Dodaj do ulubionych

wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ?

31.12.10, 10:41
Jestem na Lobby od bardzo dawna i doskonale pamiętam jeden z pierwszych wydedukowanych przez nas podziałów - na typ frejowy - wąskofiszbinowy i panaszowy - szerokofiszbinowy.
Przez lata ten podział zrobił się mniej wyraźny, weszły nowe marki, okazało się, że powyżej G nawet Freya miewa szerokie fiszbiny.

Niemniej ja przekonałam się, że na mnie produkty Panache (i Cleo) po prostu nie leżą dobrze, podczas gdy arabelka czy eleanorka są jak uszyte.
Ale zaczęłam się zastanawiać, czy może obecnie rynek bieliźniany ma mi coś do zaoferowania poza Freyą ?

Szukam codziennego wygodnego stanika, który
- będzie do kupienia stacjonarnie w Warszawie w rozmiarze około 38FF (moje umiejętności prognozowania rozmiaru są słabe i dlatego nie chcę kupować przez net i kilka razy odsyłać),
- nie będzie dramatycznie drogi (np. jak Elomi, które nie spada poniżej 219 zł),
- nie będzie effuniakiem (mam, ale potrzebuję odmiany).

Dokonałam szybkiego przeglądu oferty internetowej sklepów i wyszło mi, że mogę iść i z marszu kupić sobie pollyannę albo arabelkę za 149 zł. To sprawdzone staniki - ładne i wygodne. Ale może dałoby się ciekawiej albo taniej ?
Obserwuj wątek
    • diuszesa Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 11:36
      Comexim ma wąskie fiszbiny. Adresy sklepów w Warszawie na ich stronie. Tylko, że u nich rozmiarówka kończy się na 85HH - czyli teoretycznie wg tabelki na 113-115 w biuście, a dla obwodu 90 (niektórych staników nie trzeba zaniżać - tak przynajmniej twierdzi producent) - na 90H - 116-118 w biuście.
    • azymut17 jest jeszcze Avocado 31.12.10, 13:28
      Avocado ma wąskie fiszbiny i jest do kupienia stacjonarnie w Warszawie. Najtańszy jest chyba model Annick (149), inne od 179. Możliwe, że na Brackiej mają jakieś promocje, których nie ma internetowo. Modele można obejrzeć tu:
      www.avocado.com.pl/sklep/pl/shop/avocado_lingerie.html
    • wielebnna Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 13:44
      a próbowałaś fantasie?
      jak dla mnie to są baardzo wygodne biustonosze i bardziej wąskofiszbinowe
    • daslicht Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 16:04
      Dalia ma wąskie fiszbiny, nawet w G+.
      • beata-1978 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 16:37
        Potwierdzam Dalię - wczoraj mierzyłam w rozmiarze 70I. Szerokośc fiszbin porównywalna z Polyanną, którą noszę w rozmiarze 32GG. A może nawet w Dalii są ciut węższe.
        • kiwinka1 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 18:23
          Też potwierdzam Dalię :) nie dosyć że wąskie to w niektórych modelach bardzo sztywne(Emma, Satine), nawet naciągając mocno obwód nie rozjeżdżają się. Ponad to fiszbina od strony pachy nie idzie łagodnym łukiem a dość mocno się zakrzywia, taki specyficzny ma kształt zwłaszcza w modelu Satine. Tylko zakres rozmiarów nie jest oszałamiający
          • nikusz Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 22:35
            ja też potwiedzam, ze Dalia jest waskofiszbinowa
    • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 19:13
      Dzięki za wszystkie wypowiedzi - jutro pogooglam i odpowiem konkretniej.
      Na razie tylko jedno - Fantasie jest za droga (Avocado zresztą też) - w większości sklepów ceny zaczynają się od 200 zł, a ja szukam czegoś tańszego od Freyi.
      Staniki i tak są drogie, a te z Evedenu szczególnie i wkurza mnie konieczność płacenia więcej niż za Panache, tylko ze względu na niekompatybilność.
      • azymut17 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 19:51
        magdalaena1977 napisała:
        > Staniki i tak są drogie, a te z Evedenu szczególnie i wkurza mnie konieczność p
        > łacenia więcej niż za Panache, tylko ze względu na niekompatybilność.
        Nie tylko dlatego, produkty Evedenu są szyte po prostu z droższych, lepszych materiałów. Wystarczy wziąć do ręki takie Tango i Pollyannę, albo Arizę i Savannah od Fantasie - przecież te hafty są takiej jakości, że nie mogą być w tej samej cenie. Nawet Effuniak pisała niedawno na Stanikomanii o tym, że Evedenowe ramiączka są luksusowe i drogie, to się przekłada na cenę całego stanika.
        • epistilbit Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 31.12.10, 21:50
          Ale wy na serio z tą fantasie? Przecież te biustonosze są imho strasznie ciotkowate...
          • mszn Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 00:40
            Nie no, gust to jedno, ale jakość wykonania to drugie. Nie muszą mi się te staniki podobać, ale widzę, że np. koronka jest dobrze zrobiona, że ramiączka są miłe i dobrze zrobione.
          • wielebnna Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 02:20
            epistilbit napisała:

> Ale wy na serio z tą fantasie? Przecież te biustonosze są imho strasznie ciotko
            > wate...

ale ja mam prawdopodobnie dwa razy tyle lat co ty i mam prawo mieć gust starej ciotki
            • epistilbit Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 21:49
              Przepraszam, napisałam zbyt obcesowo. I jak teraz widzę nie zbyt grzecznie. Więc przepraszam. I jeszcze raz:
              szkoda, że fantasie ma takie zachowawcze kroje. Bezskutecznie szukam czegoś w rozmiarze 33HH co mogłoby być bielizną bardziej hmm buduarową.
              • ko_kartka Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 13:13
                I bezskutecznie szukać będziesz. Już pomijam to 33, którego rozmiaru jako żywo nie uświadczysz (przepraszam, musiałam, to zabawna pomyłka), ale w rozmiarze 38 powyżej G mało buduarowych rozwiązań. Nosiłam, to wiem. I drogie to. Teraz łapię się na 34H i już widzę, że fiszbiny są w nim o wiele lepsze niż w 38H, nawet w Panache (a nawet dokładnie, dwa modele Tanga w rzeczonym rozrzucie rozmiarowym to pokazują), no i 34H jest mniej zabudowane niż 38H, nawet wziąwszy pod uwagę większe piersi w drugim rozmiarze (per analogiam czyli).
                • ko_kartka Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 13:15
                  Aha - ja też uważam, że Fantasie są ciotkowate. O gustach się nie dyskutuje, każdy ma prawo do własnej opinii, nie przesadzajmy z tą poprawnością polityczną.
                  • epistilbit Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 18:58
                    Powinno być 32 HH. To jest tragedia, w panaszkach, frejakch, w tym rozmiarze nie ma miejsca na plecy!
        • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 13:58
          azymut17 napisała:
          > magdalaena1977 napisała:
          > > Staniki i tak są drogie, a te z Evedenu szczególnie i wkurza mnie
          > > konieczność płacenia więcej niż za Panache, tylko ze względu na niekompatybilność.

> Nie tylko dlatego, produkty Evedenu są szyte po prostu z droższych, lepszych ma
          > teriałów. Wystarczy wziąć do ręki takie Tango i Pollyannę, albo Arizę i Savanna
          > h od Fantasie - przecież te hafty są takiej jakości, że nie mogą być w tej same
          > j cenie.
          Niby tak, ale dla mnie jakość Panache byłaby wystarczająca, wzornictwo obu firm mi odpowiada, a Panache / Cleo są jednak tańsze. I mój wybór determinuje tylko kształt biustu :-(

Wysoka cena staników przeszkadza mi w kontekście dobrego dopasowania. Wystarczy mi wahnięcie wagi o 2 - 3 kg, buty noszę bez zmian, ubrania robią się trochę ciaśniejsze / luźniejsze, a stanik przestaje pasować. W szafie stoi całe pudło mało używanych staników, które mam nadzieję jeszcze założyć.
          • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 15:00
            Moglabys sprobowac Gorsenii. Cena to ok. 85 zlotych np. w sklepie Kontri.

Druga opcja, ktora bym ci polecala to polowania na biustonosze na ebayu. Nie mam mozliwosci pojscia do sklepu i przymierzenia wiec od poczatku kupuje internetowo i sobie chwale, w dobry rozmiar trafilam za drugim razem. Nosze 36FF/34G albo GG czyli jakis tam sredni biuscik i przewaznie udaje mi sie trafic w rozmiar. Poszukiwania na ebayu maja te zalete, ze czasem mozna upolowac biustonosz za jakies grosze i ew. odsprzedac dalej na bra-swapie czy allegro.

Jesli masz dopasowane staniki to w UK sa sklepy gdzie mozna kupic przecenione modele, moim faworytem jest lovebras, curvylicious przez dlugi czas nie mialo nic ciekawego. Koszty wysylki na poziomie 3 funtow sprawiaja, ze przecietny stanik kosztuje ponizej 100pln. Np. Arabella Cassis w Curvylicious jest po 15.99 i jest w Twoim rozmiarze 38FF.
            • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 15:05
              Zebys mnie zle nie zrozumiala to chodzi mi o to, ze polujesz na upatrzony model na ebayu, uzywany - dostajesz, przymierzasz, ogladasz jak lezy i stad juz mozna latwo zgadnac czy pasuje ten rozmiar czy szukac innego. We wspomnianym curvylicios w Twoim rozmiarze jest 6 biustonoszy i gora od bikini, najdrozsza Freyra Carolyn Blossom za 18.99 funtow - bardzo znosna cena, nawet jesli raz czy dwa odeslesz.
            • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 16:15
              black_halo napisała:
              > Np. Arabella Cassis w Curvylicious jest po 15.99 i jest w Twoim rozmiarze 38FF.
              Tylko, że 38FF to nie jest "mój" rozmiar. W tej chwili noszę :
              - Cleo Francis 36G,
              - Effuniak Cielisty Plunge 90 E,
              - Freya Pollyanna 36G z przedłużką,
              - Effuniak plunge black 85FF z przedłużką.
              Wychodzi mi, że nowego stanika powinnam szukać z obwodem 85 i dlatego nie pójdę do sklepu, gdzie są same wąskie obwody. Ale pewnie niektóre 85 będą zbyt rozciągliwe, a niektóre 80 będą ok. Miseczka ? na pewno w strefie "do G", ale wszystko zależy od modelu.
              Jeśli jestem w sklepie stacjonarnym, to zazwyczaj wychodząc z przymierzalni zostawiam za sobą kilkanaście staników w szerokim rozrzucie rozmiarów.
              Nie jestem w stanie przewidzieć, co miałabym zamówić.
              • yaga7 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 16:26
                Jak pasuje Ci Pollyanna, to spokojnie w ciemno możesz brać ten sam rozmiar z Latishy czy Estelle. Ja się niedawno przekonałam do Freyi (jakoś wcześniej mi nie pasowała) i te trzy modele są b. podobne (Polly mam czarną, Estelle czerwoną - gdyby to miało mieć znaczenie) i leżą b. podobnie do siebie, powiedziałabym, że identycznie.
                A na ebayu Estelle czerwona bywa w przyjaznym cenach.
                • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 16:40
                  yaga7 napisała:
                  > Jak pasuje Ci Pollyanna, to spokojnie w ciemno możesz brać ten sam rozmiar z
                  > Latishy czy Estelle.
                  Tylko nie wiem, jaką miskę wziąć do obwodu 38 - F ? FF? G?
                  • yaga7 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 17:32
                    No tu niestety Ci nie pomogę, bo niektóre osoby przeskakują o miskę, inne o dwie przy zmianie obwodu. :(
                    Ale jak już znajdziesz swój rozmiar w jednym z tych modeli, to pozostałe można - wg mnie - brać w ciemno.
              • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 18:53
                Mysle, ze skoro nosisz z przedluzka to moglabys celowac wlasnie w 85FF na poczatek, ja nosze zamiennie 36FF i 34G choc z przelicznika wypada ze powinno byc 36F ale byly bulki.

Dlatego tez proponuje ci zamowic na ebayu jakies uzywane albo sprobowac zamowic 3 sasiednie rozmiary i zobaczyc co pasuje najlepiej. Ja taka operacje przeprowadzam na poczatku miesiaca. Ew. przesylka idzie kilka dni, przymierzam, odsylam co nie pasuje i w polowie miesiaca zwracaja mi pieniadze z karty kredytowej wiec finalnie koszt stanika troche sie podwyzsza ale ceny sa na tyle atrakcyjne na ebayu, ze nawet z odsylaniem sie oplaca. Tak robilam z Curvy Kate i Fauve bo nigdy nie mialam nic tych marek. Mozesz sie tez przeciez oglosic na braswapie i moze jakas forumka mialaby biustonosz za rozsadna cene do pomierzenia.
                • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 20:09
                  black_halo napisała:
                  > Dlatego tez proponuje ci zamowic na ebayu jakies uzywane albo sprobowac zamowic
                  > 3 sasiednie rozmiary i zobaczyc co pasuje najlepiej.
                  Te same rozwiązania nie sprawdzają się u każdego. Ja nie noszę używanej bielizny, a ze sprzedażą nieudanego zakupu BNTW z ebaya musiałabym przecież czekać do sierpnia.
                  Z doświadczenia wiem, że bardziej opłaca mi się kupić stacjonarnie.
                  • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 00:11
                    Dlaczego musialabys czekac do sierpnia?
                    • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 11:44
                      black_halo napisała:
                      > Dlaczego musialabys czekac do sierpnia?
                      Żeby nie płacić podatku.
                      • kasiadj07 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 14:56
                        magdalaena1977 napisała:

> black_halo napisała:
                        > > Dlaczego musialabys czekac do sierpnia?
                        > Żeby nie płacić podatku.

Magdalaeno, ale przecież podatek płaci się od zysku. Więc jeśli sprzedasz stanik w tej samej cenie, w której kupiłaś, podatku nie płacisz:) Wystarczy przechowywać paragon.
                        • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 16:59
                          Wydaje mi sie, ze podatek placi sie tylko od pewnej sumy i nie jest to rownowartosc stanika jednego.
                        • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 18:22
                          > > black_halo napisała:
                          > > > Dlaczego musialabys czekac do sierpnia?

> > Żeby nie płacić podatku.

kasiadj07 napisała:
                          > Magdalaeno, ale przecież podatek płaci się od zysku.
                          Niby tak. Ale nawet sprzedając stanik ze stratą musiałabym wpisać go do zeznania podatkowego.
                          Więc wolę poczekać te 6 miesięcy.
                          • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 09:39
                            Mozesz to jakos szerzej opisac? Bo ja nigdy tak nie robilam i teraz chodzi mi po glowie czy gdzies tam prawa podatkowego nie lamie.
                            • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 19:36
                              www.pit.pl/sprzedaz_rzeczy_nowych__podatek_pit_podatki_a_handel_w_internecie_968.php
                              www.pit.pl/sprzedaz_rzeczy_uzywanych_podatki_a_handel_w_internecie_965.php
                          • ptasia Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 13:29
                            > Niby tak. Ale nawet sprzedając stanik ze stratą musiałabym wpisać go do zeznani
                            > a podatkowego.
                            > Więc wolę poczekać te 6 miesięcy.

??? Słucham???
      • wielebnna Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 02:21
        zdecydowanie fantasie stacjonarnie drenuje kieszeń - może czas zaryzykować zakupy netowe?
        • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 14:03
          wielebnna napisała:

> zdecydowanie fantasie stacjonarnie drenuje kieszeń - może czas zaryzykować
          > zakupy netowe?
          No właśnie ryzykowałam już wielokrotnie i biznes się nie opłaca. Żeby było taniej, trzeba kupować w UK, a wtedy wysyłka kosztuje (około Ł5 - 20 - 25 zł), odsyłka jest droga (15 zł nie 5 zł), traci się na różnicach kursowych, a cała procedura trwa tygodniami (bardziej przez naszą pocztę niż przez sklepy).
      • yaga7 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 16:28
        Avocado czasem robi promocje, ma dział wyprzedaży i czasem można coś upolować znacznie taniej niż cena regularna, więc warto do nich zaglądać na stronę.
      • madzioreck Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 16:26
        > Staniki i tak są drogie, a te z Evedenu szczególnie i wkurza mnie konieczność p
        > łacenia więcej niż za Panache, tylko ze względu na niekompatybilność.

Nie tylko za niekompatybilność, ale za jakość. Kupiłam jakiś czas temu Arizę, i choć ogólnie to bardzo ładny i porządny stanik, to jednak jest duża róznica w jakości - a to paskudnie wykończony obwód od strony ciała, a właściwie w ogóle niewykończony, a to kokardka, która odpadła w pierwszym praniu, a to drapiące, niezbyt delikatne materiały i elemety wykończenia.

• justinehh Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 02.01.11, 17:45
          Że nie wspomnę o ramiączkach regulowanych do połowy ...
    • myff wąskie fiszbiny - czy tylko Freya? Nie tylko 01.01.11, 09:19
      Nie będę się powtarzać, że effuniak. Czasem mam wrażenie, że polskie marki są traktowane tutaj dość po macoszemu. A ja się przekonałam, że świetne i to wąskofiszbinowe staniki mają Comexim, Gorsenia- polecam Nadię i Nefrytę- i Dalia- z tego co ja mam sprawdzone to Emma i Sara, dwa semi-softy.
    • agnieszka.onlyher Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 10:54
      Wg mnie węższe fiszbiny od Panache w Twoich okolicach rozmiarowych ma Curvy Kate. Próbowałaś coś? Zauważyłam, że klientki którym nie pasuje marka Panache, a lepsza jest dla nich Freya, to z powodzeniem dopasowują sobie Kaśki. No i cena Kasiek nie jest jakaś wygórowana.
      • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 14:05
        agnieszka.onlyher napisała:
        > Wg mnie węższe fiszbiny od Panache w Twoich okolicach rozmiarowych ma
        > Curvy Kate. Próbowałaś coś?
        Mam turkusową Princess i jest to jeden z moich najmniej wygodnych staników.
        • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 14:05
          :
          magdalaena1977 napisała:
          > Mam turkusową Princess i jest to jeden z moich najmniej wygodnych staników.
          ERRATA - Portię - oczywiście
          • agnieszka.onlyher Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 15:46
            bo portia ogólnie nie należy do tych udanych ;) zwłaszcza te starsze wersje.
            CK zrobiła dość spory postęp wg mnie.
            Jeśli będziesz w jakimś sklepie, który Kaśki ma, to naprawdę zachęcam do próby, zwłaszcza princess i ellę.
            Powodzenia w poszukiwaniach :)
          • akj77 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 21:09
            magdalaena1977 napisała:

> :
            > > Mam turkusową Princess i jest to jeden z moich najmniej wygodnych stanikó
            > w.
            > ERRATA - Portię - oczywiście

To daj Kaśkom jeszcze jedną szansę.
            Też mam turkusową Portię sprzed dwóch lat i trzymam ją w szafie wyłącznie ze względu na kolor, ale niedawno mierzyłam Portię z nowszych partii - konkretnie czarną z różową wstążką - i to było niebo a ziemia, zarówno jeśli chodzi o materiał, wygodę, jak i o kształt biustu, jaki robiła. Firma bardzo się przez te dwa lata poprawiła, materiały są delikatniejsze dla skóry, fiszbiny sztywniejsze... Warto spróbować.

Ponadto zgadzam się z dziewczynami, że warto spróbować Dalię semisoft w kroju K-24 (jest tego wiele ładnych wersji kolorystycznych).

A w ogóle to łączę się w bólu - na mnie też Panache nie pasuje. Próbowałaś Masquerade? Też nie daje rady? Czasem, np. w Dopasowanej, można kupić Maskaradki w bardzo przyzwoitych cenach.
    • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 14:29
      Chciałabym podziękować za wszystkie wpisy. Do tej pory nie nosiłam Dalii i muszę spróbować ją przymierzyć. Dzięki naszej biuściastej mapie wytypowałam sklepy, gdzie oprócz Freyi jest Dalia lub Comexim i w poniedziałek ruszam na łowy.
      • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 15:16
        Zaspamuje Ci topik ale choc trudny do zdobycia to jeszcze jest Georgous Debenhams - upolowalam na ebayu i w moim rozmiarze ma dramatycznie waskie fiszbiny a normalnie pasuja mi i Freye i Panache.
      • aankaa Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 20:25
        wąskie (porównywalne do freyi i comexima) fiszbiny ma też charnos (u mnie model trellis)
        • mszn Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 21:38
          Oj, to chyba zależy od modelu albo rozmiaru, bo w moim 32E charnosowa Ava ma szersze fiszbiny niż moje Freye - i to wyraźnie. Freyowe sa na granicy zawąskości, a charnosowe na granicy zaszerokości (czyli wychodzi na to, że nie bardzo mam staniki z idealnymi fiszbinami).
          • aankaa Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 01.01.11, 22:14
            akurat takie porównywałam: Charnos Trellis 34E, Freya Jolie 34F, Comexim Laura 75G, Comexim Ivonne 75F
            różnice sięgają dosłownie kilka milimetrów
    • ulinezja Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 09:11
      Witam,
      proponowałabym pójść do sklepu ( z jakimś notesikiem ), poprzymierzać co się da, zanotować które były dobre i kupić w necie :)

Pozdrawiam.
      • azymut17 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 09:59
        ulinezja napisała:

> Witam,
        > proponowałabym pójść do sklepu ( z jakimś notesikiem ), poprzymierzać co się da
        > , zanotować które były dobre i kupić w necie :)

Kpisz, czy o drogę pytasz?
        Temat był już wałkowany wiele razy, byłam pewna, że takich rzeczy tu już nie przeczytam...
        • ulinezja Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 11:44
          azymut17 napisała:

> ulinezja napisała:
          >
          > > Witam,
          > > proponowałabym pójść do sklepu ( z jakimś notesikiem ), poprzymierzać co
          > się da
          > > , zanotować które były dobre i kupić w necie :)
          >
          > Kpisz, czy o drogę pytasz?
          > Temat był już wałkowany wiele razy, byłam pewna, że takich rzeczy tu już nie pr
          > zeczytam...

A czemu nie, skoro osoba, która założyła wątek , chciałaby kupić przez net, a nie wie, czy trafi w rozmiar?
          Normalnie nikomu tak nie doradzam!
          • moniach_1 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 11:55
            > A czemu nie

A temu, że jeśli wszyscy żerowaliby na pracy sklepów w ten sposób i kupowali potem na all i eBay, to sklepy by zbankrutowały. Ja kupuję na eBay i biorę tą metodę z całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli ryzykiem, że nie będzie pasować, koniecznością odsprzedawania itd. Twoje rozwiązanie jest nieuczciwe. Nie wiem, czy jest sens rozwijać ten offtop, to już było setki razy na forum.
            • ulinezja Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 12:05
              moniach_1 napisała:

> > A czemu nie
              >
              > A temu, że jeśli wszyscy żerowaliby na pracy sklepów w ten sposób i kupowali po
              > tem na all i eBay, to sklepy by zbankrutowały. Ja kupuję na eBay i biorę tą met
              > odę z całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli ryzykiem, że nie będzie pasować,
              > koniecznością odsprzedawania itd. Twoje rozwiązanie jest nieuczciwe. Nie wiem,
              > czy jest sens rozwijać ten offtop, to już było setki razy na forum.

Nie każdego stać na zakup za 200 zł, szczególnie kilku modeli po 200...
              Warto korzystać z promocji w sklepach.
              Jednorazowo, jak się zmierzy i nie kupi, to chyba nie taka straszna zbrodnia?
              Przecież napisałam, że nikomu tak nie doradzam, to był pierwszy raz.

Po prostu tak mi przyszło do głowy, po kilkakrotnym przeczytaniu w tym wątku wypowiedzi w stylu "... ale ja nie trafię w rozmiar, po co mam odsyłać kilka razy...".

...

Co byś doradziła takiej osobie, co nie potrafi trafic w rozmiar, a nie chce kupić drogiego?
              • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 19:47
                ulinezja napisała:
                > Nie każdego stać na zakup za 200 zł, szczególnie kilku modeli po 200... (...)
                > Co byś doradziła takiej osobie, co nie potrafi trafic w rozmiar, a nie chce
                > kupić drogiego?
                Szukać czegoś tańszego.
                I ja tak właśnie robię. Stać mnie na kupienie nawet kilku staników za 200 zł - tylko, że moim zdaniem one nie są tyle warte. Nie wiem, dlaczego miałabym płacić za stanik 200 - 250 zł, jeśli na rynku są modele nieco powyżej 100 zł.
                Jeśli kupuję skórzane buty, płacę więcej niż za plastikowe, ale widzę różnicę jakości.
                A jakość Fantasie nie jest dla mnie o tyle wyższa od Freyi, żeby zapłacić za stanik o 50 % więcej.
                W gruncie rzeczy chętnie kupowałabym staniki z sieciówek za 50 zł, gdyby tylko były w moim rozmiarze.
            • ulinezja Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 12:12
              moniach_1 napisała:

> > A czemu nie
              >
              > A temu, że jeśli wszyscy żerowaliby na pracy sklepów w ten sposób i kupowali po
              > tem na all i eBay, to sklepy by zbankrutowały. Ja kupuję na eBay i biorę tą met
              > odę z całym dobrodziejstwem inwentarza, czyli ryzykiem, że nie będzie pasować,
              > koniecznością odsprzedawania itd. Twoje rozwiązanie jest nieuczciwe. Nie wiem,
              > czy jest sens rozwijać ten offtop, to już było setki razy na forum.

Ja tak NIE robię.
              Ostatnio w sklepie przymierzyłam kilka staników, wszystkie były niewygodne, ale żeby sprzedawczyni nie pomyślała, że sobie tylko przyszłam poprzymierzać - kupiłam jeden, najmniej niewygodny za 80 zł.
              Ale nosić go nie będę, bo jednak JEST NIEWYGODNY.
              Leży sobie w pudełku, nie rozpakowany...

Głupio mi było wyjść z niczym, bo tyle czasu mi poświęciła.
              To jest lepsze rozwiązanie?
              • azymut17 OT po raz enty o tym samym 03.01.11, 12:43
                ulinezja napisała:
                > Głupio mi było wyjść z niczym, bo tyle czasu mi poświęciła.
                > To jest lepsze rozwiązanie?
                ???
                Czy Ty teraz udajesz? Naprawdę nie widzisz różnicy w mierzeniu staników przez 2 godziny i nie kupieniu niczego, bo nie leży albo nic Ci się nie podoba a mierzeniu przez 2 godziny, spisaniu do notesu i kupieniu w necie, by trochę przyoszczędzić?

> Ja tak NIE robię.

To nie proponuj tego innym, proste.

> Ostatnio w sklepie przymierzyłam kilka staników, wszystkie były niewygodne, ale
                > żeby sprzedawczyni nie pomyślała, że sobie tylko przyszłam poprzymierzać - kup
                > iłam jeden, najmniej niewygodny za 80 zł.
                > Ale nosić go nie będę, bo jednak JEST NIEWYGODNY.
                > Leży sobie w pudełku, nie rozpakowany...

A co to ma wspólnego z tematem wątku? Czy sprzedawczyni kazała Ci kupić ten stanik? Przecież to nie jest trudne: stanik leży i Ci się podoba, to kupujesz, jak nie, to nie. Dlaczego zrzucasz na innych odpowiedzialność za podejmowane przez siebie decyzje? Kupujesz, bo ktoś coś o Tobie pomyśli? I masz o to pretensje? Ręce opadają...
                • ulinezja Re: OT po raz enty o tym samym 04.01.11, 13:46
                  azymut17 napisała:
                  >
                  > A co to ma wspólnego z tematem wątku? Czy sprzedawczyni kazała Ci kupić ten sta
                  > nik? Przecież to nie jest trudne: stanik leży i Ci się podoba, to kupujesz, jak
                  > nie, to nie. Dlaczego zrzucasz na innych odpowiedzialność za podejmowane przez
                  > siebie decyzje? Kupujesz, bo ktoś coś o Tobie pomyśli? I masz o to pretensje?
                  > Ręce opadają...

Na nikogo odpowiedzialności nie zrzucam, jak nie potrafisz odpisać grzecznie, to nie odpisuj wcale.
                  Opowiedziałam o sytuacji, jak miała miejsce.

Tak się składa, że sprzedawczyni nie mogła zrozumieć, że coś, co w jej mniemaniu było wygodne - dla nie wygodne nie było.
                  Dziwne to dla mnie... (???!!!)
                  Nie miałam już siły mierzyć, po 2 godzinach przymierzania i tłumaczenia zdziwionej właścicielce sklepu, że te wszystkie staniki są niewygodne - albo za małe miski, albo piłują pod pachami, albo jeszcze coś innego...
                  Miała mały wybór tego, czego akurat potrzebowałam i szukała czegoś na siłę.
                  I przekonywała mnie, że "na pewno dobry"... a ja czuję, że nie!
                  Szkoda, że niektórzy nie rozumieją odmowy.
                  Czego innego się spodziewałam po takim miejscu.

Ja niestety czasem robię coś wbrew sobie, żeby ktoś się ode mnie odczepił.
                  Nie jest to mądre, ale zawsze skuteczne.

Pozdrawiam.
                  • moniach_1 Re: OT po raz enty o tym samym 04.01.11, 22:31
                    Czyli sytuacja była generalnie dość paskudna ze strony brafitterki. W takiej sytuacji warto skopiować drugą część twojego postu do wątku sklepu, w którym byłaś. Mało asertywne dziewczyny będą miały ostrzeżenie, że mogą wyjść z czymś, co im się nie podoba, a właścicielka okazję, żeby opisać sytuację ze swojej strony (jeśli ją pamięta).

Tutaj ta historia nie ma żadnego związku z tematem.
              • moniach_1 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 13:26
                Nie chodzi o to, ze nie możesz wyjść z niczym. Na pewno nie chodzi o to, żeby kupować niepasujące staniki, żeby brafitterce nie było przykro!

Rozróżnijmy dwie sytuacje:
                1. przychodzę do sklepu, przymierzam staniki, korzystam z pomocy brafitterki, nic nie pasuje/nie jest wygodne/nie ma rozmiaru/nie podobają mi się kolory/nie stać mnie na aż tak drogi stanik/nie podoba mi się cokolwiek - nie kupuję. i to jest NORMALNE.
                2. przychodzę do sklepu, przymierzam staniki, korzystam z pomocy brafitterki, staniki pasują, spisuję modele i rozmiary, szukam taniej w internecie. i to jest NIEUCZCIWE.

Oczywiście, dużo osób robi tak, jak jest w drugiej sytuacji, często też dlatego, że naprawdę nie mają kasy, a w necie kupią używany czy jakiś przeceniony sezonowy kolor czy cokolwiek. ale to nie jest postawa godna promowania!
                • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 13:52
                  Jakby kogos bylo stac na stanik za 200 zlotych, ot tak to na pewno pojdzie i kupi w sklepie. Ale jak nie stac to pojdzie i zmierzy i poczeka na okazje. Gdyby ceny stanikow, chociazby polskich byly dopasowane do poslkich portfeli to smiem twierdzic, ze wiekszosc osob by poszla i kupila w sklepie, pomierzyla, poogladala. Zauwazylam, ze polscy produceci produkuja biustonosze w identycznych cenach jak brytyjskie czyli wlasciwie zaden wybor a do tego nie mozna liczyc na okazje. Mysle, ze Eveden czy Panache nie maja nikomu za zle, ze kupuje sie na wyprzedazach a w Polsce mam wrazenie, ze popelniam powazne przestepstwo.
                  • moniach_1 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 15:40
                    > Jakby kogos bylo stac na stanik za 200 zlotych, ot tak to na pewno pojdzie i ku
                    > pi w sklepie. Ale jak nie stac to pojdzie i zmierzy i poczeka na okazje.
                    A ja nie pójdę, nie pomierzę i poczekam na okazję, bo mnie nie stać na stanik za 200 zł, więc nie będę korzystać z oferty dla osób, które stać. Część tych 200 zł to opłaty za miejsce gdzie przymierzasz i pensja osoby, która cię obsługuje. Nie stać mnie na to, więc kupuję w gorszych warunkach (bez przymierzalni, pomocy brafitterki i możliwości przymierzenia 100 rzeczy płacąc np. za jedną) na eBay. Ty proponujesz, żeby zjeść ciastko i mieć ciastko, ja się na to nie zgadzam.

>Zauwazylam, ze polscy produceci produkuja biustonosze w identycznych cenac
                    > h jak brytyjskie czyli wlasciwie zaden wybor a do tego nie mozna liczyc na okaz
                    > je.
                    To jest oddzielny, poważny problem i tu się zgadzam. Ale już nie będę pisać, bo bez sensu robić offtop do offtopu.

> Mysle, ze Eveden czy Panache nie maja nikomu za zle, ze kupuje sie na wyprz
                    > edazach a w Polsce mam wrazenie, ze popelniam powazne przestepstwo.
                    >
                    Ale ja mam gdzieś zyski Panache czy Evedenu. Ja się martwię o nasze sklepy i pracujące w nich dziewczyny. To nie są jakieś abstrakcyjne firmy, to są konkretne forumki, które znasz z nicka. Wielkie firmy i tak na tym zarabiają, poradzą sobie bez naszej troski.
                    • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 16:02
                      Alez ja sie martwie o polskie sklepy - chetnie kupilabym biustonosz w warunkach jakie oferuja zakupy stacjonarne - mierzenie, fachowe oko brafitterki, mozliwosc "pomacania" i w ogole. Ale po pierwsze to nie mam gdzie - mieszkam na stanikowej pustyni zwanej Belgia. A po drugie to jak juz jestem w Polsce to sie zwyczajnie boje isc do sklepu i zmierzyc. Wiem, ze nie kupie Frei za 200 zlotych z kawalkiem. Wiec zamawiam przez net.

Zeby oderwac sie od offtopa - magdaleana1977 jakos z rok temu sama korzystala z proponowanej przezemnie metody zamowienia sasiednich rozmiarow i odeslania tego co nie pasuje. Co sie zmienilo?
                      • azymut17 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 18:07
                        black_halo napisała:
                        > A po drugie to jak juz jestem w Polsce to sie zwycz
                        > ajnie boje isc do sklepu i zmierzyc. Wiem, ze nie kupie Frei za 200 zlotych z k
                        > awalkiem.
                        W dobrym sklepie z brafittingiem nikt nie gryzie, to nie ta branża ;-) A tak na poważnie, to gdybyś poszła, to zobaczyłabyś, że Freye nie są po 200 zł z kawałkiem (chyba że wybierasz ekskluzywne centra handlowe). Bazowe modele są po 149 i 169 (powyżej G), co wg moich ostatnich wyliczeń było taniej lub w tej samej cenie, co zamówione z UK. Dowody (modele bazowe i sezonowe, te bywają droższe):
                        peachfield.pl/model/33
                        peachfield.pl/model/23
                        peachfield.pl/model/267
                        peachfield.pl/model/252
                        U nas jedyna Freya powyżej 200 to Leona, kosztuje 217. Ale nie musisz koniecznie kupować najdroższego modelu ;-)
                      • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 20:32
                        black_halo napisała:
                        > Zeby oderwac sie od offtopa - magdaleana1977 jakos z rok temu sama korzystala z
                        > proponowanej przezemnie metody zamowienia sasiednich rozmiarow i odeslania teg
                        > o co nie pasuje. Co sie zmienilo?
                        Znudziło mi się ciągłe polowanie, wróżenie rozmiaru z fusów, czekanie na awizo, półgodzinna wizyta na poczcie, potem druga z odsyłką ...
                        Mieszkam w Warszawie, gdzie rynek stanikowy jest najbardziej rozwinięty. Wolę iść do sklepu, pomierzyć, kupić tylko to co pasuje i mieć stanik od razu. Zastanawiam się, dlaczego tyle osób nie może w to uwierzyć.
                      • nikusz Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 22:47
                        w sprawie zakupow netowych z belgii, to mysmy sie chyba w realu jeszcze nie? odezwij sie na priv, dam ci maila, ktorego uzywam na co dzien, bo ten to glownie forumowy, i moze cos wspolnego? polka wlasnie odsyla do brastopu a ja chwile temu zamowilam shocki na figleavsach, moze jeszcze by sie dalo cos dolozyc. zawszec to koszty przesylki/odsylki sie dziela na kilka osob
                  • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 20:58
                    black_halo napisała:
                    > Jakby kogos bylo stac na stanik za 200 zlotych, ot tak to na pewno
                    > pojdzie i kupi w sklepie.
                    Dlaczego ?
                    Niby stać mnie na stanik za 200 zł, ale na razie wolę stanik za 150 zł + 1,5 CD. A jeszcze bardziej wolałabym dwa staniki za 100 zł.

> Zauwazylam, ze polscy produceci produkuja biustonosze w identycznych
                    > cenach jak brytyjskie
                    Ja też i niepomiernie mnie to wkurza, bo czuję się jak oskubywana gęś.
                    Jak szyli od A do D to mieli staniki po 50 - 70 zł. Jak uszyli I , to nagle wołają 120 - 150 zł (przynajmniej w internecie). I przez to strzelają sobie w stopę, bo jeśli już mam wydać te 150 zł, to mogę kupić Freyę, nie mówiąc o Cleo, które zdarzają się około 100 zł.
                    • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 22:00
                      Mnie tez to wkurza. Pamietam jak Kostar zanim wprowadzil staniki do polskiego, kosztowal nedzne 25-35 zlotych, w sklepie i mial doskonala jakosc. Ich strapless kupiony na studniowke mial takie podtrzymanie, ze wiele dzisiejszych ulepszonych sie chowa. Kosztowal 17 zlotych. Ale wtedy wchodzilam w 75C a moze mi sie tylko wydawalo. Rowniez Kinga kosztowala duzo mniej niz dzisiaj chociaz tu nie moge wiele zarzucic - ladne staniki za 85 zlotych ...
                      • madzioreck Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 05.01.11, 08:25
                        Na początku roku 2008 zakupiłam, niedopasowany bo niedopasowany, stanik Dalii za niecałe 80 zł. Szczęka mi opadła, kiedy trafiłam na Dalię stacjonarnie i zobaczyłam na metce 149 zł. W necie nawet wpadł mi w oko jakis model za 199,00... ja rozumiem, że to jakieś 2 lata minęły, ale ceny brytyjczyków się w tym czasie nie zmieniły, przynajmnie Arabelka kosztuje tyle samo, co kiedy kupowałam pierwszą w 2008.
                        • black_halo Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 05.01.11, 10:17
                          Wydaje mi sie, ze ceny niektorych brytyjczykow wzrosly z 28 funtow na 30. Calkiem skromna podwyzka, natomiast polskie marki - no naprawde przezywam szok.

Mnie sie wydaje, ze celem propagowania dobrego doboru rozmiaru bylo tez to, zeby kazda polka miala dostep do dobrego stanika w przystepnej cenie. I ta cena niestety jest na poziomie ok. 50-80 zlotych a nie 150-250!
          • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 19:38
            ulinezja napisała:
            > A czemu nie, skoro osoba, która założyła wątek , chciałaby kupić przez net,
            > a nie wie, czy trafi w rozmiar?
            Dziewczyno ! - zastanów się przez chwilę. W pierwszym poście napisałam:
            "Szukam codziennego wygodnego stanika, który będzie do kupienia stacjonarnie w Warszawie w rozmiarze około 38FF (moje umiejętności prognozowania rozmiaru są słabe i dlatego nie chcę kupować przez net i kilka razy odsyłać),"
            Skąd pomysł, że chcę kupić przez net ?
            • ulinezja Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 13:23
              magdalaena1977 napisała:

> ulinezja napisała:
              > > A czemu nie, skoro osoba, która założyła wątek , chciałaby kupić przez ne
              > t,
              > > a nie wie, czy trafi w rozmiar?
              > Dziewczyno ! - zastanów się przez chwilę. W pierwszym poście napisałam:
              > "Szukam codziennego wygodnego stanika, który będzie do kupienia stacjonarnie w
              > Warszawie w rozmiarze około 38FF (moje umiejętności prognozowania rozmiaru są s
              > łabe i dlatego nie chcę kupować przez net i kilka razy odsyłać),"
              > Skąd pomysł, że chcę kupić przez net ?

Sorry,
              zasugerowałam się pozostałymi postami, w których była mowa, żeby spróbować przez net.

Poza tym, broniłam się.
              Usiłowałam wytłumaczyć się z mojej ( nieprzemyślanej ) propozycji.

Strasznie napastliwe osoby tu piszą...
              Nie wszystkie, oczywiście, ale są takie, które nie potrafią grzecznie odpowiedzieć.

Szkoda.

• moniach_1 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 22:32
                Nikt nie napisał ci nic niegrzecznego i nikt nie jest napastliwy, ja i azymut się po prostu z tobą nie zgadzamy.
        • mszn Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 09.01.11, 11:54
          Wiesz co, to chyba tylko my tutaj jeszcze zwracamy uwagę na to, że chodzenie do sklepów stacjonarnych jak do przymierzalni przed zakupami w sieci jest niesmaczne. Wchodzę sobie dzisiaj na Balkonetkę, a tam dziewczyna pokazuje stanik, który poszła pomierzyć w sklepie, a teraz lecą do niej z UK trzy egzemplarze kupione tam. Zero komentarza od kogokolwiek.
          • kasienka.body Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 09.01.11, 12:04
            Też to wczoraj zauważyłam, ale nic już nie pisałam, bo moja opinia zaraz wyda się jednostronna ;) Zresztą przestałam wierzyć, że to cokolwiek zmieni.
    • ja-minka Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 03.01.11, 22:57
      A Melissa? Mierzyłam w sklepie 2 modele z tej firmy i miały (jak dla mnie)
      bardzo wąskie fiszbiny, aż za wąskie.
      • ja-minka Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 18:34
        Przepraszam, pomyliłam się , we wcześniejszym poście miało być:
        A Milena? Nie Melissa.
        • moniach_1 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 22:35
          Tylko Milena może sobie konstrukcyjnie nie poradzić z dużym biustem, ja bym nie ryzykowała. Oraz jest ciężko dostępna stacjonarnie.
          • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 04.01.11, 23:38
            sprawdziłam na Stanikowej Mapie i
            - Milena jest stacjonarnie w Dopasowanej, ale same małe rozmiary
            - Melissa - pojedyncze sztuki w Dopasowanej (karmniki )
      • pinupgirl_dg Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 05.01.11, 13:17
        Melissa moim zdaniem też jest raczej wąskofiszbinowa, na pewno do fiszbin na plecach Panache jej baaaardzo daleko.
    • tfu.tfu wąskie fiszbiny - Gorsenia 04.01.11, 09:52
      w G+ również, dodam że nie są długie. mierzyłam Agnes w 70G i byłam zaskoczona, zbiera jak złoto, chociaż na mnie leży średnio.
      pozdrawiam po dłuuuuuuuuuugiej nieobecności wszystkie Lobbystki :)
      • tfu.tfu a, jeszcze 04.01.11, 09:57
        Pour Moi, ale nie wiem, jak z rozmiarem, a do G kilka polskich firm już szyje bez większych problemów, z mierzonych przeze mnie sztywniaków w cenie około 70-80PLN była Vena
        www.vena-bielizna.pl/kolekcja
        leżą nieźle, chociaż jak dla mnie za bardzo zabudowane.
        Ava też wąskofiszbinowa, Kinga również.
    • magdalaena1977 Re: wąskie fiszbiny - czy tylko Freya ? 24.01.11, 20:39
      Chciałabym Wam podziękować za rady.
      W zeszłym tygodniu byłam w bradreams, gdzie w miłej atmosferze pomierzyłam sobie różne staniczki i ostatecznie wybrałam model Emily firmy Dalia -
      www.twojabielizna.pl/b1.php?co=foto/0_747.jpg Umiarkowanie drogi (133 zł) śliczny i równie wygodny co Freya.
      O dziwo kupiłam tę Emilkę w rozmiarze 80G - nie przypuszczałam, że obwód jest tak rozciągliwy, a miski tak duże. Swoją drogą inne modele Dalii były dobre w sąsiednich rozmiarach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka