24.08.10, 23:35
Wątek poświęcony stanikom firmy FREYA - zapraszam do opisywania
konkretnych modeli, wymiany doświadczeń z ich użytkowania, uwag na
temat rozmiarówki itp.
Dla porządku W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWĘ MODELU - bez
względu na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o
jakiś, który dopiero planujemy kupić.

Staniki i kostiumy kąpielowe Freya dostępne są m.in. w sklepach:
Avocado, Bellissima, Peachfield, Intimo4You, Bravissimo, Brastop,
Figleaves

Linki do poprzednich wątków:
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,38510602,0,FREYA.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,75254815,0,FREYA_2.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,78611996,0,FREYA_3.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,81098124,0,FREYA_4.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,83793025,0,FREYA_5.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,87216886,0,FREYA_6.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,92390124,92390124,FREYA_7.html
forum.gazeta.pl/forum/w,32203,97541371,97541371,FREYA_8.html
Stary wątek przekroczył 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.
Obserwuj wątek
    • inez69 Freya Summer Fiesta 30GG 24.08.10, 23:46
      Obwód w spoczynku 66cm, naciąga się do 87cm. Śliczne 66 cm w nowej
      65-tce - Freya jeszcze potrafi mnie zaskoczyć...
      Ramiączka 20 milimetrowe, elastyczne, wygodne w pięknym malinowo-
      różowym kolorze (wg. mnie stanik nie jest ani odrobinę czerwony).
      Fiszbiny i zapięcie jak w strefie D-G, czyli 2x3, z czego bardzo się
      cieszę. Miski mniejsze od Deco 30G, ale większe od Arabelki 30G.

Po konsultacji w Galerii LB, postanowiałam go sprzedać, bo obwód
      jest za duży a miski za małe, przez co piersi mają smętny, patrzący
      w dół kształt.
      • ptasia Re: Freya Summer Fiesta 30GG 25.08.10, 07:36
        Miski mniejsze od Deco 30G, ale większe od Arabelki 30G.
        >
        zaraz, to o ile misek to Deco jest większe?!
        • azymut17 miski w Deco a Summer 25.08.10, 08:43
          ptasia napisała:
          > zaraz, to o ile misek to Deco jest większe?!
          To zależy od biustu, u niektórych wypada miskę więcej niż zwykle, a u innych ok. 1/4 - 1/2 miski.
          Tutaj ta różnica może wynikać z tego, że Summer ma miski zamknięte od góry i płasko wszyte, a Deco - otwarte od góry. Przy biuście pełnym u góry inaczej będą leżały poszczególne rozmiary w różnych stanikach niż przy kroplowatym.
          • inez69 Re: miski w Deco a Summer 25.08.10, 09:49
            Ja uważam, że Deco jest większe o jeden rozmiar od pozostałych, a
            Summer po prostu przeciętno-małomiskowa. Poza tym tak jak Azymut
            pisała, na każdym biuście inaczej się układa. Ja mam pełny u góry i
            np. full cupy w 30H mi bułkowały, nie przez zamałość, tylko kształt
            biustu.
            • ptasia Re: miski w Deco a Summer 25.08.10, 09:56
              tak, wiem, że kształt istotny. Po prostu wydawało mi się, że ktoś gdzieś pisał,
              że Summer jest też większa i wówczas wyszło mi, że Deco o 2 miski większe niż
              standard. Summer mnie nie kręci, ale o Deco jakimś kiedyś myślałam, stąd cenna
              informacja. Choć czase3m mi się wydaje, że opinie o mało-dużomiseczkowości są
              tak subiektywne i zależne od wielu czynników, że nie wiem, na ile to wiarygodne.
              • kasienka.body Re: miski w Deco a Summer 25.08.10, 11:05
                Po prostu wydawało mi się, że ktoś gdzieś pisał,
                > że Summer jest też większa

Summer half cup jest normalnomiskowa, miękka jest odrobinę mniejsza.
                Może pomyliło Ci się z Monetem - ten jest trochę większy w wersji half cup.
                • azymut17 Re: miski w Deco a Summer 25.08.10, 22:44
                  kasienka.body napisała:
                  > Summer half cup jest normalnomiskowa, miękka jest odrobinę mniejsza.
                  > Może pomyliło Ci się z Monetem - ten jest trochę większy w wersji half cup.
                  >
                  I to jest najlepszy dowód na to, że trudno mówić o dużo- i małomiskowych stanikach, bo u mnie Summer balkonetka w standardowym rozmiarze była lekko za duża, a z half cupa musiałam wziąć miskę większą :-)
              • jud.yta Re: miski w Deco a Summer 25.08.10, 21:50
                ptasia napisała:

> tak, wiem, że kształt istotny. Po prostu wydawało mi się, że ktoś
                gdzieś pisał,
                > że Summer jest też większa i wówczas wyszło mi, że Deco o 2 miski
                większe niż
                > standard. Summer mnie nie kręci, ale o Deco jakimś kiedyś
                myślałam, stąd cenna
                > informacja. Choć czase3m mi się wydaje, że opinie o mało-
                dużomiseczkowości są
                > tak subiektywne i zależne od wielu czynników, że nie wiem, na ile
                to wiarygodne
                > .
                U mnie żaden stanik się nie sprawdził, że jest małomiseczkowy czy
                duzomiseczkowy, ale deco musialam wziąc rozmiar mniejsze.
    • nati_88 Freya Monet half cup 38G 25.08.10, 21:20
      Zachwycił mnie wyglądem. Jak tylko go zobaczyłam, musiałam przymierzyć.
      Miska cięta pionowo, delikatnie usztywniania, w moich ulubionych kolorach, fajnie połączonych. Szkoda tylko, że za mała. Zwyczajowo mieszczę się w 38FF, choć ostatnio zauważyłam, że coraz częściej ląduję w G. Mostek nie dochodził w ogóle. To nie była kwestia jego szerokości, ale raczej głębokości miski, ale może i niekompatybilności? Szkoda, bo kształtuje ładnie, nie spłaszcza, jest wygodny, obwód jest dosyć ścisły, ramiączka wygodne, niedziabiące fiszbiny ale mogę tylko tęsknie na niego spoglądać ;) I jak dotąd, jest to najlepiej leżący model Freyi, jaki mierzyłam. Ich miękkie balkonetki to porażka na moim biuście.
    • kasienka.body zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 13:00
      Zapowiedzi wiosenne można obejrzeć na fan page'u Body

www.facebook.com/pages/BodySkleppl/115799928469978
      • psuj-ka Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 17:12
        pistacjowe Deco jest cudne :) szkoda, że nie zrobili bardziej nasyconej zieleni.
        inne jakoś nieszczególnie, strasznie pstrokate.
        • confused.girl Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 17:16
          Ja nie mogę przeboleć, że Deco ma takie paskudne szelki. Gładka miska, a tu te
          pętelki:P Naiwnie łudziłam się, że może w kolekcji zimowej albo wiosennej
          zastąpią je gładkimi, chociażby takimi jak w Daisy, bo o wąski to już nawet nie
          marzę;)
      • moon-land Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 18:10
        A ja zakochałam się w Monecie.
        Tyle że w ogóle nie kojarzy mi się wiosennie, lecz jesiennie. A może bardziej z
        przełomem: lato-jesień. Mogłabym mieć go już teraz.
        • catsumi Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 20:30
          Super że można już je zobaczyć :) Mi strasznie spodobała się Alexa i
          Cindy - mam nadzieję, że będę w rozmiarze GG ;)
          • kasienka.body Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 22:25
            Obie będą do H :)
      • beauty-gosiek Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 20:37
        mi się podobają monet, keisha i alexa, piękne!
      • ptasia Re: zapowiedzi na wiosnę 2011 01.09.10, 20:47
        Śliczne, 3/4 kolekcji mi się podoba (ale ja w ogóle mam słabość do wzornictwa
        Frei). Szczególnie Alexa, Lacey, Edith i Keisha...
    • noweti Deco 05.09.10, 17:08
      Dziewczyny proszę o pomoc:)

Jaki rozmiar Deco wziac? (Nie mam w zasadzie jeszcze wybranego koloru, a wiem,
      ze i pomiedzy nimi sa roznice:/)
      Moje wymiary to 73 pod biustem i 95-96 w biuscie.
      Freyę jolie mam w rozmiarze 30G, ale to jeden z nielicznych modeli, w ktorych 30
      jest na mnie dobra, wiec typowalabym obwod 70, ale to glownie z miska mam wielki
      problem, po tym co sie naczytalam o ich wielkosciach...
      • psuj-ka Re: Deco 05.09.10, 17:51
        Mam właściwie identyczne wymiary i mam beżowe Deco w rozmiarze 70F. I niestety jest za luźne, podjeżdża. Jeżeli będziesz kupowała beżowe, to na pewno weź obwód 65, jeżeli Jolie jest dobra w 65G, to Deco 65FF ma szanse pasować ;)
        • noweti Re: Deco 05.09.10, 18:11
          Dziekuje za pomoc:)
          Freya jolie lezy idealnie, ale slyszalam, ze tez nalezy do duzomiskowcow, wiec
          brac FF czy G? Jak radzicie?
          • marcille Re: Deco 05.09.10, 18:21
            Ja na 73 pod biustem i 95-96 cm w biuście mam Deco nude 65FF i jest idealne. Kolor charcoal też w
            misce FF był ok :)
          • azymut17 Jolie 09.09.10, 11:21
            noweti napisała:
            > Freya jolie lezy idealnie, ale slyszalam, ze tez nalezy do duzomiskowcow
            Akurat Jolie w zakresie D-G jest małomiseczkowa, wyrównuje się to powyżej G.
          • aankaa Re: Deco 10.09.10, 16:00
            trochę inne rozmiary ale akurat te 2 modele - Jolie 75F / Deco 75E
            i oba leżą dobrze :)
        • yaga7 Re: Deco 05.09.10, 18:21
          Deco jest jednak moim zdaniem wielkomiseczkowe i luźnoobwodowe.
          Weź 65. I moim zdaniem 65FF.
          Moje wymiary: 77/104: 34FF już za luźne i ciut za duże, 32G jeszcze ujdzie ale
          na granicy za dużości, kolejne zamawiam 32FF.
          Dlatego moim zdaniem 65FF, jak nie mniejsze, ale to też zależy od biustu.
          • alexis-z Re: Deco 28f czy 30e 10.09.10, 11:43
            Dziewczyny proszę o pomoc. Chcę kupić cieliste Deco ale nie wiem jaki rozmiar. Pod biustem mam ciasno 68cm a luźno 70cm w biuście na stojąco 88-89cm Słyszałam, że deco ma większe miski więc pomyślałam, że 30e w misce będzie dobre ale boję się obwodu. Czy może próbować 28f. Dodam że w Arabellce pasował mi 28f miska wielkość też ale przez tasiemkę, która wrzynała się w piersi nie mogę jej nosić. Tak w ogóle czy ma sens kupować go dziewczyna o biuście stożkowym. Pomocy !!!!!!!
            • yaga7 Re: Deco 28f czy 30e 10.09.10, 11:56
              Co do miski, to Ci nie poradzę, ale co do obwodu, to ja mam równo 10 cm w obwodzie od Ciebie więcej i Deco w obwodzie 32 mi pasuje dobrze, 34 juz gorzej, bo zapinam na ostatnią. Dlatego obwodowo bym próbowała na Twoim miejscu 28.
            • azymut17 Re: Deco 28f czy 30e 10.09.10, 12:36
              Deco nie powinno się wrzynać krawędzią, bo jest otwarte u góry. Na mnie leży najlepiej ten sam rozmiar, co w Arabelce - na podobne wymiary (66/89) było to 30DD. Spróbuj więc 28 F, bo Deco jest rozciągliwe.
              • alexis-z Re: Deco 28f czy 30e 10.09.10, 13:05
                Tak też myślałam. Dziękuję za pomoc.
              • kasienka.body Re: Deco 28f czy 30e 10.09.10, 14:13
                ja bym była ostrożna z tą rozciągliwością Deco - beżowe jest średnio ścisłe (nie powiedziałabym, że rozciągliwe - mam swój standardowy obwód 32/70 na 76 pod biustem i po pół roku ciągle na 1 haftce), natomiast np. szare jest już ściślejsze. Więc ja bym też spróbowała 65tkę.
            • jud.yta Re: Deco 28f czy 30e 11.09.10, 09:24
              alexis-z napisała:

> Dziewczyny proszę o pomoc. Chcę kupić cieliste Deco ale nie wiem jaki rozmiar.
              > Pod biustem mam ciasno 68cm a luźno 70cm w biuście na stojąco 88-89cm Słyszała
              > m, że deco ma większe miski więc pomyślałam, że 30e w misce będzie dobre ale bo
              > ję się obwodu. Czy może próbować 28f. Dodam że w Arabellce pasował mi 28f miska
              > wielkość też ale przez tasiemkę, która wrzynała się w piersi nie mogę jej nosi
              > ć. Tak w ogóle czy ma sens kupować go dziewczyna o biuście stożkowym. Pomocy !!
              > !!!!!

Obwód 28 powinien byc dla ciebie dobry, w taki bym celowała. Ja na 93 mam miskę w deco 28FF.
    • catsumi Latisha - czy któraś z was już ma/mierzyła? 09.09.10, 09:55
      Ciekawa jestem jak wypada rozmiarowo bo kusi mnie bardzo ;)
      • iwooska Re: Latisha - czy któraś z was już ma/mierzyła? 10.09.10, 16:26
        Dziś kupiłam Latishę w sklepie stacjonarnym i jestem zadowolona. Pięknie kształtuje w noski i unosi. Delikatne materiał i koronki nie będą gryzły. Wykonanie i materiał podobne do Pollyanny. Na bardzo ciasno mierzone 72 na wydechu wzięłam 70 w obwodzie i miskę FF. Co do wielkości miski się nie wypowiem czy standardowe czy nie, ponieważ ostatnio sporo schudłam i nadal karmię więc nawet nie mam za bardzo z czym porównać. Mogę pomierzyć jeśli chcesz.
    • ptasia Halle 30e 10.09.10, 11:52
      zdobycz z eBaya. Kupiony rozmiarowo w ciemno, w tej chwili standardowo, jeśli można tak to określić, noszę 30f (wymiary ok. 70-71/92). Kasieńka jednak porównywała krój do Arabelli i zaryzykowałam. No i poza górką rozmiarową, w którą teraz weszłam i jest ciut przymały (ale akceptowalnie), będzie bdb, więc na mój biust jest większy miskowo niż standard, chyba nawet może porównywalny do Eleanor Raisin w tym samym rozmiarze. Dla porównania Lizzie 30e z ostatniej kolekcji była dużo za mała, a Pollyannę/Antoinette, które właśnie poszły w świat, bym musiała mieć teraz 30f.
      A poza tym stanik jest uroczy i dzięki wzorkom nieprzesadnie prześwitujący. Obwód w normie, porównywalny chyba do innych nowych 30-tek Frei w ostatnim czasie.
      • ciociazlarada Re: Halle 30e 10.09.10, 20:36
        A to ciekawe. Mam również Halle w 30E i normalnie noszę 30E (67/90) i wydaje mi się mniejsza od Arabellek, choć krój ma identyczny. Arabella czarna (black) jest większa o miskę od Halle, Oyster trochę większa, Noir też trochę większa, a Heather ze starej kolekcji akurat taka jak Halle. Co biust to gust:)
        • ptasia Re: Halle 30e 10.09.10, 22:17
          Wiadomo, ja coraz mniej wierzę w to, że 1 stanik dla wszystkich będzie dużomiseczkowy/mało, bo ważny kształt, wysokość, itd. Ale, porównując do Arabelli - miałam tylko Oyster, wtedy 30ff, gdy nosiłam 30ff i była raczej dobra, choć po namyśle lepsza w górce. Idealne byłoby wtedy dla mnie 30f i 1/2 ;) Teraz bym też celowała w 30e.
          • ptasia Re: Halle 30e 10.09.10, 22:18
            No i ważne jest też to, że mam dużą asymetrię - wolę mieć stanik na styk na większej, bo wtedy na mniejszej i tak się marszczy, ale jednak różnica nie jest aż tak duża.
    • adra_19 Monet 10.09.10, 18:48
      A jak jest ze ściśliwością Moneta w wersji half cup? Szczególnie interesuje mnie rozmiar 30G. Powoli ostrzę sobie zęby na niego, ale obawiam się, czy nie będzie za luźny - a w 60-tkach to tylko balkonetki są :/ A tak na marginesie: można w jakimś polskim sklepie kupić pas do pończoch do kompletu? Bo na razie tylko w brytyjskich widziałam..
      • kasienka.body Re: Monet 10.09.10, 19:46
        Monet jest całkiem przyzwoicie ścisły. Na swoje 76 pod biustem mam 70tkę, jest ścisła. 75tka też bardzo dobrze trzymała. Jeśli chcesz to mogę jutro zmierzyć konkretnie ten rozmiar.
        Jakiego rozmiaru pasa do pończoch potrzebujesz?
        • adra_19 Re: Monet 11.09.10, 01:05
          Byłoby bardzo miło z twojej strony. Ta ściśliwość napawa mnie nadzieją, bałam się, że z moim szczęściem będzie to mega rozciągliwiec. Pasa potrzebuję na 96cm w biodrach. To chyba będzie 8 lub 10? Akurat dołów nie kupowałam nigdy w brytyjczykach.
          • kasienka.body Re: Monet 11.09.10, 10:20
            30G ma w spoczynku 61 cm, naciągnięty 73 cm. Na pewno nie jest to rozciągliwiec - porządnie trzyma i jest stabilny.
            Odnośnie pasa - prawdopodobnie będę robiła zamówienie niebawem więc jeśli chciałabyś to mogę pas zamówić - na pewno jest jeszcze dostępna S-ka - na 96 cm w biodrach powinna być ok.
            Jakby co to napisz do mnie na maila sklepowego.
    • ciociazlarada Freya Carmen 28.09.10, 09:56
      Miałam okazję zmierzyć w Lei w ramach wyjazdu służbowego. Stanik występuje w wersji semi-soft z wiszącymi fiszbinami od obwodu 30 oraz w normalnej wersji balkonowo-plungowej od obwodu 28.
      Absolutna pomyłka: bardzo rozciągliwy obwód, już dawno nie miałam tak rozciągliwej Freyi w rękach. Wersja semi-soft jest potężnie zabudowana, ma dość szerokie i płytkie miski (maławe). Pierwszy stanik, który ewidentnie zrobił mi krzywdę, dwa rozpłaszczone naleśniki zamiast piersi.

Wersja plunge - krój podobny nieco do Pollyanny, a może raczej Arabelli (dość wysoko sięgające miski), w obwodzie 28 taki jak normalna 30. Zrezygnowałam, bo miał zadatki na stanik z golfem.
      Ogólnie design bardzo ładny, piękny śliwkowy fiolet. Szkoda:(
    • naila Freya Monet Tea Rose 28.09.10, 20:48
      Zastanawiam się nad modelem Freya Monet Tea Rose.. Teraz dobry biustonosz dla mnie to 32G (Panache Tango i Pour Moi? Renaissance Plum). Mam: 77cm obwód i 99cm w biuście.
      Miałam okazję przymierzyć 32G i miseczki zdecydowanie były za duże, natomiast obwód był ok, przyjemnie ścisły. Jaki rozmiar Moneta będzie dla mnie dobry 32FF czy lepiej 32F??

Pomóżcie proszę, może ktoś mierzył i wie?
      • kasienka.body Re: Freya Monet Tea Rose 28.09.10, 21:22
        32FF powinno być ok.
        • naila Re: Freya Monet Tea Rose 28.09.10, 21:42
          Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! :*
          • doris.sol Re: Freya Monet Tea Rose 30.09.10, 11:03
            Moj najnowszy nabytek.Wzielem rozmiar 30 G czyli taki jak zwykle.Jest sliczny.Kolory upojne.Bardzo dobrze trzyma piersi.Bardzo wygodny.To moj pierwszy half cup i chyba odnalazlam kolejny kroj kompatybilny z moim biustem.Jak do tej pory byly to tylko balkonetki.Obwod Monet ma standartowy,miseczki rowniez.Gdy wyciagnelam go z pudelka wydawal mi sie wieeelki w miskach.Na szczescie to tylko wrazenie optyczne.
            • kasienka.body Re: Freya Monet Tea Rose 30.09.10, 12:35
              Gdy wyciagn
              > elam go z pudelka wydawal mi sie wieeelki w miskach.Na szczescie to tylko wraze
              > nie optyczne.

Oj - nie zawsze tylko optyczne :) Zależy od biustu. Wg mnie jest wielkomiskowy - mam 32FF na ok 105 w biuście - normalnie pasuje na mnie teraz 32G, a nawet GG. Na klientkach w większości przypadków sprawdza się miska mniej niż zwykle. Ale bywają też biusty, dla których jest standardowy :)
              • doris.sol Re: Freya Monet Tea Rose 30.09.10, 13:21
                Pewnie masz racje.Mysle ze w zaleznosci od kondycji biustu (np.jedrnosci,polozenia) ten sam model mozna odczuwac jako malo lub wielkomiseczkowy.Monet akurat jest dla mnie standartowy i,szczerze powiedziawszy,nigdy sie nie zdarzylo aby jakikolwiek stanik w moim rozmiarze byl na mnie za duzy lub za maly.Oszczedza mi to stresu i pieniedzy bo nie musze odsylac nie trafionych rozmiarowo stanikow.Chyba moge sie uwazac za stanikowa szczesciare ;)
                • kasienka.body Re: Freya Monet Tea Rose 30.09.10, 14:43
                  to faktycznie szczęściara z Ciebie :)
                • naila Re: Freya Monet Tea Rose 30.09.10, 22:57
                  Szczęściara! Na mnie jednak nie każdy pasuje.. a stanik jest taki śliczny!
                  • nientepaura Eleanor Olive 28ff 03.10.10, 16:56
                    no więc cudem udało mi się ją zdobyć;)
                    wszędzie piszą, że to siostra Arabelki, i żeby rozmiar brać ten sam...
                    arabelkę mam 28f, elenorka 28ff jest akurat;), mniejsza na pewno byłaby za mała;)
                    a miałam obawy, że będzie powiewać...;)
                    no to szukam następnego św. Graala;)
                    • ptasia Re: Eleanor Olive 28ff 03.10.10, 22:31
                      Oliwkowa jest najmniejsza z moich Eleanorek :) (a przerobiłam oliwki rozmiary aż 3 różne, na różnych etapach... no, powiedzmy, że 1 z nich był zawsze mało udany, tj. zawsze za mały ;) Z Raisin mogłabyś próbować 28f.
    • ptasia Jolie amethyst i Arabella Midnight 30e 06.10.10, 15:46
      Dziś mierzyłam jw. Jolie na moje obecne 72/76/93 zdecydowanie na styk ze wskazaniem na za mała. Najlepsze byłoby 30e i 1/2, jak w Eleanor Ruby. Obwód dość luźny niestety.
      Arabella - miski pół oczka większe od Jolie, na obecne wymiary - idealne. Minimalne wbijanie się wstążki w większej p., na wydechu. Powiedzmy, że gdybym jakoś wyraźnie przytyła, byłaby za mała, ale na razie się nie zanosi. Obwód idealny, zdecydowanie ściślejszy od Jolie. No i ta kolorystyka... Zgadnijcie, co wróciło ze mną do domu ;)
      Warto dodać, że Arabella jest zdecydowanie przyjaźniejsza cenowo w PL niż Jolie, choć w UK są cenowo chyba identyczne lub b. podobne (zapłaciłam za Arabellę 149 zł).
    • yaga7 Deco Charcoal 12.10.10, 10:21
      Właśnie dotarło i jest cudne.

Kasienka na balko pisała, że miska wypada w tym modelu jeszcze większa, ale na moim biuście nie aż tak, jednak wrzuciłabym go do tego samego worka co czarne i pomegranatowe Deco. Nie wiem, jak się ma do cielistego Deco, bo tego nie mam.
      • kasienka.body Re: Deco Charcoal 12.10.10, 10:27
        małe sprostowanko ;) pisałam, że jest większy niż standard, ale nie większy od poprzednich wersji :) Po dłuższym testowaniu stwierdzam, że jest ociupinkę mniejszy w misce niż beżowe deco, ale nadal większy niż standard :)
        • yaga7 Re: Deco Charcoal 12.10.10, 10:36
          A to mój bład wobec tego, przepraszam :)

Bo ja zapamiętałam, że pisałaś, że jest większy niż inne wersje Deco czyli jeszcze większy od standardu. Widocznie coś mi się pokićkało ;)

Czyli ogólnie rzecz biorąc, się zgadzamy.
    • nati_88 Freya Colette 16.10.10, 21:14
      Jak zobaczyłam od razu musiałam przymierzyć. Na zdjęciach średnio mi się podobał ale na żywo przeżyłam pozytywny szok.

Mierzyłam 38GG i 36H.
      Obwód wg mnie luźny, chociaż ostatnio u mnie to istna huśtawka rozmiarowo-obwodowa jest.
      Przede wszystkim- milusi materiał. Wydaje mi się, że podobny do Latishy.
      Obwód stabilny, zapięcie 3 haftkowe (uwielbiam!), szersze ramiączka, również nie drapiące. W 36H jednak zaczął już piłować ręce...
      O dziwo- ładnie leży, chociaż z mostkiem, jak to we Freyach, które mam i które mierzyłam, różnie bywa. To znaczy, troszkę się przekrzywia :) W 38GG przekrzywiał się bardziej niż w 36H. Kształtuje ładnie, w przeciwieństwie do Zielonego Paskudztwa, tfu Leony znaczy się, które ostatnio również mierzyłam.
      Colette nadaje taki lekko zadziorny kształt. Zresztą ostatnio zauważyłam, że Freye mi pasują a wcześniej w ogóle mi nie podchodziły.

Jak widziałam Colette na wieszaczku, to bałam się, że ta falbanka będzie się odznaczać, ale o dziwo, widać ją o wiele mniej, niż koronkę z CK Thrill me. Jest bardzo delikatna więc fajnie układa się pod bluzką a nadaje stanikowi taki lekko frywolny charakter. Niby taki zwykły a w rezultacie powalający swoim designem :)

Byłam zaskoczona wykonaniem , bo zadbano o najmniejsze detale.
      Generalnie wrażenia jak najbardziej pozytywne :)
      • alexis-z Re: Freya Frida 17.10.10, 09:04
        Stanik bardzo wygodny, taki sam krój jak Deco. W środku miski są fioletowe, ramiączka też. Na zewnątrz miski szarawe w fioletową panterkę. Obwód rozciągliwy jak w Deco a miski chyba rozmiar większe także jak w Deco. Stanik nadaje biustowi kształt pięknych kul. Nadaje się dla piersi trudnych w ostanikowaniu- stożkowych.
        Posiadam rozmiar 28f. Wypada on jak 28ff
        • mel.la Re: Freya Estelle 18.10.10, 08:47
          Ladna ale troche sie rozczarowalam, fiszbiny kluja mnie czasem w boku, Panache tango two jest dla mnie o wiele wygodniejszcze.
      • slotna Re: Freya Colette 26.11.10, 17:19
        Zmierzylam z ciekawosci, chociaz na oko wydawalo mi sie, ze bedzie robic dzioby i rozstawiac i faktycznie tak bylo. Nieladny efekt. Nie jest bardzo luzna, ale scisliwa bym jej nie nazwala, poza tym imo malomiskowa. Wiecej nie wiem, bo nie kupilam.
    • yaga7 Freya Frida 19.10.10, 11:32
      Wizualnie wiadomo, co kto lubi - mnie się bardzo podoba.
      Miskowo - podobnie jak Deco. Ale obwód luźniejszy od Deco :(( Mam ciasno 77 pod biustem, zaczęłam nosić 32, a Fridę 32G mogę zapiąć spokojnie na środkową haftkę i wcale nie jest za ciasna.
      Z biustem robi to samo, co Deco, czyli jak dla mnie bomba :))
      • kasienka.body Re: Freya Frida 20.10.10, 10:52
        Co do obwodu to ja się nie zgodzę :) Przyszło wczoraj fioletowe deco i panterka - fioletowe dosyć ścisłe - ale 32FF zapinam i jest ok, a Fridy nawet nie mogłam dopiąć :/
        Beżowe Deco mam w 32F (miski beżowego są nieznacznie większe od pozostałych wersji sezonowych), fioletowe w 32FF, a Fridę musiałabym mieć w 34F.
        Poza tym śmieszny ma materiał Frida - jak się pogłaszcze "pod włos" to w dotyku jest jak jakiś zwierzak :D Inne deca są gładkie w obie strony ;)
        • marcille Re: Freya Frida 20.10.10, 11:57
          Na mój gust Frida jest standardowa - i obwód i miseczki, ale ja testowałam 30FF (wymiary 71/96). Miski w Deco cielistym są większe niż we Fridzie o mniej więcej pół rozmiaru, natomiast rozmiar Deco charcoal porównywałabym do Fridy.
          I faktycznie ciekawy materiał jest we Fridzie, taki troszkę mieniący się pod światło :)
        • yaga7 Re: Freya Frida 20.10.10, 11:59
          Czyli jak zwykle, co biust, to inny gust ;))

A co do materiału, też zauważyłam, że jest taki śmiesznie szorstki pod włos.
          • e_ustachy Re: Freya Frida 25.10.10, 20:49
            Noszę freye, miękkie balkonetki w rozm. 36 GG chciałabym upolować na ebayu Fridę ale nie wiem czy 36GG będzie pasowało, nie mam Deco więc nie mam porównania. Czy celować w 36GG czy może miskę więcej?? (Jedne sztywne staniki jakie noszę to effuniaki i tu potrzebuję 85GG).
            • yaga7 Re: Freya Frida 25.10.10, 21:14
              Ja z kolei nie mam porównania z freyowymi miękkimi balkonetkami, bo nie mam żadnej.
              Ale o ile Deco / Frida w 32G mi pasuje z racji wielkomiskowości, o tyle inne 32G zwykle są za małe. Więc niewykluczone, że 36G byłoby na Ciebie dobre, ale może poczekaj jeszcze na inne opinie.
              • azymut17 Re: Freya Frida 25.10.10, 23:56
                Również polecam 36G. Jak dotąd Deco zawsze wypadało mi tak, że musiałam brać (a raczej dawać do zmierzenia :-)) miskę mniej niż w innych, standardowych stanikach. Wyjątkiem są biusty młode i/lub bardzo jędrne - wtedy micha taka sama (albo inne biusty mocno nietypowe, na których staniki leżą inaczej niż powinny, np. mój).
                • e_ustachy Re: Freya Frida 26.10.10, 13:05
                  Dziękuję bardzo :)
                  Na szczęście mój biust leży we freykach tak jak powinien w nich leżeć ;) To idę poszperać na ebayu ;)
    • inez69 Nowa Arabella 26.10.10, 01:28
      Piękny kolor:
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product=Freya-Arabella-underwired-plunge-bra&product_id=FRA-5721&size=&colour=Reds
    • blomma100 Tia=Margo=Lucille=Phoebe=Tutti Frutti=Maisie 28F 03.11.10, 15:10
      Szukam odpowiednika najlepszego dla mnie biustonosza Tia 28F.

Po przeszukaniu forum wiem, że:
      Tia = Margo = Lucille = Phoebe = Tutti Frutti = Maisie,
      ale żaden z tych modeli nie jest dostępny, przynajmniej w bravissimo,
      gdzie właśnie zmuszona jestem wymienić kompletnie niepasującą na mnie Alanę.

Czy ta linia bliźniaczo podobnych do siebie modeli ma kontynuację?

Bardzo proszę o pomoc.
    • mania_aniam pas do arabelki - rozmiar 09.11.10, 21:43
      Wyszukiwarka wypluwa jakies bzdury:)
      Nie wiem jak sobie dobrac rozmiar. Czy to jest zwykly rozmiar konf? Czy jakas tabela szerokosci w biodrach? Czy zaleznie od koloru rozmiary sie roznia?
      Prosze o pomoc:):)
      • azymut17 Re: pas do arabelki - rozmiar 09.11.10, 22:52
        Można to skorelować z rozmiarem majtek do kompletu. Ja pasa to Arabelki cassis potrzebowałabym w tym samym rozmiarze - XS - niestety produkują dopiero od S. I ta S musi być zapięta najciaśniej, by nie zjeżdżać z 95 cm bioder.
    • edhelwen Charlie 34D? prośba o poradę rozmiarową 12.11.10, 23:16
      Celowałam w używaną 30F, ale obwód okazał się sporo za ciasny - nawet z przedłużką, przez co wbijają się również fiszbiny. Miski nieco za duże, tak o pół rozmiaru. Mam na oku 34D - czy to dobry wybór?
      • edhelwen Re: Charlie 34D? prośba o poradę rozmiarową 12.11.10, 23:20
        aha, z Fantasie miskowo są na mnie dobre 32DD i prawdopodobnie 34D (bo 34DD i 32E było za duże).
        • ciszaprzedburza Freya maisie - prośba o poradę 15.11.10, 12:35
          Dziewczyny, bardzo proszę o radę, bo jestem świeżynką, a od wertowania wszystkich wątków na forum zaczyna mi się mieszać w głowie i wiem coraz mniej. Otóż mam dopiero jeden dobry stanik, zaledwie od kilku dni. Z wyliczeń tabelkowych wyszło mi, że powinnam nosić 36GG/80GG i zakupiłam Panache Tango II właśnie w tym rozmiarze. Stanik pasuje, rozmiar misek idealny. Chciałabym jednak spróbować czegoś z nieco węższą fiszbiną i mniejszym obwodem (w Tango od razu zapinam się na środkową haftkę, a mogłabym nawet na ostatnią). Pomyślałam więc o Freyi, ale gubię się w rozmiarach, wielkości misek i ściśliwościach, więc pytam: czy mogę zaryzykować z allegrowymi (kopiuję tytuły aukcji, bo nie wiem, skąd biorą się różnice w numeracji):
          - Freya RIO 32GG polskie 75H;
          - Freya MAISIE 34H/75H;
          Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
          • jaagna Re: Freya maisie - prośba o poradę 15.11.10, 13:26
            Nie patrz na polskie obliczenia, na wskazanych aukcjach są raczej wzięte "z sufitu".
            Rio 32GG będzie za wąskie w obwodzie i będzie miało za małe miseczki.
            Maisie 34H może (może, ale nie musi) być dobra, ponieważ jest ścisła w obwodzie (wg mnie) - może z przedłużką na początku będzie dobrze, a że ma troszkę większa miseczkę niz standard, to miska H przy obwodzie 34 może pasować. Ale głowy za to nie dam ;-) trzeba przymierzyć.

Angielskie 32 to europejskie 70, a 34 - 75. Ktoś chyba "machnął" się opisując aukcje.
            • alexis-z Re: Freya Arabella red 19.11.10, 15:04
              Właśnie ją mam, chciałam napisać, że obwód jest taki sam rozciągliwy jak w cassis czy midniht, ale uwaga miska jest większa od wymienionych prze zemnie modeli. W red z boku stanik jest trochę bardziej zabudowany. Wszystkie te Arabellki mam w rozmiarze 28f. Czerwień jest bardzo krwista.
    • agn44 Carmen balkonetka i half-cup 21.11.10, 15:48
      Jak tylko zobaczyłam ten model na zdjęciach katalogowych, od razu mi się spodobał - zarówno balkonetka jak i half-cup. No i nabyłam oba. Balkonetka w rozmiarze 30FF (rozmiary: 28-38 D-H) i half-cup 32F (rozmiary: 30-38 B-F).

- Obwód: w balkonetce jest ścisły, natomiast w half-cupie luźny. W spoczynku jest 8cm różnicy. Wiedziałam, że rozm.32 będzie luźniejszy ale żeby aż tak? Co tu dużo mówić - o ile w balkonetce czuje się komfortowo, to w halfie obwód najzwyczajniej w świecie mi podjeżdża. W balkonetce na bocznym szwie (w niektórych stanikach w tym miejscu przyda boczna fiszbina) jest wstawka z różowymi pekineklami.
      - Wielkość miseczki: balkonetka wg mnie ma trochę większe miseczki niż standard. Na chwilę obecną większość staników w rozm. 30ff jest na mnie za małe, natomiast Carmen jest dobra. W half-cupie na odwrót - miseczki są sporo za małe, nawet jak schudnę to przypuszczam, że nie będą dobre.
      - Krój miski: balkonetka jest miękka, dolna część jest z grubego nieprzeźroczystego materiały. Miałam wrażenie, że siateczka jest wszyta dość poziomo (stwierdziłam tak nabiustnie), ale jak się przyglądnęłam samemu stanikowi to wszystko wygląda normalnie, jak w innych Freyach. Half-cup ma 2 pionowe cięcia i jedno ukośne. Miseczki są z cienkiej, miękkiej gąbki.
      - Fiszbiny: w balkonetce są węższe: 14cm po skosie bez kanalików. W halfie 14,5cm.
      - Ramiączka: są gładkie, dość łatwe do regulacji, ale nie powinny się same przesuwać. W balkonetce dodatkowo są podszyte różową gumką pętelkami.
      - Detale: koronka na miskach wszyta jest symetrycznie w obu krojach. Kokardki pasiaste
    • yaga7 Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 14:36
      Moje podejście do balkonetek Freyi po latach.
      Parę lat temu mierzyłam Arabelkę, która wyglądała fatalnie, więc zarzuciłam Freyę.
      A teraz postanowiłam spróbować znowu.

Niby wszystkie 3 balkonetki, a każda leży inaczej. Najlepiej leży Latisha - dobry stabilny obwód, mocne miski, ciut za szerokie ramiącha, no ale niech będzie, ładnie zaokrągla - najprawdopodobniej zostaje.

Alexa - bardzo siateczkowa, bardzo podobna do arabelki i kompletnie nie na mój biust. Nie utrzymuje biustu, biust się przelewa, niefajnie podtrzymuje. Do zwrotu.

Monet - ciut mniej siateczkowa, ciut lepiej podtrzymuje niż Alexa, ale za to robi noski, które nie do końca mi się podobają. Do rozważenia.

Wszystkie 3 pewnie wrzucę w weekend do galerii.

Czy ktoś wie, jakie inne modele są podobne do Latishy?
      • kasienka.body Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 14:58
        > Alexa - bardzo siateczkowa, bardzo podobna do arabelki

Krój ona ma IMO zupełnie inny niż Arabelka, bardziej podobny do Leony.

> Czy ktoś wie, jakie inne modele są podobne do Latishy?

Estelle, Pollyanna mi na szybko przychodzi do głowy.
        • yaga7 Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 15:36
          Wiesz, ja mierzyłam arabelkę lata temu, więc pewnie masz rację, aczkolwiek ta siateczka to mi się tylko z arabelką kojarzy :)

Pollyanna mówisz? Hmm, czytałam, że te kwiatki co ma nadrukowane, szybko się spierają w praniu. Widziałam jakieś okropne foty na balko ;)
          • ptasia Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 16:18
            > Pollyanna mówisz? Hmm, czytałam, że te kwiatki co ma nadrukowane, szybko się sp
            > ierają w praniu. Widziałam jakieś okropne foty na balko ;)

mnie się nic nie sprało, a miałam całkiem długo. Gacie wciąż mam - metka się sprała, a kwiatki są. Wersja czarna.
      • azymut17 Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 15:28
        yaga7 napisała:
        > Czy ktoś wie, jakie inne modele są podobne do Latishy?
        >
        Wnioskując z katalogu - Estelle ze starszych, Nancy z nowszych, na wiosnę Edith i może Zara (ale ona do H, więc może jakaś inna być). Wszystkie są niby szyte na bazie Pollyanny, ale układają się na biuście wg mnie inaczej i inaczej wypadają rozmiarowo.
        • yaga7 Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 15:40
          Właśnie sprawdziłam i na Listkach Latisha jest w wersji plunge balcony i balcony normalna, i ta moja to chyba normalna, a nie plunge, bo plunge dochodzi do G, a normalna dochodzi do K.
          Więc GG to pewnie ten sam model, co dochodzi do K.
          I to by tłumaczyło dlaczego inaczej leży niż Alexa i Monet, które są tylko do G i pewnie dlatego mają inną konstrukcję.
          Hmm, hmmm, skomplikowane to :P

Trza było nie chudnąć i pozostać w 34G.

Może sobie kupię wobec tego czerwoną Estelle, ona nawet w miarę wygląda.
          • kasienka.body Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 16:11
            Yago - Monet jest na pewno do GG, Alexa do H. Latisha nie kojarzę, żeby była w dwóch różnych krojach, raczej to jest jakiś błąd w sklepie. Jest jedna wersja do miski K, możliwe, że ją nazywają plunge balcony - czyli typowa balkonetka Freyi :) Sprawdziłam - wersja G od GG różni się wysokością mostka - 1 cm.
            • yaga7 Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 16:16
              A widzisz, to ja się nie znam :) Zresztą tak teraz myślę, że przecież głupoty popisałam - bo przecież, jak mogłam napisać, że one są do G, skoro u mnie leży 32GG. OK, zwalmy to wszystko na piątek, wieczór, przemęczenie, bliskość weekendu / urlopu i Świąt :D

Poprzymierzam je sobie wszystkie jeszcze raz na porządnie w weekend, porobię foty i zobaczymy, jak leżą.
          • azymut17 Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 16:28
            yaga7 napisała:

> Właśnie sprawdziłam i na Listkach Latisha jest w wersji plunge balcony i balcon
            > y normalna,

Podejrzewam że chodzi o to, że Freya często akcentuje różnicę w zabudowaniu staników G/GG nazywając je Plunge Balcony (do G) i Balcony (od GG). Tak w katalogu opisana jest Latisha, jako 2 różne modele (4651 i 4652). Listki pewnie wystawiły ją w ten właśnie sposób. Podobnie jest Z Pollyanną, Arabelką i masą innych. Ale są modele, które tej różnicy nie mają, bądź jest ona niewielka, dlatego mają ten sam numer katalogowy we wszystkich rozmiarach. Tak jest z np. z Alexą, która jest plungem nawet w wyższych miseczkach GG i H (jak Leona) - nie wiem, skąd informacje, że jest do G? Monet też nie kończy się na G, ma też GG (w wersji miękkiej a nie halfowej).
            • yaga7 Re: Monet, Latisha i Alexa - balkonetki 26.11.10, 16:38
              Co do kończenia się na G, mój bład, przepraszam - napisałam wyżej, że to pewnie przemęczenie, piątek, brak urlopu i insze podobne :)

I dzięki za wyjaśnienie co do Freyi, bo tego nie wiedziałam, jako że to pierwsze moje Freye w takim rozmiarze :)
    • noweti Re: FREYA - 9 28.11.10, 18:28
      Hej dziewczyny!
      Czy w jakims sklepie internetowym sa juz dostepne pizamy freya z kolekcji jesien-zima?
      Chodzi mi o te, o ktorych ostatnio byl artykul na groszki.pl:
      www.groszki.pl/groszki/1,95942,8724473,Domowa_kolekcja_Freya_Lounge.html
    • genadia jaki to model? 30.11.10, 15:34
      Prosze o pomoc w okresleniu jaki to model?
      wgrajfoto.pl/pokazfoto/img1110/freya3a49.jpg
      Dziekuje :)
      • arwena-g Re: jaki to model? 30.11.10, 20:10
        Zdaje się , że to Tutti Frutti - bliźniaczy model do Phoebe.
        • genadia Re: jaki to model? 01.12.10, 13:19
          Dziekuje za odpowiedz :)
    • genadia Arabella Reject 01.12.10, 13:21
      Mam mozliwosc kupienia fioletowej Arabelli, jednak na metce jest pieczatka Reject, co to oznacza?
      Czy biustonosz moze byc wybrakowany?
      No i zastanawiam sie co z rozmiarem? Nosze 65E, choc czasami ten rozmiar jest lekko duzy(wymiary 71pod biustem i 87-88 w biuscie), czy Arabella 65DD bedzie dobra?
      • ptasia Re: Arabella Reject 01.12.10, 13:29
        > Czy biustonosz moze byc wybrakowany?

Może. Najlepiej dopytaj się sprzedawcy, sprawdź opis aukcji itd. Ja mam różne rejecty i modele pokazowe i są zazwyczaj w porządku, tj. ja wad nie widzę, albo są minimalne. Była jednak np. seria Fauve India z nadmiarem gąbki, co już jest widoczną wadą.

> No i zastanawiam sie co z rozmiarem? Nosze 65E, choc czasami ten rozmiar jest l
        > ekko duzy(wymiary 71pod biustem i 87-88 w biuscie), czy Arabella 65DD bedzie do
        > bra?

Powinno być ok, ale jeśli to reject, może być np. niewymiarowy.
        • genadia Re: Arabella Reject 01.12.10, 14:45
          Dziekuje slicznie za rady!
          Pozdrawiam!
      • queenofspades Re: Arabella Reject 27.09.13, 12:36
        Mnie dość często zdarzało się kupować Freye z dopiskiem "reject" (w tym też Arabelkę) i najczęściej wadą był jakiś minimalnie krzywy szew w miejscu doszywania koronki. Problemów z kształtem czy rozmiarem misek nigdy nie miałam.
    • yaga7 Pollyanna czarna 16.12.10, 08:47
      Dopiero teraz zapoznałam się z Pollyanną i strasznie żałuję, że nie odkryłam jej wcześniej - swego czasu myślałam, że wszystkie balkonetki freyowe są robione na jedno kopyto i skoro parę modeli mi nie pasowało, nie dałam szansy innym. A szkoda.

Pollyannę mam w rozmiarze 32GG na 78/105. Wyczytałam - po fakcie - że jest małomiskowa, ale moim zdaniem wcale nie, bo rozmiar pasuje znakomicie.
      Obwód mocny, stabilny, w sam raz; miska też w sam raz.
      CUDOWNIE zaokrągla, nigdzie się nie marszczy, do tego WCALE nie jest zabudowany pod pachą, a fiszbiny nie dochodzą do końca kanalika, więc NIC się nie wbija.

Bardzo podobnie leży jak Latisha. No naprawdę jestem zachwycona :)
      • justinehh Re: Pollyanna czarna 17.12.10, 18:09
        Karmelowa faktycznie jest małomiskowa...
        • queenofspades Re: Pollyanna czarna 27.09.13, 12:31
          Jak kiedyś mierzyłam czarną Pollyannę, to miseczki rzeczywiście wydały mi się nieco mniejsze niż bym oczekiwała, ale to nie była jakaś wielka różnica. Wersji karmelowej nigdy na sobie nie miałam, ale za to w białej małomiseczkowość moim zdaniem nie występuje.
    • ptasia Deco 30e i 30dd (czarne) 17.12.10, 14:56
      w końcu udałam się obejrzeć to cudo. Mierzyłam 30e, które noszę w Arabelli Midnight i 30dd, no bo miało być takie wielkie. 30dd zdecydowanie za małe, co zresztą przewidywałam, 30e dobre. Efekt: bardzo zbiera, bardzo unosi. Obwód dla mnie zupełnie w normie, bardzo przyzwoita 30''. Koleżanka, która zazwyczaj nosi 32e, kupiła sobie 32dd. Ja też to zrobię, ale muszę poczekać na Nowy Rok.
      • ptasia Deco 30e grafitowe 27.12.10, 12:46
        No i mam... i mam taki dekolt, jakiego w niczym nie miałam, nawet w Effuniaku (miałam 2 bawełniane, te z lata 2009 r.) Do tej pory najlepiej było w Polce lub Esteponie Masquerade. Mrau ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka