Dodaj do ulubionych

jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła mama

16.06.11, 16:46
Moje drogie, mam problem z doborem biustonosza,

obecnie jestem w 28tc a mój rozmiar pod piersiami z 75 zmienił się na 87, obwód w piersiach 100, wagowo przytyłam tylko 5 kg. A moje piersi rosną jak szalone i robią się obwisłe,ciężkie.... Nie chcę obwisłości i na ost wizycie u lekarza gin powiedział ze powinnam 24h być w biustonoszu.
Natomiast mam problem gdzie kupić w warszawie lub przez internet dobry, nieuciskający biustonosz,gdyż:
1) tylko leże- nie mogę prawie wstawać od jakiś 14 tyg i tak do końca, wiec biustonosz nie może mieć żadnych zapięć, fiszbin- a te bawełniaki do karmienia które wydają się być mięciutkie- obcierają mi plecy (zapięcie mi sie wgniata). Mimo różnych rozmiarów (mam i 80 i 85 i 90)-każdy ma zapięcie metalowe (nawet podszyte bawełną)- dla kobiety leżącej to jakaś pomyłka, szczególnie w te upaly.
2) będzie kupował go mój mąż wiec musi znać dokładny model i rozmiar- niestety sama do sklepu nie dam rady się wybrać
3) czytałam o takiej firmie cantaloop- co sądzicie o nich?
4) najlepiej żeby był bawełniany- przy tych upałach biustonosze np gatty , czy inne podobne np fitness strasznie się kleją i nie trzymają piersi tak jak powinny.
5) zapłacę każde pieniądze oby był dobry, miękki i oddychający smile

z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • kasikk68 Re: jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła ma 16.06.11, 17:06
      może się mylę ale raczej nie znajdziesz dobrze podtrzymującego biust stanika bez zapięcia, jeżeli taki biustonosz miałby przejść przez Twoje piersi to w obwodzie byłby już za luźny i nie zapewniałby należytego podtrzymania.
      tu jest fajna notka co prawda o biustonoszach do karmienia ale może coś ciekawego tym tropem znajdziesz
      stanikomania.blox.pl/2011/05/Sexy-Mama.html
    • maheda Re: jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła ma 16.06.11, 17:07
      Jeśli stanik ma Ci trzymać biust, to nie może Cię nigdzie nie uciskać.
      Jeśli ma podnosić - cytuję - obwisłe i ciężkie piersi - jak możesz go nigdzie nie czuć?
    • maheda Na razie noś byle co. 16.06.11, 17:10
      To jeszcze tylko trzy miesiące, albo i mniej, bo jeśli leżysz, to często ciąża kończy się wcześniej.
      Potem cztery-sześć tygodni stabilizowania się laktacji i już będziesz mogła próbować kupić coś na swój biust porządnego.
      Szkody na ciele biustu, które wyrządzisz sobie w tym czasie (czyli góra cztery miesiące) da się odrobić w trakcie kolejnych kilku miesięcy.
    • anna-pia Re: jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła ma 16.06.11, 17:11
      jest taki wątek o delikatnych stanikach
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,125042285,125042285,Kiedy_WYGODA_delikatnosc_jest_NAPRAWDE_wazna.html
      • maheda Aniu, ale jeśli dziewczynę gryzą nawet zapięcia? 16.06.11, 17:42
        to żaden stanik wg mnie nie da rady...
        • renulec Re: Aniu, ale jeśli dziewczynę gryzą nawet zapięc 16.06.11, 17:55
          Bestform ma takie zapinane z przodu, bezfiszbinowe:
          www.figleaves.com/uk/product.asp?product=Bestform-Contemporary-Cotton-Comfort-soft-cup-bra&product_id=VF-535&size=&colour=White
          Bawełna, poliamid, elastan.

Chyba, że nasza przyszła Mama na brzuchu śpi, to wtedy smutek ...
          • i-w-ona Re: Aniu, ale jeśli dziewczynę gryzą nawet zapięc 16.06.11, 17:56
            Pomyślałyśmy o tym samym w tym samym czasie :D
          • anna-pia Re: Aniu, ale jeśli dziewczynę gryzą nawet zapięc 16.06.11, 18:54
            renulec napisała:

> Chyba, że nasza przyszła Mama na brzuchu śpi, to wtedy smutek ...

Kobieto, to niemożliwe. Leżąca ciężarna leży na plecach albo na boku. Leżenie w ciąży na brzuchu jest awykonalne.
            Całe życie aż do 1. ciąży spałam na brzuchu, i wtedy się oduczyłam, bo się nie dało.
        • i-w-ona Re: Aniu, ale jeśli dziewczynę gryzą nawet zapięc 16.06.11, 17:55
          Hmm a zapięcie z przodu? Może takie jakoś dałoby radę. Bestform ma chyba niezły stanik zapinany z przodu. Nie jest co prawda kierowany specjalnie do przyszłych mam, ale może nadałby się?

Prawdę mówiąc, to bardziej pytam niż podpowiadam, bo nie mam pojęcia o tego typu problemach.
        • renulec Re: Aniu, ale jeśli dziewczynę gryzą nawet zapięc 16.06.11, 18:01
          Poprzednio dałam złego linka, do tego samego stanika, tylko zapinanego z tyłu (Cotton Comfort, Wire Free Bra 535) a miałam na myśli Posture Control Front/Fastening/Wire Free Bra 531, ten:
          www.bra-dreams.pl/product-pol-231-Biustonosz-Bestform-Posture-Comfort-Bra-531-WHITE.html
        • anna-pia Zapięcia to mogą gryźć, jak obwód jest za luźny 16.06.11, 18:52
          a jak będzie dobry, to ten dinks osłaniający haftki będzie chronił, no nie?
          • maheda Ja tam nie wiem 16.06.11, 19:17
            mam za luźnego Triumpha do spania, i nic a nic mnie w nim nie gryzie zapięcie...
            • i-w-ona Re: Ja tam nie wiem 16.06.11, 19:28
              Ja też mam bardzo luźny stanik do spania, ale nic mnie nie gryzie.

Za to miałam jedną taką miesiączkę, podczas której bolało mnie wszystko - nie tylko brzuch, miednica, kręgosłup, ale i skóra. Leżałam na mięciutkim kocyku, bo to była najmniej niekomfortowa pozycja i bolała mnie skóra w miejscu gdzie dotykało jej cokolwiek. Bolało mnie nawet, kiedy dotknęłam lekko dłonią drugiej ręki, a ból skóry na plecach (leżałam na wznak) był naprawdę ogromny, wręcz nie do wytrzymania. Miałam tak tylko raz, ale od tej pory wierzę, że coś zazwyczaj niewyczuwalnego może stać się ogromnym kłopotem.
              • maheda Re: Ja tam nie wiem 16.06.11, 19:33
                Ależ oczywiście!
                Stąd pewnie pytanie autorki o stanik, który nie ma zapięcia :)
                • i-w-ona Re: Ja tam nie wiem 16.06.11, 20:02
                  Domyślam się, że Ty znasz takie problemy od dawna, ale dla mnie to była nowość, że hoho :D I nic w tym śmiesznego.
          • mankencja Re: Zapięcia to mogą gryźć, jak obwód jest za luź 18.06.11, 19:21
            no wlasnie nie

cielisty effuniak, którego właśnie mam na sobie, gryzie w plecy, a w ciasniejszym bym sie nie zapiela
            a jak sie w czyms lezy na plecach, to predzej czy pozniej zacznie gryzc, jak by nie bylo cudownie dobrane
    • renulec Re: jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła ma 16.06.11, 17:19
      Aicha24,
      Przyznam, że o tej firmie przeczytałam po raz pierwszy w życiu.
      Weszłam na stronę cantaloop.pl/-86
      Skład tych staników to poliamid i elastan, czyli dokładnie to samo, co w "rajstopowych", sportowych topach Gatty :(
    • akj77 Może topik? 16.06.11, 17:57
      Myślę, że to podobne zagadnienie, jak wygodny stanik do spania - autorka wątku przez większość czasu leży i potrzebuje zebrania piersi, ale nie ich mocnego podtrzymania.
      Może sprawdziłby się top na ramiączkach z Decathlonu? Są w rozmiarach do 46, składają się głównie z bawełny, nie mają żadnych zapięć, tylko wszytą gumę w obwodzie. I niewiele kosztują, można wypróbować.
      Z mojego punktu widzenia wadą takiego topu jest przytulenie piersi do siebie, wolę mieć rozdzielone. Ale nie wytrzymałabym leżeć cały dzień w staniku z fiszbinami, więc coś za coś.
      • kotwtrampkach Re: Może topik? 17.06.11, 08:55
        ja śpię w staniku z fiszbinami, moze mieć za duze miseczki (do 1 rozmiaru) nie może być za luźny w obwodzie bo mnie obciera i sie wpija przy każdym ruchu.
        Ale spanie a leżenie całodniowe to dwie różne rzeczy.. są przyjemne w dotyku sportowe staniki - np shok absorber, ale on ma zapięcie na pewno. (chociaż nigdy mi się nawet nie odcisnęło na skórze - może jednak zależy to trochę od jakości/rodzaju?)

No i piszę pod postem akj, bo też pomyślałam o bezszwowych topach - jeżeli piersi będą stulone, będą się grzały od siebie, ale nie będą się rozłaziły na boki - to już jest coś. Mnie się kojarzą z gatty i F&F takie topiki/koszulki z szeroką gumą pod biustem - niewygodnie będzie, jeżeli ten top będzie miał za małą pojemność na biust i guma zacznie się zawijać - wtedy może zacząć uciskać..
        Jeszcze myślę o koszulkach bravissimowych (nie wiem, jakie mają zapięcie, ale część stanikowa jest przyjazna dla skóry) - tylko jak w niej zmieścić brzuch i dzieciaczka... może wystarczyłoby rozciąć ją po środku robiąc taki peniuar? ;-)
        • aicha24 Re: Może topik? 17.06.11, 09:11
          Dziewczyny bardzo, bardzo, bardzo Wam dziękuję, pewnie zdecyduje sie na ten model zapinany z przodu i top z bawełny :)
          gdyby coś jeszcze przyszło Wam do głowy, będę wdzięczna :)
          • renulec Re: Może topik? 17.06.11, 09:23
            Mnie przyszedł do głowy jeszcze taki top z Cake:
            intimate.pl/2994,top-do-karmienia-cake-lingerie-toffee-apple.html
            W składzie ma wiskozę, więc jest i wygodny, i eko :) Top ma wbudowany pod spodem drugi, tylko na biust, ograniczony u dołu szerszą gumą. Ma odpinane ramiączka, więc będziesz mogła go używać jeszcze długo, perspektywicznie - do karmienia w nocy :) No i jest tak ładny, że z powodzeniem można go zakładać w dzień jako bluzkę w pierwszym okresie stabilizacji laktacji, dopóki piersi nie dojdą do siebie.
          • akj77 Re: Może topik? 17.06.11, 17:24
            > Dziewczyny bardzo, bardzo, bardzo Wam dziękuję, pewnie zdecyduje sie na ten mod
            > el zapinany z przodu i top z bawełny :)

Jeśli zamierzasz wysłać męża do Decathlonu, to te topy wiszą i leżą tam, gdzie damska odzież do fitnessu, są w kilku kolorach (czarny, szary, czerwony, niebieski), kosztują ok. 35-40 zł i mają w środku wszyty stanik składający się z gumy w obwodzie i dodatkowej warstwy materiału mieszczącej biust (mój biust 34GG spokojnie wchodził w rozmiar 44, do spania brałabym 46 ze względu na luźniejszy obwód).
            Daj znać, co Ci przypasuje :-)
      • pinupgirl_dg Re: Może topik? 17.06.11, 20:36
        > Z mojego punktu widzenia wadą takiego topu jest przytulenie piersi do siebie, w
        > olę mieć rozdzielone. Ale nie wytrzymałabym leżeć cały dzień w staniku z fiszbi
        > nami, więc coś za coś.

Z mojego też, mam tak np. w Shock Absorberze i topach bez "miseczek". W elastycznych topach, która mają takie wzmocnienie udające mostek stanika, jak widoczne na tym zdjęciu:
        cantaloop.pl/wygodny-biustonosz-ciazowy-podtrzymujacy-cantaloop już nie, ale nie wiem, czy przy dużym biuście też dałoby radę.

Decathlon ma też coś takiego:
        www.decathlon.com.pl/PL/stanik-actizen-bio-164159305/ (bawełna)
        www.decathlon.com.pl/PL/stanik-actizen-modal-133832493/ (modal)

na zdjęciu widzę tam jakieś wzmocnienia pod i między piersiami, ale miałam tego topu więc się nie wypowiem.
    • bathilda Re: jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła ma 17.06.11, 19:39
      Jak do leżenia to ja bym kupiła to:

boboland.pl/pl,product,5029879,medela,biustonosz,bezszwowy,do,karmienia,eva,czarny,rozmiar,xl.html

Ja to nosiłam po porodzie (nie bić, nie bić) przez 3 miesiące dzień i noc. Bo każdy inny stanik (czytaj każdy prawdziwy stanik) robił mi po pierwszym karmieniu zastój jak ta lala. I tak jak pisze Maheda - na pewno efekty uboczne było widać, ale teraz po prostu nadrabiam. Kilka miesięcy psucia da sie cofnąć dobrym stanikiem bez większego wysiłku.
    • felisdomestica Re: jaki mam kupić biustonosz- leżąca przyszła ma 17.06.11, 21:13
      A może coś takiego?

www.herroom.com/leading-lady-110-sleep--leisure-bra.shtml

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka