Dodaj do ulubionych

Natural Charm i inna bawełna

25.01.11, 15:04
Tak mnie naszło w ostatni weekend. Siedzę sobie popijając ekologiczną herbatkę na kanapie z naturalnej skóry, pod kocykiem z 100% wełny, na ciele dresik ze 100% bawełny i ... bez stanika. Jakoś poliestry, satyny, sztuczne koronki nie pasują mi do tego feelingu. Ale jak wygląda sprawa ze stanikami z naturalnych materiałów? Kiedyś były już wątki o bawełnie, ale jeden jest zarchiwizowany, no i może istnieją jakieś nowe informacje? Pierwsze co wpada mi w głowę, to Kalyani Natural Charm. W składzie 63% Viscose, 5% Elastane, 18% Cotton, 10% Polyester, 4% Polyamide, czyli większość naturalna wiskoza i bawełna, ale jak to się nosi? Istnieje może jeszcze coś innego, nowego, ciekawego? A może jakaś skórolubna gładko-jedwabista mikrofibra jako alternatywa do natury? Jak z rozmiarówką i czym różnią się te staniki od innych? Natural Charm jest podobno bardzo rozciągliwy, ale o cały rozmiar obwodu, czy tylko tak troszkę? Jak podtrzymanie i kształt biustu? Typowo piżamowe, czy da się wyjść na ulicę? Jakby ktoś chciał mi bawełniany stanik odradzić, to też chętnie się dowiem dlaczego.
Obserwuj wątek
    • moniach_1 Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 15:22
      Takie coś znalazłam:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/faubourg/balconette-bras/fb01-details.aspx?colour=white
      Na kimś widziałam (balko? mała galeria?) i wyglądał fajnie. I pionowe szwy, a ty jesteś halfowa, więc powinno pasować. Tylko nie wiem, czy ci pasuje do atmosfery luzu, bo mi bardziej pasuje do imidżu "ludowe koronki" i okolice etno, niż pod dresik ;)

Dla mnie błogosławieństwem w tym klimacie jest Lepel Thea, cały bawełniany, niewyczuwalny mostek w dowolnej pozycji, nie wbija się krawędzią. Ale z tym są dwa problemy: 1. nigdzie już niedostępny, 2. ty chyba nie lubisz usztywnianych.
      • pierwszalitera Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 15:42
        moniach_1 napisała:

> Takie coś znalazłam:
        > www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/faubourg/balconette-bras/fb01-details.aspx?colour=white

O ten Faubourg jest nawet w beżu! Nawet jakby pod dresik był nie tak całkiem, to jako lekki, cielisty stanik pod jasne bluzki latem by się sprawdził. Super! Dzięki. :-) Tylko co to za marka i jak się ją je? Normalnie brytyjsko-standardowo?
        • ciociazlarada Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 16:03
          Marka jest dość nieprzewidywalna, imo. Mam Heaven Sent i jest super kształtem, miseczki niezbyt wysokie, z pionowymi szwami, ścisły potwornie i mało pracujący. Mam też Luxe Lace i właśnie odesłałam, obwód bardzo długi i luźny, miski małe, rozpłaszczające i w dziwnym kształcie. Umieściłam recenzje obu albo w wątku Bravissimo, albo Kalyani (tak się poprzednio ta marka nazywała), więc możesz sobie przeczytać.
          Ogólnie jakość jest bardzo dobra, ten Cool in Cotton jest chyba w dziale wyprzedażowym Figleaves, więc imo warto spróbować.
      • sbarazzina Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 16:30
        Na mnie widzialas w malej galerii :) Moim zdaniem rozmiar standardowy, przynajmniej na mnie taki pasuje. Pierwszego dnia fiszbiny mnie troche dzgaly pd pacha i wydawaly mi sie dosc waskie, 2 raz byl juz niewyczuwalny. Baardzo fajny ten stanik :)

Natural Charma sobie odpusc :) Mam jeden w szufladzie i juz od dawna nie nosze. Fiszbiny sa masakrycznie szerokie, obowd szybko sie rozciagnal mimo, ze od poczatku byl luzny, jakosc moim zdaniem bardzo slaba. W dodatku ten pionowy szew jest dosc dziwny, zagiety i daje efekt sterczacych sutkow;) Tez wrzucalam do galerii zaraz po zakupie, czyli dawno temu.
        • ptasia Re: Natural Charm i inna bawełna 26.01.11, 11:27
          ja potwierdzam, że Cotton Faubourga całkiem fajny, tylko jak dla mnie to on ma miski nieco większe :) - ale po ostatniej wymianie zdań nt. rozmiarów z Wolffie (pod zdjęciem Deco na Balkonetce) stwierdzam, że nie ma czegoś takiego, jak uniwersalne postrzeganie rozmiaru. Co biust, to gust.
          Z bawełniaków to jeszcze mam taką miękką La Senzę. W porządku jest, nawet całkiem ok kształtuje, ale jakoś rzadko ją noszę. Faktem jest też, że akurat czarna bawełna się dość nieładnie spiera.
    • roza_am Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 15:45
      Ostatnio Renulec pisała o bawełniaku z Bestforma (d. Vanity Fair): noszebiustonosze.blox.pl/2011/01/BestformVanity-Fair-cz3-ostatnia-Salina-i-Rebecca.html (ostatni model w tej notce)

To taki stanik wielu imion. W Bravissimo nazywa się Pure Bra i ma sporo recenzji:
      www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials/bestform/balconette-bras/vf25-details.aspx?colour=white&ck=m2J1Def%2bvquOThchrt%2blbrsuMzlNeqRs
      • pierwszalitera Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 15:52
        roza_am napisała:

> Ostatnio Renulec pisała o bawełniaku z Bestforma (d. Vanity Fair):

To bardzo ładny, prosty w kroju stanik. Dla mnie osobiście wygląda jednak bardzo niebezpiecznie balkontekowo. Górna krawędź wbije mi się w dekolt.
    • bathilda Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 22:28
      Natural Charm IMO sprawdza się jako stanik do chodzenia po domu. Ja w takim chodziłam w 8 i 9 miesiącu ciąży. Rozciągliwy mega-maksymalnie. Nie potrzebowałam przedłużki ;). Kształt robi bardzo brzydki, fiszbiny są szerokie. Ale skóra się nie męczy, nic nie drapie, nie ociera. Po urodzeniu schowałam do pudła z opisem "ciążowe" - nie pozwoliłabym, żeby ktoś mnie w tym zobaczył :).
    • pierwszalitera Re: Natural Charm i inna bawełna 25.01.11, 22:43
      Dziękuję wszystkim za pomysły i za odradzenie Natural Charm. Spróbuję chyba z Cool in Cotton. Ale jakby ktoś miał jeszcze jakiś inny pomysł, to będę wdzięczna.
      • edhelwen Re: Natural Charm i inna bawełna 26.01.11, 02:23
        są jeszcze fullcupy Freyi np. Rosalie, Chloe, Poppy i chyba Senses, raczej stare modele i nie wiem czy w ogóle interesuje cię Freya ;) o ile pamiętam to ok. 74% bawełny w składzie.
        • edhelwen Re: Natural Charm i inna bawełna 26.01.11, 02:25
          o tu jest skład jednego
          cgi.ebay.pl/BNWT-Freya-Rosalie-Petal-Full-Cup-Bra-32c-2023-/130423566507?pt=UK_Women_s_Underwear_Design_2&hash=item1e5dd9b0ab
      • roza_am Re: Natural Charm i inna bawełna 26.01.11, 02:41
        To ja jeszcze raz polecę Renulca :) Właśnie pojawiła się nowa notka, która traktuje akurat o stanikowych materiałach. Jest tam kilka przykładów procentowych składów - może któryś z wymienionych modeli Ci podpasuje?
        noszebiustonosze.blox.pl/2011/01/ach-te-procenty.html
      • sylwiastka Re: Natural Charm i inna bawełna 26.01.11, 02:46
        Mam Natural Charm i wcale go nie będę odradzać, wręcz przeciwnie. Kupiłam do bardzo dawno temu, nosiłam często, teraz rzadziej, raczej po domu. Obwód uchodzi za rozciągliwy, ale on w zasadzie jest niezbyt szczęśliwie wykonany z tego samego materiału co miski, podszyty niby siateczką, ale nie stabilizuje go to. Wiadomo naturalne materiały nie mają najlepszych właściwości, jeśli chodzi o stabilność. Jednak jeśli znajdziesz go w przyzwoitej cenie, to go bym polecała.
        Ja mam biust samonośny, stanik w rozmiarze 60DD i nadaje on bardzo fajny kształt, naturalne, zadarte noski. NC ma pojedyncze, pionowe cięcie, a od wewnętrznej strony misek wszyta jest dodatkowa warstwa materiału (bez żadnego usztywnienia). Problem mogą stanowić "noski" czy "dzióbki, robiące się w okolicach brodawek. Mnie to nie przeszkadza. Generalnie ja lubię mój NC, jest otwarty, nisko zabudowany (ale to nie half).
    • a.dastych Re: Natural Charm i inna bawełna 26.01.11, 16:01
      Polecam bestformową Zośkę :), miałam ja w rękach i jest milutka, miekka i jednocześnie prawie 50% to naturalne włókna ( co prawda byłam pewna, że to bawełna ale na blogu Renulca przeczytałam, że to wiskoza :) ), ma dwa kolory biały i kawowy ( czyli kolory tez eko). Kształt i podtrzymanie super.
    • mszn Melissa 18.03.11, 07:45
      Warto chyba tu dopisać tę informację: Melissa wprowadziła linię eco/eko :) Nie podają dokładnego składu, jest tylko informacja, że len+bawełna. Ciekawe, jak zachowuje się obwód, o ile też jest z tych materiałów zrobiony.

www.melissa.com.pl/PL/kolekcja/?idK=12&idR=1&idW=16
      Urodą nie powalają, ale zawsze to jakiś początek. Do kompletu można zamówić eko-giezło :)
      • anka_z_lasu Re: Melissa 20.03.11, 12:21
        "Urodą nie powalają, ale zawsze to jakiś początek"

Szczerze mówiąc, to taka "ludowa" stylizacja ("płócienny" wygląd, koronka) całkiem pasuje do deklarowanej ekologiczności tej linii. Mnie się podoba ale ja wiejsko kobita jestem ;)
    • tfu.tfu la senza cotton balconette 20.03.11, 11:14
      90% bawełny, 5% poliamidu, 5% elastanu.
      najwygodniejszy stanik jaki posiadam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka