nowanka 09.02.03, 20:51 Poszukuję info nt. ww Kościoła - niewiele moge znaleźć oprócz tego, że prawdopodobnie ufundowała go królowa Bona i był kiedyś kościołem parafialnym dla Marek i Targówka. Może ktoś ma trochę więcej wiadomści na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jorgus Re: Kościół pw św. Michała Archanioła - Głębocka 18.02.03, 18:25 Nie sądzę, żeby był aż tak stary. Według mnie ma najwyżej sto lat, na oko, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
antolka13 Re: Kościół pw św. Michała Archanioła - Głębocka 25.03.03, 21:32 nowanka napisała: > Poszukuję info nt. ww Kościoła - niewiele moge znaleźć oprócz tego, że > prawdopodobnie ufundowała go królowa Bona i był kiedyś kościołem parafialnym > dla Marek i Targówka. Może ktoś ma trochę więcej wiadomści na ten temat? Zajrzyj do książki :Jacka A. Wiśniewskiego "Kościoły drewniane Mazowsza" wydanej przez oficyne wydawniczą REWASZ Pruszków 1998 "Pod koniec XIX w Grodzisk stanowił filię parafii praskiej (....) Samodzielną parafię pod wezwaniem św. Michała Archanioła w Grodzisku eregowano w 1975 roku wydzielając ją z parafii Marki.(....)Według podania jednonawowy kościół p.w. św Michała Archanioła w Gerodzisku ufundowała w 1534 r królowa Bona. Posadał jeden ołtarz z obrazem Matki Boskiej Częstochowskiej, przeniesiony tutaj w 1809 r. z rozebranego kościoła bernrdynek w Skaryszewie. Obiekt ten został zniszczony podczas działań wojennych w 1944 r. Na jego miejscu w 1950 wybudowano nową drewnianą świątynię na planie wydłużonego prostokąta" Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski Re: Kościół pw św. Michała Archanioła - Głębocka 27.03.03, 15:11 Ta informacja wydaje się bliska prawdzie. Drewniany kościółek był swojego czasu bohaterem artykułów w lokalnej (dzielnicowej) prasie. Wydaje mi się, że było to �Echo Nadwiślańskie� (można sprawdzić w dziale Varsaviana biblioteki przy ul. Koszykowej). O tej skromnej świątyni niewiele zresztą napisano. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzm Re: Kościół pw św. Michała Archanioła - Głębocka 12.04.03, 23:22 Zobacz więcej na ten temat www.nowagazetapraska.zigzag.pl/str/tekst18.html Odpowiedz Link Zgłoś