Dodaj do ulubionych

Pytania i prośba - stanik do karmienia

22.08.11, 22:22
Po pierwsze chciałabym się przywitać :)
Przychodzę do Was z pewną sprawą, chodzi o to, że planuję w najbliższym czasie spakować torbę do szpitala (jestem w ciąży), w sumie czas mnie nagli i muszę zaopatrzyć się w staniki do karmienia. Natomiast nie mam pojęcia, w jaki sposób dobrać rozmiar, czy da to się jakoś choć mniej więcej przewidzieć? Są jakieś ogólne zasady? Coś mi się o uszy obiło, że po porodzie obwód mocno spada i trzeba wziąć mniejszy niż się miało w ciąży... Czekam na pierwsze dziecko i jestem zielona w temacie :/
Z fiszbinami, czy bez, usztywniany czy miękki? Jak dobrać rozmiar?
Nie bardzo też wiem, jaki rozmiar mam obecnie, bo leżę i nie mogę wybrać się do sklepu po pomoc w doborze :(
Będę wdzięczna za wszelkie rady, mam nadzieję, że dobrze trafiłam z moim problemem :)
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 22.08.11, 22:46
      Witaj :-)
      Wpisz się najlepiej do aktualnego wątku rozmiarowego wg wytycznych podanych w pierwszym poście.
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,127696725,127696725,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_49.html
      Dodaj też tydzień ciąży, w którym obecnie jesteś - karmnik najlepiej dobierać krótko przed porodem.
      Do szpitala i na pierwsze tygodnie najlepszy jest stanik bez fiszbin, bo rozmiar może Ci się zmieniać gwałtownie i kilkakrotnie w ciągu dnia. Stanik z fiszbinami można dobrać wtedy, kiedy laktacja już się ustabilizuje. Dokładne rady dostaniesz gdy już ustalimy rozmiar :-)
      • zabkaa24 Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 23.08.11, 00:03
        Wielkie dzięki :)
        Jutro napiszę w tamtym wątku. Poczekałabym jeszcze z zakupami, ale biorę pod uwagę, że w każdej chwili mogę trafić do szpitala. I mąż raczej tego tematu potem nie ogarnie ;) Obecnie jestem w 27 tc.
        Jeszcze raz dzięki :)
    • paula.anna Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 23.08.11, 11:41
      ja mogę Ci napisać jak było u mnie :)
      otóż staniki bez fiszbin to dla mnie koszmar- moje piersi są w nich bezkształtne, nie znoszę takich.
      więc zarówno zaraz przed porodem, jak i po nosiłam "z drutami", nawet lekko za małe przez chwilę
      przy I dziecku byłam jeszcze nieuświadomiona, więc nosiłam jakieś 80D pewnie
      przy drugim miałam łatwiej, bo przed ciążą schudłam z 32FF, do 30G. i w ciąży te staniki sprzed schudnięcia były akurat
      a po porodzie jakiś czas poczekałam z zakupem. i po kilku próbach kupiłam odpowiedni rozmiar...
      łatwo nie było, szczególnie że melisa ma jakąś swoją rozmiarówkę, ale za to ceny rozsądne i fiszbiny ;)
    • szarsz Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 24.08.11, 00:19
      Jak będziesz się wpisywać w wątek rozmiarowy, podaj obwód pod biustem sprzed ciąży, jeśli go znasz. Często obwód pod biustem rośnie i to sporo, nawet i o 15 centymetrów, ale zdarza się i tak, że przez całą ciążę pozostaje niezmieniony, więc w ciemno nikt Ci nie doradzi.
    • kikimora78 Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 25.08.11, 13:38
      mam pytanie w temacie:
      jeżeli przymierzam dwa staniki-karmniki (bez fiszbin, nie usztywniane) o takim samym obwodzie (75) ale dwóch różnych miseczkach (E i F) i mniejsza jest akurat a druga trochę za duża, to czy lepiej kupić ten większy żeby było miejsce na wkładki, szmatki i inne takie, czy lepiej ten kupić akurat pasujący?
      • azymut17 Kikimora78 25.08.11, 14:00
        Zawsze lepiej mieć stanik pasujący akurat. Jednakże należy tutaj wziąć pod uwagę kilka kwestii:
        1. Czy masz już unormowaną laktację?
        2. Mierzyłaś te staniki po karmieniu czy przed?
        3. A może dopiero jesteś w ciąży?
        4. Zapas na wkładki - niektóre są tak cienkie, że ich użycie nie powoduje żadnej różnicy w porównaniu do stanu bez nich. Dlatego najlepiej mierzyć już z wkładkami, których zamierzasz używać.
        5. Jakie szmatki? Chodzi o pieluchy tetrowe? Teraz się ich już nie używa do staników, bo wkładki są bardziej praktyczne.
        • kikimora78 Re: Kikimora78 25.08.11, 18:09
          jestem w ciąży, także ten stanik, który chcę kupić jest rochę na teraz - te co mam już są niewygodne, no i żebym mogła go używać kilka tygodni po porodzie, zanim się unormuje i zanim będę mogła iść na zakupy
          • azymut17 Re: Kikimora78 25.08.11, 18:22
            W takim razie zmierz jeszcze raz te staniki, jak już będziesz kilka tygodni (2-4) przed porodem. Jeśli nadal będą leżeć tak samo, to radziłabym ten większy, by zmieścił się nawał (bezfiszbinowce na szczęście łatwiej naciągnąć ramiączkami).
            Stanik na teraz to stanik na teraz, musi być dobry, nie za duży, czyli wybieraj większy wtedy, jak jesteś pomiędzy rozmiarami (czyli ten mniejszy jest za mały).
            • kikimora78 Re: Kikimora78 26.08.11, 12:26
              ok - dziéki
    • mauzonka Właśnie szukamy testerek staników do karmienia 26.08.11, 16:11
      A propos - może Cię zainteresować, że na Balkonetce właśnie szukamy testerek staników do karmienia marki Cake. Szczegóły, jak zdobyć biustonosz tej marki znajdziesz tu:
      balkonetka.pl/2011/8/22/mamo-zostan-koneserka-sernikow-i-lukrecji
      I myślę, że jeszcze ten tekst może Cię zainteresować jako przyszłą mamę:
      balkonetka.pl/2011/7/18/jaki-biustonosz-w-czasie-ciazy-i-karmienia
      • roza_am Re: Właśnie szukamy testerek staników do karmieni 26.08.11, 16:45
        Ale, Mauzo, proponujesz testowanie nowej marki nowicjuszce? Dziewczynie, która nie ma porównania z innymi stanikami i nawet jeszcze nie zna swojego rozmiaru? Nie lepiej, żeby te staniki testowały dziewczyny bardziej doświadczone, znające się na rzeczy i mające porównanie do innych marek/modeli? Ich opinie byłyby chyba bardziej miarodajne i przekonujące. Bo chodzi chyba o rzetelne testy, a nie tylko o reklamę nowej marki, prawda?
        • mauzonka Re: Właśnie szukamy testerek staników do karmieni 26.08.11, 17:13
          @roza_am
          Zakładam, że ten wątek mogą otworzyć też właśnie te "dziewczyny bardziej doświadczone, znające się na rzeczy i mające porównanie do innych marek/modeli", jak je określiłaś, i właśnie do nich chciałabym dotrzec z informacją o testach. Sęk w tym, że takich zgłoszeń póki co wcale nie ma tak wiele, jak mogłoby się wydawać.

Poza tym, imho na dobre doświadczenia ze stanikami w rozmiarówce od D do J nigdy nie jest za wcześnie:) Gdybym właśnie potrzebowała stanika do karmienia, a miała wiedzę na temat staników taką, jak w 2006 roku, bardzo ucieszyłabym się mogąc otrzymać do testów coś, co mogłoby kompletnie zmienić moje rozumienie pojęcia "wygodnej bielizny".
          • roza_am Re: Właśnie szukamy testerek staników do karmieni 26.08.11, 17:44
            > Zakładam, że ten wątek mogą otworzyć też właśnie te "dziewczyny bardziej doświa
            > dczone, znające się na rzeczy i mające porównanie do innych marek/modeli", jak
            > je określiłaś, i właśnie do nich chciałabym dotrzec z informacją o testach. Sęk
            > w tym, że takich zgłoszeń póki co wcale nie ma tak wiele, jak mogłoby się wyd
            > awać.

To może załóż osobny wątek, coby było lepiej widać. No i może warto przedłużyć termin zgłoszeń na początek września, kiedy ludzie wrócą fizycznie i mentalnie z wakacji?

> Poza tym, imho na dobre doświadczenia ze stanikami w rozmiarówce od D do J nigd
            > y nie jest za wcześnie:) Gdybym właśnie potrzebowała stanika do karmienia, a mi
            > ała wiedzę na temat staników taką, jak w 2006 roku, bardzo ucieszyłabym się mog
            > ąc otrzymać do testów coś, co mogłoby kompletnie zmienić moje rozumienie pojęci
            > a "wygodnej bielizny".

No, ale mamy rok 2011 i bardziej interesuje mnie efekt społeczny (znaczy się korzyść dla ogółu konsumentek niż dla jednostki). Bo to w przyszłości przełoży się na korzyści dla większej liczby jednostek (rzetelniejsza wiedza teraz, lepsza oferta rynkowa i wiedza o niej później).
      • konwalia-82 Re: Właśnie szukamy testerek staników do karmieni 28.08.11, 08:28
        szkoda, ze zasady sa jakie sa :(
        jestem uiswiadomiona, ale nic na balkonetce nie opisywałam, konta nie mam, a 70J jak na lekarstwo w karmnikach
    • szamponetka1 Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 26.08.11, 21:56
      Zabkaa po 2 ssakach moge powiedzieć tyle: tak naprawdę to nie wiadomo NIC.
      Przy pierwszym, kiedy byłam mieuświadomiona - koszmar - nic dobrego w standardowej rozmiarówce nie było - chodziłam w mocno za małych i źle to wspominam. W ciąży biust mi dużo urósł - początki karmienia i nawał - oooo było tego dużo po miesiacu w miarę sie unormowało - w 4 miesiacu, kiedy wsciekła na brak staników do noszenia udałam sie na poszukiwania 'słynna' pani Hani oznajmiła mi nieznoszącym i nieuprzejmym głosem - 75 G (firmy T ;->). Uświadomiłam sie dopiero pod koniec karmieni - i jakoś podreperowałam kondycję.
      Ostatnio przy kolejnej ciaży - pod biustem - niewiele mi przybyło - w biuście- z połowę rozmiaru wobec tego sprzed ciaży- pierwszy tydzień biust duuży - ale potem zaraz oklapł i zmalał, tak, że staniki z okresu ciąży były za duże.
      Najlepiej jak dziewczyny radzą - ze 2,3 minikmum kupione pod koniec ciąży z lekkim zapasem, a potem, jak laktacja się unormuje i ssak będzi epotrzebował mniej mleka kolejna wyprawa. Generalnioe - nie jest lekko w tym okresie jak ma sie średni i duży biust ;-). Na szczęście to nie trwa wiecznie i po jakims czasie biust będzie juz tylko Twój :-)
      • mamapanajana Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 28.08.11, 12:28
        Ja przy moim 38J miałam duży problem ze znalezieniem stanika do karmienia. Tylko freya i panache przyszły mi z pomocą, inne marki niestety nie miały rozmiaru. No i mało znane bravado. Nie chce robić darmowej reklamy tej ostatniej marce, ale na prawdę polecam Ci na początek kupić biustonosz od nich. Nie mają fiszbinów, są miękkie ale dobrze podtrzymują pełen biust, nie uwierają. Wyglądem przypominają staniki sportowe, ale w pierwszych tygodniach zupełnie mi to nie przeszkadzało-zamówiłam panterkę i było ok. Potem nosiłam Sophie Panache. Miałam czarny i różowy. Sprawdziły się rewelacyjnie. Nie polecam biustonoszy z fiszbinami do karmienia- po wykładzie w poradni laktacyjnej zawiesiłam na kołku wszystkie fiszbinowce. Tak jak tłumaczyła mi ekspertka od karmienia nie znane są drogi gruczołów mlecznych i można sobie zafundować zastój fiszbinami. Szczególnie na początku karmienia.
        • roza_am Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 28.08.11, 14:16
          > Ja przy moim 38J miałam duży problem ze znalezieniem stanika do karmienia. Tylk
          > o freya i panache przyszły mi z pomocą, inne marki niestety nie miały rozmiaru.
          > No i mało znane bravado.

Ciekawe jakim cudem zmieściłaś swoje 38J w stanikach, które mają 3 rozmiary na krzyż?
          • mamapanajana Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 28.08.11, 21:57
            nosiłam Double Plus Style w rozmiarze xl i sprawdził się rewelacyjnie. Na pewno moje piersi nie wyglądały w nim jak w Pollyannie albo w Harmony ale były podtrzymane, czułam się komfortowo, łatwo było karmić Janka.
        • ankh_morkpork No to ja jestem wyjątkiem od rad tej ekspertki, bo 28.08.11, 14:40
          w trakcie ciąży i karmienia piersią nosiłam wyłącznie staniki z fiszbinami. Przez pierwszy rok po porodzie (karmiłam w sumie 1,5 roku) nosiłam je 24 godziny na dobę. Tak, karmiąc piersią spałam w stanikach z fiszbinami (Panache Harmony full cup i Tango II balkonetka przerobione własnoręcznie na karmniki - recenzowałam je tutaj w wątkach o karmnikach). Nigdy nie miałam zastoju czy zapalenia piersi.

> Nie polecam biustonoszy z fiszbinami
          > do karmienia- po wykładzie w poradni laktacyjnej zawiesiłam na kołku wszystkie
          > fiszbinowce. Tak jak tłumaczyła mi ekspertka od karmienia nie znane są drogi g
          > ruczołów mlecznych i można sobie zafundować zastój fiszbinami. Szczególnie na p
          > oczątku karmienia.

Ja z doświadczenia wielu miesięcy na własnej skórze (a raczej biuście) bardzo polecam karmniki na fiszbinach. Pod jednym warunkiem - że rozmiar jest naprawdę prawidłowo dobrany. Miałam jeden karmnik bezfiszbinowy i niczym mnie nie zachwycił. Więc nie siejmy tutaj bezpodstawnej paniki :-)
          • mamapanajana Re: No to ja jestem wyjątkiem od rad tej ekspertk 28.08.11, 22:02
            Nie wiem czy to jest kwestia paniki czy jej braku.. Po prostu napisałam swoją opinię. Nie upieram się że moja racja jest najmojsza- cytując klasyka. Na pewno poradnie laktacyjne są różne i różne osoby tam pracują. ja jej zaufałam i nie dla mnie było dobrym rozwiązaniem. zresztą w fiszbinowcach nie wytrzymywałam. Jak skończyłam karmić i założyłam nowe harmony to przez tydzień nie mogłam sie przyzwyczać. ale jakoś poszło:)
            • anna-pia Re: No to ja jestem wyjątkiem od rad tej ekspertk 28.08.11, 22:41
              W trzeciej ciąży nosiłam wyłącznie fiszbinowce, jako porządnie uświadomiona lobbystka, i tak samo w czasie karmienia. Niefiszbinowe rozciągały się, nie trzymały, masakra. A fiszbinowe produkowałam sobie sama :) bo wówczas jedynym fiszbinowcem do karmienia był śliczny Jasmin Avocado, nie wiadomo czemu wycofany z produkcji - był rozciągliwy i małomiseczkowy, ale miał miseczki z bawełny i bardzo wygodne zapięcie. Żadnego zastoju nigdy nie odnotowałam.
            • kasica_k Re: No to ja jestem wyjątkiem od rad tej ekspertk 28.08.11, 22:42
              Bo fiszbiny jako takie nie są szczytem wygody, tak szczerze mówiąc. Piszę to jako osoba, która nigdy nie była w ciąży i nosi wyłącznie fiszbinowce (raczej nieźle dobrane, no chyba że akurat zgrzeszę z jakimś bardzo pięknym, ale trochę za małym ;), i która wydała z siebie okrzyk radości, przymierzając bezfiszbinowego Hot Milka :) Ale trzeba chyba podkreślić, że warto brać pod uwagę wszystkie "za" i "przeciw" w swojej sytuacji - mleczne biusty bywają bardzo ciężkie (a potrzebują podtrzymania jak powietrza!) i bezfiszbinowce po prostu czasem nie dają rady, nie rozdzielają też dobrze biustu, co bywa problemem, nie mówiąc już o tym, że niektóre z nas na tyle nie lubią swojego wyglądu w bezfiszbinowcach, że noszenie ich wydaje im się czymś w rodzaju kary. Sporo osób chwali sobie karmienie w fiszbinowcach przerobionych na "karmniki". A doradczynie laktacyjne pewnie bywają różne, część z nich ma zapewne ugruntowane przeświadczenie, że fiszbiny to samo zło, bo uciskają piersi (w dobrze dobranym staniku nie mają prawa, ale biorąc pod uwagę, jaki procent kobiet dobrze dobiera staniki...). Innymi słowy, warto brać pod uwagę ich rady, ale ze świadomością, że one też mogą pewnych rzeczy o piersiach i stanikach nie wiedzieć - a które wiemy my.
            • azymut17 Re: No to ja jestem wyjątkiem od rad tej ekspertk 28.08.11, 23:46
              mamapanajana napisała:
              > Na pewno
              > poradnie laktacyjne są różne i różne osoby tam pracują.

To nawet nie tyle sprawa różnych poradni. Po prostu większość kobiet nosi źle dobrane staniki, więc gdyby założyły fiszbinowy karmnik, mogłoby to się rzeczywiście skończyć zastojem, ropniem i całą paskudną resztą. Dlatego lepiej odradzać, ze względu na prawdopodobieństwo noszenia dobrego rozmiaru. Do tego są kobiety, które mają kanaliki mleczne pod pachą i dla nich to też nie jest dobre rozwiązanie. Niestety niewiele kobiet na tyle zna swoje ciało, by móc je (i w konsekwencji staniki) ocenić pod tymi względami. Lepsze jest więc tzw. "kłamstwo dla dzieci" - by T. Pratchett, I. Stewart, J. Cohen: "początkowe wyjaśnienia muszą być proste" ("Nauka Świata Dysku I").
          • paula.anna Re: No to ja jestem wyjątkiem od rad tej ekspertk 31.08.11, 18:03
            ankh_morkpork napisała:

> w trakcie ciąży i karmienia piersią nosiłam wyłącznie staniki z fiszbinami. Prz
            > ez pierwszy rok po porodzie (karmiłam w sumie 1,5 roku) nosiłam je 24 godziny n
            > a dobę. Tak, karmiąc piersią spałam w stanikach z fiszbinami
            > Nigdy nie miałam zastoju czy zapalenia piersi.

to jest nas dwie :)
            jak pisałam, bez drutów- nie znoszę i nie noszę!
            też spałam w fiszbinowcu, nie było najmniejszego problemu
            wygląda na to, że dziwna jestem?

mnie panie w szpitalu (po porodzie, do szkoły rodzenia nie chodziłam) też ochrzaniły za fiszbiny. że to zabójstwo dla karmiących piersi. zaleciły kupić "kilka rozmiarów za duży" ale bez fiszbin (taki to niby samo dobro ;))
            jaaaasne
            one wiedzą lepiej, co dla moich piersi dobre ;)
            aż mnie korciło, żeby je uświadomić...
            jeśli mi się trzecie dziecko trafi (odpukać) to już się chyba nie powstrzymam

• zabkaa24 Re: Pytania i prośba - stanik do karmienia 31.08.11, 15:04
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wezmę wszystko pod uwagę.
      Widzę, że temat na prawdę nie jest prosty, i muszę jeszcze sporo poczytać, zanim czegoś się dowiem, a i tak pewnie jeszcze kupię z 10 staników zanim trafię na odpowiedni ;)
      Nie było mnie tu trochę, ale jutro się zmierzę porządnie i napiszę ten post, który miałam pisać wcześniej, z prośbą o dobranie rozmiaru. Będzie to jakiś punkt wyjścia i chyba już tylko metodą prób i błędów będę szukała najlepszego dla mnie.

Dzięki raz jeszcze i będę śledzić ten watek i forum nadal :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka