Dodaj do ulubionych

EFFUNIAK - 15

• kryklu HP Kobalt 80FF 10.09.12, 12:37
      Mój stanik idealny, no prawie idealny.
      Szalenie podoba mi się materiał (żakard?), bardziej niż klasyczne koronki. Kolor niebiesko-stalowy, bardzo mi odpowiada. Bardzo staranne wykonanie, idealnie dobrany odcień wszystkich elementów. A już zupełnie rozbroiła mnie maleńka perełka przy kokardce na mostku. Śliczny, elegancki biustonosz.
      Miski i obwód standardowe. Bardzo wygodny.
      Ale... Gdybyż ramiączka zawierały szerszą i mniej rozciągliwą gumkę (taką jak w Malachitach i Pawich Okach), byłby to absolutny ideał. Tutaj ramiączka nadmiernie się rozciągają i zwijają w rulonik. Na szczęście, dzięki doskonale podtrzymującej biust konstrukcji HP, ramiączka nie są dramatycznie niewygodne, pomimo osiągnięcia na szczytach ramion realnej szerokości ok. 5mm.
      Z niecierpliwością czekam na majtki do kompletu.
    • kryklu Wkładki do korekty asymetrii 10.09.12, 13:16
      Mam wyraźną asymetrię. Doskonale widoczną bez stanika oraz w staniku i w obcisłych ciuchach - lewa pierś jest wyraźnie większa od prawej. Zawsze radziłam sobie z tym, lekko skracając ramiączko przy mniejszej piersi.
      Z entuzjazmem odniosłam się do wprowadzenia modeli z wkładkami. A jednak z nich nie korzystam. Wkładka pod mniejszą piersią nie likwidowała optycznie asymetrii, ale odwracała ją w drugą stronę - mniejsza pierś+wkładka stawała się większa, niż większa pierś bez wkładki. Widocznie moja asymetria jest nieduża i dobrze :)
      Dla efektu wow również wkładek nie zakładam, tak wielkie usztywnienie misek jest dla mnie nieakceptowalne.
      Z każdego nowego stanika wyjmowałam wkładki i po kłopocie. Kieszonki mi nie przeszkadzały. Cieszyłam się, że wkładki rozwiązują problem dziewczyn z większą asymetrią.
      Jednak ostatnio zauważyłam, że staniki z kieszonkami gorzej się układają. Tzn. ten poziomo-skośny szew, do którego wszyta jest górna część kieszonek, wbija się w piersi, a nad nim i zwłaszcza pod nim tworzą się wypukłe wałeczki. Wygląda to fatalnie.
      Po analizie, zauważyłam, że powierzchnia kieszonek jest mniejsza niż powierzchnia misek na tym samym obszarze. W wyniku tego kieszonki ciągną ten skośny szew w dół, zniekształcając miseczki. Wycięcie kieszonek całkowicie rozwiązuje problem.
      Zaczęło się wielkie wycinanie. Moja empatia wobec kobiet z asymetrią znacznie zmalała. Zastanawiam się nad statystyką. Ile klientek firmy rzeczywiście korzysta z tych wkładek, dla ilu są niepotrzebnym gadżetem, a dla ilu wadliwym elementem, za który trzeba dodatkowo płacić?
    • aleksandra_b balkonetki? 10.09.12, 22:02
      Czy będą w tym sezonie balkonetki?
      • klepsy1 Re: balkonetki? 17.09.12, 21:52
        podbijam pytanie :)
        czekam na balkonetki od roku i wciąż nie tracę nadziei że się pokażą (niestety wszystkie inne kroje nie dla mnie)
    • genepi Biustonosze J+ 03.10.12, 15:05
      W wakacje na facebooku pojawiła się wzmianka że firma pracuje nad ulepszeniem konstrukcji modeli dla większych i największych biustów.

Czy wiadomo już kiedy będą dostępne?
      • genepi Re: Biustonosze J+ 19.10.12, 09:54
        Ponawiam pytanie.
        Na fb pojawiają się zapowiedzi nowości CHP, ale w sklepie w rozmiarze np. 75JJ tylko fason plunge, który nie pasuje w ogóle do mojego biustu.
        W wakacje były obietnice nowych modeli dla dużych rozmiarow, więc KIEDY?
        • rudaa26 Re: Biustonosze J+ 22.10.12, 11:01
          genepi ja też czekam na biustonosze większe niż w regularnej ofercie. Pozostaje zaryzykować i zamówić na życzenie. Gorzej jeśli okaże się że biustonosz nie pasuje.Przy moim 70 J nie będzie zbyt wiele chętnych na odkupienie niepasującego biustonosza. Moim zdaniem to lekka dyskryminacja:/
          • genepi Re: Biustonosze J+ 23.10.12, 22:45
            Ale takie zamówienie bez możliwości zwrotu jest dla mnie powrotem do czasów rudej pani Hanki z Grochowa, tyle że u niej były przymiarki na żywo i na własnym biuście a nie na odległość przez internet.
            Ja się na to nie zdecyduję.
            Martwi mnie to w kontekście wakacyjnych zapowiedzi że modele dla większych biustów będą poprawiane i wprowadzane do sprzedaży.
            Z tego co wiem model BP w ogóle się nie pojawił. Chyba że coś przegapiłam.
            • miss-alchemist Re: Biustonosze J+ 24.10.12, 07:02
              > Z tego co wiem model BP w ogóle się nie pojawił. Chyba że coś przegapiłam.

Z tego, co zrozumiałam, ma być nowy model S, będący poniekąd odpowiednikiem planów BP. Widziałam sample (Ewo, nie zabijaj :() i chyba tym razem już nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wszedł na stałe do produkcji (chociaż chyba jest jeszcze w fazie testów).
              • roza_am Re: Biustonosze J+ 24.10.12, 13:09
                > Z tego, co zrozumiałam, ma być nowy model S, będący poniekąd odpowiednikiem pla
                > nów BP.

S czyli balko-miękko? Czy semi-miękko?
                • miss-alchemist Re: Biustonosze J+ 24.10.12, 13:47
                  > S czyli balko-miękko? Czy semi-miękko?

Nie, usztywniany. Będzie miał jednak nieco wyższy mostek, niż plunge, za to odrobinę niższą miskę przy ramiączku (żeby ta miska nie odstawała w tej okolicy, co się często w przypadku plunge zdarza). Widziałam u Ewy, fajnie się układał ;) Z tego, co powiedziała, wywnioskowałam, że nie będzie BP w takiej formie, w jakiej były próbki, tylko właśnie S - udoskonalona wersja.
                  • yaga7 Re: Biustonosze J+ 24.10.12, 14:04
                    A ja się zastanawiam, dlaczego ostatnimi czasy są tylko usztywniane. Brakuje mi miękkich halfów i bardzo bym była ciekawa miękkiej effubalkonetki.

Mam parę effuplandży, ale dopóki są na mnie dobre, to innych nie zamierzam kupować, bo aż tak dobrze na mnie nie leżą, żebym miała kilka na zmianę. Ale gdyby były miękkie halfy, to co innego.
                    • pierwszalitera Re: Biustonosze J+ 24.10.12, 17:52
                      yaga7 napisała:

> A ja się zastanawiam, dlaczego ostatnimi czasy są tylko usztywniane. Brakuje mi
                      > miękkich halfów i bardzo bym była ciekawa miękkiej effubalkonetki.

Ja też czekam na coś nowego miękkiego. Przy nowej kolekcji mam zresztą deja vu, nie dosyć, że usztywniane, to wszystko się jakby kolorystycznie powtarza. ;-)
                    • effuniak Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 07:24
                      Yaga7 napisała :
                      A ja się zastanawiam, dlaczego ostatnimi czasy są tylko usztywniane

Odpowiem
                      bo się znacznie lepiej sprzedają niż miękkie
                      tak, tak , miłe Panie
                      • yaga7 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 07:31
                        Do tego samego wniosku doszłam, ale dzięki za potwierdzenie :)
                        • effuniak Yaga 25.10.12, 07:32
                          Smutne, ale prawdziwe :(
                          • yaga7 Re: Yaga 25.10.12, 07:36
                            Jasne, rozumiem. Jakbym miała biznes, też bym nie chciała się bawic w coś, co mi nie przynosi zysku, nie po to jest biznes.

To może ja nie będę wyprzedawać swoich miękkich halfów, w których nie chodzę, bo za małe, tylko je wrzucę do pudła, bo może za parę lat będą dobre ;)
                            • effuniak Re: Yaga 25.10.12, 07:40
                              tak wogle to będą nowe miękkie, ale max 1 model w sezonie :)
                            • pierwszalitera Re: Yaga 25.10.12, 11:56
                              yaga7 napisała:

> To może ja nie będę wyprzedawać swoich miękkich halfów, w których nie chodzę, b
                              > o za małe, tylko je wrzucę do pudła, bo może za parę lat będą dobre ;)

A ja się zastanawiam, czy nie dokupić sobie czegoś, co już noszę (i co jeszcze istnieje w sklepie) na zapas, bo staniki się zużywają, a przy takim marnym wyborze nie można być pewnym, że proponowany nowy stanik będzie mi się akurat podobał.
                      • pierwszalitera Miękkie staniki 25.10.12, 11:50
                        effuniak napisała:

> Odpowiem
                        > bo się znacznie lepiej sprzedają niż miękkie
                        > tak, tak , miłe Panie
                        >

To rób te miękkie na zamówienie. Jeżeli da się z mało chodliwymi rozmiarami, to dlaczego nie z miękkimi stanikami? Ja swój rozmiar znam, a jak stanik będzie leżał milimetr inaczej niż tych kilka co już mam, to mi to zwisa, a i tak przez przez brak miękkich w asortymenecie tych szytwnych nie będę kupowała, więc mnie straciłaś już jako klientkę. Trochę szkoda, że marka poszła w tym kierunku, moim zdaniem to zupełne nieporozumienie, nie dziwię, że wpisów tu coraz mniej i wiele forumek z tego co czyta się tu i tam rezygnuje z zakupów. Ale pewnie masz mnóstwo innych klientek....
                        • indigo-rose Re: Miękkie staniki 25.10.12, 14:43
                          To może po prostu oprócz sklepu Ewa prowadziłaby taką działalność, jak kiedyś - szycie staników na zamówienie? Zwłaszcza, że wtedy traktując każde zamówienie indywidualnie, mogłaby np. uszyć w innym kroju niż standard. Mam nadzieję, że Ewa nie wyrzuciła wykrojów przedszufladowych miękkich halfów, bo tylko takie mój biust lubi i chciałabym ich powrotu choćby na specjalne zamówienie :)
                      • pinupgirl_dg Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 12:48
                        > Odpowiem
                        > bo się znacznie lepiej sprzedają niż miękkie
                        > tak, tak , miłe Panie

We wszystkich rejonach rozmiarowych?
                        Przecież te miękkie balkonetki Freyi czy Cleo chyba nieźle schodzą? Może małobiuściaste wolą push-upy, a większe biustu bardziej zabudowane kroje?
                        • yaga7 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 12:51
                          Ale moim zdaniem nie ma co porównywać miękkich balkonetek z miękkimi halfami, to przecież kompletnie, ale to kompletnie co innego :)
                          • pinupgirl_dg Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 12:56
                            > Ale moim zdaniem nie ma co porównywać miękkich balkonetek z miękkimi halfami, t
                            > o przecież kompletnie, ale to kompletnie co innego :)

Czy ja wiem? Oczywiście, że to co innego, ale EM nie ma w ofercie miękkich balkonetek. My piszemy ogólnie o miękkich stanikach. Być może z miękkich halfów będą zadowolone dziewczyny ze środka tabeli z pełnym u góry biustem, który nie dogaduje się z większością balkonetek. A biusty, które oczekują większego trzymania w ryzach, nie będą z halfów zadowolone. Tak samo osoby nie tolerujące wysokich mostków.
                            Chodzi mi o to, że jeden krój to mało, żeby mówić, że klientki (ogólnie) nie chcą miękkich staników. Usztywnianych jest kilka rodzajów i dla każdego coś się znajdzie.
                            • yaga7 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:00
                              Mnie się wydawało, że effuniak pisze konkretnie, że klientki nie chce miękkich halfów, a nie miękkich ogólnie :)

Ja nic tam nie wyczytałam o miękkich balkonetkach, wydaje mi się, że to któraś z dziewczyn rzuciła pomysł miękkich balko.
                              • pinupgirl_dg Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:04
                                > Mnie się wydawało, że effuniak pisze konkretnie, że klientki nie chce miękkich
                                > halfów, a nie miękkich ogólnie :)

Nie wiem, dlatego zapytałam.
                                A tak BTW ciekawe, że miękkich halfów w D+ tak mało. Może faktycznie nie ma popytu. To chyba raczej nasza polska specjalność (Ewa Bień, Milena, Kinga itd), podobnie jak semisoft, bo wśród brytyjczyków bardzo tego mało, królują balkonetki albo usztywniane halfy.
                                • yaga7 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:08
                                  Może jednak jest jakiś problem konstrukcyjny, albo faktycznie ogólnie mniej osób lubi miękkie halfy.

Masquerade miała kiedyś Casablankę, która była pięknym miękkim halfem i co? I nico :) Przestali produkować.

Ale z drugiej strony w Bravissimo już któryś sezon jest miękki half do J chyba? I co rusz wprowadzają nowe odmiany kolorystyczne, więc jednak musi się sprzedawać.
                                  • pinupgirl_dg Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:35
                                    > Ale z drugiej strony w Bravissimo już któryś sezon jest miękki half do J chyba?
                                    > I co rusz wprowadzają nowe odmiany kolorystyczne, więc jednak musi się sprzeda
                                    > wać.

Może Bravissimo, jako duży gracz, może podjąć ryzyko przekonywania klientek do tego kroju. Mnie też taka mała popularność halfów dziwi, chociaż na pewno nie są dobre dla wszystkich.
                                    Co do halfów EM - sporo osób z dołu tabelki żali się na zbyt wąskie fiszbiny. Według mnie coś w tym jest. + to, że halfy, jako mało znany krój, trudniej dobrać. Ja też na początku zamówiłam za duży i się poddałam, bo nie wiedziałam, dlaczego efekt jest, delikatnie mówiąc, taki sobie. Dopiero przymierzony przypadkiem mniejszy rozmiar mi pokazał, jak to powinno leżeć. Sama mam problem z halfami ze względu na dużą asymetrię, ale gdyby nie to, byłoby świetnie.
                                    • indigo-rose Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 14:35
                                      Dużo osób ze środka (w tym ja) i chyba nawet dołu tabelki lobbuje też za niskimi mostkami. Ja chętnie kupiłabym większość HMów, bo są śliczne, ale jestem z nimi totalnie niekompatybilna. Mam za to odkupiony od kogoś stanik z czasów prototypów szytych na zamówienie, zabudowaniem i mostkiem przypominający raczej dzisiejsze CH niż HM i leży jak druga skóra, więc da się.
                            • pierwszalitera Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:16
                              pinupgirl_dg napisała:

Być może z miękkich halfów bę
                              > dą zadowolone dziewczyny ze środka tabeli z pełnym u góry biustem, który nie do
                              > gaduje się z większością balkonetek. A biusty, które oczekują większego trzyman
                              > ia w ryzach, nie będą z halfów zadowolone.

Ale to nie jest tak, że klientkami Effuniak są głównie kobiety ze środka tabelki? Przecież takich jest najwięcej. Być może jednak producentka kieruje swój asortymnet nie w ten target, na którym najlepiej się zarabia. Ja tam nie chcę się spierać, ale moim zdaniem winne jest wzornictwo skierowne dla nastolatek. A te wolą "seksowne" sztywniaki. Ale to nie nastolatki mają najwięcej pieniędzy do wydania.
                              • pinupgirl_dg Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:28
                                > Ale to nie jest tak, że klientkami Effuniak są głównie kobiety ze środka tabelk
                                > i? Przecież takich jest najwięcej. Być może jednak producentka kieruje swój as
                                > ortymnet nie w ten target, na którym najlepiej się zarabia. Ja tam nie chcę si
                                > ę spierać, ale moim zdaniem winne jest wzornictwo skierowne dla nastolatek. A t
                                > e wolą "seksowne" sztywniaki. Ale to nie nastolatki mają najwięcej pieniędzy d
                                > o wydania.

Ok, ale w pewnym wieku samonośny, pełny u góry biust też nie jest standardem. Stąd może taka popularność balkonetek. + to, że niektóre blisko osadzone biusty cierpią przez wysoki mostek.
                                Wzornictwo też pewnie duże znaczenie. Mi np. w tej kwestii bardziej odpowiadają usztywniane, z miękkich effuniaków krokodyl, WZG i może szarak trafiały w mój gust, w usztywniany więcej mi się podoba.
                                • yaga7 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:31
                                  Ja osobiście na wzornictwo miękkich halfów macham ręką, bo wiem, że nigdzie indziej nie kupię żadnego miękkego halfa w moim rozmiarze. Ale pewnie moje podejście nie jest typowe.
                                  • pierwszalitera Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:43
                                    yaga7 napisała:

> Ja osobiście na wzornictwo miękkich halfów macham ręką, bo wiem, że nigdzie ind
                                    > ziej nie kupię żadnego miękkego halfa w moim rozmiarze. Ale pewnie moje podejśc
                                    > ie nie jest typowe.

A co jest typowe? Ja też robię kompromisy, dlatego mam aż trzy czarne halfy oraz jeden brzoskwiniowy pod jasne bluzki. Do tego szary, który kolorystycznie niespecjalnie mi pasuje, ale kupiłam, bo inne były jeszcze gorsze. Nie potrzebuję kolejnego czarnego biustonosza i wezmę każdy następny inny kolor, który będę mogła włożyć bez bólu zębów, czyli wszystko oprócz różowo-buraczkowego. Do tych odcieni nie mogę się naprawdę przemóc.
                                    • yaga7 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 13:46
                                      No co Ty, ja się przemogłam do brzoskwini, to Ty się możesz przemóc do buraczków ;)
      • koza-1985 Re: Biustonosze J+ 23.10.12, 23:38
        Efuniaki mam głównie 65JJ, jakieś 70J, nie wiem, może mi się jakieś wadliwe trafiły, ale mam wrażenia że każdy ma inny obwód;/ ramiączka takoż.
        strach że po 2 tygodniach oczekiwania dostanę niepasujący stanik sprawia że odechciewa mi się zakupów:(
        To 65JJ/70J to serio taki ewenement że nie opłaca się uszyć choć kilku sztuk?
        Jakbym miała możliwość zwrotu w przypadku niepasowania i wymiany, to byłabym stałą klientką, a tak to "donaszam" te kilka sztuk które mam.
        A miało być tak pięknie...
        • effuniak Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 07:15
          Pewne rozmiary są na tyle rzadkie , że nie opłaca się szyć i czekać az się ktoś na nie zdecyduje
          Zwlaszcza, że nadal sa klientki kupujące bo w w firmie jakiejś tam mają taki a nie inny rozmiar i że to co wskazuje kalkulator jest niemożliwe bo ona ma zupełnie inny rozmiar i wie lepiej !
          Przedtem było tak - zamawiała Pani rozmiar 65K i wymieniała na, powiedzmy , 85GG .....ale to przecież NAPRAWDĘ NIEMOŻLIWE.... Ona była zadowolona a ja , no cóż .... niekoniecznie....
          Dlatego, pewne rozmiary są dostępne TYLKO na specjalne zamówienie, na żądanie klientki .
          Teraz klientka zastanawia się czy aby na pewno potrzebuje takiego rozmiaru

Brytyjskie marki stosują taką zasadę :
          jeśli podczas kontraktacji jakiś rozmiar nie osiągnie pułapu sztukowego takiego, by jego produkcja była opłacalna to NIE PRODUKUJĄ takiego rozmiaru wcale
          I dlatego pewne rozmiary są nieosiągalne

U mnie - jest możliwość zamówienia ale ponieważ też musi mi się to opłacać więc rozmiary niechodliwe szyje tylko jako zamówienia specjalne .
          Tylko a raczej AŻ , bo w innych firmach nawet takiej możliwości nie ma
          • genepi Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 07:22
            Czy to oznacza że rozmiary J+ w ogóle nie wejdą do oferty? A co z zapowiadaną wersją poprawioną modelu BP?
            • effuniak Genepi 25.10.12, 07:25
              Wejdą ale w w szerszych obwodach
              • genepi Re: Genepi 25.10.12, 07:57
                No tak, to trzeba się pożegnać. Miło było poznać.
                • effuniak Re: Genepi 25.10.12, 08:08
                  Skoro tak uważasz ....
                  • genepi Re: Genepi 25.10.12, 13:46
                    To tylko takie wyrażenie.
          • genepi Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 07:24
            I jeszcze dopowiem jako klientka: jeśli pani zadowolona - to szanse że kupi ponownie wzrastają. Pod warunkiem że ma co kupić. Jeśli nie ma to pójdzie tam, gdzie ma co kupić. Proste.
            • effuniak Genepi 25.10.12, 07:28
              mam wrażenie, że niejasno napisałam o zadowoleniu klientki - ona jest zadowolona mimo, że rozmiar pierwotnie zamówiony był diametralnie różny od docelowego a ja pozostawałam z nie sprzedawalnym rozmiarem
              Takim kosztem - dziękuję ale nie chcę , nie stać mnie
              • rudaa26 Re: Genepi 25.10.12, 11:09
                ale opisana przez Panią sytuacja dotyczy osób które dopiero dobierają swój rozmiar. My natomiast wiemy jaki nosimy bo mamy go już sprecyzowanego. Ja w tej chwili mam dwa Effuniaki w których chodzę non stop. Chciałabym więcej, ale boję się, że jeśli uszyjecie mi na zamówienie 70 J to zostanę bez kasy i bez biustonosza, jeśli jednak okaże się że on na mnie nie pasuje.
                • pierwszalitera Re: Genepi 25.10.12, 12:07
                  rudaa26 napisała:

Chciałabym więcej, ale boję si
                  > ę, że jeśli uszyjecie mi na zamówienie 70 J to zostanę bez kasy i bez biustonos
                  > za, jeśli jednak okaże się że on na mnie nie pasuje.

Na ale chyba lepiej nosić odrobinę mniej dopasowany 70J szyty na zamówienie niż nie mieć żadnego stanika? Ja bym kupiła stanik na zamówienie, chociaż noszę rozmiar 80D. Też zauważam minimalne różnice pomiędzy modelami, trochę inna ścisłość obwodu (ale od tego jest przecież 3-4 stopniowa regulacja na plecach), miseczka w niektórych jest troszkę mniejsza, albo większa, ale ludzie, przecież to są banały w porównaniu z dopasowaniem stanika, który nosiło się przed uświadomieniem. I też nie mam większego wyboru, bo wszystkie miękkie balkonetki leżą na mnie o wiele gorzej, a miękkie halfy są najwyraźniej dla większości firm mało chodliwe. Popularny rozmiar wcale nie oznacza łatwiejszej sytuacji.
                  • maggianna Re: Genepi 25.10.12, 13:12
                    Też zauważam minimalne różnice pomiędzy modelami, trochę inna ścisło
                    > ść obwodu (ale od tego jest przecież 3-4 stopniowa regulacja na plecach), misec
                    > zka w niektórych jest troszkę mniejsza, albo większa, ale ludzie, przecież to s
                    > ą banały w porównaniu z dopasowaniem stanika, który nosiło się przed uświadomie
                    > niem.

Nosze tylko Effuniaki, nie kupuje nic innego bo odkad zaczelam je nosic to nie jestem w stanie zalozyc nic innego, wiec rozumiem rozczarowanie innych, nie wyobrazam sobie ze mojego rozmiaru nie byloby w Effunikach.
                    Ale nie do konca sie zgodze - w niektorych biustonoszach zamowionych w moim standardowym rozmiarze troche inna scislosc obowdu polegala na tym ze brakowalo mi 10 cm zeby w ogole sie dopiac (jedna przedluzka nie wystarczyla) lub obwod byl o pare centymetrow za duzy i 3-4 stopniowa regulacja nic by tu nie zmienila, byly takie gdzie miska byla o prawie 2 rozmiary za duza - to nie jest banal bo zadnego z tych biustonoszy nie bylabym w stanie nosic.
                    Moze w rozmiarze 80D takie "banaly" nie robia roznicy ale w moim 85F/80FF roznica jest i jestem zadowolona ze mam na tyle popularny rozmiar ze nie pasujacy biustonosz moge odeslac i cieszyc sie wygoda i komfortem noszenia tych pasujacych.
                    • yaga7 Re: Genepi 25.10.12, 13:14
                      Bo może to też zależy od fasonu?

Teraz mam do czynienia z dwoma effuplandzami, kazdy mam w innym rozmiarze.
                      Ale wszystkie effuhalfy (chyba z 4 modele) mam w jednym rozmiarze.
                      • pierwszalitera Re: Genepi 25.10.12, 13:22
                        yaga7 napisała:

> Ale wszystkie effuhalfy (chyba z 4 modele) mam w jednym rozmiarze.

Ja też, oprócz pierwszego, którego uważam za pieniądze wydane na naukę. Więc piszę też z perspektywy miękkiego halfa. Ale przewidywalność rozmiarowa jest w szyciu na zamówienie moim zdaniem podstawą.
                      • nelyen Re: Genepi 25.10.12, 20:05
                        aż chyba muszę sobie zrobić zdjęcie. mam 4 HM - motyl 70C (już zwężone, kupiony dawno), magnolia 65DD, burgund 65D i classic zamówiony jako 65D był praktycznie miskę za duży, teraz mam classica w indywidualnie poprawionym kroju;) jednocześnie wszystkie na mnie pasują.
                        więc totalnie się nie dziwię ani strefie J+ ani osobom o małym obwodzie pod i w, że nie boją się staników na zamówienie. też bym się bała zamawiać totalnie w ciemno.
                        ale też ciężko się dziwić effuniak, biznes is biznes, żeby móc se pozwalać na więcej, trzeba najpierw się porządnie dorobić.

co do jednego miękkiego w kolekcji - jestem potężnie zawiedziona:/ i nie tylko ja, a większość uświadomionych przeze mnie koleżanek...
                  • genepi Re: Genepi 25.10.12, 13:51
                    W przypadku biustu J+ "odrobinę mniej dopasowany" gra sporą rolę.
                    Większe biusty sa bardziej wymagające - spytaj efuniaka.
                    Dopasowanie to nie są nieważne bzdury typu kolor czy odcień. Dopasowanie w biustonoszu jest najważniejsze.
                    • pierwszalitera Re: Genepi 25.10.12, 19:47
                      genepi napisał:

> W przypadku biustu J+ "odrobinę mniej dopasowany" gra sporą rolę.
                      > Większe biusty sa bardziej wymagające - spytaj efuniaka.
                      > Dopasowanie to nie są nieważne bzdury typu kolor czy odcień. Dopasowanie w bius
                      > tonoszu jest najważniejsze.

Wierz mi, dopasowanie jest ważne w każdym rozmiarze. Nie wiem dlaczego tylko większe biusty miałby być wymagające, mój niby banalny 80D (brytyjskie 70E) tylko w effuniakowych halfach wygląda tak jak powinien. I jak znajdziesz dla mnie inny miękki stanik, może być nawet balkonetkę w którym nie wyglądam surrealnie, to postawię ci pomnik. Więc może nie licytujmy się, kto ma gorzej i kto może sobie pomarudzić o kolorach, bo gdybym miała jakiś wybór w brytyjskich stanikach, to nie sprowadzałabym sobie staników z Polski. Dla mnie to raczej niewygodna forma zakupów. O idealnym staniku nawet nie marzę, bo po to musiałabym pójść do dobrej gorseciarki, dać się obmierzyć i zrobić listę wymagań, więc akceptuję też małe niedopasowania, nawet chwyciłam za igłę i nitkę, bo miska w Magnolii lekko mi górą odstawała. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. ;-)
                      • genepi Re: Genepi 26.10.12, 09:48
                        Surrealistycznie.

Nie masz racji: w biustonoszach w rozmiarze J+ niedopasowanie to nie jest tylko kwestia "lekkiego odstawania górą" - gdyby tak było to nie byloby żadnego problemu, żeby wziąć igiełkę i niteczkę. Nie porównuj więc rzeczy nie do porównania. Rozmowa jest o dopasowaniu w przypadku biustów J+ i prośba o wpisywanie tylko konkretów a nie "ewentualnych teoretycznych wyobrażeń" na ten temat bo to prowadzi donikąd.
                        U gorseciarki jest możlwość stawienia się, zmierzenia, sprawdzenia, nawet kilku przymiarek. Gorseciarka szyje na jeden, konkretny, właściwy biust. Czy em daje taką możliwość? Czy tylko wirtualne przymiarki na odległość na jakiś jeden model biustu, bez pewności poprawki konstrukcji oraz zwrotu. I tu jest pies pogrzebany.
                        • pierwszalitera Re: Genepi 26.10.12, 13:37
                          genepi napisał:

> Nie masz racji: w biustonoszach w rozmiarze J+ niedopasowanie to nie jest tylko
                          > kwestia "lekkiego odstawania górą" - gdyby tak było to nie byloby żadnego prob
                          > lemu, żeby wziąć igiełkę i niteczkę. Nie porównuj więc rzeczy nie do porównania

Acha, bo duże biusty to jakieś nadzwyczajne twory i ulegają innym prowom fizyki. Wiem, że każda kobieta uważa swój biust za wyjątkowy, ale nie rozśmieszaj mnie. Wyjdź trochę spoza własnej działki i poczytaj sobie o trudnościach dopasowania stanika u biustów mniejszych od twojego. Może się zdziwsz się, ale tu też nie wystarczy dla każdej uniwersalny 75B.
                          • genepi Re: Genepi 26.10.12, 13:42
                            Wyjdź trochę spoza własnej działki i wyobraź sobie ze nie wystarczy niteczka i igiełka oraz troszkę przyszyć u góry. Wiem że będzie ci trudno, ale wierzę szczerze że dasz kiedyś radę.

I nie zapominaj, że sprawa w historii z EM rozmiary J+ sprowadza się do tego że biustonosz 75B jeśli nie pasuje można zwrócić, można przerobić. Jeśli ja zamówię na mój rozmiar J+ zwrócić nie mogę. Oto najistotniejsza różnica.
                            • pierwszalitera Re: Genepi 26.10.12, 13:53
                              genepi napisał:

> Wyjdź trochę spoza własnej działki i wyobraź sobie ze nie wystarczy niteczka i
                              > igiełka oraz troszkę przyszyć u góry. Wiem że będzie ci trudno, ale wierzę szcz
                              > erze że dasz kiedyś radę.
                              >
                              > I nie zapominaj, że sprawa w historii z EM rozmiary J+ sprowadza się do tego że
                              > biustonosz 75B jeśli nie pasuje można zwrócić, można przerobić. Jeśli ja zamów
                              > ię na mój rozmiar J+ zwrócić nie mogę. Oto najistotniejsza różnica.

Drugiego nigdy nie negowałam. Ale jak miałabym do wyboru stanik prawie dobry, wymagający ewentualnej samodzielnej przeróbki (miski, ramiączka, albo obwodu), albo alternatywę w postaci namiotu w brudnym beżu w rozciągliwym rozmiarze 85E, to wybrałabym jednak to pierwsze.
                              Pierwsza część twojej wypowiedzi, jest jednak żałosna, ale rozumiem, że chcesz wylać swoje frustracje. Bo w jaki to inny sposób niedopasowanie okazuje się przy biustach J + niż przy biustach trochę mniejszych?
                              • genepi Re: Genepi 26.10.12, 13:56
                                Ponownie: rozmowa w tym wątku nie dotyczyla opcji: "wybrać brzydki biustonosz" czy "wybrać biustonosz który jest odrobinę niedopasowany/prawie dobry". Dotyczy dystrybucji i zwrotów biustonoszy w różnym rozmiarze tego samego producenta.
                                EOT
                          • genepi Re: Genepi 26.10.12, 13:54
                            Nie porównuj biustów, bo to niezgodne z regulaminem Lobby. Nie ma biustów lepszych czy gorszych, zwyczajnych czy nadzywczajnych. Na Lobby wszystkie biusty są równe.

I - ponownie, dla przypomnienia - w wątku producenckim rozmowa dotyczyła różnic w sposobie dystrybucji i traktowaniu zwrotów produktu, czyli biustonoszy określonego producenta.
                            • pierwszalitera Re: Genepi 26.10.12, 14:55
                              genepi napisał:

> Nie porównuj biustów, bo to niezgodne z regulaminem Lobby. Nie ma biustów lepsz
                              > ych czy gorszych, zwyczajnych czy nadzywczajnych. Na Lobby wszystkie biusty są
                              > równe.
                              >

Halo? A gdzie ja piszę gdzieś o biustach lepszych i gorszych? Teraz to już naprawdę wymyślasz, bo nie wiesz jak mi dowalić. Przypominam ci sytuację. Producentka nie ma w asortymencie twojego rzadkiego rozmiaru, proponuje ci jednak uszycie czegoś na zamówienie. Mogłaby tego w ogóle nie robić. Moim zdaniem trzeba wykorzystać to pozytywnie, by zamówiony stanik odpowiadał naszym wyobrażeniom. Czyli na przykład zmierzyć rozmiary dostępne w sklepie, może któreś miseczki przy szerszym obwodzie są dobre? Możesz sobie takie właśnie zażyczyć. Jesteś w ogóle pewna, że jesteś effuniakowym J+? Masz jakiś dobrze pasujący effuniakowy stanik? Jaki model? Przecież to indywidualne zamówienie można dokładnie z Ewą omówić. Nie wmawiaj mi tylko, że jestem zdania, że zawsze potrzeba tylko igiełki i niteczki do dobrego dopasownia. Przy miękkich HM tak u mnie jest, bo to jest mój model. Jedyny, który tak dobrze u mnie leży, więc kupowałabym go w ciemno, na zamówienie. Gdybyś zobaczyła mnie jednak w Panache Cleo, a mierzyłam przeróżne modele i rozmiary, to przekonałbyś się też, że tu nie wystarczy niteczka i igiełka, bez stanika wyglądam lepiej niż w tym ustrojstwie. Mnie też się nie podoba, że Ewa Michalak nastawiła się na łatwo sprzedawalną masówkę, ale jak potrzebuje się czegoś niszowego, to trzeba się czasem trochę pogimnastykować. Ja z moim brytyjskim 70E też nie mam aż takiego wyboru, jak wynikałoby z rozmiaru, nie pasuje mi żadna, ale to żadna miękka balkonetka.
                          • slotna Re: Genepi 26.10.12, 22:51
                            > Acha, bo duże biusty to jakieś nadzwyczajne twory i ulegają innym prowom fizyki

Rzecz w tym, ze wlasnie podlegaja tym samym prawom i jako wieksze sa rownoczesnie _ciezsze_. Ty sobie mozesz pozwolic na zawyzanie obwodu, dla mnie minimalnie za luzny oznacza stanik nie do uzytku, bo biust nie tylko sam lata, ale i przesuwa stanik po klatce piersiowej, powodujac dyskomfort. W minimalnie za duzym w miskach sie rozlewa, w minimalnie za malym - wyplywa.
                            • pierwszalitera Re: Genepi 27.10.12, 01:33
                              slotna napisała:

> Rzecz w tym, ze wlasnie podlegaja tym samym prawom i jako wieksze sa rownoczesn
                              > ie _ciezsze_. Ty sobie mozesz pozwolic na zawyzanie obwodu, dla mnie minimalnie
                              > za luzny oznacza stanik nie do uzytku, bo biust nie tylko sam lata, ale i prze
                              > suwa stanik po klatce piersiowej, powodujac dyskomfort. W minimalnie za duzym w
                              > miskach sie rozlewa, w minimalnie za malym - wyplywa.

No to są cięższe, ale to nie znaczy, że reguły dopasowania są jakieś inne. Ja nie noszę też za luźnych obwodów, tylko dokładnie takie jakie są potrzebne. Jeżeli byłyby za luźne musiałabym je skrócić. Natomiast nawet minimalnie za ciasne powodują także dyskomfort i czerwone pręgi, więc też nie mogę założyć czegoś tam. Poza tym w za dużej misce biust nie jest podtrzymany i powiewa mi na nim koronka, a za mała miska też wbije mi się w miękką pierś krawędzią, albo fiszbiną z boku, co nie jest ani przyjemne, ani ładne. Nie wiem, o co my się tu licytujemy.
                              • slotna Re: Genepi 27.10.12, 11:52
                                > No to są cięższe, ale to nie znaczy, że reguły dopasowania są jakieś inne.

Alez sa - czesto chocby potrzeba zanizania obwodu jest wieksza (przeczytaj sobie posty w watku o zanizaniu, np. Madzioreck, ktora nosi te same obwody, ktore nosila przed odchudzaniem), potrzebna jest wieksza stabilnosc, na ramiaczkach spoczywa wiekszy ciezar itp. Jak mialam mniejszy biust priorytetem przy dobiorze stanika byl ksztalt, teraz absolutnie najwazniejsze jest podtrzymanie, a dobre dopasowanie jest tu kluczowe.
                                • pierwszalitera Re: Genepi 27.10.12, 14:49
                                  slotna napisała:

> Alez sa - czesto chocby potrzeba zanizania obwodu jest wieksza (przeczytaj sobi
                                  > e posty w watku o zanizaniu, np. Madzioreck, ktora nosi te same obwody, ktore n
                                  > osila przed odchudzaniem), potrzebna jest wieksza stabilnosc, na ramiaczkach sp
                                  > oczywa wiekszy ciezar itp. Jak mialam mniejszy biust priorytetem przy dobiorze
                                  > stanika byl ksztalt, teraz absolutnie najwazniejsze jest podtrzymanie, a dobre
                                  > dopasowanie jest tu kluczowe.

Jasne, że priorytety i kolejność kryteriów są inne, ale my nie rozważamy tu jakiś teoretycznych gorseciarskich problemów, bo o ile wiem, effuniakowe konstrukcje w dużych rozmiarach dopasowane są do wielkości (i ciężkości) biustu, więc wiele z tych rzeczy, jak stabilność, szerokość ramiączek i odpowiedni krój zostało uwzględnione. W rozmiarze J+ nie kupujesz tylko przeskalowanej wersji 70DD. Pozostaje więc tylko to, na co musi zwracać uwagę zarówno mało, jak i dużobiuściasta.
                • pinupgirl_dg Re: Genepi 25.10.12, 13:13
                  > ale opisana przez Panią sytuacja dotyczy osób które dopiero dobierają swój rozm
                  > iar. My natomiast wiemy jaki nosimy bo mamy go już sprecyzowanego. Ja w tej chw
                  > ili mam dwa Effuniaki w których chodzę non stop. Chciałabym więcej, ale boję si
                  > ę, że jeśli uszyjecie mi na zamówienie 70 J to zostanę bez kasy i bez biustonos
                  > za, jeśli jednak okaże się że on na mnie nie pasuje.

Ale o tym właśnie Effuniak pisze. Jeśli jest się _pewnym_, to można zamawiać w ciemno. Jeśli nie jest się pewnym, to istnieje szansa, że stanik wróci i Effuniak go już nie sprzeda, co oznacza dla niej stratę. Wyliczyła sobie, że nie może sobie na to pozwolić. Czy słusznie, tego nie wiem, ale rozumiem, że nie chcę ryzykować.
            • rudaa26 Re: Biustonosze J+ 25.10.12, 11:15
              Gdyby nie to że wcześniej była możliwość nawet w sklepie stacjonarnym (Lady Bra w Katowicach) przymierzyć Effuniaka w rozmiarze 70J to nadal myślałabym że Effuniaki nie dla mnie.
              Takich jak ja może być więcej. Choć z tego co czytam raczej na to nie ma szans.

Jeśli ja nie kupię Effuniaka to nie będę miała w czym chodzić. Dla mnie oznacza to powrót do czasów kiedy było tylko 75B które i tak na mnie nie pasowało.
    • veev Nieznany model vs. najnowsze modele? 03.10.12, 16:49
      Dziewczęta, ja z prośbą.

Mam obecnie jednego Effuniaka, którego nie umiem zidentyfikować (dostałam od koleżanki w ramach swapu stanikowego), ale który leży na mnie idealnie. Może któraś z Was będzie w stanie rozpoznać go na podstawie opisu? Krój halfcup, bardzo jasny, bardziej kremowo-różowy niż beżowy, z małą kokardką między miseczkami, na krawędzi miseczek szersza koronka (taka "falista" jak w cielistym straplessie np.). Ramiączka połyskujące, jakby plisowane. Wszystko w jednym kolorze, bez wzorków, faktur itp. Nic takiego na stronie nie widzę, więc dedukuję, że model już wycofany ze sprzedaży. Mam go w 75G, jeśli to coś zmienia.

Pytanie, co to właściwie jest i jak się ma rozmiarowo do najnowszych modeli (Stalówka, Fiołek, Mak). Przymierzam się do któregoś, a wolałabym uniknąć eksperymentów i wymian/zwrotów.

Halp? :)
      • kasiadj07 Re: Nieznany model vs. najnowsze modele? 03.10.12, 17:08
        Obstawiam, że to HP Puder:)
        kataloglb.blox.pl/2010/12/Ewa-Michalak-HP-Puder.html#ListaKomentarzy
        Mam go w rozmiarze 85GG, czyli w takim samym, jak inne HP (Turkus np.) i PL. Obwód odczuwam jako luźniejszy od innych, choć nie podjeżdża. Natomiast nowe, czyli modele CHP pasują mi o miskę mniej, mam Kurczaka 85G, mierzyłam też Bratki w 85GG i 85G i ten większy był stanowczo za duży. Ale zdaje się, że niektóre osoby noszą wszystkie modele w tym samym rozmiarze.
        • kasiadj07 CHP a HP 03.10.12, 17:18
          Dodam jeszcze, że modele CHP mają na styku miseczek szerszy mostek od modeli HP. HP noszę swobodnie cały dzień, po zdjęciu na mostku mam lekki ślad, który za chwilę schodzi. W CHP po całym dniu na brzegach piersi mam odciśnięte czerwone ślady, które są widoczne jeszcze następnego dnia. Dlatego Kurczaka zakładam maksymalnie na kilka godzin i czekam, aż nowe wzory pojawią się w sklepie w innych krojach.
          • veev Re: CHP a HP 03.10.12, 21:14
            Tak, to jest Puder, dzięki :)
            Ciut szerszy mostek mi raczej nie zrobi, ciut ciaśniejszy obwód też nie. Natomiast info o większych miskach w nowych modelach jest cenne - jeśli nikt się nie zgłosi z jakimś kontrargumentem, sprawię sobie najprawdopodobniej 75FF. Tylko jeszcze się zdecyduję na kolor... ;)

• veev CHP Mak - porównanie z HP Puder 10.10.12, 16:09

Kupiłam Maka 75FF.

Obwód ciasny, mało pracujący, ale nadal komfortowy (mam ciasno mierzone 76 cm pod biustem). Nie zauważyłam szerszego mostka - fiszbiny między piersiami praktycznie się stykają. Ładny, żywy czerwony kolor. Trochę mnie zaskoczył materiał, myślałam, że na wierzchu misek będzie coś w rodzaju gładkiej, śliskiej, satynopodobnej dzianiny; tymczasem to drobniutka, matowa siateczka. W moim odczuciu - bardziej codzienny materiał, ale to w sumie w niczym nie przeszkadza.

Kształtowanie i wygoda (o ile mogę oceniać wygodę po jednym mierzeniu) - bez zarzutu.

Natomiast miski faktycznie są większe niż w Pudrze - makowe FF jest porównywalne z pudrowym G, może nawet ciut większe. Górna krawędź miski nie odstaje tylko przy maksymalnym wyproście; pod ciuchami tego niby nie widać, ale jak zrzucę jeszcze 2-3 kilo, to już na pewno będzie za duża, więc prawdopodobnie go jednak wymienię na F.
              • veev CHP Mak 75F 18.11.12, 21:03

W ramach minirecenzji: tak jak zapowiadałam, wymieniłam go na 75F. Miska idealna (ale Puder 75G jest na mnie trochę za duży już, więc to nie jest tak, że różnica między modelami jest bardzo duża, tylko ja tymczasem straciłam kilo albo dwa). Ale obwód, kurczę, luźnawy (mam bardzo ciasno mierzone 77 cm).
                Nie dam głowy, czy faktycznie tak było, ale wydaje mi się, że wersja 75FF miała zapięcie na 3 haftki i cały obwód wyższy i stabilniejszy przez to; w 75F haftki są dwie i mam wrażenie, że trzyma gorzej (nie jest to jakiś dramat, ale nie siedzi w miejscu idealnie bez ruchu, trochę się do góry podsuwa).
                Ale nie wiem, czy ewentualne 70FF byłoby lepsze - jeśli też ma zapięcie trójhaftkowe, to go pewnie nawet nie zapnę... Czy faktycznie jest przeskok konstrukcyjny między F a FF? Od którego miejsca w tabelce zaczynają się trójhaftkowe obowody?
                • effuniak haftki 19.11.12, 06:18
                  przy obwodzie 75 jest to dokładnie to miejsce.
                  75F - 2 haftki
                  75FF - 3 haftki
                  • veev Re: haftki 19.11.12, 10:06
                    A przy 70? 70FF ma dwie czy trzy?
                    • effuniak Re: haftki 19.11.12, 17:43
                      dwie
                      • effuniak Dzień otwarty :) 22.11.12, 14:03
                        Ponieważ ostatnio coraz częściej zagadujecie mnie o możliwość zakupów w sobotę zatem zapraszam do siedziby firmy w Łodzi na sobotę 1 grudnia w godz. 9-16

Postaramy się mieć jakieś ciekawe propozycje i miękuski

Mam nadzieję, że Wam się spodoba.

Nosicielki rozmiarów spoza rozwijanej listy PL proszę o wcześniejsze maile byśmy coś dla Was miały przygotowane :)
                        • effuniak Kombinacji miękuskowej cd 23.11.12, 19:27
                          zapraszam do Szuflady
                        • effuniak 105G jak Grażyna :) 23.11.12, 23:28
                          W Szufladzie prezentuję ten zacny rozmiar
                          • effuniak Kokietka 24.11.12, 12:06
                            w Szufladzie
                            • effuniak Dzięn otwarty ... 27.11.12, 06:54
                              zbliża się a ja nadal nie wiem czy przygotować dla Was coś szczególnego pod względem rozmiarów

Te wszystkie rozmiary które trzeba zamawiać z 14dniowym terminem realizacji raczej w cudowny sposób nie pojawią się nagle na półkach w magazynie.... więc jeśli macie ochotę coś przymierzyć to napiszcie maila do sklepu byśmy mogły to przygotować
                              :)
                              • effuniak Re: Dzień otwarty ... 02.12.12, 09:01
                                był i się skończył... było Was więcej niżbym śmiała marzyć :)
                                Dziękuje, że chciało Wam się do mnie jechać z tak daleka by kupić dobry stanik jakich brak w waszych miastach ;)

Atmosfera była świetna i naładowałyście moje akumulatory na dłuuuuugo

Dziękuję wam za ten czas jaki mnie poświęciłyście
                                Następne takie spotkanie zrobimy wiosną :)
                                • effuniak zapraszam 03.12.12, 12:36
                                  nowy wpis w Szufladzie
      • margo13ak To chyba będzie Puder... 03.10.12, 17:11
        o ile się nie mylę :-)
        Niestety, nic o nim nie umiem powiedzieć, nie miałam ani w łapkach, ani na biuście.

www.ewa-michalak.pl/product-pol-129-HP-Puder.html
        Potrzebna użytkowniczka Pudra ;-)
      • madzioreck Re: Nieznany model vs. najnowsze modele? 03.10.12, 17:12
        Hm, HP Puder?
    • magda2em CHP Fiołek 80G, PL Violet 85FF, CH Karmelki 80G 13.10.12, 11:00
      Rozmiarowo pasuje Fiołek i Violet, w Karmelkach się nie dopięłam. Violet leży i nosi się póki co świetnie, natomiast Fiołek ma obwód podszyty od spodu jakimś haftem czy innym wzorem z nitek, który się bardzo boleśnie wpija w ciało, po zdjęciu stanika wieczorem mam odbity wzorek na skórze. Myślałam, że może obwód jednak za ciasny - ale dołożenie przedłużki kompletnie nie pomogło, efekt jest ten sam, tylko stanik po plecach jeździ. Nieco żałuję, że przed odcięciem metki nie zlokalizowałam tego elementu masakrującego, wróciłby razem z Karmelkami :/ Pozostaje mieć nadzieję, że nitki po praniu zmiękną i nie będą tak mordować.

Spodziewałam się, szczerze mówiąc, nieco większej różnicy między CH a CHP jeśli chodzi o wygląd biustu w staniku i pod bluzką, ale jak dla mnie różnica jest minimalna (o ile w ogóle). Mój połówek robi maślane oczka jak mnie widzi w obu ;)
    • ptasia Bella PL 70e a 70f 13.11.12, 10:21
      Ponieważ moje PL zrobiły się jakby przymałe, a CH na granicy, zaś Bellę b. lubię, dorwałam ostatnie 70f na wyprzedaży. Z pewnym zdziwieniem zauważyłam pewne różnice, i nie mam na myśli głębokości miski ;).
      - inne ramiączka. W 70e były jak w Toffiku, z wytłaczanym wzorkiem do 1/2, tu są całkiem gładkie, w pełni regulowane i imho dłuższe.
      - obwód w 70f jest ściślejszy. 70e odbierałam też jako ścisłe, ściślejsze od np. PL Bratki czy Toffika CH, ale to 70f musiałam założyć z jednym rządkiem przedłużki, a nie wiem, czy wieczorem nie dołożę dwóch oczek - o_O (obwód obecnie ok. 69/72-73).
      - niestety jest to chyba najmniej starannie wykonany Effuniak, jakiego w ciągu ostatniego roku nabyłam/oglądałam: ponieważ zwróciłam uwagę na wychodzące tu i ówdzie nitki, obejrzałam go dokładniej i brzeg boczków jest nierówny (tj. warstwa tej żakardowej siateczki jest krzywo przycięta). Nie jest to defekt wpływający na komfort użytkowania (chyba, że zacznie się pruć, ale mam nadzieję, że nie), a wymieniać już nie ma na co, ale wygląda jakbym bawiła się tępymi nożyczkami do paznokci ;).
      • effuniak Re: Bella PL 70e a 70f 13.11.12, 13:02
        Ptasiu - odeślij go do mnie, poprawimy i Ci go oddam !
        • effuniak potem.... 13.11.12, 13:04
          zabije brakarkę i pójdę siedzieć....
          • clarisse Re: potem.... 13.11.12, 13:39
            Będziemy Ci, Effuniaku, do więzienia przemycać koronki w kanapkach, a powstałe z nich modele nazwiemy Jailhouse Rock i Folsom Prison Blues ;)

... bardzo przepraszam, naprawdę nie mogłam się powstrzymać :D
            • effuniak Re: potem.... 13.11.12, 13:56
              pocieszające.....
              ;)
            • ptasia Re: potem.... 13.11.12, 14:06
              Clarisse: :DDD To jeszcze może jakiś repertuar z Chicago, np. (S)he had it coming? :) Chicago to byłaby dobra nazwa btw.
              Effuniu: zastanawiałam się nad odesłaniem/reklamowaniem, ale obawiałam się, że mogę wtedy zostać bez żadnej Belli ;)... poza jakąś tam estetyką i tym zaskoczeniem przy oględzinach mi tam nic nie przeszkadza :).
        • sbarazzina Re: Bella PL 70e a 70f 13.11.12, 15:12
          Hehe, normalnie śmiech na sali (forum ;)
          Zwłaszcza w kontekście ostatniej wypowiedzi Effuniak na Balko:

balkonetka.pl/katalog/bra/urkye-kieska-w-czerwieni?utm_source=balkonetka&utm_medium=katalog_show_bra&utm_campaign=same_style_bras&utm_content=wioladd
          Effuniak, cytując Twoją własną wypowiedź;
          "Czy Ty to sama szyjesz czy masz osoby do szycia ?
          Czy nie przeprowadzasz kontroli jakości wyrobów gotowych ?"

---
          Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
          tnij.org/staniki01
          • ptasia Re: Bella PL 70e a 70f 13.11.12, 15:27
            Oj nie - jeśli mój post ma być tzw. wtykaniem kija w mrowisko, tj. ma spowodować jakąś awanturę na łamach forum, to proszę modki o wykasowanie. Długo zastanawiałam się, czy w ogóle pisać czy nie, ponieważ jednak w końcu porównałam Bellę z wszystkimi pozostałymi swoimi Effuniakami i żaden tak nie wyglądał, uznałam, że - podobnie jak uwaga o ściślejszym obwodzie - może się info przydać, bo może ktoś inny się z czymś podobnym zetknął/zetknie (a dla mnie to 1-szy taki przypadek).
            Na pewno jednak nie chciałabym, by spowodowało to jakąś falę oskarżeń/wzajemne licytowanie czy wypominanie.
          • effuniak Sbarazzina 13.11.12, 16:19
            powiem tak - mam kontrolę jakości i osobę od tego by jej pilnować !
            Jak widzisz nie uchlam się od odpowiedzi i poprawienia niedoróbki i nie oczekuję, że przymknie ktoś na to oko
            Jeśli to budzi Twój śmiech to masz ciekawe poczucie humoru .
            • sbarazzina Re: Sbarazzina 13.11.12, 16:33
              effuniak napisała:

> powiem tak - mam kontrolę jakości i osobę od tego by jej pilnować !
              > Jak widzisz nie uchlam się od odpowiedzi i poprawienia niedoróbki i nie oczekuj
              > ę, że przymknie ktoś na to oko

Ależ Urkye nie uchylała się od odpowiedzi, więc co to za argument?

> Jeśli to budzi Twój śmiech to masz ciekawe poczucie humoru .

Dziękuję za komplement. Wiem :)

Ale wyjaśnię, bo może nie zrozumiałaś. Rozbawiła mnie Twoja hipokryzja. Krytykujesz jakość produktów innej producentki, kiedy Twoje produkty również nie są idealne.
              Zadałaś Uryke pytanie o to czy przeprowadza kontrolę jakości, a jak widać powinnaś zadać to pytanie również sobie.

---
              Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
              tnij.org/staniki01
              • effuniak Re: Sbarazzina 13.11.12, 16:48
                Sobie zadaje to pytanie ciągle
                Zresztą jakbym czasem może i zapomniała je zadać to już Klientki mi o tym przypomną zawsze i wszędzie - publicznie
                I ok, takie ich prawo/potrzeba

Dlaczego jednak pozbawiacie tej samej dawki wiedzy innych producentów ?
                Dlaczego ja nie mogę się wypowiedzieć jako konsumentka pod produktem innej firmy by nie być posądzoną o jakieś niecne zamiary ?
                Zwłaszcza, że to nie jest firma w jakikolwiek sposób konkurencyjna ze mną .

Poczytaj co napisałam pod tamtym wpisem i zastanów się czy było to konstruktywne czy też raczej wiadro pomyj bez sensu .

Jestem producentką bielizny ale i konsumentką odzieży wszelakiej i jako taka mam prawo zadawać pytania czy wydawać opinie.
                Tak samo jak i Wy macie do tego pełne prawo zarówno pod produktami moimi jak i innymi
                • ptasia Re: Sbarazzina 13.11.12, 17:14
                  Ok, teraz mam wyrzuty sumienia, że wspomniałam o temacie. Po zastanowieniu jednak: nie miałabym wyrzutów sumienia w stosunku do Frei, Fauve czy innych tam. A ja jeśli mam wątpliwości, to zasadniczo o nich piszę - ich przedstawiciel by tego jednak w ogóle nie przeczytał, nie odpowiedział, pozostał anonimowy, itd., a Ty Ewo jesteś nie tylko producentem, ale i żywą osobą ;).
                  • effuniak Ptasiu 13.11.12, 17:20
                    Wogle się tym nie przejmuj

Ślij stanik do poprawy tylko nie zapomnij o dokładnym adresie zwrotnym i nr.telefonu bo wszelkie reklamacje odsyłam DPD by były szybciej :)
                    • ptasia Re: Ptasiu 13.11.12, 19:55
                      :) OK - dziękuję :)
                    • ptasia Wysłane dziś ;) (n/txt) 15.11.12, 16:28
                      • effuniak prezentacja miękkich krojów 15.11.12, 17:17
                        Zapraszam do Szuflady :)
                        • ganbaja Re: prezentacja miękkich krojów 16.11.12, 16:42
                          CHyba niedługo będę musiała wyznać Ci miłość :-)
                          Miękkuski wracają!
                          • effuniak :) 17.11.12, 01:00
                            nowa prezentacja w Szufladzie
                            tym razem większe rozmiary ;)
                            • anika772 Re: :) 17.11.12, 22:19
                              Co do zagadki- w życiu bym nie zgadała, mogłabym tylko strzelać.
                              Efekt tych miękkich jest spektakularny! Czy można wiedzieć jakie wymiary ma modelka Asia?
                              Jak one wypadają rozmiarowo w stosunku do CH i HP? Brać ten sam rozmiar?
                        • ptasia Miękki plunge (PM) 70F a la szarak 17.12.12, 14:43
                          W ramach naprawy Belli dostałam od sklepu małe co nieco ;) (dziękuję :*) do testowania. S i SM okazały się za duże o miskę, jak sądzę (czyli powinnam mieć okolice 70e, to samo co CHP czy HP), więc się nie wypowiem, poza tym, że zapowiadają się obiecująco.
                          PM zaś ma szanse stać się moim ulubionym stanikiem.
                          - pasuje mi ten sam rozmiar, co w PL, tj. obecnie 70f
                          - nie porównam do innego miękkiego plandża, bo w swojej uświadomionej karierze miałam jeden, z M&S, kilka lat temu ;)
                          - świetnie zbiera, robi dolinkę i ten sam kształt z profilu, co PL, a przy tym jest leciutki i cieniutki - cuda ;)
                          - estetyka kusidełkowa, w sam raz dla fanek Arabelli i s-ki
                          - obwód 2 x 4. Gdy mierzyłam wieczorem, wydawał mi się b. ścisły. Następnego dnia jednak w pewnym momencie przepięłam się na 2 haftkę. Myślę, że zasadniczo na razie haftki 1-2 mi wystarczą, ale fajnie, że jest zapas
                          - ramiączka dość cienkie, ale w pełni regulowane, gładkie
                          - jedyny minus: ciut te ramiączka mnie drapały w miejscu wszycia, ale nie jakoś straszliwie i mam nadzieję, że to minie. Poza tym - b. wygodny.
                          Lobbuję o PM-y w stałej sprzedaży :)!
                          • indigo-rose Re: Miękki plunge (PM) 70F a la szarak 18.12.12, 23:55
                            A w jakim zakresie rozmiarów mają być PM-ki? Ze wszystkich miękkich podobały mi się najbardziej :)
                          • kotwtrampkach Miękki nie-plunge SM 75F (a la szarak) 02.01.13, 21:43
                            zastanawiałam się, gdzie by podpiąć info o miękkim testerze i chyba najlepiej będzie obok braciszka PM :-) Widziałam kilka recenzji na balkonetce, a na LB nic? Hmm

Chciałam zrobić kilka zdjeć, żeby pokazać go pod koszulką i porownac z innymi stanikami, ale jakaś taka pogoda była dziś buro-szara, ze zdjęcia nie nadają się do niczego. Chwile potrwa, zanim uda mi sie powtórzyć sesję. Generalnie - SM jest super wygodny (tzn, mogę się w nim położyć, a pewno mogłabym i spać), a efekt podbluzkowy jak w piankowych HM - okrągły biust, zupełnie jak na modelkach w szufladzie.

A tu dokładniejszy opis: Zacznę od tego, ze mój biust jest z tych raczej trudnych - budyniowy, wypełnia głównie dolną część miseczki a u góry pustki, często zmienia rozmiar, często potrzebuję inny rozmiar przed @, bo piersi stają się twardsze i wyłażą ze staników. Do tego dosyć wysoko zawieszony.
                            EffuPL byłyby dla mnie najwygodniejsze, bo podnoszą mój biust (od samego dołu) i dociskają go - unieruchamiając - ale po chwili wypadam środkiem i wygląda to mało estetycznie (pewnie idealny byłby dla mnie wyzszy mostek - jak w pierwszych piankach, szufladowych. Kroju CH nie lubię - źle się czuję i robi bardzo sztuczny efekt podstawek. Najczęściej noszę więc HM, teraz mam gardena i classic 75F.

Mój biust się lekko buja w HM, ale nie wypada, jest dobrze przytrzymany, ale część odkryta czasem faluje :-) Nie buja się do bólu, nie wypada z miseczki, ale faluje lekko i nie umiem tego zmienić :-) SM robi dokladnie tak samo, przy czym nie odznaczają się jego szwy pod cienką bluzką. W SM szybciej widać wahnięcia rozmiaru niż w piance HM.

Z innych , ale miękkich porównywałam freyę pomarańczowo - fioletową 32G. freya robi nosek, HM okrągły kształt, freya lekko przypłaszcza (a jak jest trochę za duża to przypłaszcza bardzo -mój biust wpada w dolną część miseczki, a góra pusta) rozstawia bardziej na boki i ma grubsze(?) fiszbiny - takie, które mam ochotę czasem podciągnąć do góry, bo uwierają na łuku pod biustem. Nie mogę się położyć w tym staniku ani garbić się przed komputerem, bo potem zostaje gruby, szczypiacy ślad fiszbin (mostek i pod piersiami, czasem też boki). SM nie uwiera, nie wbija się na mostku, mimo, ze nosiłam go też jak zaczynał bułkować. No i freya wystaje z tych dekoltów, z których SM nawet nie zamierza :-)

Miękkie staniki nosiłam do tej pory głównie w czasie gdy hormony robiły z moich piersi bolesne kamyki i wymagały [piersi] unieruchomienia. Dlatego ja dosyć sceptycznie podeszłam do testowania miękkiego stanika - dostałam razem z innym zamówieniem. Mam go od 26.11, pod koniec cyklu jest za mały, w pozostałym czasie jest "na styk". mogłabym go nie ściągać :)
                            Miałam też do przymiarki miękkiego plunge PM, ale okazał się za mały/nie mój krój - ciął piersi. CHętnie zmierzyłabym większy rozmiar, ale na razie zakochałam się w efekcie SM.
                            • kotwtrampkach errata - nie HM tylko HP!! 02.01.13, 22:11
                              wszędzie, gdzie porównywałam miękki SM z wcześniejszym effuniakiem - chodziło o piankowy HP - (nie HM). HM nie mam żadnego. Łatwiej było zapamiętać skróty na początku, ale teraz STRASZNIE mi się mieszają..
                  • effuniak Ptasia napisała : 13.11.12, 17:22
                    "Ty Ewo jesteś nie tylko producentem, ale i żywą osobą ;)."

ojjj ... bardzo żywą ;DD
    • nientepaura czy będą paczkomaty? 04.12.12, 19:01
      pytanie do Effuniak, chyba, że pytanie już padło i odpowiedź została już udzielona. Czy jest szansa na przesyłkę paczkomatem jako alternatywy dla poczty?i jeśli tak, to od kiedy?
      • effuniak Re: czy będą paczkomaty? 04.12.12, 21:17
        Nie ma takiej szansy
        • effuniak PRZERWA ŚWIĄTECZNA 08.12.12, 09:10
          W dniach 24.XII.2012 - 1.I.2013 sklep będzie nieczynny.

Ostatnie wysyłki sa planowane na 21 grudnia.

Zakupy wysyłane w grudniu mają przedłużony termin zwrotu/wymiany do 15 stycznia 2013
          • nomina 3D plus? 08.12.12, 19:45
            Effuniaku, widzę w sklepie nowości, ale w małych rozmiarach. Czy planujesz jeszcze przed świętami poszerzyć rozmiarówkę lub dołożyć inne modele dla większych biustów? Nie używam FB, więc jestem może trochę nie w temacie.
            • effuniak 15 grudnia 10.12.12, 20:34
              Nie dojdzie do skutku mój przyjazd do Szczecina
              Z przykrością zawiadamiam, że nie moge do Was przyjechać w tę sobotę
              Muszę się położyć do szpitala na badania i muszę to zrobić, niestety, natychmiast
              • boziaj Re: 15 grudnia 11.12.12, 17:51
                zdrowia, zdrowia, duzo zdrowia :)
    • boziaj Melon 3DM 20.12.12, 13:04
      zamówiłam w rozmiarze jak HM (sztywniaki pasują mi miskę większe)
      niestety za mały
      żałuje tym bardziej, że:
      1) wiekszego nie ma w tym modelu
      2) nie wiem czy teoretyczny rozmiar wiekszy nie bedzie za duzy: bez wygarniania jest niemal dobry ;)
      3) podtrzymanie zupełnie niezłe uwzgledniając zamałość, a obszar niezabudowanego dekoltu oszałamiający
      4) ładny jest
      Mam nadzieję, ze nowe miękkusy dla większych biustów będą równie udane
      przy okazji wzięlam Lato w juz prawie wymarłym, a moim ulubionym, modelu CH - lezy świetnie i jest ładniejsze niz na fotkach, szkoda że gatek już nie ma :(
    • szczeciniankawpoznaniu Rozmiary modeli HM a CH 01.01.13, 19:19
      Drogie Panie, mam nadzieję, że mi doradzicie. Mój problem jest następujący: od długiego czasu noszę staniki Ewy Michalak, ale tylko modele HM: Stokrotka, Gold i Classic i wszystkie w rozmiarze 65FF. Chcę teraz zamówić stanik z innego typu, a dokładnie CH Lilię. Czy powinnam wybrać ten sam rozmiar czy może większą miskę?

Czy staniki CH mają tak samo poprowadzoną fiszbinę jak te z modeli HM??
    • akj77 dizajn S Wiśniówka 13.01.13, 21:58
      Czytam sobie ja zajawkę nowego kroju S. Nowy fason, z opisu wygląda, że coś dla mnie - super. Wyższy podkrój ba brzuchu, wyższy mostek niż w PL - tego mi właśnie trzeba. Promocja cenowa - ślicznie.
      Ale czy będą jakieś inne wzory? Mam już dwa staniki, które wyglądają niemal identycznie - PL Bakłażan i HP Fuksja.
    • plecha1 Co się stało z 60? 14.01.13, 09:23
      Od razu uprzedzam, że całego wątku nie miałam jak prześledzić, więc jeśli odpowiedź tam jest, to kajam się. Wczoraj chciałam poszukać straplessów, weszłam i okazało się, że w 60FF nie ma żadnych modeli. Aż tak się zmniejszyły 65?
      • ptasia Re: Co się stało z 60? 14.01.13, 09:40
        od dość dawna (rok przynajmniej?) 60-tki są na specjalne zamówienie, czyli także bezzwrotne, co jak rozumiem wiąże się ze zbyt niskim na nie popytem (bo np. wiele osób, które 'normalnie' noszą 60-tki, u EM noszą 65).
        • plecha1 Re: Co się stało z 60? 14.01.13, 10:07
          Dziękuję :) Spróbuję zmierzyć gdzieś stacjonarnie jakieś 65, może akurat będzie pasowało.
          • zam6 Re: Co się stało z 60? 14.01.13, 10:15
            Niestety nie ma 60 nad czym i ja bardzo ubolewam :(
            jedynymi dosyc scislymi mogelami są bezramiączkowce i PL, ale juz niestety CHP czy CH są za szerokie :( chcemy przywrócenia 60-tek! :))
            • plecha1 Re: Co się stało z 60? 14.01.13, 10:43
              Ja jeszcze mogę liczyć na to, że 65 jednak okaże się pasujące ;) Zmierzę przy okazji, bo straplessa potrzebuję na lato, więc nie pali się z wizytą w sklepie. Jeśli jednak okaże się, że za luźne, to cóż, nie ryzykowałabym szycia na zamówienie bez możliwości zwrotu, bo mogę nie trafić w miskę, krój może okazać się niekompatybilny z moim biustem itp. Zacznę się martwić jeśli okaże się, że nie pasują :)
              • ptasia Re: Co się stało z 60? 14.01.13, 10:50
                Możesz jeszcze zamówić sąsiedni rozmiar z 65, jeśli okaże się za luźny, ale poza tym ok, zamówić siostrzany z 60-tek.
                • zam6 Re: Co się stało z 60? 14.01.13, 11:04
                  ja tak własnie robię - zamawiam 65-tki a później 60-tki, choć nie ukrywam, że trochę z tym zabawy i wolałabym gdyby juz w ofercie były 60-tki. a Co do strapelessów to pod biustem mam 62cm i 65-tki leżą ok :)
    • boziaj Rozmiarówka S i SM? 14.01.13, 19:21
      Chciałabym się upewnić, że rozmiarówka S-Miękkich nie będzie taka sama jak S i uwzgledni m.in rozmiar 70E?
      3DM w rozmiarze 70DD okazał sie za mały, a większych nie ma, mam nadzieję, ze w przypadku miękkich S nie bedę musiała obejść się smakiem...
      • effuniak Re: Rozmiarówka S i SM? 15.01.13, 07:35
        będzie nawet mniejsza niz S i z całą pewnością nie obejmie rozmiaru 70E
        • boziaj Re: Rozmiarówka S i SM? 15.01.13, 16:59
          żałuję, bo miałam nadzieję na coś miękkiego poza HM, który nie jest ze mną w pełni kompatybilny
          mierzony melon 3DM zrobił mi nadzieję, niestety o miskę wypadam z rozmiarówki ...
          a może planowane są jakieś miękkusy dla średnich biustów?
          • ptasia Re: Rozmiarówka S i SM? 15.01.13, 17:06
            Boziaj, będzie PM, opisywałam tu testowy forum.gazeta.pl/forum/s,32203,135512596.html?t=1&a=141200305&rep=1 Baaardzo niego czekam.
    • korlat nowe modele 22.01.13, 20:13
      Na jednym z zagranicznych blogów (www.missunderpinnings.com/) znalazlam dwa nowe modele: kakao i czekolade i zastanawiam sie, kiedy beda dostepne w sprzedazy, gdyż na zadnej z polskich stron nic o nich nie widzialam a oba bardzo mi sie podobaja :)
      • kotwtrampkach Re: nowe modele 29.01.13, 22:24
        były pokazywane jakis czas temu na fb. w szufladzie też jest kilka nowych modeli.
        www.facebook.com/photo.php?fbid=460930037283227&set=a.129970547045846.11701.129965913712976&type=1&theater
    • izas55 S wiśniówka 90G 23.01.13, 14:42
      Kupiłam go w nadziei, że będzie się nadawała do kopertowych dekoltów, a przy okazji utrzyma co trzeba we właściwym miejscu. Wybrałam ten sam rozmiar w którym noszę halfy effuniak. Z brytyjczyków noszę zwykle 85GG, więc analogiczny rozmiar. Mam raczej zwarty biust, nieco pustawy od góry. Najlepiej mi się nosi fulcupy i halfy, które podnoszą mi biust od dołu, fatalnie wyglądam w 99% balkonetek. Brzuch zaczyna mi się zaraz pod biustem więc lubię jak stanik ma dość mocne półokrągłe podcięcie na mostku. W rozmiar trafiłam dobrze, choć mógłby być dosłownie o ćwierć miski i 2cm w obwodzie większy.
      Jeżeli chodzi o nowy model S to po pierwszym założeniu - pełen zachwyt, po kilku dniach niestety nieco mniej.

Na plus
      - fenomenalny kształt biustu. W absolutnie żadnym staniku jaki w życiu miałam na sobie tak bardzo mi się nie podobał. Bardzo dobrze zbiera od dołu i podnosi, gdyby tylko nie miał cech, które sprawiają, że właściwie nie mogę go nosić (patrz minusy) zostałby moim absolutnie ukochanym stanikiem i pewnie systematycznie wykupywałabym wszystkie pojawiające się kolory i wzory.
      - niski mostek

Na minus (jak dla mnie, bo dla innych to mogą być zalety)
      -bardzo wąskie fiszbiny. Wiem, że wielu dziewczynom będzie to pasować ale u mnie jest to po prostu dramat. Stanik zjeżdża mi w dół z przodu bo góra fiszbin chce znaleźć się w jak najwęższym miejscu. W związku z tym dół U fiszbiny boleśnie wbija mi się w brzuch. Dodatkowo fiszbina uciska mi chyba jakąś część gruczołu z boku bo po całym dniu noszenia potwornie bolała mnie jedna pierś. Niestety przekonałam się o tym po oderwaniu metki i przechodzeniu w nim cały dzień, więc i tak zostaje. Zrobię w nim przeszczep szerszych fiszbin choć wiem, że go to niestety zdefasonuje.
      Strasznie żałuję, że się z nim nie dogadałam, bo kształt robi obłędny.
      • yaga7 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 14:46
        A czy możesz porównać w centymetrach szerokość fiszbin w tym nowym i w halfach? Jeżeli masz taki sam rozmiar halfa i wiśniówki?

Bo nie ukrywam, że halfy mają w moim przypadku graniczną szerokość fiszbin, wolałabym szersze. Węższe już na pewno będą za wąskie.
        • izas55 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 15:02
          Tak, mam taki sam rozmiar na pewno wiśniówki i pawie oka (CHP) i wydaje mi się że jeden HP też mam 90G.
          Zmierzę jak nie zapomnę, albo pstryknę fotkę bo nie wiem czy mam w domu centymetr ;-).
          I zapomniałam dodać w recenzji, że ja go odczuwam jako dość ciasny, Pawie oka i taki różowopudrowy half HP (nie wiem jak się nazywał) są luźniejsze.
          • yaga7 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 15:07
            Dzięki!

Pewnie jak się pojawi w jakimś innym kolorze, będę sama testować z ciekawości.
            • beata-1978 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 16:56
              Yaga w rozmiarze 70G wiśniówka ma fiszbiny węższe o ok 1cm od miękkich halfów (szarak, magnolia). Potwierdzam, że to najlepiej zbierający i podnoszący stanik jaki kiedykolwiek miałam. Biust mam mocno zniszczony odchudzaniem, mało jędrny, "wypadający" z wszystkich plungy, w ogóle trudny do ujarzmienia (przykładowo żaden miękki stanik cleo na mnie nie leży, wszystkie szwami powodują kalafiora). Noszę tylko HM effuniakowe, annick avocado, trochę Avy, ale wiśniówka bije je wszystkie na głowę.
              • yaga7 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 17:04
                Dzięki za info.

Ja w sumie nie mam problemów z biustem (w sensie kondycji), więc może to stanik nie dla mnie, tak czy siak. Z effuniaków leżą mi tylko miękkie halfy, natomiast sztywne halfy i plandże już nie bardzo - między innymi ze względu na fiszbiny i parę innych rzeczy. Po prostu staniki innych firm leżą lepiej.

Jestem baaaardzo ciekawa tych nowych krojów.
                • beata-1978 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 17:07
                  ja czekam na ten miękki pokazany na FB - bo wydaje się, że ma duże szanse leżeć na moim opornym biuście
            • izas55 Re: S wiśniówka 90G 23.01.13, 17:10
              Od HP w tym samym rozmarze (90G) fiszbina jest węższa o ok. 2 cm. CHP nie mogłam znależć, pewnie leży w stosie z ciuchami do prania, różnica powinna być podobna bo HP i CHP leżą na mnie bardzo podobnie.
      • kasiadj07 Re: S wiśniówka 85GG 25.01.13, 23:17
        Przyszedł do mnie dziś i mam podobne odczucia.
        Zamówiłam taki sam rozmiar, co zwykle. Głównie noszę PL, mam też jeden HP w rozmiarze 85GG oraz jeden CHP 85G. Miski w Wiśniówce rozmiarowo wypadają podobnie. Obwód jednak odczuwam jako ściślejszy, jeśli miałabym go nosić, musiałabym wymienić na większy.
        Kształt piersi w tym staniku bardzo mi się podoba. Bardzo podnosi biust, dobrze go trzyma, tworząc zadziorne noski. Mąż przyzwyczajony do kulek w PL stwierdził, że to dziwny kształt, ale gdy założyłam bluzkę, efekt bardzo mu się spodobał:)
        Niestety, stanik odczuwam jako niezbyt wygodny. Dopięłam przedłużkę, ale to nie zlikwidowało niewygody, dzięki Izas teraz wiem jaka jest przyczyna - za wąskie fiszbiny. Pasują mi zwykle wąskofiszbinowe staniki, w większości brytyjczyków fiszbiny lądują mi na tylnej stronie pachy, ale te są zbyt wąskie. Nie wchodzą mi na piersi, ale za bardzo je dociskają w przód. To samo chyba Ciebie spotkało Izas, myślę, że to jest ten opisywany przez Teresę niedawno syndrom SAS.
        Podsumowując - żal mi tego stanika, ponieważ fantastycznie kształtuje moje piersi. Miałam zamiar wymienić go na luźniejszy obwód, czyli na 90G właśnie, ale teraz myślę, że chyba nie ma sensu i lepiej wymienić na coś innego.
        • olazdaleka Re: S wiśniówka 85GG 26.01.13, 01:36
          Szkoda z tymi fiszbinami. Taka mialam nadzieje ze S beda pasowac, teraz to chyba nawet nie bede zamawiac. Chyba mi sie snilo jednak ze Effuniak gdzies pisala ze w S fiszbiny beda szersze;)
        • effuniak kasiadj07 29.01.13, 08:40
          Jeśli z HP i CHP pasuje Ci obwód 85 to z wiśniówki z całą pewnością potrzebować będziesz luźniejszego obwodu
          • kasiadj07 Re: kasiadj07 29.01.13, 12:44
            effuniak napisała:

> Jeśli z HP i CHP pasuje Ci obwód 85 to z wiśniówki z całą pewnością potrzebować
            > będziesz luźniejszego obwodu

Effuniaku, ale wszystkie beżowe PL-ki trzy sztuki i burgunda mam też 85, zapinam na środkową haftkę. Tu nie problem w obwodzie, bo mierzyłam z przedłużką, ale w wąskich fiszbinach. Ale pewnie przy okazji dam esce jeszcze szansę.
      • effuniak Re: S wiśniówka 90G 29.01.13, 08:48
        Jeśli z halfów potrzebujesz rozmiar 90 to z S z całą pewnością bedziesz potrzebować 95 gdyż halfy - WSZYSTKIE MODELE - są lużniejsze od PL I Analogicznie od S
        Dlatego stanik zjeżdża w dół bo jest za wąski w obwodzie
        • izas55 Re: S wiśniówka 90G 29.01.13, 20:05
          W moim przypadku chyba jednak nie. Jestem najwęższa właśnie pod biustem, w miejscu gdzie wypada fiszbina, a poniżej jestem kulką z wystającym brzuchem, nie mam żadnego wcięcia w tali. Nigdy w życiu żaden stanik nie zjeżdżał mi w dół w poszukiwaniu węższego miejsca bo siedzi w najwęższym miejscu, zjeżdża bo jest spychany w dół.
          S jest rzeczywiście ciaśniejszy od halfów, ale w halfach w obwodzie 90 spokojnie zapnę się na najciaśniejszą haftkę i jest mi w nich wygodnie, plandże mam też w obwodzie 90. Niestety dołożenie przedłużki do wiśniówki nie zmniejsza najeżdżania fiszbiny z boku na pierś i nie zapobiega wbijaniu się fiszbin dołem. Bardzo tego żałuję, bo kształt robi szałowy.
      • myszonor czy jest mozliwość zwrotów tych na 14dni? 31.01.13, 18:09
        chce wiśniówkę ale nie wiem czy trafie z rozmiarem:
        czy te z 14 dniowym terminem realizacji czyli pewnie szyte pod zamówienie tez można zwrócić?
        • kasiadj07 Re: czy jest mozliwość zwrotów tych na 14dni? 31.01.13, 22:17
          Nie można zwracać tylko tych szytych na zamówienie, które nie są wcale dostępne w rozwijanej listwie rozmiarów (nie ma znaczenia termin realizacji).
    • nientepaura HM Gold a HM Magnolia/porównanie miękkich i usztyw 24.01.13, 16:34
      Pytanie do posiadaczek obu HM w tytule - czy one mają miski podobnych rozmiarów, czy któryś jest znacząco mniejszy/większy?
      Drugie pytanie: jak się ma HM Gold do staników usztywnianych?
      Mogę niby zamówić dwa sąsiadujące rozmiary, ale mam nadzieję, że Wasze rady spowodują, iż nie będę musiała tego robić;)
      • yaga7 Re: HM Gold a HM Magnolia/porównanie miękkich i u 24.01.13, 16:39
        U mnie oba miękkie halfy wypadają podobnie i pasują w tym samym rozmiarze.

Natomiast nie mam porównania ze sztywniakami.
        • beata-1978 Re: HM Gold a HM Magnolia/porównanie miękkich i u 24.01.13, 19:30
          Mam golda i magnolię w tym samym rozmiarze (70G). Jeśli chodzi o sztywniaki, to mam tylko wiśniówkę i też brałam ten sam rozmiar. Jest ciutkę za duża, ale mam nadzieję, że po praniu pianka delikatnie się skurczy i wtedy będzie ok. Miałam CH onyksa 70G i był o miskę za duży.
    • besame.mucho Rozmiarówka SM 28.01.13, 13:45
      Zobaczyłam dziś na Facebooku Trefla i ciekawa jestem w jakich rozmiarach będą te staniki? No i kiedy można spodziewać się ich w sklepie? Bo w moim rozmiarze (75GG) resztki miękkusów już daaaawno wyprzedane i co zaglądam do sklepu, to nic dla mnie nie ma, a przydałby mi się nowy stanik.
      • effuniak Re: Rozmiarówka SM 29.01.13, 08:43
        ten rozmiar z całą pewnością będzie w podstawowym składzie :)
        • besame.mucho Re: Rozmiarówka SM 31.01.13, 00:21
          fajnie, to ostrzę zęby :)
      • kotwtrampkach Re: SM i kolory 17.02.13, 21:59
        czytałam niedawno dyskusję o ilościach koronki, którą trzeba kupić i że to się nie opłaca.
        A czy nie można uszyć małej serii staników np. z tej koronki, która jest na obwodzie czekolady, albo maka? Albo miękkiego z materiału nieprzeźroczystego?
        Testowałam SM i marzę o możliwości dostania go w innych kolorach, a najpierw w innym rozmiarze (te wahania wagi).. Ale ciągle nie ma go w sklepie :-( To naprawdę najlepszy miękki stanik jaki miałam, ja już nie chcę gąbczaków :-(
        • effuniak Re: SM i kolory 17.02.13, 22:35
          Kocie - spokojnie, daj mi szansę ;)
          • kotwtrampkach Re: SM i kolory 18.02.13, 23:34
            moja cierpliwość jest wielka, ale czasem muszę pojęczeć, zwłaszcza jak cycki znajduję na plecach :(
    • balbina11 Re: Cappuccino 20.02.13, 20:48
      Zawiodłam się. Zamówiłam swój rozmiar, który mi pasuje choć strona podpowiadała mi 80DD. 75E noszę z powodzeniem i taki dostałam. Obwód mnie zaskoczył. Zapięty na ostatnią haftkę jest luźny. Jak to? Inne, w tym samym rozmiarze, które mam są dobre (dżinsowy, stary - wręcz ciasny). Nic nie rozumiem, bo wydawało mi się, że Ewa jest ciasna. Pod biustem mam 74 cm - ciasno i na wydechu. Potrzebowałam tego stanika do kreacji karnawałowej i odcięłam metki :-(
      • effuniak Balbina 21.02.13, 07:31
        Jeśli odcięłaś ale nie nosiłaś - odeślij , jak nosiłaś - mogę Ci zwęzić
        • balbina11 Re: Balbina 21.02.13, 11:42
          Odeślę do zwężenia, bo miałam go ubrany pod sukienkę na imprezie. Sukienka była szyta właśnie do tego stanika - zakochałam się w nim i już ;-)
    • zimowy_lisc Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 21.02.13, 11:48
      Postanowiłam spróbować ostatnio effuniakowego straplessa. Normalnie noszę miękkie balkonetki i halfcupy, więc chciałam spróbować też tych chwalonych krojów Ewy Michalak. Niestety w całym sklepie nie ma ANI JEDNEGO w moim rozmiarze (70DD). Postanowiłam więc poczekać z zakupem straplessa aż pojawi się coś miękkiego. I tak czekając cena straplessa i innych staników skoczyła sobie w górę... a miękkich jak nie było tak nie ma. Pani Ewo, czy czekam na marne? Bo już sama nie wiem...
      • ptasia Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 21.02.13, 12:06
        W tym rozmiarze z miękkich jest 3DM Melon...
        • anika772 Kostiumy kąpielowe 24.02.13, 18:40
          Czy będą w tym sezonie, i na kiedy? Uda się do połowy czerwca?
          • effuniak Re: Kostiumy kąpielowe 25.02.13, 05:43
            nie będzie
        • zimowy_lisc Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 24.02.13, 19:36
          tak jak w temacie, chodziło mi o staniki o starym, dobrym kroju HM. Krój 3DM jeszcze mnie nie przekonał ( z reguły takie kroje nie prezentują się najlepiej na moim biuście:() Ale na maile sklep nie odpowiada, tutaj też cisza, chyba prędko się nie dowiem czy znajdę wkrótce coś z HM-ów w moim rozmiarze... :(
      • effuniak Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 25.02.13, 05:45
        Nigdzie nie pisałam, że będą nowe modele HM więc tak, czekasz na darmo .

W weekend sklep nie pracuje i nie odpowiada na maile
        • zimowy_lisc Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 25.02.13, 14:38
          A ja nigdzie nie pisałam, że chodzi mi o nowe modele. Moje wymagania zaniżyłam do jakiegokolwiek modelu HM w moim rozmiarze.
          A maila do sklepu wysłałam ponad dwa tygodnie temu, więc w międzyczasie było kilka dni roboczych.
          Dziękuję za uprzejmą odpowiedź.
          • effuniak Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 25.02.13, 20:44
            Jeśli są jakieś HM w tym rozmiarze - proszę spróbować, jeśli nie ma - nie doszywamy
        • bluemacia Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 26.02.13, 09:48
          effuniak napisała:
          > W weekend sklep nie pracuje i nie odpowiada na maile

Uważam, że sklep ma albo kłopot z mailami przychodzącymi albo kiepską politykę kontaktowania się z potencjalnymi klientami - po prostu na maile nie odpowiada. Dwukrotnie pisałam maile, ostatni raz 4 lutego i odpowiedzi nie otrzymałam (kika dni roboczych było od tegto dnia ;)). Nie wiem czy mail nie dotarł czy został zignorowany i właściwie nie jestem w stanie tego sprawdzić. Po prostu zrobiłam zakupy gdzie indziej. Nie mam tego typu problemów z żadnym innym sprzedawcą. :(
          • kis-moho Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 26.02.13, 09:52
            > Uważam, że sklep ma albo kłopot z mailami przychodzącymi albo kiepską politykę
            > kontaktowania się z potencjalnymi klientami - po prostu na maile nie odpowiada.

A ja z kolei akurat z tym sklepem mam bardzo dobre doświadczenia. Natomiast brak odpowiedzi na maile to wg. mnie ogólnie zmora sklepów internetowych, notorycznie mi się zdarza, nie tylko w biuściastych firmach, ale np. też kosmetycznych. Zwykle to świetny sposób na stratę klienta...
            • kryklu Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 27.02.13, 21:58
              > A ja z kolei akurat z tym sklepem mam bardzo dobre doświadczenia.

Ja też.
          • effuniak Odpowiedzi na maile 27.02.13, 06:57
            hmmm... a może sprzatanie w skrzynkach coś by na to pomogło ?
            Jesli po odpisaniu dostaję natychmiast informację zwrotną o niedotarciu wiadomości to nie ponawiam próby odpowiedzi bo to się mija z celem
            • kis-moho Re: Odpowiedzi na maile 27.02.13, 08:13
              effuniak napisała:

> hmmm... a może sprzatanie w skrzynkach coś by na to pomogło ?
              > Jesli po odpisaniu dostaję natychmiast informację zwrotną o niedotarciu wiadomo
              > ści to nie ponawiam próby odpowiedzi bo to się mija z celem
              >
              Jasne, że czasem wina leży po stronie skrzynki klienta, ale problem jest moim zdaniem zbyt rozpowszechniony, żeby go tylko tak wyjaśniać. Wyobraź sobie, że pytasz sklep, czy wysyłają za granicę - owszem, wysyłają, ale muszą wiedzieć ile chcę sztuk, to powiedzą ile to kosztuje. To planuję, liczę, wysyłam im maila, i więcej od nich nie dostaję odpowiedzi. Zdarza mi się niestety dość często. Albo sklepy same mają problem z obsługą poczty - ile w wątku biubiu jest postów na temat "doszedł mail/nie doszedł/wysłałam raz jeszcze, sprawdź teraz".
              Dla mnie to niestety choroba wielu sklepów internetowych. Sorry za offtop, bo z Twoim sklepem problemów nigdy nie miałam :o)
            • bluemacia Re: Odpowiedzi na maile 27.02.13, 09:16
              effuniak napisała:

> hmmm... a może sprzatanie w skrzynkach coś by na to pomogło ?
              > Jesli po odpisaniu dostaję natychmiast informację zwrotną o niedotarciu wiadomo
              > ści to nie ponawiam próby odpowiedzi bo to się mija z celem

Mnie ta sytuacja nie dotyczy. Mam miejsce w skrzynce, spam sprawdzam regularnie, szczególnie w okresie gdy czekam na konkretną wiadomość. Może jednak jakieś działania w obrębie serwera sklepu przydałyby się?
              • effuniak Re: Odpowiedzi na maile 27.02.13, 21:02
                Maila nie mamy na serwerze sklepu
                Jeśli zadałas może pytanie do produktu, to baaardzo rzadko tam zaglądamy i odpowiadamy (brak czasu i osób) a nijak nie można tej opcji skasować w sklepie bo to nie jest sklep dedykowany
                • zimowy_lisc Re: Odpowiedzi na maile 27.02.13, 23:00
                  Ja też nie mam problemów ze skrzynką ale rzeczywiście - pisałam przez protokół. Ale skąd zwykły śmiertelnik może wiedzieć, że jak zapyta przez protokół to się nie doczeka odpowiedzi, myślałam, że to działa tak samo jak mail na główną skrzynkę, tak jak pytania do przedmiotów na allegro... może powinnaś zamieścić jakąś adnotację, oszczędziłabyś frustracji klientom i sobie interakcji ze sfrustrowanymi klientami;) I po swojego straplessa też poszłam w końcu do innego sklepu. Ale i tak kupiłam Twojego Mlecznego Straplessa:) Jest super.
                • bluemacia Re: Odpowiedzi na maile 04.03.13, 20:55
                  effuniak napisała:

> Maila nie mamy na serwerze sklepu
                  > Jeśli zadałas może pytanie do produktu, to baaardzo rzadko tam zaglądamy i odpo
                  > wiadamy (brak czasu i osób) a nijak nie można tej opcji skasować w sklepie bo t
                  > o nie jest sklep dedykowany

No to w końcu kto tu nawala? Klientki czy sklep? Zarzuciłaś nam nieumiejętność korzystania ze skrzynek pocztowych, a tu wyskakuje taka niespodzianka. :(
                  Dodajcie pod produktami info - nie korzystać z zapytania, tylko wysłać maila na adres itd. Też się nie da?
                  • effuniak Bluemacia 05.03.13, 00:37
                    jest takie coś napisane tuż nad formularzem do zadawania pytań :

"Jeżeli powyższy opis jest niewystarczający dla Ciebie, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć jak tylko będzie to możliwe. "

Czy to rzeczywiście takie trudne by przeczytać i nie zdziwić sie ewentualnym brakiem
                    odpowiedzi ?

....

a gdy dostaję maila zwrotnego :
                    Mail delivery failed: returning message to sender
                    to jest to wina moja czy skrzynki odbiorcy ?
                    • izas55 Re: Bluemacia 05.03.13, 07:29
                      Musze przyznać, że taka odpowiedź ze strony sklepu sprawia, że nie mam najmnejszej ochoty mieć z nim do czynienia. Prześlij pytanie a my ci na nie nie odpowiemy nie informując dlaczego...
                      Swoją drogą zastanawia mnie, jak tekst "Jeżeli powyższy opis jest niewystarczający dla Ciebie, prześlij nam swoje pyta nie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć jak tylko będzie to możliwe." można zinterpretować jako "nasz formularz kontaktowy nie działa"
                    • bluemacia Re: Bluemacia 05.03.13, 08:00
                      effuniak napisała:

> jest takie coś napisane tuż nad formularzem do zadawania pytań :
                      >
                      > "Jeżeli powyższy opis jest niewystarczający dla Ciebie, prześlij nam swoje pyta
                      > nie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć jak tylko będzie to m
                      > ożliwe
                      . "
                      >
                      > Czy to rzeczywiście takie trudne by przeczytać i nie zdziwić sie ewentualnym br
                      > akiem
                      > odpowiedzi ?
                      >
                      > ....
                      >
                      > a gdy dostaję maila zwrotnego :
                      > Mail delivery failed: returning message to sender
                      > to jest to wina moja czy skrzynki odbiorcy ?

Ale jak sama przyznałaś, nie zawsze wina jest po stornie klienta, bo sklep też nie obsługuje wszystkich "opcji" sklepu, bo nie ma czasu. :(
                      Ewo, naprawdę przemyśl zrezygnowanie z bezpośredniego kontaktu z klientkami, bo Twój sklep na tym traci. :(
                      Wysłałam zapytanie do sklepu, ale nie otrzymałam odpowiedzi i to jest OK, gdyż "Postaramy się odpowiedzieć jak tylko będzie to możliwe". Ale jak rozumiem, nie było, gdyż miałam na pewno pełno skrzynkę lub nie wiem, że należy zagladać do spamu. Serdecznie dziękuję za wyjaśnienia. Właśnie klientka mniej, choć to żadna strata dla sklepu (w końcu to klientki są dla sklepu a nie sklep czy producent dla klientów), bo kupuję jedynie miękkie staniki.
        • kryklu Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 27.02.13, 22:00
          effuniak napisała:

> Nigdzie nie pisałam, że będą nowe modele HM

To strasznie smutna wiadomość :((((((
          • zimowy_lisc Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 27.02.13, 23:02
            effuniaku, no weź... uszyj nam jakieś HMy...
            • madzioreck Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 27.02.13, 23:05
              Ja też ładnie proooszę - schudłam z mojego Motyla i Miłości, a w niczym tak nie wyglądam jak w HM... :(
              • nelyen Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 28.02.13, 23:54
                madzioreck napisała:

> Ja też ładnie proooszę - schudłam z mojego Motyla i Miłości, a w niczym tak nie
                > wyglądam jak w HM... :(

jedyne na co mam nadzieję, to coś lepszego niż HM.... ale czy może być coś lepszego na mój biust niż HM...?
                więc też jestem za tym, żeby chociaż jeden model w sezonie był w tym kroju
                • pierwszalitera Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 01.03.13, 08:54
                  nelyen napisała:

> jedyne na co mam nadzieję, to coś lepszego niż HM.... ale czy może być coś leps
                  > zego na mój biust niż HM...?
                  > więc też jestem za tym, żeby chociaż jeden model w sezonie był w tym kroju

To do was jeszcze nie dotarło? HM-ów nie będzie, bo się nie sprzedają, więc nie marudźcie. ;-)
                  • kryklu Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 01.03.13, 11:57
                    > To do was jeszcze nie dotarło? HM-ów nie będzie, bo się nie sprzedają, więc nie
                    > marudźcie. ;-)

E tam, ja ciągle mam nadzieję, że tak wspaniały fason nie odejdzie do lamusa. Wizualnie HM bardziej mi się podoba niż SM, a nabiustnie - jeszcze nie wiem...
                    • pierwszalitera Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 01.03.13, 13:10
                      kryklu napisała:

> E tam, ja ciągle mam nadzieję, że tak wspaniały fason nie odejdzie do lamusa. W
                      > izualnie HM bardziej mi się podoba niż SM, a nabiustnie - jeszcze nie wiem...

Upodobania Lobbystek producentka ma w nosie, więc prognozuję, że HM-ów już nie będzie. A gdyby Effuniak chciała mi jednak udowodnić, że się mylę, to poszkodowana nie będę.
                      • miss-alchemist Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 01.03.13, 16:44
                        > Upodobania Lobbystek producentka ma w nosie, więc prognozuję, że HM-ów już nie
                        > będzie. A gdyby Effuniak chciała mi jednak udowodnić, że się mylę, to poszkodow
                        > ana nie będę.

Być może wywołałaś wilka z lasu:
                        www.facebook.com/photo.php?fbid=517745784934985&set=a.517745654934998.1073741828.129965913712976&type=1&theater
                        • pierwszalitera Re: Wyższe ceny i brak miękkich staników typu HM 01.03.13, 16:53
                          miss-alchemist napisała:

> Być może wywołałaś wilka z lasu:

Baju, baju, książkomorda nie takie rzeczy widziała. ;-) Uwierzę, jak zobaczę w sklepie.
                          • pierwszalitera object of desire 01.03.13, 17:02
                            Ale ładny ten stanik jest, nie zaprzeczę. I w moim ulubionym kolorze. Nazwałabym go osobiście object of desire :-)
    • indigo-rose Pawie Oka 27.02.13, 22:39
      Czy one są jeszcze do dostania w jakimś sklepie? Wyrosłam z poprzednich i pożądam nowych ;)
      • ola.biustyl Re: Pawie Oka 07.03.13, 10:49
        Chętnie bym Ci napisała, że mam, ale niestety nie. Chyba jakieś 80F PL mi tylko w sklepie zostało. A jeśli dobrze kojarzę to Ty z wąskoobwodowych? Sama bezskutecznie poszukiwałam jak wyrosłam ze swojego i skończyło się na sprzedaży za małego rozmiaru..
        Ten model bardzo się podobał i szybko zszedł..
        • indigo-rose Re: Pawie Oka 07.03.13, 23:23
          No ja szukam okolic 65F...
          • ola.biustyl Re: Pawie Oka 08.03.13, 10:18
            Szukałam dokładnie tego samego rozmiaru.. Może poszczęści Ci się bardziej :)
    • pierwszalitera SM Trefl 05.03.13, 11:33
      Pokazała się zapowiadana miękka balkonteka. Jedna sprawa mnie tylko zastanawia. Miękkie 3DM kończą się na miseczce 75D/80C. Natomiast ten nowy zaczyna się przy tych obwodach od miseczki E. Z moim rozmiarem 75DD/80D nie mam szans na żaden, a HM-ów ma podobno nie być. To jakaś specjalna złośliwość, czy jak mam rozumieć ten absurd?
      • ptasia Re: SM Trefl 05.03.13, 11:45
        HM-y podobno mają jednak być (--> Facebook, info przy ceglastym z różami), a S/SM mają być docelowo od 65F/70E itd.
        • kis-moho Re: SM Trefl 05.03.13, 11:48
          Ja z kolei gdzieś czytałam, że nie będzie dziury rozmiarowej między 3DM i SM, ale szczegółów już nie znam.
          BTW, czy tylko ja mam specyficzne skojarzenia przy skrócie SM?
          • ptasia Re: SM Trefl 05.03.13, 11:52
            > BTW, czy tylko ja mam specyficzne skojarzenia przy skrócie SM?

Może gdyby było BDSM... :)
            • indigo-rose Re: SM Trefl 05.03.13, 17:44
              3DSM ;D
          • the_pipeline Re: SM Trefl 05.03.13, 12:15
            > BTW, czy tylko ja mam specyficzne skojarzenia przy skrócie SM?

Ja też mam, uff nie jestem sama ;)
        • pierwszalitera Re: SM Trefl 05.03.13, 12:32
          ptasia napisała:

> HM-y podobno mają jednak być (--> Facebook, info przy ceglastym z różami),
          > a S/SM mają być docelowo od 65F/70E itd.

SM jest od 65FF/70F a nie 65F/70E, czyli brakuje dwóch misek do 3DM, więc nawet kombinowanie z sąsiednim obwodem nic nie daje. Nie pogniewam się gdy będą HM-y, ale producentka wydaje sprzeczne sygnały i nie wiem na jakich informacjach można polegać.
          • ptasia Re: SM Trefl 05.03.13, 12:41
            > SM jest od 65FF/70F a nie 65F/70E, czyli brakuje dwóch misek do 3DM

Dlatego napisałam, że mają być docelowo od 65F/70E itd. Czas przyszły zamierzony. Sama noszę rozmiar z "dziury", tj. zwykle 70E.
          • besame.mucho Re: SM Trefl 08.03.13, 11:30
            Informacja z pierwszej ręki jest taka, że HMy będą :).

Co do SM - mam Trefla i mam go w tym samym rozmiarze, co HM Gold (dla porównania sztywniaki pasują mi z tym samym obwodem, ale miseczkę muszę brać o rozmiar większą). To tak informacyjnie gdyby się pojawiły jeszcze jakieś rozmiary i kombinowałabyś z miseczkami i obwodami, żeby się wstrzelić w rozmiarówkę.
            • yaga7 Re: SM Trefl 08.03.13, 13:04
              Dzięki za info w sprawie Trefla! A wrzuciłabyś do galerii?

Ja wzięłam z Trefla dwa rozmiary, ale z tego, co piszesz, to jeden powinien być dobry :)
              • besame.mucho Re: SM Trefl 08.03.13, 13:09
                Spoko, zaraz wrzucę. Trefl jest jak na moje odczucia odrobinkę luźniejszy od Golda (ale ma czterostopniowe zapięcie, przynajmniej w moim rozmiarze, więc jest gdzie przepinać) i może ma minimalnie większe miseczki (ale trudno mi to ocenić, bo jestem w górce rozmiarowej, w każdym razie wydaje mi się, że w tej górce Gold jest troszkę bardziej na styk niż Trefl).
    • velvet_liselle Re: EFFUNIAK - 15 inne miekkusy 11.03.13, 01:13
      A kiedy beda te inne miekkusy?
      Bogini i te pastelowe pokazane na Facebooku?
      Bo trzeba byloby sobie zaplanowac (odlozenie) jakichs pieniadzy na wyzej wymienione i nie wydac wszystkiego na Freshe i Porcelanki...
      • effuniak Inne miekkusy 11.03.13, 07:12
        Miękki cielaczek - SM i 3DM - ok 2 tygodnie
        Miękka Malinka - SM i 3DM - ok miesiąca
        Inne - okolice maja
        • velvet_liselle Re: Inne miekkusy 12.03.13, 02:31
          Dzieki.
          Miekka malinka to ten pomaranczowy/koralowy z FB?
          • effuniak Re: Inne miekkusy 12.03.13, 05:49
            Nie, Malinka to ... po prostu Malinka w malinowym kolorze :)
            • effuniak Zapraszam 17.03.13, 10:03
              Nowy wpis w Szufladzie
              • pierwszalitera Re: Zapraszam 17.03.13, 10:49
                effuniak napisała:

> Nowy wpis w Szufladzie

Super wiadomości o uzupełnionej rozmiarówce kroju S. Będą mogła sobie kupić te beżowe miękkie koronki, które są spełnieniem moich stanikowych marzeń. A jak jeszcze pokaże się ten koralowy HM, to chyba wystawię ci laurkę. ;-) A jeszcze wczoraj zastanawiałam się to nad beżową Esme Fantasie, to nad jasno kakaową Brizo od Ewy Bień. Teraz oczywiście poczekam. Uratowałaś mój dzień. :-)
                • effuniak Re: Zapraszam 18.03.13, 05:53
                  polecam się :)
    • yaga7 SM Trefl 20.03.13, 10:19
      Zamówiłam 2 rozmiary: 80FF i 80G, ponieważ z effuhalfów 80FF zaczęłam wypływać. Ale z drugiej strony teraz jestem w dołku (niektóre balkonetki dobre raptem 2 tygodnie temu i wcześniej zaczęły ciut powiewać) i nie wiem, czy jest tymczasowy, czy już tak zostanie.

W każdym razie przyznam, że oczekiwałam czegoś więcej po tych ogólnych zachwytach :D Na pewno stanik porządnie wykonany, dizajn bardzo mi się podoba - taki klasyczny i ładny. Natomiast mam problem z rozmiarem. 80FF jest zasadniczo dobre w tym sensie, że górą nic nie wypływa, ale z kolei wypływa ciut pod pachami i fiszbiny są jednak za wąskie. W 80G szerokość fiszbin jest rewelacyjna, ale z drugiej strony koronka na obu piersiach, też na większej, powiewa. Tego powiewania pod ciuchami nie widać, bo koronka jest miękka, ale właśnie nie wiem, co robić. Pewnie jeszcze 2 tygodnie temu bym zostawiła to 80G, bo wtedy na pewno by nic nie powiewało, ale teraz to już nie wiem. Z kolei w 80FF to, co jest pod pachą, jest nie do końca fajne. Jeszcze może wrzucę foty do galerii.

Mam też pytanie do Ewy - czy Trefl będzie jakąś bazówką, czy po skończeniu materiału przestanie być produkowany? Bo nie da się ukryć, że jest rewelacyjny jako normalny, czarny stanik.
      • pierwszalitera Re: SM Trefl 20.03.13, 10:35
        yaga7 napisała:

Natomiast mam problem z rozmiarem. 80FF jest zasadniczo dobre
        > w tym sensie, że górą nic nie wypływa, ale z kolei wypływa ciut pod pachami i f
        > iszbiny są jednak za wąskie.

A jak te fiszbiny mają się do tych w HM-ach? Są węższe w tym samym rozmiarze? Co powiesz o obwodzie? Porównywalne z HM, czy jakieś inne?

> Pewnie jeszcze 2 tygodnie temu bym zostawiła to 80G, bo wtedy na pewno by ni
        > c nie powiewało, ale teraz to już nie wiem.

Ja osobiście zostawiłabym ten mniejszy i wzięła się za sport. ;-))) To świetna motywacja. ;-)
        • yaga7 Re: SM Trefl 20.03.13, 10:49
          > A jak te fiszbiny mają się do tych w HM-ach? Są węższe w tym samym rozmiarze?

Wzięłam HM Golda w tym samym rozmiarze (80FF) i wychodzi na to, że fiszbiny w Treflu są węższe o całą szerokość fiszbiny i jeszcze ciut :(
          Co niestety stanowi doskonałe wytłumaczenie, dlaczego fiszbiny w tym rozmiarze uważam za zbyt wąskie.
          Podejrzewam, że gdyby tam były fiszbiny tej samej szerokości co w HM, ten stanik byłby na mnie dobry.

> Co powiesz o obwodzie? Porównywalne z HM, czy jakieś inne?

Moim zdaniem porównywalne.

> Ja osobiście zostawiłabym ten mniejszy i wzięła się za sport. ;-))) To świetna
          > motywacja. ;-)

Niestety w chwili obecnej z powodów zdrowotnych ze sportu zostaje mi zachowawczy pilates - na który regularnie chodzę, ale nie sądzę, żeby wpłynął znacząco na zmniejszenie się moich obwodów, bo też nie jest to moim celem w tym przypadku :)
          • pierwszalitera Re: SM Trefl 20.03.13, 11:01
            yaga7 napisała:

> Wzięłam HM Golda w tym samym rozmiarze (80FF) i wychodzi na to, że fiszbiny w T
            > reflu są węższe o całą szerokość fiszbiny i jeszcze ciut :(

Ojej. :-( Moje HM-y mają na mnie idealne fiszbiny, jak te w SM są węższe, to czarno to dla siebie widzę, a większa miska mi się nie uśmiecha, bo powiewające koronki doprowadzają mnie do szału, wolę już bułki. Z drugiej strony Ewa pisała, by rozmiar brać jak w PL, a PL są u mnie jakieś pół miski mniejsze od HM (mają też odrobinę krótsze fiszbiny, u mnie na absolutnej granicy), więc będę też chyba pomiędzy rozmiarami. Ale ja czekam na tą beżową wersję, więc na razie nie mam okazji się przekonać.
    • ganbaja Tydzień ze stalówką 01.04.13, 10:53
      Od tygodnia jestem posiadaczką stalówki.
      Stanik wykonany bardzo starannie i co najważniejsze nie gryzie zapięcie na plecach, co niestety w starych modelach było normą.
      Bardzo wygodne ramiączka. Nie sama guma, ale materiał, miły w dotyku. Regulacja na części ramiączek, ale w wystarczającym zakresie.
      Wygony bardzo, choć chyba nie do końca jestem kompatybilna z tym modelem.
      Tzn. jak podciągnę ramiączka do oporu to jest ok, ale wtedy pojawia się
      słynny "Efekt Bathildy" :-) W przeciwnym wypadku mam lekkie luzy w miseczkach i zmusza mnie to do nieustannego bycia wyprostowaną jak struna :-D

Suma summarum jestem zadowolona i mogę polecić z czystym sumieniem.
    • kasiadj07 Nowe kroje mnie nie lubią:( 02.04.13, 23:54
      Zamówiłam miękkiego Trefla z nadzieją, że jednak będzie lepiej mi pasował niż odesłany S Wiśniówka i niestety, w tym przypadku również porażka. W tym samym rozmiarze, co noszone przeze mnie PL (85GG) stanik ma stanowczo za wysokie i za wąskie dla mnie fiszbiny. Dziabie i pod pachą i na mostku, nie ma szansy, żebym mogła go nosić. Obwód standardowy, jednak skrojony tak, że jego dół układa się na plecach nieco wyżej niż PL, przez co daje mi odczucie podjeżdżania (nie podjeżdża i nie jest za ciasny, tylko układa się trochę wyżej na ciele). Ogólne odczucia mam zbliżone do nielubianych przeze mnie brytyjskich balkonetek:(
      Po paru dniach dłuższego noszenia również CHP Fiołek okazał się wiercić mi krwawą dziurę w mostku:( Z przykrością to stwierdzam, bo pod innymi względami (kształt, ramiączka, obwód) uważałam go za stanik idealny. Niestety wygląda na to, że PL (i nie produkowany już HP) pozostaje jedynym odpowiednim dla mnie krojem. Trochę mi smutno, bo nowe kroje miały być takie super i dla wszystkich:(
      • spolaryzowana Re: Nowe kroje mnie nie lubią:( 03.04.13, 12:00
        Niestety, mam podobne wrażenia do Twoich: mnie też nowe kroje nie lubią :(
        Zamówiłam S Czekoladę. Pierwszy problem miałam z rozmiarem: dotychczas standardowe 75G było za duże, a 75FF na styk. Zdecydowałam się jednak na zostawienie 75FF, bo chciałam mieć czekoladowy komplet ;)
        Niestety, już w pierwszym dniu okazało się, że nie jestem w stanie go nosić, bo to co fiszbiny robią z moimi pachami, można określić tylko mianem szczególnego okrucieństwa :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka