Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52

• faelwen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.06.13, 12:24
      Witam,
      Tym razem rzecz dotyczy mojej mamy, która skończyła w tym roku 60 lat i nosi totalnie niedopasowane biustonosze. Wynika to z faktu, że nic nie może na siebie znaleźć, a ja chciałabym jej pomóc, żeby ten biust znów wyglądał dobrze.
      Jej wymiary to:
      pod biustem ciasno - 100 cm
      pod biustem luźno - 104 cm
      w biuście normalnie - 123 cm
      w biuście w zwisie - 129 cm

Do tej pory nosiła staniki w rozmiarze 95E, ewentualnie 90F czasami G. Trzeba powiedzieć, że biust nie jest super jędrny i ma tendencję do wylewania się, jedna z piersi jest większa- jednak w tych rozmiarach które posiada robi się jej "jedna pierś" i wyłażą buły pod pachami.
      Proszę podpowiedzcie jak to widzicie, bo tu gdzie mieszkam nie ma wiele, oględnie mówiąc, pań sprzedających które mają pojęcie na ten temat.
      Dzięki!
      • madzioreck faelwen 24.06.13, 20:12
        Myślę, że w rozmiarówce brytyjskiej dobrze byłoby zacząć mniej więcej od 42(95)G, lub jeśli mamy nie przerazi ściślejszy obwód - 40(90)GG/H. Warto spróbować, skoro teraz mama nosi 95 z baaardzo za małą miską, która powoduje dodatkowe napinanie pasa stanika.
        W rozmiarówce polskiej byłoby to ok. 95I/J. Ostateczny rozmiar zależy oczywiście od modelu, szczególnie polska rozmiarówka ma spore różnice między firmami i modelami. Jeśli biust jest miękki, lejący, najlepsze będą albo balkonetki, albo fullcupy, najlepiej z pracującą koronką, radzi sobie ona i z asymetrią, i z luźniejszą skórą na biuście.
        Możnaby spróbować np. kroju S lub SM Ewy Michalak, albo poszukać staników Dalii. Niedługo też Kris Line wprowadza poszerzoną rozmiarówkę (w 95 do miseczki JJ, zdaje się, polecam szczególnie modele Fortuna i Brillant, są super na duże biusty, tylko na to trzeba będzie zapolować :) )
        Pamiętajcie o prawidłowym zakładaniu stanika:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
    • margotavalois Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.06.13, 14:18
      pod biustem ciasno - 71 cm
      pod biustem luźno - 74 cm
      w biuście normalnie - 90 cm
      w biuście w zwisie - 96 cm
      Mierzyłam się bez stanika, bo akurat miękkiego nie posiadam. Aktualnie noszę 70E, ale lewa miseczka jest nieco przyciasna, z kolei prawa za luźna. No i chyba obwód mógłby być ciaśniejszy. W dodatku schudłam, co odbiło się na moim biuście- stracił na jędrności, stał się jakiś taki oklapły. Przy poprzedniej wadze nosiłam 70F.
      • madzioreck margotavalois 24.06.13, 22:27
        W zasadzie rozmiar masz teoretycznie dobry, ale rozmiar w konkretnym modelu zależy od tego modelu :) Jeśli 70E jest luźnawe, próbuj 65F. Jeśli na jednej piersi bułkuje, porównaj z 65FF (bryt.) lub 65G (nasze).
        Jeśli chodzi o bułkę w jednej i luz w drugiej miseczce - jakiego rzędu to jest? Bo jeśli to asymetria nieprzekraczająca jednego rozmiaru i luz/bułeczka są minimalne, to nie ma się czym przejmować. Można ewentualnie szukać staników, które mają większy potencjał maskowania asymetrii - miękkie, pionowo cięte halfcupy, szczególnie takie jak Effuniaki, które nie mają krawędzi misek obszytych taśmą, zwykle pięknie się układają do obu piersi. Można też poszukać fullcupa, w przypadku, kiedy biust się zrobił mniej jędrny po schusnięciu - dopasować go raczej do mniejszej piersi (np. fajna jest Andorra (Panache), ma nieco elastyczną koronkę na górze misek), biust będzie porządnie dociśnięty do klatki piersiowej. Albo jakiś push-up z wyjmowanymi wkładkami - dobierasz do większej piersi, wyjmujesz z tej strony wkładkę i wszystko gra :)
        Jeśli asymetria jest rzędu 2-3 rozmiarów, to dobrze jest wyrównać ją wkładką np. silikonową (która wyrównuje też ciężar piersi) - np. Julimex ma fajne wkładki o różnych kształtach i wielkościach, najlepiej sprawdzają się te o okrągłym kształcie.
        Kondycję biustu można podratować: dobry stanik i jeszcze raz dobry stanik, natryski naprzemiennie ciepłą i zimną wodą, masaż z użyciem jakiegoś mazidła (obojętne co, byle nie wchłaniało się za szybko, np. oliwa), jeśli nie masz przeciwwskazań, spanie w luźnym, bezfiszbinowym staniku albo obcisłym topie, który nie pozwoli biustowi uciekać w nocy pod pachy i rozciągać się na boki. Zaczyna się też sezon na pływanie - też dobrze robi :)
        Powodzenia :)
    • nataryba Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.06.13, 12:51
      witam,
      również proszę o pomoc w doborze odpowiedniego rozmiaru

pod biustem ciasno - 82 cm
      pod biustem luźno - 86 cm
      w biuście normalnie - 102 cm
      w biuście w zwisie - 109 cm

z tym, że piersi mam nierówne o.o, lewa jest większa. jestem karmiącą mamą (od trzech miesięcy), ale chciałabym już zaopatrzyć się w "normalny" stanik.
      mam wrażenie, że jeszcze nie trafiłam na stanik idealny. zwykle coś nie pasuje. zapięcie z tyłu często wędruje wyżej, piersi (szczególnie teraz, gdy są miękkie:( ) rozjeżdżają sie na boki, nie układają się ładnie i jest między nimi niefajna przestrzeń. poza tym - dość ważne wydają mi się ramiączka, ich umiejscowienie - mam nieładne bułki pod pachami i niektóre staniki tylko je uwydatniają.

proszę o pomoc :)
      • madzioreck nataryba 24.06.13, 22:45
        Poleciłabym Ci okolice brytyjskiego 36(80)F lub z luźniejszych staników 34(75)FF. W rozmiarówce kontynentalnej - ok. 80G/75H.

> z tym, że piersi mam nierówne o.o, lewa jest większa.

O ile większa? Rozmiar czy więcej? W zasadzie zawsze któraś pierś jest większa, mniej lub bardziej :) Zwykle najlepiej się sprawdza dopasowanie czegoś pośrodku, nie zawsze minimalna bułka na większej piersi jest warta brania większej miski. Dużo zależy od kroju i wykończenia misek.

> mam wrażenie, że jeszcze nie trafiłam na stanik idealny. zwykle coś nie pasuje.
        > zapięcie z tyłu często wędruje wyżej, piersi

Tak się dzieje przy za luźnym obwodzie pod biustem.

(szczególnie teraz, gdy są miękki
        > e:( )

To akurat niema nic do podjeżdżającego obwodu. A co do miękkości - to normalne w czasie karmienia, daj biustowi czas i zadbaj o niego, a poprawi się :) Bywa, że trwa to jakiś czas po zakończeniu karmienia, ale na razie nie martw się tym, dobierz sobie dobry stanik i coś miękkiego, wygodnego do spania (stanik bez fiszbin, może być taki, który na dzień byłby za luźny, np. w Tesco mają fajne bezfiszbinowce określane jako sportowe, choć do sportu się nie nadają, mniej niz 40zł chyba), obcisły top.

rozjeżdżają sie na boki, nie układają się ładnie i jest między nimi niefa
        > jna przestrzeń. poza tym - dość ważne wydają mi się ramiączka, ich umiejscowien
        > ie - mam nieładne bułki pod pachami i niektóre staniki tylko je uwydatniają.

To już jest kwestia znalezienia odpowiedniego kroju dla każdego biustu. Nie wiem, czy rzeczywiście masz dużą przerwę miedzy piersiami (nie, ze nie wierzę, po prostu wiem, ze wiele kobiet sądzi, ze ma szeroko rozstawiony biust, a często wcale tak nie jest :) ) - objawia się to często tym, że jak chcemy mocno zebrać biust do srodka, to nie robi się nam kreska/dolinka między piersiami, tylko załamują się one od strony mostka. Można poszukać czegoś z szerszym mostkiem albo stanika mocno dociskającego biust do klatki piersiowej. Ewentualnie zlekceważyć, jak i ja czynie, że mam lekką pustkę przy wąskich mostkach, jeśli jest wygodnie i poza tym wszystko jest OK.
        Ramiączka: widzisz, jakieś fałdki przy pachach ma wiele kobiet i nie zawsze da się z tym coś zrobić, mało kto ma idealnie gładko. Można szukać stanika wyżej zabudowanego w okolicach pach, ale często taki stanik wrzyna się i jest niewygodny w noszeniu, choć zasłania, co chcemy. To już Twoja decyzja, ja osobiście stawiam bardziej na wygodę i Tobie, szczególnie w okresie karmienia, też bym radziła, żeby nic Cię nie piłowało (czasem ta bułeczka przy ramiączku to jeszcze gruczoł). Możesz poszukać fullcupa, w którym ramiączka wychodzą bardziej ze środkowej części miseczki.
        Jeśli te bułki to zapodziane poza miską piersi, to wrócą na swoje miejsce, ale to też nie dzieje się z dnia na dzień.
        • madzioreck Re: nataryba 24.06.13, 22:45
          I oczywiście instrukcja poprawnego zakładania stanika :)
    • agnaaris Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.06.13, 15:47
      witam. chciałam też zapytać o mój rozmiar stanika
      pod biustem przy wdechu-78
      pod biustem przy wydechu-72
      biust stojąc- 94
      przy zwisie-97
      • madzioreck Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.06.13, 22:48
        Rozmiar brytyjski będzie w okolicach 32(70)E, 32F, wyjątkowe ściśliwce - 34(75)DD, E. Polskie rozmiary odpowiednio ok. 70F/G, 75E - niestety ostateczny rozmiar ustala się zawsze dla konkretnego modelu stanika, bo moga się one między sobą różnić.
        Tu stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html instrukcja, jak dobrze założyć stanik, to ważne, żeby dobrać poprawnie rozmiar i krój.
    • pixolith pixolith 26.06.13, 00:32
      pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 92 cm
      w biuście normalnie - 115 cm
      w biuście w zwisie - 117 cm

Witam! Słyszałam same dobre opinie o tym forum, więc w końcu postanowiłam się odważyć i poprosić o pomoc w dobraniu odpowiedniego stanika :) Mam 21 lat i w końcu zaczęłam się tym bardziej interesować, boję się, że noszenie źle dobranych staników kiepsko się skończy.

Teraz mam 90D, taki mi dobrano jakiś czas temu, ale teraz sama widzę, że miska jest za mała, robią mi się bułki. Obwód jest chyba w porządku, zdarza mi się też komfortowo nosić 85, to chyba zależy już od elastyczności. Więcej nie jestem w stanie powiedzieć, bo mam dosłownie dwa staniki :D Planuję kupno nowego, dlatego w końcu tu napisałam, bo nawet nie wiem, od czego zacząć.

Mam nadwagę, więc domyślam się, że nie uniknę wałeczków pod pachami itd., tu chyba nawet najlepszy stanik nie pomoże :) Mam asymetrię piesi, trudno mi samej określić, czy sporą. Mnie wydaje się dość duża, ale tak naprawdę wątpię, żeby to była różnica rzędu 2 czy 3 rozmiarów. W każdym razie nawet na mniejszej piersi robi mi się bułeczka przy misce D.

Co z tym zrobić? :)
      • pixolith Re: pixolith 26.06.13, 23:08
        Dobra, zmierzyłam znowu i daję radę ścisnąć się pod biustem do 87 cm, jeśli to robi jakąś różnicę :D
      • madzioreck Re: pixolith 26.06.13, 23:44
        > Co z tym zrobić? :)

Dobrać stanik ;)

Mam 21 lat i w ko
        > ńcu zaczęłam się tym bardziej interesować, boję się, że noszenie źle dobranych
        > staników kiepsko się skończy.

I bardzo dobrze, im wcześniej tym lepiej, dobrze, ze do nas trafiłaś :)

> Teraz mam 90D, taki mi dobrano jakiś czas temu, ale teraz sama widzę, że miska
        > jest za mała, robią mi się bułki. Obwód jest chyba w porządku, zdarza mi się te
        > ż komfortowo nosić 85, to chyba zależy już od elastyczności.

Za mała miska - ten sam obwód pewnie byłby już za luźny.
        Próbuj w okolicach brytyjskiego 38(85)G, z naszych rozmiarów - ok.85I lub większa miseczka (polska rozmiarówka jest bardzo nierówna, jeśli chodzi o miseczki, więc to w dużym przybliżeniu - w każdym razie sporo więcej, niż D).
        Tak, to zależy od elastyczności. Zakładasz więc stanik, wygarniasz biust i oglądasz się, sprawdzając, czy coś jest ewentualnie do skorygowania - jak obwód w 85I za luźny, a miska OK, to bierzesz 80J. Jak 85I ciasne, próbujesz 90H. (zmieniając obwód o oczko w dół, przeliczasz miskę o rozmiar w górę i odwrotnie). Pamiętaj, że za mała miska zafałszowuje obwód - jeśli Ci ciasnawo, to sprawdź, czy to na pewno obwód za mały - zakładając stanik miseczkami do dołu albo na plecach. Jeśli wtedy przestaje być ciasno, to znaczy, ze trzeba powiększyć miseczkę.

> Mam nadwagę, więc domyślam się, że nie uniknę wałeczków pod pachami itd., tu ch
        > yba nawet najlepszy stanik nie pomoże :)

Myślę, że przy dobrze odzianym biuście pod pachy nikt nie zagląda ;) A poważnie - w porządnie trzymającym obwodzie tylko manekin nie ma fałdki w okolicach gumek stanika. No i często jest tak, że fałdek w tych okolicach dołożyłyśmy sobie własnoręcznie, nosząc za małe miski stanika - gdzieś ta pierś się musi podziać, najczęściej idzie sobie pod pachę, jak jej w misce nie chcą :)

Mam asymetrię piesi, trudno mi samej o
        > kreślić, czy sporą. Mnie wydaje się dość duża, ale tak naprawdę wątpię, żeby to
        > była różnica rzędu 2 czy 3 rozmiarów. W każdym razie nawet na mniejszej piersi
        > robi mi się bułeczka przy misce D.

Prawie każda kobieta ma asymetrię, nie jesteśmy symetryczni. Jeśli różnica nie jest duża, nie wymaga specjalnych zabiegów korygujących, zresztą przy większym biuście asymetria rzędu 1 rozmiaru prawie w ogóle nie jest widoczna w staniku. Najlepiej dobierać rozmiar miseczki po prostu "pomiędzy" - troszkę przymałą na większą pierś i troszkę przydużą na drugą. W większości staników z miękką miseczką ta asymetria "ginie".
        Jest też taka szkoła, że dobieramy do większej piersi, ale ja osobiście tego nie preferuję - im większa miska, tym wyższe zabudowanie pod pachą, i czasem nie warto korygować miski za małej o 0,5 rozmiaru kosztem obcierania pachy. Dużo zależy od konkretnego modelu - przymierzaj, porównuj, zdecyduj, jak Tobie wygodniej.

• madzioreck I oczywiście zapomniałam 26.06.13, 23:44
          Instrukcja prawidłowego zakładania stanika:
        • pixolith Re: pixolith 27.06.13, 04:09
          > I bardzo dobrze, im wcześniej tym lepiej, dobrze, ze do nas trafiłaś :)

Obawiam się, że i tak może być już trochę za późno, może gdybym od początku nosiła dobrze dobrane staniki mój biust prezentowałby się... ładniej, ale lepiej późno niż wcale...

Naczytałam się tyle o tym, że nie wolno bać się literek, że rozmiarówka nie kończy się na D, oglądałam zdjęcia dziewczyn z większymi rozmiarami i wiem, że niby G czy więcej nie musi oznaczać wielkich, za przeproszeniem, cyców do kolan... Ale te literki i tak trochę jednak przerażają :)

Niedługo wybieram się na stanikowe zakupy, mam nadzieję, że uda mi się zdobyć jakiś sensowny i pasujący. Dziękuję bardzo za pomoc!

• madzioreck Re: pixolith 27.06.13, 20:18
            > Obawiam się, że i tak może być już trochę za późno, może gdybym od początku nos
            > iła dobrze dobrane staniki mój biust prezentowałby się... ładniej, ale lepiej p
            > óźno niż wcale...

Może tak, a może nie - lepiej skupić się na tym, co można zrobić teraz :) A można sporo, szczególnie w młodym wieku (a i później też) :)

> Naczytałam się tyle o tym, że nie wolno bać się literek, że rozmiarówka nie koń
            > czy się na D, oglądałam zdjęcia dziewczyn z większymi rozmiarami i wiem, że nib
            > y G czy więcej nie musi oznaczać wielkich, za przeproszeniem, cyców do kolan...
            > Ale te literki i tak trochę jednak przerażają :)

Zupełnie niepotrzebnie - przecież od przesiadki z D na I biust nie rośnie, a i w dużym biuście nic złego nie ma (ja swój w każdym razie wspominam z sentymentem, był duży, jest mały, bo schudłam - brakuje mi go :) Nosiłam brytujskie 70J). Teraz noszę 70E/65F, a "niewtajemniczeni" mówią, że mam B - zapewne mają na myśli 75B ;)
    • eviene Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.06.13, 12:37
      Cześć, proszę o pomoc w ustaleniu rozmiaru stanika:
      pod biustem ciasno - 76 cm
      pod biustem luźno - 76 cm
      w biuście normalnie - 87 cm
      w biuście w zwisie - 95 cm

Karmię piersią (początki, 11ty dzień, ale laktacja chyba już sie ustabilizowała)
      • madzioreck eviene 06.07.13, 15:02
        Myślę, że powinnaś celować w okolice 75C (z kolei w firmach znanych z bardzo ścisłych obwodów, np. Ewa Michalak, pasować mogą osemdziesiątki, tam dobieramy rozmiar wg kalkulatora na stronie). Obwody raczej nie mniejsze, ponieważ pomiar luźno i ścisło wskazuje, że nie jesteś "ściśliwa" :) Chyba, że trafi się wyjątkowy rozciągliwiec, wtedy możesz próbować obwód 70 (miseczkę przeliczając o jedną w górę, czyli 70D). Jak to sprawdzić?
        Po prawidłowym założeniu stanika i ułożeniu biustu: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        poruszaj się, ponieś ręce do góry - stanik nie powinien się przesuwać ani miseczki nie powinny próbować wjeżdżać na biust.
        Może być też tak, że obwód wydaje się ciasny - kiedy nie mamy jeszcze doświadczenia, zwykle automatycznie sięgamy po większy obwód. Warto sprawdzić, co tak naprawdę powoduje uczucie ciasności, bo czasem to wina za małej miski. Jeśli stanik zapięty miseczkami na plecach przestaje być za ciasny, to znaczy, że trzeba obwód zostawić, jak jest, a spróbować większej miseczki (czyli np. z 75C na 75D).
        Powodzenia!
    • eveline_1 eveline_1 29.06.13, 21:52
      Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i Was nasze Ekspertki :) Mój problem polega na tym, że nie wiem jak prawidłowo dobrać pasujący na mnie stanik. Dodam, że 4 miesiące temu przestałam karmić piersią i schudłam prawie 10 kg. Obecnie noszę stanik a Atlantic 65E, ale w obwodzie jest przyciasny dlatego używam przedłużki, a poza tym na biuście robią mi się tzw "bułeczki". Inne staniki jakie noszę to 70C z FF i tu obwód jest ok, ale i tu robią mi się "bułeczki".
      A oto moje rozmiary:
      w biuście normalnie - 89 cm
      w biuście w zwisie - 92 cm.
      Będę wdzięczna za radę!
      • madzioreck Re: eveline_1 06.07.13, 15:09
        My też się cieszymy, że do nas trafiłaś :)
        Twoja okolica rozmiarowa to brytyjskie 32(70)DD lub 32(70)E, z polskich rozmiarów też koło 70E. Ponieważ jednak staniki, podobnie jak buty i ciuchy różnią się realnymi rozmiarami, może w danym modelu pasować obwód albo miseczka obok, np. 70F przy staniku małomiseczkowym, albo 65F, jeśli obwód się troszkę bardziej ciągnie. Ale raczej na pewno nie 70C :)
        Ważne jest, aby prawidłowo zakładać stanik i wygarniać cały biust do miseczek - właśnie po to, żeby dobrze dopasować rozmiar, co jest niemożliwe, kiedy część biustu pozostanie za miseczką, później właśnie wychodzą buły :)
        Pamiętaj, że przy braku doświadczenia staniki sprawiają psikusy - np. za mała miska powoduje, że stanik wydaje się ciaśniejszy, niż jest (nie zawsze to widać, jędrny biust czasem szybciej wyjdzie pod pachą, niż górą miski i z pozoru wszystko wygląda OK) - zakładamy go wtedy miseczkami na plecach i jeśli przestaje cisnąć - to znaczy, że winna jest za mała miseczka.
        Za coasny obwód z kolei sprawia, że naciągnięta miseczka robi się płytsza i wydaje się za mała - znowu, sprawdzamy rozmiar obok, np. z 65F na 70E.
        Powodzenia!
        • madzioreck Re: eveline_1 06.07.13, 15:09
        • eveline_1 Re: eveline_1 08.07.13, 22:00
          Dziękuję za odpowiedź i powiem szczerze, że jestem zaskoczona - stanik dla mnie w rozmiarze ok 70 E?? :) Mam już jeden taki 70E karmik z Triumpha usztywniany czymś w rodzaju pianki i on wydaje się być dla mnie dobry, ale jest jedno "ale" gdy leżę na boku to pierś wypada mi z miseczki aż widać brodawkę!!! :)) chociaż stanik sam w sobie jest bardzo wygodny to leżenie w nim np podczas zabawy z dzieckiem jest dość kłopotliwe i stresujące...więc co w takiej sytuacji, co to oznacza??
          No cóż, jak widać muszę zapomnieć o zakupach staników przez internet ponieważ muszę je najpierw przymierzyć.
          Pozdrowienia
          • madzioreck Re: eveline_1 09.07.13, 09:37
            > Dziękuję za odpowiedź i powiem szczerze, że jestem zaskoczona - stanik dla mnie
            > w rozmiarze ok 70 E?? :)

Ano ;)

on wydaje się być dla mnie dobry, ale jest jedno "ale"
            > gdy leżę na boku to pierś wypada mi z miseczki aż widać brodawkę!!! :)) chocia
            > ż stanik sam w sobie jest bardzo wygodny to leżenie w nim np podczas zabawy z d
            > zieckiem jest dość kłopotliwe i stresujące...więc co w takiej sytuacji, co to o
            > znacza??

u mnie np. dzieje się tak w każdym wyciętym staniku, tzn. na leżąco. Tylko w wysoko zabudowanych mi nic nie wylata. Ewentualnie bardzo otwarta miseczka, może odrobinę za duża, może niewyregulowane ramiączko...
    • eveline_1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 29.06.13, 22:37
      Bardzo się cieszę, że znalazłam to forum i Was nasze Ekspertki :) Mój problem polega na tym, że nie wiem jak prawidłowo dobrać pasujący na mnie stanik. Dodam, że 4 miesiące temu przestałam karmić piersią i schudłam prawie 10 kg. Obecnie noszę stanik a Atlantic 65E, ale w obwodzie jest przyciasny dlatego używam przedłużki, a poza tym na biuście robią mi się tzw "bułeczki". Inne staniki jakie noszę to 70C z FF i tu obwód jest ok, ale i tu robią mi się "bułeczki".
      A oto moje rozmiary:
      w biuście normalnie - 89 cm
      w biuście w zwisie - 92 cm.
      Będę wdzięczna za radę!
    • gdynianka1985 gdynianka1985 30.06.13, 21:57
      Będę wdzięczna za pomoc. Obecnie noszę 85 D. Karmię od 4 miesięcy dziecko, laktacja już dość ustabilizowana.

pod biustem ciasno - 80 cm
      pod biustem luźno - 85 cm
      w biuście normalnie - 102 cm
      w biuście w zwisie - 110 cm

Będę wdzięczna za pomoc. Obecnie noszę 85 D. Karmię od 4 miesięcy dziecko, laktacja już dość ustabilizowana.
      • madzioreck gdynianka1985 06.07.13, 15:16
        Witamy :) Celuj w okolice brytyjskiego rozmiaru36(80)DD lub 36E, w polskich firmach około 80E, 80F. Staniki jednak są różne, dlatego może się zdarzyć, że w konkretnym modelu 80 będzie za luźne lub miseczka w np. 80E ciut za mała lub za duża, trzeba więc sprawdzać też rozmiary obok, pamiętając o zasadzie przeliczania miseczek przy zmianie obwodu: jeśli obwód zmniejszamy o rozmiar, to miseczka o rozmiar w górę - z 80E na 75F, a jeśli 80E ma miseczkę bardzo na styk, to nawet 75G. I podobnie w drugą stronę: jeśli 80E jest za ciasne, próbujemy 85D/DD. Jeśli masz wątpliwości przy obwodzie, wydaje się przyciasny, to zawsze porównaj jego ścisłość, zapinając go miseczkami na plecach. Jeśli tak zapięty stanik ma obwód w porządku, to znaczy, że uciska nas za mała miska.
        Bardzo ważne jest prawidłowe zakładanie stanika i wygarnianie biustu do miseczek: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html, złe zakładanie to jedna z przyczyn doborów niewłaściwych rozmiarów.
        O konkretny model zawsze możesz zapytać na forum, jest szansa, że ktoś go zna i nosi i podpowie, czy celować w mniejszy czy większy obwód, jak miseczki itd.Powodzenia :)
    • ewcia7777 ewcia7777 01.07.13, 22:57
      Poszukuję na chwilę obecną fajnego karmnika. Mam jeden po pierwszym dziecku przerobiony normalny stanik Freya 70D na karmnik i jestem z niego zadowolona rozmiarowo, jest na fiszbinach, ale jest miękki. Teraz chciałabym kupić jakiś usztywniany, żeby nie odznaczały się wkładki laktacyjne pod bluzką. Karmię już 8 tygodni, więc laktacja już się raczej ustabilizowała i trochę zeszłam z wagi, chociaż i tak dużo nie przytyłam. Podoba mi się taki stanik: allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-mama-sawanna-alles-65d-i3310278472.html i inne firmy Alles, tylko mam dylemat odnośnie rozmiaru czy 65 D czy E??? Czytałam trochę też opinie o tej firmie, że podobno bardzo są rozciągliwe w obwodzie i zaniżona rozmiarówka miseczek, ale jak jest w rzeczywistości to nie wiem. Jestem też otwarta na jakieś inne propozycje od sprawdzonych mam karmiących.

Moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 70 cm
      pod biustem luźno - 74 cm
      w biuście normalnie - 85 cm
      w biuście w zwisie - 89 cm

• madzioreck Re: ewcia7777 06.07.13, 15:22
        Myślę, że skoro nosisz brytyjskie 70D, to z polskich staników teoretycznie powinno być podobnie (na tym etapie tabelki miseczki się praktycznie nie różnią w obu rozmiarówkach). Natomiast Alles rzeczywiście słynie z bardzo takich sobie obwodów, miski nie są za duże (na normalnie noszone przeze mnie 70E allesa mierzyłam 70G i nie był za duży). celowałabym więc u nich w okolice 65G, tym bardziej, że wkładka też zabiera kawałek miejsca. Natomiast mają bardzo ładne te karmniki, mierzyłam ich lekko usztywnianego halfcupa z pionowym cięciem, był całkiem wygodny, no ale ja niekarmiąca :)
        Uwaga ogólna o rozmiarach - jeśli zmieniasz w ramach jednego modelu obwód, trzeba też przeliczyć miseczkę, ponieważ miska D ma inną wielkość przy każdym rozmiarze obwodu. czyli 70D przeliczasz na 65E w polskiej rozmiarówce, a w brytyjskiej na 65DD. Obwód w dół, miska w górę, i odwrotnie :)
        Jeśli będziesz chciała zapytać o jakiś konkretny model czy firmę, albo zapytać mam doświadczonych z karmieniem, śmiało zakładaj wątek na forum, rozmiar już znasz :)
        • ewcia7777 Re: ewcia7777 08.07.13, 00:29
          Bardziej ja celowałam na 65 e, dlaczego aż miseczka g? Aż tak małe mają te miski? Czyli jakbym chciała nie usztywniany to tak 65 f celować? Już się trochę pogubiłam w tych rozmiarach.
          • madzioreck Re: ewcia7777 09.07.13, 09:40
            Ze 100% pewnością Ci nie powiem, ale tak jak mówiłam, u mnie na normalnie noszone 70E w Allesie pasowało 70G. Także raczej odradzałabym 65E, skoro nosisz brytyjskie 70D. Ale nie dam głowy a każdy model Allesa, polskie firmy słyną z bardzo nierównej rozmiarówki miseczek.
    • olive6 olive06 10.07.13, 21:36
      pod biustem ciasno -76 cm
      pod biustem luźno - 77 cm
      w biuście normalnie - 87 cm
      w biuście w zwisie - 90 cm

Przeważnie noszę 75 B i 80 B. Mam jeden 75B (już ma swoje lata - jest trochę rozciągnięty ) z miękkimi miseczkami, leży w sumie najlepiej ponieważ nie podnosi mi się do góry, ale za to nie podkreśla biustu. Wszelkie usztywniane w tych rozmiarach albo nie dolegają dobrze do ciała na mostku, albo źle zbierają biust i do tego cały czas muszę je poprawiać. Najlepiej czuję się w sportowych o rozmiarze S/M - są najwygodniejsze. Najgorzej czuję się w push-up, muszę je ciągle na sobie poprawiać.
      • elizumba75 Re: olive06 15.07.13, 09:17
        Witam, moje pomiary:
        pod biustem ciasno - 78
        pod biustem luźno - 81
        obwód w zwisie - 102
        obwód w staniku - 103
        Dodam, że aktualnie noszę 75e, raczej znajduję takie w sklepach i sprzedawczynie nie nawracają mnie na mniejsze. Dzieci trójkę wykarmiłam, biust mam ciut większy i mniej jędrny niż przed ciążami, cała trochę przytyłam, a piersi nigdy nie były super sterczące, raczej ciężkie. Staniki lubię dość ciasne w obwodzie. Liczę na wskazówki.
        • olive6 Re: olive06 15.07.13, 10:14
          Najpierw naucz się umieszczać posty jak było we wskazówkach, a nie w odpowiedzi na mój. Siejesz zamieszanie.
          • elizumba75 Re: olive06 15.07.13, 12:03
            Faktycznie , w ramach przeprosin biję się w pierś.
        • azymut17 Re: elizumba75 02.08.13, 23:40
          Witaj :-)

Z wymiarów wynika, że potrzebujesz większej miski. Polskie 75E jest na 96 cm w obwodzie, u Ciebie wypada 75H, ewentualnie 75I. Z marek brytyjskich 34(75)F i FF. Spróbuj, czy będziesz się czuła wygodnie w tych rozmiarach. Jeśli lubisz staniki mocno unieruchamiające piersi i nie przeszkadza Ci ścisły obwód, możesz sięgnąć po 70I i 70J oraz 32FF i 32G, ale to raczej z modeli standardowych i luźnych.

"Nowe rozmiary" zawsze polecam mierzyć wg tej instrukcji:
          na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
          • elizumba75 Re: elizumba75 03.08.13, 12:00
            Dziękuję! Od ostatniego napisania byłam już w sklepie w Lublinie Body, zostałam obmierzona, Pani mi poleciła 34FF i kupiłam freyę, jest boska, pierwszy raz w życiu mi mostek przylega do mostka, noszę codziennie i jeszcze 2 zamówiłam z neta, mierzyłam też u Kasieńki tango 32G dla porównania i też było okej.
      • azymut17 Re: olive06 02.08.13, 23:33

Myślę, że mogłabyś spróbować mniejszego obwodu z przeliczoną lub większą miseczką, czyli 70C i 70D (brytyjskie mniej więcej 32C i 32D). Tylko ze ścisłych marek, jak Ewa Michalak czy niektóre modele polskich firm (które są niestandardowo wąskie) możesz próbować 75B i 75C - ale one powinny zawsze przylegać na mostku, nie odstawać (ani się wbijać). Przy mierzeniu staników pamiętaj o starannym założeniu i wygarnięciu piersi spod pach do miseczek, jak w tej instrukcji:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
    • varia89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 16.07.13, 19:30
      Witam,
      bardzo proszę o pomoc w dopasowaniu biustonosza, bo już nie wiem co zrobić! Jestem osobą z dużą nadwagą, więc znalezienie odpowiedniego biustonosza do zapięcia pod biustem graniczy z cudem, a o miseczce dopasowanej to chyba mogę tylko pomarzyć.

Moje wymiary:
      ciasno pod biustem: 102 cm
      luźno pod biustem: 108 cm
      w biuście normalnie: 121 cm
      w biuście w zwisie: 126 cm

Potrzebuje biustonosza, który podtrzyma mój ciężki biust, a przy tym go dobrze wymodeluje i złączy (mam dość duży rozstęp między piersiami (5cm). Pomocy! :(
      • sumitka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.07.13, 00:03
        pod biustem 98 - mam w tej chwili biustonosz 85j, spokojnie dopinam się na 3 rząd haftek, sama miseczka za duża - schudłam (to Panache Tango II)
        w biuście ok. 120 cm

w jaki rozmiar celować?
        • sumitka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 04.08.13, 23:49
          zmierzyłam dokładnie

pod biustem ciasno - 98
          luźno - 102
          w biuście bez stanika - 120
          w miękkim staniku bez fiszbin tego typu img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/33/80/68/12/3380681284 - 118
          w zwisie - 125
          • azymut17 sumitka 07.08.13, 16:06

Przeoczyłam Twój wpis, bo wypada w środku drzewka, przepraszam.
            Wydaje mi się, że dobrze byłoby spróbować z tym samym obwodem, ale mniejszą miską. Teraz stanik może wydawać się za luźny z powodu za dużych misek. Wymiary w tym momencie mają wartość pomocniczą, bo najważniejsze jest, jak stanik układa się na ciele. Ile mniej więcej odstają te miski?
            85J (czyli 38J) jest na 126,5 cm w biuście, bez uwzględnienia zaniżania. W Twoim przypadku zakładam, że było jakieś 131,5 lub więcej. Dobrze myślę? Masz wrażenie, że ubyło ponad 10cm? Jeśli tak, to próbuj brytyjskiego 38(85)GG oraz do porównania 38G i H.
            • e-dyseja Re: sumitka 07.08.13, 16:53
              dziękuję bardzo za odpowiedź :)

moje wcześniejsze wymiary to było 105/136, początkowo przyduże 85J pasowało później idealnie.. braffiterka w jednym ze sklepów telefonicznie zasugerowała mi pokombinowanie z samym obwodem.. ponieważ schudłam jakieś kilkanaście kilogramów a dobrym wyjściowym rozmiarem było 85J zasugerowała abym celowała w 75HH/J i nie przejmowała się jeśli obwód początkowo będzie za ścisły (tzn. żeby użyć przedłużki)
              • sumitka Re: sumitka 07.08.13, 16:54
                przepraszam bardzo, poprzedni wpis jest mój - zapomniałam o przelogowaniu (korzystałam z poczty)
                • sumitka Re: sumitka 07.08.13, 17:09
                  aha, nie wiem czy dobrze zrozumiałam: czy jeśli obwód się zmniejsza to zmieniając 85j na 75J wybieram miski o dwa, a 75HH trzy rozmiary mniejsze?
                  • azymut17 Re: sumitka 07.08.13, 19:55
                    Tak, 85J jest większe o dwie miski od 75J, o trzy od 75HH.
                    • azymut17 Re: sumitka 07.08.13, 19:57
                      Chociaż trzeba pamiętać, że to suche dywagacje, na żywo może się okazać, że wyjdzie Ci jeszcze inny rozmiar. Jeśli zamawiasz przez net, weź kilka różnych rozmiarów, złe zwrócisz. Zasadą jest jednak nie dobieranie rozmiaru na zapas, tylko na teraz.
              • azymut17 Re: sumitka 07.08.13, 19:53
                IMO 75 jest bez sensu, bo jak chudniesz, to zazwyczaj* i z obwodu i z biustu, tak więc jak już będziesz mogła zapinać 75 bez przedłużki, to micha będzie za duża. Poza tym w większych miskach jest mniej modeli staników, są też gorzej skonstruowane, mają ogromne fiszbiny i ogólnie narzeka się na nie. Dlatego lepszy będzie obwód "akurat". Jak będziesz chudła, to będziesz się przepinać ciaśniej, potem kupisz nowy stanik. Jak żal Ci funduszy, to kup jeden (używany lub na wyprzedaży, dasz mniej niż 100 zł), będzie schnął w nocy.

Nie upieram się przy 85, może być 80, ale 75 do noszenia tylko z przedłużką (i to miska J) to robienie sobie kuku. Możesz wybrać stanik ścisły, to i tak ocenia się na ciele, a nie miarką. Bo gdyby nie ten stanik 85J, to na 98 cm pod polecałabym obwód minimum 90 :-) Ale pewnie brafitterka zmierzyłaby Cię ciaśniej. Jak chcesz mieć przybliżoną wartość tego, ile docelowo będziesz mieć pod biustem po schudnięciu, poproś kogoś o zmierzenie Cię bardzo ciasno - może się okazać, że duży obwód wynika z szerokich żeber albo z mięśni, których przy odchudzaniu lepiej się nie pozbywać, a je rozwijać.

*dla pełnego obrazu muszę przyznać, że miałam raz jedną klientkę, która mówiła, że dużo schudła, by mieć mniejszy biust i więcej staników do wyboru. Schudła tylko z obwodu i z miski G skoczyła do J (czy coś koło tego). Ale to wyjątek.
      • azymut17 Re: varia89 02.08.13, 23:50

Przy większych obwodach (zarówno w biuście jak i pod biustem) tabelki i ogólnie pomiary w centymetrach często rozmijają się z tym, co na ciele się dobrze układa. Dlatego w Twoim wypadku wybrałabym się z wizytą do dobrze zaopatrzonego sklepu z naszej Mapy:
        stanikowamapa.blox.pl/strony/listasklepow.html
        maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=117696992044816211829.00045c1efb1b90e69aa60
        Tylko najpierw zadzwoń i dopytaj, czy mają rozmiary z okolic brytyjskiego 42(95)E, F, FF, 40(90) F, FF, G lub polskich 95G, H, I oraz 90H, I, J. Zakupy przez internet w Twoim przypadku mogą być obarczone zbyt dużym ryzykiem porażki. Jeśli jednak nie będziesz miała innego wyjścia, albo będziesz miała pytania, zakładaj nowy wątek na forum, bo tutaj może łatwo umknąć.
        Pamiętaj, by każdy mierzony stanik zakładać powoli i starannie, wygarniając cały biust sod pach do miseczek, jak np. w tej instrukcji:
    • aska321 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 20.07.13, 10:42
      Pomóżcie!! Moja mama ma kompletnie niedopasowany stanik . nosi 95 E a powinna przynajmniej miseczkę M na moje. Ale proszę o pomoc doświadczonych :) Oto jej wymiary :
      > pod biustem ciasno - 90 cm
      > pod biustem luźno - 92 cm
      > w biuście normalnie - 109 cm
      > w biuście w zwisie - 117 cm

110 cm w ''najlepiej'' dopasowanym staniku
      • azymut17 aska321 07.08.13, 13:46

A jak leży to 95E? Wg tabelki miska jest całkiem całkiem, przy tak luźnym obwodzie nie powinno być buł - czy jednak są? Chodzi mi o wybrzuszenia nad górną linią miseczki, które tworzy pierś niemieszcząca się w misce. Piszesz o miseczce M - czy wydaje się, że miska jest za mała aż o 8 rozmiarów?

Ciężko mi bez szczegółów cokolwiek sugerować, bo z samych wymiarów może to być coś z zakresu brytyjskiego 38(85)E, F, polskie 85G i H. Ale ważniejsze od pomiarów są obserwacje i to, jak leżą rzeczywiste staniki.
        • aska321 Re: aska321 08.08.13, 09:44
          Sugerowałam się wymiarami ... ja noszę miseczkę H a mama ma jeszcze większy obwód :) miseczka E jest na pewno za mała. Bo są takie wybrzuszenia nie duże ale są .
          • azymut17 Re: aska321 19.08.13, 20:14
            Przepraszam, przeoczyłam Twój post.

To 95E to polska rozmiarówka, tak? W takim razie spróbujcie polskiego 85H, I i J, z brytyjskich 38(85)F, FF i G.
    • zimak_777 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 25.07.13, 23:13
      Witam,
      chciałabym się dowiedzieć, jaki powinnam nosić rozmiar stanika. Dokonałam pomiarów według Waszych wskazówek i oto wyniki:
      pod biustem ciasno - 83cm
      pod biustem luźno - 88cm
      w biuście normalnie - 103cm
      w biuście w zwisie - 110cm
      Nie noszę staników pogrubianych, tylko cienkie materiałowe. Z reguły są w rozmiarach 75-80 D. Zdarza się jednak, że wypływa mi część biustu lub kilkakrotnie w ciągu dnia muszę go poprawiać.
      Nie byłam w ciąży, nie mam ani znaczącej asymetrii (odrobinę większą lewą pierś), ani mastektomii. Za to staram się być aktywna fizycznie i często nosze sportowe staniki, ale nie zawsze dobrze utrzymują mój biust.
      Pozdrawiam,
      zimak_777
      • azymut17 zimak_777 07.08.13, 15:55

Proponuję rozmiary brytyjskie 36(80)E i F, może FF, ale podejrzewam, że może być za duże. Z polskich 80F, G, H, zależy od firmy. W tych 75D nie jest Ci za ciasno? To dość duże zaniżenie, chyba, że są to staniki bardzo rozciągliwe. Jeśli czujesz, że potrzebujesz większego podtrzymania, próbuj obwodów 75 z przeliczonymi miskami, czyli jak dobre będzie w misce 36(80)F, to zmierz 34(75)FF. Ciaśniejsze polskie to będą 75G, H i I. Zawsze zaczynaj jednak od większego obwodu, by nie ściskać się niepotrzebnie, najlepiej wybierać obwód najluźniejszy z tych, które pasują.

Sportowe staniki mogą bardzo dobrze podtrzymywać biust, ale tylko pod warunkiem, że są w dobrym rozmiarze. Tutaj możesz o nich poczytać:
        stanikomania.blox.pl/2012/01/Biust-w-ruchu-Freya-Active-Soft-Cup-vs-Shock.html
        stanikomania.blox.pl/2012/05/Biust-w-ruchu-Panache-Sport-rozmiar-30GG.html
        stanikomania.blox.pl/2011/11/Wsparcie-na-starcie.html
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,144376626,,Staniki_sportowe_porownanie.html?v=2
    • olkolog Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 28.07.13, 00:55
      Witam i bardzo prosze o pomoc, w razie potrzeby mogę przesłać zdjęcia (proszę tylko o informację jakie maja być)

1)wymiary
      pod biustem ciasno - 81 cm
      > pod biustem luźno - 84 cm
      > w biuście normalnie - 104 cm
      bez stanika 104cm
      > w biuście w zwisie -107 cm

2) george 75E troszkę znoszony, dobry na obwodzie, ale miseczki lekko odstają na brzegu, prawa pierś jest sporo większa i wypada, jak dotąd najlepszy ale zapinany na 1 hafkę
      new yorker 85 d za duży obwód i za małe miseczki
      80e obwód troszkę za duży, miseczka przy prawej piersi troszkę maława przy lewej za duża i odstaje
      3) asymetria- prawa pierś większa o 1 rozmiar jak nie lepiej

• azymut17 olkolog 07.08.13, 16:12

Rzeczywiście zdjęcia są dobrym pomysłem, bo tutaj doradzamy tylko, od czego zacząć, a to już masz :-) Tabelkowo bowiem wypada brytyjskie 34(75)F, czyli tylko miska więcej.

Zdjęcia zamieszczane są w zamkniętej galerii, do której dostęp mają doświadczone lobbystki, jak sama nie masz dostępu, tworzony jest na forum wątek z radami. Tutaj jest regulamin:
        lobby.blox.pl/2011/01/Nowy-regulamin-galerii.html
        Zdjęcia, zrobione wg tych porad:
        lobby.blox.pl/2011/01/Jak-robic-zdjecia-do-galerii.html
        wysyła się na adres zdjecialb@gmail.com
        Jak je wyślesz, daj znać na forum, by ktoś od razu mógł zajrzeć do skrzynki i je wstawić (poczta sprawdzana jest dość rzadko).
    • azymut17 Przepraszam za zastój w odpowiadaniu 02.08.13, 23:51
      W ciągu kilku dni każdy post powinien doczekać się odpowiedzi.
      • azymut17 Jeśli ktoś nie dostał odpowiedzi, 07.08.13, 16:14
        to proszę o ponowny wpis lub podbicie pytania, by dało się je znaleźć.
    • nitkaniebieska Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 19.08.13, 16:02
      witam,na mb przy wymiarach 68/95 luźno/w zwisie jeszcze dwa miesiace temu polecono mi 65f/g, blizszy mojemu okazała sie miska g i dotychczas ten rozmiar noszę,jednakze przy wyprostowaniu sie powstaje maleńka bułka zwłaszcza na większej piersi.i nie jest to przeprost a zwykłe wyprostowanie sie.
      dzisiejsze mierzenie daje mi centymetr wiecej w biuscie czyli 96,czy miska powinna byc w takim wypadku większa ?? ten model który nosze to nessa pamela i bardzo go lubie,tyle ze 65 juz pierwszego dnia zapiełam od razu na najciasniejsza haftke
      • azymut17 nitkaniebieska 19.08.13, 20:09
        Wymiarami się nie przejmuj, ja zawsze, jak się mierzę, to dostaję inny wynik, nawet jeśli poprzednie mierzenie było chwilę wcześniej :-) Różnice sięgają 3-4 centymetrów! To jest tylko ogólna wskazówka. BTW przypomina mi się pani, która mierząc się sama otrzymała wynik większy o 15 cm niż ten dokonany przeze mnie w przymierzalni.

Jeśli miska jest za mała, to może to wynikać np. z migracji (czyli pierś wciskana latami pod pachy i na plecy wraca na miejsce) albo z cyklu miesięcznego (przed okresem biust z reguły trochę się powiększa). Jeśli w innym momencie cyklu miska nadal będzie za mała, warto przymierzyć miskę więcej. Oczywiście dotyczy to tylko tego modelu, w innych firmach może być inaczej, zawsze warto mierzyć sąsiadujące rozmiary.

Zapięłaś się od razu na ostatnią haftkę - czy na pozostałych było za luźno?
        • nitkaniebieska Re: nitkaniebieska 20.08.13, 19:16
          mierzenie z połowy cyklu,zapiełam na ostatnią, te pozostałe były za luźne,a ta ostatnia jeszcze ciut za luźna.mysle ze 60_tka byłaby ok.
          ale teraz nie jestem pewna jak dużą miskę dobrać,??
          • azymut17 Re: nitkaniebieska 28.08.13, 00:05
            Przymierz po prostu miskę więcej i zobacz, czy nie będzie za duża. Lepszy jest bowiem stanik trochę za mały niż za duży, o ile ten pierwszy nie uciska i nie robi krzywdy, bo ten drugi nie daje odpowiedniego podtrzymania piersiom. Dlatego warto zawsze jak jest okazja mierzyć sąsiednie rozmiary i porównywać, co lepiej leży.

I jeszcze - to, że z modelu X lepsze będzie 65 nie oznacza, że "to jest Twój rozmiar", bo nie istnieje coś takiego. Staniki różnią się od siebie rozciągliwością, wielkością misek, z innej firmy lepsze może być 65F lub 70E lub 70F.
    • migotka2106_90 migotka2106_90 24.08.13, 20:08
      pod biustem ciasno - 69 cm
      pod biustem luźno - 71 cm
      w biuście normalnie - 84 cm
      w biuście w zwisie - 86 cm

Wiem, pisałam już, doszłam wówczas do wniosku, że powinnam nosić rozmiar 65E ale ... 65E jest ciasnawe... kupiłam rozmiar 65F i jest jakby lepiej, tylko mostek nie przylega idealnie... nie wiem dlaczego? Czy to przez krój tejże bardotki czy producent Henderson jakies inne staniki szyje?
      • azymut17 Re: migotka2106_90 28.08.13, 00:10
        Mostek może nie przylegać z kilku powodów - druty mogą być za miękkie, miska może być za mała, obwód może być za ciasny lub za luźny (wtedy fiszbiny ustawiają się pod złym kątem w stosunku do ciała).
        Może ten model (nie znam firmy Henderson, to jest znam, ale z widzenia w sklepach i kojarzę raczej z majtkami :-)) wypada bardzo ciasny i lepszy byłoby 70E? Czy jak wygarniesz porządnie piersi do misek (jak tutaj), to nie uciekają górą? Miska na pewno nie jest za mała?
        • migotka2106_90 Re: migotka2106_90 28.08.13, 15:07
          azymut17 napisała:

> Mostek może nie przylegać z kilku powodów - druty mogą być za miękkie, miska mo
          > że być za mała, obwód może być za ciasny lub za luźny (wtedy fiszbiny ustawiają
          > się pod złym kątem w stosunku do ciała).
          > Może ten model (nie znam firmy Henderson, to jest znam, ale z widzenia w sklepa
          > ch i kojarzę raczej z majtkami :-)) wypada bardzo ciasny i lepszy byłoby 70E? C
          > zy jak wygarniesz porządnie piersi do misek (jak tutaj), t
          > o nie uciekają górą? Miska na pewno nie jest za mała?

możliwe, że miseczka a obwód 70 ucieka mi pod szyję z tyłu i ciagle muszę go ściągać pio łopatki, wiec odpada. Uciekać niby nie ucieka tylko ten mostek...,albo tak uszyty i trefny jakiś mi się trafił :P ale po obejrzeniu sposobu zakładania stanika stwierdziłam, że nie układałąm piersi w samej miseczce, wygarnianie było itp. ale samo układanie nie. może to było przyczyną. A raczej na pewno. I zapinam na ostatnią (najluźniejszą) haftkę.
    • strawberry19 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 26.08.13, 15:34
      pod biustem ciasno - 106 cm
      pod biustem luźno - 108 cm
      w biuście normalnie - 120 cm
      w biuście w zwisie - 124 cm

Dodatkowe informacje: Noszę rozmiar 85D. W obwodzie mam często ciasny pasek i jest mi nie wygodnie, ale nie zawsze. Z wielu staników wychodzą mi piersi, często aż za bardzo. Z boku pod pachami często widac mi biust. Często ze staników widac mi sutki. Jaki powinnam nosic rozmiar?
      Jest mi bardzo cięzko znalesc jakikolwiek stanik, poddaje się i kupuje czasem stanik ktory nie lezy na mnie dobrze lub jest poprostu za maly.
      • azymut17 strawberry19 28.08.13, 00:20
        Trudna sprawa, bo z obwodu to proponowałabym coś większego, ale skoro zapinasz się w 85, i to takim z za małymi miskami (a więc odczuwanym jako dużo ciaśniejszy), to może gdyby porządnie Cię zmierzyć pod biustem (tak po brafittersku ;-)) to wyszłoby mniej... Ale najważniejsze to większa miska, i to zdecydowanie. Z opisu wynika, że 85D w ogóle nie mieści (już nie wspomnę o podtrzymaniu) Twojego biustu.

Dobrze byłoby, gdybyś miała okazję pomierzyć różne rozmiary na początek w dobrym sklepie (to masz naszą mapę sklepów). Proponuję brytyjskie 42(95)E i F oraz 40(90)F i FF. Polskie 95G i H oraz 90H i I.

Każdy mierzony stanik najlepiej zakładać starannie wygarniając biust spod pach do misek, np. ta jak w tej instrukcji.
    • moderacja.lb kesja14_16 [przeklejony] 28.08.13, 13:50
      Witam!
      jestem nowa i potrzebuję pomocy!Otóż chodzi o właściwy dobór biustonosza.Obecnie noszę 80 E -w marcu br. byłam u brafiterki,która mi doradziła ten rozmiar ze względu na to,iż miałam zły rozmiar.Jednak w chwili obecnej wydaje mi się ,że jest coś nie tak albo z biustonoszem o rozm. 80 E albo z moimi piersiami.
      Na początek podam moje wymiary,jak w instrukcji:
      pod biustem ciasno - 87 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 108 cm
      w biuście w zwisie - 111 cm
      W obecnym biustonoszu,po wygarnianiu itp. uznałam,że miseczka jest za mała,bo uwidacznia to się w lewej piersi,która jest większa od prawej-wylewa się z biustonosza, natomiast prawa nieznacznie,ale można to zauważyć zwłascza gdy się wyprostuję.Na początku gdy już wiedziałam jaki mam rozmiar,byłam zadowolona,ale gdy zauważyłam że piersi sie lekko wylewają,zaniepokoiłam się.Zaczęłam więc czytać,jak dobrać biustonosz,w tym celu patzrałam na rozmiarowki,i się przeraziła,bo wg. tabelek jakich dużo studiowałam powinnam mieć 85F!Kiedy poszłam do sklepu z bielizną,przymierzaam biustonosze i jedne o miseczce E były dobre,a inne za małe,niektóre o miseczce F były w sam raz,a inne znowu za duże!
      PS:nigdy nie karmiłam piersią,bo jeszcze nie mam dzieci!
      Dlatego proszę o pomoc,bo już wszystko mi się myli
      • moderacja.lb Re: kesja14_16 - odp. majowej_kotki [przeklejony] 28.08.13, 14:01
        > Kiedy poszłam do sklepu z
        > bielizną,przymierzaam biustonosze i jedne o miseczce E były dobre,a inne za ma
        > łe,niektóre o miseczce F były w sam raz,a inne znowu za duże!

Pamiętasz może, jakie rozmiary i marki mierzyłaś? Rozwiązanie tej zagadki może być dość proste:

1. Mierzyłaś biustonosze w rozmiarach (na przykład) 80E, 85E, 90E oraz 80F, 85F i 90F. Wbrew powszechnemu mniemaniu, miseczki o tej samej literze wcale nie są sobie równe. Biustonosz o rozmiarze 80E ma miseczkę mniejszą objętościowo niż 90E.

2. Mierzyłaś biustonosze w rozmiarówce polskiej oraz brytyjskiej. Tak wygląda tabela rozmiarów polskich, a tak brytyjskich.

3. Nie da się wykluczyć różnic wynikających np. z różnego rodzaju materiałów, z którego zostały uszyte biustonosze :)

PS. Nie wiem, czy Ci to dużo pomoże, ale ja przy wymiarach 84 cm pod biustem, 107 cm w biuście noszę brytyjskie 80FF-G. Zupełnie nietabelkowo :)
      • neiti89 Re: kesja14_16 [przeklejony] 28.08.13, 19:38
        Na pewno nie możesz uznawać tabelek za jedyną prawdę, bo ja wg tabelki powinnam nosić 65F, a noszę 60/65 G/H/HH, bo co marka to inaczej wypada ;) Jedyne lekarstwo, to przejść się do sklepu z duuużym asortymentem i przymierzać, przymierzać, przymierzać... :) A celu zredukowania asymetrii między prawą a lewą piersią dobierz biustonosz pasujący idealnie na tą większą, a mniejszą skoryguj wkładką (część biustonoszy wkładki ma już w komplecie) :)
        • szalicja Brytyjczyki, czy wszystkie trzymają jedną miarę? 02.09.13, 12:06
          Znam swój rozmiar, który co jakiś czas się zmienia, ale nie wiem, czy np. staniki George czy Marks&Spencer odpowiadają np. Panache czy Freya? Jeśli noszę rozmiar 34G z Panache, to czy taki sam będzie w M&S czy tam insza jest rozmiarówka i może niepasować?
          • azymut17 Re: Brytyjczyki, czy wszystkie trzymają jedną mia 05.09.13, 23:20
            M&S ma chyba inną rozmiarówkę, lepiej dopytaj w osobnym wątku na forum, by zobaczył ktoś, kto się zna.
    • agnes315 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 03.09.13, 12:11
      Witam
      Ja mam troszkę inny problem. Jestem po operacji redukcji (zmniejszenia) piersi, które jeszcze nie nabrały odpowiedniego kształtu ale nigdy nie nabiorą, mam wrażenie, jeśli będę je nosić w źle dopasowanych stanikach, a na dzień dzisiejszy sytuacja jest taka, że nie mogę znaleźć pasującego na mnie stanika z fiszbinami, natomiast te bez fiszbin są beznadziejne i wcale nie trzymają tak jak trzeba, a biust mam nadal pokaźny więc jest co podtrzymywać. Gdzie jest problem? Otóż jeśli fiszbina obejmuje mi całą pierś, to miska jest za duża np. w 75G (polskie). Jeśli założę mniejszą miskę wtedy fiszbina wbija mi się i ugniata w pierś.
      Moje wymiary:
      ściśle pod biustem 77 cm
      luźno pod biustem 80 cm
      w biustonoszu 98 cm
      w zwisie 102 cm
      Wiem, że sugerowany obwód jest dla mnie 70 cm, w moim przypadku nie możliwe, nawet 75 zapięte na najluźniejszą zapinkę dusi mnie tak, że mam czerwono-sine pręgi po paru godzinach, może dlatego, że mam bardzo wystające żebra, niektórzy się śmieją, że to podwójny biust. Już straciłam nadzieję. Mierzyłam angielskie 34E, miska dobra ale fiszbiny wbijają się w pierś, nie obejmują jej, brakuje jakieś dwa centymetry z każdej strony, 34DD to samo, 34F - tak samo, jak w polskim 75G, miska pusta na czubku, a fiszbina się wbija, już straciłam nadzieję :((((
      • azymut17 agnes315 05.09.13, 23:32
        Siedzę i dumam, co doradzić...
        A czy objawy za dużej miski to właśnie to "puste na czubku"? Bo to akurat nie jest objaw za dużej, ale paradoksalnie za małej miski.
        Mierzyłaś jakieś jeszcze większe miski?

Aha - obwód sugerowany to nie 70, ale wygodny i trzymający. Chociaż jeśli mierzony jest z za małą miską, to zawsze będzie za ciasny. Tak więc znajdźmy najpierw miskę, a potem obwód wybierzemy lepszy z dwóch.
        • anna-pia Re: agnes315 06.09.13, 10:20
          Masz rację, za mała miska powoduje, że biust nie jest w stanie wcisnąć się do niej, i zostaje puste miejsce.
          Agnes, spróbuj angielskiego 34FF, polskiego 75H (u Ewy Michalak raczej celuj w obwód 80, miseczka może G? Ona ma swoją tabelkę, trzeba sprawdzić na stronie sklepu) - najpierw zwiększ miski, jak pisze Azymut, a potem dopasuje się obwód. Tak przy okazji, na 77 cm pod biustem mierzone ciasno i 80 cm mierzone luźno obwód 75 może być jak najbardziej dobry, jeśli masz dużą pojemność płuc albo szerokie żebra. Stanik ma być wygodny, pasować Tobie, a nie tabelce :)
          Następnie, spróbuj stanika bez fiszbin - masz ciało wrażliwe po operacji, może bezfiszbinowiec będzie lepszy. Ostatnio, o ile dobrze pamiętam, właścicielka noszebiustonosze.pl wrzucała informację o dobrym bezfiszbinowcu - zajrzyj na fejsa, do niej na bloga, warto.
    • neti_t Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 03.09.13, 13:24
      Poproszę o pomoc w doborze rozmiaru. Aktualnie jestem mamą karmiąca dziecko piersią a więc mój rozmiar się trochę zmienił. Aktualne wymiary to:
      w biuście normalnie - 101 cm
      w biuście w zwisie - 101 cm

Czy możecie polecić jakiś dobry stanik do karmienia?
      • azymut17 neti_t 05.09.13, 23:35
        A jakie rozmiary nosisz, jak leżą i jak się w nich czujesz? Napisz proszę.
        A o stanikach do karmienia jest cały długaśny wątek, i to już trzeci :-)
        • neti_t Re: neti_t 06.09.13, 10:32
          Przed ciąza nosiłam 75 GG (Panache), miałam też Felinę już nie pamiętam jaki miała dokładnie rozmiar chyba 70 GG, oba bardzo wygodne.
          Teraz podczas karmienia mam Alles 75 I i przyznam szczerze że jest taki sobie, na pewno za duży pod biustem, bo na łopatki mi się ściąga i jakościowo też taki sobie.
          • azymut17 Re: neti_t 09.09.13, 17:12
            Proponuję zatem zacznij od brytyjskiego 32(70)G, polskie 70J. Może się oczywiście okazać, że w zależności od modelu potrzebujesz miski więcej (32GG i 70K), lub mniej (32FF i 70I) - dotyczy to biustonoszy wypadających niestandardowo w rozmiarówce.

Dodam jeszcze o karmnikach - jeśli laktacja już Ci się ustabilizowała i nie miałaś problemów z zastojami, to możesz kupić karmnik z fiszbinami. Robi takie Ewa Michalak oraz Cake Lingerie, Kris Line, chyba też Comexim (oni zdaje się mogą każdy model przerobić na karmnik). Co do Krisa - dużo taniej wypada stacjonarnie niż w oficjalnym sklepie on-line, co nieustannie mnie zadziwia. Jeśli musisz mieć bez drutów, to masz karmniki marek: Freya, Panache, Hot Milk, Cake Lingerie, Royce. To nie jest pełna lista, opisuję tylko to, co miałam w rękach.
    • anuusak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 09.09.13, 00:20
      pod biustem ciasno - 75 cm
      pod biustem luźno - 78 cm
      w biuście normalnie - 92 cm
      w biuście w zwisie - 94 cm

Noszę biustonosze w rozmiarze 75D i często zdarza mi się problem "wypływających" piersi oraz wbijających się pod pachy fiszbin. Mam problem z dobraniem idealnego stanika, a w zasadzie nawet takiego nie posiadam. Będę wdzięczna za pomoc :)
      • anuusak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 09.09.13, 00:28
        Dodam jeszcze, że w ciągu dnia często muszę poprawiać piersi w miseczkach.
        • azymut17 anuusak 09.09.13, 17:17
          A jak zachowuje się obwód w 75D? Leży stabilnie cały dzień na ciele, czy też musisz go poprawiać?
          Jeśli piersi uciekają z misek, to przy Twoich wymiarach masz dwie drogi:
          1. przymierz większą miskę, czyli 75E (lub 34(75)DD w przypadku staników brytyjskich)
          2. przymierz mniejszy obwód z miska taką samą i większą, czyli 70E i 70F, brytyjskie 32(70)DD i 32E. 70E to taka sama miska jak 75D, tylko ma mniejszy obwód.

Każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając piersi do misek, jak w tej instrukcji:
      • maith Re: Anuusak 15.09.13, 02:08
        Ale piersi wypływają Ci:
        - ze stanika środkiem?
        - czy raczej na boki, pod pachy?
        - czy robią Ci się "bułki" nad krawędzią miseczki?

A fiszbiny:
        - wbijają Ci się w pachę (dźgają ją od dołu)?
        -czy raczej tną pachę (wrzynają się w nią z boku, próbując "odkroić" sobie kawałek)?
    • curlyszop curlyszop 14.09.13, 14:48
      pod biustem ciasno - 75 cm
      w biuście normalnie - 88 cm
      w biuście w zwisie - 91 cm

Hej, bardzo proszę Was o pomoc, bo jestem zrozpaczona. Pozbyłam się większości źle dobranych staników, które miałam i zostałam z dwoma, które tak naprawdę też są źle dopasowane.
      Kiedyś nosiłam rozmiar 75B, jednak miseczka jest o wiele za duża. Jakiś czas temu spróbowałam stanika w rozmiarze 75A (kiedyś myślałam, że tak właśnie powinnam zrobić, skoro B za duża, no to trzeba A). 75A oczywiście też jest na mnie niedobre - piersi są spłaszczone, stanik brzydko na mnie wygląda, odstaje.
      Mam jeden stanik w rozmiarze 70C, jest to miękka bardotka na fiszbinach pokryta koronkami i bardzo dobrze się w nim czuje, chociaż wydaje mi się, że jest trochę za luźny (jest wiązany z przodu, więc to pewnie przez to), miseczka chyba też jest ciut za duża. Niestety, kiedy próbowałam przymierzyć coś z tego rozmiaru w sklepach, miseczka była o wiele za duża.

Z góry Wam dziękuję i pozdrawiam. :)
      • maith Re: curlyszop 15.09.13, 02:03
        Hmm, może najpierw zrób mały test. Pochyl się do przodu i wygarnij dobrze całe piersi do miseczek, takim ruchem aż spod pach. Można też próbować wykonać taki ruch "wtrzepywania" piersi do miseczek (koniecznie w pochyleniu). I zobacz, co wtedy się stanie.

Być może miseczka się wypełni na dłużej. To by sugerowało, że biustonosz jest po prostu źle zakładany.

Być może miseczka się na moment wypełni, ale szybko biust z powrotem wyjedzie na zewnątrz, pozostawiając jej luzy. To by sugerowało, że jest problem z szerokością obwodu.
        Dodam, że ten problem może wynikać nie tylko ze złego rozmiaru, ale też z rozciągliwego czy rozciągniętego materiału.

A być może nic się nie zmieni i dopiero to będzie sugerowało, że problem jest w źle dobranym rozmiarze.
        • curlyszop Re: curlyszop 18.09.13, 15:17
          Dziękuję za rady. Przy takim zakładaniu widać zdecydowaną poprawę. Jednak nie jestem do końca zadowolona. W jednym staniku o rozmiarze 70A miseczka wydaje się być zbyt duża, w drugim tego samego rozmiaru jest z kolei lekko za ciasna. Muszę poeksperymentować i pomierzyć różne modele. Masz może jakieś sugestie, co do rozmiaru? Jakie jeszcze mogłabym ewentualnie pomierzyć?
          • maith Re: curlyszop 18.09.13, 16:38
            Hmm, w tych rozmiarach szyje też sporo firm ustalających rozmiar "na oko". W efekcie tak, one mogą się od siebie absurdalnie różnić.
            Pomogłoby przymierzenie staników jakichś przewidywalnych firm. Być może w tym jest problem.
            Drugie podejrzenie - być może problem jest w wyliczeniu obwodu. Jakbyś mogła (też w jakiejś przewidywalnej firmie) zobaczyć, jak na Tobie leży obwód 65.
            Robi się to w ten sposób, że zapinasz sam obwód, pod biustem, z przodu, czyli z miseczkami na plecach (wtedy piersi nie przeszkadzają w ocenie). I patrzysz, czy rzeczywiście jest za ciasny. Jeśli nie, to dopasowujesz do niego miseczki.
            Zakładając prawidłowo i spokojnie oceniając.
            Przy okazji zwróć uwagę, czy fiszbiny nie odcinają Ci kawałka piersi po bokach, to ważne.
            • curlyszop Re: curlyszop 18.09.13, 17:02
              A jakie na przykład firmy masz na myśli, pisząc "przewidywalne"? :)
    • mamba30 mamba30 15.09.13, 10:54
      pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 91 cm
      w biuście normalnie - 105 cm
      w biuście w zwisie - 108

z góry bardzo dziękuję :)
      • azymut17 Re: mamba30 15.09.13, 14:14
        A jakie staniki nosisz (czyli jakie rozmiary) i jak one leżą, gdy je założysz o tak?
        • mamba30 Re: mamba30 16.09.13, 13:49
          Nosiłam coś całkiem od czapy :) Właśnie wróciłam z wyprawy do Bradonny i po kilku przymiarkach zakupiłam Olimpię Dalii w rozmiarze 75F. Jak to dobrze być uświadomionym ;)
          • azymut17 Re: mamba30 17.09.13, 14:36
            Czy nie jest Ci za ciasno w tym staniku? Chciałam Ci polecić raczej obwody 80 i 85, bo są one i tak zaniżone w stosunku do Twojego pomiaru pod biustem. Chyba, że zmierzyłaś się lekko?
            W każdym razie, jak już masz stanik, to nie ma sensu się mierzyć. Najlepiej bowiem oceniać, jakiego rozmiaru potrzebujesz, patrząc na staniki.

Wracając do obwodu - czy możesz zapiąć się na wszystkie haftki w tym staniku, ale najwygodniej jest na najluźniejszej? Czy możesz odciągnąć obwód od ciała tak, by weszła cała dłoń na sztorc? Czy możesz włożyć pod obwód dwa palce, po jednym z każdej strony i przesunąć je pod całym stanikiem?
            Jeśli stanik jest dobry, na każde pytanie powinna paść odpowiedź twierdząca.
            • mamba30 Re: mamba30 17.09.13, 15:37
              Jest mi trochę ciasnawo, babki powiedziały, że przez tydzień będę je klęła, ale aż tak źle nie jest. Na początku przymierzyłam jakąś 80-tkę, ale to nie było to.

i 3 x TAK :)
              • azymut17 Re: mamba30 17.09.13, 17:04
                Super, gratuluję pierwszego idealnie dobranego biustonosza :-)
                Jakbyś chciała kupować staniki brytyjskie, np. przez internet, zamawiaj 34(75)F. Według tabelek wypada Ci raczej 34DD i E, ale wymiary wskazują na to, że masz jeszcze sporo do zmigrowania, czyli z czasem będziesz potrzebowała większej miski, jak już biust będzie wracał na miejsce.
                • mamba30 Re: mamba30 17.09.13, 17:11
                  Chyba się nie odważę przez net, jestem bardzo wybredna w kwestii wyglądu biustu w staniku. Nawet jak kupowałam te niedobrane, to miałam problem i wybrzydzałam. Teraz tez przymierzyłam sporo i wybrałam tylko 2 pasujące. Fajne są w necie, tylko bałabym się, że po założeniu miałabym nie ten kształt biustu. Jakies rady, jak to przewidywać? Na razie tylko jeden dokupię i poczekam, aż się podreperuję tu i tam. Byłam w szoku, jak mi babka wygarneła cycki z pleców i spod pach i upchała w miseczce. Już się nie dziwię, że wchodziłam w sumie w 75 C z intimissimi (miska nie zakrywała całej piersi), skoro połowę biustu mam poza biustem :D :D :D Ja sama nigdy nic nie wygarniałam, zagarniałam czy jak to zwał. Ech, skończyło się poprawianie stanika po każdym niemalże ruchu. Obecny leży w jednym miejscu cały dzień :) Małe, a cieszy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka