Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48

• abecadlo.2 72/101 16.05.11, 00:21
      Witam,
      Jestem mamą karmiącą (od 9 miesięcy). Wymiary w biustonoszu Benefit Mama Dots rozm.75F:
      - pod biustem na mocnym wydechu 71-72 cm
      - w biuście w pionie w biustonoszu ok. 95-96 cm
      - w biuście w zwisie w biustonoszu 100-101 cm
      Wiem, że mam w tej chwili za duży obwód, ale "zawsze nosiłam 75" ;) (w ciąży 80), nigdy nie mierzyłam się na wydechu, tylko normalnie ;) zapięcie z tyłu podjeżdża mi do góry, więc mam pewność, że za szeroko.
      Generalnie miseczki leżą dość dobrze, ale nie idealnie już (było lepiej, ale chyba biust mi się wciąż zmniejsza - na początku po porodzie miałam 116 cm w pionie w staniku...) - na górze, przy ramiączku mam troszkę luzu.
      Dla porównania, w innym modelu tej samej firmy w tym samym rozmiarze i miski były zdecydowanie za duże.
      Zanim kupię nowe staniki proszę o radę w doborze rozmiaru :) bo jak sobie przypomnę, że kisiłam piersi przez wiele lat w 75C/D to aż mi wstyd... :)
      • maheda Re: 72/101 - abecadlo.2 16.05.11, 09:53
        Wg mnie powinnaś zacząć od mierzenia staników w rozmiarze około 30(65)G, względnie 30(65)GG.
        W stanikach do karmienia firmy KrisLine (Fortune, Brillant) byłoby to raczej 70G lub 70GG pewnie, albo i 75FF-75G, bo one są baaardzo ścisłe.
        • abecadlo.2 Re: 72/101 - abecadlo.2 17.05.11, 08:27
          Dzięki wielkie. Naprawdę tylko 65? sądziłam, że powinnam celować w 70G, skoro teraz obwód za szeroki... heh, jak niewiele można wiedzieć o własnym biuście :)
          Zatem szukam! jeszcze raz dziękuję :)
    • ka666sia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 16.05.11, 16:26
      Witam,
      Pod biustem na wydechu 74-75 cm
      W pochyleniu 97 cm
      W wyproście 93 cm
      Wg biuściastych tutoriali powinnam wychodzi mi 65G lub 70F jeśli brać pod uwagę tylko w pochyleniu. Najwygodniejszy stanik, jaki posiadam to 75C i po przytyciu trochę się z niego wylewam.
      Szczerze mówiąc nigdy nie miałam na sobie michy większej niż D, więc byłabym wdzięczna za jakieś podpowiedzi.
      Mam jeszcze takie pytanie - czy nie jest tak, że jak się kupi stanik z takim małym obwodem, to wylewają się z nad niego wałki spod pach?
      • maheda Re: 74/97 - ka666sia 24.05.11, 10:23
        Wedle tabel powinnaś celować w staniki z okolic brytyjskiego 32(70)F (zakładam, że w pochyleniu zmierzyłaś się w najlepiej podtrzymującym staniku, jak opisałyśmy w pierwszym poście).
        Możesz spróbować w dowolnym sklepie przymierzyć stanik w takim rozmiarze (wszystko jedno - brytyjskim czy polskim), zakładając stanik zgodnie z "przepisami" zawartymi w artykule podlinkowanym w drugiej linijce mojej sygnaturki.
    • firlek 93/121 16.05.11, 16:58
      Teraz nosze 85G ale miseczka jest lekko zaciasna.Interesuje mnie tez rozmiarowkaniemiecka, poniewaz mieszkam w Niemczech.z gory dziekuje za odpowiedz.
      • firlek Re: 93/121 19.05.11, 14:38
        Dzis jeszcze raz zmierzylam sie i pod biustem to na scislo 90/91 a w biuscie to sie zgadza. Zastanawiam sie nad Firma Freya albo Panache,tylko nie wiem jaki fason i jaki rozmiar bylby najlepszy. Moj biust nie nalezy do najjedrniejszych ( 2 dzieci, karmienie, zle dobrane staniki).
        • maheda Re: 90/121 - firlek 24.05.11, 10:24
          Proponowałabym rozpoczęcie od rozmiarów z okolic 38(85)GG lub 38(85)H, a potem zastanawiać się, co dalej :-)
    • misiajabuszko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 17.05.11, 17:55
      dzień dobry :)
      aktualnie noszę rozmiar 75B ale ostatnio zauważam coraz większy dyskomfort...do zsuwających się ramiączek zdążyłam się przyzwyczaić jednak stanik podsówa sie do góry gdy podnoszę ręce mimo że jest dość obcisły pod biustem.....poza tym naoglądałam się programów naukowych o stanikach i zwyczajnie jestem ciekawa czy poprostu posiadam złe modele czy żeczywiście to nie mój rozmiar...
      a więc
      pod biustem bez stanika i na wydechu : 74
      w biuście bez stanika na siedząco : 91
      w biuście bez stanika pochylona jak w intrukcji.. ;> :94
      w biuście w staniku pochylona jak w instrukcji: 97
      z góry dziękuję za odpowiedź :)
      • maheda Re: 74/94 - misiajabuszko 24.05.11, 10:26
        Spróbuj w jakimś sklepie przymierzyć stanik w rozmiarze około 70E, załóż go zgodnie z instrukcją podlinkowaną w drugiej linijce mojej sygnaturki i zastanów się, co myślisz o tym rozmiarze, próbując miseczkę mniej oraz też więcej ;)
    • farinella4 87/117 18.05.11, 10:10
      Zachowawczo i ostrożnie zakupiłam przez net Melissę 80H - taka dość retro - beżowa, koronka, sztuczna niebawełniana - nie przepadam za koronkami-lubię gładkie miękkie na fiszbinach. I niespodzianka - leży pięknie - pierwszy raz nie odstają mi bardzo wysokie fiszbiny przy mostku-bardzo ścisła - na najciaśniejszą haftkę zapięte - mogłabym chyba w nim nawet spać. Czy w związku z tym, ponieważ dopiero w lipcu będę w mieście ze sklepem z mapy stanikowej i przymierzę i zakupię odpowiednie, mogę mieć nadzieję, że inne Melissy 80H o podobnym ze zdjęcia kroju mogą leżeć podobnie? Oprócz tej nowej Melissy już wszystkie dotychczasowe są niestety za luźne pod biustem. Innych przez net boję się kupować, bo możliwe, że w innej marce dobry będzie np 75I? Proszę o radę. Sprawa jest pilna, bo odkąd obwody są za luźne, czuje czasem ból w odcinku piersiowym pleców.
    • kozzy82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 18.05.11, 14:55
      Kochane ekspertki! :)

- 76 - cm pod biustem scisle.
      - 99 -w biuscie.

Nosze Freyki.
      Ostatnie byly - 75 FF -ale sporo schudlam i mysle , ze - 70 F - moze byc nawet , za duze.
      PILNE , urlop...aaa !

Dziekuje kochane :***
      Pozdrawiam serdecznie.
      • kozzy82 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 18.05.11, 19:35
        To jeszcze raz ja...jezeli chodzi , o stroj kapielowy , to Frejka 65 F jest dobra w obwodzie ale miski wydaja sie male , jak sobie porzadnie poskacze... :)
        ...to gorna czesc biustu wychodzi...chodz nie jest ciasne , przy gumkach...tylko , ze stroje maja tendencje do rozciagania sie...nie wiem , moze "lepsiejsze" bedzie 65 FF ...help :P
        • maheda Re: kozzy82 24.05.11, 10:28
          Nikt Ci przez net na stówę nie powie, co będzie najlepsze...
          Pozostaje mierzyć, sprawdzać i samej oceniać, w czym się czujesz najlepiej :)
    • dotka_g Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 20.05.11, 08:17
      Chciałam się poradzić jaki powinnam nosić rozmiar stanika:

Obwód pod biustem: 74cm
      Obwód biustu: 90cm

W najwygodniejszym staniku jaki posiadam na metce jest 38/85. W obwodzie leży dobrze, lecz sadze że miseczka jest za małą, ponieważ biust wychodzi mi nad miseczkę z góry i pod pachą. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam
      • maheda Re: 74/90 - dotka_g 24.05.11, 10:29
        Spróbuj przymierzyć na początek stanik w rozmiarze około 75C, a potem 70D i 70E (lub 70DD, jeśli miseczka DD będzie występowała w danej rozmiarówce).
        Sprawdź, w którym z tych staników będziesz się najlepiej czuła.
    • pink-inside Re: 80/103 20.05.11, 20:30
      Zawsze kupuję 75E i zazwyczaj są to staniki Dalia. Niby nic mi nie wypada z miseczek, ale kształt piersi mi się nie podoba no i w ogóle nie jest wygodnie.. Jaki rozmiar powinnam zakupić i gdzie?
      • maheda Re: 80/103 - pink-inside 24.05.11, 10:35
        A gdy założysz te swoje staniki zgodnie z opisem z drugiej linijki mojej sygnaturki - czy wszystko jest w porządku?
        Zerknij później też na artykuł na mojej stronie (Miseczka za mała czy za duża?), pomoże Ci to pewnie w ocenie, czy stanik jest zbyt mały, zbyt duży, czy w ogóle w sam raz.

Wedle tabel powinnaś celować w rozmiar około brytyjskiego 34(75)F lub 34(75)FF, co daje daliowe około 75G, ale oczywiście wiele będzie zależało od modelu, a nawet od koloru, jak wszędzie zresztą.

Spis sklepów polecanych przez konsumentki można znaleźć tutaj:
        stanikowamapa.prv.pl
    • blackxaida 90/105 21.05.11, 19:29
      wymiary jak w temacie. nosze obecnie 85C. kalkulator pokazał mi, że powinnam nosić 80F, ale nie wydaje mi się.
      W staniku, który mam na sobie, robią mi się duże buły w miejscu, gdzie kończy sie miseczka i pod pachami. w miejscu, gdzie stykają się fiszbiny stanik nie przylego do mostka.
      prosze o szybką pomoc :)
      • maheda Re: 90/105 - blackxaida 24.05.11, 10:35
        A co Ci się nie wydaje w rozmiarze 80F?
        Co jest z tym rozmiarem wg Ciebie nie tak?
    • a.j_77 76/90 22.05.11, 11:47
      Obecnie nosze 75 C ale fatalnie sie czuje w tych stanikach. gora mi odstaje, piersi nie sa dobrze" zebrane". bede wdzieczna za pomoc w dobrze rozmiaru( prosze tez o podanie rozmiarowki polskiej) lub napisane jakie rozmiary powinnam przymierzyc, sprawdzic.
      Dzieki
      p.s nie karmie, ale za to schudlam ostatnio, mam tez w planach jeszcze o.k 5 kg sie pozbyc.
      Ania
      a.j_77
      • maheda Re: 76/90 - a.j_77 24.05.11, 10:37
        Spróbuj staników w rozmiarze około 70C lub 70D. Sprawdź, czy nie będziesz się w nich czuła lepiej.
        Pamiętaj, żeby zakładać te staniki w sklepie zgodnie z zasadami opisanymi w artykule podlinkowanym u mnie w sygnaturce w drugiej linijce.
        • a.j_77 Re: 76/90 - a.j_77 24.05.11, 15:16
          Wczoraj mierzylam te dwa rozmiary...pod biustem o.k ale miseczki...hmmm nad fiszbina jak dotknelam biustonosza to jakbym miala pusta przestrzen...cos robie nie tak?starm sie zakladac biustonosz zgodnie ze wskazowkami...mierzyc inny rozmiar?
          co jest dobrym wyznacznikiem ze lepsza jest miseczka c lub d?na co mam zwrocic uwage?
          Ania
          • maheda Re: 76/90 - a.j_77 24.05.11, 16:30
            A jak było nad górną krawędzią miseczki?
            Być może miseczka była za mała i trzeba próbować w tych samych modelach np. 70E.

A co do wyznacznika - sądzę, że uważna lektura artykułu zalinkowanego u mnie jako drugi powinna wystarczyć do zdecydowania.
            Jeśli nie wystarczy - trzeba spytać personelu, najlepiej w którymś ze sklepów polecanych przez konsumentki: stanikowamapa.prv.pl
    • farinella4 87/117 22.05.11, 15:22
      Jeszcze raz ja...Po kilku dniach okazało się, że jednak Melissa 80H nie jest idealna jak się mogło wydawać. Nowa zapięta na najciaśniejszą haftkę, miseczki miałam wrażenie na dzień dobry, że niemal full cup teraz bardziej przypomina połówki w bardzo nierościągliwej miseczce. Reasumując - Melissa 80H lekko za małe miseczki, mogłaby być trochę mniejsza pod, Max&Spencer 80G miseczki dobre, pod biustem za duża, Alles 80G miseczki dobre pod biustem sporo za duże po roku noszenia..Z dawnych czasów jak nosiłam jeszcze 75D - mam 80E firmy Anfen z bardzo rozciągliwą miską - super ciasny obwód idealnie ściskający jak obręcz i bardzo rozciągliwa miseczka z baardzo rozciągliwej koronki - gdyby była trochę większa miska a nie taka jak balkonetka na pół piersi na moje H było dało rade.. Szukać ściśliwców 80H czy rozciągliwców 75H? Na 2 miesiące chociaż chciałabym trafić przez net w bardzo ciasny obwód i w wygodną miskę.. Jakiś sklep stacjonarny tu ma Kris-y, ale ciekawe czy sprowadzą coś większego niż F, bo na razie nie mają...A inne sklepy omijam - 3 lata temu wcisnęli mi spłaszczające niefiszbinowe 75D z Triumpha na końcówkę karmienia, kiedy już w ciąży nosiłam 80E bodajże Gaia bo sklep był blisko i staniki mięciutkie na fiszbinach.
      • maheda Re: 87/117 - farinella4 24.05.11, 10:43
        Skoro wszystkie staniki z obwodem 80 mają na Ciebie zbyt luźne obwody, to wypada szukać staników z obwodami 75.

Ja bym w takim razie celowała w staniki o rozmiarze brytyjskim około 34(75)H lub 34(75)HH, a potem się zastanawiała, co z tym robić dalej.
        W rozmiarówce polskiej, konkretnie z modeli Brillant czy Fortune z KrisLine, o którym piszesz, celowałabym w staniki o rozmiarze z okolic 80I lub 85HH (o ile są w tej firmie takie rozmiary dla tych konkretnych modeli, bo nie jestem tego pewna).

Spis sklepów polecanych przez konsumentki, w których możesz znaleźć staniki w szerokiej gamie rozmiarowej oraz fachowy personel, znajdziesz na Biuściastej Mapie Świata: stanikowamapa.prv.pl
    • kas2012 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 24.05.11, 21:34
      Proszę o pomoc pod biustem 78cm mierzone na ścisło, obwód w biuscie 94cm w pozycji wyprostowanej,z góry dziekuje
      • maheda Re: 78/?? - kas2012 24.05.11, 23:11
        Zmierz się, proszę, w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku.
    • sera-chan Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 25.05.11, 13:37
      Sera-chan, pod biustem : 85,5 w biuście: 99,5 , a przy nachyleniu: 104,5
      Proszę, pomóżcie, jestem tu nowa i ciężko mi się w tym wszystkim połapać... Niestety, choć jestem "przy kości", na zbyt duży biust nie narzekam ;(( . A chciałabym wiedzieć, jaki mam tak naprawdę rozmiar... Do tej pory nosiłam push-upy 80 C, różnych firm, ale zależałoby mi na znalezieniu czegoś bez tych cholernych gąbek, co ładnie wyeksponuje mi biust i będzie w odpowiednim rozmiarze...
      Z góry dziękuję za wszystkie odp...
      • maheda Re: 85,5/104,5 - sera-chan 27.05.11, 09:31
        Zakładam, że pochylając się miałaś na sobie dobrze podtrzymujący stanik.

Startowałabym od staników w rozmiarze brytyjskim około 36(80)E.
        Tylko trzeba pamiętać o ich odpowiednim zakładaniu - przeczytaj artykuł podlinkowany jako drugi w mojej sygnaturce.
        • sera-chan Re: 85,5/104,5 - sera-chan 27.05.11, 15:08
          Dziękuję ślicznie za odp.... Tylko wydaje mi się, że 80E będzie miał za dużą miskę O.o''. Chociaż... Bo przyznam, że moim problemem jest to, iż piersi leżą dość nisko. I to je optycznie pomniejsza ( gdy unosiłam je delikatnie rękoma nieco do góry, wyglądały na większe ).Są tak jakby... Hmm... Opadnięte... Zapewne to wina źle dobieranych do tej pory staników... Moje piersi mają stożkowaty kształt i właśnie to mi się w nich nie podoba... A powiem szczerze, że żaden push-up, jaki do tej pory choćby przymierzałam, NIGDY nie dał mi fajnego efektu uniesienia piersi, wypchnięcia ich i tego ślicznego rowka w dekolcie... Cóż... Spróbuję przymierzyć 80E w jakimś dobrym sklepie i zobaczymy... Ale mam obawy, że miska będzie za duża ;((...
          Sera-chan
          • sera-chan Re: 85,5/104,5 - sera-chan 27.05.11, 15:10
            Aha, chciałam dodać, że podałam swoje wymiary ( wszystkie 3 ) BEZ STANIKA ! Ponieważ uznałam, że żaden nie jest odpowiednio dobrany, więc to by chyba sensu nie miało...
            Sera-chan
            • maheda Re: 85,5/104,5 - sera-chan 27.05.11, 15:39
              No i to może być problem.
              Podaj jednak w staniku, i to takim, który wg Ciebie najlepiej podtrzymuje Ci biust. Przecież wyraźnie o to prosimy w pierwszym wątku...

Prośba do Ciebie też, żebyś założyła jakikolwiek stanik w sposób opisany w drugiej linijce mojej sygnaturki. To daje jakąś możliwość stwierdzenia, czy wszystko jest w porządku.
              • sera-chan Re: 85,5/104,5 - sera-chan 30.05.11, 11:53
                W staniku z dużą ilością gąbki : 100,5 a przy nachyleniu 105; Stanik niezbyt podtrzymuje mi piersi, ale to jedyny jeszcze w miarę dobrany. Choć i tak uważam, że lepiej będzie brać pod uwagę moje rozmiary bez stanika, bo np. gdy leżę w TYM staniku, to moje piersi praktycznie "latają", strasznie dużo luzu mam w miseczce... On zbyt dobrze mi chyba piersi nie podtrzymuje, ale tak, jak pisałam, i tak robi to najlepiej ze wszystkich, które mam.
                Pozdrawiam;
                Sera-chan
                • maheda Re: 85,5/104,5 - sera-chan 30.05.11, 14:14
                  Zacznijmy od tego, że stanik ma za zadanie podtrzymywać odpowiednio piersi, gdy siedzisz, stoisz, chodzisz, ale nie gdy leżysz.
                  Jeśli leżysz - stanik oczywiście nie będzie Ci tych piersi trzymał - za wyjątkiem stanika sportowego, który powinien trzymać piersi niezależnie od przyjętej pozycji.

Wg mnie powinnaś zacząć celowanie z rozmiarem od okolic rozmiarów brytyjskiego 36(80)DD lub 36(80)E.
                  Ale każdorazowo przed ostatecznym kupnem stanika trzeba go przymierzyć zgodnie z zaleceniami z artykułu podlinkowanego w mojej sygnaturce jako drugi.
                  • sera-chan Re: 85,5/104,5 - sera-chan 31.05.11, 10:02
                    Dobrze, w takim razie w najbliższym czasie czekają mnie zakupy :D. Dziękuję ślicznie za pomoc i wszystkie odpowiedzi.
                    Pozdrawiam serdecznie.
    • kas2012 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 25.05.11, 14:45
      A więc 74cm/99cm, obecnie noszę 75D ale jakoś nie czuję się do końca komfortowo:(
      • maheda Re: 74/99 - kas2012 27.05.11, 09:33
        Wypróbuj staniki w rozmiarze około brytyjskiego 32(70)FF.
        W polskiej rozmiarówce będzie to około 70G, ale wiele będzie zależało od firmy.

Pamiętaj, żeby mierząc stanik zakładać go w sposób opisany w drugiej linijce mojej sygnaturki.
    • m.blazeja Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 25.05.11, 21:47
      witam moje rozmiary to 77 pod biustem/ 96 w biuscie, zawsze kupowałam biustonosze w rozmiarze 75 D lub 75C w zależnosci od modelu ale po krotkim czasie robia sie luzniejsze, czy powinnam sprobowac jakiegos innego?
      • maheda Re: 77/96 - m.blazeja 27.05.11, 11:35
        Jeśli po krótkim czasie robią się za luźne pod biustem, to celuj raczej w staniki z obwodem 70.
        Spróbuj przymierzyć te w rozmiarze około 32(70)E lub 32(70)F.
        Pamiętaj, żeby zakładać je zgodnie z opisem z artykułu w drugiej linijce mojej sygnaturki!
    • dele_mele 83/109 25.05.11, 22:09
      Kupiłam ostatnio stanik 85D, ale chyba jest jednak zbyt luźny w obwodzie. Czy stanik pod biustem naprawdę powinien być bardzo ciasny? Nie lubiłam nigdy gdy był taki ciasny, wżynał się po biustem, odznaczały się nieładne wałeczki na plecach. Proszę o pomoc, bo karmię teraz piersią i mój biust zaczyna opadać... Śpię w staniku, bo mam bardzo wrażliwe brodawki i nie znoszę gdy coś je obciera, ale czy taki zwykłe sportowy top jest wystarczający?
      • maheda Re: 83/109 - dele_mele 27.05.11, 11:43
        Jeśli sportowy top podnosi Ci piersi do góry tak, że nie przylegają wcale do brzucha (nawet przez materiał), to jest wystarczający.

Na obwód pod biustem 83 powinnaś nosić albo staniki z obwodem 80, albo 75.
        Staniki będą się trochę odznaczać na skórze, ale jeśli założysz stanik zgodnie z instrukcją w drugiej linijce mojej sygnaturki, to wałeczki nie będą tak duże, jak bez poprawnego założenia stanika.
        Generalnie masz wybór - albo opadający biust, albo odznaczające się niewielkie wałeczki po bokach. Nie ma trzeciego wyjścia. Może poza tym, żeby solidnie schudnąć (ja bym musiała pewnie ze 30 kg schudnąć, żeby nie mieć żadnych wałeczków - taką już mam skórę...).

Przy czym muszę Ci powiedzieć, że odpowiednio dobrane staniki oraz poprawne ich założenie powodują, że wałeczki wcale tak mocno się nie odznaczają :)

Spróbuj staników w rozmiarze około brytyjskiego 36(80)FF, bądź też czegoś z okolic brytyjskiego 34(75)G lub 34(75)GG.

Pamiętaj, żeby zakładać zawsze te staniki zgodnie z instrukcjami z artykułu w drugiej linijce mojej sygnaturki :-)
    • shea83 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 26.05.11, 09:36
      Witam,
      Proszę o poradę, jaki rozmiar stanika mam kupić.
      Moje obecne wymiary to 80/96.
      Dotychczas nosiłam rozmiar 75 B, czy prawidłowo dobrany - sama już nie wiem, bynajmniej taki rozmiar zawsze kupowałam. Dodam jeszcze, że staniki zawsze były typu "push up".
      Obecnie, od 4 tygodni kamię piersią i biust mi się powiększył do tego stopnia, że z dotychczasowych staników poprostu się "wylewa" i z przodu brzydko odstaje. Wiem, że nie jest to zdrowe dla wyglądu moich piersi, również gdy zakończę karmienie. Jaki więc rozmiar powinnam teraz spróbować? Czy biustonosz nadal powinien być typu "push up"? Kiedy najlepiej kupić biustonosz - przed karmieniem, od razu po (wtedy piersi są znacznie mniejsze niż przed karmieniem), czy po jakimś czasie od karmienia?
      • maheda Re: 80/96 - shea83 27.05.11, 11:48
        Spróbuj staników w rozmiarze 75D lub ew. 75DD/75E, mogą być push-upy, jeśli tak Ci wygodniej. Grunt, żeby były odpowiednio dobrane rozmiarowo, czyli dobrze obejmowały Ci całą pierś, a nie tylko jej szczyt.
        Popatrz na zdjęcia z ostatniej notki biłgorajskiego sklepu NoszeBiustonosze:
        noszebiustonosze.blox.pl/2011/05/jakie-jablko-taka-skorka-jaka-matka-taka-corka.html

Widzisz, gdzie się kończą fiszbiny? W dobrze dobranych stanikach - za piersią. W źle dobranych stanikach leżą na boku piersi.

Skoro karmisz od czterech tygodni, laktacja powinna być już ustabilizowana, możesz już się wybrać do sklepu po stanik.
        Najlepiej po stanik wybierz się mniej więcej w połowie między karmieniami (w praktyce i tak mamy karmiące trafiają w ręce brafitterek właśnie w tym momencie). Jeśli wtedy będzie na Ciebie w sam raz, to będzie się nadawał na teraz akurat. :-)
    • sameone Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 26.05.11, 22:11
      No to i ja zapytam, gdyż w końcu postanowiłam zakupić odpowiedni biustonosz dla mamy... a wszystko to dzięki temu, że w końcu sama zakupiłam odpowiednie :)
      Zmierzyłam moją rodzicielkę i tak: obwód pod biustem 90, w biuście 100-102... na razie nosi 90 DD, ale nie trzyma i się ściąga... co radzicie?
      • maheda Re: 90/??? - sameone 27.05.11, 11:49
        Proszę o pomierzenie mamy w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku :)
        Inaczej nie będziemy w stanie niczego podpowiedzieć...
    • kajos5 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 27.05.11, 18:17
      Witam
      wymierzyłam się i proszę o podpowiedź:
      obwód bez powietrza: 84
      w staniku stojąc: 95
      w zwisie: 101

mam mocno obwisłe piersi po karmieniu więc jest sporo samej skóry do upakowania.
      • maheda Re: 84/101 - kajos5 27.05.11, 18:32
        A jakie staniki teraz nosisz?

Proponowałabym zaczęcie dobierania staników od tych w rozmiarze około 80D. A potem się zastanowić, co dalej.
        W drugiej linijce mojej sygnaturki znajdziesz link do artykułu, w którym opisano, jak zakładać stanik i na co zwracać uwagę. Silnie polecam!
        • kajos5 Re: 84/101 - kajos5 27.05.11, 21:13
          maheda napisała:

> A jakie staniki teraz nosisz?

niestety nie wiem:( do tej pory donaszałam staniki dla karmiących a w jedynym normalnym sprała się metka z rozmiarem. Jutro wybieram się na stanikowe zakupy.
          • maheda Re: 84/101 - kajos5 27.05.11, 21:15
            Ale obwód w biuście mierzyłaś w sposób opisany w pierwszym poście?
            • kajos5 Re: 84/101 - kajos5 27.05.11, 22:08
              tak, zgodnie z instrukcją.
              • maheda Re: 84/101 - kajos5 28.05.11, 10:46
                No to pozostaje Ci życzyć powodzenia w znajdowaniu swojego rozmiaru :)
    • aniam80 82 pod biustem, 105 w biuście bez stanika i 106 w 28.05.11, 19:19
      staniku :)

Witam,
      obecnie noszę na zmianę 80e i 85e, miseczka zdaje się nawet pasować, obwód 85 raczej za duży, ponieważ podnosi mi się na plecach do góry ;-) te z 80 pod biustem leżą zdecydowanie lepiej.
      Bardzo proszę o podpowiedzi, w jaki rozmiar powinnam uderzyć :-)
      z góry dziękuję,
      pozdrawiam,
      Ania
      • maheda Re: 82/106 - aniam80 28.05.11, 20:46
        Jeśli mierzyłaś się w sposób opisany w pierwszym poście tego wątku, to sądzę, że w rozmiar około brytyjskiego 34(75)FF.

Bardzo ważne jest to, jak zakładasz stanik - przeczytaj artykuł podlinkowany jako drugi w mojej sygnaturce i stosuj się codziennie do tych zasad :-)
    • dominikanj1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 30.05.11, 11:47
      witam.
      ustabilizowana laktacja.
      pod biustem 75 cm
      w biuście mierzonym "na zwisie" i w pozycji pionowej 100cm
      w miękkim staniku "na zwisie" 101 cm i w pozycji pionowej 99,5 cm
      piersi usytuowane bliżej pach
      • maheda Re: 75/101 - dominikanj1 30.05.11, 13:32
        Proponuję zacząć od staników w rozmiarach około 32(70)FF lub 32(70)G.
        • dominikanj1 Re: 75/101 - dominikanj1 30.05.11, 14:43
          dziękuję:)
    • amelia277 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 30.05.11, 16:02
      odpowiadam na ten post-zgodnie z instrukcja. Moj rozmiar pod biustem-89cm a rozmiar biustu to 106 cm.W miekkim staniku marki tyumf-biust lezy dobrze,nie wyplywa i nie wylewa sie pod pachami-i jest to rozmiar 85D.Ale juz w innych,usztywnionych ten rozmiar jest za maly-jak je dobrze zgarne,to z przodu sa buly,jak bez bul,to wylewa sie pod pachami.Niestety w sklepach dla mnie dostepnych nie ma wiekszych miseczek,a jak juz sa-to obwod za duzy.Pracuje w niemczech i tu robie zakupy.Prosze o numeracje polska i niemiecka-jesli sa rozne.
      • maheda Re: 89/106 - amelia277 30.05.11, 16:42
        Skoro są za małe w miskach, a dobre pod biustem - musisz niestety prosić o większe miseczki przy tym samym obwodzie.
        Jeśli nie ma w sklepie - znaczy, że nie ma na Ciebie w danym momencie rozmiaru.
        Ale generalnie poruszasz się w dobrych (tak sądzę) okolicach rozmiarowych :-)
    • candy_ju Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 30.05.11, 21:37
      Witam.Jestem tutaj pierwszy raz i przyznam, że jestem naprawdę niewtajemniczona.Liczę na Waszą pomoc.Mam spory problem z dobraniem sobie biustonosza i co więcej nawet ze zmierzeniem obwodu biustu, gdyż obecnie jestem 2 tygodnie po zakończeniu laktacji i nie mam żadnego wygodnego i luźnego biustonosza (ten ostatni z okresu ciąży okazał się spoooro za mały i fiszbiny nie wytrzymują ciężaru wciąż wychodzą raz z jednej raz z drugiej strony i wbijają się w ciało, a sutki wypływają poza miski nawet przy zwykłym poruszaniu się... :( ) już nie wytrzymuję...
      Podaję wymiary: pod biustem ściśle 75cm, a w biuście luźno w tym za bardzo za ciasnym biustonoszu (Hirsch rozmiar 80H)w zwisie 107cm (bez niego około 111cm o ile to coś powie)

Chciałabym poznać rozmiary ang i polskie a także firmę najbardziej polecaną przez Was do osobistej przymiarki na miejscu (jestem w stanie przemierzyć kilometry do jakieś konkretnego sklepu niż męczyć się z odsyłaniem niewłaściwych rozmiarów bo nie mam żadnego porównania co do rozmiarów i kompletnie nie zgadzają się rozmiary wg stron firm a jak to wynikałoby z Waszych podpowiedzi.
      Proszę o pomoc!
      • maheda Re: 75/107 - candy_ju 30.05.11, 22:00
        Mapę polecanych sklepów znajdziesz pod adresem stanikowamapa.prv.pl

A co do rozmiaru - przypuszczalnie najwygodniej będzie Ci w stanikach o rozmiarach z okolic brytyjskiego 32(70)H.
        • candy_ju Re: 75/107 - candy_ju 18.06.11, 20:12
          dziękuję właśnie taki rozmiar biustonosz udało mi się kupić i czuję się w nim świetnie.Naprawdę dziękuję za pomoc :):):)
    • skantor1985 pod biustem 72, w biuscie 91 30.05.11, 21:47
      Witam !
      Obecnie noszę rozmiar 80 b
      Ale uważam, że coś jest nie tak;/
      Obwód niby dobry, ale miseczka odstaje od piersi.
      • maheda Re: 72/91 - skantor1985 30.05.11, 22:02
        No tak...
        Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze około 70D, 70DD lub 70E. Może Ci ten obwód wystarczy.
        Na początek na pewno, bo zjazd 10 cm w obwodzie w dół to i tak będzie dla Ciebie bardzo dużo.
        • skantor1985 Re: 72/91 - skantor1985 31.05.11, 07:39
          Ok. W takim razie w piątek wybiorę się do miasta i zobaczę co sklepy oferują.

Tylko mam pytanko, jeśli wezmę biustonosz z obwodem 70, to nie zbyt ciasny w obwodzie i "wrzynał" sie w ciało i pozostawiałm czerwone ślady?

Dziękuje za pomoc i oby się udało, bo mam dość swoich starych biustonoszy!
          :)
          • maheda Re: 72/91 - skantor1985 31.05.11, 08:30
            Jeśli stanik ma Ci cokolwiek robić z piersiami, to musi się mocno opierać na ciele.
            Stanik, który jest tak luźny pod biustem, że nie zostawi absolutnie najmniejszego śladu raczej nie ma szans cokolwiek zrobić Ci z piersiami i służy jako osłonka.
            Nie mówię, że nie wolno tego nosić, bo i czemu nie :) Ale z pełną świadomością, że od takiego stanika żadnego podtrzymania oczekiwać nie można.

Spróbuj po prostu przymierzyć. Docelowo i tak w większości firm lepsze byłyby dla Ciebie staniki z obwodem 65, ale podejrzewam, że w chwili obecnej nie wytrzymałabyś w takim staniku ani sekundy.

Jeśli staniki z obwodem 70 (oraz równocześnie miseczką D-DD-E, to bardzo ważne, bo 70B założony na biust będzie dla Ciebie bankowo za ciasny!) będziesz odczuwała jako zbyt ciasne, spróbuj wtedy staników w rozmiarach około 75C,75D.

Generalnie ze stanikami jest trochę, jak z butami. Rzadko się zdarza wejść do sklepu, wziąć pierwszy z brzegu i stwierdzić, że to jest to. Przeważnie trzeba się nachodzić, naprzymierzać i naszukać.

Sinoczerwone ślady od stanika (a już nie daj Boże siniaki czy bolesne wbijanie się fiszbin) świadczą o złym dopasowaniu stanika. Natomiast normalnymi są różowo-czerwone odciski, które po jakimś czasie znikają (jak od ciasnych spodni).
    • misty1.beauty Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 48 31.05.11, 12:41
      Witam,
      po zmierzeniu się wymiary wyniosły:
      obwód pod biustem: 73
      obwód w biuście: 89

Pozdrawiam!
      • maheda Re: 73/89 - misty1.beauty 31.05.11, 13:06
        Próbuj staników w rozmiarze 70C i 70D.
        • misty1.beauty Re: 73/89 - misty1.beauty 31.05.11, 14:34
          hmm a czy to nie jest tak że od stanika powinny zostawać takie lekkie odciski, bo noszę obecnie 70C i zapinam na najciasniejszą haftkę i nic
          • maheda Re: 73/89 - misty1.beauty 31.05.11, 15:34
            Wiele zależy od:
            1) skóry - na niektórych ciałach niemal nic się nie odciska,
            2) wielkości biustu - im mniejszy biust, tym luźniejszy (ale bez przesady) powinien być stanik
            3) rozciągliwości samego obwodu - im bardziej luźny i dający się rozciągnąć, tym bardziej trzeba zaniżyć obwód stanika.

Możliwe, że akurat w modelu, w którym chodzisz, lepiej sprawdziłyby się staniki w rozmiarze około polskiego 65DD/65E.
            Trzeba próbować...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka