w 36FF się utopiłaś - trzeba brać inny rozmiar. Musisz się zastanowić, czy obwód 36 jest OK, czy jednak powinnaś celować w obwód 34. Czy miseczki są dobre (i czy po naciągnięciu obwodu nadal takie będą), i o ile za duże są po odpowiednim wygarnięciu.
        Niczego się nie da stwierdzić zdalnie, niestety. Wszystko trzeba wnioskować nabiustnie.

Powodzenia!
        Zapytaj jeszcze w aktualnym wątku ratunkowym - może ktoś Ci coś podpowie :)
        • sonik88 85/109 02.11.10, 10:07
          Zawsze miałam problem z doborem biustonosza.
          Ostatnio byłam w sklepie i przymierzałam pod biustem 80, był za luźny. Więc 75 jest ok.
          Zawsze mam problem z miseczką, bo albo się wylewa, albo coś odstaje. Przymierzyłam ostatnio 75 F I był myślę że w miare.. tylko z boku tak delikatnie odstaje.. Ale może to by się wyregulowało. Bo miseczka E jest za mała.
          Aa i dodam że jestem w 4 miesiącu ciąży. Ale potrzebuje odpowiedni biustnosz na ślub.
          Z góry dziękuje.
    • bieszczady10 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 19.09.10, 22:18
      pod biustem 70
      w biuście 82
      jaki stanik powinnam kupować??
      • maheda Re: 70/82 - bieszczady10 20.09.10, 09:36
        Wydaje mi się, że powinnaś celować w staniki o rozmiarze około 65C.

Oczywiście trzeba to sprawdzić na własnym biuście :-)
    • asiunia-the-best Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 20.09.10, 17:11
      Witajcie:) Mam w obwodzie 68 natomiast w biuście 78/79. Mogłybyście mi pomóc w odpowiednim doborze bielizny? I może od razu jakies adresy sklepów :) Teraz noszę 70 A ale po kilku miesiącach robią sie za duże, no i miseczka trochę mała. Z góry dziękuje:) Pozdrawiam:)
      • maheda Re: 68/79 - asiunia-the-best 20.09.10, 17:55
        Spróbuj staników w rozmiarze 65B lub 65C.
        Adresy sklepów z brafittingiem znajdziesz na naszej Biuściastej Mapie Świata, tutaj link:

stanikowamapa.prv.pl/

Powodzenia w poszukiwaniach!
        • mel.la Re: 85/100 22.09.10, 11:53
          Moja kolezanka ma 85cm pod biustem i 100 w biuscie. Jaki powinna nosic rozmiar? Kolezanka mieszka w Niemczech ale kupuje staniki tez w Polsce.
          • maheda Re: 85/100 - mel.la - koleżanka 22.09.10, 16:44
            Może niech spróbuje rozpocząć dobieranie sobie staników od tych w rozmiarze europejskim 80C lub 80D? Bądź też 75D lub 75E.
            Do dostania spokojnie w sklepach stacjonarnych :-)
            • mel.la Re: 85/100 - mel.la - koleżanka 22.09.10, 16:53
              Maheda super dzieki!!!
        • shortestway Re: 76/90 22.09.10, 16:16
          Witam,
          ostatnio zauważyłam że pod pachami zrobiły mi się takie paskudne wałeczki tłuszczu. Zdziwiło mnie to, bo jestem szczupła. Pogrzebałam trochę w internecie i dowiedziałam się że to.. biust. I że te wałeczki są efektem noszenia źle dobranego stanika.
          Lekko przerażona zmierzyłam swoje wymiary i pod biustem mam 76cm a w biuście 90cm.
          Poczytałam trochę i faktycznie okazało się że stanik 75B, który uparcie noszę, do mojego biustu nijak nie pasuje..
          Znalazłam jakiś kalkulator rozmiaru i według niego powinnam nosić rozmiar 70D.
          Jestem w głębokim szoku ;o

Już wiem że mój biustonosz jest zdecydowanie za mały, w związku z tym chciałabym się poradzić jaki rozmiar byłby dla mnie najlepszy.

Pozdrawiam.
          • maheda Re: 76/90 - shortestway 22.09.10, 16:46
            Nikt Cię niestety w tej materii nie może upewnić przez internet :)
            W wątku rozmiarowym podajemy jedynie rozmiar, od którego dobrze jest ROZPOCZĄĆ samodzielne poszukiwania :)
            Rozmiar, który podał Ci kalkulator, wg mnie jest niezłym rozmiarem do rozpoczęcia poszukiwań w Twoim wypadku.
            Powodzenia!
    • little_zosh 92/72 22.09.10, 19:37
      Witam,
      Proszę o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru stanika... W biuście mam 92 mierzone w miękkim staniku sportowym, a pod biustem 72. Kiedyś nosiłam rozmiar 75C, ale wiem, że to zdecydowanie nie dla mnie, ostatnio kupiłam 70E, jest dużo lepiej, ale kiedy się pochylam, to przy jednej piersi robi mi się "bułeczka" - prawą pierś mam większą od lewej i stąd dodatkowa trudność w doborze odpowiedniego rozmiaru...
      Proszę o polskie rozmiary.
      • maheda Re: 92/72 - little_zosh 22.09.10, 19:45
        Stanik zasadniczo powinnyśmy dobierać do większej piersi - chyba, że różnica jest większa, niż jeden rozmiar, wtedy dobieramy tak, żeby miseczka była za duża na mniejszą pierś i za mała na większą. Względnie kupujemy usztywniany stanik idealny na większą pierś i do miseczki z mniejszą piersią dokładamy wkładki.

Przypuszczalnie dobrałaś sobie rozmiar do mniejszej piersi - spróbuj przymierzyć stanik w rozmiarze 70F - być może będzie lepszy. Albo w 65G - może to będzie to?

W stanikach rozmiarówki brytyjskiej lub do niej zbliżonej celuj w rozmiar około 32(70)DD, 32(70)E, 30(65)E lub 30(65)F.

Powodzenia!
        • little_zosh Re: 92/72 - little_zosh 22.09.10, 21:42
          70F przymierzałam i był za duży, może rzeczywiście spróbuję z tym 65G, a może 65F(?), ale wydaje mi się, że to zależy też od tego, czy stanik jest usztywniany, czy miękki, może usztywniany 70F byłby dobry...Będę musiała się wybrać do dobrego sklepu i po prostu popróbować ;)

Dziękuję za odpowiedź :)
          • maheda Re: 92/72 - little_zosh 23.09.10, 08:29
            To nie zależy od tego, czy stanik jest usztywniany, czy miękki - raczej od jego konstrukcji i wielkości wnętrza miseczki.
            Zanim udasz się do sklepu - przeczytaj artykuł z drugiej linijki mojej sygnaturki. Opisano w nim, jak poprawnie zakładać stanik. Załóż tak swój stanik 70E i sprawdź, czy na pewno jest na Ciebie dobry!
            • little_zosh Re: 92/72 - little_zosh 23.09.10, 09:49
              No tak... Jest za szeroki w obwodzie i rzeczywiście dobry jest na tą mniejszą pierś, a na większą trochę za mały, ale to może dlatego, że to push-up, więc w środku miseczki jest chyba mniej miejsca niż w staniku miękkim... Cóż mi pozostaje, wybiorę się dziś do jakiegoś polecanego przez was sklepu i poszukam w 65 F/G :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka