Dodaj do ulubionych

Stanik o ładnym zapięciu na plecach

02.12.13, 23:33
Mam kilka sztuk odzieży z gołymi plecami, tudzież głębokimi dekoltami na plecach. Niektóre z nich są na tyle stylistycznie niezobowiązujące, że można by do nich założyć jednak jakiś stanik. (Gołe plecy i tak są prowokujące, w moim odczuciu, czyli odczuciu bezbiustnej, bardziej prowokujące od wielkiego dekoltu, gołe plecy z zapięciem stanika to już totalna prowokacja, ale można się do niej posunąć, tym bardziej, że jest z tyłu, podczas gdy przodem można strugać niewiniątko). Nie każdy jednak stanik się do tego nadaje, właściwie chyba mało który. Z mojej przepastnej szuflady oddelegowałam do celu jeden stanik firmy Konrad. Zapina się na jedną haftkę, zapinam go na pierwszą (czyli najściślejszą) i dzięki temu nie widać pozostałych uszek.

Zwracacie w ogóle uwagę na estetykę zapięcia?
Obserwuj wątek
    • azymut17 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 00:39
      Fauve.
      I tyle w tym temacie, przynajmniej na razie ;-)
      • azymut17 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 01:40
        Teraz rozwinę - zwracam uwagę na zapięcie, tak jak i na inne detale stanika. Lubię, jak biustonosz jest dopracowany, elementy pasują kolorystycznie itd. Z tego powodu podobają mi się Fauve'y - nie wszystkie tak mają, ale wiele modeli ma dodatkowe ozdóbki przy zapięciach. Najlepiej to widać oczywiście u Kasicy, choćby na zdjęciach do tej kolekcji:
        stanikomania.blox.pl/2012/09/Cieplo-cieplo-czyli-wiosna-2013-z-Fauve.html
        Nie noszę się tak, by mi to wystawało, ale lubię mieć coś takiego dla siebie :-)

Co do wystawania - nie z tyłu, ale z przodu co prawda, bardzo dobry efekt uzyskali styliści w filmie "Listy do M." ubierając Agnieszkę Wagner:

https://listydom.tvn.pl/images/bohaterowie/malgorzata.jpg

Tak więc da się, nie wszystko daje efekt wyzywający czy bulwersujący:-)
        • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 12:23
          Na pewno te zapięcia są dobrze kryte tymi dodatkowymi ozdobami.

I myślę, że gdzieś w dekoltu odmętach może się rąbek czegoś takiego bez obciachu ukazać. To trochę nie moja stylistyka, ale na pewno spełnia kryterium nietechniczności.
          • azymut17 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 12:30
            teresa104 napisała:
            > I myślę, że gdzieś w dekoltu odmętach może się rąbek czegoś takiego bez obciach
            > u ukazać. To trochę nie moja stylistyka, ale na pewno spełnia kryterium nietech
            > niczności.

A nie nie, chyba zostałam źle zrozumiana, albo sama źle zrozumiałam Twoje pytanie. Nie chodziło mi o to, że te Fauve'y nadają się do pokazywania w dekolcie na plecach, tylko że tak ogólnie mają ładne zapięcie. Myślałam, że sprawa z Twoją sukienką skłoniła Cię to rozważań na tematy estetyczne i było to zaproszenie do dyskusji o tym, czy w naszej stanikomanii zwracamy uwagę na detale dotyczące zapięcia :-)
            • teresa104 Jest jeszcze gorzej z naszym porozumieniem:) 03.12.13, 12:51
              Moje ubrania z dekoltami na plechach to bluzki, sweterki. Żadnej konkretnej sukienki nie mam na myśli, ani chyba w ogóle nie mam sukni bez pleców.

Ale zdecydowanie dyskusja o estetyce zapięć jest mile widziana, jeśli oczywiście dotąd taka się nie odbyła. Bo ja na przykład na zapięcia zwracam najmniej uwagi. Owszem, estetyka jest ważna, wykończenie, ale zapięcie stanika porównałabym do zawiasów drzwi. Mogą, choć nie muszą, być piękne, dobrze jest, jeśli są dopasowane stylistycznie do drzwi, ale nie powiem, że drzwi są skopane i proszę je stąd zabrać, jeśli zawiasy to będą tylko metalowe wihajstry.
              • teresa104 Na plechach? 03.12.13, 12:54
                Fragmentacja plechy.
              • azymut17 Re: Jest jeszcze gorzej z naszym porozumieniem:) 03.12.13, 13:01
                teresa104 napisała:

> Moje ubrania z dekoltami na plechach to bluzki, sweterki. Żadnej konkretnej suk
                > ienki nie mam na myśli, ani chyba w ogóle nie mam sukni bez pleców.
                >
                Fakt, przeleciałam się po drzewku i widzę, że to Pierwszalitera pisała o sukience, a nie Ty :-)
        • kocio-kocio Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 11:11
          To Thalia od Empreinte :o)
    • pierwszalitera Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 00:58
      Żadnego stanika. Ne ma tak ładnego, czy estetycznego zapięcia stanika by pokazywać go światu. Widoczny stanik (nie mylić z lekko prześwitującym), to faktycznie prowokacja, ale tej samej kategorii jak teatralny make up o 10- tej rano czy nieco przesadzona opalenizna do utlenionych na platynę włosów. Jeżeli komuś jeszcze potrzebna, to w porządku, ale w latach 80-tych była już Madonna, nieco późnej z każdego teledysku wylewały się hiphopowe laski w bieliźnie, więc co to ma być dziś za bulwersujący przekaz? W sukience bez pleców stanik wygląda tylko nieładnie, albo co gorsza pokazuje, że mamy kompleksy i wstydzimy się naszego naturalnego biustu.
    • madzioreck Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 01:28
      Gossardy z fikuśnym, widelcowym zapięciem :) Aczkolwiek mam cały jeden i nie noszę, bo mi niewygodnie, ale zapięcie - czad :D
      • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 12:25
        Też mam taki jeden, niestety w dramatycznie nie takim rozmiarze, efekt pomroczności jasnej podczas zakupów chyba.
      • azmika88 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 22:28
        Szukałam czegoś na temat "widelcowego" zapięcia i nie wiem jakie to jest :P Oświecicie mnie?
        • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 07:59
          kataloglb.blox.pl/2011/03/Gossard-Etoile.html
          Ale coś za coś. Te gumki nie są zbyt komfortowe, przynajmniej ja tak to odbieram. Zresztą mam kilka gossardów i one często są dość drapiące.

No i lepiej mieć chude plecy:)
    • kasica_k Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 02:18
      Jeśli już musi być, to ja szukałabym takiego, który jak najmniej kojarzy się z bielizną. Czyli np. stanik od kostiumu kąpielowego, o tyle gładkim czarnym albo w kolorze dopasowanym do ciucha (ale nie wiązany, tylko zapinany na zapięcie nie przypominające bieliźnianych haftek), albo zapinany z przodu, tak żeby na plecach była tylko pozbawiona detali gładka taśma, tylko byle nie była za szeroka. Nie szłabym w haftowane Fauve'y, bo one z daleka krzyczą, że powinny znajdować się pod spodem, nie na wierzchu.
      • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 07:04
        Nie no, właśnie nie musi być. Poza bluzkami półprzezroczystymi, gdzie czymś te cycki trzeba nakryć i coś powinno być, moim zdaniem, coś możliwie pozbawionego duperelek.
        I właśnie o to chodzi, żeby to zapięcie z tyłu nie wyglądało tak technicznie, haftki, taśma puchata, taśma gładka, zygzak, 4 metki. Ten Konrad właśnie taki jest, zero detali. Jest jednak czerwony jak gaśnica i z tego względu, mimo zalet, niestosowalny w moich bluzkach, sweterkach czarnych i antracytowych. Dodam, że są to rzeczy zupełnie codzienne, nie kreacje z festiwalu filmowego.

Akurat ja mam to szczęście (lub tego pecha), że żaden stanik mi niepotrzebny. Moje pytanie, a właściwie Wasz odzew, raczej posłuży większym siostrom, które bez stanika wolą się nie ruszać.

Fauve nie mam żadnego.
        • aksanti Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 12:55
          Skoro ubrania, o których piszesz są raczej codzienne, to może coś takiego:
          www.noszebiustonosze.pl/products/146/p/469
          Był też w lawendowym kolorze. Albo coś z Marilles Dekkers? Np:
          brafitadventure.files.wordpress.com/2013/01/7316419.jpg
          www.solv.nl/weblog/marlies-dekkers-failliet/19548
          Większym biustom się nie przyda, bo rozmiarówka za mała.
    • genepi Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 08:09
      A może opcja biustonosza zapinanego z przodu się nada?
      Wtedy ten tył powinien być mniej bieliźniarski.
    • mniickhiateal Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 08:53
      Och. Dobrych kilka lat temu Rigby&Peller zrobił taki cudowny komplet:

www.google.com/search?q=rigby+peller+alondra+bow&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Uo2dUt6HONKqhAedroDYAw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1440&bih=765#facrc=_&imgdii=_&imgrc=9ES8dRbne04kmM%3A%3B1eD9kaIVO1KwNM%3Bhttp%253A%252F%252F1.bp.blogspot.com%252F_NNTLzzfScJU%252FSZF6tF21EjI%252FAAAAAAAAKPw%252FGeYROEQCjr0%252Fs400%252FRigby%252Band%252BPeller%2525E2%252580%252599s%252Blimited%252Bedition%252BAlondra%252Bcollection.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ffashionmoment.blogspot.com%252F2009%252F02%252Fgravitation-is-not-responsible-for.html%3B267%3B400
      ale niestety to było dawno i nieprawda. Żałuję w sumie teraz czasem, że się wtedy nie zdecydowałam na zakup, no ale już po ptokach.
      • pierwszalitera Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 10:32
        mniickhiateal napisała:

> Och. Dobrych kilka lat temu Rigby&Peller zrobił taki cudowny komplet:

Fikuśne, ale to ciągle jest bielizna. ;-) Pasy do pończoch też bywają bardzo zdobione, ale nie nosi się na wierzchu. Teoretycznie jednak taką kokardę możesz sobie przyczepić do każdego stanika, tak by nie było widać zapięcia i najlepiej by przykrywała cały stanik. Tylko wtedy staje się to częścią stylizacji sukienki, a nie do każdej będzie coś takiego pasowało.
    • neiti89 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 12:41
      W katalogu Konrada 2013-2014 jest coś takiego:
      https://nokautimg2.pl/p-93-69-93695379636d435b9dd5b6e97fb1580e500x500/konrad-bijou-stringi-03f4e597971a8d7604168d2db863d15b.jpg

Może to jest rozwiązanie? Nie mam pojęcia tylko jak ta wąska, przezroczysta tasiemka będzie trzymała obwód... No ale to biustonosz do zadań specjalnych, a nie do pracy fizycznej, więc kto wie, może zda egzamin?
      • kasica_k Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 12:58
        Powiem szczerze, że mnie się silikonowe paski ani ramiączka nie podobają. Wbrew pozorom wcale nie są niewidoczne. Wolałabym już, by zamiast tego był sznureczek zawiązany na kokardkę, jak w staniku od bikini :) W sumie to mogłaby być dobra opcja, jeżeli strój jest rzeczywiście niezobowiązujący.
        • neiti89 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 13:10
          Ja też nie jestem fanką plastikowych ramiączek (z silikonowymi tyłami spotkałam się pierwszy raz właśnie u Konrada), głównie przez to, że dziewczyny noszą to latem do bluzek bez rękawków, a przez cały letni dzień, gdzie temperatura to tak ze 25 stopni przynajmniej, ramiona pocą się pod tymi ramiączkami, zbiera się tam obleśny brud i wygląda to gorzej niż źle... Nie widziałam nigdy estetycznych przezroczystych ramiączek, zawsze jakieś zacieki, często brunatne, bo dana niewiasta kąpię się w samoopalaczu, to mnie od nich odstrasza
          • mankencja Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 22:21
            Dawno temu, jeszcze przed stanikomaniactwem, miałam czarny stanik z silikonowymi ramiączkami. Zafarbowały po kilku praniach i rzeczywiście mogły wyglądać jak wytaplane w samoopalaczu, ale wtedy przestałam je pokazywać publicznie.
    • pinupgirl_dg Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 21:25

> Zwracacie w ogóle uwagę na estetykę zapięcia?

Na zapięcia może nie, lubię jak najprostsze (jak i resztę stanika), ale przyznam się do małego fetyszu. Bardzo mi się podobają staniki wykończone z tyłu na prosto, tak jak te:
      www.onlyher.pl/products/amaretto_agnieszka_dsc4500_5900.jpg
      Nie wiem, jak to wytłumaczyć, kiedy ramiączka łączą się z obwodem mniej więcej pod kątem prostym. Od uświadomienia czegoś takiego nie miałam.

Do rzeczy - gdzieś też widziałam/czytałam pomysł, żeby poświęcić jeden stanik, odciąć tył obwodu, wszyć jakąś grubszą, ozdobną taśmę i wiązać na kokardkę.
      • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 22:10
        Przypuszczam, że kąt wszycia ramiączek z tyłu może mieć coś wspólnego z kształtem misek. Ja z kolei lubię balkonetki, w których ramiączka z przodu są wszyte maksymalnie daleko pod pachę. Ale takie ramiączka muszą się z tyłu zbiegać ku sobie, żeby nie spadać z ramion. Tak gdybam, nie wiem.

Moje obecne preferencje też ciążą ku prostocie. Ale kiedyś owszem lubiłam mieć pod bluzką coś szalonego, chwilowo mi to przeszło.
        • azmika88 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 22:37
          Na pewno ma coś wspólnego z kształtem miseczek, może też z podtrzymaniem... W biustonoszach, które posiadam problemem są z kolei za szeroko rozstawione ramiączka...
          • pinupgirl_dg Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 23:07
            Chyba Kasica kiedyś coś o tym pisała, że ramiączka wszyte w U są bardziej stabilne. Szukałam tego wpisu, ale nie mogę znaleźć.
            Tak czy inaczej chętnie bym sobie sprawiła taki stanik z minimalistycznym tyłem, bardzo fajnie, lekko to wygląda, nawet, jeśli nie zdaje egzaminu przy podbiegu do autobusu. Czaruś od Ewy Michalak też taki ma.
            • pierwszalitera Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 23:45
              pinupgirl_dg napisała:

> Chyba Kasica kiedyś coś o tym pisała, że ramiączka wszyte w U są bardziej stabi
              > lne.

Tak, takie wszycie jest stabilniejsze i moim zdaniem także wygodniejsze. Mnie takie też bardziej się podoba, ta zaokrąglona linia robi zgrabniejsze, szczuplejsze plecy i jest jakby bardziej kobieca. Nienawidzę cieńkich paseczków połączonych kątem prostem, typowych dla sutkozakrywaczy. No ale ja nie noszę też bielizny na wierzchu.
              • pinupgirl_dg Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 23:51
                > No ale ja nie noszę też bielizny na wierzchu.

Ja też nie, więc może mi robić szersze plecy :). A niech tam, nawet, jak ktoś zobaczy, to też :).
              • kasica_k Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 12:32
                A mnie takie proste wszycie bardziej się podoba, wygląda subtelniej. Ale warunek wtedy jest taki, że tył musi leżeć idealnie prosto, nie może podjeżdżać ani trochę, bo jest to od razu bardzo widoczne. No i faktycznie rzadko się takie rozwiązanie spotyka w D-plusach, ale zdarzają się wyjątki, np. Cleo Maddie.
            • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 08:04
              Może jeśli z przodu ramiączka są wszyte bardziej ku centrum, to z tyłu mogą być pod kątem prostym.
              A na przystanek można wychodzić minutę wcześniej.
              • pinupgirl_dg Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 11:22
                > A na przystanek można wychodzić minutę wcześniej.

Właśnie ostatnio to praktykuje i już od dawien dawna nie zdarzyło mi się biegać w czymś innym, niż mój SA. Zatem moje wymagania co do pancerności staników zmalały.
      • azmika88 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 22:35
        Super ten tył! Też chętnie bym taki nabyłam bardzo denerwują mnie ramiączka takiego typu: www.ewa-michalak.pl/data/gfx/pictures/large/6/5/356_4.jpg ale posiadam staniki tylko z takimi ramiączkami i widzę, że większość modeli na większe biusty ma tego typu konstrukcję.
      • magda2em Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 23:49
        Potrzebuję takiego tyłu do sukienki, bo to idące po łuku mi wystaje - marzenie ściętej głowy :/
    • azmika88 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 03.12.13, 22:27
      Dla mnie osobiście zapięciem nieestetycznym są zapięcia trzyrzędowe. Takich biustonoszy nawet nie chcę mierzyć...
      • teresa104 Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 08:20
        Coś Ty, śliczności;)

http://img547.imageshack.us/img547/8224/fmb0.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Boję się, że rodzina mnie w nim pochowa. Na szczęście zaordynowałam spopielenie zwłok, wraz z nimi spłonie ten egzemplarz i świat będzie nieco lepszy.
        • kasica_k Re: Stanik o ładnym zapięciu na plecach 04.12.13, 12:42
          A mnie trzyrzędowe zapięcia kiedyś przeszkadzały, po czym zupełnie przestały. Moje staniki są duże, mój biust jest duży i ja jestem duża, wąskie zapięcie jest w tym układzie wręcz out of proportion. Jak bok/tył ma 10 cm wysokości to nie wymagam, żeby go nagle zwężać do 4 tylko po to, by wszyć wąziutkie zapiątko :) Które nie wyrobi obciążenia i się wyciągnie... (nie musi, bo bywają zapięcia dobre - a propos - oto rzecz, której nie znoszę w zapięciach: rozciągania się, wygląda to naprawdę paskudnie).
          • teresa104 Trzyrzędowe 04.12.13, 12:53
            Ten stanik ze zdjęcia nawet nie jest zły (zresztą widać, że tam materiał się rozciąga, a zapięcie się nie odkształca), natomiast mam określone problemy, żeby go zapiąć, kiedy zapinam trzecią haftkę, rozpina się któraś z już zapiętych i cała zabawa powtarza się kilka razy.

Wyobrażam sobie ładne bandeau szerokie na plecach, które zapina się nawet na więcej niż trzy haftki. Ale nie w beżyku:)

Właśnie chyba te ramiączka z tyłu w U często korelują z nagłym gubieniem szerokości - pod pachą szeroko, za ramiączkiem już zapiątko.
            • azmika88 Re: Trzyrzędowe 04.12.13, 16:51
              Według mnie jest odwrotnie: ramiączka w kształcie U są prawie pod pachami, bardzo daleko od zapięcia.
              Z trzyrzędowym zapięciem na pewno też miałabym problem z zapinaniem. Więcej niż dwie haftki toleruję jedynie w biustonoszach tego typu:
              images.figleaves.com/product/870x1113/r705097-p720002-front.jpg
              Pewnie mają mnóstwo haftek do zapinania :P
              • kasica_k Re: Trzyrzędowe 07.12.13, 05:16
                O, ja nigdy nie miałam problemu z ramiączkiem za blisko pachy z tyłu, a prawie wszystkie staniki mam właśnie z "U". Są modele, które mają je wszyte specjalnie bliżej środka, jak full-cupy Elomi czy Sculptresse - to jedyne modele, którym zdarza się mnie uwierać ramiączkiem w znamię, które pozostałe omijają :-) Wydaje mi się, że to nie zależy od sposobu wszycia, bardziej od kroju całego stanika.

Z zapinaniem trzyhaftkowych zapięć problemu nie mam żadnego, miewam już za to z czterohaftkowymi, które spotykam w straplessach. Taki longlajn, jak wrzuciłaś w linku, ma 6 haftek :)
                • azmika88 Re: Trzyrzędowe 08.12.13, 21:17
                  Przydarzyło mi się raz mierzyć straplessa w Triumphie. Oprócz całkowicie nietrafionego rozmiaru (jakieś 85 D), miałam jeszcze problem właśnie z zapięciem. Ze względu na moje niewygimnastykowanie bądź brak umiejętności biustonosz zapinam z przodu, a potem przekręcam go :P Ze straplessem nieźle się na siłowałam, nie wyobrażam sobie tego na co dzień :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka