Dodaj do ulubionych

Biustonosze lat 1900-2000

08.11.11, 14:26
Witajcie kochane forumki :)

Po raz kolejny potrzebuje Waszej pomocy. Jak niektore z Was wiedza, studiuje Fashion Managment i ten cudowny przedmiot studiow sprawil ze mam do napisania cudowna prace semestralna o ewolucji biustonosza w XX wieku oraz o wplywowych projektantach.

Duzo ciekawych informacji wyciagnelam ze starego watku: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,103190972,,Biustonosze_lat_1850_1900.html?v=2 (niestety wtedy do niczego sie to nie przydalo. Projekt upadl i nigdy tej wiedzy nei wykorzystalam), ale przydaloby mi sie pare dobrych tytulow, po ktore moglabym siegnac i sie do nich odwolac, dowolnie w jezyku polskim (moja cudowna wykladowczyni nie ma nic przeciwko temu) lub angielskim.

Ciekawe tez byloby gdybym znalazla porownanie jak to bylo na swiecie, a jak w Polsce.

Dziekuej Wam po raz kolejny, bo wiem ze jak zwykle mnie nie zawiedziecie :)
Obserwuj wątek
    • niebieska.kokardka Re: Biustonosze lat 1900-2000 09.11.11, 00:01
      Trochę artykułów jest w necie, oto kilka najbardziej sensownych, myślę, że da się znaleźć dużo więcej. Chyba, że nie o to chodzi?

Myślę, że u babci na strychu znajdzie się kilka starych staników, zarówno z PRL-u jak i USA, gdyby trzeba było eksponaty;D

menstream.pl/wiadomosci-kobiety/od-brigitte-bardot-do-scarlett-johansson-historia-biustow-w-hollywood,1,824494.html
      www.papilot.pl/moda/2880/Burzliwa-historia-stanika.html
      moda.interia.pl/gadki-szmatki/news/krotka-historia-biustonosza,1060846,4967
      • krasnola Re: Biustonosze lat 1900-2000 09.11.11, 00:17
        Dwa ostatnie juz zdarzylam znalezc, pierwszy za to wyglada fascynujaco, dziekuje!

Podejrzewam, ze moja babcia do lat 80 stanika nawet nie nosila, a pewnie i chetnie robilaby to do dzis, wiec nic nie znajde. Chyba ze wasze cos maja?:>
        • niebieska.kokardka Re: Biustonosze lat 1900-2000 09.11.11, 19:38
          Stare staniki? Mogę przegrzebać babcine kufry;)
    • niebieska.kokardka Re: Biustonosze lat 1900-2000 09.11.11, 19:52
      Coś na słownik;)

www.fashion-era.com/bras_and_girdles.htm
      www.thehistoryof.net/the-history-of-the-bra.html
      www.thebreastsite.com/bras/history-of-bras.aspx
      www.mrbra.com/historyofbras.ivnu
      www.alternet.org/story/59877/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka