Dodaj do ulubionych

nowy sklep w Warszawie?

30.07.11, 22:17
Witam,
Mam w planach założenie nowego sklepu z bielizną. Chciałabym, żeby trafiał w Wasze potrzeby.
Już od jakiegoś czasu zaglądam na lobby, dzięki niemu kupiłam swój pierwszy porządny stanik :)
Teraz chciałabym stworzyć jeszcze jedno fajne miejsce, gdzie w dobrej atmosferze można kupić ładną i wygodną bieliznę. Na pewno powstanie sklep internetowy, lokalizacja stacjonarnego jeszcze nie została ostatecznie ustalona, może uda się zapełnić jakieś białe plamy na stanikowej mapie?

Dlatego jeśli znajdziecie chwilę czasu na wypełnienie krótkiej (10 pytań) anonimowej ankiety to będzie mi bardzo miło :)

Link do ankiety poniżej:
www.surveymonkey.com/s/B6VML5Q
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: nowy sklep w Warszawie? 30.07.11, 22:36
      Wypełniłam i mam kilka zastrzeżeń

- Chantelle jako polska marka
      - Fauve Elomi i Freya Fantasie jako dwie a nie cztery marki
      • olduvaii Re: nowy sklep w Warszawie? 30.07.11, 23:04
        Dziękuje :) poprawione.
      • pati.39 Re: nowy sklep w Warszawie? 30.07.11, 23:11
        Moje rady odnośnie nowego sklepu:

1. nie sugeruj się w żaden sposób tym, co podadzą Tobie w ankiecie. To nie ma żadnego znaczenia, ponieważ osoby, które wypełniły ją najprawdopodobniej wcale nie będą kupować w Twoim sklepie. Co innego internet, co innego sklep stacjonarny

2. nie sugeruj się tym, jaka lokalizacja będzie podawana przez osoby wypełniające ankietę. Dlaczego? Jak wyżej plus fakt, że najważniejsze jest, żeby był OGROMNY ruch w okolicy: przy skrzyżówaniu, w ciągu innych sklepów, przy przedszkolach, itp. itd

3. to klientki, które będą kupować w Twoim sklepie zadecydują o Twoim asortymencie a nie te, które wypełniły ankietę. "Ulica" zmusi Cie do kupowania takich rozmiarów, kolorów i modeli, jakie będą potrzebne. Jeśli chcesz zarabiać, zamów najpierw podstawowy zestaw: Eveden (tutaj zastanów się, jakie marki droższe czy tańsze, sprawdź lokalizację sklepu), Panache, może Corin czy Dalię i testuj. To samo dotyczy internetu, ale uważaj, takich sklepów jest już baaaardzo dużo.

Tak czy inaczej, podstawa to wybór dobrej lokalizacji w przypadku sklepu stacjonarnego a w przypadku internetowego - pozycjonowanie, pozycjonowanie i pozycjonowanie!

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Pati.39
        • mauzonka pati.39 +1 31.07.11, 22:12
          Pati - święte słowa!
        • olduvaii Re: nowy sklep w Warszawie? 01.08.11, 19:49
          pati.39, dziękuję za Twoje uwagi. Masz rację, że jest już sporo takich sklepów (szczególnie internetowych), ale mam wrażenie, że nie jest to jeszcze rynek nasycony. Jest ich na tyle mało, że są dzielnice gdzie stacjonarnych jest 1, 2 w stosunku do kilkunastu "nieuświadomionych", w których rozmiarówka kończy się na D. Ważne jest też, żeby sklep był dostępny dla klientów - bez dwóch zdań. Ale sądzę, że warto zapytać co dziewczynom pasuje. Mam swoje ulubione marki, które uważam za wygodne i dobrze wykonane, ale nie znam wszystkich. Nie chciałabym się sugerować własnymi wyborami. A jeśli jakąś markę typuje 70%, to z dużym prawdopodobieństwem spełni ona oczekiwania zarówno dziewczyn z lobby, jak i "ulicy" :)
          Ważne jest dla mnie Wasze zdanie i sugestie.

Naprawdę chciałabym, żeby to było fajne miejsce z profesjonalnym brafittingiem, dobrą atmosferą i dobrymi markami (zarówno internetowo, jak i stacjonarnie). Mam nadzieje, że mi się uda :)

• pati.39 Re: nowy sklep w Warszawie? 03.08.11, 14:41
            Witaj :-)
            Fakt, rynek warszawski na pewno nie jest jeszcze nasycony i zdecydowanie jest miejsce dla nowych sklepów. Moje uwagi dotyczą przede wszystkim tego, żebyś nie sugerowała się zbyt mocno tym, co uzyskasz z ankiety. Naprawdę, najważniejsza jest lokalizacja sklepu a w nim te marki, które są podstawowe (jak wymieniłam we wcześniejszym wpisie). Jeśli napisze Tobie 70% osób, że chce marki Chantelle a Twoją lokalizacją będzie np. Tarchomin ( z całym szacunkiem dla ludzi tam mieszkających), czyli miejsce, gdzie mieszkają osoby z mniej zasobnym portfelem niż np. w Centrum, to czy jesteś pewna, że będziesz chciała zainwestować w tę markę? Pewnie nie. Oczywiście, to skrajny przypadek, ale nadal uważam, że ankieta nie do końca pokaże prawdę.

Fajnie byłoby, gdybyś podzieliła się wynikami z ankiety, ale zrozumiem, jeśli nie będziesz chciała... :-)

Jeszcze raz życzę powodzenia i pozdrawiam

Pati
    • kasica_k Wypełniłam 02.08.11, 16:06
      Rozdziel jeszcze Gossard i Ultimo, bo teraz są "sklejone", a w słowie Fauve jest literówka (już nie pamiętam jaka :)

Witamy na pokładzie i powodzenia :)
    • roza_am Re: nowy sklep w Warszawie? 02.08.11, 16:37
      Poza wymienionymi już błędami:
      - 2 razy występuje ta sama Praga (jeśli dobrze pamiętam jest 2 x Północ, brak Południa),
      - w pytaniu o rozmiar nie ma podziału na polską i brytyjską rozmiarówkę,
      - na liście marek znajdują też takie, których nie ma już w produkcji (np. Keia), mam nadzieję, że zdajesz sobie z tego sprawę?
      • roza_am Re: nowy sklep w Warszawie? 02.08.11, 16:41
        Zapomniałam dodać: mnie przede wszystkim brakuje w Wa-wie takiego sklepu jak łódzka Szyfoniera, z solidną ofertą polskich marek, w pełnym wyborze rozmiarów i fasonów.
        • pati.39 Re: nowy sklep w Warszawie? 04.09.11, 23:10
          Trzeba mieć baaaaaaaaardzo dużo pieniędzy, żeby móc zaoferować dużo marek w pełnych rozmiarówkach. Na to może sobie w Warszawie pozwolić chyba Li Parie i Lanoro. Brawo dla Szyfoniery w Łodzi. Poza tym, czy to polska czy zagraniczna marka, nie ma znaczenia. I jedne i drugie są drogie :-)
          • roza_am Re: nowy sklep w Warszawie? 05.09.11, 00:00
            Pati, ja piszę jakiego sklepu brakuje mi jako klientce, skąd założyciel sklepu weźmie kasę na towar, to już zmartwienie owego właściciela. Zakładam, że ktoś, kto się chce zajmować biznesem zdaje sobie sprawę, że to wymaga inwestycji.
            W moim interesie jest natomiast możliwość pomierzenia (i dokonania wyboru) polskich staników w moim rozmiarze. Najchętniej w jednym sklepie. Teraz jest tak, że kilka warszawskich sklepów oferuje mi duży wybór staników brytyjskich. Polskich staników na ten sam biust ze świecą szukać. Wybór mizerny, rozmiarów brak. Mówię więc, co powinien oferować (nowy) sklep, by przyciągnąć moją uwagę. A nuż widelec będzie więcej osób z takimi potrzebami i jakiś sklep (jak nie ten, to jakiś zamożniejszy :)) na nie odpowie?
    • jorenasul Re: nowy sklep w Warszawie? 13.09.11, 00:48
      wypełniłam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka