Dodaj do ulubionych

rozmiary chantelle a freya

29.12.12, 15:05
Dziewczynki. Chantelle noszę 70E, czyli 32E. Freya nie miałam nigdy, a o wiele taniej można złapać.... Jak mają się rozmiary Chantelle do freya?
Obserwuj wątek
    • sbarazzina Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 17:43
      To zalezy ;) 32E to generalnie brytyjska rozmiarówka.
      A na metce stanika jest napisane 32E EU, czy 32E UK?

Jeśli 32E EU (europejski rozmiar), to we Freyi (brytyjski rozmiar) będzie 32DD.
      Jeśli 32E UK (brytyjski rozmiar) to we Freyi będzie taki sam, czyli 32E.

To tylko teoria, bo w praktyce ja np mam jeden stanik Chantelle, któy jest dużomiskowy i mam miskę mniej niż w brytyjczykach.

---
      Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
      tnij.org/staniki01
    • azymut17 Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 17:50
      Zdziwiłam się... Jesteś pewna, że to Chantelle w rozmiarze 32E? Skąd je masz? Z tego, co wiem, to takich nie szyją, bo to nie jest marka brytyjska. 70E to 70E, najwyżej nazwa obwodu zmienia się na francuską czyli 85E. 32E to miska wyżej, a nawet więcej, bo miski brytyjskie są bardziej pojemne niż kontynentalne.

Jeśli to jednak 70E, to z Freyi proponuję 32DD, o ile oczywiście to 70E jest dobrze dobrane. Jakie masz wymiary, gdy zmierzysz się wg wytycznych z tego wątku?

Porównanie rozmiarów jest tutaj, przy czym "miseczka polska" to także kontynentalna, a więc Chantelle.
      • sbarazzina Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 17:54
        azymut17 napisała:

> Zdziwiłam się... Jesteś pewna, że to Chantelle w rozmiarze 32E? Skąd je masz? Z
        > tego, co wiem, to takich nie szyją, bo to nie jest marka brytyjska. 70E to 70E
        > , najwyżej nazwa obwodu zmienia się na francuską czyli 85E. 32E to miska wyżej,
        > a nawet więcej, bo miski brytyjskie są bardziej pojemne niż kontynentalne.

W UK Chantelle podaje także rozmiar brytyjski. Na pewno ma metkach papierowych, a na tych wszytych do stanika, nie jestem pewna bo na stanie mam tylko 32D, więc nie mogę stwierdzić.

---
        Mam staniki na zbyciu, różne rozmiary:
        tnij.org/staniki01
        • mokta Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 18:05
          Chantelle podaje rozmiar UK i EU. Mam ich parę i wlaśnie sprawdziłam. Moja Africa ma rozmiar UK 32DD EU 70E.
      • pierwszalitera Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 20:44
        azymut17 napisała:

przy czym "
        > miseczka polska" to także kontynentalna, a więc Chantelle.

To tak nie całkiem. U Chantelle miski nie są typowo kontynentalne. Moje chantellowskie 70E jest mniej więcej o pół miseczki mniejsze od brytyjskiego 32E.
        • azymut17 Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 20:48
          pierwszalitera napisała:

> azymut17 napisała:
          >
          > przy czym "
          > > miseczka polska" to także kontynentalna, a więc Chantelle.
          >
          > To tak nie całkiem. U Chantelle miski nie są typowo kontynentalne. Moje chantel
          > lowskie 70E jest mniej więcej o pół miseczki mniejsze od brytyjskiego 32E.

Korzystałam z tabeli rozmiarów, jaką znalazłam na polskiej stronie Chantelle. Pokrywała mi się z polską, chociaż coś kojarzyłam z wątku producenckiego, że chyba miski bywają większe, ale nigdy nie miałam ich stanika, a mierzyłam 3 na krzyż, z których żaden nie pasował. Dzięki za sprostowanie.
          Ech, po co oni dają te tabele, jak się ich później nie trzymają?
          • pierwszalitera Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 21:24
            azymut17 napisała:

> Ech, po co oni dają te tabele, jak się ich później nie trzymają?

Ja na międzynarodowej stronie Chantelle nie znalazłam jeszcze nigdy żadnych tabel. Chociaż kiedyś intesywnie szukałam. Jedyną tabelę podawał sklep sprzedający Chantelle, ale to nie był sklep producenta. To, że jakaś firma nie trzyma się standardowej rozmiarówki to dla mnie żadna niespodzianka, producenci brytyjscy też tego nie robią i miskowe różnice występują nie tylko pomiędzy różnymi producentami, ale często nawet pomiędzy modelami tego samego, więc nie ma się co denerwować, tylko próbować. ;-) Ja z kolei nigdy nie miałam na sobie polskiego stanika, więc Chanelle mogę porównać tylko do mierzonego Triumpha. Chantelle powyżej D ma większe miski.
    • pierwszalitera Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 20:37
      Chantelle to w teorii rozmiarówka kontynentalna, w rzeczywistości wypada jednak odrobinę inaczej. Miseczki są trochę większe. Sama mam kilka staników Chantelle,w rozmiarze 70E, to wpada mniej więcej pomiędzy brytyjskim 32DD i 32 E. A jakie modele u Chantelle nosisz? Bo t-shirt bra 70E wypadają raczej jak 32DD, miękkie half cupy mieszczą więcej, ale to zależy też trochę od biustu. Ale przypuszczalnie bez mierzenia i tak nie będziesz pewna. Jakie masz w ogóle wymiary?
    • boziaj Re: rozmiary chantelle a freya 29.12.12, 21:52
      w zamierzchłych czasach gdy miękkie halfy były jeszcze białymi krukami na freyowe 30F miałam Chantelle Africa 70dd, wiec wypadała dużomiskowa
      z kolei zmierzony w tym rozmiarze sztywniak był zdecydowanie za mały
      dodam tylko, ze obwód oczko większy niz we frejkach miałam z powodu ograniczonej rozmiarówki, a nie tego, że africa taka ścisła
      • boziaj Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 29.12.12, 21:53
        pomyłka, nie 70dd tylko 70d
        • iwonagos Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 30.12.12, 00:51
          Dzięki dziewczyny. Mnie pomierzyła brafitterka.Jeżeli chodzi i chantelle (kilka modeli przymierzyłam) to wyszło, że mam 70E Od lat nosiłam triumphy 75c. Z chantelle mam jeden stanik taki z memory coś tam, model 3612. Wpisałam, że to ang. 32E, bo tak mi wyszło z takiej zwykłej tabeli, gdzie podane są rozmiary polskie i brytyjskie... I chciałam kupić sobie w jakimś zagranicznym sklepie trochę taniej staniki dobrych firm....
          • pierwszalitera Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 30.12.12, 12:38
            No ale co to dokładnie za stanik ten Memory 3612? T-shirt bra, czy miękka balkonetka? Jeżeli pasują ci Chantelle 70E, to w brytyjskiej rozmiarówce celowałabym w 32DD albo 32E. Może okazać się, że niektóre dobre będą dopiero w 30F. A niektóre mogą w ogóle nie leżeć, nie ze względu na rozmiar, a niekompatybilność z biustem. ;-)
            I jasne, że możesz kupić sobie coś taniej, ale przecież nie tylko Freyę. Chcesz kupić w sklepie stacjonarnym, czy internetowym?
            • iwonagos Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 30.12.12, 13:10
              Wyprawa z 3 małych dzieci (mąż za granicą...) ze wsi do miasta większego, gdzie będzie wybór staników do jak lot w kosmos ;D Dlatego myślałam o sklepie internetowym. Może jednak niekoniecznie zagraniczny, bo zbyt kosztowny ewentualny zwrot. Pomyślałam o freya, bo są ładne staniki. Teraz patrzę i E.Michalak też całkiem całkiem. Muszę zadbać w końcu o swój biust. Ostatnie 8 lat to 3 ciąże, tycie, chudnięcie... Teraz wreszcie osiągnęlam upragnioną wagę 62 kg, myślę, że utrzymam :) Pora na dobry stanik! Tylko jak to zrobić nie wychodząc z domu????
              • pierwszalitera Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 30.12.12, 14:27
                Spróbuj ze stanikami Ewy Michalak. Ja z chantellowskiego 70E przerzuciłam się na effuniakowe 75DD/80D. Te 80D ze względu na to, że nie lubię i nie potrzebuję bardzo ciasnych staników. Effuniakowe 80-tki są odrobinę luźniejsze od chantellowskich 70-tek, 75-tki są jednak bardziej ciasne. Użyj jednak kalkulatora na stronie sklepu i wymierz się przedtem dokładnie. Ja trafiłam za pierwszym razem z rozmiarem miski, zamawiałam internetowo i za granicę, więc odsyłka w ogóle mi się nie uśmiechała. Z moich doświadczeń staniki Ewy Michalak są wygodniejsze od Chantelle, także materiały uważam za przyjemniejsze dla skóry. Usztywniane są nieco łatwiejsze do dopasowania, tu moim zdaniem usztywniane t-shirt bra Chantelle 70E odpowiada rozmiarem miski effuniakowemu plungowi 75DD. Także szerokość fiszbin jest podobna. Miękkie half cupy Ewy Michalak są nieco trudniejsze do dopasowania, bo tu rodzaj biust gra nieco większe znaczenie. W każdym razie chantellowskie miękkie half cupy (nie balkonteki), typu Africa, mają miseczki nieco mniejsze od effuniakowych miękkich half cupów 75DD, typu Gold, czy Magnolia.
                Ja nie kupuję już Chantelle i to nie tylko ze względu na cenę.
                • boziaj Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 30.12.12, 14:38
                  porównując halfa africę do miękkich effuhalfów na mój biust africa pasowała 70D (luźna, ale miska ok), a finezję i golda mam 70dd
                  z tym, ze ja zazwyczaj halfów potrzebuję mniejszych niż staników w innych krojach
                  • pierwszalitera Re: rozmiary chantelle a freya - sprostowanie 30.12.12, 16:44
                    boziaj napisała:

> porównując halfa africę do miękkich effuhalfów na mój biust africa pasowała 70D
                    > (luźna, ale miska ok), a finezję i golda mam 70dd
                    > z tym, ze ja zazwyczaj halfów potrzebuję mniejszych niż staników w innych kroja
                    > ch

Mnie z kolei miska effuniakowych half cupów wydaje się większa. Mam golda w 80D i jest miskowo dobry, podobnie jak czarny Szamaragd 75DD, w chantellowskiej Africe 70E miska tnie mi biust. Ale effuniakowa miska jest też wyższa, a ja mam biust po lekkim przytyciu wypełniony od góry.
    • maith Już nie raz widziałam takie błędne przeliczenia 30.12.12, 15:45
      Już nie raz widziałam takie błędne przeliczenia. Nawet Fantasie, Freya i Panache robią to samo.
      Różnica między EU 70E a UK 32E to pikuś w porównaniu z różnicą między 70H a 32H.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka