Dodaj do ulubionych

jaki model przy okrągłych plecach

15.04.13, 08:21
Niestety tak mam i wszelkie porady typu wyprostować plecy na dłuższą metę są nieskuteczne.
Biustonosze bez fiszbinów niestety nie unoszą dobrze dość dużego biustu. Natomiast wszelkie z fiszbinami wiążą się z dyskomfortem noszenia. Jakoś nie mogę trafić. Ramiona mam dosyć wąskie- do tego przygarbione. W efekcie model nie może mieć szeroko rozstawionych ramionczek a fiszbiny muszą być jakieś miękkie, krótkie- wpijają mi się zwykle te, które są pod pachami. Próbowałam panache ale on strasznie ciśnie mi mostek. Może coś doradzićie?
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 10:17
      Nie bardzo wiem, co plecy mają do twoich problemów, przecież staniki uwierają cię z przodu, znaczy na mostku i z boków (pod pachami). Szerokość rozstawienia ramiączek i długość fiszbin zależna jest przede wszystkim od rozmiaru, więc może coś tu nie gra? Wszystko jest możliwe, zarówno za mała, jak i za duża miska, nie mówiąc już o źle dopasowanym obwodzie, więc podaj więcej informacji.
      • klimkabb Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 11:47
        przy takich plecach ramiona są pochylone do przodu.. Normalnie ściągnięte łopatki dają odwiedzenie barków. ale jeśli one ida do przodu to też całość z przodu jest nieco przesunięta.
        spróbuj się przygarbić to zobaczysz ze nie tylko tył się zmienia ale i z przodu. I zakończenia fiszbinów po bokach wciska się w miejsca pomiędzy pachami a rękoma.

Kilka razy barffiterki tak w sklepach warszawskich tak mi poradziły, że niestety nie dało się chodzić... naprawdę trudno mi coś dobrać by fajnie lezało.
        • pierwszalitera Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 12:33
          klimkabb napisała:

> przy takich plecach ramiona są pochylone do przodu.. Normalnie ściągnięte łopat
          > ki dają odwiedzenie barków.

A co to ma do stanika? Obwód na placach jest elastyczny i reaguje na ruchy ramion i pleców. Moje hobby to taniec i często wykonuję przeróżne ruchy klatki piersiowej. Z przodu wiele się nie zmienia, bo biust też pozostaje ten sam, najwyżej w pozycji o której piszesz, brzeg miseczki nieco się przesuwa/zaczyna lekko odstawać.

> Kilka razy barffiterki tak w sklepach warszawskich tak mi poradziły, że niestet
          > y nie dało się chodzić... naprawdę trudno mi coś dobrać by fajnie lezało.

Brafiterki widziały cię na żywo i wiedziały mniej więcej jaki rozmiar nosisz, chociaż to ty decydujesz na końcu w jakim rozmiarze ci najwygodniej. Może dobrały ci za dużą miskę ze zbyt szeroką fiszbiną, albo niekompatybilny do biustu model? A jak tutaj ktokolwiek ma ci pomóc, jeżeli nie podajesz nawet kategorii rozmiarowej? Z fusów nie da się wróżyć.
          • tfu.tfu Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 12:59
            nie do końca. mam kręgosłup krzywy w 3 miejscach, garbię się już naturalnie i nawet ćwiczenia nie pomagają, bo poszło mi kolano i sobie mogę teraz nafiukać: chodzę inaczej, inaczej siedzę...
            i też zauważyłam, że wszystkie do tej pory idealne staniki zaczęły mnie dziabać pod pachą. wszystkie! większość ma dosyć wąskie fiszbiny, jeden ma szerokie i też dziabie ;-) nie bagatelizowałabym problemu, bo mamy teraz cywilizację zombie komputerowych (wyciąga się ręce i ramiona jak zombie w filmach, stąd to porównanie) i problem będzie istniał. najmniej dziabie plaskacący kostar, ma b. elastyczne i względnie szerokie fiszbiny, więc może tym tropem idąc następny stanik powinnam nabyć szerokofiszbinowy...
            • kotwtrampkach Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 13:47
              Kilka moich obserwacji

Kiedy siedzę w domu i długi czas przed komputerem z duzą ilością pisania, najwygodniej mi w staniku o malych miseczkach i cienkim/miękkim pasku obwodu pod miseczkami lub przedłużonym obwodzie. Kiedy wyciągam ręce do przodu i nie mam motywacji do prostowania pleców, te miski są ok, po wyprostowaniu bułkują sporo. Kiedy do takiej posiadówki zakładam dopasowany stanik, brzegi miseczek po chwili powiewają, mostek wbija się mocno, obwód "pod" z przodu drapie i roluje się, powoduje szybko otarcia.

to nie jest kwestia robienia "wygibasów" - do ćwiczeń całkiem dobrze się sprawdza tango czy miękkie, pancerne freyki - ale w trakcie ćwiczeń wykonuję inne ruchy, staram sie brzuch wciągać, plecy prostować (nawet jeżeli naprzemiennie, to jednak)
        • maith Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 13:37
          klimkabb napisała:
          > I zakończenia fiszbinów po bokach wciska się w miejsca pomiędzy pachami a rękoma.

W tej sytuacji na pewno odrzuciłabym staniki z długimi, wysokimi po bokach fiszbinami. Jak Panache, a już w szczególności Cleo.
          Niższe fiszbiny ma np. Freya, Fantasie i Ewa Michalak.
          A być może rozwiązaniem będą dopiero fiszbiny elastyczniejsze, bardziej miękkie. Najłatwiej sprawdzić to na przykładzie Triumpha, bo jest wszędzie.
          Ale w ogóle zachęcam do zajrzenia do wątku o stanikach, które nosi się, kiedy wygoda jest naprawdę bardzo ważna.
    • tfu.tfu ramiączka 15.04.13, 12:53
      można przeszyć w niektórych modelach (ja tak robię), albo kupić takiego "motylka" do łapania ramiączek z tyłu. nie mam pojęcia, czy to wygodne, ale spróbować można.
      można też próbować z tzw. multiway, czyli stanikiem, który ma ramiączka dłuższe, dające się dowolnie przepinać i skrzyżować je wtedy z tyłu.
      w którym miejscu Cię te fiszbiny uwierają? tak dokładnie, bo to też jest ważna wskazówka, może potrzebujesz luźniejszego obwodu, a może szerszych i bardziej elastycznych fiszbin po prostu?
    • kasica_k Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 13:03
      Prolemu z autopsji nie znam, ale jeżeli problemem są zbyt szeroko rozstawione ramiączka i zbyt wysokie fiszbiny pod pachami, to polecam marki dla kobiet o pełnej figurze, czyli Elomi i Sculptresse. Niestety trzeba do nich dysponować odpowiednio szerokim obwodem pob biustem, czyli 34(75) w przypadku Elomi i 36(80) w przypadku Sculptresse. Ta ostatnia właśnie wchodzi na rynek i nie jest w Polsce szeroko dostępna (nie wiem jeszcze, w jakich sklepach można ją kupić), za to jest nieco tańsza. Obie mają w swoim repertuarze głównie full-cupy i dość podobnie do nich skrojone plandże, w których ramiączko jest bardziej zbliżone do środka miski niż zwykle, a bok jest podkrojony tak, żeby nie uwierał w pachę. Jeśli łapiesz sie na rozmiarówkę, to spróbuj.
      • yaga7 Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 13:36
        Z innych marek model Rebecca i Esme Fantasie też mają przesunięte ramiączka bardziej do środka - na pewno z tyłu i chyba też trochę z przodu. Nie wiem, jak z fiszbinami, ale co do wygody, to są to jedne z moich najbardziej wygodnych staników.
        • pierwszalitera Re: jaki model przy okrągłych plecach 15.04.13, 14:35
          yaga7 napisała:

> Z innych marek model Rebecca i Esme Fantasie też mają przesunięte ramiączka bar
          > dziej do środka - na pewno z tyłu i chyba też trochę z przodu. Nie wiem, jak z
          > fiszbinami, ale co do wygody, to są to jedne z moich najbardziej wygodnych stan
          > ików.

Mnie Esme akurat kłuje trochę pod pachą, dla mnie te fiszbiny są nawet przy nieco za małej misce ciut za szerokie (szersze od Effuniaków) i za długie. Na dodatek tępo obcięte. Przez materiał da się wymacać, że nie ma na końcówkach zaokrąglenia, jest prosto obcięty drut. To jedyny mankament tego stanika, bo reszta metariałów jest absolutnie niegryząca, przystosowana do skóry wrażliwców. Również węższe rozstawienie ramiączek (z przodu i z tyłu) uważam za bardzo wygodne. Ten stanik bardzo dobrze "siedzi" na ciele i dobrze reaguje na zmiany pozycji.
          • klimkabb Re: jaki model przy okrągłych plecach 16.04.13, 09:00
            mój obwód mierzony ciasno to 79, bardziej luźno 82 czyli licze, że 75 bedzie ok.

Bardzo Wam dziękuję za wszelkie podpowiedzi :-)
            • ania.kar Re: jaki model przy okrągłych plecach 16.04.13, 09:10
              A ile masz w biuście? I jakie modele biustonoszy nosisz, w jakich rozmiarach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka