zona.102 87/110 07.11.10, 23:36 Witam, Proszę o pomoc w doborze stanika. Jestem w ciąży, 17tc. Pod biustem 87 ale mierzone naprawdę ciasno a w biuście 110cm. Wszystkie staniki które mam są za małe. Mam 80E -obwód ok ale miska malutka :( W sumie nie lubię ciasnych obwodów więc wolałabym 85 ale czy to będzie ok? Chciałabym poszukiwania zacząć od używanych staników z allegro aby wyłapać swój rozmiar tylko czy to jest dobry pomysł? Odpowiedz Link
maheda Re: 87/110 - zona.102 08.11.10, 00:23 Wydaje mi się, że szukanie na Allegro to całkiem sensowny pomysł :) Tak, uważam, że 85tki mogą być dla Ciebie w najbliższych tygodniach/miesiącach w sam raz, bo ze sporym prawdopodobieństwem będą Ci się żebra rozszerzały. Wg mnie zacznij mierzenie od brytyjskiego około 38(85)F-38(85)FF, względnie polskiego 85G-85H. Odpowiedz Link
mrskhan09 Re: 79/99 08.11.10, 19:39 jestem matka karmiaca czteromiesieczniaka jaknarazie nosze tylko miekkie bawelniane staniki rozm 85c Odpowiedz Link
maheda Re: 79/99 - mrskhan09 08.11.10, 19:59 Spróbuj pomierzyć staniki w rozmiarze około brytyjskiego 34(75)E, względnie 32(70)FF. Odpowiadać to może polskiemu około 75E do 75G, względnie 70G-70I. Odpowiedz Link
marghe78 Re: 79/96 09.11.10, 16:21 Po drugiej ciazy, po karmieniu piersia. Przestalam karmic miesiac temu. Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - marghe78 09.11.10, 20:53 W tej chwili Twój biust potrzebuje starannej pielęgnacji, która pomoże mu wrócić do formy :) Spróbuj zacząć od rozmiaru albo z okolic brytyjskiego 34(75)DD, albo z okolic brytyjskiego 32(70)E-32(70)F. W polskiej rozmiarówce to będą okolice podobnych rozmiarów. Odpowiedz Link
maheda Re: 97/115 - gryziesz23 09.11.10, 20:51 Oj, w tej chwili trudno cokolwiek doradzać :/ Trzeba byłoby dobrać stanik na okres po porodzie, na kilka tygodni, a Twój biust może się zachowywać przeróżnie... Być może odpowiedni byłby stanik w rozmiarze około polskiego 90F, ale naprawdę - w tym momencie trudno cokolwiek radzić, bo biust po porodzie może zmienić swój kształt naprawdę dość ostro. Ale wcale nie musi... Natomiast jakieś sześć tygodni po porodzie można sobie już lepiej dobrać stanik, bo zakłada się, że laktacja jest już wtedy ustabilizowana. Odpowiedz Link
gryziesz23 Re: 97/115 - gryziesz23 10.11.10, 02:11 dziękuję, odezwę się w takim razie 6 tyg po ;] Odpowiedz Link
morwen08 ciazowe 77/97-99 10.11.10, 09:01 Witam, "przed" mialam 75/93-95 i nosilam 30FF ( ulubione modele to Gabrielle, Kara i "podkoszulkowe" staniki ze sztywnymi miseczkami ). W osiemnastym tygodniu ciazy zaczyna mi byc troche ciasno - dalej mieszcze sie w wiekszosc stanikow, ale "podkoszulkowe" staniki lekko bulkuja ( elastyczne miseczki Gabrielle sa OK ) i nie obrazilabym sie za dodatkowe 1-2 cm pod biustem ktorych mi w "scisliwcach" brakuje. Staniki sportowe, kupowane w rozmiarze 32E sa jeszcze w miare w porzadku. Prosze o wskazowki - to pierwsza ciaza wiec brak mi doswiadczenia w tych sprawach. Czy lepiej jeszcze pare tygodni poczekac i ratowac sie na razie wstawkami zwiekszajacymi rozmiar pod biustem? Docelowo chcialabym kupic dwa staniki na co dzien, jeden sportowy i top Bravissimo do spania. Fiszbiny mi absolutnie nie przeszkadzaja - w bezfiszbinowcach ktore kiedys przymierzylam biust rozjezdzal mi sie na boki, czy ktoras z was miala podobny problem i znalazla model ktory pasowal? I czy topy Bravissimo sa raczej luzne pod biustem ( powinnam wziac 30 czy 32 )? Dodam ze mieszkam w Niemczech wiec raczej bede kupowac "brytyjczyki" - w przeszlosci mialam raczej przykre doswiadczenia z dostawami z kraju. Z gory dzieki za pomoc! Odpowiedz Link
maheda Re: 77/97-99 - morwen08 10.11.10, 22:28 Luźność/ścisłość wszelakiej bielizny opisana jest w odpowiednich wątkach producentów. Zachęcam do lektury :) W ciąży często powiększa się obwód pod biustem, a po porodzie przeważnie wraca do normy. Jednak nie wiadomo, jak będzie z wielkością piersi. Trudno cokolwiek powiedzieć na pewno... Spróbuj poszukać wątków, w których wypowiadają się dziewczyny w ciąży i potem mamy karmiące. Tam jest cała masa wiedzy na ten temat :) Odpowiedz Link
alacandra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 12.11.10, 17:39 Witam, ja raczej taka średnio biuściasta, ale mam nadzieję, że coś doradzicie :) Obwodu pod biustem mam 73 cm, obwodu w biuście 82 cm. Zawsze nosiłam do tej pory standardowe 75 B, ale mam straszliwy problem z doborem odpowiednich miseczek. Jeden typ, który mi w dużej mierze odpowiadał, miał poważną wadę - miseczki wydawały mi się zbyt ciasne, druty dosłownie wbijały mi się w skórę po zewnętrznej stronie piersi. Obwód był OK, całość też wydawała się ładnie przylegać. Miseczki były raczej ułożone blisko siebie. Z kolei kiedy mierzyłam 75 B z miseczkami szerzej rozstawionymi, stanik nie przylegał odpowiednio do biustu, odstawał i wydawał się w ogóle go nie trzymać. Teraz udało mi się znaleźć w miarę optymalny krój, ale i tak nie jest idealnie, bo stanik wydaje się lekko przyciasny. Może potrzebuję innego rozmiaru? Byłabym wdzięczna za radę... Odpowiedz Link
alacandra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 12.11.10, 17:44 Zapomniałam dodać, że mierzyłam kiedyś rozmiar C, ale raczej odstawał, a objętość moich skromnych wdzięków wydawała się wyraźnie mniejsza niż objętość miseczki. Już zupełnie mnie wtedy skołowało... Odpowiedz Link
maheda Re: 73/82 - alacandra 12.11.10, 20:21 A staniki z obwodem 70? Może sprawdź, jak się czuje w nich Twój biust? Na przykład 70B lub 70C? Odpowiedz Link
alacandra Re: 73/82 - alacandra 12.11.10, 20:58 Może faktycznie spróbuję teraz w tę stronę :) Dzięki za podpowiedź! Odpowiedz Link
ciszaprzedburza jeszcze jedno pytanie 13.11.10, 10:58 Dziewczyny, mam jeszcze jedno pytanie. Przyszedł już do mnie zamówiony Panache Tango II w rozmiarze 80 GG. Jest ok, miski super, obwód na razie też, ale chciałabym spróbować czegoś bardziej ściskającego, stąd pytanie - jaki rozmiar powinnam zamówić? 75 H czy 75 HH? Odpowiedz Link
maheda Re: 80GG - ciszaprzedburza 13.11.10, 12:12 Jeśli w tym samym modelu, to z dużym prawdopodobieństwem raczej 75H. Ale z innych modeli trzeba myśleć, bo balkonetka TangoII to wielkomiskowiec. Odpowiedz Link
ciszaprzedburza Re: 80GG - ciszaprzedburza 13.11.10, 12:52 Myślałam o jakimś staniku z Freyi, bo chciałabym spróbować czegoś z węższą fiszbiną. Odpowiedz Link
maheda Re: 80GG - ciszaprzedburza 13.11.10, 19:57 To raczej rozmiarowo 75HH. Ale jeśli szukasz czegoś z węższą fiszbiną i ciaśniejszego pod biustem, polecałabym raczej staniki Ewy Michalak, w rozmiarze około 80H. Odpowiedz Link
enkl-awa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 75/94 13.11.10, 15:23 witam! Mam 75 cm pod biustem, a 94 w biuście to jaki- prawidłowy rozmiar powinnam mieć? Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - enkl-awa 13.11.10, 19:58 Wg mnie zacznij od rozmiaru około brytyjskiego 32(70)E, względnie polskiego z okolic 70E lub 70F albo nawet 70G, w zależności od firmy. Odpowiedz Link
a.m.awaria moje wymiary 84/102 14.11.10, 11:01 Witam. Mam wrażenie, że dopasowanie dobrego stanika jest dla mnie czymś trudnym do zrobienia, dlatego proszę o pomoc. Nie chcę już nigdy nosić jakiś stanikowych pokrak! :) Już kiedyś próbowałam nosić stanik 30 h (dalia) przy wymiarach 83/99,5 , ale cały czas go czułam w obwodzie (ściskał mnie mocno, miałam w obwodzie i pomiędzy piersiami ślad od stanika). Potem kupiłam sobie 34 dd i było trochę luźniej. Natomiast nadal ściskająco i z tyłu były bułki przy ramiączkach... Mam mętlik w głowie i nie wiem jak ma być dobrze :(( Teraz już sama nie wiem, tym bardziej, że wymiary w między czasie się zwiększyły. Moje wymiary na ten moment to 84/104. Proszę o pomoc w doborze stanika. Odpowiedz Link
maheda Re: 84/104 - a.m.awaria 14.11.10, 11:47 Na 83 pod biustem wydaje mi się, że branie 65tki (brytyjskie 30 to polskie 65) jest naprawdę dużą przesadą. Wg mnie większości kobiet wystarczy 75tka (czyli 34). Przy tych wymiarach oraz informacjach od Ciebie zaczynałabym od rozmiaru z okolic brytyjskiego 34(75)F lub 34(75)FF. Odpowiedz Link
a.m.awaria Re: 84/104 - a.m.awaria 14.11.10, 12:54 Dziękuję, spróbuję i mam nadzieję, że znajdę coś dla siebie. Wyruszam w poszukiwaniu dobrego stanika ;) Odpowiedz Link
maheda 74/102 - pau-27 15.11.10, 23:14 Witam:). Jestem tu nowa i podziwiam rozmiary wiedzy lobbystek. Żebym też kiedyś tyle wiedziała w tym temacie.... Moja sytuacja stanikowa jest fatalna, do użytku codziennego mam 2 Triumphy (1 stary model i 1 minimizer), plus nietrafiona Felina do spania i jeden do biegania:(. Mam wąski tułów, muszę więc mieć coś, co nie oddala od siebie piersi na kilometr. Do niedawna miałam 75F, ale mi się schudło. Teraz 75 na różnych markach jest zawsze za luźne, a nie miałam okazji znaleźć wielu 70G do spróbowania. Nie lubię też wąziutkich i za szeroko rozstawionych ramiączek i miseczek dających szpiczasty kształt biustu. No i chętnie bym co nieco zmniejszyła stanikiem. Poratujcie w obu rozmiarówkach, proszę! Odpowiedz Link
maheda Re: 74/102 - pau-27 15.11.10, 23:15 Spróbuj raczej ze staników brytyjskich czegoś w okolicach 32(70)G lub 32(70)GG. Albo wręcz z okolic 30(65)H. Powodzenia :) Odpowiedz Link
pszczolass Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZM. sportowego: 73/96 16.11.10, 08:55 Witam, chciałabym się zaopatrzyc w stanik sportowy- marzy mi się shock absorber, upatrzyłam model B4490 oraz N102, chodzi o te standardowe, białe (uprzedzam, bo już doczytałam, że w zalezności od koloru róznią się ściśliwościa). I teraz pytanie: z tabelki na stronie sa wynika, że powinnam zamówic 75D, normalny noszę teraz 70E ale jest trochę za szeroki pod biustem, miska nawet ok. Moje wymiary zmierzone wg przepisu: 73pod i 96 w biuście. Doradzcie mi proszę... Odpowiedz Link
evensis Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 17.11.10, 11:33 Cześć, Wczoraj w sklepie Peachfield brafitterka stwierdziła po zmierzeniu mnie, że powinnam nosić stanik o obwodzie 28(60) (chodziło przede wszystkim o maskaradki). Zmierzyłam się w domu i wyszło mi, że pod biustem mam 73 cm (w biuście 90). Czy to nie jest za duże zaniżenie? Pod biustem nie mam zbyt dużo tkanki tłuszczowej i raczej mam dobrze wyczuwalne żebra. Mierzyłam Maię i Esteponę w rozmiarze 60FF i trochę mnie cisnęły, ale zupełnie do wytrzymania. Chciałabym teraz kupić Antoinette Masquerade i Arabellę Freyi, ale nie wiem czy brać 60FF czy 65E. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/90 - evensis 17.11.10, 12:50 Nie doradzę Ci lepiej, niż brafitterki w sklepie. Skoro wygodnie było Ci w 60tce w Esteponie (okropnie ścisłym staniku), to i wymienione przez siebie staniki możesz kupować w obwodzie 60, jak mi się wydaje. Z zaniżaniem jest tak, że wiele zależy od konsystencji ciała (wcale nie od szczupłości czy tęgości!). Niektórym trzeba zaniżyć obwód, żeby trzymał się żeber, innym nie trzeba tego obwodu zbyt zaniżać. Odpowiedz Link
sylalila Re: 83/100 08.12.10, 15:35 Witam, Do tej pory nosiłam rozmiar 80 C, ale po zapoznaniu się z forum już wiem, że to nie jest dobry rozmiar. Faktycznie biust był zawsze jakby trochę obwisły. Teraz karmię dziecko, laktacja się już ustabilizowała i proszę o pomoc w dobraniu właściwego rozmiaru tak by po zakończeniu laktacji mój biust jeszcze w miarę dobrze wyglądał. Proszę o podanie rozmiaru w systemie brytyjskim i polskim. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/100 - sylalila 08.12.10, 15:51 Zaczynaj od brytyjskiego 36(80)D lub 36(80)DD. Względnie od okolic 34(75)E. W polskich rozmiarach będziesz miała chyba podobnie, bo wiele firm szyja rozmiary tych miseczek w okolicach miseczek brytyjskich. Odpowiedz Link
vera-ikon 79/98 17.11.10, 19:47 Noszę obecnie rozmiar 75E albo 75D. Pierwszy najwygodniejszy i najlepszy stanik (75E) pod biustem jest ciut za luźny, miska prawie mieści wszystko (po bokach piersi się "wylewają" tak bardziej pod pachami), no i niestety biust "wypada" przy schylaniu się lub podbieganiu. Natomiast drugi stanik (75D) idealny w obwodzie, a miska za mała, biust "wylewa się" z niego na górze i po bokach. Już nie wiem, brakuje na mnie rozmiarów w sklepach :( Z góry dziękuję za poradę :) Odpowiedz Link
maheda Re: 79/98 - vera-ikon 17.11.10, 21:56 Stanik w rozmiarze 75D możesz odczuwać jako dobry w obwodzie z tego względu, że... piersi się nie mieszczą w miseczkach i wpychają się pod obwód. Spróbuj zapiąć ten stanik z miseczkami na plecach - czy wtedy też obwód odczuwasz jako ścisły? Niestety, wypadanie piersi z miseczek świadczy o... zbyt luźnym obwodzie. Spróbuj więc jednak celować w staniki z obwodem 70 i odpowiednio większymi miseczkami. W stanikach produkcji brytyjskiej chyba zaczynałabym od rozmiaru z okolic 32(70)F lub 32(70)FF. W polskich firmach pewnie to będą (w zależności od firmy) okolice 70F, 70G lub 70H. Odpowiedz Link
viewiorka Pomożecie i mi? 19.11.10, 10:34 Witajcie, całe życie nosiłam 75C, potem troszkę zmądrzałam i 70D (te są teraz za ciasne miseczki). Zmierzyłam się i wyszło że mam pod biustem 68cm mierzone ciasno a w biuście pochylona i w staniku (lekko usztywnianym, najlepiej dopasowany jaki mam) 90,5cm. Biust mam nierówny (lewa pierś większa) i ta większa pierś mi wyłazi ze staników (robi się z niej "pośladek" - brzeg stanika się wpija i sutek poza stanikiem albo pół na pół schowany. Mam przez to nie 2 a 3 piersi :P Boję sie kupować w ciemno przez net, a o przymiarce mogę pomarzyc w Polsce z takimi rozmiarówkami (70A-85D). Możecie mi doradzic jaki rozmiar stanika powinnam kupić (65E? 65F) i gdzie taki mogę znaleźć (firma, strona internetowa) Boję sie na początek wydawać dużo kasy na stanik bez przymierzenia go, poza tym karmię piersią (dziecko 7,5 miesiąca, więc laktacja juz unormowana) i po odstawieniu rozmiar sie pewnie jeszcze zmieni. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/90,5 - viewiorka 26.11.10, 09:15 Zacznij przymiarki od staników w rozmiarze brytyjskim z okolic 30(65)F, spróbuj też 28(60)FF i 28(60)G. Może się okazać, ze przy cięższym biuście lepiej Cię będą trzymać 60tki. Sklepów szukaj na >>> Biuściastej Mapie Świata <<<. Znajdziesz tam sklepy z bra fittingiem, wiele z nich jest w Polsce, to już nie są dawne czasy :-) Odpowiedz Link
oliwkaa.1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 19.11.10, 15:19 witam.jaki powinnam nosic rozmiar stanika majac wymiary pod biustem 88 a w biuscie 105.prosze o podanie rozmiarówki brytyjskiej i polskiej?z góry dziękuje Odpowiedz Link
maheda Re:88/105 - oliwkaa.1 26.11.10, 09:33 A jakie staniki nosisz obecnie? Z jakimi obwodami? Jeśli nosisz 90tki i 95tki - spróbuj raczej staników w rozmiarze około 85D (bryt. 38D). Jeśli możesz nosić 80tki - próbuj okolic 80E-80F (bryt. 36DD-36E). Odpowiedz Link
mkiichigo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 20.11.10, 21:28 Ja bym bardzo prosiła o podanie mojego brytyjskiego rozmiaru - polski mam 65F/FF. Odpowiedz Link
maheda Re: mkiichigo 26.11.10, 09:34 Miseczki FF występują głównie w rozmiarówce brytyjskiej, a nie polskiej. Zatem rozumiem, że miseczki są brytyjskie. Odpowiednikiem dla europejskiego oznaczenia obwodu 65 jest brytyjskie 30. Odpowiedz Link
berymery Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 21.11.10, 22:46 Witam, Zmierzylam sie wedlug wszelkich zalecen: 78cm pod biustem, 95cm w biuscie. Obecnie jestem w trzecim miesiacu ciazy i biust troche podrosl. Stanik 75C, ktory obecnie nosze pozostal mi z poprzedniej ciazy (w dotychczasowe 75B przestalam sie miescic zupelnie i ze wszystkich stron). Z tego, co zdazylam poczytac na forum, na 100% wiem, ze mam zle dobrany rozmiar i nigdy nie maialam dobrego. Moje piersi sa okragle i miekkie. Prosze o pomoc i rade. Dziekuje! Odpowiedz Link
maheda Re: 78/95 - berymery 26.11.10, 09:35 Spróbuj jeszcze bardziej zwiększyć miseczkę, do 75DD (lub 75E w firmach, w których po D występuje od razu E). Odpowiedz Link
mblanket Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 23.11.10, 14:29 jestem dwa lata po ciąży i 1,8 roku karmienia piersią. Zaniedbałam swój biust ale chciałabym to zmienić proszę o doradzenie w sprawie rozmiaru. Czy jest jakaś bra-fitterka z którą mogłabym sie spotkać osobiście w warszawie? Do tej pory nosiłam 75C ale teraz to już sama nie wiem, czy tzw. "push-up" i w ogóle jakie miseczki żeby podkreślić biust a nie "zwis":) Oto rozmiar biustu w lużnym staniku: 94 Wcięcie pod biustem na wdechu (bez staniku: 71 Prosze o uwzględnienie polskich rozmiarów. Bardzo serdecznie dziekuje i pozdrawiam, mblanket Odpowiedz Link
maheda Re: 71/94 - mblanket 26.11.10, 09:38 Przy Twoich wymiarach polecałabym raczej celowanie w staniki o rozmiarze z okolic brytyjskiego 30(65)FF. To średni biust :) Jeden z najczęściej występujących rozmiarów w sklepach z brafittingiem :D Sklepy z bra fittingiem w Warszawie znajdziesz, posługując się Biuściastą Mapą Świata. Powodzenia :) Odpowiedz Link
patyska23 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 25.11.10, 17:22 Witam! Ostatnio postanowiłam zmienic rozmiar stanika:) po pewnym programie w telewizji. Miałam "typowe" 75B. Z jakichś obliczeń w necie wychodziło mi 70C. Teraz mam biustonosz 70D. Ale nie wiem czy to odpowiedni rozmiar. Kupowałam w Triumph-ie i wymierzyłam chyba ze 20 staników. Co mnie zdziwiło? Że rozmiar jest uzależniony od danego modelu biustonosza. Jeden jest 70C, drugi 70D i są takie same. Wsumie pasował na mnie jeden z tych 20. Druga kwestia to typ stanika np. push-up. Z tego co zauważyłam kiedy poduszki są zbyt duże trzeba mierzyc większy rozmiar. Mam 73/74 pod biustem (ciasno mierzone) i 91/92 w biuscie(mierzone luzem). Mimo tego 70D i delikatnych push-upów jest chyba odrobinkę za mały. W innym modelu o tym samym rozmiarze moje piersi się utopiły:) Kupując zapiełam się na pierwszą haftrę by w razie rozciągnięcia miec zapas. Ale mimo tego, że teraz zapięty mam na trzecią jest jeszcze luzu. Co prawda nie lata mi po plecach tylko nie przylega ciasno(no chyba nie chodzi, żeby się wżynało w ciało) ale to chyba kwestia materiału z którego jest zrobiony. Sama nie jestem chyba w stanie dobrac odpowiedniego rozmiaru. Jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica miedzy 65E a 70D Odpowiedz Link
maheda Re: 73/92 - patyska23 26.11.10, 09:41 No i właśnie z uwagi na rozbieżności między rozmiarami trzeba zawsze stanik mierzyć przed kupnem - dokładnie tak samo jest z butami czy ciuchami, prawda? :) Różnica między 65E (polskim/niemieckim/europejskim) a 70D jest taka, że obwód w 65 jest odrobinę ciaśniejszy, miseczka natomiast jest taka sama (dla tego samego modelu i kroju). Jeśli stanik nie lata Ci po plecach, ale twardo trzyma się miejsca, w którym powinien być, nawet gdy zrobisz pajacyki i staniesz na głowie, to obwód jest OK :-) Odpowiedz Link
patyska23 Re: 73/92 - patyska23 26.11.10, 10:07 to w takim razie jaki powinnam nosic rozmiar bo w koncu nie wiem czy dobry wybrałam. Odpowiedz Link
maheda Re: 73/92 - patyska23 26.11.10, 10:47 Powinnaś nosić rozmiar taki, żeby po odpowiednim założeniu stanika (patrz link drugi mojej sygnaturki) wszystko było na swoim miejscu. Możesz też zerknąć na cykl Biust na Żywo na Stanikomanii oraz na moją stronę, na Filmy oraz nowy cykl "Po warsztatach". Przedstawiamy tam różne metamorfozy stanikowe. Nie powiem Ci ani ja, ani nikt inny, jaki rozmiar powinnaś nosić, w sensie cyferkowym. Gdybym powiedziała, że ciuchy powinnaś nosić w rozmiarze 36, a Ty byś poszła do sklepu i bezrefleksyjnie kupiła dowolne 36, w które byś nie weszła, albo - przeciwnie - utopiłabyś się, albo po prostu źle by leżało, to winna bym była ja? ;-) Po to mierzymy staniki przed kupnem, żeby kupić odpowiedni :-) Sama wiesz, że rozmiar 70D rozmiarowi 70D nierówny... Odpowiedz Link
patyska23 Re: 73/92 - patyska23 26.11.10, 17:00 Wiem, że tak sie nie da trafic dokładnie ale chciałam wiedziec mniej więcej w jaki rozmiar mam celowac bo 70D to raczej nie to. Dokładnie się wymierzyłam i w obwodzie pod biustem mam 71/72 a w biuscie 92 cm. Odpowiedz Link
maheda Re: 71/92 - patyska23 26.11.10, 17:57 W takim razie chyba okolice brytyjskiego 30(65)E lub 30(65)F. Ale i tak trzeba mierzyć... W polskich firmach będzie to baaaardzo różnie, w zależności od firmy od 65E do 65H. Odpowiedz Link
layane Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 25.11.10, 22:28 75\87 Zmierzyłam się na dwa sposoby jakie znalazłam w internecie i trzema miarami, uśredniając wyszła takie coś. Jestem w kropce niby noszę 75B ale wiem że jest to zły rozmiar, tylko w tym problem że nie wiem jaki jest dobry. Dodam że mam w sumie trochę szeroki rozstaw piersi. Proszę o jakąś podpowiedź. Odpowiedz Link
maheda Re: 75/87 - layane 26.11.10, 09:42 Mnie się wydaje, że powinny na Ciebie pasować staniki w rozmiarze około 70C. Mierzyłaś kiedykolwiek? Odpowiedz Link
layane Re: 75/87 - layane 26.11.10, 17:31 Nie ale jutro idę na rekonesans po sklepach i na pewno będę mierzyć. Dziękuję bardzo. Odpowiedz Link
jagoda_kl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 26.11.10, 21:23 Witajcie, mam problem z rozmiarem, po trzech porodach i wykarmieniu trójki dzieci ten rozmiar wciąż mi się zmieniał, no i teraz mam problem. Ostatnio nosiłam 90 DD, ale przy schylaniu czy podskakiwaniu moje piersi uciekają ze stanika :). Pod biustem mam 85 cm, a w obwodzie mam 104cm, po schyleniu 110 cm. Proszę doradzcie mi jaki stanik powinnam nosić. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkie biuściaste. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/110 - jagoda_kl 26.11.10, 22:13 Całkiem nie wiem, jak Ty ten obwód w biuście liczyłaś, pochylając się - byłaś w staniku? :) Bo ja zakładam, że tak! Jeśli nie - popraw mnie, proszę :) Piersi wypadają ze stanika wtedy, gdy ma on... zbyt luźny obwód. Próbuj raczej staników w brytyjskim rozmiarze około 36(80)G. W polskich stanikach zresztą to będą okolice od 80G do 80J (niestety, rozbieżności rozmiarówki są ogromne, w zależności od firmy). Żeby sprawdzić, czy stanik jest dobry, czy może trzeba zmienić jego rozmiar, przeczytaj artykuł podlinkowany w drugim linku mojej sygnaturki. Wskazówki w nim zawarte są niezwykle pomocne :-) Odpowiedz Link
jagoda_kl Re: 85/110 - jagoda_kl 27.11.10, 08:28 Byłam w staniku, tak jak przeczytałam miało być w najwygodniejszym i miękkim. A może jednak coś zle zrobiłam? Odpowiedz Link
zajemorska2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 27.11.10, 18:51 Witam! Noszę 75-80B, a podobno lepiej sprawdzić ;) Część moich staników mi nie do końca obejmuje pierś pod pachą, jakby ta fiszbina była za bardzo zgięta - muszę poprawiać. Ale jak mam np. C, to jest luźno w miseczce. Tak samo jak w tych stanikach B, kiedy fiszbina jest ok u dołu, pod pachą, to wtedy też jest luźno od góry. Jeszcze mi się nie udało znaleźć takiego idealnego. Moje rozmiary są takie: pod biustem 71 cm w biuście w miękkim staniku, pochylona 89 cm I co to znaczy? :) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/89 - zajemorska2 28.11.10, 08:11 To znaczy, że lepiej chyba Ci będzie w stanikach o rozmiarze 70D lub 65E ;) Odpowiedz Link
rknata Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 46 27.11.10, 23:56 96/83 różnice w biuście prawa jest mniejsza po karmieniu "bardziej ucierpiała" Odpowiedz Link
maheda Re: 83/96 - rknata 28.11.10, 08:13 A jakie nosisz staniki obecnie? Z jakim efektem? Zaczynałabym u Ciebie dobieranie od okolic rozmiaru 75D zapewne lub 80B-80C. Odpowiedz Link
rknata Re: 83/96 - rknata 30.11.10, 16:59 obecnie nosze push-ap z uwagi na różnice w miseczkach roz.75c (wypadał na większy) w 75d tonęłam 80 jeśli wypada mała to ok ale z reguły są mi za luźne pod biustem Odpowiedz Link
maheda Re: 83/96 - rknata 30.11.10, 20:32 To jeszcze tylko upewnij się, że zakładasz staniki zgodnie z opisem w artykule podlinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki. Jeśli zakładasz poprawnie, to może być, że rozmiar 75C (przynajmniej w części staników) jest dla Ciebie odpowiedni. Odpowiedz Link
plaskobiustna 68/ 82-83 28.11.10, 00:03 ja mam wybitny problem z rozmiarem. zawsze kupuje inny. i to nawet u tego samego producenta. zaczynam juz glupiec :) generalnie moje staniki oscyluja wokol rozmiarowek 70A-75B. najlepiej dopasowany jest chyba stanik 70A atlantica. Zawsze najwiekszy problem mam z odstajacymi gornymi krawedziami miseczek kiedy sie pochylam, z kolei mniejszy rozmiar to juz miseczka za ciasna, splaszczajaca i tak skromny biust :) ratunku! :D Odpowiedz Link
maheda Re: 68/82-83 - plaskobiustna 28.11.10, 08:21 :) Próbuj raczej staników z obwodem 65 lub 60, w przeważającej ilości firm. Niektóre modele w Esotiq oraz wszystkie modele w marce Ewa Michalak mają piekielnie ścisłe obwody i w nich mogłabyś celować ewentualnie w okolice 70B. Natomiast w większości firm lepiej celuj w rozmiary z okolic 30(65)D. W bardziej luźnych obwodach być może z okolic 28(60)DD. Odpowiedz Link
dj_baja HELP ! 75/95-6 28.11.10, 19:16 Witam. Tak jak powyżej - oto moje rozmiary - i kompletnie nie wiem jaki powinnam nosic stanik :( Obecnie używam staników przywiezionych z usa - lecz sa tak sprane ze nawet nie wiem jaki byl tam rozmiar :( - stad prośba o pomoc ! W Pl kupowalam 80 c - lecz to bylo dawno - a jedny stanik jaki obecnie z Pl uzywam to Triumph Amourette 300 W - na metce odczytalam 80 G - lecz kupowany byl jak mialam pare kilo wiecej :).Mysle ze teraz przydalby sie rozmiar mniejszy z tego modelu - np F? Mam pytanie co do porad - jak np.masz 75 na wdechu pod biustem odejmij min.5 cm i to twoj obwod - spotkalam sie z opinia iz jak nie masz za duzo kilogramow to ta metoda nie dziala - ja nie mam dodatkowych kilogramów pod biustem :) wiec nie wiem czy jak kupie rozmiar 70 to nie bedzie za ciasny? Pozatym all te przelicznik doboru stanika podaja dla mnie rozme wymiary przy roznicy 20-21 cm - raz pisza ze to dla D miseczki innym razem ze dla E PROSZE O POMOC ! :) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/96 - dj_baja 28.11.10, 21:04 Mimo wszystko próbowałabym jednak staników w rozmiarze (Triumpha) 70F lub 70G. Możliwe jednak, że będziesz się lepiej czuła w stanikach o rozmiarze z okolic 75E. Zachęcam do przymierzenia różnych rozmiarów dla obwodów zarówno 75, jak i 70. Pamiętaj jednak zawsze (również w czasie przymierzania biustonosza) o odpowiednim założeniu stanika - w sposób opisany w niższym (drugim) linku mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
plaskobiustna Re: 68/82-83 - plaskobiustna 28.11.10, 20:44 65 D? miseczka D zawsze kojarzyla mi sie z duzym biustem. Juz zupelnie zglupialam :) czy mozesz mi rozjasnic jak to wlasciwie dziala? pozdrawiam i dziekuje ;P Odpowiedz Link
maheda Re: 68/82-83 - plaskobiustna 28.11.10, 21:01 Ależ proszę bardzo, tutaj bardziej detaliczne wyjaśnienia: maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=51%3Aodc-6-czy-miseczka-d-jest-zawsze-taka-sama&catid=34%3Ayou-tube&Itemid=69&lang=pl Dodam, że z wymiarów byłoby to raczej 65C, ale z tego, co piszesz - jednak zaczęłabym przymierzanie od 65D. Odpowiedz Link
a.m.awaria rozmiarowy dylemat 28.11.10, 22:57 Niedawno się mierzyłam i miałam wymiary 84/102 (mierzyłam się w miękkim staniku). Kupiłam używaną freye rio 34f i okazuje się obwód podjeżdza i miseczki są za luźne (ew. zdjęcia w balkonetowej szufladzie - tam jestem jako amawaria). Czekam też na używane zamówione także w tym rozmiarze. Dzisiaj mierząc się ściślej okazuje się, że mam 79-80 cm pod biustem (wprawdzie w sadło w ciele zatapia mi się centymetr;), a jak wezmę głęboki oddech to mi go mocno rozsuwa). W biuście bez miękkiego stanika mam teraz 100 cm. Chyba już nic z tego nie wiem.... Na ile ściśle mam się mierzyć pod biustem? Jak to wyczuć? Na jakiego rozmiaru staniki powinnam polować? Dziękuję. Odpowiedz Link
maheda Re: 79/100 - a.m.awaria 29.11.10, 09:30 Dlatego właśnie mówimy, że rozmiar, który proponujemy w tym wątku, jest jedynie rozmiarem, od którego my byśmy rozpoczęły poszukiwania. To nie jest rozmiar, który jest pewny, na pewno dobry i tak dalej. Zaczęłaś poszukiwania od 34F - okazało się, ze jest za luźny w miseczkach i zbyt luźny pod biustem. Można stąd wysnuć wniosek, że powinnaś jednak celować w staniki z obwodem 70, a nie 75, oraz z mniejszą miseczką. Dobrze dziewczyny Ci radzą, żebyś spróbowała staników w rozmiarze około 70F (brytyjskie). Nie próbowałabym na razie 70E - z uwagi na to, że RIO ma duże miseczki. Jednak nie gwarantuję ani ja, ani nikt inny nie może :), że brytyjskie 32F (czyli 70F) będzie na Ciebie dobre :) Odpowiedz Link
a.m.awaria Re: 79/100 - a.m.awaria 30.11.10, 11:01 Dziękuję za odpowiedź. Będę poszukiwać dalej. Odpowiedz Link
szalonaona0 76/84 30.11.10, 10:49 Witam Zazwyczaj noszę push-up gdyą zbierają moje piersi z boków do środka. Pazdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 76/84 - szalonaona0 30.11.10, 10:57 Ale w jakim rozmiarze? :) Próbowałaś staników w okolicach 70B? Odpowiedz Link
jobenka 109/130 04.12.10, 22:26 obecnie nosze 100d - jak biegne do autobusu, to malo sie wlasnym biustem nie zabije. nosze tylko miekkie, w usztywnionych mi niewygodnie, tak samo z fiszbinami... Odpowiedz Link
maheda Re: 109/130 - jobenka 05.12.10, 09:26 Z dużym prawdopodobieństwem powinnaś nosić staniki w rozmiarze około brytyjskiego 44(100)F. Polecam jednak staniki z fiszbinami, lepiej podniosą Ci i ukształtują biust :) Odpowiedz Link
maheda Re: 109/130 - jobenka 05.12.10, 11:58 Tak, ale brytyjska miseczka F. Przy czym jest to strzał, który może okazać się chybiony, trzeba sprawdzać, ja bym po prostu zaczynała od takiego rozmiaru. Oczywiście to, czy stanik na Tobie odpowiednio leży, sama musisz zweryfikować :) Najlepiej przy pomocy instrukcji z drugiego linka mojej sygnaturki. Odpowiedz Link
marysiaha 72/87 06.12.10, 09:32 Cześć! (wcześniej nie wpisałam się do nieaktualnego wątku rozmiarowego, więc powtarzam moje pytanie na aktulalnym :) ) pod biustem mam 72 cm, a w biuście 87 cm. Prawą pierś zawsze miałam widocznie większą (nie wiem jak to zmierzyć). Karmię moją siedmiomiesięczną córeczkę i mam zamiar jeszcze pokarmić, ale ostatnio piersi znacznie mi zmalały. Przed ciążą nosiłam rozmiar 75 D, a po porodzie musiałam kupić stanik z miseczką G (kupowałam w pośpiechu i dostałam tylko rozmiar 80 G, więc wzięłam co było). Jakieś 3 miesiące temu przestawiłam się na stanik do karmienia, który nosiłam pod koniec ciąży - 75 F. Chcę teraz kupić nowy stanik, bo w tym jest mi co prawda wygodnie, ale biust mi zmalał i zaczyna skakać przy większym ruchu. Bez stanika piersi mi wiszą, choć przed ciążą były bardzo jędrne. Co mi poradzicie? Marysia Odpowiedz Link
maheda Re: 72/87 - marysiaha 06.12.10, 10:02 Zaczynałabym chyba od rozmiaru około brytyjskiego 30(65)DD... Czy Ty mierzyłaś się w biuście w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku? Do tego na pewno każda z nas doradzi Ci spanie w staniku lub ścisłym topie sportowym (oprócz noszenia stanika przez cały dzień). Po zakończeniu karmienia oraz zgodzie lekarza możesz też zacząć masaże piersi, które w znacznym stopniu przyspieszają proces regeneracji piersi. Odpowiedz Link
marysiaha Re: 72/87 - marysiaha 16.12.10, 10:28 A na polski rozmiar to co to by było? Mierzyłam się wg instrukcji - pod biustem na wydechu, w biuście luźno. Marysia Odpowiedz Link
maheda Re: 72/87 - marysiaha 16.12.10, 14:26 Okolice 65E (lub 65D w modelach niektórych firm, które mają bardzo duże miseczki). Odpowiedz Link
tulalu 95/121 06.12.10, 09:36 Witam, Szukam stanika karmnika na podane wymiary. Podobają mi się staniki Melissy ale kompletnie nie wiem w jakie rozmiary celować. Podobają mi się szczególnie modele 1103 i 1335. Może któraś z Was miała te staniki i może mi doradzić rozmiar? Albo inne modele (i rozmiary) karmników. Odpowiedz Link
maheda Re: 95/121 - tulalu 06.12.10, 09:59 Generalnie na podane przez Ciebie wymiary zaczęłabym mierzenie od rozmiaru około brytyjskiego 40(90)G lub 38(85)GG. W Melissie chyba 90H lub 85J. Odpowiedz Link
tulalu Re: 95/121 - tulalu 10.12.10, 10:15 Dzięki bardzo za odpowiedź:-) Chyba jednak będę celować w 85. Do tej pory nosiłam 80. Teraz zaopatrzyłam się w upolowanego na ciuchach jakiegoś brytyjczyka rozmiar 40G i obwód jest nieco za luźny (miseczka dobra). Albo napiszę jeszcze do Melissy co oni radzą i zamawiam. Pozdrawiam ciepło :-) Odpowiedz Link