Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52

• kashikashi Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 24.03.14, 14:45
      Hej,
      po niejasnosciach zwiazanych z moim rozmiarem, wyslalam za rada Forumowiczki zdjecia do Galerii ok. tygodnia temu. Do tej pory nie doczekalam sie komentarzy, a jestem pod presja czasu, bo mozliwe, ze trzeba bedzie odsylac. Co zrobic w takiej sytuacji?
      • azymut17 chodzi o zdjęcia tej Portii, tak? 24.03.14, 18:57
        Byłam pewna, że dostałaś odpowiedź - komentarze zostaną do Ciebie przesłane na maila jutro wieczorem. Jeśli chcesz już dzisiaj, to napisz tutaj, zorganizuję to.
        • kashikashi Re: chodzi o zdjęcia tej Portii, tak? 24.03.14, 21:03
          Nie trzeba, nie pali sie az tak intensywnie. :)
          Staniki dostalam, na swoje 72/93 obstawilam 30ff, i wszystko wydaje sie w porzadku, poza tym, ze nawet przyluznawe.
          Na pewno dorzuce do galerii. :)
    • em.st Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.03.14, 16:06
      bardzo proszę o poradę :)

moje wymiary
      > pod biustem ciasno - 77cm
      > pod biustem luźno - 80cm
      > w biuście normalnie - 99/100 cm
      > w biuście w zwisie - 114/115cm
      • em.st Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.03.14, 16:16
        em.st napisał(a):

> bardzo proszę o poradę :)
        >
        > moje wymiary
        > > pod biustem ciasno - 77cm
        > > pod biustem luźno - 80cm
        > > w biuście normalnie - 99/100 cm
        > > w biuście w zwisie - 114/115cm

POPRAWIAM, bo wcześniejsze zmierzyłam bez stanika ;o ;p
        w biuście normalnie - 105 cm
        > > w biuście w zwisie - 112 cm

biust powiększył mi się sporo, zaraz na początku ciąży, teraz jestem w trakcie karmienia, córeczka ma niecałe 5 miesięcy :0
        • azymut17 em.st 31.03.14, 00:42
          Witaj :-)

Proponuję brytyjskie 34(75)FF i G, może i GG do porównania. Polskie/kontynentalne 75I, J i K. Ciężko powiedzieć, który rozmiar będzie najlepszy, bo karmiący biust to trudna sprawa do odziania ;-) Dużo zależy od tego, czy często zdarzają Ci się jeszcze wahania rozmiaru, twardnienie piersi itp. Może się okazać, że w tym obwodzie nie będziesz czuła odpowiedniego podtrzymania, wtedy śmiało próbuj 70. Przeliczenie misek będzie wtedy następujące: 32(70)G, GG i H oraz 70J, K i L.
          Przywołuję też moja ulubioną instrukcję zakładania stanika i wygarniania biustu do misek:
          na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
    • milka_milka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 31.03.14, 08:52
      Poproszę o pomoc.

pod biustem ciasno - 92 cm
      pod biustem luźno - 98 cm
      w biuście normalnie - 116 cm
      w biuście w zwisie - 120 cm

Dziękuję bardzo!
      • azymut17 milka_milka 31.03.14, 09:02

A jakie nosisz staniki i jak one leżą, gdy założysz je wg wytycznych z pierwszego posta? Tak bez żadnego opisu to strzelam w okolice brytyjskiego 40(90)F i 38(85)FF i G, polskie/kontynentalne 90G i H oraz 85H i I.
        • milka_milka Re: milka_milka 31.03.14, 09:23
          Nosze staniki na fiszbinach, najchętniej balkonetki, usztywnianie, miękkich nie znoszę. I bardzo nie lubię extra ciasnego obwodu pod biustem, uwiera mnie. Dobrze dwa modele: elomi lara i effuniaka push-upy.

• azymut17 Re: milka_milka 31.03.14, 09:41
            A jakie rozmiary nosisz?
            • milka_milka Re: milka_milka 31.03.14, 09:57
              36 FF lub 38 G

Effuniak 95E
              • azymut17 Re: milka_milka 31.03.14, 10:48
                A nie 36G i 38FF? Bo pomiędzy Twoimi są aż 2 rozmiary różnicy...
                • milka_milka Re: milka_milka 31.03.14, 10:51
                  Pewnie, pomyliłam się. Masz rację.
                  • azymut17 Re: milka_milka 31.03.14, 11:00
                    Zatem - co jest nie tak w tym 38FF? Źle leży? Uwiera? A 36G?
                    • milka_milka Re: milka_milka 31.03.14, 11:04
                      Leży dobrze, tylko myślałam, że może jak przytyłam, to coś się zmieni. Bo mierzyłam się bardzo dawno i nie byłam pewna, czy teraz mam dobry rozmiar.
                      • azymut17 Re: milka_milka 31.03.14, 11:10
                        Ale mierzenie się centymetrem nie jest dowodem na nic. Staniki najlepiej dobiera się nie używając w ogóle miarki, a patrząc wyłącznie na to, jak leżą różne rozmiary :-) Przez internet oczywiście tak się nie da, dlatego prosimy o podawanie również wymiarów, ale najważniejszą rzeczą, o której piszemy we wstępie do tego wątku jest to, jak opis dopasowania posiadanych staników.
                        Jeśli przytyłaś, to sprawdź, czy po porządnym wygarnięciu (wg linkowanej przeze mnie instrukcji) i ułożeniu nie ma buł, jak odczuwasz obwód itd. Może wystarczy dopięcie przedłużki?
                        • azymut17 Re: milka_milka 31.03.14, 11:12
                          *edit
                          nie jest to, jak opis,
                          ale jest opis.
    • widze-niebo widze-niebo 31.03.14, 09:38
      Hej, proszę o pomoc, jestem mamą karmiącą, córeczka ma już 5 miesięcy, laktacja jest ustabilizowana, nie mam żadnych problemów z piersiami podczas karmienia :) Obecnie noszę rozmiar 85E (stanik bez fiszbin), ale czuję, że w obwodzie jest za luźno, natomiast co do miseczki to wydaje mi się, że E jest dobra(przed ciążą nosiłam C/D). Zbliża się lato i chiciałabym kupić bieliznę z fiszbinami żeby piersi ładnie wyglądały pod odzieżą. Dziękuję za pomoc :-)

pod biustem ciasno - 78 cm
      pod biustem luźno - 80 cm
      w biuście normalnie - 97 cm
      w biuście w zwisie - 105 cm
      • azymut17 Re: widze-niebo 31.03.14, 10:47

Zacznijmy może od tego, że rzeczywiście obwód powinien być mniejszy, zacznij od 75, może się okazać, że z niektórych modeli będzie lepsze 70, zależy od rozciągliwości. Ponadto nie wiem, czy to skrót myślowy - miseczka E? Jedną z rzeczy, o których zwykle trzeba mówić, bo często prowadzi do nieporozumień, to to, że nie istnieje ani miseczka A, ani B, ani C itd. Miski są różne w zależności od obwodu, zerknij tutaj:
        maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=152%3Aczy-miseczka-d-jest-bardzo-dua&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl
        Zacznij dobieranie od rozmiaru brytyjskiego 34(75)F, polskie/kontynentalne 75H. Może będziesz musiała sięgnąć po większą miskę, może po mniejszy obwód, ale to są IMO dobre rozmiary startowe. Oczywiście każdy mierzony stanik zakładaj starannie wygarniając biust spod pach do misek:
        na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        • widze-niebo Re: widze-niebo 31.03.14, 11:07
          Matko Bosko ;-) Widzę, że będę musiała pofatygować sie do sklepu z braffiterkami z prawdziwego zdarzenia ;-) sama nie dam rady kupić, wybrać czy ocenić co lepsze :-) dziękuję bardzo za pomoc :-)
    • agrafka.nnn Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 04.04.14, 20:16
      od biustem ciasno - 73 cm
      pod biustem luźno - 75cm
      w biuście normalnie - w staniku 83cm, bez stanika 82cm
      w biuście w zwisie - 86 cm
      Wiem, nie jestem zbyt biusciasta ;)
      Nosze stanik 70B na zmiane z 75B i nie wiem czy to dobry rozmiar.
      Nie wiem tez czy rozmiery sa na pewno dobre (?) Bo wyszlo mi w staniku wiecej niz bez. (Ten stanik jest bez fiszbin, moze dlatego, albo zle zmierzylam. Prosze o pomoc
      • azymut17 agrafka.nnn 04.04.14, 22:21
        Pomiar obwodu w biuście w staniku zazwyczaj wychodzi większy niż bez niego. To normalne :-) Bywa, że różnica sięga 10 cm, nie ma czym się przejmować.
        Napisz proszę, jak się czujesz w tych 70B i 75B? Między nimi jest miseczka różnicy (75B ma głębsze miski), ale dużo zależy od marki. Czy jak wygarniesz biust do misek, jak w tej instrukcji, to wszystko jest o.k.? Miska nie odstaje? Nie tworzą się wybrzuszenia nad linią stanika? Obwód w 75 nie przesuwa się w ciągu dnia? Nie wjeżdża od dołu na biust?
        • agrafka.nnn Re: agrafka.nnn 04.04.14, 22:59
          70B jest wygodny, ale on nie ma fiszbin i mam wrazenie ze raczej slabo podtrzymuje, jesli nie wcale. Chyba obwod w nim jest za luzny bo musze poprawiac, ale mysle ze to dlatego ze material sie rozciągnął
          W 75B są fiszbiny ktore lekko odbijaja mi sie pod biustem, a co do odstajacej miseczki nie jestem pewna. Napisze jeszcze jutro skosujac sie dokladnie do instrukcji zakladania :)
        • agrafka.nnn Re: agrafka.nnn 05.04.14, 20:37
          Sprawdzilam i wyglada na to ze w 75 wszystko jest ok. Tyle tylko ze jak nosilam go caly dzien to odbijaly mi sie fiszbiny na czerwono (ale nie bardzo mocno) i mostek troche uwieral. Poza tym chyba jest ok, czyli to znaczy ze jest na mnie dobry?
          + Jak poznac ze stanik robi sie za maly i trzeba kupic wiekszy?
          • azymut17 Re: agrafka.nnn 07.04.14, 00:12
            Jeśli te ślady po fiszbinach znikają w ciągu kilku minut - pół godziny, tak orientacyjnie, to IMO nie ma czym się przejmować. Mostek uwierać nie powinien. Przyczyna może leżeć w rozmiarze (w tym wypadku za luźny obwód może krzywo ustawiać druty względem ciała) lub w wysokości mostka. Musiałabyś przymierzyć ciaśniejsze staniki z taką samą miską, czyli 70C, a także inne kroje, z mostkiem niższym.

70C może niekiedy okazać się za ciasne, bo firmy różnią się od siebie rozciągliwością swoich wyrobów. Dlatego zawsze dobrze jest mierzyć różne rozmiary i różne fasony. Z bardzo ciasnych modeli 75B może być dobre, ale "dobre" nie oznacza dyskomfortu (w tym wypadku uwierającego mostka). Dlatego polecam na początek pomierzenie różnych 70C

> + Jak poznac ze stanik robi sie za maly i trzeba kupic wiekszy?

1. Ciśnie w obwodzie (paradoksalnie nie musi to oznaczać za małego obwodu, może to być też efekt za małej miski, która generuje napięcia na gumkach) i/lub
            2. Piersi nie mieszczą się w miskach i uciekają górą (nad linią stanika robią się tzw. bułki) lub pod pachy (tzw. chomiki, wydaje się wtedy, że to obwód jest za ciasny).
    • apatratka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 06.04.14, 03:05
      pod biustem ciasno - 100cm
      pod biustem luźno - 105cm
      w biuście normalnie - 130cm w staniku i bez stanika tyle samo
      w biuście w zwisie - 138cm

Obecnie noszę 90G ale moje piersi wyglądają w nim cokolwiek smętnie- spłaszczone i skierowane ku dołowi. Poprawnie ułożony, biust wypełza mi bokiem i górą :/

• azymut17 apatratka 07.04.14, 00:27

To 90G to polskie/europejskie? Wg tabelki wypada za mały o kilka misek, z tej rozmiarówki poleciłabym Ci raczej 90L, niestety niewiele firm je szyje, nie wiem nawet, do kogo uderzać, poza Dalią i Ewą Michalak (ale ona ma własną rozmiarówkę, u niej wylicza 100H). Łatwiej będzie Ci coś dobrać spośród wyrobów brytyjskich, tam zaczynaj dobieranie od 40(90)H. Dobrze oczywiście będzie porównać większe miski, czyli 90M i N oraz 40HH i J. Ciężko precyzyjnie określić przez internet, bo praktyka pokazuje, że tabelki średnio się sprawdzają w przypadku dalszych literek (tzw. zagięcie końca tabeli, taki nasz lobbowy slang ;-)).

Może będziesz musiała pomierzyć sporo rozmiarów, marek i fasonów, ale nie zniechęcaj się, gdzieś tam czeka na Ciebie idealny stanik :-) W razie czego pisz na forum, postaramy się pomóc. Aha! Tradycyjnie przypominam, by każdy mierzony stanik zakładać starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak w tej instrukcji:
        • apatratka Re: apatratka 08.04.14, 03:43
          To rozmiar stanika z bon prixa ;) Jako jedyny dostępny był na szybko i w małej cenie.

Mówiąc w skrócie, mam beznadziejny rozmiar :) Przetrzepuję właśnie allegro, ale tańszych- tj. używanych- tam jak na lekarstwo, a kupić nowy za 150zł i okaże sie, że nie będzie pasował... brrrr.
          A czemu tabelki są mniej przydatne przy "krańcowych" biustach?

• azymut17 Re: apatratka 12.04.14, 10:53
            apatratka napisał(a):
            > A czemu tabelki są mniej przydatne przy "krańcowych" biustach?
            >
            Biust jest zbudowany z miękkiej tkanki, która jest kompresowalna w różnym stopniu. Zależy od cech osobniczych. U niektórych biust podobnej wielkości będzie wymagał mniejszej miski, bo materiał stanika bardziej ściska ciało niż u osoby z bardziej jędrnym biustem. A im większy biust, tym tej tkanki podatnej na ściśnięcie jest więcej, stąd i różnice mogą być większe.
    • seventy-seven Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 07.04.14, 19:44
      Witam serdecznie, będę wdzięczna za poradę. Moje wymiary:

pod biustem ciasno - 88 cm
      pod biustem luźno - 90 cm
      w biuście normalnie - 109 cm (w staniku) 111 cm (bez)
      w biuście w zwisie - 113 cm (w staniku) 115 cm (bez)

Mam dwa staniki, o których warto mówić.

75I Ewa Bień Rea B110 - obwód idealny choć już nieco rozciągnięty i dlatego zapinam się na ostatnią haftkę, miseczki za małe pierś słabo ogarnięta.

36FF Curvy Kate - obwód ciasny (stanik stosunkowo niedawny) wciąż na pierwszą haftkę, do góry tworzą się na piersiach mało urodziwe bułeczki (co brzydko wygląda spod bluzek)
      • azymut17 seventy-seven 12.04.14, 10:18

Z brytyjskich staników polecałabym Ci 36(80)G. Obwód w Curvy Kate może wydawać Ci się ciasny, bo miseczki są za małe i naciągają obwód. Przy odpowiednio pojemnych powinno być o.k. Z polskich staników 80J - to punkt startowy, może trzeba będzie przymierzyć okoliczne rozmiary do porównania. Obwód 75 to IMO dość duże zaniżenie, jeśli trzeba sięgnąć po obwód aż tyle mniejszy, to znaczy, że z konstrukcją biustonosza jest coś nie tak, lub jest wykonany ze słabych materiałów.

Przy mierzeniu pamiętaj o wygarnianiu biustu spod pach do stanika:
        • seventy-seven Re: seventy-seven 13.04.14, 16:51
          Bardzo Ci dziękuję. Zapoluję na 36G.

• kiya11 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 11.04.14, 09:57
      Wymiary:
      pod biustem ciasno - 75 cm
      w biuście normalnie - 92 cm
      w biuście w zwisie - 89 cm

Mój ulubiony i najwygodniejszy stanik ma rozmiar(wg Eur. tabeli) 80D, ale jest na mnie za mały i niestety ma zbyt mały obwód przez to pokazują się brzydkie fałdki.
      Help!
      • azymut17 kiya11 12.04.14, 10:32

Wydaje mi się, że problem z niedopasowaniem tego 80D leży gdzie indziej, nie w obwodzie (który jest większy od Ciebie). Te brzydkie fałdki to najprawdopodobniej Twój biust, który nie mieści się w miskach i został wypchnięty pod pachy. Możliwe też, że stanik ten ma tzw. rajstopowy obwód - czyli wiotki, cienki, trzymający się tylko na gumkach, takie nawet w dobrym rozmiarze potrafią wyciskać na plecach góry i doliny. Świetnie sprawę obwodów pokazała Maheda w tej notce.

Czy w pomiarach nie zdarzyła Ci się literówka w obwodzie w biuście w zwisie? Miało być 89 czy 98? Obwód tak mierzony jest większy niż "normalnie", stąd moje wątpliwości, ponadto tabelka też tutaj się nie zgadza. Dlatego na razie nie mogę dać konkretnej odpowiedzi, poza propozycją zmierzenia Twojego tabelkowego obwodu, bez zaniżania (polskie 75, brytyjskie 34) z większą miską, czyli polskie 75F i brytyjskie 34E. Ale równie dobrze może to być coś innego, dlatego dopisz proszę, jak to jest z tym 98/98.
        • kiya11 Re: kiya11 08.05.14, 08:48
          Witam :)

W moim poście wkradły się dwa błędy, a mianowicie w mierzeniu biustu w zwisie faktycznie ma być 98 oraz podany rozmiar obwodu jest błędny, poprawny to Eur 65 D.

Co wyglądu stanika to jest "pończochowaty" i za mały w miskach.
          • azymut17 Re: kiya11 09.05.14, 15:24
            W takim razie rzeczywiście jest za mały również w obwodzie :-)
            Spróbuj brytyjskiego 34(75)D i DD, polskie/kontynentalne 75D i E. Jeśli staniki będą luźne, zmierz mniejszy obwód z taką samą, przeliczoną miską, czyli 32(70)DD i E oraz 70E i F.
            A! I tradycyjnie przypominam o wygarnianiu!
    • lodka_e lodka_e 11.04.14, 12:59
      pod biustem ciasno - 78cm
      pod biustem luźno - 82 cm
      w biuście normalnie - 93 cm
      w biuście w zwisie - 95 cm

Dotychczas nosiłam rozmiar 75B. Ostatnio jednak mam problemy z dopasowaniem... Przymierzam 75B, 75C, 80B i mam wrażenie, że żaden z nich nie jest odpowiedni - wydaje mi się, ze koniec drutu stanika kończy się tak, że uciska mi pierś, nie kończy się za nią, bliżej pachy. Większe miseczki nie rozwiązują tego problemu, nie wiem, który rozmiar powinien być najodpowiedniejszy więc proszę o poradę :)
      • belsonka belsonka 11.04.14, 23:51
        pod biustem ciasno - 72 cm
        w biuście normalnie - 90 cm
        w biuście w zwisie - 95 cm
        Dotychczas nosiłam 70D lub DD
        • azymut17 Re: belsonka 12.04.14, 11:07

A napisz proszę, jak leżą te 70D i DD i co jest z nimi nie tak?
          • belsonka Re: belsonka 14.04.14, 21:08
            Przy DD mam bardzo dużo luzu w górnej części miseczki i ogólnie są za duże, a dobierane były wprawdzie już jakiś czas temu przez brafitterkę i pasowały w sklepie, w domu po kilku tygodniach-nijak. Zbieram raczej poprawnie, pomiary też nie chcą wyjść inaczej. Chyba zmienił mi się kształt, a raczej odkształcił, bo przez kilka tyg. z powodów zdrowotnych, nie mogłam w ogóle nosić biustonosza.
            • azymut17 Re: belsonka 15.04.14, 00:05
              Możliwe, że zmienił Ci się kształt, czasem nawet ubytek 1 kg wagi potrafi sprawić, że stanik przestaje leżeć. Czasem dzieje się tak przy tej samej wadze (hormony? Różnie bywa).
              Czy te 70DD to balkonetki? Może dobrze by było, gdybyś spróbowała 70D z krojów otwartych na górze, jak half cupy?
              • belsonka Re: belsonka 15.04.14, 22:19
                Tak, to balkonetki. Chyba rzeczywiście coś innego muszę wyszukać, mniej zabudowane, z szerokim rozstawem ramiączek i raczej rozmiar D. Dzięki za podpowiedzi :)
      • azymut17 Re: lodka_e 12.04.14, 11:03

Próbuj 75D (brytyjskie 34D). Drut uciska pierś, bo miska jest cały czas za mała, a w 80B ponadto obwód jest za luźny i miska nie ma szans objąć i podtrzymać piersi.

Dobrze by też było, byś spróbowała różnych marek. Dla rozmiaru 75D różnice mogą być naprawdę spore, bo niektórzy producenci używają np. bardzo szerokich mostków (co IMO jest potrzebne niewielkiemu procentowi kobiet, jeśli nie promilowi nawet, przynajmniej w naszym kraju) lub wąskich fiszbin (w tym rozmiarze szerokie statystycznie częściej się sprawdzają, ale nie jest to tak duża różnica jak w przypadku mostków, powiedziałabym, że dotyczy to nieco ponad połowy kobiet). Wąskie fiszbiny to takie, która mają małą odległość między końcówkami fiszbin w U, szerokie to takie, które wyglądają raczej jak połówka O.

Pamiętaj o prawidłowym ułożeniu piersi w staniku i wygarnięciu biustu spod pach do misek:
        • lodka_e Re: lodka_e 13.04.14, 22:04
          Wow, dziękuję bardzo za odpowiedź! Polecony rozmiar jest dla mnie kompletnym zaskoczeniem! W najbliższym czasie zweryfikuję te dane, mam nadzieje, że będzie to strzał w 10! Dziękuję za cenne wskazówki!
    • slea Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 14.04.14, 10:32
      Dzień dobry wszystkim, moje wymiary:
      pod biustem ciasno - 75 cm
      pod biustem luźno - 77 cm
      w biuście normalnie - 96 cm
      w biuście w zwisie - 99 cm

Pomiary wykonywalam w moim najwygodniejszym staniku - miekkim karmniku z fiszbinami z HM w rozmiarze 80E. Na pewno obwod jest za duży, bo na plecach stanik (mimo że zapięty na najciaśniejszą haftkę) podnosi się do góry. Miseczki chyba są zbyt małe, bo robi się "druga pierś" a fiszbiny bardzo odstają od ciała (do tego stopnia, że czasem przeszkadzają jak chcę wziąć dziecko na ręce i przytulić) Plus jak leżę to cyc wypada a fiszbina wbija mi się w ciało :/ Karmię od 7 miesięcy więc laktacja już ustabilizowana i jeszcze z pół roku mam zamiar pokarmić. Proszę o dobranie rozmiaru w rozmiarówce brytyjskiej i polskiej.
      Bardzo dziękuję i pozdrawiam
      • azymut17 slea 14.04.14, 16:07

Spróbuj na początek zmierzyć polskie 70H oraz brytyjskie 32(70)F i FF. To może być mocny przeskok pod względem obwodu, ale 75 byłoby dobre tylko w przypadku wyjątkowo ścisłych modeli. Jeśli miska będzie odpowiednio pojemna, obwód 70 powinien być wygodny.
        Aby sprawdzić, czy miska jest na pewno dobra, polecam zakładanie biustonosza wg tej instrukcji (i oczywiście wygarnianie spod pach):
    • magda.124433 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 23.04.14, 12:59
      Hej! To ja też poprosze o pomoc w znalezieniu idealnego rozmiaru. Moje wymiary to:
      - pod biustem ciasno - 76
      - pod biustem luźno - 79
      - w biuście - 91
      - w zwisie - 96.
      4 miesiąc ciąży :)
      Dotychczas nosiłam 65 G i wydawało się ok. Teraz mi robi się trochę ciasno.
      • azymut17 magda.124433 23.04.14, 13:30

Radziłabym sporo luźniejszy obwód, na początku możesz zapinać najciaśniej i stopniowo coraz luźniej, jak Twoje żebra będą się rozszerzać. Z polskich/kontynentalnych 75E i F (tak mi wynika z porównania z 65G, bo to polskie, tak?), z brytyjskich 34(75)DD i E.
        Tradycyjnie przypominam o wygarnianiu :-) na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2012/03/zakadamy-biustonosz-cz-ii-przewodnik.html
        • magda.124433 Re: magda.124433 23.04.14, 16:06
          Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Biegnę do sklepu po nowy stanik. Pozdrawiam.
    • madziksv Madziksv 24.04.14, 10:39
      1. pod biustem ciasno - 78cm
      > pod biustem luźno - 81 cm
      > w biuście normalnie - 96 cm
      > w biuście w zwisie - 100 cm

2. Noszę 75 E - obwód jest ok, ale jak zgarnę wszystko spod pachy to pierś wylewa mi się z miseczki :)

Z góry dziękuje za pomoc!
      • azymut17 Re: Madziksv 26.04.14, 10:28

Z wymiarów też wydaje się, że 75 powinno być dobre. Spróbuj z polskich/kontynentalnych 75F i G, z brytyjskich 34(75)E i F. Może się jednak okazać, że przy odpowiednio dużej miseczce obwód 75 nie będzie ciasny, a stanie się luźny. Wszystko zależy od tego, jak ściśliwe masz ciało i jak ciężkie piersi - im cięższe, tym większego podtrzymania od dołu potrzebują i trzeba brać wtedy mniejszy obwód. W takim przypadku zmierz także 70G i H, a z brytyjskich 32(70)F i FF.
        Polecam też moją ulubioną instrukcję zakładania stanika :-)
        • madziksv Re: Madziksv 28.04.14, 10:45
          Dziękuje Kochana :)

Poszłam do Gdyńskiego sklepu z biustonoszami Christelle i już na miejscu stwierdziłam, że źle się zmierzyłam, Pani mnie jeszcze mocniej owinęła miarą w obwodzie :) Wyszło na to, że powinnam mieć rozmiar 65 :) Z tego co zauważyłam to rozmiar rozmiarowi nierówny, jeżeli chodzi o miseczke (z resztą tak jak napisałaś), niektóre przymierzałam 65 H inne G, w końcu kupiłam sobie śliczny kobaltowy biustonosz freya 65G :)

Dziękuje za pomoc, na pewno zostane z Wami na dłużej!
          • azymut17 Re: Madziksv 29.04.14, 09:24
            Cieszę się, że udało Ci się znaleźć dobry stanik :-) Mam nadzieję, że będzie wygodny - jeśli na początku jest Ci ciasno, noś go na początku krótko po domu, by się przyzwyczaić, co drugi dzień. Możesz też zawsze dopiąć przedłużkę. Piszę tak, bo spotkałam się wiele razy z nadmierną gorliwością brafitterek w ściskaniu klientek :-)
    • figlik76 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 26.04.14, 21:25
      podaje wymiary
      pod biustem ciasno -102 cm
      pod biustem luźno - 107 cm
      w biuście normalnie - 120 cm
      w biuście w zwisie - 122 cm
      obecnie noszę 100E . Jednocześnie proszę o radę jakiego rodzaju biustonosze kupować, bo moje piersi chyba się na siebie obraziły bo się rozjeżdżają na boki (matka trójki dzieci :P :))
      pozdrawiam m.
      • azymut17 figlik76 29.04.14, 08:58

Jak leży to 100E? Czy miski nie są za małe? Spróbuj się zapiąć najciaśniej i wygarnąć piersi spod pach do misek jak w tej instrukcji:
        Mam wrażenie, że rozjeżdżanie się piersi na boki, o którym piszesz, wynika z za luźnego obwodu. Miski nie obejmują stabilnie piersi, przez co nie są w stanie ich zebrać do środka. Spróbuj raczej polskiego/kontynentalnego 95F i G (ciężko mi powiedzieć, bo nie wiem, czy 100E ma dobre miski, czy za małe), brytyjskiego 42(95)E i F. Może się okazać, że potrzebujesz jeszcze większego zaniżenia (im cięższy biust, tym bardziej obwód trzeba zaniżyć), wtedy trzeba zmienić też oznaczenie miski, by uzyskać tę samą pojemność, czyli 42(95)F-->40(90)FF.
    • one-smutasek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 27.04.14, 10:39
      Witam, jestem komletnie zielona w temacie i mam już serdecznie dosyć ciągle źle dobranych staników dlatego liczę na Waszą pomoc :) moje wymiary:
      pod biustem luźno - 83 cm
      w biuście normalnie - 94 cm
      w biuście w zwisie - 99 cm
      Dziękuję i pozdrawiam
      • one-smutasek Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 29.04.14, 08:07
        up ;)
      • azymut17 one-smutasek 29.04.14, 09:03
        A jakie staniki nosisz i jak one leżą, gdy założysz je poprawnie? Czyli wygarniając biust spod pach do misek, jak tutaj pokazano:
        Tak z samych wymiarów to polskie/kontynentalne 75C lub 75D, lub 75E lub 80B, lub 80C, lub 80D, z brytyjskimi może być jeszcze trudniej, nie wspominając o tym, że to i tak wróżenie z fusów, więc przydało by się, gdybyś napisała coś więcej, będzie mi łatwiej :-)
        • one-smutasek Re: one-smutasek 29.04.14, 15:03
          Aż wstyd się przyznać ale do tej pory kupowałam staniki w sieciówkach głównie h&m i tam były to właśnie 80 C , teraz nawet nie wiem kiedy ;) przybyło mi parę kg a biust zaczął ulegać sile grawitacji i te sieciówkowe staniki okazałay się doniczego bo właśnie pachy zaczęły się robić podwójne, ramiączka zdecydowanie wpijają się w ciało nie wspomnę że górą też zaczęło się wylewać to i owo. Myślałam na początek żeby wybrać się chociażby do triumpha i zatsanawiam się od jakich rozmiarów zacząć mierzenie.
          • azymut17 Re: one-smutasek 04.05.14, 10:12
            Nie ma żadnego wstydu, w sieciówkach można znaleźć dobre staniki! Mają ograniczoną rozmiarówkę, ale przy mniejszych biustach i średnich obwodach można próbować. Spróbuj 75E i 75F oraz 80 D i 80E. Z brytyjskich to 34DD i E oraz 36D i DD. W Triumphie musisz uważać, by nie trafić na ekspedientki szkolone wg jednego słusznego modelu ;-)

Problem z sieciówkami jest jeszcze taki, że staniki tam sprzedawane w reguły mają tzw. wąskie fiszbiny, czyli miski dość głębokie, o małej średnicy. Zazwyczaj kobiety potrzebujące misek z zakresu A-E potrzebują fiszbin szerokich (nie mylić z szerokim mostkiem czy szerokim rozstawem, często piersi są bardzo blisko siebie), czyli misek płaskich i kończących się bliżej pachy, a nie z przodu klatki piersiowej. To może dotyczyć również Ciebie (piszesz o podwójnych pachach), ale nie musi, dlatego nie zrażaj się, jeśli w tych sklepach trudno Ci będzie coś znaleźć. Powodzenia!
    • koletynka14 koletynka14 29.04.14, 14:35
      Witam. Jestem w 6 miesiącu ciąży i mam ogromne problemy z doborem stanika. Przed ciążą nosiłam rozmiar 60F.

Mam kilka staników w rozmiarze 60G i używam ich obecnie, ale i z nich piersi mi się wylewają, ciśnie pod biustem dość mocno, ramiączka wrzynają się w skórę i czuję się, jakbym nosiła dwa kamienie na klatce piersiowej. Jak tylko mogę chodzę bez biustonosza, co też jest niewygodne, bo piersi są bardzo ciężkie.

Piersi mam asymetryczne dość mocno. Prawa pierś ładnie wypełnia miseczkę w rozmiarze 60G, lewa pierś wystaje dość mocno ponad miseczkę tworząc "bułę".

Wymiary:
      >pod biustem ciasno - 72 cm
      > pod biustem luźno - 77 cm
      > w biuście normalnie - 97 cm (bez stanika, w staniku 60G jest 92cm)
      > w biuście w zwisie - 93 cm (mierzone w przymałym staniku 60G, bez stanika w zwisie jest 102cm)

Pozdrawiam :)

• azymut17 Re: koletynka14 04.05.14, 10:34

Spróbuj 70H i I. Z brytyjskich 32F i FF. Różnice w pomiarach w staniku i bez wynikają z tego, że ten 60G jest sporo za mały w miskach, dlatego jest tak niewygodny. Ewentualnie, jeśli te staniki będą za ciasne, możesz spróbować większych obwodów i na początku zapinać najciaśniej, potem w kolejnych miesiącach ciąży przepinać ciaśniej. Przeliczone miski to 75G i H oraz 34E i F. Jeśli obwody 70 będą dobre, możesz też kupić na wszelki wypadek przedłużki.

Z asymetrią sprawa jest trudna, są różne metody radzenia sobie z nią. Zazwyczaj zaleca się dobieranie stanika na większą pierś, jednak wtedy na mniejszej materiał może się bardzo marszczyć lub odstawać. Jeśli różnica jest duża, pomaga stosowanie wkładek wyrównujących asymetrię. Przy niewielkiej można też dobierać rozmiar pomiędzy, trochę za duży na jedną pierś i trochę za mały na drugą, tak by wypośrodkować efekt pustej miski z jednej strony i buł z drugiej - osoba nosząca stanik wybiera, który efekt woli. Ważne, by obydwie piersi miały dobre podtrzymanie i by nie robiły się buły. Tutaj jest trochę na ten temat:
        smallcup.blox.pl/2012/01/Asymetria.html
        maheda.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=149%3Ajak-rozpozna-za-maza-du-miseczk&catid=35%3Aartykuy&Itemid=71&lang=pl
        • koletynka14 Re: koletynka14 05.05.14, 09:19
          Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź :)
          Zamówiłam na próbę 70H z Chantelle i faktycznie siedzi super, choć miski przerażająco wielkie. Natomiast 32FF z Fantasy jest za luźne w obwodzie. Nic to, pozostaje mi tylko zamawiać i mierzyć, aż trafię na odpowiedniego kandydata.
          Pozdrawiam!
    • bezbarwnie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 03.05.14, 19:19
      pod biustem luźno - 84 cm
      w biuście normalnie -94 cm
      w biuście w zwisie - 98 cm

Do tej pory nosiłam 75 D, próbowałam też 70 E i 70 F, ale obwód zdaje się być za ciasny, widać nieestetyczne „bułki” na plecach, mimo że biust był dobrze zebrany do miseczek.

Pomóżcie! :)
      • azymut17 bezbarwnie 04.05.14, 10:39

70 wydaje się zbyt dużym zaniżeniem, nie dziwi mnie, że nie czułaś się w nim dobrze. A jak leżą 75D? Taki rozmiar wychodzi Ci z pomiarów, ewentualnie 75E i F polskie oraz brytyjskie 34DD i E. Może problemem są też inne parametry stanika niż rozmiar, np. szerokość fiszbin, fason itp.?
    • elach88 elach88 03.05.14, 22:34
      Witam!
      Proszę o pomoc.
      Obecnie noszę freye retro beżową 32g. Jest może ciut ciasna w obwodzie, ale to dopiero pod koniec dnia. (nawet nie czuję tego, ale jak go zdejmuję to mam takie czerwone odciśnięte paski pod fiszbinami, w ciągu dnia ok.)Ogólnie stanik idealny.
      Wymiary:
      pod 82cm
      w 103cm
      Jestem pulchna, biust po 2 dzieci niezbyt sprężysty.
      Chcę kupić freye deco lub/i lauren.
      Doradźcie proszę w jaki rozmiar celować?
      Pozdrawiam!
      • azymut17 Re: elach88 04.05.14, 10:47

Czy to 82 po biustem to jest ciasno mierzone? Wg jakiej metody mierzyłaś się w biuście? Zmierz się proszę jeszcze raz wg tego schematu:
        - pod biustem ciasno, na wydechu (czyli bez powietrza) i bez stanika,
        - pod biustem luźno, na wydechu i bez stanika
        - w biuście (w najszerszym miejscu!) w pozycji wyprostowanej, normalnie oddychając, leciutko naprężając taśmę (delikatnie, bez ściskania), dwa pomiary: w swoim najwygodniejszym miękkim (!) staniku i bez niego - wpiszcie większy wynik
        - w biuście w swoim najwygodniejszym, miękkim (!) staniku, pochylając się tak mocno, by biust "zwisał" swobodnie, leciuteńko naprężając taśmę.

Wymiary podaj nam wg schematu (przekopiuj i wklej w swoim poście):
        pod biustem ciasno - xx cm
        pod biustem luźno - xx cm
        w biuście normalnie - xx cm
        w biuście w zwisie - xx cm

Freya Rio jest stanikiem ciasnym w obwodzie, w zależności od rozmiaru miseczki zwykle jest dobra na podbiuście 68-73 cm, przy cięższym biuście na okolice 75. Jeśli to 82 jest ciasno mierzone, to lepszy byłby większy obwód. Deco jest w kolei luźnawe (może właśnie 32G byłoby o.k.), więc Twoje dokładne wymiary byłyby pomocne :-)
        • elach88 Re: elach88 04.05.14, 12:38
          pod biustem ciasno - 82
          pod biustem luźno - 85
          w biuście normalnie - 110
          w biuście w zwisie - 113

Mam retro 32 G a chciałabym Lauren i Deco
          • azymut17 Re: elach88 04.05.14, 16:36
            Retro, racja, skąd ja wzięłam to Rio? przepraszam :-)
            Retro nie znam, mierzyłam kiedyś którąś wersję, chyba sztywniaka, wypadał jakoś standardowo. Może jednak jest bardzo luźny? Ogólnie nie polecam aż takiego zaniżania, bo to stanik na 10 cm w obwodzie mniej niż Ty masz, cała konstrukcja ulega więc zaburzeniu.

Polecam z Deco (Lauren nie znam, wyczytałam na forum, że podobnie jak Deco ma duże miski) 34(75)FF i G do porównania, bo z samych wymiarów to wychodzi raczej 34GG (rozumiem, że pierwszy pomiar 103 cm to jakiś błąd? Czy znowu coś pokręciłam? ;-)), ale trzeba wziąć poprawkę na to, że Twoje Retro 32G ma dobre miski, a nie za małe o 2 rozmiary (po wygarnięciu wg instrukcji nie ma na pewno żadnych bułek?).
            • elach88 Re: elach88 05.05.14, 08:54
              Dziękuję ;-)
              Zamówiłam obydwa rozmiary, będę mierzyć.
              Pozdrawiam!
    • maigold Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 07.05.14, 14:02
      Witam

Mam prośbę w podpowiedzeniu w jakie rozmiary mam "uderzyć":
      pod biustem ciasno 80
      pod biustem luzno 85
      w biuście 100
      w biuście w zwisie 106

Mam biustonosz jednej firmy 75 D i jest za duża i miska i obwód, innej firmy 75 D jest dobry w obwodzie, ale mała miska. 34 D mają za małe miski i chyba idealny obwód. Dziś kupiłam 75 E i miska mogłaby być większa.
      • azymut17 maigold 09.05.14, 15:14

Podejrzewam, że ten pierwszy 75D ma sporo za luźny obwód, nie dociska on do ciała misek, przez co wydają się za duże. Proponuję polskie/kontynentalne 75G na początek, można porównać z 75H. Wszystko zależy od firmy, tutaj są duże rozbieżności, większe niż w markach brytyjskich. Z tych ostatnich zacznij od 34F. Pamiętaj, by każdy mierzony stanik założyć starannie wygarniając biust spod pach do misek, jak tu pokazują:
        • maigold Re: maigold 10.05.14, 14:35
          Bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!!
    • ka_ad ka_ad 10.05.14, 14:29
      pod biustem ciasno - 73 cm
      pod biustem luźno - 76 cm
      w biuście normalnie - 91 cm
      w biuście w zwisie - 96 cm
      • azymut17 Re: ka_ad 12.05.14, 10:56

Mogłabyś napisać, jakie rozmiary nosisz? To by trochę pomogło, bo każdy mierzy się inaczej i pomiary są jedynie punktem wyjścia. Tak "na sucho" to mogę zaproponować, by dobieranie rozmiaru zacząć od brytyjskiego 32(70)DD i E, polskie/kontynentalne 70E i F. Polecam też układanie piersi w staniku wg tej instrukcji.

P.S. Odpiszę Ci jeszcze w wątku o fiszbinach.
        • ka_ad Re: ka_ad 12.05.14, 13:50
          Do tej pory nosiłam 70 G kontynentalne. Ale jestem po ciąży i po karmieniu piersią i wydaje mi się, że biust już nie tak pełny, jak kiedyś.
          • azymut17 Re: ka_ad 14.05.14, 22:12
            Może to 70G jest za duże? Albo ma nienajlepszy fason, rozmiar w końcu to nie wszystko. Może na razie wybieraj modele niezbyt wysoko zabudowane, ale jednocześnie o trochę wyższym mostku, jak half cup? Czy takie Cię nie uwierają?
            Ile czasu płynęło od zakończenia karmienia? Jeśli niewiele, to trzeba jeszcze poczekać, mleko produkuje się w niewielkich ilościach jeszcze długie miesiące po ostatnim karmieniu, nawet pół roku lub dłużej. Dopiero po ustaniu produkcji piersi mogą zyskać docelowy rozmiar, jak i kształt (to nawet zajmuje i rok). Oczywiście nie będą wyglądać jak za naszych czasów nastoletnich, z tym po prostu trzeba się pogodzić ;-)
            • ka_ad Re: ka_ad 15.05.14, 09:01
              Muszę poczytać co znaczy half cup. Od zaprzestanie karmienia upłynęło już ok 9 miesięcy.
              A z gorszym stanem biustu po karmieniu liczyłam się i uważam, że wygląd ich nie jest najważniejszy, ale wiadomo, każdy chce wyglądać, jak najlepiej :)
              • azymut17 Re: ka_ad 15.05.14, 16:42
                Tutaj jest dobry opis, czym są halfy:
                na-ostatnia-haftke.blogspot.com/2011/03/pomiseczka-czyli-halfcup.html
                Tak, jak pisałam, wyższy mostek może się boleśnie wbijać (ja tak mam), ale są jeszcze halfy z obniżonym mostkiem - mają różne nazwy handlowe, więc opisem lepiej się nie sugerować. Dla mnie wygodne były np. halfy Freyowe:
                www.freyalingerie.com/lingerie-and-underwear.aspx#!t=8036,8037,8038&i=35
                chociaż nie odpowiadają klasycznej definicji tego kroju. Niektóre usztywniane balkonetki, jak maskaradkowa Angie, są zbliżone do halfa (są niższe od klasycznych balkonetek).
                • ka_ad Re: ka_ad 15.05.14, 21:09
                  Dziękuję bardzo za pomoc. Już wiem, czego mniej więcej szukać. Teraz tylko trzeba wybrać się do stacjonarnego sklepu, bo nie chcę już kupować w ciemno.
    • dorota_zamosc dorota_zamosc 12.05.14, 08:33
      Proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Moje wymiary to:
      pod biustem ciasno - 73 cm
      pod biustem luźno - 75 cm
      w biuście normalnie - 93 cm
      w biuście w zwisie - 96 cm.
      Z góry dziękuję :)
      • azymut17 Re: dorota_zamosc 12.05.14, 11:05

Dopisz proszę, jakie rozmiary nosisz i jak leżą, gdy założysz je poprawnie wygarniając. Wymiary to jedynie punkt wyjścia, z nich mogę "wywróżyć" okolice brytyjskiego 32(70)E, polskiego/kontynentalnego 70F.
        • dorota_zamosc Re: dorota_zamosc 12.05.14, 11:25
          Dziękuję za odpowiedź :-)
          Nosiłam 75D ale miseczki były za małe, ostatni mój zakup to 75E ale po prawidłowym wygarnięciu miseczka też okazuje się za mała. Robią mi się "bułeczki" nad miską.
          Wstyd się przyznać ale do tej pory nie miałam pojęcia o prawidłowym doborze biustonosza aż wpadł mi w ręce artykuł w "Poradniku domowym". Zaczęłam szukać w internecie informacji na ten temat i tak trafiłam tutaj. Okazuje się, że całe życie nosiłam źle dobrane biustonosze i pora to zmienić :-)
          • azymut17 Re: dorota_zamosc 14.05.14, 22:17
            Spróbuj zatem polskiego 70G i brytyjskiego 32E i F (trzeba porównać, który będzie lepszy). Wydaje mi się, że obwód 75, jako większy od Twojego ciała, nie będzie dobrze trzymał nienajmniejszego przecież biustu (większość ciężaru piersi utrzymuje obwód, a nie ramiączka). Sięgaj po niego tylko wtedy, kiedy 70 z dobrą, a nie za małą miska będzie za ciasny.

I nie ma czego się wstydzić, na tym forum nie ma chyba kobiety, która byłaby od zawsze idealnie ostanikowana, każda z nas kiedyś nosiła złe biustonosze :-)
    • 88ines Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 12.05.14, 10:27
      Witaj , proszę o pomoc (ponownie) w doborze stanika do karmienia, obecnie jestem w 8 m-cu ciąży i noszę Dalię 80D ( wcześniej przed ciążą nosiłam 70E/65F głownie Freye, Panche), moje obecne wymiary:
      pod biustem ciasno : 75 cm
      pod biustem luźno: 79 cm
      w biuście normalnie : 91/92 cm
      w biuście w zwisie : 97 cm
      Dalię nosze gdzieś od 4 m-ca ciąży z tym , że ona jest z wkładkami materiałowymi i na początku z tymi wkładkami ja nosiłam, od jakiegoś 6,5/7 m-ca ciąży nosze bez wkładek i jest ok. Natomiast kompletnie nie wiem jaki powinnam mieć rozmiar biustonosza do karmienia. Czy w obecnej chwili powinien on być ścisły czy raczej większy, chciałabym żeby zmieściły się tam wkładki laktacyjne. Czy może jeszcze za wcześnie na karmnik, kupie go jak urodzę i unormuje mi się laktacja, ale co mam kupić na początek.
      I jeszcze jedno, podobno na początek do karmienia najlepsze są biustonosze bez fiszbin ( nigdy ich nie nosiłam) i moje pytanie czy miseczka w nich okala pierś i nie dotyka skóry na mostku ( nie wiem jak to napisać) mierzyłam ostatnio HotMilka ( tylko nie pamiętam jaki rozmiar) i ekspedientka stwierdziła, że jak nie ma fiszbin to tak musi być. Nie jestem pewna, ponieważ robiły mi się bułki, wg. mnie stanik był za mały, ale może w karmniku tak musi być. Mogłabyś mi w tym temacie również doradzić .
      Liczę na Twoją fachowa pomoc i pozdrawiam serdecznie
      Ines

Ps. przepraszam za poprzedniego posta, żle mi się wkleił
      • azymut17 88ines 12.05.14, 11:37

Przewidywanie, jaki rozmiar będzie dobry po porodzie, to klasyczne wróżenie z fusów ;-) Niektórym rozmiar skacze o kilka oczek w górę, innym kobietom nie zmienia się w większy sposób od tego, co miały pod koniec ciąży (ale to rzadkość). Można zaryzykować rozmiar o jedną-dwie miski większy od tego, co masz. Mierz oczywiście w wkładkami laktacyjnymi, odpadnie Ci konieczność zastanawiania się, czy się zmieszczą. Proponuję brytyjskie 34(75)E i F, polskie 75F i G. Wybieraj modele z dużą liczbą haftek, np. 6, pozwolą Ci dopasować obwód stanika do zmniejszającego się obwodu Twojego podbiuścia (po porodzie żebra powoli się schodzą).

Najlepsze rzeczywiście są bezfiszbinowce, z kilku powodów:
        1. Brak fiszbin pozwala na większe dopasowanie się do zmieniającego się rozmiaru. Takie stanik kupujesz przed porodem, więc strzelasz z rozmiarem. Jeśli nie trafisz, i tak pewnie będziesz mogła go nosić, bo łatwiej takiego miękkusa dopasować podciągając czy poluzowując ramiączka. W przypadku stanika z fiszbinami dopasowanie jest zawsze dokładniejsze.
        2. Pierwsze zdanie jak wyżej - w ciągu doby z powodu przybierania mleka rozmiar miski może skoczyć o 2-3 miski w górę, potem po karmieniu spaść, by znowu wzrosnąć po dwóch godzinach. Miękki stanik lepiej zniesie takie zmiany, a raczej pozwoli Tobie lepiej je znieść. Fiszbiny, które dociskają materiał miski do ciała, wykluczają taka tolerancję - załóż sobie dla porównania stanik za mały o dwie miski :-).

3. Fiszbiny mogą powodować zastoje. Jeśli nie są odpowiednio szerokie, to uciskają kanaliki mleczne znajdujące się pod pachą. Jednak niektóre kobiety mają kanaliki daleko pod pachą i dla nich każdy stanik z fiszbinami będzie niebezpieczny. Dopiero po porodzie, jak laktacja ruszy, masz szansę dowiedzieć się, jak to wygląda w Twoim przypadku. Dlatego zalecam kupowanie fiszbinowca najwcześniej 6-8 tygodni po porodzie, jak laktacja ustabilizuje się (czyli jak piersi staną się miękkie i przestaną się wypełniać mlekiem na zapas, a będą produkować je na bieżąco).

Jeszcze sprawa przylegania na mostku - pani miała rację o tyle, że naprawdę w miękkusie nie ma na to szans. Przynajmniej ja takiego jeszcze nie widziałam. Jak nie ma drutów, to nie ma siły, która mogłaby ten materiał przyciągnąć do ciała. Oczywiście buły wykluczone! W karmniku są po prostu niebezpieczne, grożą zastojem i zapaleniem piersi. Miałam jedno, bardzo, bardzo nieprzyjemna rzecz, jak poważna, prawdziwa grypa, na szczęście skończyło się dobrze, zdarza się przy ciężkich przypadkach, że trzeba ciąć pierś i zakładać dren. Nie chcę Cię wystraszyć, zaznaczam tylko, jak poważna to sprawa.

Przypomniałam sobie jeszcze o topach do karmienia, są np. w M&S. Na początku to były jedyne "staniki" które mogłam nosić, nawet miękka Freya Kelly robiła mi zastoje. Jak nie wiesz, jak celować z rozmiarem, kup najpierw dwie-trzy topy, a stanik dobierzesz po porodzie.
        • 88ines Re: 88ines 12.05.14, 11:50
          Bardzo serdecznie dziękuje Ci za wyczerpująca odpowiedź.

pozdrawiam serdecznie
          Ines
    • pilik00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 14.05.14, 11:08
      Hej, chciałam sprawdzić jaki mam rozmiar stanika, bo ostatni był na mnie za mały i czekały mnie nowe zakupy (niestety nie mam pojęcia jaki był jego rozmiar bo miałam go dość długo i już nie miał metki). Gdzie tylko nie sprawdziłam na necie, wszędzie okazywało się że powinnam mieć 75F lub nawet 75G. Aktualnie po niezbyt ciekawej wizycie w sklepie (jak powiedziałam o co chodzi ekspediendce najpierw mnie wyśmiała i podała mi rozmiar 85B bo jak stwierdziła <<ja tam nic nie mam i już ona ma większe a nosi C>>, dopiero jak pokazałam stary stanik to się zreflektowała i stwierdziła "a takie niepozorne...") jestem posiadaczką stanika 80D, i wygląda na to, że poza zbyt długim pasem pod biustem (krótszych w tym rozmiarze nie było) wszystko jest ok. Ale nadal nie jestem tego do końca pewna, bo jednak 75F/75G sporo różni się od 80D...
      Moje rozmiary to:
      pod biustem ciasno - ~78 cm
      pod biustem luźno - ~84 cm
      w biuście normalnie - ~108 cm
      w biuście w zwisie - niestety nie zmierzyłam a aktualnie nie posiadam centymetra.
      Możecie pomóc?
      • azymut17 pilik00 14.05.14, 22:32

O kiepskich ekspedientkach i wkurzających tekstach powstały całe wielkie wątki... Niestety, szkoda, że takie sytuacje nie należą do przeszłości.
        Z wymiarów też wynika, że obwód 75 (brytyjskie 34) byłby bardziej odpowiedni. Proponuję na początek brytyjskie 34(75)G i GG, polskie/kontynentalne 75J i K. Trochę zdziwiona jestem, bo piszesz, że kalkulatory pokazywały Ci 75F i G, a to jednak 9 misek różnicy... Poza tym 80D byłoby sporo za małe po porządnym wygarnięciu piersi spod pach (polecam instrukcję). Na pewno podałaś tam i tu te same wymiary?

Poszukaj w innych sklepach, może coś ze stanikowej mapy jest blisko Ciebie? Jak nie, to możesz szukać dalej w zwykłych sklepach, ostatnio coraz więcej pojawia się w nich misek z dalszej części alfabetu. Może masz blisko siebie Marks & Spencer? (Ale chyba obecnie łatwiej już o sklep z szeroką rozmiarówką ;-)) To jedyna sieciówka, jaką kojarzę, która ma miski do brytyjskiego G (chociaż przez brak miski FF mają trochę inna rozmiarówkę, zawsze to jednak większy wybór i możliwość swobodnego mierzenia biustonoszy z wieszaków). Jeśli nie, to zostają zakupy internetowe - pamiętaj, że zawsze możesz przymierzyć te staniki w domu i odesłać bez podania przyczyny w ciągu 10 dni lub więcej (szczegóły znajdziesz w regulaminie sklepów).
        • sorella75 sorella75 26.05.14, 12:17
          Witaj :)
          chciałabym spróbować bielizny od Ewy Bień, niestety nie mam w okolicy sklepu stacjonarnego, żeby przymierzyć i "załapać" rozmiar :(
          proszę pomóż wybrać odpowiedni dla mnie rozmiar
          moje wymiary:
          70/74/96/100

czy rozmiarówka EB różni się jakoś zasadniczo od innych marek?

ostatni mój zakup to Kris-Line 65J, wcześniejsze mają za dużo luzu w misce - czas na wymianę

pozdrawiam!
          • azymut17 Re: sorella75 29.05.14, 00:15
            Witaj,

Nie znam się zupełnie na rozmiarówce Ewy Bień, nie miałam nigdy chyba w rękach tej firmy. Przykro mi :-( Popytaj na forum, tutaj tylko ja zaglądam.
            Ogólnie z tabelki wypadają rozmiary brytyjskie 32(70)F, FF oraz 30(65)FF, G. Polskie 70H i 65I, J (czyli to, co masz z Krisa).
            • sorella75 Re: sorella75 29.05.14, 07:38
              dziękuję za odpowiedź
              zamówiłam na próbę - jeśli nie trafiłam w rozmiar to odeślę

• lexindra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 52 15.05.14, 17:51
      Proszę o pomoc, moje wymiary to:

Pod biustem ciasno : 65 cm
      Pod biustem luźno : 70 cm
      W biuście normalnie : 90 cm
      W biuście w zwisie : 93 cm

Do tej pory nosiłam tylko 2 prawie dobrze dobrane staniki. Freya Deco 30E, ale chyba obwód był zbyt luźny, bo nosiłam na najciaśniejszą haftkę, a miseczka dziwnie odstawała tzn jakby się łamała na pół. W każdym razie miałam wrażenie że jest za mała i/lub ma zły kształt. Obecnie noszę biustonosz z firmy Delia rozmiar 65E, miękki. Miseczka dobra chociaż po wygarnieciu jedna pierś lekko "bułkuje", obwód wydaje mi się czasem zbyt luźny, ramiączka się wżynają.

Chciałabym kupić zarówno stanik na co dzień jak i sportowy, ale ceny bardzo martwią mój studencki budżet. Dlaczego dobry stanik musi kosztować aż 200 zł?? Czym się on różni od biustonosza za 50 zł poza rozmiarem?
      • azymut17 lexindra 29.05.14, 00:04
        Witaj, przepraszam za dopiero teraz odpisuję.

Tutaj, w tym wątku, doradzamy tylko rozmiar, od jakiego najlepiej zacząć dobieranie idealnego stanika. Wydaje mi się, że próbujesz dobrych okolic. Jeśli staniki są za luźne, spróbuj mniejszego obwodu z przeliczoną miską, czyli 28(60)F brytyjskie oraz 60G (miska więcej, bo piszesz o wychodzącej bule) polskie. Deco jest dużomiskowe, więc z innych modeli próbuj też 28FF. Jeśli będzie Ci za ciasno, porównuj z obwodami 30/65. Nie przywiązuj się za bardzo do napisów na metkach, rozmiary w różnych firmach nie są identyczne, w zależności od firmy, rozciągliwości materiałów, kroju itp. będziesz potrzebowała różnych rozmiarów.

Jak będziesz miała konkretne pytania dotyczące modeli, pytaj na forum, bo w tym wątku doradzamy ogólnie i mało kto go czyta, więc i mało porad dostaniesz.

> Chciałabym kupić zarówno stanik na co dzień jak i sportowy, ale ceny bardzo mar
        > twią mój studencki budżet. Dlaczego dobry stanik musi kosztować aż 200 zł?? Czy
        > m się on różni od biustonosza za 50 zł poza rozmiarem?

Dla mnie 200 zł to psychologiczna bariera, nigdy nie dałam tyle za stanik (no dobra, jedno Avocado nie zmienia ogólnej zasady ;-)) i nie zamierzam dać. Spokojnie można kupić stanik dobrej firmy za mniej niż 100 zł, nowy z metkami. Polskie firmy są w największej liczbie chyba na Kontri.pl, a brytyjskie najbardziej opłaca się kupować na Brastop.com.

Piszę oczywiście o promocjach i wyprzedażach, bo stanik, którego wyjściowa cena wynosi te 200 zł to zupełnie inny produkt od tego, co można kupić za mniej niż 50 (bez obniżki). Ten pierwszy będziesz nosiła latami, prała w pralce (oczywiście delikatnie, niskie wirowanie, bez zmiękczaczy) i cały czas będzie wyglądał podobnie, Ten drugi szybko się rozwali, a i od początku będzie gorzej leżał.
    • ta_lala ta_lala 16.05.14, 20:28
      Witajcie Forumowiczki :) Proszę o pomoc w doborze rozmiaru, moje wymiary:
      - w biuście normalnie - 84
      - w biuście w zwisie - 87
      - pod biustem luźno - 69
      - pod biustem ścisło- 66
      Obecnie noszę 65D, na przykładzie modelu Atlantic model Luni IBR 042 czuję, że jest za luźny w obwodzie, zapinam się na najciaśniejsza haftkę i mam jeszcze sporo luzu (też zdążył się już troszkę rozciągnąć) i oprócz tego biust trochę mi się "wylewa".
      Jaki wg Was powinnam w takim razie nosić rozmiar? Trochę jestem na pograniczu rozmiaru obwodów i miseczek i nie wiem za co się "chwytać".
      Pozdrawiam!
      • ta_lala Re: ta_lala 26.05.14, 06:31
        Zapomniałam dopisać, że mam też trochę ciaśniejsze staniki 70C, które są i tak za szerokie, ale miseczkę mają jakby lepiej dopasowaną (miękki stanik wydaje mi się że ma całkiem ok miseczkę, natomiast z usztywnianego lekkie wylewanie).

Proszę o pomoc!
      • azymut17 Re: ta_lala 29.05.14, 00:10
        Witaj, przepraszam, że tyle czasu czekałaś na odpowiedź.

Atlantiki, z tego, co kiedyś mierzyłam, nie są specjalnie ścisłe. Z nich szukaj więc obwodu 60 z przeliczoną miską --> 60E i F do porównania, skoro miska jest trochę za mała. To "wylewanie się" może być jednak kwestią fasonu, jeśli to stanik z niskim mostkiem, to to może być przyczyną. Wiele takich staników szytych jest na szeroką przerwę między piersiami, moje obserwacje wskazują jednak, że większość Polek ma piersi blisko siebie. Wtedy nawet stanik z lekko za dużymi miskami bułkują, bo biust wylewa się środkiem.

Spróbuj 65D z innych firm i innych fasonów, porównaj też z 60E i F - to rozmiary polskie, brytyjskie to 30(65)D i 28(60)DD.
    • nicola.123456 nicola.123456 27.05.14, 18:04
      pod biustem ciasno - 76cm
      pod biustem luźno -77,6 cm
      w biuście normalnie -79 cm (bez stanika )
      w biuście w zwisie - 81,7 cm
      Obecnie nosze stanik A, zazwyczaj obwod jest dobry a miseczka odstaje. Kiedy bezposrednio po ubiorze stanik lezy dobrze, natomiast juz po chwili miseczki zaczynaja odstawac i wszystko zaczyna " pływac" Proszę o radę :( Pozdrawiam
      • azymut17 Re: nicola.123456 29.05.14, 00:23

Domyślam się z Twojego postu, że nie wiesz (lub wmówiono Ci nieprawdę), że nie istnieje taki rozmiar jak A. Literka oznaczająca miseczkę funkcjonuje tylko z określeniem obwodu. Zobacz tutaj, jak bardzo potraf się różnić miska D w różnych rozmiarach:
        blog Mahedy

Nie wiem, które A mierzyłaś, trudno mi się ustosunkować, byłoby mi łatwiej, gdybyś sprawdziła na metce i dopisała tutaj, jaki o rozmiar. Dobrze widzę z pomiarów, że różnica w mierzeniu podbiuścia wynosi tylko 1,5 cm? Nie mierzyłaś się na wdechu? Zazwyczaj różnice są większe, około 5 cm u szczupłych osób, więcej u osób z większą ilością tkanki tłuszczowej (jest bardziej ściśliwa niż mięśnie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka